![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: czy jeździcie w kaskach?
Wyglądam w nim zdecydowanie jak debil, ale kask ma chronić. Gdy jeszcze jako 7letnie dziecko pierwszy raz pojechałam z rodzicami na wyciąg krzesełkowy wywróciłam się, a następne krzesełko uderzyło mnie w głowę, bo facet, który wyciąg obsługiwał zamiast go zatrzymać, krzyczał na mnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że w kasku ale za to bez kijków :P
#93 |
Przyczajenie
|
Ja również tylko i wyłącznie w kasku. Kiedyś miałam w tym temacie mieszane uczucia i bardzo marudziłam, kiedy rodzice zmuszali mnie do zakładania kasku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
eee ja muszę kupić bo ostatnio, jak jeździłam bez (jak zwykle zresztą) upadłam i dość mocno uderzyłam się w głowę, wolę uniknąć gorszych sytuacji na przyszłość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Ja kupiłam sobie kask w kolorze... różowym
![]()
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To tak jak ja... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
Ja zamierzam kupić przed nadchodzącym sezonem. Będę czuła się bezpiecznie, i dużo pewniej na stoku. Miałam czasem dość groźnie wyglądające sytuacje na stoku więc w tym roku nie zamierzam więcej ryzykować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Ja jeżdżę w kasku prawie od 10 lat. Czuję się wtedy o wiele bezpieczniej. Moim zdaniem w kask warto zainwestować nawet większe kwoty jeśli kogoś na to stać (na pewno będzie to inwestycja na lata). W sklepach znajduje się bardzo szeroka oferta więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja wprawdzie jeżdżę ciągle w tym samym kasku ale nie narzekam. Choć nie ukrywam, że chciałbym już jakiś nowy model.
![]() Edytowane przez Czarodziej Czas edycji: 2011-09-24 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem nie warto zwlekać. Od kilku dobrych lat jeżdżę akurat na snowboardzie (wczesniej na nartach) i uważam, że zarówno osoby na nartach jak i desce powinny jeździć w kaskach bez względu na wiek i umiejętności. Sama na początku czułam się w kasku źle, było mi niewygodnie, za ciepło, wyglądałam śmiesznie, ale wszystkie argumenty na nie przestały mieć znaczenie gdy wywróciłam się na lodzie i z całej siły uderzyłam głową w ten lód (cóż upadki zdarzają się nawet najlepszym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Ja muszę, lecz gdybym nie musiała to i tak bym jeździła w kasku . Na początku byłam zdenerwowana lecz później się przyzwyczaiłam .
Kask powinien każdy mieć i tak jak poprzedniczki - bez względu na wiek i umiejętności kask zawsze się sprzyda . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
kiedyś niechętnie podchodziłam do kasku jednak kilka lat temu kolega z naszej paczki miał wypadek, ktoś w niego wjechał na skrzyżowaniu i zniosło go na trwawers, uderzył głową w kamień. wyglądało niwinnie, wydawało się że tylko przeciął sobie ucho bo leciała mu krew, jednak po przewiezieniu do szpitala okazało się po tomografi że ma krwiak na mózgu i trzeba było operować. do dziś dziękujemy Bogu, że zdarzyło się to we Włoszech, a nie u nas bo raczej nie zrobiliby mu tomografii, tam miał robioną 3-krotnie podczas dwu-tygodniowego pobytu w szpitalu. Od tamtej pory wszyscy jeździmy w kaskach, cała nasza paczka... i mogę powiedzieć że nie mam tym problemu, myślałam, że będzie mnie jakoś ograniczał a tutaj miła niespodzianka, kask jest lekki i praktycznie go nie czuję a dodatkowo jest ciepło w głowę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
ja w zeszlym sezonie pierwszy raz sprobowalam jazdy w kasku (z wypozyczalni, wiec niezbyt twarzowym
![]() ![]() wiec zdecydowalismy z TZem zakupic juz swoje wlasne kaski ![]() nie bylo latwo znalezc taki, w ktorym nie wyglada sie durnie ![]() ![]() wiec ten sezon juz caly mam zamiar przejezdzic w kasku ![]() juz nie moge sie doczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
W kasku. Nie dlatego, że muszę tylko chcę.
Kiedyś mama kazała mi założyć kask (miałam kupiony-tak awaryjnie), poślizgnęłam się na lodzie ( jeżdżę na snowboardzie ) zrobiłam kilka salt na lodzie. Gdybym kasku nie miała to bym już chyba na wózku inwalidzkim była. Teraz i tak przez to mam problemy z kręgosłupem .. Przez to nie mogę zrobić niektórych tricków ;/ No i mam bliznę ( na szczęście niewidoczną ) z tyłu szyi. Jakie to dziwne uczucie gdy myśli się, że wszystkie plany mogą leźć w gruzach. Mój kask rozwalił się po tym wypadku na 2 połowy i zakupiłam nowy. Może i czarny, ale z ładnym wzorkiem. No i wygodnie było z kominiarką pod kaskiem ![]() Więc polecam wszystkim kaski - nie chodzi o takie za 30-40zł ( widziałam takie .. ), tylko naprawdę porządne. |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się - kaski na nartach i nie tylko to podstawa. Na zdrowiu się nie powinno oszczędzać. Wolę wydać kilkaset złotych na dobry kask niż sobie zaoszczędzić i jeździć ryzykując zdrowiem a czasem i życiem (zwłaszcza jak co poniektórzy na stokach jeżdżą nie patrząc gdzie i jak).
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
A jakiej firmy polecacie?? Właśnie poszukuję przed nowym sezonem muszę kupić a nie orientuje się. Tak do 200 zł, myślałam o Campusie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej idź do sklepu i tam poprzymierzaj. Pamiętaj żeby kask był: 1. Wygodny- nie za ciasny i nie za luźny(nie może ci przesuwać się na głowie). 2. Powinien mieć oznakowanie CE EN 1077 - znaczy przeszedł odpowiednie badania 3. Jak chcesz używać gogli narciaskich z kaskiem - przymierz je wraz z kaskiem. Może się okazać, że kombinacja wybrane gogle plus testowany kask będzie dla Ciebie niewygodna. 4. No i nie może być za ciężki - inaczej po kilku godzinach na stoku będzie ci też niewygodnie. Inną sprawą czy wybierzesz kask z miękimi uszami (taki snowboardowy) czy twardy (typowy narciarski) - tu liczy się już twoja wygoda - oba rodzaje równie dobrze chronią. Edytowane przez kara26 Czas edycji: 2011-10-12 o 20:26 Powód: uzupełnienie - pkt 4 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
BAN stały
|
Kask kaskowi nie równy, ale jak dobierzesz nie dopasowany do głowy to dopiero masakra. Trzeba się zastanowić solidnie zanim coś się kupi, bo szkoda wydawać kasę na próżno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
BAN stały
|
zgadzam się w 100 procentach, bez kasku jazda jest bardzo ryzykowna. A już nie wyobrażam sobie, że dzieci mogłyby jeździć bez, ale wymóg noszenia kasków powinien dotyczyć wszystkich. Fajne są jeszcze ochraniacze na kręgosłup
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Nie wyobrażam sobie, by nie jeździć w kasku, to nieodpowiedzialne. Kiedyś dawno temu wywaliłam się i uderzyłam głową o zmrożony śnieg. Nie umiałam się podnieść, kręciło mi się w głowie, bałam się że to wstrząs mózgu, ale wszystko było na szczęście ok. Ale fajt, że mogło nie być.... to było w czasach, kiedy nikt w kaskach nie jeździł a jak już to był uznawany za dziwoląga.
|
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Próbowałam się nauczyć jeździć na nartach ale jakoś mi to nie wychodziło
![]()
#111 |
Zadomowienie
|
jeżdżę 3 sezon, do tej pory bez kasku, ale w tym roku planuję kupić
![]() czy w kasku jest ciepło, tak że nie trzeba juz czapy?
![]() Edytowane przez kosmiteczka Czas edycji: 2011-10-28 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
kosmiteczka, po kaskiem czapka się raczej nie zmieści, najlepsza jest cienka kominiarka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
zmieści się czapka spokojnie, ale nie warto bo będzie Ci za ciepło
![]() ja jeżdżę już hmm 16 lat bez kasku, ale może w najbliższej przyszłości zakupię, choć to nie bedzie łatwe, bo wszystkie kaski jakie przymierzałam są na mnie za duże ![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie w kasku nawet przy -20 nie jest zimno, kaski naprawdę są ciepłe. Dlatego warto też kupować kaski z wywietrznikami, bo jak temperatura jest wyższa, to lepiej mieć w kasku przewiew. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kup koniecznie, poprawisz swoje bezpieczeństwo. Jeśli kaski są dla ciebie za dużo, może warto rozejrzeć się za takimi o regulowanym obwodzie? A w ogóle jaki masz obwód głowy w cm, jeśli można wiedzieć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
mąż czasami bez kasku, ale od kiedy jeździmy z dzieckiem to zawsze...kazałam mu dawać dobry przykład !
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Do tej pory nie jeździłam, ale chłopak mnie strasznie goni... chyba czas zmądrzeć
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
W zeszlym sezonie kupilam bardzo ladny czarny klasyczny Uvexa tanio na ebayu niemieckim. Bylam bardzo zadowolona zarowno z wygladu, jak ipoczucia bezpieczenstwa. Oczywiscie trzeba pamietac o tym, ze glowka sie poci i dla tych z nas ktore lubia ladna fryzurke na stoku to raczej odradzam. Ja lubie totalny nielad, wiec jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.