![]() |
#91 |
PeEma
|
Dot.: Kognitywistyka - warto? Dla kogo są te studia?
Z informatyki i sztucznej inteligencji są same praktyczne zajęcia.
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Hej, ja chciałam tylko dodać, że trafiłam na kogni na UJ i moje wrażenia są bardzo pozytywne, chociaż to dopiero pierwsze dwa miesiące
![]() Natomiast myślę, że to nie jest kierunek dla niezdecydowanych.... Sama nie znam nikogo, kto studiowałby kogni na UAM, ale znajoma, która dobrze zna tamtejsze środowisko filozoficzno-psychologiczne bardzo odradzała ten uniwersytet - powiedziała, że kogni jest traktowana trochę po macoszemu, jako dodatek do psychologii. Oprócz tego rozmawiałam z osobą, która studiowała psychologię na UAM i ona z kolei stwierdziła, że na psychologii (i na kogni też te tendencje wg niej wpływają) jest duży nacisk na nurty pofreudowskie, ale nie wiem czy to prawda, bo jednak...Freud i kognitywistyka..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Dlaczego wybrałaś kognitywistykę?
Hej!
![]() Zastanawiam się nad wybraniem kognitywistyki jako kierunku studiów i w związku z tym mam pytanie do studentów tego właśnie kierunku: dlaczego wybraliście kognitywistykę? Mieliście wcześniej jakieś zainteresowania z nią związane? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego wybrałaś kognitywistykę?
Cytat:
Mogę wiedzieć jakie przedmioty zdajesz na rozszerzeniu? U mnie to polski, angielski i historia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Hej, ja chociaż jeszcze nie studiuję strasznie jestem podjarana tym kierunkiem. Rozmawiałam z paroma osobami studiującymi kogni i były zachwycone. Po pierwsze - na tym kierunku nie ma nikogo 'z przypadku'. Ogromna większość (jak nie wszyscy) się tym interesują i słuchają wykładów z chęcią i 'dobrą zabawą' (wiadomo, ze nie wszystkie wykłady są ciekawe
![]() ![]() To będzie moje drugie podejście i zdaję matme r i polski r. Na UJ będzie z tym ciężko, więc średnio to widzę. O jakiej uczelni myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Ja jestem na razie w drugiej klasie LO, ale prawdopodobnie zdaję rozszerzoną biologię i rozszerzony angielski (albo francuski). Ale wszystko się jeszcze może zmienić.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
U mnie w klasie dziewczyna wybrałą kognitywistykę,bo mówiłą,że nie trzeba się uczyć,a notatki i odpowiedzi dostaje się od starszych roczników. Teraz też jest zadowolona,ale właśnie z powodu braku wymagań. Jest z Lublina
![]()
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201802190914 Czas edycji: 2015-11-14 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jestem na magisterce też na UMK, narazie jestem niezadowolona, mgr jest wg mnie prowadzona bez pomysłu. Przedmioty w ogóle nieprzydatne - miała mgr przygotowywać do pracy, a praktyki zero. No ale nie wiem jak jest na UW, być może zupełnie inaczej, bo każda uczelnia ma inne rozumienie kognitywistyki i na innych dziedzinach się skupia. Jeśli chodzi o pracę - no w zawodzie to ja raczej nie pracuję;-) Polski rynek pracy na kognitywistów nie jest za bardzo przygotowany - choć wszystko zależy od tego, co najbardziej zainteresuje Cie w kogni i w jakim kierunku pójdziesz, bo np. neuromarketing ma się u nas całkiem dobrze, no i pewnie w Wawie sa ogólnie większe możliwości pracy i tu już nie tylko w neuromarketingu. Moim zdaniem w tej chwili najlepiej zacząć studia i potem przenieść się np. na zagraniczną uczelnie lub po studiach pracy szukać za granicą. Chyba, że zanim skończysz studia coś się zmieni;-)
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Kognitywistyka - wybiera się ktoś ?
Czy ktoś wybiera się w tym roku na ten kierunek ? Jeśli tak, to do jakiego miasta ?
![]() Ja biorę pod uwagę Poznań i Toruń. Co sądzicie o tym kierunku ? Jakie jest wasze zdanie na temat Uniwersytetu Adama Mickiewicza i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ? Który lepszy, ciekawszy ? Będę wdzięczna za każde spostrzeżenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kognitywistyka - wybiera się ktoś ?
Znam parę osób, który poszły na ten kierunek - NIE WARTO. Nie umiesz po tym nic, nic nie można po tym robić. Kiedyś to był zaledwie przedmiot na filozofii, ewentualnie specjalizacja, a teraz oni robią z tego "kierunek". Nie warto iśc na kierunki, które są w praktyce zaledwie specjalizacjami.
Co dokładnie chciałabyś robić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
Chciałabym pójść na studia które łączą psychologię i informatykę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ostatecznie nie żałuję, bo po tym nigdzie nie chcą do pracy bo nie jest się ani jednym ani drugim. Ani psychologiem ani informatykiem ani specjalistą od sztucznej inteligencji. Jak bym miała decydować to brałabym to jako drugi kierunek i to właśnie jako dodatek do AiR na przykład. ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
Ani to nie jest psychologia. Więc psychologiem po tym też nie będziesz. Gdzie chciałabyś po tym pracować? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Nie w Polsce
![]() Chyba że jako drugi kierunek/masz jakiś inny pomysł na siebie po studiach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
Najlepsza będzie psychologia. Kogni może być jako twoja specjalizacja Psychologia ma wiele dziedzin, więc jest wiele rzeczy z którymi można ją połączyć - społeczeństwo, ekonomia, kultura, języki itp. itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
na przekór do celu
|
Łączę z wątkiem zbiorczym na ten temat, w starszych postach są opinie o tym kierunku na UMK
![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Na UMK jest więcej informatyki. Poza tym jak wyżej - zależy co chcesz robić...
![]() |
#109 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kognitywistyka - z czym się to je? WĄTEK ZBIORCZY
Mnie tam licencjat podobał się baardzo, niestety magisterską to porażka...
![]() |
#111 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
To fakt, trafna uwaga ;-) Nie mam, ale nie narzekam;-)
![]() |
#113 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Ja tego za stratę czasu nie uważam.
Jak rynek pracy się zmieni to będę szukała czegoś w zawodzie, a jak nie a starczy mi odwagi, to może rusze coś swojego.
![]() |
#115 | ||
PeEma
|
Cytat:
![]() Zaledwie przedmiot na filozofii? Widać jak niewiele wiesz o tym kierunku. A psychologia poznawcza? A językoznawstwo kognitywne? Cytat:
![]() ![]() Także nie gadajcie bzdur. Jeśli ktoś ma gdzieś swoje studia i liczy tylko na to, żeby jakos zdać i w ogóle nie daje nic z siebie, to po żadnym kierunku pracy nie dostanie.
![]() Edytowane przez kognisia Czas edycji: 2015-06-16 o 09:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
teraz mało kto pracuje w zawodzie
ja znam bardzo mało osób, które po studiach, rzeczywiście pracują zgodnie z kierunkiem teraz jest taka duża mnogość różnych kierunków na studiach, które kompletnie nie są adekwatne do zapotrzebowania na rynku pracy, ale z drugiej strony interdyscyplinarna wiedza jest pożądana ostatnio czytałam artykuł, że coraz więcej osób zajmujących wysokie stanowiska w danej firmie ma wykształcenie humanistyczne a nie nie ścisłe |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
PeEma
|
Cytat:
![]() Nie mniej jednak, jak ktoś chce się rozwijać w kierunku IT to kogni jak najbardziej daje takie możliwości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
BAN stały
|
Cytat:
Brałam kognitywistykę pod uwagę, baaaardzo ją rozważałam ale niestety, jak się zorientowałam wśród studentów, absolwentów i rynku pracy, sorry, ale one są niczym, ani IT ani psychologią, dosłownie niczym. A w HR czy PR to i bez studiów można pracować. A z tego co wiem, psychologiem po kogni być nie można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
PeEma
|
Cytat:
![]() Psychologiem można być tylko po psychologii, ale ja mówię o zajmowaniu się leczeniem zaburzeń poznawczych u dzieci - to można. A żeby być psychoterapeutą, to nawet po studiach psychologicznych, trzeba robić dodatkowe szkoły, dające prawa wykonywania zawodu psychoterapeuty. Nie po każdych studiach chcą na coś takiego przyjmować, a po kogni - z otwartymi ramionami ![]() Te studia nie są dla lenia. Te studia wymagają ogromnego wkładu własnego i są bardzo wymagające. To nie są studia dla ludzi, którzy chcą wszystko dostać na tacy. Nie można być idealnym z każdej dziedziny, która wchodzi w skład kognitywistyki, ale to kwestia każdego z osobna studenta, w którą chce pójść stronę. Ja specjalizuję się w psychologii mediów i reklamy, a Uniwersytet Jagielloński daje mi ogromne możliwości by doskonalić się w tym kierunku. Dzięki multidyscyplinarności mogę czerpać wiedzę z wielu dziedzin, które o dziwo są ogromnie ważne np w PR i marketingu - filozofia eksperymentalna, językoznawstwo, informatyka, grafika komputerowa, psychologia, neurobiologia (neuromarketing).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.