![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: by chomikowi nie doskwierała nuda...
Mój chomik zazwyczaj pół nocy gryzie te szczeble od klatki w potrzebie wydostania się z niej. Co śmieszne.. w dzień jak go chcę wyciągnąć to się zapiera łapkami, fuka i w ogóle jest na nie! żeby wychodzić z klatki, a w nocy nie mogę go tam w ogóle 'odstawić' bo w sekundę dobiega do otworu i chce koniecznie wyjść
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Dot.: by chomikowi nie doskwierała nuda...
http://animalia.pl/produkt,1386,115,...Mini_DUNA.html sa też wersje bardziej wypasione, z tunelami, przejściami itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
![]()
witam
![]() mam chomika miniaturkę od trzech miesięcy i zauważyłam, że bardzo się nudzi. ma kołowrotek, czasami kręci w nim jak szalony, ale myślałam, czy by nie sprawić mu towarzystwa. tylko czy mój Ciapek nie zrobi krzywdy nowemu chomchomowi? i wiecie może, jak ustalić płeć chomika? dziękuję za odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Towarzystwo dla chomika . Ustalanie płci .
chomiki w iwększości rodzajów nie są zwierzętami stadnymi. jaki to dokładnie chomik?
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Roborowskiego.
Miałam kiedyś chomicę, której cudownie było samej, ale Ciapek cały czas smutny łazi po akwarium.
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nuda - chomik to nie człowiek i nie odczuwa czegoś takiego. Kołowrotek + wybiegi + labirynty (np. w jakimś kartonie) + wspinanie po klatce + chomikowanie jedzenia i chomik 'szczęśliwy' ![]() Inny chomik - w najlepszym razie pogryzą się do krwi. Można łączyć tylko chomiki z jednego miotu a to i tak nie wróży sukcesu, albo samca i samicę - lecz tylko w czasie rui. PS Roborovski to nie najlepszy wybór jak na pierwszego chomika - bo skoro zadajesz takie pytania to pewnie Twój pierwszy chomiś - trudno oswoić i w ogóle taki mały dzikus. Ale śliczne są ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
no skoro Twój chomik jest dłuższy czas sam to nie radze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Oj, tak. Klatka dla chomcia to jest to
![]() Allegro: http://www.allegro.pl/item710203712_...ami_kolor.html http://www.allegro.pl/item710203735_...zroczysta.html To moja klatka: (Nie patrzcie, że taka pusta, bo zdj. robiłam po śmierci chomika.Wcześniej uniemożliwiłam jej dostęp na karuzelę i piętra, żeby nie spadła. Poza tym, ona od kilku dni wychodziła się tylko napić i wysiusiać ![]() Acha, w klatce była jeszcze sprężyna, ale też ją wyjęłam, żeby Chominia nie wchodziła na górę.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2009-08-13 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
czyli wystarczy zmienić mieszkanie dla chomika?
Nimfa, ta druga oferta jest boska ![]() dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- dodam jeszcze, że zamówiłam kulę dla Ciapka, żeby bezpiecznie mógł buszować po domku ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
mowisz o takij kuli gdzie sie zamyka chomika i moze "chodzic" po domu? według mnie one sa okropne i nie słuzą zwierzakowi
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
dlaczego?
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Bo to Ty decydujesz ile ma chomik w niej biegać a nie on, bo może się obijać kulą o meble i pomyśl sobie jakby to ciebie do niej włożyli i kazali biegać. Ja mam również chomika, ma 1,5 roku, pani w sklepie próbowała mi wcisnąć tę kulę, ale się nie dałam i kupiłam mu porządną, metalową i b. dużą karuzelę, radość chomika bezcenna
![]() Tak jak dziewczyny radziły jeśli Cię stać to kup mu klatkę, a jeśli masz możliwość i oswojonego chomika to wypuszczaj go po zabezpieczonym pokoju, niech pobiega i pozwiedza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
|
gosiaczekkk85 ma 100 % rację. Daj sobie spokój z takim badziewiem
![]() To wymysł chorych ludzi, którzy chcą tylko zarobić ![]() Ja starałam się moim chomikom zapewnić warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych ![]() Dobre dla chomików są rurki po papierze toaletowym, czasem dawałam posadzoną trawę w pojemniku, na której chomiczek sobie siedział, kawałek drzewka owocowego do obgryzania ![]() To jest to, co chomiczki lubią najbardziej ![]()
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Roborowskiego to przecież stadne zwierzątka, kiedyś planowałam kupić takiego i czytałam dużo. Dobry pomysł żeby sprawić mu kolegę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale ona rosnie z czasem.
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja się zastanawiam czy na to nie za późno już. Jeśli chce się mieć dwa chomiki to się kupuje rodzeństwo, choć i wtedy możliwe, że w zgodzie żyć nie będą. Wtedy trzeba doliczyć koszt drugiej klatki lub poszukać chomikowi nowego domu. Jak byłam mała miałam samiczkę, tata dokupił samca (wiadomo w jakim celu ) i ten samiec bardzo dotkliwie pogryzł moją chomiczkę ![]() A tu masz link o chomikach roborowskiego fajnie opisany jest ten gatunek i są wypowiedzi właścicieli http://www.swiatchomika.cba.pl/reada...?article_id=25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Chomiki są super, ale już mieć nie będę. Po moich ostatnich ja i mama mamy uraz psychiczny. Jak były małe to się z klatki wydostawały. Po godzinie życia osobno jak je dałam do klatki to walka na śmierć i życie, potem wspólny plan wydostania się. Jeden miał klaustrofobię
![]() Bardzo teraz bym chciała chomika tylko boję się, że znowu będzie się wydostawał, zamierzam kupić szczury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
olaboga! jaka klatke?! ![]() ![]() Nie przejmuj sie towarzystwem.. z przykroscia to mowie ale to tylko chomik :/ Im wiecej bedziesz z nim czasu spedzac tym bardziej sie oswoi a gwarantuje ze jezeli jakims cudem udalo by ci sie dolaczyc do niego partnera to kompletnie straca zainteresowanie twoja osoba. Plec... zlap delikatnie chomika i ustaw go tak zebys widziala jego "odwlok" wyraznie ale nie przekrecaj dogory nogami. Dmuchnij lekko zeby oddzielic siersc. Powinny sie tam znajdowac dwa ujscia (otwory.. kropki) jezeli beda blisko siebie, doslownie tuz obok to jest to samiczka. Jezeli natomiast bedzie miedzy nimi odstep to bedzie to chlopiec. U roborowskich chomow ciezko jest odroznic plec, bo ta odleglosc nie jest duza. Mozesz sie tez kierowac tym ze u samicy okolice drog moczowych sa bladoniebieskie i nieowlosione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Popieram poprzedniczkę
![]() ![]() ![]() ![]() Jeżeli chodzi o ustalanie płci, to (moja) teoria jest taka: Gdy miałam mężczyznę ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
NightSaturday ![]() Edytowane przez Night Saturday Czas edycji: 2009-08-18 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Drogie panie.. podczas mojej pracy w sklepie zdazylo mi nawiac mase zwierzat.. w tym np szczury z klatki dla chomika. Skoro szczur sie przecisnie ...to chomik nie? Na wiekszosci stron o chomikach roborowskiego znajsdziemy informacje ze hodowcy zalecaja trzymanie chomika w akwarium a wlasciwie to terrarium! Chomiki roba sa mniejsze od dzungari...duzo mniejsze. Sa nawet mniejsze od myszy. Klatka wchodzi w gre jezeli jest to klatka dla myszy o bardzo gestych pretach ale nawet wtedy nie daje gwarancji ze nie zwieje.
Widzialyscie taki filmik gdzie dorosly kot przeciska sie przez szpare POD drzwiami? ![]() Co do towarzystwa to jest tez taka szkola ze chomikow nie powinno sie trzymac pojedynczo(robow i dzungari - dopiero w stadzie mozna zaobserwowac w pelni ich naturalne zachowania. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
O matko jakie samolubne myslenie, az m cisnienie podskoczylo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
in love with life
|
Mam wrazenie, ze moje chomiki tez sie czasem nudza, bo gryza klatke jakby mialy nadzieje, ze ja w koncu przegryza prety i przejda. Ale sa zbyt tluste i nie maja szansy. Mam 2 syryjskie i trzymam je oddzielnie, bo jak je poczatkowo mialam razem, to sie gryzly. Teraz jak jeden zaczyna cos gryzc i robi mnostwo halasu, to drugi od razu sie przylacza i robi to samo. Az mi sie czasem smiac chce.
Chomiki najbardziej lubia jak sie je wypusci na krotki spacerek po pokoju, trzeba tylko uwazac, zeby nie weszly za szafe, pod lozko albo w jakies male miejsce, skad cieko bedzie je wydostac.
![]() |
#116 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Przywiązanie grubej gałęzi w miejsce gryzienia prętów pomogło na 3 minuty ![]()
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że dobieranie do pary chomika to błąd, miałam 2 samce w jednej klatce i nie skończyło się to dobrze, a samiec + samica ok, jeśli chce się mieć młode.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() Mysle, ze to u chomikow normalne, ze gryza prety. A przynajmniej nie wiem co moznaby zrobic, aby tego nie robily. ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Tez nie slyszalam o tym, zeby chomik zdolal przecisnac sie przez prety. No chyba, ze jakis mlody chomik z tych malutkich rodzajow, ale to najwyzej przez pierwsze 3-4 tygodnie zycia, bo potem juz sa za duze.
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.