czy jeździcie w kaskach? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2011-08-03, 11:54   #91
Insonne
Raczkowanie

Dot.: czy jeździcie w kaskach?

Wyglądam w nim zdecydowanie jak debil, ale kask ma chronić. Gdy jeszcze jako 7letnie dziecko pierwszy raz pojechałam z rodzicami na wyciąg krzesełkowy wywróciłam się, a następne krzesełko uderzyło mnie w głowę, bo facet, który wyciąg obsługiwał zamiast go zatrzymać, krzyczał na mnie. Miałam kask, więc nic mi się nie stało, ale nie chcę myśleć, gdyby mnie takie krzesłko uderzyło w głowę, którą ochraniałaby jedynie czapka... :/ Wtedy jeździłam na nartach, od 2 sezonów jeżdżę na snowboardzie. Tym bardziej wolę mieć kask. I nie obchodzi mnie to, że źle wyglądam. Tylko mądrzy ludzie zakładają kaski. A gadanie, że sam/a jeżdżę ostrożnie, więc nic się mi nie stanie jest głupie. Wiele razy wpadali na mnie ludzie. Moim zdaniem kaski powinny być obowiązkowe dla wszystkich.
Insonne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-04, 10:36   #92
michalinka292
Przyczajenie

Oczywiście, że w kasku ale za to bez kijków :P
- poczytaj o tej strasznej chorobie - niestety ja jestem migrenowcem
michalinka292 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-15, 15:39   #93
she_elf
Przyczajenie

Ja również tylko i wyłącznie w kasku. Kiedyś miałam w tym temacie mieszane uczucia i bardzo marudziłam, kiedy rodzice zmuszali mnie do zakładania kasku Po kilku uderzeniach krzesełka czy innego orczyka w mój kask, a także po wieloletnim oglądaniu różnych wypadków na stokach (w tym zeszłorocznego mojej siostry - nic wielkiego się nie stało, ale kask okazał się zupełnie niezbędny) stwierdziłam, że jazda bez kasku jest cholernie nieodpowiedzialna. A już zwłaszcza w Polsce, gdzie jest takie zagęszczenie na stokach.
she_elf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-14, 09:57   #94
emeczka7
Przyczajenie

eee ja muszę kupić bo ostatnio, jak jeździłam bez (jak zwykle zresztą) upadłam i dość mocno uderzyłam się w głowę, wolę uniknąć gorszych sytuacji na przyszłość
emeczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-16, 10:40   #95
ninitoja
Rozeznanie

Ja kupiłam sobie kask w kolorze... różowym . Jest boski. Jakoś czarne do mnie nie przemawiały. Myślę, że tragicznie nie wyglądam. Jakoś nawet lepiej się czuję w kasku niż w czapce, ale to duża zasługa kominiarki, bo nic mi nie wieje po szyi i nie marznę w buzię. Więc kaski polecam!!!

ninitoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-23, 18:29   #96
OneMoreDress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ElizaSch Pokaż wiadomość
zgadzam się z Gwiazdeczką
przecież jazda w kasku to nie jest żadne obciach!
Jasne, ze nie obciach! Zwlaszcza ze mozna znalezc naprawde fajnie wygladajace kaski-zarowno zwykle czarne jak i szalone w kolorach teczy

Cytat:
Napisane przez michalinka292 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że w kasku ale za to bez kijków :P
To tak jak ja...
OneMoreDress jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-24, 11:20   #97
siempre
Wtajemniczenie

Ja zamierzam kupić przed nadchodzącym sezonem. Będę czuła się bezpiecznie, i dużo pewniej na stoku. Miałam czasem dość groźnie wyglądające sytuacje na stoku więc w tym roku nie zamierzam więcej ryzykować.
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-24, 21:26   #98
Czarodziej
Raczkowanie

GG do Czarodziej

Ja jeżdżę w kasku prawie od 10 lat. Czuję się wtedy o wiele bezpieczniej. Moim zdaniem w kask warto zainwestować nawet większe kwoty jeśli kogoś na to stać (na pewno będzie to inwestycja na lata). W sklepach znajduje się bardzo szeroka oferta więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja wprawdzie jeżdżę ciągle w tym samym kasku ale nie narzekam. Choć nie ukrywam, że chciałbym już jakiś nowy model.

Edytowane przez Czarodziej
Czas edycji: 2011-09-24 o 21:29
Czarodziej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-30, 14:14   #99
lewandm
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez breslau4 Pokaż wiadomość
ja własnie zwlekam z kupienie kasku bo mnie sie wydawało, że śmiesznie wyglądam, ale teraz to juz prawie konieczność na polskich stokach, po za tym teraz prawie każdy jeździe w kasku i nie ma żądnego problemu, po za teraz już są tak ładne kobiece kaski, że az żal nie mieć

Moim zdaniem nie warto zwlekać. Od kilku dobrych lat jeżdżę akurat na snowboardzie (wczesniej na nartach) i uważam, że zarówno osoby na nartach jak i desce powinny jeździć w kaskach bez względu na wiek i umiejętności.
Sama na początku czułam się w kasku źle, było mi niewygodnie, za ciepło, wyglądałam śmiesznie, ale wszystkie argumenty na nie przestały mieć znaczenie gdy wywróciłam się na lodzie i z całej siły uderzyłam głową w ten lód (cóż upadki zdarzają się nawet najlepszym). Jak pomyślałam sobie co mogłoby mi się stać bez kasku to aż mi się słabo zrobiło. Kask naprawdę poprawia bezpieczeństwo, a jak piszesz - dodatkowo wizualnie kaski są coraz ładniejsze
lewandm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-01, 06:30   #100
13latka
Raczkowanie

Ja muszę, lecz gdybym nie musiała to i tak bym jeździła w kasku . Na początku byłam zdenerwowana lecz później się przyzwyczaiłam .

Kask powinien każdy mieć i tak jak poprzedniczki - bez względu na wiek i umiejętności kask zawsze się sprzyda .
13latka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:50   #101
tatiz
Przyczajenie

kiedyś niechętnie podchodziłam do kasku jednak kilka lat temu kolega z naszej paczki miał wypadek, ktoś w niego wjechał na skrzyżowaniu i zniosło go na trwawers, uderzył głową w kamień. wyglądało niwinnie, wydawało się że tylko przeciął sobie ucho bo leciała mu krew, jednak po przewiezieniu do szpitala okazało się po tomografi że ma krwiak na mózgu i trzeba było operować. do dziś dziękujemy Bogu, że zdarzyło się to we Włoszech, a nie u nas bo raczej nie zrobiliby mu tomografii, tam miał robioną 3-krotnie podczas dwu-tygodniowego pobytu w szpitalu. Od tamtej pory wszyscy jeździmy w kaskach, cała nasza paczka... i mogę powiedzieć że nie mam tym problemu, myślałam, że będzie mnie jakoś ograniczał a tutaj miła niespodzianka, kask jest lekki i praktycznie go nie czuję a dodatkowo jest ciepło w głowę polecam wszystkim!
tatiz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-08, 09:51   #102
lain
Zakorzenienie

ja w zeszlym sezonie pierwszy raz sprobowalam jazdy w kasku (z wypozyczalni, wiec niezbyt twarzowym ). musze przyznac ze moje poczucie bezpieczenstwa wzroslo znaczaco (szczegolnie, ze to byla Jaworzyna w szczycie sezonu, wiec na stoku multum ludzi, takze tych wjezdzajacych pod sama deske czy jadacych w poprzek stoku nie patrzac czy ktos jedzie),
wiec zdecydowalismy z TZem zakupic juz swoje wlasne kaski
nie bylo latwo znalezc taki, w ktorym nie wyglada sie durnie , ale udalo
wiec ten sezon juz caly mam zamiar przejezdzic w kasku

juz nie moge sie doczekac
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:46   #103
13latka
Raczkowanie

W kasku. Nie dlatego, że muszę tylko chcę.
Kiedyś mama kazała mi założyć kask (miałam kupiony-tak awaryjnie), poślizgnęłam się na lodzie ( jeżdżę na snowboardzie ) zrobiłam kilka salt na lodzie. Gdybym kasku nie miała to bym już chyba na wózku inwalidzkim była. Teraz i tak przez to mam problemy z kręgosłupem .. Przez to nie mogę zrobić niektórych tricków ;/ No i mam bliznę ( na szczęście niewidoczną ) z tyłu szyi.
Jakie to dziwne uczucie gdy myśli się, że wszystkie plany mogą leźć w gruzach.

Mój kask rozwalił się po tym wypadku na 2 połowy i zakupiłam nowy. Może i czarny, ale z ładnym wzorkiem. No i wygodnie było z kominiarką pod kaskiem

Więc polecam wszystkim kaski - nie chodzi o takie za 30-40zł ( widziałam takie .. ), tylko naprawdę porządne.
13latka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:26   #104
kara26
Raczkowanie

Zgadzam się - kaski na nartach i nie tylko to podstawa. Na zdrowiu się nie powinno oszczędzać. Wolę wydać kilkaset złotych na dobry kask niż sobie zaoszczędzić i jeździć ryzykując zdrowiem a czasem i życiem (zwłaszcza jak co poniektórzy na stokach jeżdżą nie patrząc gdzie i jak).
kara26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 16:06   #105
siempre
Wtajemniczenie

A jakiej firmy polecacie?? Właśnie poszukuję przed nowym sezonem muszę kupić a nie orientuje się. Tak do 200 zł, myślałam o Campusie.
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 20:24   #106
kara26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siempre Pokaż wiadomość
A jakiej firmy polecacie?? Właśnie poszukuję przed nowym sezonem muszę kupić a nie orientuje się. Tak do 200 zł, myślałam o Campusie.
Szczerze mówiąc nie zwracaj uwagi na firmę. Marka nie zawsze automatycznie znaczy, że mamy bardzo dobry kask.
Najlepiej idź do sklepu i tam poprzymierzaj. Pamiętaj żeby kask był:
1. Wygodny- nie za ciasny i nie za luźny(nie może ci przesuwać się na głowie).
2. Powinien mieć oznakowanie CE EN 1077 - znaczy przeszedł odpowiednie badania
3. Jak chcesz używać gogli narciaskich z kaskiem - przymierz je wraz z kaskiem. Może się okazać, że kombinacja wybrane gogle plus testowany kask będzie dla Ciebie niewygodna.
4. No i nie może być za ciężki - inaczej po kilku godzinach na stoku będzie ci też niewygodnie.

Inną sprawą czy wybierzesz kask z miękimi uszami (taki snowboardowy) czy twardy (typowy narciarski) - tu liczy się już twoja wygoda - oba rodzaje równie dobrze chronią.

Edytowane przez kara26
Czas edycji: 2011-10-12 o 20:26 Powód: uzupełnienie - pkt 4
Stary 2011-10-13, 13:06   #107
morela22
BAN stały

Kask kaskowi nie równy, ale jak dobierzesz nie dopasowany do głowy to dopiero masakra. Trzeba się zastanowić solidnie zanim coś się kupi, bo szkoda wydawać kasę na próżno.
morela22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 08:53   #108
morela22
BAN stały

zgadzam się w 100 procentach, bez kasku jazda jest bardzo ryzykowna. A już nie wyobrażam sobie, że dzieci mogłyby jeździć bez, ale wymóg noszenia kasków powinien dotyczyć wszystkich. Fajne są jeszcze ochraniacze na kręgosłup. Jak już podajemy konkrety to tutaj jest opisane w jakim celu to się zakłada i jeszcze trochę o kaskach http://www.ski-portal.pl/News,92,Kas...eczny-na-stoku
morela22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 10:36   #109
arnetka111
Raczkowanie

Nie wyobrażam sobie, by nie jeździć w kasku, to nieodpowiedzialne. Kiedyś dawno temu wywaliłam się i uderzyłam głową o zmrożony śnieg. Nie umiałam się podnieść, kręciło mi się w głowie, bałam się że to wstrząs mózgu, ale wszystko było na szczęście ok. Ale fajt, że mogło nie być.... to było w czasach, kiedy nikt w kaskach nie jeździł a jak już to był uznawany za dziwoląga.
arnetka111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 20:10   #110
kinga6699
Raczkowanie

Próbowałam się nauczyć jeździć na nartach ale jakoś mi to nie wychodziło Może w tą zimę będzie lepiej.
Stary 2011-10-28, 12:35   #111
kosmiteczka
Zadomowienie

jeżdżę 3 sezon, do tej pory bez kasku, ale w tym roku planuję kupić

czy w kasku jest ciepło, tak że nie trzeba juz czapy?

COCO JAMBO I DO PRZODU

Edytowane przez kosmiteczka
Czas edycji: 2011-10-28 o 12:37
kosmiteczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 08:39   #112
arnetka111
Raczkowanie

kosmiteczka, po kaskiem czapka się raczej nie zmieści, najlepsza jest cienka kominiarka.
Stary 2011-11-02, 08:54   #113
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

zmieści się czapka spokojnie, ale nie warto bo będzie Ci za ciepło

ja jeżdżę już hmm 16 lat bez kasku, ale może w najbliższej przyszłości zakupię, choć to nie bedzie łatwe, bo wszystkie kaski jakie przymierzałam są na mnie za duże
Stary 2011-11-02, 09:03   #114
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arnetka111 Pokaż wiadomość
kosmiteczka, po kaskiem czapka się raczej nie zmieści, najlepsza jest cienka kominiarka.
Dokładnie, kask powinien być tak dopasowany, żeby się normalna czapka nie mieściła. Jak się mieści, to znaczy że kask za duży i nie chroni odpowiednio.

Mnie w kasku nawet przy -20 nie jest zimno, kaski naprawdę są ciepłe. Dlatego warto też kupować kaski z wywietrznikami, bo jak temperatura jest wyższa, to lepiej mieć w kasku przewiew.
Stary 2011-11-02, 09:43   #115
arnetka111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwiszon757 Pokaż wiadomość
zmieści się czapka spokojnie, ale nie warto bo będzie Ci za ciepło

ja jeżdżę już hmm 16 lat bez kasku, ale może w najbliższej przyszłości zakupię, choć to nie bedzie łatwe, bo wszystkie kaski jakie przymierzałam są na mnie za duże
Jeżdżę w kasku i wiem, że czapka nie powinna wręcz się mieścić, bo to oznacza, że kask jest źle dobrany. Dobry kask przylega do głowy.

Kup koniecznie, poprawisz swoje bezpieczeństwo. Jeśli kaski są dla ciebie za dużo, może warto rozejrzeć się za takimi o regulowanym obwodzie? A w ogóle jaki masz obwód głowy w cm, jeśli można wiedzieć?
Stary 2011-11-03, 19:50   #116
cocobee
BAN stały

mąż czasami bez kasku, ale od kiedy jeździmy z dzieckiem to zawsze...kazałam mu dawać dobry przykład !
cocobee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 21:27   #117
karmala
Raczkowanie

Do tej pory nie jeździłam, ale chłopak mnie strasznie goni... chyba czas zmądrzeć

karmala jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-07, 22:26   #118
kara26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karmala Pokaż wiadomość
Do tej pory nie jeździłam, ale chłopak mnie strasznie goni... chyba czas zmądrzeć
I bardzo słusznie - zdrowie jest tutaj najważniejsze. A taki chłopak to skarb
Stary 2011-11-08, 15:19   #119
Nastja84
Raczkowanie

W zeszlym sezonie kupilam bardzo ladny czarny klasyczny Uvexa tanio na ebayu niemieckim. Bylam bardzo zadowolona zarowno z wygladu, jak ipoczucia bezpieczenstwa. Oczywiscie trzeba pamietac o tym, ze glowka sie poci i dla tych z nas ktore lubia ladna fryzurke na stoku to raczej odradzam. Ja lubie totalny nielad, wiec jest ok
Nastja84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-09, 09:29   #120
arnetka111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nastja84 Pokaż wiadomość
W zeszlym sezonie kupilam bardzo ladny czarny klasyczny Uvexa tanio na ebayu niemieckim. Bylam bardzo zadowolona zarowno z wygladu, jak ipoczucia bezpieczenstwa. Oczywiscie trzeba pamietac o tym, ze glowka sie poci i dla tych z nas ktore lubia ladna fryzurke na stoku to raczej odradzam. Ja lubie totalny nielad, wiec jest ok
No Uvex to dobra firma. Ceny mają zróżnicowane, bo i za 200, i za 450 pln się znajdą modele. A z fryzurą jest tak, że jak jadę na narty to chcę się dobrze bawić i być bezpieczna jednocześnie, więc fryzura w tym momencie nie jest najważniejsza.

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości