![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mam "prawko", a nie umiem parkować!
Hurrra!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Ja mam prawo jazdy już od roku a dopiero niedawno po raz 1 parkowałam tyłem
![]()
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na parking gdzie stoją samochodu po 2 stronach to podjeżdżam jak załóżmy parkuje na miejsce 3 to podjeżdżam pod miejsce mniej więcej 5-6 w rzędzie tym przede mną i pod takim skosem cofam prostując kierownicę wtedy gdy będę wjeżdżać między 2 samochody jeżeli widzę że mi ucieka samochód w którąś stronę nie jadę dalej do tyłu tylko podjeżdżam do przodu i w tym czasie prostuje kierownicę następnie cofam do tyłu patrząc w boczne lusterka żeby wjechać równo między linie ![]() moja rada najlepiej musisz sama poćwiczyć albo między samochody albo na pustym parkingu wjeżdżasz między linie powoli spokojnie zawsze możesz przyhamować i powtórzyć nie jesteś na egzaminie i nie masz co się stresować ![]() sama musisz określić jaki potrzebujesz kąt dla swojego samochodu ja potrzebuje aż taki duży bo mam bardzo długi i musi się więcej wykręcić jak jeździłam mniejszym to mniejszy kąt potrzebowałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właściwie to nawet nie pomyślałam, zeby pojechać na jakiś parking z liniami i na nich próbować ![]() ![]() ![]() A co do lusterek to zawsze się ze mnie TŻ śmieje, że cofam tylko "na lusterka". A mi jest tak dużo lepiej niż oglądać się do tyłu, chociaż wiem, że widzi się od razu wszystko w ten sposób.. On zawsze rękę kładzie na oparcie pasażera i cofa. Ale mi jakoś tak źle i już. ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Praktyka czyni mistrza!
Starym samochodem parkowanie to był luzik, ale do tej pory tylko raz zaparkowałam tyłem co było nie lada wyczynem (pomiędzy samochodami rodziców). Obecnym samochodem nie parkuję (napęd na tył) bo po prostu jest to dla mnie koszmar - obojętnie czy mam przodem zapakować, o parkowaniu tyłem nawet nie wspominam. Parkowanie = zamiana miejsc z moim TŻtem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja parkuje na lusterka 2 boczne i ewentualnie to wewnątrz w samochodzie mi nic nie daje to patrzenie i obracanie sie do tyłu bo ciężko mi jest ocenić ile jeszcze zostało do końca bo nic nie widze oprócz bagażnika to są uroki kombi ![]() ćwicz bo parkowanie trzeba wyćwiczyć ![]() wiem bo na początku mi też było ciężko choć golf jest mały porównując do obecnego samochodu i tym mi się lepiej parkuje mimo że to kombi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cofam patrząc tylko w lusterka i ewentualnie na kamerę z tyłu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
wcześniej pisałam, że mam problem z parkowaniem. Dostałam ostatnio samochód z "paką", parkuje zawsze tyłem i na lusterka bo w dwóch tylnich szybkach nic nie widać. Poprawiam zazwyczaj, żeby auto lepiej stało. Mimo wszystko każda tu się wypowiada, że ma problem i się poprawia...Zobaczcie co się dzieje na galeriach i jak faceci parkują. Byłam ostatnio świadkiem jak sobie wjechał pan i nawet nie poprawił-stanął na dwóch miejscach. A wczoraj jak się parkowałam to mercedes przede mną stał krzywo, a jak wróciłam to były już dwa takie auta. Zaczęłam robić zdjęcia takim autom i jak ktoś mi powie, że ja trochę krzywo zaparkowałam to będę pokazywać, że inni nawet się nie starają poprawić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj przyjechałam do pracy samochodem i stałam minimalnie skosem (może z 10 cm różnicy między przodem a tylem było) ale mieszcząc się w miejscu i nie przeszkadzajac innym i oczywiście pojawiła się w mojej głowie myśl żeby się przestawić. Potem do mnie dotarło że po cholerę skoro stoję dobrze i zostawiłam tak jak jest.
Przyznam bez bicia że czasami zdarza mi się zająć dwa miejsca, ale tylko jeśli staję np pod marketem gdzieś na samym końcu parkingu i wokół jest bardzo dużo innych miejsc wolnych. Wtedy wiem że nie będę przeszkadzać innym, bo jest spokojnie gdzie zaparkowac i to bliżej sklepu ![]() To jest chyba mniejsze zło niż wcisnąć się gdzieś na chama tak żeby ktoś obok nie mógł wsiąść, a samochód jest dość szeroki i łatwo kogos przyblokować.
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Nie bardzo rozumiem: skoro staje się na końcu parkingu, jest tam dużo miejsc, to jaki problem w tym żeby stanąć na JEDNYM miejscu, skoro wokół nas nikogo nie ma i można sobie bezproblemowo wyrównać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Nie stresuj się, to po pierwsze, jeszcze jesteś świeżym kierowcą więc masz prawo do wyimaginowanych strachów
![]() Po drugie - nigdy nie kieruj się zasadą kilka obrotów w prawo, w lewo, to się sprawdza tylko na placu manewrowym, nie w życiu ![]() Spróbuj wczuć się w samochód, że jest on przedłużeniem Twojego ciała, jak dobrze nie widzisz, to po pierwsze najpierw dostosuj auto (siedzenie, ustawienie kierownicy) do swojego wzrostu etc. to ważna kwestia. Później próbuj aż do skutku, ale przełam strach, jak widzisz, że już jesteś za blisko - poprawiaj do skutku - masz do tego prawo i przede wszystkim musisz, żeby nie obetrzeć auta. Parkowanie tyłem - patrzysz na lusterka boczne i widzisz, czy jesteś na styk, czy masz troszkę luzu. Parkowanie skośne tyłem - również lusterka boczne i nic więcej. Parkowanie ukośne przodem - zawsze bierzesz sobie delikatnie większy łuk (tak jakbyś skręcała na skrzyżowaniu 90 stopni w prawo. Nie wiem jak Ci inaczej wyjaśnić - ja parkuję wszędzie jak się da, ale najrzadziej na kopertę. Nie wiem, ja jeżdżę na czuja, zresztą bardzo dużo. Nie wiem czy pomogłam choć trochę. Szerokości ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
DOKŁADNIE! Krew mnie zalewa jak widzę kiedy ktoś staje na dwóch miejscach parkingowych. I to nieważne czy jest dużo miejsc czy mało- ile zajmie Ci wyrównanie? 1minute, 2?A przynajmniej jedna osoba więcej będzie miała gdzie zaparkować. Trzeba myśleć o innych, nie tylko o sobie (najważniejsze,że ja zaparkowałam, inni nie muszą).
(…),przecież to tylko facet. Da się ich kochać tacy, jacy już są, i to jest w nich takie słodkie, a tego swojego ideała wyrzuć na śmieci i zapomnij.♥ Szczęśliwa ze swoim nie-ideałem ![]() Edytowane przez karoo30 Czas edycji: 2012-04-04 o 23:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę od dziś wyrównywać ze specjalną dedykacją dla Ciebie, ok?
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Nie no, ale ja po prostu serio nie czaję dlaczego na parkingu, gdzie jest mnóstwo miejsc, na samym końcu, gdzie nikt nie stoi obok i można zaparkować na JEDNYM miejscu, staje się na dwóch
![]() Bo co? Bo się wjeżdża byle jak i nie trzeba parkować? No spoko, ale takim sposobem to się czlowiek w życiu nie nauczy parkować. Jak są oba miejsca obok wolne, to przecież można sobie spróbować spokojnie wjechać ładnie nawet 'na raz' - przecież są linie, obok nic nie stoi żeby go przerysować, więc dlaczego nie można się odrobinę pofatygować i zaparkować jak człowiek, tylko stawać byle jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeden zaparkował że moje lusterko stykało się z jego i koleś z mojego osiedla mi mówi że mam dużo miejsca jeszcze to ja mu mówię że będzie się za chwilę tłumaczył przed policją a on nagle poderwał się do wyjazdu od tej pory mnie unika ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Mi się już zdarzyło wsiadać od strony pasażera do własnego auta, bo jakiś DEBIL nie potrafił zaparkować na jednym miejscu albo wciskał się na siłę w miejsce, gdzie się nie zmieści
![]() Żaluję, że rzadko mam czas żeby zadzwonić na policję i czekać na nich, bo by się jeden z drugim może nauczył parkować jak trzeba / nie stawać tam, gdzie jest mało miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Witaj, zacznę od tego, że auto nie gryzie i nie ma powodu się stresować jak się nim jeżdzi, jeżeli chodzi o technikę parkowania, myślę,że każdy miał z tym problem, z vzasem każdy się uczy i nabiera doświadczenia, moja propozycja wsiadać w auto i trenować i będzie po problemie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
Hej , to co tutaj przeczytałam - o waszym parkowaniu - to jeszcze nic.
Jak ja parkuję to zawsze mi auto gaśnie. Przy parkowaniu co najmniej raz musze na nowo zapaliać silnik. Nigdy nie umiem wyczuć ile mam dac gazu zeby nie wjechać w blok, a za szybko chyba puszczam sprzegło ... ![]()
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i u mnie przyczyna było po części to że miał małą pojemność bo miał 1,4 i miał mały silnik a samochód był nie aż taki malutki bo to był Golf i musiałam sporo gazować żeby ruszyć dodatkowo to była benzyna + gaz na szczęście pozbyłam się go i teraz mam 1,9 w dieslu i ani razu mi jeszcze nie zgasł podczas parkowania ruszania nawet na wzniesieniach a dodatkowo ma on funkcję że sam dodaje lub odejmuje ,,gaz'' automatycznie i jest super |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam Punto 1.2 w gazie i jakoś mi nigdy nie gaslo przy parkowaniu..
![]() To nie kwestia pojemności silnika, a wyczucia samochodu. Poza tym, pojemność to nie wszystko, bo jeszcze jest moc ![]() Są auta z pojemnością 1.4 i mocą np. 80KM, a są auta z pojemnością 1.4 i mocą 140KM, sama takim jeżdżę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a punciakiem 1,2 to jeździłam na eLce i mi nie gasło jak już nauczyłam się ruszać ![]() ![]() punto mi się marzyło zawsze bo to taka fajna malutka kulka ale cóż nie dostałam tego czego chciałam bo mi rodzice nie kupili bo oni płacili i mieli ostateczne słowo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam właśnie punto 1.4 i mi gasnie, a raz jechałam od mojego chłopaka autem wiem tyle że ma dużo większy silnik ale nie pamietam ile dokładnie i faktycznie mi nie zgasł
![]() ale to ze nie mam jeszcze wyczucia to prawda, sama zdaję sobie z tego sprawę, zawsze daje albo za dużo gazu albo za szyko puszczam sprzęgło ![]()
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
To naprawdę nie kwestia silnika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
Może i nie nie znam się ale i tak wiem że glowny powód tego gaśniecia to to, że niegdy nie umiem wyczuć kiedy mam dać mniej gazu a kiedy wiecej, i kiedy i jak szybko puścic sprzegło
![]() Już nie wspomne o tym jak musze stanąć na wzniesieniu i ruszyć, tak mi gazuje że masakra. Mój chlopak krzyczy po mnie puść już to sprzęgło, a jak je puszcze i mi gaśnie to on na to że za szybko puścilam sprzegło ![]() ale na pewno dodaję wtedy za dużo gazu, to chyba slysza wszyscy naokoło ![]()
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Ale tu problemem NIE jest kwestia silnika, tylko kwestia umiejętności kierowcy.
Jak ktoś nie potrafi delikatnie operować sprzęgłem, to i tak mu będzie gasło auto i tak, chociazby to był silnik i 5 litrowy, to mu nie pomoże. Kwestia doświadczenia i nauczenia się własnego auta. Wiadomo, że przy parkowaniu trzeba bardzo dużo wyczucia do operowania sprzęgłem, a tego wielu początkującym / niewprawionym kierowcom brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Szkoda tylko ze niektórym to tak szybko wychodzi a ja próbuję próbuje i nic
![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Kwestia praktyki, spokojnie, z czasem dojdziesz do wprawy i auto nie będzie gasło
![]() Warto się czasem wybrać chociażby nocą na pusty parking i spróbować wyczuć auto, ile trzeba puścić sprzęgło, ile dodać gazu. A, no i nie muszę chyba dodawać, że podstawą są dobre buty. Jak ktoś początkujący prowadzi w szpilkach czy glanach, to nie dziwne, że mu auto gaśnie, bo ciężko je wyczuć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Racja, buty są ważne, raz jak miałam na sobie buty na obcasach to juz całkiem zwariowałam.
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Fiat Punto II - sposób na parkowanie
Cytat:
![]() tu widziałam informacje jak parkować patentynamanewry.blogspot .com fajnie opisane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.