Pytania do właścicielek chomików - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-09, 21:00   #91
2-B
Rozeznanie

Dot.: by chomikowi nie doskwierała nuda...

Mój chomik zazwyczaj pół nocy gryzie te szczeble od klatki w potrzebie wydostania się z niej. Co śmieszne.. w dzień jak go chcę wyciągnąć to się zapiera łapkami, fuka i w ogóle jest na nie! żeby wychodzić z klatki, a w nocy nie mogę go tam w ogóle 'odstawić' bo w sekundę dobiega do otworu i chce koniecznie wyjść i co go wsadzę do klatki to nawet nie zdążę jej zamknąć już wisi na szczeblach no ale to w końcu nocny stwór Kukurydzy nie chce jeść z miseczki tylko jak mu dam z ręki to wtedy weźmie jak go wypuszczę na podłogę to drapie ją pazurkami po czym odwraca się na plecki i firda łapkami w powietrzu a jak go postawię przy szafie to koniecznie chce na nią wejść tzn. wspiąć się po drzwiach i w tym celu staje na dwóch łapkach i zabawnie skacze do góry i macha przednimi łapkami by się wspiąć także.. ten chomik sam sobie zapewnia rozrywkę
Stary 2009-07-10, 16:05   #92
tinkussia
Zadomowienie

Dot.: by chomikowi nie doskwierała nuda...

http://animalia.pl/produkt,1386,115,...Mini_DUNA.html sa też wersje bardziej wypasione, z tunelami, przejściami itp.
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 18:07   #93
dudusiu
Wtajemniczenie

Question Towarzystwo dla chomika . Ustalanie płci .

witam

mam chomika miniaturkę od trzech miesięcy i zauważyłam, że bardzo się nudzi. ma kołowrotek, czasami kręci w nim jak szalony, ale myślałam, czy by nie sprawić mu towarzystwa. tylko czy mój Ciapek nie zrobi krzywdy nowemu chomchomowi?

i wiecie może, jak ustalić płeć chomika?

dziękuję za odpowiedzi

you stole my star
lalalalalalala....
dudusiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 18:58   #94
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole
Dot.: Towarzystwo dla chomika . Ustalanie płci .

chomiki w iwększości rodzajów nie są zwierzętami stadnymi. jaki to dokładnie chomik?
Stary 2009-08-12, 19:42   #95
dudusiu
Wtajemniczenie

Roborowskiego.

Miałam kiedyś chomicę, której cudownie było samej, ale Ciapek cały czas smutny łazi po akwarium.

you stole my star
lalalalalalala....
Stary 2009-08-12, 22:00   #96
revontulet_
Zadomowienie

GG do revontulet_

Cytat:
Napisane przez dudusiu Pokaż wiadomość
witam

mam chomika miniaturkę od trzech miesięcy i zauważyłam, że bardzo się nudzi. ma kołowrotek, czasami kręci w nim jak szalony, ale myślałam, czy by nie sprawić mu towarzystwa. tylko czy mój Ciapek nie zrobi krzywdy nowemu chomchomowi?

dziękuję za odpowiedzi
Płeć - wpisz w google, jest pełno obrazków dzięki którym rozróżnisz płeć.

Nuda - chomik to nie człowiek i nie odczuwa czegoś takiego. Kołowrotek + wybiegi + labirynty (np. w jakimś kartonie) + wspinanie po klatce + chomikowanie jedzenia i chomik 'szczęśliwy'

Inny chomik - w najlepszym razie pogryzą się do krwi. Można łączyć tylko chomiki z jednego miotu a to i tak nie wróży sukcesu, albo samca i samicę - lecz tylko w czasie rui.

PS Roborovski to nie najlepszy wybór jak na pierwszego chomika - bo skoro zadajesz takie pytania to pewnie Twój pierwszy chomiś - trudno oswoić i w ogóle taki mały dzikus. Ale śliczne są Życzę małemu dużo zdrówka a Tobie powodzenia w oswajaniu

revontulet_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 22:45   #97
gwiazdkadg
Zakorzenienie

no skoro Twój chomik jest dłuższy czas sam to nie radze
gwiazdkadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 07:25   #98
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

Miałam kiedyś chomicę, której cudownie było samej, ale Ciapek cały czas smutny łazi po akwarium.
od siebie dodam, zebys wymienila akwarium na klatke dla chomika. Akwarium jest dla ryb

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 11:29   #99
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Oj, tak. Klatka dla chomcia to jest to Ja mam dla chomików 8 lat jedną klatkę ( jak kupowałam nowego chomika, to trzymałam go w " starej" klatce).Jeżeli o nią odpowiednio zadbasz, będzie to zakup na kilka lat.

Allegro:

http://www.allegro.pl/item710203712_...ami_kolor.html

http://www.allegro.pl/item710203735_...zroczysta.html

To moja klatka: (Nie patrzcie, że taka pusta, bo zdj. robiłam po śmierci chomika.Wcześniej uniemożliwiłam jej dostęp na karuzelę i piętra, żeby nie spadła. Poza tym, ona od kilku dni wychodziła się tylko napić i wysiusiać )

Acha, w klatce była jeszcze sprężyna, ale też ją wyjęłam, żeby Chominia nie wchodziła na górę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uy (56).jpg (57,8 KB, 40 załadowań)

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2009-08-13 o 11:31
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 13:49   #100
dudusiu
Wtajemniczenie

czyli wystarczy zmienić mieszkanie dla chomika?

Nimfa, ta druga oferta jest boska
dziękuję

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

dodam jeszcze, że zamówiłam kulę dla Ciapka, żeby bezpiecznie mógł buszować po domku

you stole my star
lalalalalalala....
Stary 2009-08-13, 14:07   #101
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

dodam jeszcze, że zamówiłam kulę dla Ciapka, żeby bezpiecznie mógł buszować po domku
mowisz o takij kuli gdzie sie zamyka chomika i moze "chodzic" po domu? według mnie one sa okropne i nie słuzą zwierzakowi

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 17:36   #102
dudusiu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
mowisz o takij kuli gdzie sie zamyka chomika i moze "chodzic" po domu? według mnie one sa okropne i nie słuzą zwierzakowi
dlaczego?

you stole my star
lalalalalalala....
Stary 2009-08-13, 18:47   #103
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Bo to Ty decydujesz ile ma chomik w niej biegać a nie on, bo może się obijać kulą o meble i pomyśl sobie jakby to ciebie do niej włożyli i kazali biegać. Ja mam również chomika, ma 1,5 roku, pani w sklepie próbowała mi wcisnąć tę kulę, ale się nie dałam i kupiłam mu porządną, metalową i b. dużą karuzelę, radość chomika bezcenna Przez pierwsze tygodnie nawet w niej spał! Ale ja mam syryjka i te zwykłe plastikowe karuzele są dla niego trochę małe, dlatego się cieszył.
Tak jak dziewczyny radziły jeśli Cię stać to kup mu klatkę, a jeśli masz możliwość i oswojonego chomika to wypuszczaj go po zabezpieczonym pokoju, niech pobiega i pozwiedza
gosiaczekkk85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-13, 19:36   #104
Nimfa20

gosiaczekkk85 ma 100 % rację. Daj sobie spokój z takim badziewiem
To wymysł chorych ludzi, którzy chcą tylko zarobić
Ja starałam się moim chomikom zapewnić warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych
Dobre dla chomików są rurki po papierze toaletowym, czasem dawałam posadzoną trawę w pojemniku, na której chomiczek sobie siedział, kawałek drzewka owocowego do obgryzania
To jest to, co chomiczki lubią najbardziej
Stary 2009-08-13, 22:14   #105
andere
Zadomowienie

Roborowskiego to przecież stadne zwierzątka, kiedyś planowałam kupić takiego i czytałam dużo. Dobry pomysł żeby sprawić mu kolegę

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 02:49   #106
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
witam

dziękuję za odpowiedzi
chomik - facet, ma taka duza torbe no nie wiem jak to wytlumaczyc, jajca ma
ale ona rosnie z czasem.
Stary 2009-08-14, 06:55   #107
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego?
dziewczyny juz własciwie za mnie wyjaśniły

[*] 11.09.2012
Stary 2009-08-14, 17:34   #108
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
Roborowskiego to przecież stadne zwierzątka, kiedyś planowałam kupić takiego i czytałam dużo. Dobry pomysł żeby sprawić mu kolegę

A ja się zastanawiam czy na to nie za późno już. Jeśli chce się mieć dwa chomiki to się kupuje rodzeństwo, choć i wtedy możliwe, że w zgodzie żyć nie będą. Wtedy trzeba doliczyć koszt drugiej klatki lub poszukać chomikowi nowego domu.
Jak byłam mała miałam samiczkę, tata dokupił samca (wiadomo w jakim celu ) i ten samiec bardzo dotkliwie pogryzł moją chomiczkę Nie przypadli sobie do gustu.

A tu masz link o chomikach roborowskiego fajnie opisany jest ten gatunek i są wypowiedzi właścicieli http://www.swiatchomika.cba.pl/reada...?article_id=25
gosiaczekkk85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 18:34   #109
andere
Zadomowienie

Chomiki są super, ale już mieć nie będę. Po moich ostatnich ja i mama mamy uraz psychiczny. Jak były małe to się z klatki wydostawały. Po godzinie życia osobno jak je dałam do klatki to walka na śmierć i życie, potem wspólny plan wydostania się. Jeden miał klaustrofobię Ja go do klatki, a tu taki szał, dosłownie. Gryzł pręty, kwiczał i takie dziwne dźwięki, jakby prąd strzelał. Kaleczył się przy tym itp. No to przeznaczyłam ten pokój dla chomików(w domu były inne zwierzęta, a najwięcej kotów). Kiedyś gdzieś jakoś się wydostały z pokoju i grasowały po domu, oglądam w nocy film, a tu mi coś stuka, puka. Duchy czy co? Patrzę, a tu torpeda-chomik robi wyścigi.
Bardzo teraz bym chciała chomika tylko boję się, że znowu będzie się wydostawał, zamierzam kupić szczury.

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-18, 12:09   #110
Tyris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
od siebie dodam, zebys wymienila akwarium na klatke dla chomika. Akwarium jest dla ryb

olaboga! jaka klatke?! Chomiki roborowskiego sa malutkie... bez trudu przecisna sie przez prety w klatce to raz... A klatki dla myszy sa bardzo male! Akwarium latwiej wyczyscic. Sa ewentualnie specjalne faunaboxy ktore maja zamkniecie od gory. Chomiki roba strasznie skacza ile razy mialam je na sklepie i bralan na rece tyle razy byla gonitwa i czolganie sie pod regalami. Jezeli juz chcesz kolowrotek, to kup przynjamniej taki caly plastikowy, nie z pretow bo bardoz czesto podczas biegania chomikom wpada nozka i mamy tragedie.
Nie przejmuj sie towarzystwem.. z przykroscia to mowie ale to tylko chomik :/ Im wiecej bedziesz z nim czasu spedzac tym bardziej sie oswoi a gwarantuje ze jezeli jakims cudem udalo by ci sie dolaczyc do niego partnera to kompletnie straca zainteresowanie twoja osoba.

Plec... zlap delikatnie chomika i ustaw go tak zebys widziala jego "odwlok" wyraznie ale nie przekrecaj dogory nogami. Dmuchnij lekko zeby oddzielic siersc. Powinny sie tam znajdowac dwa ujscia (otwory.. kropki) jezeli beda blisko siebie, doslownie tuz obok to jest to samiczka. Jezeli natomiast bedzie miedzy nimi odstep to bedzie to chlopiec. U roborowskich chomow ciezko jest odroznic plec, bo ta odleglosc nie jest duza. Mozesz sie tez kierowac tym ze u samicy okolice drog moczowych sa bladoniebieskie i nieowlosione.
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 19:45   #111
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tyris Pokaż wiadomość
olaboga! jaka klatke?! Chomiki roborowskiego sa malutkie... bez trudu przecisna sie przez prety w klatce to raz... A klatki dla myszy sa bardzo male! Akwarium latwiej wyczyscic. Sa ewentualnie specjalne faunaboxy ktore maja zamkniecie od gory. Chomiki roba strasznie skacza ile razy mialam je na sklepie i bralan na rece tyle razy byla gonitwa i czolganie sie pod regalami. Jezeli juz chcesz kolowrotek, to kup przynjamniej taki caly plastikowy, nie z pretow bo bardoz czesto podczas biegania chomikom wpada nozka i mamy tragedie.
Nie przejmuj sie towarzystwem.. z przykroscia to mowie ale to tylko chomik :/ Im wiecej bedziesz z nim czasu spedzac tym bardziej sie oswoi a gwarantuje ze jezeli jakims cudem udalo by ci sie dolaczyc do niego partnera to kompletnie straca zainteresowanie twoja osoba.
pręty w klatkach dla chomików maja od 0,5cm do 1cm odstępu, nie przejdzie... miałam na prawdę malutkiego chomika dżungarskiego i nie mógł...
Stary 2009-08-18, 22:35   #112
Night Saturday
Przyczajenie

GG do Night Saturday

Popieram poprzedniczkę Chomik nie przeciśnie się przez tę dziurę Jeżeli chodzi o to, czy dokupić mu 'kolegę', stanowczo odradzam. Chomiki nie są zwierzętami, które potrzebują towarzystwa innych futrzaków. Muszą być oczkiem w głowie właściciela, więc nie ma mowy o innym chomiku... (chyba że od urodzenia są trzymane razem). Też miałam z tym problem - mój chomik strasznie się nudził. To załatwiłam dwa większe kartonowe pudła, połączyłam je 'tunelem' (rolka z ręcznika kuchennego), nasypałam trocin, narobiłam różnych domków (np. pudełko po herbacie), tunelów (np. rolka po papierze toaletowym), hamaków (Mysia to uwielbia) i takich innych. Poukrywaj mu smakołyki, na pewno będzie miał mnóstwo frajdy podczas ich szukania, nie mówiąc już o samym ich jedzeniu Mój chomik tak się wyszalał, że nie miał siły jeździć na kołowrotku Tylko nie zapomnij o tym, by podczas szaleństw chomik miał dostęp do świeżej wody.
Jeżeli chodzi o ustalanie płci, to (moja) teoria jest taka:
Gdy miałam mężczyznę to miał taką jakby dziwną dużą i wystajacą pupę natomsiat dziewczynki nie maja czegoś takiego
Pozdrawiam

Edytowane przez Night Saturday
Czas edycji: 2009-08-18 o 22:38
Night Saturday jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 08:42   #113
Tyris
Rozeznanie

Drogie panie.. podczas mojej pracy w sklepie zdazylo mi nawiac mase zwierzat.. w tym np szczury z klatki dla chomika. Skoro szczur sie przecisnie ...to chomik nie? Na wiekszosci stron o chomikach roborowskiego znajsdziemy informacje ze hodowcy zalecaja trzymanie chomika w akwarium a wlasciwie to terrarium! Chomiki roba sa mniejsze od dzungari...duzo mniejsze. Sa nawet mniejsze od myszy. Klatka wchodzi w gre jezeli jest to klatka dla myszy o bardzo gestych pretach ale nawet wtedy nie daje gwarancji ze nie zwieje.

Widzialyscie taki filmik gdzie dorosly kot przeciska sie przez szpare POD drzwiami? Chomiki sa puszyste i czesto blednie oceniamy ich wielkosc. Potrafia ulozyc swoje cialko tak, aby maxymalnie sie splaszczyc na wysokosc tylko glowki a ta jest mniejsza niz 0,5. Nie chce nikomu wypominac ze jest w bledzie cyz cos.. jak dla mnie to mozecie trzymac swoje zwierzeta w czym chcecie, mowie tylko jakie sa zalecenia.

Co do towarzystwa to jest tez taka szkola ze chomikow nie powinno sie trzymac pojedynczo(robow i dzungari - dopiero w stadzie mozna zaobserwowac w pelni ich naturalne zachowania.
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 12:54   #114
kukis
Zadomowienie

Cytat:
O matko jakie samolubne myslenie, az m cisnienie podskoczylo...
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 19:15   #115
MdM
in love with life

Mam wrazenie, ze moje chomiki tez sie czasem nudza, bo gryza klatke jakby mialy nadzieje, ze ja w koncu przegryza prety i przejda. Ale sa zbyt tluste i nie maja szansy. Mam 2 syryjskie i trzymam je oddzielnie, bo jak je poczatkowo mialam razem, to sie gryzly. Teraz jak jeden zaczyna cos gryzc i robi mnostwo halasu, to drugi od razu sie przylacza i robi to samo. Az mi sie czasem smiac chce.
Chomiki najbardziej lubia jak sie je wypusci na krotki spacerek po pokoju, trzeba tylko uwazac, zeby nie weszly za szafe, pod lozko albo w jakies male miejsce, skad cieko bedzie je wydostac.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 21:49   #116
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Mam wrazenie, ze moje chomiki tez sie czasem nudza, bo gryza klatke jakby mialy nadzieje, ze ja w koncu przegryza prety i przejda
Moja chomiczka, jak była malutka, miała w klatce rurkę po pap. toaletowym, miała też suchy chleb do gryzienia i ze trzy rodzaje gałązek. Nic ją to nie obchodziło. I tak wolała gryźć pręty I to wtedy, kiedy zasypiałam

Przywiązanie grubej gałęzi w miejsce gryzienia prętów pomogło na 3 minuty
Stary 2009-08-22, 10:43   #117
Visca
Raczkowanie

Cytat:
Drogie panie.. podczas mojej pracy w sklepie zdazylo mi nawiac mase zwierzat.. w tym np szczury z klatki dla chomika. Skoro szczur sie przecisnie ...to chomik nie?
Szczury mają specjalnie zbudowany kręgosłup (?) że mogą przecisnąć się przez nawet bardzo małe dziury. O chomikach nic takiego nie słyszałam, za żywotu moich 3 chomików żaden nie zdołał się przecisnąć przez pręty.

Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że dobieranie do pary chomika to błąd, miałam 2 samce w jednej klatce i nie skończyło się to dobrze, a samiec + samica ok, jeśli chce się mieć młode.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-22, 14:52   #118
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Moja chomiczka, jak była malutka, miała w klatce rurkę po pap. toaletowym, miała też suchy chleb do gryzienia i ze trzy rodzaje gałązek. Nic ją to nie obchodziło. I tak wolała gryźć pręty I to wtedy, kiedy zasypiałam

Przywiązanie grubej gałęzi w miejsce gryzienia prętów pomogło na 3 minuty
Moje chomiki nie sa juz male. Oba maja 1,5 roku, sa z jednego miotu. I choc maja w klatkach i galazki do gryzienia i sucha bulke to i tak prety lubia ponad wszystko. A swoj prawie codzienny koncert gryzienia zaczynaja poznym wieczorem, akurat tuz przed moim pojsciem spac

Mysle, ze to u chomikow normalne, ze gryza prety. A przynajmniej nie wiem co moznaby zrobic, aby tego nie robily.

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Visca Pokaż wiadomość
Szczury mają specjalnie zbudowany kręgosłup (?) że mogą przecisnąć się przez nawet bardzo małe dziury. O chomikach nic takiego nie słyszałam, za żywotu moich 3 chomików żaden nie zdołał się przecisnąć przez pręty.
Tez nie slyszalam o tym, zeby chomik zdolal przecisnac sie przez prety. No chyba, ze jakis mlody chomik z tych malutkich rodzajow, ale to najwyzej przez pierwsze 3-4 tygodnie zycia, bo potem juz sa za duze.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 15:56   #119
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Mysle, ze to u chomikow normalne, ze gryza prety. A przynajmniej nie wiem co moznaby zrobic, aby tego nie robily.
kupić klatkę bez prętów
Stary 2009-08-22, 16:17   #120
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
kupić klatkę bez prętów

Jak może byc klatka bez prętów?
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości