![]() |
#91 | ||
na przekór do celu
|
Dot.: matura 2010 z matematyką ;/
Cytat:
i z tego co wiem nie ma możliwości dostania połówek punktów. ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
a i chciałabym abyś podała źródło statystyk z których to wywnioskowałaś.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Marsi89 najpierw piszesz, że tak pilnie się uczyłaś tej matmy przez 4 lata technikum i że od wakacji to naprawdę już ostro się uczyłaś, a później piszesz, że "w moim przypadku moja cała rodzina do ostatniej chwili miała nadzieję, że zdałam choć ja wiedziałam że nie zdałam a raczej cudów nie ma". Normalny człowiek przykładając się przez 4 lata codziennie do matmy, to powinien zdać maturę zwłaszcza na tym poziomie na jakim ona jest. 15 punktów zalicza maturę - można było je zdobyć przez same zadania zamknięte. Zadania 2,3,5,6,11,12,15,16,18,21 ,23,24,25 były naprawdę proste i później 2 pkt, które było łatwo zdobyć przy tylu zadaniach otwartych było już naprawdę proste. I nie tłumaczcie się, że uczyłyście się regularnie, bo w to nie wierzę! Chyba, że z książką przed komputerem. Ale to już same najlepiej wiecie jak było. Chyba, że naprawdę Was stres zjadł, choć ja siedziałam do samego końca przez 170min = 2h 50min, to naprawdę dużo czasu żeby się rozluźnić i skupić na zadaniach. To nie to samo stając twarzą w twarz na ustnych egzaminach i jeszcze najlepiej żeby się uśmiechać odpowiadając i patrząc prosto w oczy. Nie jestem z jakiegoś wybitnego liceum. Nie jestem jakimś kujonem, bo regularnie, to się nie uczyłam. W 1 klasie gim. miałam do niczego nauczycielkę, później przez 2 lata miałam w miarę ok. tylko, że większość lekcji była zawalana przez uczniów którzy wiedzieli, że będą zdawać maturę, ale co ich to obchodziło, bo jak to któraś napisała opierniczanko i robienie dziwnych rzeczy na lekcjach to priorytet w gimnazjach. Miałam duże zaległości, dużo nie chodziłam do szkoły. W liceum w 1 klasie też miałam nauczycielkę z dupy wziętą, mało się nauczyłam, a później przez 2 lata miałam nauczycielkę która stawiała wszystkich do pionu, a przy tablicy potrafiła nawet człowieka obrazić. Ze stresu czasem potrafiłam pomylić znaki, to ona krzyczała, że co, w podstawówce nie uczyli mnie, że trzeba przestawić znak? Ale też nie uczyłam się cudownie i chodziłam na tyle lekcji żeby mieć minimum obecności żeby nie mieć nkl. U niej miałam 2 nic więcej. Jedną próbną maturę zaliczyłam - jedną. Tylko tę z oke. Już myślałam, że mnie nie dopuści do matury, ale dopuściła większość oprócz jednej osoby, która ogólnie nie dostała świadectwa. Ja zdałam na 56% i na ok. 50% liczyłam po obliczeniu sobie w internecie poprawnych odpowiedzi. Wiem, że jak się chce to się potrafi i nie ważne nawet jaki to byłby nauczyciel. W internecie jest mnóstwo stron z zadaniami i odpowiedziami. Na oke dali nam próbne matury. Normalny nastolatek wiedząc, że w teraz jest trudno znaleźć dobrą pracę bez matury powienien chcieć i znać konsekwencje, że jak się będzie opierniczał to w życiu nic nie osiągnie. Jeśli chodzi o poprawkę w sierpniu, to jest już termin podany, u mnie wczoraj nawet w szkole było wywieszone którego. Ja będę wierzyć w tych co im się głupim 1pkt czy 2 nie udało zdać, jeśli te osoby same w siebie uwierzą i rzeczywiście przysiądą do tej matmy - zdacie na pewno. Uwierzcie mi, że pomimo tego, że były wzory logarytmów w tych "czerwonych książeczkach", to teraz chyba też źle obliczyłam i na próbnych miałam podobnie. Jeśli któraś z Warszawy to pisać na priv, mogę pożyczyć zeszyt, zadania. Pożyczyć a nie oddać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na pisemnym też wystarczy się zdenerwować ;> Chociaż przyznaje, że ustne są przerażające xD ja weszłam i cała prace zapomniałam wiec ściemniałam co mi tam do głowy pszyszło akurat xD a na pytania to mi się wydawało, że odpowiadałam jak dziecko z przedszkola xD Ale w gruncie rzeczy jakoś to poszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
U mnie NIE było logarytmów w gimnazjum i pierwszej liceum też nie. Zdanie matury w dużej mierze zależy od nauczyciela. Za tych co nie zdali, trzymam kciuki w sierpniu
![]()
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ja miałam na prawde cudowną nauczycielke xD
"dziendobry lekcja temat definicja i po kolei do tablicy(oczywisie o wytlumaczenia przykladu nie bylo mowy), - co nie rozumiesz, jak to nie rozumiesz ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PRZECIEZ DEFINICJE PODALAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JESTESCIE IDIOTAMI, PRZENIESCIE SIE DO ZAWODOWKI WSZYSCY BO TUTAJ DLA WAS MIEJSCA NIE MA !!!!!!!!!!!!!!!!!! " no to tak w wielkim skrocie xD A kiedyś nastapil cud i pozwolila nam mature na ocene zrobic w domu i przyniesc xD NO to ja specjalnie na korki do matematyczki poszlam zeby mi to ladnie zrobila, wszystko sie zgadzalo, bo dobra ocena by mi wcale nie zaszkodzila, a tutaj oddaje te matury i mam 2 xD Pytam sie dlaczego skoro wszystko jest dobrze a ona "Bo mi sie sposób liczenia nie podobal" No jak to mówiła inna moja nauczycielka "jak nie kijem to pałką" xD a polowa klasy matury nie zdala u mnie xD ciekawe czemu ? <mysli> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z własnych obserwacji, że się tak wyrażę i z tego co widzę u znajomych ![]() ![]() Chesti jak widzę ma podobne spostrzeżenia ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Oj dziewczyno powiem jako starsza koleżanka
![]() Trudno nie zdałaś(nieważne teraz czy umiałaś czy nie) siądź jak ochłoniesz do nauki,na studia zaoczne na pewno się dostaniesz,przez rok będziesz się super uczyć i wtedy przeniesiesz się na dzienne ![]() Głowa do góry,są naprawdę większe problemy.Wiem,że teraz wydaje Ci się,że świat się zawalił,ale zobaczysz z czasem. P.S.To teraz poprawka matury jest w sierpniu?W sensie jednej pisemnej tak? Bo ja z czasów,gdy oni poprawki ustne zdawali w sierpniu,ale pisemne to chyba w styczniu czy za rok i wtedy to był na serio rok do tyłu,a tak poprawka w sierpniu to nie jest źle ![]()
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-07-01 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A można z zaocznych sie przenieść na dzienne ? ;p myślała, że tylko na odwrót ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Witam , nie zdałam wlasnie matury z matematyki , wybieram sie na poprawke w sierpniu. o tym , ze nie zdam wiedzialamjuz od matury wiec z mysla sie jakos oswoilam..opinia kolezanek czy nauczycieli mnie nie obchodzi. Moi rodzice nie mają do mnie pretensji , mama powiedziała mi ,że to moje życie bede robiła to co uważam i , że ona sama mature zdałam dopiero pare lat i wtedy dopiero poszła na studia , więc nawet nie może mieć pretensji do mnie o to , że nie powiodło sie mnie...
cały rok chodziłam na korepetycje , bo niestety nauczycielka nie była tak dobra , żeby wytłumaczyc materiał ( nie tylko ja tak uważam ponad połowa klasy chodziła na korki). Powiem Wam dziewczyny : Nie załamujcie się ! Matura to nie konieć swiata ! wiem coś o tym bo od 4 lat cięzko choruje ( mam raka) i nie mam zamiaru plakac nad matura ,tylko cieszyc sie tym , że w ogole zyje. Nie zdam poprawki ?trudno. Zdam za rok , jeśli nie to świat się nie zawali , zawsze można znaleźć innej wyjście z sytuacji , inna drogę sobie wyznaczyć ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=viva91;20389760]a jak ktoś chce iść na studia matematyczne to po kiego groma ma się z polskim męczyć?
Kiepski przykład ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
pracodawcy też powiesz że nauczyciel taki zły bo nie nauczył ? Jak jest w programie znaczy trzeba umieć a jeśli nauczyciel jest kiepski to samemu się douczyć ! To są wyniki wasze a nie wyniki nauczania jakiegoś nauczyciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy matura z matematyki pomoże komukolwiek w jakimś stopniu. Nie sądzę, żeby udawało się ją zdać nawet posiadając podstawowe umiejętności ![]() Jednakże ja dalej jestem zdania, że jest to niepotrzebne utrudnienie... wolę się skupić na ważniejszych dla mnie przedmiotach niż męczyć z zadaniami.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Foxy89;20393512]
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niewielka ilość godzin nie zwalnia z umiejętności podstawienia danych do wzoru czy wykonania najprostszego zadania. Z biologii jest o wiele więcej nauki niż z matematyki, a godzin mniej. Więc co? Trzeba zrobić 7 godzin w tygodniu żeby każdy się nauczył? EDT piszesz, że nie wiesz czy udawałoby sie ja zdać... A widziałaś arkusze? Widziałaś te zadania? O jakim stopniu trudności tu mówimy? O minimalnym, a nawet mniejszym niż minimalny. ![]()
La dolce vita! ![]() Edytowane przez ejMala Czas edycji: 2010-07-01 o 13:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Marsi89 - dziękuje za miłe słowa
![]() ja jutro ide do wicedyrektorki podpisac to podanie o poprawke i wlasnie nie wiem jeszcze gdzie poprawka bedzie , mieszkam w duzym miescie pod Warszawą i moja wychowawczyni mówiła , że prawdopodbnie poprawka bedzie w Warszawie ale , że to też zależec może od tego czy dużo osób w danym mieście nie zdało , więc może bede miała poprawke u siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=ejMala;20393767]
Cytat:
![]() ![]() Biologia nie wydaje mi się dobrym przykładem ![]() ![]() Zadania widziałam, arkuszy parę przerabiałam, nie wydaje mi się żeby był to stopień trudności minimalny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
A podsumowując: bądźmy obiektywni. Skoro polski jest wymagany - to matma też niech będzie dla równowagi. Skoro sa kiepscy nauczyciele z matmy, to są też kiepscy nauczyciele z polskiego i są maturzyści którzy polskiego nie zdawają. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
![]() ludzie, tak trudno zrozumiec, że skoro polski jest obowiązkowy to matma tez niech będzie? jeden ścisły i jeden humanistyczny. czy to jest niesprawiedliwe? i humaniści i matematycy maja teraz równe szanse.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jednak pozostanę przy swojej opinii, że na maturze nie są to podstawowe umiejętności i nie dziwie się, że niektórym się nie udało ![]() A różnice w trudności matur chyba najlepiej ukazuje to, że : "Egzamin z polskiego na poziomie podstawowym zdało 95 procent maturzystów, matematykę - 87 procent" źrodło: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...WIAT/781392919 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=xxYashaxx;20394081]
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Viva91 zgadzam się z Tobą! ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
ale poruszyłaś fajny temat. ilość godzin matematyki w szkołach. to już cięższy orzech do zgryzienia. ile mieliście matematyki tygodniowo? ja w 1 kl - 3 godziny, a w 2 i 3 po 4 godziny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=ejMala;20394406]
Cytat:
![]() ![]() Robię tak jak ty, kiedy czegoś nie rozumiem proste i logiczne jest, że znajduję kogoś kto mi tłumaczy i poświęcam temu czas... jednakże jest to dla mnie czas troszkę zmarnowany ![]() ![]() Wydaje mi się, że Twoje spojrzenie tez jest troszkę nieobiektywne ![]() ![]() Dla mnie podstawami podstaw nie są logarytmy, ciągi, funkcje (chociaż to są jeszcze rzeczy w miarę proste) czy geometria. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- każdy polonista z liceum powie ci że klucz w języku polskim to najgorszy pomysł nowej matury.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
na przekór do celu
|
czyli co? dodawanie odejmowanie mnożenie dzielenie? w gimnazjum nie ma tego co wymieniłaś a gimnazjalista jednak zdał.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.