![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kolczyki u małej dziewczynki
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przekłucie ciała to takie widzi-mi-się, ani to konieczność, ani profilaktyka, służy tylko i wyłącznie celom "estetycznym" - i to też piszę w cudzysłowie, ponieważ osobiście uważam kolczyki u małego dziecka za szpecące. Maleństwa są same z siebie piękne, po co im implantować kawałki metalu w ciało?
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Moja córka skończyła 10 lat i od miesiąca ma kolczyki.
Była to jej decyzja i wdg. mnie jest dość mądrą i rezolutną dziewczynka abym pozwoliła jej o tym zadecydować . Wcześniej też pytała ,prosiła ale ja odpowiadalam ,że jak przyjdzie czas to pójdziemy ,nie było ryku,płaczu i scen ,że jej nie pozwalam,przyjmowała to ze zrozumieniem a chyba przede wszystkim akceptacją. Mamy umowę ,że do szkoły nosi małe kolczyki wkręcane a weekendy może zmienić na "wiszące' ale też małe ,żadne wielkie kółka. Co do przekłuwania pepka czy języka to młoda nie chce ale co bedzie za 3-5 lat ?nie wiem i uzależniam wszytsko od jej zachowania,mądrości ,nauki i tego czy potrafi myśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice mojego nieszczepionego kuzyna alergika (na składniki szczepionek też), drżeli ze strachu, na co lekarz uspokoił ich, że dzięki temu, że inne dzieci się szczepią od lat, jest nikłe prawdopodobieństwo, że zachoruje na którąś chorobę zakaźną. Wydaje mi się, że Morelka nie broni przekłuwania, tylko właśnie, też nie rozumiem skąd te mamy mają pewność, że to nie boli. A jak boli to na chwilę bo trochę zapłacze). No ok, tylko po co ma boleć w ogóle? ... no nie pojmę.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-09-21 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mojej mamy głupią czy spełniającą własne zachcianki za pomocą dziecka nazywać nie pozwolę. Właśnie tak to z Wizażankami jest - nie znają człowieka, ale po jednym poście mają wyrobioną opinię. Ehh... ![]() No ale ja wiem... zarazki, zarazki i jeszcze raz zarazki... Czają się wszędzie! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo chyba po co chodzi się do przedszkola czy na spacer tłumaczyć nie trzeba.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-09-21 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sensownych argumentów nie ma i tyle. Bedąc z córką na przebiciu uszu ,inna klientka zaczęła temat przekłuwania pępków itp i razem z kosmetyczką stwierdziły ,że to głupota i okropna sprawa ,już nie chciałam się odzywać ,że co im za różnica czy to ucho czy pępek ?jedno i drugie to ciało . Ale ugryzłam się w język co by kosmetyczka żle nie potraktowała córki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Kolczyki w uszkach powinna mieć każda dziewczynka, a kolczyki w pępku to noszą tylko ..." ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-09-21 o 23:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
A czym innym są kolczyki u niemowlaka? Koniecznoscią? Bo to jest zachcianka matki, nic więcej. W dodatku niezbyt gustownie to wygląda, kolczyki to ozdoba kobieca, ewentualnie przejdą u nieco starszej dziewczynki, ale u łysawego niemowlaka? Albo dwuletniego dziecka? Jak kwiatek do kożucha to wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Zdania na ten temat beda zawsze podzielone i jedna strona drugiej nie przekona. Jak ktos chce szpecic niemowle, narazac na udlawienie, bol, ropienie niech naraza a jesli ktos woli byc mama z rozumem niech bedzie. Proponuje zakonczyc ten temat bo i tak jedna strona drugiej nie zrozumie.
Przynajmniej teraz juz wiem dlaczego przeprowadzony niedawno test na rodzica wypadl tak slabo... coz niektore rodzicielki traktuja swoje dzieci jak lalki co oznacza ze nie dorosly psychicznie do roli matki;/ smutne to jak Polska cala ale co zrobic... Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
wczoraj na placu zabaw byla nie spelna roczna dziewuszka z kolcami w uszkach
o ile to mialo ja upiekszyc zdaniem mamy o tyle wygladalo to jak dla mnie jakos dziwnie bo dziecko ledwo kilka wlosow na glowie mialo a kolczyki w uszach ani ten szkrab chcialby byc sliczniejszy ani patrzy w lustro.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie jest jeden argument PO CO - Po to, żeby dziecko się potem nie stresowało, nie miało traumy, po to, że póki małe, to nie jest tak do końca świadome (tego bólu czyli ukłucia, tego "niewiadomego" itp)
![]() I nie mówcie mi, że dziewczynka powiedzmy 6-7letnia skoro już sama chce mieć kolczyki to znaczy, że się nie stresuje (bo padła na wątku ja taka odpowiedź). Ja miałam przebijane uszy w wieku 11 lat. Chciałam dużo wcześniej. Ale się bałam, a mama mnie nie namawiała, bo też się bała bo sama nie ma przebitych uszu ![]() Ile ja się najadłam stresu ![]() A stres naprawdę potrafi zablokować. Bo już jako dorosła chciałam mieć a to kolczyk w brwi, a to w pępku - ale stres porządnie mnie zablokował i nic prócz uszu przebitego nie mam ![]() Moja mama do tej pory nie ma przebitych uszu właśnie dlatego, że się boi ![]() ![]() Dlatego też mojej córce mam zamiar przebić uszy póki nie będzie świadoma "bólu" a przede wszystkim stresu ![]() I nie uważam, abym szpeciła tym dziecko, jednym podobają się dzieciątka z uroczymi malutkimi kolczykami (tak nawiasem mówiąc uważam, że wkrętki powinny być tylko na chwilę póki się uszka nie wygoją a potem najlepiej zmienić na malutkie z angielskim zapięciem), a drugim się nie podobają - wygląd rzecz gustu. I proszę nie porównujcie kolczyków w uszkach dziewczynki do tatuażu ![]() ![]() ![]() Tyle ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro niemowlak nie jest świadomy bólu, to może od czasu do czasu nakłuć go jakąs szpilką dla rozrywki, przecież i tak nie będzie miał traumy - takie to myślenie. Może idź do jakiegoś specjalisty i zapytaj, na ile świadomy jest maluch i co go stresuje. Ból na pewno nie stresuje dziecka, właśnie dlatego rodzice płacą grubą kasę za szczepionki skojarzone ![]() Chyba serce by mi pękło, jakby mi niemowlak płakał wniebogłosy, bo egoistycznie postanowiłam mu przekłuć uszka ![]() I te "stresy" życiowe w postaci przebijania ciała ![]() A mamie odpuść, boi się przekłuwania uszu, to po co na siłę ma to robić, żeby Tobie przyjemnie było? I nie oszukuj się przynajmniej, że przekłuwa się dziecku uszy dla jego dobra, to jest tylko spełnienie zachcianek rodziców. Dla dobra dziecka to się je szczepi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
vixen co do mamy - nie dla mojej przyjemności tylko dla Jej - bo chce mieć kolczyki, ale się boi. Teraz rozumiesz w czym tkwi problem?
![]() ![]() Nikt nie mówi, że to poważna życiowa sprawa, że to życiowy problem. Kolejna sprawa - szwagierka przebijała uszka swojej córeczce jak ta miała 10m-cy - nie płakała wniebogłosy - więc jak widać, nie ma reguły. Dalej - żaden obowiązek, napisałam w swojej wypowiedzi, że z reguły dziewczynki potem chcą mieć przebite uszy, chcą mieć koleczyki. Poza tym nie ironizuj mojej wypowiedzi stwierdzeniem, że dla rozrywki co jakiś czas ktoś będzie nakłuwał swoje dziecko szpilką. Dla mnie osobiście to są dwa małe ukłucia, za które podziękowałabym mamie gdybym je miała od małego bo nie pamiętałabym tego ![]() No i najważniejsze - nie ma co na wątku wmawiać komuś swojego zdania. Każdy ma swoje i nie ma co krytykować postępowania drugiej osoby ![]() Ty masz takie zdanie, ja mogę mieć inne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
To jest wrecz śmieszne, dorosła kobieta panicznie bojąca się przekłucia uszu. Wobec tego należy kolczykować niemowlęta, bo one nie potrafią mówić i nie wiedzą, co je czeka. Taka to logika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla Ciebie to śmieszne, a jak widzisz, nie każdy jest taki sam. Tyle ode mnie - chciałam tylko udzielić się w tym temacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
nie umie powiedziec, ze go boli tzn., ze nie boli i mozna kluc bo i tak nie wie o co biega...
Edytowane przez Mariquita. Czas edycji: 2010-09-28 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie traktuj zwrotów osobistych jako narzucania Ci racji.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-09-28 o 22:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
A ja tak z ciekawości zapytam: czy płatek ucha rośnie równomiernie? Chodzi mi o to, czy jak ucho "dorośnie" to dziurka będzie mniej więcej w tym samym miejscu?
W temacie: moja mama nie ma kolczyków do dziś ![]() Ja jako dziecko nudziłam ją o kolczyki (wcześniej różne ciocie i babcia też naciskały, bo taki zwyczaj), ale nie zgadzała się, bo powiedziała, że ona mi pielęgnować uszu nie będzie, nie ma zamiaru na to patrzeć. I dobrze. W końcu przebiłam sobie uszy jak miałam 18-19 lat i rzeczywiście ropiały mi bardzo i długo, bolały, puchły, no ale mój wybór ![]() Mam dwie ciocie z uszkodzonymi dziurkami (jedna całkiem przerwaną, druga naderwaną), ot taki wypadek za dzieciaka ![]() Myślę, że gdybym miała córkę to na pewno nie zgodziłabym się na przebicie uszu ani u niemowlaka ani u kilkuletniego dziecka. U nastolatki już prędzej. Nie lubię tych przejawów postarzania dzieci, ani kolczyków, ani pomalowanych paznokci, ani dorosłych ubrań czy biżuterii.
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Agnyska, a moja córka (15,5 mca) kradnie babci korale i sobie zakłada
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Znajoma przebila corce uszy jak miala prawie trzy latka. Mala polknela wkrecane kolczyki kilka razy, znajoma zawsze czekala az mloda zrobi kupe, zeby zobaczyc czy kolczyk wypadl.
![]() Dla mnie to chore bo prawda jest taka, ze kazde dziecko w tym wieku moze zrobic takie cos wiec balabym sie kolczylki zakladac. Cala ta impreza nie jest warta denerwowania sie, ze dziecko moze polknac kolczyk. W drugiej klasie podstawowki, kolezance rozerwali doszczetnie ucho bo ktos jej o kolczyk zahaczyl (wkrecany). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem co Was tak dziwi... Kakusia ma rację, ja mam kilka koleżanek, które bardzo by chciały mieć kolczyki, ale się boją. Mają po dwadzieścia kilka czy trzydzieści kilka lat i boją się iść do kosmetyczki na przebicie uszu. Boją się bólu. Mają już świadomość, że to nie jest czarodziejski pistolet, który w magiczny sposób wyczaruje kolczyk w uchu. Ja miałam 6 lat, moja Siostra 4 kiedy Rodzice zabrali nas do kosmetyczki na przebicie uszu, bardzo chciałyśmy mieć kolczyki. Obyło się bez płaczu i byłyśmy całe szczęśliwe
![]() Kolczyki dla dzieci, którymi kosmetyczka przebija uszy mają okropnie mocne zapięcia i te wkrętki są zapięte na końcu, aby nie uciskały ucha. Nie powinno być sytuacji, aby dziecko samo sobie zdjęło kolczyk- nie ma takiej siły (chyba, że jakieś byle co ma zamiast porządnego kolczyka, ale to inna sprawa). Mam wrażenie, że to wszystkie pełne oburzenia posty piszą kobiety, które nie mają dzieci albo mają Synków a bardzo chciałyby Córkę. Ciężko zrozumieć mi Wasze argumenty, nie przekonują mnie w ogóle. Postarzanie dzieci? Mogę się tylko zaśmiać pod nosem. Dla jednego przesadą będą spinki we włosach czy uczesanie w kiteczki, dla drugiego lakierki czy elegancka sukieneczka a dla innego kolczyki. W tym temacie nie dojdziemy do ładu. Jeśli ktoś uważa, że kolczyki u dziecka to złooooooo to niech dziecku uszu nie przebija. Zostawcie Mamom prawo wyboru, Wasze racje są tylko Waszymi i nie znaczy to, że znacie jedną jedyną najprawdziwszą prawdę ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
jestem mama dziewczynki i jestem na nie, jesli chpdzi o kolczyki w niemowlectwie i okresie przedszkolnym. Sama przebilam uszy w wieku lat 20, byla to moja samodzielna decyzja, pamietam, jaki mi sie potem uszy papraly, mimo dobrych kolczykow i codziennej higieny przebitych dziurek i nie zamierzam tego fundowac mojej coreczce. ostatnio poruszalysmy temat wczesnego przebijania uszu na naszym watku odchowalniowym i sie okazalo, ze wcale nie jestem odosobniona w swoich pogladach i praktycznie wszystkie mamy dziewczynek rowniez chca z tym zaczekac przynajmniej do 6-7 roku zycia.
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to jestem w stanie już prędzej zrozumieć, tak bywa. Tak jak ja nie rozminiem argumentów (a w zasadzie jedynego jaki padł po stronie "za"- że na starość gorzej bo się człowiek boi bólu i zostaje - o zgrozo - bez kolczyków! (to na prawdę strrrraszne ![]() I, żeby jasne było, nikt tu nikomu nie "odbiera prawa wyboru" bo to może tylko ustawa. Wyrażamy zdania - to forum. Mało tego, sposób w jaki okresliłaś mamy będące przeciw w pierwszym zdaniu świadczy tylko o tym, że faktycznie, dyskusja(czyli wymienianie się argumentami) w niektórych wypadkach nie ma sensu.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-09-05 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Dla twej wiadomości - córkę mam ![]() Poza tym co ma znaczyć ostatnie zdanie? Czy my przepraszam zakazujemy czegoś? Czy zabraniamy wyboru? Atakujemy matki na ulicach? No litości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo miałam, ciągle ropa w uszach. Po jaką cholere takie atrakcje niemowlakowi fundować ![]() Kolczyki to ozdoba kobieca, a nie niemowlęca, pasuje tak małemu dziecku jak kwiatek do kożucha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Ja w 6 klasie przebijałam, pod koniec, a uszy też się babrały. Srebrne kolczyki miałam, nie wkrętki, tylko takie maleńkie wiszące jakieś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.