|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#92 | |
Rozeznanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() ![]() Na szczęście mój tż cały czas powtarza, żebym się niczym nie przejmowała poza Antkiem - reszte on ogarnia - choć jak mam siły i czas to i ja robie co mogę
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
mój mówi tak samo, nawet obiadów nie każe mi jemu robić... tylko mówi, że mam korzystać jak mała śpi i też spać
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Darusia - ta druga wersja ubioru jest OK. Mrowak - wg mnie to pleśniawki. Może więc przejdź się do lekarza i przepisze Ci coś do przemywania. No ja wiem że tak trochę głupio ciągle latać do tych lekarzy i wychodzić na przewrażliwioną matkę. A tak wracając do mojej małej to czasem tak jak na nią patrzę to sobię myślę że przeżyła już dwa cudy. Pierwszy to wtedy gdy się poczeła a drugi że przeżyła na zawnątrz. Ostatnio oglądałam "chirurgów" i tam było dziecko urodzone w 30 tż i stwierdzono ze nie ma sensu podtrzymywać u niego życia. A moja 28 tż, a w szpitalu był też chłopczyk urodzony w 23 tz i ma się dobrze bo niedawno go spotakłam i jest juz większy od Oliiwki. Jak dobrze że ta medycyna idzie do przodu.
![]() |
#95 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
qrcze przez was nie moge oderwac sie od komputera a juz od godziny zbieram sie żeby pójść pod prysznic :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Megi a twój tż to co w nocy nie słyszy dziecka? I nie pomaga ci?
#99 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wstał i poszedł do łóżeczka po niego, jak zaczął marudzić nieco... ale mały już był w naszym łóżku i już się nim zajęłam. Zawsze jakoś trochę później to usłyszy.
No i ciężko mi zostawić z nim malucha, bo młody nie chce dać się mu uspokoić, nikomu się nie daje - tylko mama daje radę. No i jeszcze jestem zeschizowana i nawet nie chcę małego zostawić i pójść sobie, bo niby gdzie - obce miasto.
#100 |
Zakorzenienie
|
No Megi musisz koniecznie zmienić podejście do TZ. KONIECZNIE!!!
A mój nie wytrzymał i pojechał do pracy, a że sie bał że mu dziecko wywiozę do Wawy to zabrał je ze sobą do pracy. ![]() No więc ja jadę do Opola na zakupy ![]()
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#102 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A dziecie masz śliczne wogóle wszystkie nasze forumowe malce są piękne i przekochane ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U mnnie małż dziś na urlopie ale pojechał na kurs w celu anulowania sobie 6pkt karnych za mandaty .. nie dość że mandaty kosztują ile kosztują to kurs 300 zeta ..
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja dziś zastrajkowałam. Koniec z dojeniem!!! Co noc, koło 2-3ej się doiłam - bo mała robi sobie już przerwy na sen po 6 godzin (22-4). Dziś nie wstałam wcześniej. Stwierdziłam, że od ssania jest ssak i już. Cycki mi chciały pęknąć, ale wytrzymałam, aż się Mała obudziła. Od 4ej rano do teraz z przerwami na cyca śpi. Z tym, że najlepiej jak ma cyca w pobliżu. Czy ja się czegoś kurczę nażarłam, czy co? Codziennie o tej porze śmigałam już na spaerek, a dziś nie. Boję się, że jak się teraz wyśpi to na dworku da mi koncert. Rozważam trzy opcje - albo jest chora (oby nie, przynajmniej na to nie wygląda, nie jest gorąca), albo nareszcie, nie wiem czemu, przestał ją boleć brzuszek, albo faktycznie coś w moim mleku jest ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-04-30 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Pop, koniecznie niech więcej się zajmuje dzieckiem
#105 |
Zakorzenienie
|
sismuerte Śliczne te twoje chłopaki
![]() Megi weź się poważnie za swojego chłopa to nie żarty potem będzie jeszcze gorzej ![]() ![]()
#106 |
Raczkowanie
|
Uff, moja mała też śpi juz ponad 3 godziny więc mam czas odhaczyć listę obecności na odchowalni. Od godziny brzuchy robię bo się w żadne spodnie przedciążowe nie mogę wcisnąć. Cholera jasna! A Wy się wciskacie? Ten fałd tłuszczu wygląda na zadomowiony i nie wiem kiedy uda mi się go pozbyć, a zmiana garderoby mi się nie uśmiecha...
Dzięcię moje już na wskroś przebadane łącznie z tymi trzema zalecanymi usg. W porządku wszystko. Borykamy się tylko z podejrzeniem skazy białkowej. Buźka wysypana taką drobniusieńką kaszką i do tego krostki na udach. Jak odstawiłam wszystko mlekopochodne to się zielone kupy ze śluzem pojawiły więc myślę że to pewnikiem skaza i pojechałam do pediatry. Pierwszego lepszego bo zależało mi na czasie przed długim weekendem. I takiego nerwa złapałam że myślałam że rozniosę tę przychodnię i zamorduję własnoręcznie lekarkę. Nie dość, że wyraźnie zagrypiona była i mi na dziecko charczała, to rozmawiała ze mną jakby łaskę robiła jakąś. Zrobiłam lekki dym i zabrałam małą. No szok. Chora neonatolog w pracy??? Teraz obserwuję bacznie czy nam się coś chorobowego nie zaplątało, a jak się zaplątało to pojadę i ukatrupię babę. AniuP, polec mi proszę dobrego pediatrę w EnelMedzie, bo jesli wszyscy takiego pokroju to masakra jakaś... Aha, i nawet mnie przestło cieszyć, że to ponoć nie skaza a uczulenie dotykowe, prawdopodobnie na proszek czy płyn do płukania. Zołza jedna! ale mnie trzyma.... |
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() musisz się napewno wściekać na małża pieniądze mogłabyś przeznaczyć na bardziej pożyteczne cele ![]()
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
Megi a co się przejmujesz że tylko Ty umiesz Igusia uśpić
![]() ![]() drcron byłaś w poradni laktacyjnej w sprawie tej dysproporcji piersi?? Ja sama mam jedną nieco większą od drugiej i dużo bardziej jest "mleczna" ale podobno to normalne ... Ciekawa jestem co Ci powiedzieli ![]() Mój syn ładnie śpi przez noc ale jak już robi się jasno (4-5 rano) to urządza koncert bo jest wyspany i wkurzony że my chcemy spać dalej ![]() ![]() ![]() Co do smoczka to kupiłam Nuka i dupa wielka ![]() ![]()
#109 |
Zakorzenienie
|
No to faktycznie nieźle- chory lekarz który ma kontakt z małymi dziećmi... porażka.
A moja właśnie kaszlnęła i już mnie postawiła na nogi. Muszę nasluchiwać czy sie powtortzy czy to moze mleczkiem się zachlysnęla bo przed chwila nakarmiłam i leży w łóżeczku na pleckach... mam nadzieję, ze to to ![]() A ja zauważylam ze w kupce mojej niuni zdarzają sie czasem takie cieniutkie niteczki zabarwione na zielono ![]()
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kładź Wercie po jedzeniu na boczku bo to zawsze bezpieczniej jak Jej się pokarm cofnie ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-04-30 o 12:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
no to i ja się melduję juz na odchowalni
![]() POP Oliwka cudo ![]() MEGI mój tz tez tak mówił na poczatku... pewnego dnia musiałam pojechac do pracy i zostawic Małą z Tz... po 30 minutach juz dzwonił za ile bede bo nie mógł małej uspokoic ![]() ![]() Wczoraj byłam na wizycie u gina... wszystko ok ![]() Dzisiaj było przytulanko... ![]() ![]() ![]() w miare mozliwosci bede czesciej pisała ![]()
#112 |
Wtajemniczenie
|
Baobabku tak się właśnie zastanawiałam dzisiaj gdzie Ty się podziewasz
![]() ![]() ![]() Bateria mi siada więc piję kawkę i spadam z Precelkiem po moją Hankę do szkoły ![]() ![]() ![]() Mysia zazdraszczam przytulanka ![]() ![]() To i ja załączam fotkę mojego "elegancika" ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-04-30 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Mysia ja też zazdraszczam przytulanka
![]() ![]() Gmyrelka cudny przystojniak ![]()
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2010-04-30 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
Witam was dziewczyny po dlugiej nieobecnosci - ciekawe czy ktoras jeszcze mnie pamieta
![]() My mamy z malym przeprawe stulecia - kolki ![]() Dzis nam przyszedl koperek z polski i udalo mi sie zlapac troche oddechu ale tak to oczy na zapalki i milion spraw do zalatwienia oprocz opieki nad dzieckiem zwlaszcza ze maz otwiera firme i ja robie za tlumacza i ksiegowa oto uroki siedzenia na macierzynskim Co do karmienia dalej laktator w ruchu - maly nie chce ssac cyca juz w ogole ![]() Mam nadzieje ze u was maluchy sie zdrowo chowaja - moze teraz uda mi sie czesciej z wami pisac.....a w zalaczniku moj maluch
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Xenia Stelmańska - przyjmuje na Kasprowicza i wczoraj była u mnie w domu na wizycie i byłam mega zadowolona - tel. 602746942 a poleciła mi ją inna lekarka co to ponoć też dobra jest: Irena Dziewońska przyjmuje na Wareckiej - tel. 0 22 827 11 66 Obie prywatne ale nie w LuxMedzie. Ja dobrze kojarzę, że ty w Warszawie mieszkasz?? ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Normalnie Marcel i Xawery robią konkurencję mojemu Antkowi. Będą się zabijać o forumowe dziewczęta ![]()
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Darusia oczko ma dalej troszke zaczerwienione ale juz nie jest opuchniete
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a i bylam w poradni laktacyjnej to mi powiedziali ze jak mam jednego cyca wiekszego to przystawiac czesciej dziecko do tego mniejszego nawet zeby troszke pociumkalo najpierw do malego a potem do duzego a w cycach to jest tak bo ja mowie do tej kobiety ze ona sie nie naje ze jak najpierw dam jej malego i wyciumka troche tego wodnistego mleczka a potem zas sia dostawie do wodnistego to mi powiedziala ze w cycach idzie rownomiernie ze jak najpier z jednego rzadkie leci to z drugiego tez nam cieknie a potem jak dajemy na drugiego cyca to juz to wartosciowe mleczko leci ![]() ale moja Julka dzisiaj protestuje i nie chce jesc ![]() ![]() ![]() a i co najwazniejsze nie ma krwi utajonej w kupce posiew bedzie w poniedzialek jak nie wychoduja nic w nim ![]() ![]() Darusia jak ja Cie dobrze rozumiem z tymi zakupami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jutro tez jedziemy zamowic sale na chrzsciny i do ksiedza sie podejdzie termin ustalic ale to po sali dopiero a i zamowilam Julce taki gruby bialy sweterek z kapturem dfo kosciola zeby miala potem sie przyda kazalam przywiez wiekszy no i od dzisiaj wyprobowywujemy nowe pampki dada ![]() ![]() a w ogole dzisiaj moje dziecie uwielbia spac z golymi stopami wystarczy ze zaloze jej pizamke i gole stopy ma poloze do lozeczka i odrazu zasypia ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() a tak w ogule dziewczyny cos sie u mnei zmienilo ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#117 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() drcron co do sprzątania to daj sobie luz, kurna doba nie ma 50 godzin ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- JAK KTOŚ MARTWI SIĘ KUPKAMI DZIECIACZKA TO MOŻE TO SIĘ PRZYDA: "Mam 2 miesięczną córkę. Karmię piersią. Jest problem z kolkami i licznymi luźnymi stolcami. Moja dieta jest lekkostrawna (z mięs tylko indyk i królik, potrawy gotowane lub pieczone w piekarniku, nic smażonego, jabłko, maliny, banan, winogrona, jagody, marchewka, ziemniaki). Wyłączyłam z diety produkty z mleka, zawierające gluten. Do diety dziecka lekarz zalecił włączyć Nutramigen (2-3 razy dziennie przynajmniej po 60ml). Jeżeli karmię tylko piersią, to stolec jest bardzo luźny (bez charakterystycznych grudek), jeżeli uda się podać Nutramigen, to pojawiają się grudki i jest troszkę gęściejszy. Wtedy jest problem z wypróżnieniem, bo dziecko stęka pół dnia, ale i tak oddaje stolec luźny. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Lek. med. Jolanta Baszczeska ODPOWIEDŹ EKSPERTA: Dziecko karmione piersią może oddawać liczne luźne stolce, często po każdym karmieniu. Liczne stolce powodują złuszczanie się śluzówki jelit, co skutkuje okresowym pojawianiem się śluzu w stolcu. Konsystencja stolca niemowlęcia karmionego piersią może być płynna lub podobna do rzadkiej musztardy. Nie zawsze pojawiają się grudki . Jeżeli stolce są barwy żółtej, nie pachną brzydko, nie zawierają domieszki krwi i dużych ilości śluzu, można uznać je za prawidłowe. Opisywane przez Panią liczne, w małych ilościach stolce to prawdopodobnie brudzenie pieluszek podczas oddawania gazów, które bywają w tym okresie życia dziecka bardzo obfite. Wynika to z faktu przejściowych niedoborów enzymów trawiennych i zachodzących w jelitach procesów fermentacyjnych z dużą ilością produkowanych gazów. Ilościową dojrzałość układ pokarmowy osiąga zwykle po 3 miesiącu życia dziecka i w tym okresie zwykle ustępują objawy kolek jelitowych i innych dolegliwości brzusznych. Częstą przyczyną licznych, luźnych stolców może być przekarmianie dziecka. Niedoświadczone matki interpretują płacz dziecka pojawiający się krótko po karmieniu, jako objaw głodu. Tymczasem dziecko sygnalizuje płaczem bóle brzuszka z powodu często występującej w tym okresie kolki. Przystawiane do piersi ssą, gdyż na krótki okres czasu doznają ukojenia, ale już po godzinie mogą demonstrować niepokój i płacz z powodu potęgowania się dolegliwości bólowych. Wytwarza się w ten sposób błędne koło. Nadmierne karmienie powoduje przeciążenie niedojrzałego przewodu pokarmowego dziecka, bóle brzucha i liczne luźne stolce. Poza tym skutkuje nadmiernymi przyrostami masy ciała dziecka i grozi w przyszłości otyłością. Wykluczając z diety produkty mleczne i gluten (nie uzyskując mimo to oczekiwanej poprawy), wykluczyła Pani możliwość reakcji alergicznej jelit na obce białka. Inną przyczyną nadmiernej ilości luźnych stolców może być przejściowa (wynikająca z niedojrzałości kosmków jelitowych i niedostatecznej produkcji enzymu trawiącego cukier mleczny.) lub wrodzona nietolerancja laktozy głównego węglowodanu mleka, co jest dość rzadko spotykaną przyczyną. Wydaje mi się, że właśnie taki tok myślenia przyjął lekarz wprowadzając do diety dziecka Nutramigen, który jest całkowitym hydrolizatem białkowym (tzn. że jest mieszanką aminokwasów), i nie zawiera laktozy. Całkowita eliminacja laktozy z diety dziecka nie jest jednak wskazana bez szczegółowych badań diagnostycznych (badanie składu i pH kału, czy w wybranych przypadkach biopsji jelit) i konsultacji gastroenterologa. Czasami luźne stolce są jedynym objawem infekcji dróg moczowych. Warto wykonać badanie ogólne moczu, aby mieć pewność, że dziecko jest zdrowe. Jeżeli problem, pomimo dotychczasowych działań, nasila się, proponuję konsultacje u lekarza gastroenterologa dziecięcego. Szczegółowa analiza kliniczna pozwoli na rozpoznanie przyczyny i odpowiednią terapię lub wykluczy konieczność leczenia dziecka."
![]() |
#118 | ||
Raczkowanie
|
Zawsze możesz spróbować, jak nie "zejdzie" to będziesz wiedziała, że nie to. Ale opis się idealnie zgadza z tym co moja ma i pani pediatra polecała przemywać.
Cytat:
![]() Zostaw go samego z małym to mu szybko rura zmięknie. Cytat:
Moja dostała takiej pokrzywki zaraz po urodzeniu. Była cała wysypana. Panie twierdziły w szpitalu, że to od Loveli. Możliwe chociaż one tam dla dzieci 100 różnych kosmetyków używały i każdy z innej parafii a że to matka tam jest zawsze winna to się nie kłóciłam ![]() W każdym razie kupiłam płatki mydlane i teraz piorę w nich. A pokrzywka zeszła po kilku dniach kąpania w Oliatum.
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Witam ja też się melduję
Dzisiaj mała daje mi popalić, w nocy ciągle się budziła i chciała cyca.... Ja ją karmię a potem ona ulewa i jest błędne koło, bez sensu. Smoka wypluwa, bardzo żadko daje się nim uspokoić, tulenie, noszenie nie bardzo pomaga. Nie ma gorączki, nie pręży się przy kupkach, kupki prawidłowe, a ja zachodzę w głowę o co jej chodzi... Chyba Precelek Gmyrelki ma podobnie? Ja nie wiem czy to ten kryzys 3ciego tygodnia?(u nas 3ci tydzień leci). Mała ciągle szuka cyca. Ja nie wiem jak matki mogą nauczyć dzieci jeść co 2, 3 godziny. Czy to może od dzieci zależy? Ja jak jej nie dam cyca to jest płacz i to rozpaczliwy...I co przeczekać to? Toż ona w spazmy wpada po chwili... A z drugiej strony w szpitalu tyle mówili nam o karmieniu na żądanie, już zgłupiałam... Drcon nie przejmuj się prasowaniem, to normalne. Ja też nic nie zdążam zrobić , zacznę prasować-młoda się budzi i nie ma mocnych! Nawet do kibelka czasami nie mam kiedy iść, bo akurat wtedy jej się czegoś tam ode mnie chce. A dziś np. obiadu nie ma ![]() ![]() ![]() Mrowak(bo Ty chyba o tym pisałaś) taki biały nalot, jakby skórka na ustniku to od mleka. Samo schodzi. Mi pediatra nic nie powiedziała na to, a w szpitalu położne to przemywały. Jak mojej jeszcze czasami się to robi to wycieram to pieluszką, albo gazikiem z wodą i wszystko ![]() Tak mi żal tej mojej kruszynki czasami, że nie wiem o co jej chodzi... A do tego jeszcze mnie strasznie głowa dzisiaj boli ![]() ![]() Piękne Wasze dzidziulki na tych zdjęciach!!!! Wszystkie!!!!! Jak one szybko rosną !!! Szok normalnie!!~~ Już se popisałam, mała się obudziła po 15 min drzemki!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.