![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: pierwsze kroki Sylwii;)
Mysle, ze tecienie nie sa zle, chociaz przy rozach mogly byc delikatniejsze i bardziej rozciagniete, rozmyte. Druga deseczka juz duzo lepsza, fajna przecierka i lepsze cieniowanie, mnie bardziej sie podoba.
Faktycznie papier ryzowy lepiej sie wydziera, doswiadczylam tego na swoim ostatnim talerzu. Ja robie to ostrym czubkiem nozyczek, miejsce przy miejscu, na twardej podkladce. Brzeg jest fajnie poszarpany, ale przy naklejaniu nastepnej warstwy papieru lub malowaniu to niknie (nie wiem jak to jest przy kontrastowym tle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- i uwazam, ze chinskie literki wyszly ci znakomicie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Bachurka za wymądrzanie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Nic nie wiem na temat bycia specjalistką od talerzy
![]() ![]() Deseczka z cieniowaniem wygląda zdecydowanie lepiej pewnie też bym powiedziała, że powinny być troszkę bardziej rozmyte, ale sama z tym mam problemy więc nie wiem jak mnie to by wyszło. Ale i tak mnie się bardzo podoba, druga zresztą też. Pudełeczko dna długopisy śliczne. A teraz wróćmy do szkła i papieru ryżowego. Papier ryżowy rzeczywiście lepiej wydzierać ale ja nie bawię się tak jak bachurka ja po prostu go wydzieram mając go w obu rękach jak trafiam na grubszy kawałeczek to pomagam sobie wtedy dopiero nożyczkami. Papier wydzieramy aby po przyklejeniu nie było widać łączeń. Natomiast jak chcesz wykorzystać tylko motyw z papieru ryżowego to zdecydowanie ja bym go wycięła. Inaczej widać to co jest niepotrzebne. Widziałam u kogoś właśnie wykorzystany sam motyw ale był wydarty i wszystko było widać mnie się to nie podobało. Oczywiście nie moczymy papieru ryżowego przed jego naklejeniem. Sam motyw można wykorzystać zarówno na szkle jak i pudełeczku. Co znaczy, że na szkle chcesz wykorzystać tylko motyw z papieru ryżowego a resztę podmalować, mam na myśli jakie szkło. Jeżeli chodzi o talerz to tak najpierw motyw potem malujemy. Natomiast jak chodzi o np butelkę to najpierw musimy ją pomalować i na malowane nakleić motyw z papieru ryżowego. Powiem szczerze że nigdy nie używałam Primeru do szkła, po prostu przed jakąkolwiek pracą ze szkłem dokładnie je odtłuszczałam. Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was i w miarę zrozumiale napisałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Osiołek z zakątka :)
|
Sylwia pierwsze koty za płoty z cieniowaniem
![]() ![]() Druga deseczka bardzo fajna, przeszkadza mi tylko taka regularna przecierka dookoła, to tak jakbyś zrobiła ramkę z przecierki. Lepiej byłoby nieregularnie ją przetrzeć, ale technicznie jest to bardzo dobrze zrobione a o wizji artysty się nie rozmawia więc jeśli bardziej Ci pasowały przecierki w ramkę to tak musi być ![]() ![]() ![]() Pojemnik na długopisy bardzo ładny, taki pogodny ![]() Co do primera to ja go zawsze stosuję na szkło, gdy je maluję farbą. Zdecydowanie lepiej się trzyma farba .. i może też się do tego środka przyzwyczaiłam. Primerem nie malujesz, jeśli kleisz ryżowca, on świetnie się trzyma na czystą po prostu powierzchnię ![]() Myślę, że pomysł z naklejeniem tylko motywu z ryżowca a pomalowanie reszty nie jest dobry i nie będzie to dobrze wyglądało. Motywy z ryżowca są dość transparentne a farba dookoła będzie dokładnie pokrywała powierzchnię i powierzchnia będzie nieprześwitująca. Jeśli chcesz malować dookoła motywu farbą to zdecydowanie lepiej się sprawdza motyw z papieru, nie ryżowca. Przy naklejaniu motywu z ryżowca musisz bardzo dokładnie wyciąć motyw, źle wygląda, jak już Gosia napisała, motyw wydarty z resztkami włókien dookoła. Bardzo sztuczno i kiczowato. Ale zawsze możesz spróbować na talerzu i jeśli Ci się efekt spodoba to tak zostawić a jak Ci się nie spodoba to po prostu pod wodę i po 3 minutach masz z powrotem gotowy do ozdabiania czysty talerzyk. Jak nie zobaczysz na własne oczy to się nie nauczysz i nie przekonasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
dziękuję wam serdeczie dziewczyny
![]() Myszko Gosiu ![]() ![]() Pupilku ![]() ![]() ![]() Jesteście nieocenione ![]()
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Świetne nowe prace , deseczki zdecydowanie zyskały na pocieniowaniu, ale bardziej podoba mi się druga deseczka
![]() Fajne butelki - najfajniejsza zielona -super połączenie kolorów: złoto z zielenią. Bardzo lubię ozdabiać butelki, trochę ich zrobiłam ale primera jeszcze nie używałam więc nie wiem jaka jest różnica, czy rzeczywiście farba lepiej się trzyma ![]() Pojemnik na długopisy bardzo mi sie podoba ![]()
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cieszę się że podobają ci się moje dekupażątka ![]() pochwalę się wam jakie cuda dostałam od Asieńczyka na wymiance indywidualnej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Hej Sylwia.Torby swietne,szczegolnie ta druga bym chetnie przygarnela
![]() Obie deseczki mnie sie podobaja ![]() ![]() Przybornik bardzo ladny-delikatny i czysty ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
NO !!pIEKNE CIENIOWANIA SYLWUS!i BYLO SIE BAC???TERAZ OBIE DESECZKI SA BEZ ZARZUTU I MAJA TO 'COS".POJEMNICZEK CHINSKI TEZ FAJNIUSI I DOPRACOWANY.BRAWO!!!
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Emi58a ![]() ![]() Jambolaja ![]() ![]() Babagaga dziękuję Grażynko za miłe spotkanie przy kawie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Deseczki są świetne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Deseczki bardzo ładne ,a przyborniki bardzo mi sie podobają .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Sylwio, ja również dziękuję bardzo za przesympatyczne pogaduszki, musimy to powtorzyć niebawem
![]()
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
O!A tu odchodza jakies spotkanka poza Nami...Zazdrzszczamy!
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
Nie zazdraszczaj! Spędzę w lipcu pare dni w K-kowie i jeśli babcia-niania ( to ja) dostanie wychodne , to sie odezwę do Ciebie, zrobimy próbę przedzlotową
![]() sorry Sylwia za te śmiotki na Twoim wątku ![]() ![]()
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Trzymam za słowo(rzeczywiście sorry Sylwuś ale jak widzisz nic poza Twoimi plecami więc możesz sie podpiąć
![]()
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wogóle to okazało się że z Grażynką jesteśmy z tej samej miejscowości ![]() ![]() ![]() JA już nie mogę się doczekać sierpnia i naszego zlociku ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
kochane dziewczyny wklejam parę zdjątek do waszej oceny
![]() i jednocześnie proszę was o pomoc ![]() zrobiłam łopatkę do naleśników z motywem lawendowym i powiem że nie wiem czy dorobić do lawendy cień czy pomalować serwetkę farbą w kolorze motywu? nietety tło serwetki było ciemne ![]() ![]() Kolejne moje pytanko to czy jak robę rzeczy użytkowe typu filiżanka którą będę używać do picia to stosuję specjalny klej do porcelany i go wypalam i tu pojawia się moje pytanie czy po wypaleniu stosuję jeszcze na filiżankę jeszcze lakier? jeśli tak to jaki? a może po naklejeniu motywu lakier na to klej do porcelany i wypalanie ![]() ![]() ![]() POMOCY!!!! P.S. na ostatnim zdjątku mój artystyczny ![]() ![]()
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Bardzo ładny pojemniczek z czarnym tłem ,super .Pudełeczko na chusteczki również .Ale najlepszy ten nieład na stole .U mnie jest jeszcze gorzej ,bo już na kuchenkę zaczyna wchodzić .
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
BAN stały
|
cycolku kochany
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Witaj Sylwia. Obejrzałam sobie Twój wątek i widzę, że decou wchłonęło Cię bez reszty. Tytuł wątku niezupełnie odpowiada rzeczywistości, bo prace masz bardzo ładne i widać, że dużo serca w nie wkładasz.
![]() Pytasz o łopatkę z lawendą. Bardzo ładnie i starannie wykonana, krak też w ładnej pastelowej tonacji. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Wtajemniczenie
|
Śliczny czarny -kubek czy pojemnik? na pierwszej fotce podoba mi sie bardziej bo łodyżka nie urywa sie w połowie
![]() Bardzo ładny chustecznik, fajnie wycieniowałaś tło dookoła, widzisz jak to jest z tym paćkaniem farbkami, trzeba tylko zacząć i z każdą pracą coraz lepsze efekty ![]() Na łopatce ja bym podmalowała serwetke na jasny kolor tła, zostawiając w paru kącikach odrobinkę fioletu rozjaśniając go stopniowo do białego. Ładnie, delikatnie ten krak jednoskładnikowy wygląda na łopatkach ![]() Na wypalaniu się nie znam niestety... Mężowi powiedz, że jak marzy o odzyskaniu miejsca przy stole, to musi wygospodarować gdzieś kącik (niemały) dla Ciebie, bo skoro zaraziłaś się wirusem DECU- to jest to nieuleczalna choroba i tak mniej więcej będzie już zawsze ![]() O i widzę, że bedziesz zdobiła lampy ![]() ![]()
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Nie no Sylwia ty to masz super wypas na tym stole i nawet porzadeczak jest.U mnie te biureczko to jak piec minut.Jeszcze potrzebuje jakies trzy takiej wielkosci,bo troche sie rozbudowalam
![]() Prace bardzo ladne,jak zawsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
|
Pierwsza praca bardzo mi się podoba, uwielbiam czyste prace na czarnym tle
![]() Co do łopatki to odmalowałabym dookoła kłosków białą farbą (jeśli to biała) jak całe tło łopatki. Nic innego nie zrobisz, żeby zrobić cienie też musisz najpierw zrównać kolor a dopiero potem cieniować więc raczej nie warto. Poza tym cienie nie pasują do jednoskładnikowca, za dużo szczęści na jednej pracy ![]() ![]() Lakier żywiczny do szkliwienia, który proponowała ryniu nie może mieć kontaktu z żywnością, nie jest dopuszczony przez Zakład Higieny więc nadaje się tylko do ozdabiania np. tac, żeby się pięknie świeciły ale nie do kontaktu z naszym szlachetnym organizmem. Poza tym żywica szkląca jest preparatem wyłącznie na płaskie powierzchnie, jest produktem samopoziomującym się i nie nadaje się na bombki, jajca czy filiżanki - po prostu ściaka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Anuleczka2 dziękuję
![]() ![]() ![]() Ryniu dziękuję - zamalowałam ![]() ![]() Rosier oj tak Marta decu wchłania i pochłania na całego ![]() ![]() ![]() Babagaga dziękuję Grażynko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emi58a dziękuję ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pupil Ewuniu dziękuję za rady ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dziękuję dziewczyny za ratunek ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Chustecznik przesliczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Śliczny chustecznik!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
fakt, uroczy chustecznik, ale ciemny kubeczek wymiata (jak mawiają młodzi ludzie hahaha)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z porcelaną doradziła Ci znów wyczerpująco Ewa.Choć ja przyznam zraziłam sie do wypalania ale miałam iinej firmy medium.To widocznie jest lepsze
![]() |
![]() |
#120 | |
|
Cytat:
![]() Ale efekt Porzelain Potch jest naprawdę bardzo ładny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.