Kognitywistyka - z czym się to je? WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-19, 14:32   #91
kognisia
PeEma

Dot.: Kognitywistyka - warto? Dla kogo są te studia?

Cytat:
Napisane przez lillipop Pokaż wiadomość
A macie na UJ dużo możliwości różnych zajęć praktycznych czy raczej są to czysto teoretyczne studia?
Z informatyki i sztucznej inteligencji są same praktyczne zajęcia.
Stary 2014-11-19, 23:30   #92
Blue_Chilli
Przyczajenie

Hej, ja chciałam tylko dodać, że trafiłam na kogni na UJ i moje wrażenia są bardzo pozytywne, chociaż to dopiero pierwsze dwa miesiące jest dużo pracy, ale zajęcia są bardzo ciekawe.
Natomiast myślę, że to nie jest kierunek dla niezdecydowanych....
Sama nie znam nikogo, kto studiowałby kogni na UAM, ale znajoma, która dobrze zna tamtejsze środowisko filozoficzno-psychologiczne bardzo odradzała ten uniwersytet - powiedziała, że kogni jest traktowana trochę po macoszemu, jako dodatek do psychologii. Oprócz tego rozmawiałam z osobą, która studiowała psychologię na UAM i ona z kolei stwierdziła, że na psychologii (i na kogni też te tendencje wg niej wpływają) jest duży nacisk na nurty pofreudowskie, ale nie wiem czy to prawda, bo jednak...Freud i kognitywistyka.....
Blue_Chilli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 21:31   #93
OluniaXYZ
Przyczajenie

Dlaczego wybrałaś kognitywistykę?

Hej!
Zastanawiam się nad wybraniem kognitywistyki jako kierunku studiów i w związku z tym mam pytanie do studentów tego właśnie kierunku: dlaczego wybraliście kognitywistykę? Mieliście wcześniej jakieś zainteresowania z nią związane?
OluniaXYZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 20:44   #94
dropsikxd
Raczkowanie

Dot.: Dlaczego wybrałaś kognitywistykę?

Cytat:
Napisane przez OluniaXYZ Pokaż wiadomość
Hej!
Zastanawiam się nad wybraniem kognitywistyki jako kierunku studiów i w związku z tym mam pytanie do studentów tego właśnie kierunku: dlaczego wybraliście kognitywistykę? Mieliście wcześniej jakieś zainteresowania z nią związane?
Również zastanawiam się nad tym kierunkiem i przyłączam się do pytania.
Mogę wiedzieć jakie przedmioty zdajesz na rozszerzeniu? U mnie to polski, angielski i historia.
dropsikxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 20:53   #95
blueon
Raczkowanie

Hej, ja chociaż jeszcze nie studiuję strasznie jestem podjarana tym kierunkiem. Rozmawiałam z paroma osobami studiującymi kogni i były zachwycone. Po pierwsze - na tym kierunku nie ma nikogo 'z przypadku'. Ogromna większość (jak nie wszyscy) się tym interesują i słuchają wykładów z chęcią i 'dobrą zabawą' (wiadomo, ze nie wszystkie wykłady są ciekawe ). Jestem mega podjarana przedmiotami jakie są realizowane i ogólnie - wszystkim.
To będzie moje drugie podejście i zdaję matme r i polski r. Na UJ będzie z tym ciężko, więc średnio to widzę. O jakiej uczelni myślicie?
blueon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 20:56   #96
dropsikxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blueon Pokaż wiadomość
Hej, ja chociaż jeszcze nie studiuję strasznie jestem podjarana tym kierunkiem. Rozmawiałam z paroma osobami studiującymi kogni i były zachwycone. Po pierwsze - na tym kierunku nie ma nikogo 'z przypadku'. Ogromna większość (jak nie wszyscy) się tym interesują i słuchają wykładów z chęcią i 'dobrą zabawą' (wiadomo, ze nie wszystkie wykłady są ciekawe ). Jestem mega podjarana przedmiotami jakie są realizowane i ogólnie - wszystkim.
To będzie moje drugie podejście i zdaję matme r i polski r. Na UJ będzie z tym ciężko, więc średnio to widzę. O jakiej uczelni myślicie?
U mnie w grę wchodzi Poznań i UAM, bo tam biorą historię, a że jestem na humanie zdaje właśnie ten przedmiot
dropsikxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 11:05   #97
OluniaXYZ
Przyczajenie

Ja jestem na razie w drugiej klasie LO, ale prawdopodobnie zdaję rozszerzoną biologię i rozszerzony angielski (albo francuski). Ale wszystko się jeszcze może zmienić. Co do uczelni, to myślę właśnie o UAM lub UJ, ale zastanawiam się, czy dam radę się tam dostać. No i jednak to spory kawałek od mojego domu...
OluniaXYZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 12:08   #98
MuffinBaby
Raczkowanie

U mnie w klasie dziewczyna wybrałą kognitywistykę,bo mówiłą,że nie trzeba się uczyć,a notatki i odpowiedzi dostaje się od starszych roczników. Teraz też jest zadowolona,ale właśnie z powodu braku wymagań. Jest z Lublina
Stary 2015-04-14, 20:22   #99
201802190914
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201802190914
Czas edycji: 2015-11-14 o 14:58
201802190914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 07:37   #100
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sirulys Pokaż wiadomość
Hej! Czy ktoś mógłby dodać jakąś małą aktualizację? Może ktoś już je skończył i zechce się pochwalić, gdzie pracuje, co robi? Jestem bardzo ciekawa jak wyglądają te studia na UW. Chciałabym zrobić małe rozeznanie w tym kierunku, bo totalnie nie wiem co ze sobą zrobić po liceum (biol-chem), a ten wydaje mi się być dość ciekawym.
Hej, ja skończyłam licencjat na UMK - w zeszłym roku. Ze studiów byłam b. zadowolona, są szalenie ciekawe, ale muszą być b. dobrze prowadzone. Po biol-chemie nie powinnaś mieć problemów żeby je ogarnąć;-) Jedynie trudność może sprawiać logika, matematyka - ale to różnie, w większości ludzie sobie radzą bez wiekszych problemów, nawet po humanistycznych profilach w liceum, kwestia tego jak sama się czujesz w tych dziedzinach;-)
Teraz jestem na magisterce też na UMK, narazie jestem niezadowolona, mgr jest wg mnie prowadzona bez pomysłu. Przedmioty w ogóle nieprzydatne - miała mgr przygotowywać do pracy, a praktyki zero. No ale nie wiem jak jest na UW, być może zupełnie inaczej, bo każda uczelnia ma inne rozumienie kognitywistyki i na innych dziedzinach się skupia.

Jeśli chodzi o pracę - no w zawodzie to ja raczej nie pracuję;-) Polski rynek pracy na kognitywistów nie jest za bardzo przygotowany - choć wszystko zależy od tego, co najbardziej zainteresuje Cie w kogni i w jakim kierunku pójdziesz, bo np. neuromarketing ma się u nas całkiem dobrze, no i pewnie w Wawie sa ogólnie większe możliwości pracy i tu już nie tylko w neuromarketingu.
Moim zdaniem w tej chwili najlepiej zacząć studia i potem przenieść się np. na zagraniczną uczelnie lub po studiach pracy szukać za granicą. Chyba, że zanim skończysz studia coś się zmieni;-)
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 10:20   #101
saavior15
Przyczajenie

Kognitywistyka - wybiera się ktoś ?

Czy ktoś wybiera się w tym roku na ten kierunek ? Jeśli tak, to do jakiego miasta ?

Ja biorę pod uwagę Poznań i Toruń.

Co sądzicie o tym kierunku ? Jakie jest wasze zdanie na temat Uniwersytetu Adama Mickiewicza i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ?
Który lepszy, ciekawszy ?

Będę wdzięczna za każde spostrzeżenie
saavior15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-09, 11:09   #102
201609050930
Konto usunięte

Dot.: Kognitywistyka - wybiera się ktoś ?

Znam parę osób, który poszły na ten kierunek - NIE WARTO. Nie umiesz po tym nic, nic nie można po tym robić. Kiedyś to był zaledwie przedmiot na filozofii, ewentualnie specjalizacja, a teraz oni robią z tego "kierunek". Nie warto iśc na kierunki, które są w praktyce zaledwie specjalizacjami.

Co dokładnie chciałabyś robić?
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 13:39   #103
saavior15
Przyczajenie

Chciałabym pójść na studia które łączą psychologię i informatykę Podpadam pod etykietę humanisty więc ciężko będzie mi się dostać na same studia informatyczne. A nie chcę z tego rezygnować, jak róznież nie chcę rezygnować z psychologii
saavior15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 13:42   #104
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez saavior15 Pokaż wiadomość
Czy ktoś wybiera się w tym roku na ten kierunek ? Jeśli tak, to do jakiego miasta ?

Ja biorę pod uwagę Poznań i Toruń.

Co sądzicie o tym kierunku ? Jakie jest wasze zdanie na temat Uniwersytetu Adama Mickiewicza i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ?
Który lepszy, ciekawszy ?

Będę wdzięczna za każde spostrzeżenie
Myślałam o ty kierunku kilka lat temu, jako opcję awaryjną jak bym się nie dostała na AiR lub informatykę.
Ostatecznie nie żałuję, bo po tym nigdzie nie chcą do pracy bo nie jest się ani jednym ani drugim. Ani psychologiem ani informatykiem ani specjalistą od sztucznej inteligencji. Jak bym miała decydować to brałabym to jako drugi kierunek i to właśnie jako dodatek do AiR na przykład.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Chciałabym pójść na studia które łączą psychologię i informatykę Podpadam pod etykietę humanisty więc ciężko będzie mi się dostać na same studia informatyczne. A nie chcę z tego rezygnować, jak róznież nie chcę rezygnować z psychologii
No to pójdziesz na takie i nie będziesz ani ty ani tym. do pracy w IT po tym się nie dostaniesz nigdzie bo to nie jest informatyka ani kierunek informatyczny.
Ani to nie jest psychologia. Więc psychologiem po tym też nie będziesz.
Gdzie chciałabyś po tym pracować?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 16:00   #105
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

Nie w Polsce .
Chyba że jako drugi kierunek/masz jakiś inny pomysł na siebie po studiach.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 19:22   #106
201609050930
Konto usunięte

Najlepsza będzie psychologia. Kogni może być jako twoja specjalizacja Psychologia ma wiele dziedzin, więc jest wiele rzeczy z którymi można ją połączyć - społeczeństwo, ekonomia, kultura, języki itp. itd.
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 21:26   #107
viva91
na przekór do celu

Łączę z wątkiem zbiorczym na ten temat, w starszych postach są opinie o tym kierunku na UMK
Stary 2015-06-09, 22:30   #108
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Na UMK jest więcej informatyki. Poza tym jak wyżej - zależy co chcesz robić...
11.03.2017
Stary 2015-06-10, 13:09   #109
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Na UMK jest więcej informatyki. Poza tym jak wyżej - zależy co chcesz robić...
UMK jest przereklamowane i to bardzo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-10, 16:31   #110
pantera09
Zakorzenienie

Dot.: Kognitywistyka - z czym się to je? WĄTEK ZBIORCZY

Mnie tam licencjat podobał się baardzo, niestety magisterską to porażka...
11.03.2017
Stary 2015-06-10, 16:44   #111
pffe
BAN stały

Cytat:
Mnie tam licencjat podobał się baardzo, niestety magisterską to porażka...
wiesz, podobać się to jedno a pracę po tym masz w zawodzie?
Stary 2015-06-10, 21:46   #112
pantera09
Zakorzenienie

To fakt, trafna uwaga ;-) Nie mam, ale nie narzekam;-)
11.03.2017
Stary 2015-06-11, 11:28   #113
pffe
BAN stały

Cytat:
To fakt, trafna uwaga ;-) Nie mam, ale nie narzekam;-)
no to Ci te studia nie były potrzebne do niczego skoro nie pracujesz w zawodzie. Narzekać nie musisz, super, że jest ok ale w przypadku studiów to strata czasu była.
Stary 2015-06-12, 17:25   #114
pantera09
Zakorzenienie

Ja tego za stratę czasu nie uważam.
Jak rynek pracy się zmieni to będę szukała czegoś w zawodzie, a jak nie a starczy mi odwagi, to może rusze coś swojego.
11.03.2017
Stary 2015-06-16, 08:54   #115
kognisia
PeEma

Cytat:
Napisane przez histeryczka_sztuki Pokaż wiadomość
Znam parę osób, który poszły na ten kierunek - NIE WARTO. Nie umiesz po tym nic, nic nie można po tym robić. Kiedyś to był zaledwie przedmiot na filozofii, ewentualnie specjalizacja, a teraz oni robią z tego "kierunek". Nie warto iśc na kierunki, które są w praktyce zaledwie specjalizacjami.

Co dokładnie chciałabyś robić?
Bzdura Proszę nie generalizować, że nie umie się po tym nic i nic nie można po tym robić. Znam wiele osób z kogni, które dostały po studiach świetne prace.

Zaledwie przedmiot na filozofii? Widać jak niewiele wiesz o tym kierunku. A psychologia poznawcza? A językoznawstwo kognitywne?

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Myślałam o ty kierunku kilka lat temu, jako opcję awaryjną jak bym się nie dostała na AiR lub informatykę.
Ostatecznie nie żałuję, bo po tym nigdzie nie chcą do pracy bo nie jest się ani jednym ani drugim. Ani psychologiem ani informatykiem ani specjalistą od sztucznej inteligencji. Jak bym miała decydować to brałabym to jako drugi kierunek i to właśnie jako dodatek do AiR na przykład.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

No to pójdziesz na takie i nie będziesz ani ty ani tym. do pracy w IT po tym się nie dostaniesz nigdzie bo to nie jest informatyka ani kierunek informatyczny.
Ani to nie jest psychologia. Więc psychologiem po tym też nie będziesz.
Gdzie chciałabyś po tym pracować?
Kolejna bzdura . Ja nie wiem skąd Wy czerpiecie informacje. Po kogni można robić wiele rzeczy, ale trzeba mieć szerszą perspektywę. Skupić się na jednej specjalizacji i w niej się rozwijać. Po kogni spokojnie można pracować jako psycholog poznawczy i leczyć np dzieci z zaburzeń w sferze poznawczej właśnie. Znam taką osobę. Praca w IT? Też znam chłopaczka, który po kogni pracuje w IT Agencje reklamowe bardzo chętnie przyjmują kognitywistów, na studia podyplomowe z psychoterapii też przyjmują z otwartymi ramionami, działy HR i PR też. Tylko trzeba zawalczyć o siebie i umieć się sprzedać.

Także nie gadajcie bzdur. Jeśli ktoś ma gdzieś swoje studia i liczy tylko na to, żeby jakos zdać i w ogóle nie daje nic z siebie, to po żadnym kierunku pracy nie dostanie.

Edytowane przez kognisia
Czas edycji: 2015-06-16 o 09:26
kognisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 11:04   #116
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kognisia Pokaż wiadomość
Bzdura Proszę nie generalizować, że nie umie się po tym nic i nic nie można po tym robić. Znam wiele osób z kogni, które dostały po studiach świetne prace.

Zaledwie przedmiot na filozofii? Widać jak niewiele wiesz o tym kierunku. A psychologia poznawcza? A językoznawstwo kognitywne?

Kolejna bzdura . Ja nie wiem skąd Wy czerpiecie informacje. Po kogni można robić wiele rzeczy, ale trzeba mieć szerszą perspektywę. Skupić się na jednej specjalizacji i w niej się rozwijać. Po kogni spokojnie można pracować jako psycholog poznawczy i leczyć np dzieci z zaburzeń w sferze poznawczej właśnie. Znam taką osobę. Praca w IT? Też znam chłopaczka, który po kogni pracuje w IT Agencje reklamowe bardzo chętnie przyjmują kognitywistów, na studia podyplomowe z psychoterapii też przyjmują z otwartymi ramionami, działy HR i PR też. Tylko trzeba zawalczyć o siebie i umieć się sprzedać.

Także nie gadajcie bzdur. Jeśli ktoś ma gdzieś swoje studia i liczy tylko na to, żeby jakos zdać i w ogóle nie daje nic z siebie, to po żadnym kierunku pracy nie dostanie.
Akurat nie sądzę żeby do IT ważnym aspektem były te studia, prędzej wiedza chłopaka i zainteresowania, jak to w IT już jest.
Stary 2015-06-16, 11:15   #117
jerzynalecz
Przyczajenie

Cytat:
wiesz, podobać się to jedno a pracę po tym masz w zawodzie?
teraz mało kto pracuje w zawodzie
ja znam bardzo mało osób, które po studiach, rzeczywiście pracują zgodnie z kierunkiem
teraz jest taka duża mnogość różnych kierunków na studiach, które kompletnie nie są adekwatne do zapotrzebowania na rynku pracy, ale z drugiej strony interdyscyplinarna wiedza jest pożądana
ostatnio czytałam artykuł, że coraz więcej osób zajmujących wysokie stanowiska w danej firmie ma wykształcenie humanistyczne a nie nie ścisłe
jerzynalecz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-16, 11:31   #118
kognisia
PeEma

Cytat:
Akurat nie sądzę żeby do IT ważnym aspektem były te studia, prędzej wiedza chłopaka i zainteresowania, jak to w IT już jest.
Owszem, tak jak i w każdym innym zawodzie, nikt Cię nie zatrudni, jeśli pochwalisz się jedynie papierkiem, bez jakiejkolwiek wiedzy czy umiejętności .
Nie mniej jednak, jak ktoś chce się rozwijać w kierunku IT to kogni jak najbardziej daje takie możliwości
Stary 2015-06-16, 11:33   #119
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kognisia Pokaż wiadomość
Owszem, tak jak i w każdym innym zawodzie, nikt Cię nie zatrudni, jeśli pochwalisz się jedynie papierkiem, bez jakiejkolwiek wiedzy czy umiejętności .
Nie mniej jednak, jak ktoś chce się rozwijać w kierunku IT to kogni jak najbardziej daje takie możliwości
Oczywiście, że tak ale są studia, które ten papierek Ci dadzą ale nic poza tym.
Brałam kognitywistykę pod uwagę, baaaardzo ją rozważałam ale niestety, jak się zorientowałam wśród studentów, absolwentów i rynku pracy, sorry, ale one są niczym, ani IT ani psychologią, dosłownie niczym. A w HR czy PR to i bez studiów można pracować.
A z tego co wiem, psychologiem po kogni być nie można.
Stary 2015-06-16, 11:45   #120
kognisia
PeEma

Cytat:
Oczywiście, że tak ale są studia, które ten papierek Ci dadzą ale nic poza tym.
Brałam kognitywistykę pod uwagę, baaaardzo ją rozważałam ale niestety, jak się zorientowałam wśród studentów, absolwentów i rynku pracy, sorry, ale one są niczym, ani IT ani psychologią, dosłownie niczym. A w HR czy PR to i bez studiów można pracować.
A z tego co wiem, psychologiem po kogni być nie można.
Nie są niczym, są kognitywistyką, studiami dającym multidyscyplinarne wykształcenie. Studiami, które ogromnie rozwijają i pozwalają decydować TOBIE, w którą stronę chcesz iść .

Psychologiem można być tylko po psychologii, ale ja mówię o zajmowaniu się leczeniem zaburzeń poznawczych u dzieci - to można.

A żeby być psychoterapeutą, to nawet po studiach psychologicznych, trzeba robić dodatkowe szkoły, dające prawa wykonywania zawodu psychoterapeuty. Nie po każdych studiach chcą na coś takiego przyjmować, a po kogni - z otwartymi ramionami .

Te studia nie są dla lenia. Te studia wymagają ogromnego wkładu własnego i są bardzo wymagające. To nie są studia dla ludzi, którzy chcą wszystko dostać na tacy. Nie można być idealnym z każdej dziedziny, która wchodzi w skład kognitywistyki, ale to kwestia każdego z osobna studenta, w którą chce pójść stronę.

Ja specjalizuję się w psychologii mediów i reklamy, a Uniwersytet Jagielloński daje mi ogromne możliwości by doskonalić się w tym kierunku. Dzięki multidyscyplinarności mogę czerpać wiedzę z wielu dziedzin, które o dziwo są ogromnie ważne np w PR i marketingu - filozofia eksperymentalna, językoznawstwo, informatyka, grafika komputerowa, psychologia, neurobiologia (neuromarketing).

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości