NIE UMIEM PARKOWAĆ - Wasze sposoby na parkowanie - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-30, 09:28   #91
Domi7771
Przyczajenie

Dot.: Mam "prawko", a nie umiem parkować!

Hurrra! Wczoraj pierwszy raz zebrałam ię na odwagę żeby zaparkować równolegle tyłem i sukces! Co prawda z dwoma małymi korektami, ale i tak super! Normalnie jaka byłam z siebie dumna!!
Domi7771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 13:52   #92
Fas0lka
Raczkowanie

Ja mam prawo jazdy już od roku a dopiero niedawno po raz 1 parkowałam tyłem Gdy zdawałam, umiałam parkować tylko prostopadle i jakoś to poszło. Nie martw się, 1,5 miesiąca to bardzo mały okres czasu, próbuj małymi kroczkami aż w końcu wyjdzie, najlepiej weź sobie kogoś, kto umie jeździć dobrze, niech Cie pokieruje, co i jak.
Stary 2012-04-01, 18:43   #93
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lunerin Pokaż wiadomość
Ja się strasznie boję parkować. I nie umiem tego dobrze... Duży wpływ miała na to przesiadka z punciaka na dużo dłuższą Bravę. Już dwa razy przyrysowałam komuś zderzak. Na szczęście raz kumplowi ale on ma i tak zdezelowane auto, ze tylko się zaśmiał, raz znajomej ale nic nie było widać bo zderzak czarny. Te zdarzenia nauczyły mnie, że jednak zawsze warto korygować, nawet jak jesteś pewna, że się zmieścisz... Często mam tak, że nawet jak ja prowadzę to i tak się z TŻtem przesiadam na parkowanie, chyba, że jest dużo miejsca albo jak wiem, że będzie ciasno to idę pieszo albo jadę autobusem Muszę się wyzbyć tego i poćwiczyć gdzieś, szczególnie, że jazda idzie mi bardzo zgrabnie..
musisz dużo ćwiczyć ważne żeby dobrze się ustawić do wjazdu ja jeżdzę dużym i długiem samochodem kombi i wiem że ważne jest to by się dobrze ustawić ja zazwyczaj jak wjeżdżam tyłem
na parking gdzie stoją samochodu po 2 stronach to podjeżdżam
jak załóżmy parkuje na miejsce 3 to podjeżdżam pod miejsce mniej więcej 5-6 w rzędzie tym przede mną i pod takim skosem cofam prostując kierownicę wtedy gdy będę wjeżdżać między 2 samochody jeżeli widzę że mi ucieka samochód w którąś stronę nie jadę dalej do tyłu tylko podjeżdżam do przodu i w tym czasie prostuje kierownicę
następnie cofam do tyłu patrząc w boczne lusterka
żeby wjechać równo między linie

moja rada najlepiej musisz sama poćwiczyć albo między samochody albo na pustym parkingu wjeżdżasz między linie
powoli spokojnie zawsze możesz przyhamować i powtórzyć
nie jesteś na egzaminie i nie masz co się stresować

sama musisz określić jaki potrzebujesz kąt dla swojego samochodu ja potrzebuje aż taki duży bo mam bardzo długi i musi się więcej wykręcić

jak jeździłam mniejszym to mniejszy kąt potrzebowałam
pusunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 00:48   #94
lunerin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pusunia Pokaż wiadomość
musisz dużo ćwiczyć ważne żeby dobrze się ustawić do wjazdu ja jeżdzę dużym i długiem samochodem kombi i wiem że ważne jest to by się dobrze ustawić ja zazwyczaj jak wjeżdżam tyłem
na parking gdzie stoją samochodu po 2 stronach to podjeżdżam
jak załóżmy parkuje na miejsce 3 to podjeżdżam pod miejsce mniej więcej 5-6 w rzędzie tym przede mną i pod takim skosem cofam prostując kierownicę wtedy gdy będę wjeżdżać między 2 samochody jeżeli widzę że mi ucieka samochód w którąś stronę nie jadę dalej do tyłu tylko podjeżdżam do przodu i w tym czasie prostuje kierownicę
następnie cofam do tyłu patrząc w boczne lusterka
żeby wjechać równo między linie

moja rada najlepiej musisz sama poćwiczyć albo między samochody albo na pustym parkingu wjeżdżasz między linie
powoli spokojnie zawsze możesz przyhamować i powtórzyć
nie jesteś na egzaminie i nie masz co się stresować

sama musisz określić jaki potrzebujesz kąt dla swojego samochodu ja potrzebuje aż taki duży bo mam bardzo długi i musi się więcej wykręcić

jak jeździłam mniejszym to mniejszy kąt potrzebowałam
Dzięki wielkie
Właściwie to nawet nie pomyślałam, zeby pojechać na jakiś parking z liniami i na nich próbować Dotad planowałam kombinowac jakieś kartony, albo skrzynki i między nie wjeżdżać Najprostsze zawsze najpóźniej przychodzi do głowy, dzięki! Wykorzystam to, ze u mnie w rodzinnym mieście jest InterMarche zaraz obok którego mieszkam to sobie w Świeta wieczorem pojadę , jak bedzie sklep zamknięty, bo parking na obrzeżach wtedy zawsze pusty

A co do lusterek to zawsze się ze mnie TŻ śmieje, że cofam tylko "na lusterka". A mi jest tak dużo lepiej niż oglądać się do tyłu, chociaż wiem, że widzi się od razu wszystko w ten sposób.. On zawsze rękę kładzie na oparcie pasażera i cofa. Ale mi jakoś tak źle i już.
lunerin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 08:09   #95
Anu666
Raczkowanie

Praktyka czyni mistrza!
Starym samochodem parkowanie to był luzik, ale do tej pory tylko raz zaparkowałam tyłem co było nie lada wyczynem (pomiędzy samochodami rodziców).
Obecnym samochodem nie parkuję (napęd na tył) bo po prostu jest to dla mnie koszmar - obojętnie czy mam przodem zapakować, o parkowaniu tyłem nawet nie wspominam. Parkowanie = zamiana miejsc z moim TŻtem

Anu666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 15:47   #96
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki wielkie
Właściwie to nawet nie pomyślałam, zeby pojechać na jakiś parking z liniami i na nich próbować Dotad planowałam kombinowac jakieś kartony, albo skrzynki i między nie wjeżdżać Najprostsze zawsze najpóźniej przychodzi do głowy, dzięki! Wykorzystam to, ze u mnie w rodzinnym mieście jest InterMarche zaraz obok którego mieszkam to sobie w Świeta wieczorem pojadę , jak bedzie sklep zamknięty, bo parking na obrzeżach wtedy zawsze pusty

A co do lusterek to zawsze się ze mnie TŻ śmieje, że cofam tylko "na lusterka". A mi jest tak dużo lepiej niż oglądać się do tyłu, chociaż wiem, że widzi się od razu wszystko w ten sposób.. On zawsze rękę kładzie na oparcie pasażera i cofa. Ale mi jakoś tak źle i już.
nie ma za co

ja parkuje na lusterka 2 boczne i ewentualnie to wewnątrz w samochodzie

mi nic nie daje to patrzenie i obracanie sie do tyłu bo ciężko mi jest ocenić ile jeszcze zostało do końca bo nic nie widze oprócz bagażnika
to są uroki kombi

ćwicz bo parkowanie trzeba wyćwiczyć sobie

wiem bo na początku mi też było ciężko choć golf jest mały porównując do obecnego samochodu i tym mi się lepiej parkuje mimo że to kombi
Stary 2012-04-03, 08:54   #97
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Ogladajac się do tyłu może i widzisz trochę więcej z tyłu, ale za to nie wiesz zupełnie co się dzieje z przodu samochodu, ja sobie nie wyobrażam cofania w ten sposób.
Cofam patrząc tylko w lusterka i ewentualnie na kamerę z tyłu
Cytat:
Napisane przez Anu666 Pokaż wiadomość
Obecnym samochodem nie parkuję (napęd na tył) bo po prostu jest to dla mnie koszmar - obojętnie czy mam przodem zapakować, o parkowaniu tyłem nawet nie wspominam. Parkowanie = zamiana miejsc z moim TŻtem
Ja przy parkowaniu i spokojnej jeździe na normalnej nawierzchni nie widzę żadnej różnicy czy samochód ma napęd na tył, przód, czy na 4
Stary 2012-04-04, 07:13   #98
fiazo
Zakorzenienie

wcześniej pisałam, że mam problem z parkowaniem. Dostałam ostatnio samochód z "paką", parkuje zawsze tyłem i na lusterka bo w dwóch tylnich szybkach nic nie widać. Poprawiam zazwyczaj, żeby auto lepiej stało. Mimo wszystko każda tu się wypowiada, że ma problem i się poprawia...Zobaczcie co się dzieje na galeriach i jak faceci parkują. Byłam ostatnio świadkiem jak sobie wjechał pan i nawet nie poprawił-stanął na dwóch miejscach. A wczoraj jak się parkowałam to mercedes przede mną stał krzywo, a jak wróciłam to były już dwa takie auta. Zaczęłam robić zdjęcia takim autom i jak ktoś mi powie, że ja trochę krzywo zaparkowałam to będę pokazywać, że inni nawet się nie starają poprawić!
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 07:54   #99
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Wczoraj przyjechałam do pracy samochodem i stałam minimalnie skosem (może z 10 cm różnicy między przodem a tylem było) ale mieszcząc się w miejscu i nie przeszkadzajac innym i oczywiście pojawiła się w mojej głowie myśl żeby się przestawić. Potem do mnie dotarło że po cholerę skoro stoję dobrze i zostawiłam tak jak jest.

Przyznam bez bicia że czasami zdarza mi się zająć dwa miejsca, ale tylko jeśli staję np pod marketem gdzieś na samym końcu parkingu i wokół jest bardzo dużo innych miejsc wolnych. Wtedy wiem że nie będę przeszkadzać innym, bo jest spokojnie gdzie zaparkowac i to bliżej sklepu
To jest chyba mniejsze zło niż wcisnąć się gdzieś na chama tak żeby ktoś obok nie mógł wsiąść, a samochód jest dość szeroki i łatwo kogos przyblokować.
Stary 2012-04-04, 15:37   #100
Dotka90
Zakorzenienie

Nie bardzo rozumiem: skoro staje się na końcu parkingu, jest tam dużo miejsc, to jaki problem w tym żeby stanąć na JEDNYM miejscu, skoro wokół nas nikogo nie ma i można sobie bezproblemowo wyrównać?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 17:45   #101
Clood
Zadomowienie

Nie stresuj się, to po pierwsze, jeszcze jesteś świeżym kierowcą więc masz prawo do wyimaginowanych strachów

Po drugie - nigdy nie kieruj się zasadą kilka obrotów w prawo, w lewo, to się sprawdza tylko na placu manewrowym, nie w życiu

Spróbuj wczuć się w samochód, że jest on przedłużeniem Twojego ciała, jak dobrze nie widzisz, to po pierwsze najpierw dostosuj auto (siedzenie, ustawienie kierownicy) do swojego wzrostu etc. to ważna kwestia. Później próbuj aż do skutku, ale przełam strach, jak widzisz, że już jesteś za blisko - poprawiaj do skutku - masz do tego prawo i przede wszystkim musisz, żeby nie obetrzeć auta. Parkowanie tyłem - patrzysz na lusterka boczne i widzisz, czy jesteś na styk, czy masz troszkę luzu. Parkowanie skośne tyłem - również lusterka boczne i nic więcej. Parkowanie ukośne przodem - zawsze bierzesz sobie delikatnie większy łuk (tak jakbyś skręcała na skrzyżowaniu 90 stopni w prawo. Nie wiem jak Ci inaczej wyjaśnić - ja parkuję wszędzie jak się da, ale najrzadziej na kopertę.

Nie wiem, ja jeżdżę na czuja, zresztą bardzo dużo. Nie wiem czy pomogłam choć trochę. Szerokości

Clood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 23:12   #102
karoo30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie bardzo rozumiem: skoro staje się na końcu parkingu, jest tam dużo miejsc, to jaki problem w tym żeby stanąć na JEDNYM miejscu, skoro wokół nas nikogo nie ma i można sobie bezproblemowo wyrównać?
DOKŁADNIE! Krew mnie zalewa jak widzę kiedy ktoś staje na dwóch miejscach parkingowych. I to nieważne czy jest dużo miejsc czy mało- ile zajmie Ci wyrównanie? 1minute, 2?A przynajmniej jedna osoba więcej będzie miała gdzie zaparkować. Trzeba myśleć o innych, nie tylko o sobie (najważniejsze,że ja zaparkowałam, inni nie muszą).

Szczęśliwa ze swoim nie-ideałem

Edytowane przez karoo30
Czas edycji: 2012-04-04 o 23:13
karoo30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 05:42   #103
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoo30 Pokaż wiadomość
DOKŁADNIE! Krew mnie zalewa jak widzę kiedy ktoś staje na dwóch miejscach parkingowych. I to nieważne czy jest dużo miejsc czy mało- ile zajmie Ci wyrównanie? 1minute, 2?A przynajmniej jedna osoba więcej będzie miała gdzie zaparkować. Trzeba myśleć o innych, nie tylko o sobie (najważniejsze,że ja zaparkowałam, inni nie muszą).
Uwierz mi że myslę o innych, przeciez nie napisałam że robię tak zawsze czy jak jest zajęty parking i zabieram innym cenne miejsca na których faktycznie ktoś chciałby zaparkować bo gdzie indziej już wszystko zajęte.
Będę od dziś wyrównywać ze specjalną dedykacją dla Ciebie, ok?
Stary 2012-04-05, 09:12   #104
Dotka90
Zakorzenienie

Nie no, ale ja po prostu serio nie czaję dlaczego na parkingu, gdzie jest mnóstwo miejsc, na samym końcu, gdzie nikt nie stoi obok i można zaparkować na JEDNYM miejscu, staje się na dwóch
Bo co? Bo się wjeżdża byle jak i nie trzeba parkować? No spoko, ale takim sposobem to się czlowiek w życiu nie nauczy parkować.
Jak są oba miejsca obok wolne, to przecież można sobie spróbować spokojnie wjechać ładnie nawet 'na raz' - przecież są linie, obok nic nie stoi żeby go przerysować, więc dlaczego nie można się odrobinę pofatygować i zaparkować jak człowiek, tylko stawać byle jak?
Stary 2012-04-06, 12:36   #105
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
ja parę przypadków już nauczyłam parkować w swoich liniach

jeden zaparkował że moje lusterko stykało się z jego
i koleś z mojego osiedla mi mówi że mam dużo miejsca jeszcze

to ja mu mówię że będzie się za chwilę tłumaczył przed policją
a on nagle poderwał się do wyjazdu

od tej pory mnie unika
Stary 2012-04-06, 13:06   #106
Dotka90
Zakorzenienie

Mi się już zdarzyło wsiadać od strony pasażera do własnego auta, bo jakiś DEBIL nie potrafił zaparkować na jednym miejscu albo wciskał się na siłę w miejsce, gdzie się nie zmieści
Żaluję, że rzadko mam czas żeby zadzwonić na policję i czekać na nich, bo by się jeden z drugim może nauczył parkować jak trzeba / nie stawać tam, gdzie jest mało miejsca.
Stary 2012-04-07, 09:53   #107
kapturek2
Raczkowanie

Witaj, zacznę od tego, że auto nie gryzie i nie ma powodu się stresować jak się nim jeżdzi, jeżeli chodzi o technikę parkowania, myślę,że każdy miał z tym problem, z vzasem każdy się uczy i nabiera doświadczenia, moja propozycja wsiadać w auto i trenować i będzie po problemie
kapturek2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-07, 10:51   #108
patika098
Wtajemniczenie

Hej , to co tutaj przeczytałam - o waszym parkowaniu - to jeszcze nic.
Jak ja parkuję to zawsze mi auto gaśnie. Przy parkowaniu co najmniej raz musze na nowo zapaliać silnik.
Nigdy nie umiem wyczuć ile mam dac gazu zeby nie wjechać w blok, a za szybko chyba puszczam sprzegło ...

I będę szczęśliwa choćbym kur** miała sobie to szczęście narysować.

RAZEM - MAJ 2007 r. 7 LAT
ZARĘCZYNY 31 MAJA 2013 !!!
patika098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-10, 19:20   #109
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patika098 Pokaż wiadomość
Hej , to co tutaj przeczytałam - o waszym parkowaniu - to jeszcze nic.
Jak ja parkuję to zawsze mi auto gaśnie. Przy parkowaniu co najmniej raz musze na nowo zapaliać silnik.
Nigdy nie umiem wyczuć ile mam dac gazu zeby nie wjechać w blok, a za szybko chyba puszczam sprzegło ...
mi też poprzedni samochód potrafił sie zgasić przy parkowaniu najczęściej jak podjeżdżałam pod krawężnik albo jeździłam, parkowałam po piachu

i u mnie przyczyna było po części to że miał małą pojemność bo miał 1,4 i miał mały silnik a samochód był nie aż taki malutki bo to był Golf i musiałam sporo gazować żeby ruszyć dodatkowo to była benzyna + gaz

na szczęście pozbyłam się go i teraz mam 1,9 w dieslu i ani razu mi jeszcze nie zgasł podczas parkowania ruszania nawet na wzniesieniach a dodatkowo ma on funkcję że sam dodaje lub odejmuje ,,gaz'' automatycznie i jest super

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-10, 21:08   #110
Dotka90
Zakorzenienie

Ja miałam Punto 1.2 w gazie i jakoś mi nigdy nie gaslo przy parkowaniu..
To nie kwestia pojemności silnika, a wyczucia samochodu.
Poza tym, pojemność to nie wszystko, bo jeszcze jest moc
Są auta z pojemnością 1.4 i mocą np. 80KM, a są auta z pojemnością 1.4 i mocą 140KM, sama takim jeżdżę
Stary 2012-04-10, 21:31   #111
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam Punto 1.2 w gazie i jakoś mi nigdy nie gaslo przy parkowaniu..
To nie kwestia pojemności silnika, a wyczucia samochodu.
Poza tym, pojemność to nie wszystko, bo jeszcze jest moc
Są auta z pojemnością 1.4 i mocą np. 80KM, a są auta z pojemnością 1.4 i mocą 140KM, sama takim jeżdżę
dlatego napisałam,, po części ''bo tak było w moim przypadku

a punciakiem 1,2 to jeździłam na eLce i mi nie gasło jak już nauczyłam się ruszać potwierdzam
punto mi się marzyło zawsze bo to taka fajna malutka kulka
ale cóż nie dostałam tego czego chciałam bo mi rodzice nie kupili bo oni płacili i mieli ostateczne słowo
Stary 2012-04-11, 08:11   #112
patika098
Wtajemniczenie

A ja mam właśnie punto 1.4 i mi gasnie, a raz jechałam od mojego chłopaka autem wiem tyle że ma dużo większy silnik ale nie pamietam ile dokładnie i faktycznie mi nie zgasł
ale to ze nie mam jeszcze wyczucia to prawda, sama zdaję sobie z tego sprawę, zawsze daje albo za dużo gazu albo za szyko puszczam sprzęgło

Stary 2012-04-11, 14:44   #113
Dotka90
Zakorzenienie

To naprawdę nie kwestia silnika

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 15:03   #114
patika098
Wtajemniczenie

Może i nie nie znam się ale i tak wiem że glowny powód tego gaśniecia to to, że niegdy nie umiem wyczuć kiedy mam dać mniej gazu a kiedy wiecej, i kiedy i jak szybko puścic sprzegło
Już nie wspomne o tym jak musze stanąć na wzniesieniu i ruszyć, tak mi gazuje że masakra. Mój chlopak krzyczy po mnie puść już to sprzęgło, a jak je puszcze i mi gaśnie to on na to że za szybko puścilam sprzegło
ale na pewno dodaję wtedy za dużo gazu, to chyba slysza wszyscy naokoło

Stary 2012-04-11, 18:22   #115
Dotka90
Zakorzenienie

Ale tu problemem NIE jest kwestia silnika, tylko kwestia umiejętności kierowcy.
Jak ktoś nie potrafi delikatnie operować sprzęgłem, to i tak mu będzie gasło auto i tak, chociazby to był silnik i 5 litrowy, to mu nie pomoże.
Kwestia doświadczenia i nauczenia się własnego auta. Wiadomo, że przy parkowaniu trzeba bardzo dużo wyczucia do operowania sprzęgłem, a tego wielu początkującym / niewprawionym kierowcom brakuje.
Stary 2012-04-11, 22:14   #116
patika098
Wtajemniczenie

Szkoda tylko ze niektórym to tak szybko wychodzi a ja próbuję próbuje i nic

Stary 2012-04-12, 01:19   #117
Dotka90
Zakorzenienie

Kwestia praktyki, spokojnie, z czasem dojdziesz do wprawy i auto nie będzie gasło
Warto się czasem wybrać chociażby nocą na pusty parking i spróbować wyczuć auto, ile trzeba puścić sprzęgło, ile dodać gazu.
A, no i nie muszę chyba dodawać, że podstawą są dobre buty.
Jak ktoś początkujący prowadzi w szpilkach czy glanach, to nie dziwne, że mu auto gaśnie, bo ciężko je wyczuć.
Stary 2012-04-12, 11:01   #118
patika098
Wtajemniczenie

Racja, buty są ważne, raz jak miałam na sobie buty na obcasach to juz całkiem zwariowałam.

Stary 2012-04-16, 21:42   #119
hellyeah0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Coccinelle_ Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Zakładam wątek dla tych, które tak jak ja maja problem z parkowaniem lub w cudowny sposób nauczyły sie tej trudnej sztuki - piszcie o swoich doświadczeniach, śmiesznych lub tych mniej śmiesznych sytuacjach

Mam prawo jazdy od pół roku, a jeżdżę od 1,5 miesiąca, jednak nie codziennie. Na kursie jeździłam grande punto, teraz mam samochód o podobnych wymiarach. Szerokośc mojego samochodu to 1,7 m - stanowczo za duzo jak dla mnie! Siedzę nisko i nie widzę maski.
Mam jakiś problem z wyobraźnią przestrzenną , oceną odległości od innych pojazdów i wymiarów mojego auta i przez to jazda samochodem jest dla mnie bardzo stresująca. Nie potrafię parkować prostopadle w prawo - chyba że jest dużo miejsca to stanę z poprawkami. O parkowaniu tyłem prostopadle lub równolegle nie ma mowy.
Nic nie widzę za sobą, nie wiem jak kręcić kierownicą, nie potrafię przewidzieć jak ustawia się samochód podczas parkowania. Zawsze kręce za duzo lub za mało w stosunku do tego jak szybko jadę.

Dziewczyny! Czy któraś z obecnych na forum jest tak zdolna jak ja?
Proszę oszczędzić sobie słów krytyki w moją stronę.
Pozdrawiam i zachęcam do wymiany doświadczeń
Odnosząc się do tego, co wygrubiłam -dokładnie jakbym siebie słyszała! Ja mam prawko od września, ćwiczyłam najpierw na Grande Punto, potem na Yarisie (bardzo fajne autko), a teraz przyszło mi jeździć krową, tj. terenówką i parkowanie do jakaś makabra :- ( praktyki wielkiej nie mam (bo widzę, że ktoś wyżej wspominał o praktyce), ponieważ na codzień w Krk nie potrzebuję auta, jeżdzę więc nim tylko gdy przyjeżdzam do domu na weekend. Z moim kompletnym brakiem wyobraźni przestrzennej jest mi strasznie źle. Owszem, auto mi nie gaśnie, ale kompletnie myli mi się w którą stronę kręcić, by auto pojechało w pożądanym kierunku itd. Liczę na to, że praktyka naprawdę czyni mistrza i kiedyś parkowanie to będzie dla mnie pestka, a jak na razie pozostają mi albo nerwy i parkowanie samochodu po 5 razy, by wyrównać albo jeżdzenie na ostatnie wolne miejsca na samym tyle np, supermarketowego parkingu
hellyeah0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 13:17   #120
andzia220907
Przyczajenie

Dot.: Fiat Punto II - sposób na parkowanie

Cytat:
Napisane przez speedstar Pokaż wiadomość
Właśnie kupiłam samochód Fiat Punto II i nie bardzo wychodzi mi parkowanie ;( , uczyłam się jeździć na mniejszym samochodzie i bardzo dobrze mi to wychodziło. Wsiadam do troche większego auta i już głupieje ;(. Czy któraś z Was może uczyła się jeździć na Fiacie Punto, bo wiem że w wielu miastach uczą jeździć na tych samochodach, a może po prostu macie ten samochód i zdradzicie mi sposób na parkowanie tak by nie porysować innych samochodów... chodzi mi głównie o parkowanie prostopadłe.

Z góry dziękuję za pomoc!

tu widziałam informacje jak parkować patentynamanewry.blogspot .com fajnie opisane
andzia220907 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości