![]() |
#91 | |
mj
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Cytat:
Jak ktoś nie ma partnera to niech sobie mówi co chce, ale jeśli już ktoś jest w związku i nawet rozważa!! czy aby ten związek powinien istnieć ( w jednym z postów Autorka zaznaczyła, że nie wie jak to odebrać bo się kłócą o coś takiego a co dopiero jak będą poważniejsze sprawy).... to wybacz ale chyba taka osoba problemów większych w życiu nie ma. Ja jakbym chciała przyjąć nazwisko męża bym to zrobiła, jeśli bym chciała tylko swoje to bym to zrobiła, a jakbym chciała i jedno i drugie to bym dała sobie dwuczłonowe, ale po jakiego grzyba bym miała zmuszać faceta by przyjął i też moje, jak to robi autorka??:/... Ok Tobie się ten zwyczaj nie podoba... ale czy Ty bierzesz pod uwagę takie coś, że np ojciec dziewczyny powie ojj jak fajnie że zostawiasz też nasze nazwisko, ( bo tym kierowały się jedynaczki tutaj się wypowiadające, że one jedyne mogą poprowadzić nazwisko), i relacje dziewczyna i jej rodzina super... ale bierzesz pod uwagę coś takiego jak chłopak i kwestie jego rodziny???... Skoro faceci są na to tak bardzo wyczuleni, co może być i głupie ale jednak jest!... i powiem szczerze, że duży procent ojców by miało zaraz pretensje do syna, że czemu to tylko przy swoim nazwisku rodzinnym nie zostanie... tylko coś urozmaica.. Po co sobie utrudniać życie? Można spełnić plany co do siebie.. ale żeby wymuszać coś na osobie której kocham:/... to jest coś nie tak.
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchaj, każde z nich INDYWIDUALNIE ma możliwości: zostawia swoje nazwisko, przyjmuje nazwisko współmałżonka, decyduje się na dwuczłonowe. Więc niech ona decyduje za siebie. Bo na razie to widzę rozkapryszoną dziewczynkę tupiącą nóżka, jeszcze o ślubie nie ma mowy (o planach nie mówiąc) itd. itp. a ona już by chciała faceta ustawiać co on ma robić i jak się nazywać. Brak dojrzałości i do związku i do małżeństwa. Bo ona nie podaje rozsądnych argumentów. To tupanie nóżką i próba pokazania: ja tu rządzę zrobisz jak Ci każę.
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co ma niezależność do decydowania o swoim nazwisku?
![]() |
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
U mnie nie było z tym problemu.Jeszcze nie mamy ślubu ,ale ta kwestia jakoś gładko przeszła.Jestem jedyną osobą która może przekazać nazwisko (siostra jest chora) a u Narzeczonego każdy ma inne nazwisko(mama-panienskie,ojczym -swoje,bo zyja bez ślubu,a Tomek ma po ojcu) wiec nie ma jakiegoś parcia na nazwisko...Na początku powiedział,ze fajnie by było jakbym przyjeła Jego nazwisko,ale potem stweirdził ,ze jak dla mnie to ważne to albo zrobimy łączone,albo On przyjmie moje.Jak będe chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
mj
|
Cytat:
Jakie inne kraje? Np w Czechach, Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji, Niemczech, Austrii... i co mam Ci teraz wszystkich wymienić? Jasne ze zdarzają się takie wyjątki jak Hiszpania, gdzie dziecko przejmuje nazwisko po ojcu i po matce, a samo małżeństwo jest przy swoich nazwiskach, poza tym we Włoszech też się nie przejmuje nazwiska tak normalnie. Ale jest też x państw w których kobiety przejmują nazwiska i jakoś nie mają z tym problemu. Poza tym zauważ że w Hiszpanii kierują się czymś takim jak ZWYCZAJEM, że nazwisko po ojcu i po matce i tylko tyle.... a tu że jest taki społecznie przyjęty zwyczaj to zaraz problem się robi:/ Róbcie sobie ludzie co chcecie, jak dla mnie to i szukajcie problemów, nie mnie to się dotyczy. Co najwyżej mogę się uśmiać, ze coś takiego jest podstawą do rozważania sensowności istnienia związku.
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez tego nie rozumiem! Nigdy bym sie nie zgodził na drugie nazwisko dla siebie i dzieci. Żona niech sobie robi co chce, jej sprawa. Wlasciwie ma to sens w wypadku np. rodzin prawników, lekarzy. Jesli córka tez jest lekarzem decyduje sie zostawić nazwizko znanego ojca, innych przypadków nie znam, zwykła reklama która jest akurat dobra ale to juz inna kwestia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
No ja nie wiem. Niech się wypowiedzą te dziewczyny, które wcześnie historią i bóg wie czym udowadniają, że wzięcie nazwisko po mężu to pamiątka po ubezwłasnowolnieniu kobiet. Bo ja nie wiem... Ja tylko podsumowuję, że w takim wypadku ślubu w ogóle nie brać. Niezależność pełna będzie.
![]() |
#98 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Argument "bo tak było zawsze" jest idiotyczny i świadczy o wąskich horyzontach. Do pewnego momentu kobiety nie miały praw wyborczych "bo tak było zawsze" A one głupie się ich domagały, żeby sobie życie utrudniać chyba, co? ![]() Cytat:
Dlatego ktoś musi ustąpić, może rzucimy monetą? Skoro to tak mało ważne ![]() Cytat:
Cytat:
Można przyjąć nazwisko i pochwalić się na naszej-klasie, prawda? ![]() ---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:40 ---------- Cytat:
Kościół za sobą? Historię za sobą? Tradycję za sobą? Wizażanki za sobą? ![]() Więc nóżką tupać ów pan nie musi, bo wystarczy, że powie jak ma być... ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całą sytuację podsumowuje sam fakt, że w tym związku de facto o ślubie jeszcze nic mówione i planowane nie było. I może dobrze bo kobieta dojrzałością nie grzeszy.
![]() |
![]() |
#100 | |
mj
|
Cytat:
Jeśli już mówisz o horyzontach i niby kierujesz się czymś takim jak ideologią.... to wybacz ale nie masz pojęcia z tego wynika co to słowo oznacza... Mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów - religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych, filozoficznych - służących ludziom o tożsamych poglądach do objaśniania otaczającego ich świata. Powiedz mi gdzie Ty na przestrzeni dziejów odkryłaś ideologię, która nawiązuje do kwestii dotyczącej tego wątku?... Bawi mnie jak ktoś półsłówkiem zarzuca mi wąskie horyzonty, a mówi że kieruje się ideologią która nie istnieje... No chyba że wiążesz to wyzwoleniem kobiet i walką o ich prawa.... chociaż to bardzo duża nadinterpretacja.
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rozkapryszona, bo? Bo traktując poważnie faceta rozmawiamy o poważnych sprawach? Wybacz ale ja wolę przedyskutować kwestię wychowania dziecka, ślubu kościelnego i nazwiska nim zaczniemy brać ślub - bo to kwestie które najwidoczniej mogą nas poróżnić i jak widać mogą doprowadzić do końca związku. Lepiej się o tym dowiedzieć teraz, niż później. Brak dojrzałości, to okazujesz ty, jadąc po mnie i oceniając z góry do dołu. Krzyczysz na prawo i lewo że mam robić co chcę, a odnosisz się do mnie niezbyt przyjemnie. Nie ma mowa o ślubie teraz, nie dla tego że nie wykazujemy chęci ![]() Nie rozumiem po cóż ty wtrącasz nos w moje relacje z mężczyzną. Nie ja zakładam wątki pt "mam męża, jest katolikiem, chce po katolicku, co mam robić" Widziały gały co brały. Ja przeglądam na oczy dopiero teraz. Lepiej że teraz niż później ![]() ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- Cytat:
ale ok, skoro ja nie chcę jego to i on nie musi chcieć mojego chodzi o przyjęcie w sensie dopisanie - również. zrozum, albo się spytaj, a nie obrażasz mnie publicznie. Więcej szacunku do rozmówcy bo robi się podwórkowa pyskówka przez ciebie. ---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Cytat:
ROZMAWIAMY. WŁAŚNIE TO ROBIMY, tak, to właśnie jest rozmowa o ślubie. Powtarzam, to nie jest z braku chęci, lecz fizycznie niemożliwe byśmy w najbliższym czasie wzięli sobie ślub. Argumenty mnie powalają, na prawdę. Wypraszam sobie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Chore jest jak się komuś coś narzuca. Nie chce brać nazwiska, niech nie bierze. W ogóle dyskusji nie powinno być nad tym.
![]()
![]() |
#104 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą nie jesteś dla mnie partnerem, tylko krzykaczką. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Dyskusja zaiste ciekawa, jednak mała uwaga - porównywanie przyjmowania nazwiska męża przez kobietę do obrzezania kobiet jest co najmniej niestosowne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#107 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
On nie chce przyjąć mojego, jeśli to dla niego zbyt duże poświęcenie. Ale niech ode mnie tego nie wymaga. On nie chce dopisać sobie mojego, bo to dla niego zbyt duże poświęcenie? Nie znam powodu dla którego i ja miałabym to robić. Nazwiska mogą zostać te same. Prawda? Ale nie, on się nie zgadza ![]() Ja koniecznie chcę mieć swoje. On też. Planujemy ślub, w najbliższych latach. Jak pisałam, najbliższe miesiące - fizycznie ślub jest niemożliwy. ![]() ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- Cytat:
"bo to tradycja..." |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A moje gały widziały dobrze co brały i się nie rozmyśliły póki co. A ślub za około 2 lata, bo wykazujemy chęci i rozmawiamy o tym.
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli facet napisze, że chciałby, żeby jego żona przyjęła jego nazwisko (ona nie chce) to jak byś to nazwała? Wtedy też tupaniem rozwydrzonego kawalera? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
mj
|
Cytat:
Jakoś mnie nie dziwi jak osoba już nie umie odpowiedzieć że ucina rozmowę w taki sposób, a co więcej obraża drugą stronę ![]() A tak poza tym to określenie "poglądy" jest prawidłowe.
![]() |
![]() |
#112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam jasno i wyraźnie, dla ciebie powtórzę ON MA NAJWYRAŹNIEJ INNY MODEL RODZINY NA OKU. SKORO NIE POZWALA MI ZOSTAWIĆ WŁASNEGO NAZWISKA, CO BĘDZIE DALEJ? DAŁO MI TO DO MYŚLENIA. Teraz jasne tak? ---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
Nie, nie narzucam mu łączonego nazwiska. Powtórzę. Możemy we dwójkę połączyć nazwiska. Jeśli on nie wykaże takiej chęci, to trudno. Poświęcenie powinno być z obu stron. Jeśli go nie ma ja nie poczuwam się do robienia czegoś czego on by dla mnie nie zrobił. Nikt mu nie każe łączyć nazwiska. Ja tylko proponuję wyjście. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(ironia)
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
mj
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałaś, że są kwestie, które jak widać mogą poróżnić i doprowadzić do zakończenia związku. Stąd mój wniosek, że myślisz nad rozstaniem. Jeśli on jest przeciwny także temu byś zostawiła sobie swoje nazwisko lub sama miała dwuczłonowe to tak samo nie dorósł do małżeństwa. Najlepiej w ogóle go nie bierzcie skoro w tak prostej kwestii gdzie każdy praktycznie powinien zadecydować za siebie, i nijak to nie rzutuje na codzienne życie nie potraficie się dogadać.
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Tak, mogła mnie po prostu źle zrozumieć. Ale wszystko wyjaśniłam powyżej, dla jednych było to zrozumiałe dla innych nie.
---------- Dopisano o 01:03 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tylko dopasowałam się do konwencji ![]() Poza tym nie byłoby tej całej "awantury" gdyby nie odezwały się "obrończynie tradycji" zarzucające osobie mającej inne poglądy nie tylko niedojrzałość, ale i niekochanie swojego partnera. Czy zawsze będzie tak, że Ci którzy próbują iść pod prąd, nawet nie w swoim własnym życiu, mówiąc o tym narażają się na agresywny sprzeciw? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mężczyzna zapytany jakie nazwisko będzie nosił po ślubie, swoje czy żony, myślał, że to głupi żart... pozdrawiam i popieram autorkę...
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze, myślałam że to wcale nie będzie problemem. To wydało mi się tak oczywiste że mogę zadecydować, że aż nie wierzyłam w to co słyszę. Nie kocham męża bo nie chcę przyjąć jego nazwiska... Ale argument że on mnie nie kocha bo nie chce wziąć mojego, już nie działa ![]() a tak, tradycja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.