![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: bezrobotna...!
widzę że tu wielka awantura wyszła m.in. o moje stwierdzenie więc wyjaśnię:p
[QUOTE=No air;20628746]To jej ojciec był alkoholikiem. ![]() A ja na studia się nie wybieram, mimo że bardzo dobrze zdałam maturę, bo nie stać mnie na 5 lat hobbistycznego studiowania. No ale oczywiście, wg Was jak jest wolne jakieś miejsce pracy to najlepiej wpierw zrobić przesiew "kto ma wyższe wykształcenie", bo to taki lepszy człowiek można powiedzieć, z lepszej gliny ulepiony...[/QUOTE] nikt nigdzie nic takiego nie powiedział Cytat:
Uważam, że ludzie którzy nie mają wyższego wykształcenia nie są gorsi od tych z dyplomem. Inteligencji nie gwarantuje papierek ![]() napisałam"zaraz ktoś mi powie że taka praca jest cięzka i za to dostaje się kase..ok niby tak, ale jak się nie chciało uczyć to trzeba pracować rękami" na co dostałam odp. wiki82- Jeżeli kogoś denerwuje wynagrodzenie za wykonywanie pracy fizycznej przez fachowców np. od budowlanki, czy nawet to nieszczęsne przywołane kopanie rowów - droga wolna. Idź, pokop miesiąc, albo nawet parę dni i się przekonasz za co są te pieniądze. co ma jedno z drugim współnego? doskonale wiem że jest to ciężka praca o czym napomknęłam, ale płaca powinna być adekwatna do wykonywanej pracy, zajmowanego stanowiska, obowiązków jakie ciążą na pracowniku, odpowiedzialności. Ok załóżmy-przysłowiowy budowlaniec dostaje jakąśtam wyższą stawkę za godz. bo ciężko pracuje, a fizyk jądrowy dostanie marne 40zł za wykład, bo się nie urobi tak? i to jest ok???? tak powinno to wyglądać???? jeżeli wybieram że chcę studiować zdobyć wyższe wykształcenie i dać sobie szansę na pracę inną niż fizyczna to pracuje na to 5lat i to chyba nic dziwnego że oczekuję dobrych pieniędzy za moją pracę? zresztą wiecie co? tak sobie to analizuje....jaki jest sens udowadniać czy praca fizyczna czy umysłowa jest lepsza/ która powinna być wyżej płatna i blabla bla. rzeczywistość jest taka że ani te osoby ze średnim,ani te z wyższym pracy na godziwych warunkach dostać nie mogą. i taka jest prawda-takie są smutne realia...mamy cud gospodarczy Donalda Tuska... i jeszcze jedno- mój Tż złożył CV do salonu samochodowego- w CV wpisane doświadczenie zawodowe, półroczny pobyt w Stanach, 2kierunki studiów, certyfikaty blablabla, ale złożył to salonu bo mu pasuje taka branża,a i w innych miejscach nie było odzewu. a facet mu na to-"Pan się chyba pomylił, Panaa CV jest chyba troszkę za dobre do takiej pracy."...fuck! i co? i jak się ma wyższe to też ma się problem ze znalezieniem pracy, więc obniża się troszkę loty, bo innego wyjścia nie ma, a żadna praca nie chańbi...
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Buc
|
Cytat:
stereotypy mają to do siebie, że trudno je wyplenić, niestety. apropo studiów, to nie jest ani białe ani czarne. jasne, fajnie mieć papierek z wyżej uczelni, najlepiej renomowanej, ale naprawdę znam bardzo, bardzo mało osób, które pracują w zawodzie zgodnie z wykształceniem. druga rzecz, da się pracować i studiować, ale nigdy nie da się 100 % z siebie robiąc te dwie rzeczy naraz. To jest nie wykonalne. I mówię o pracy angażującej intelektualnie i psychicznie, tej, którą można wpisać w CV. i kolejna najważniejsza rzecz, studiując 5 lat, nie zdobywając doświadczenia zawodowego, nie ma co się oszukiwać, że znajdzie się pracę - dla pracodawcy, laik w wieku 25 lat, z fajną wiedzą teoretyczną nie jest fajny. ani trochę.
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=miczka21;20640080]Nie wiem gdzie pracują twoje koleżanki ale wcale nie jest tak różowo i kolorowo jak napisałaś. Ciężko jest znaleźć konkretną pracę. Poszłam na rozmowę kwalifikacyjną, gdzie była ponad setka osób na jedno miejsce. Więc jest nie do końca tak jak piszesz, no chyba, że kumpele w marketach robią
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-07-13 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Diablica z Tasmanii;20640953]
Cytat:
Mają pracę , jakoś mi się udało nie w supermarkecie :P . Chodziło mi głównie , że w większych miastach jest większa ilość ofert pracy i lepiej coś znaleść ciekawego . Nie pisałam ile osób jest na jedno miejsce , bo nie mieszkając tam nie mam zielonego pojęcia . W moim mieście nie ma nawet ofert pracy , jak są to kilka na miesiąc , więc nawet nie ma w czym wybierać . A w Lbn to przedtawiciel handlowy na ogół (odpada , bo na razie nie mam samochodu ) albo telemarkter ( większość przez agencje pracy ) . To chyba nie jest za ciekawy wybór ?! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
miczka podobnie jest i w Krakowie mimo żewiększe miasto...
ja owszem pracuje,ale chciałabym zmienić prace na coś lepszego-ambitniejszego i lepiej płatnego. mam 2 kierunki studiów, 2jezyki, prawie 3letnie doświadczenie zawodowe i od pół roku nie moge nic znaleźć...raz trafiłam na stronie internetowej na ofertę pracy biurowej i tam był licznik złożonych CV-ponad 1200...nie mogłam uwierzyć własnym oczom,ale tak to wygląda... a propo jeszcze wyższego wykształcenia- jest dyplom i dyplom. i to ma ogromne znaczenie. raz że chodzi o profil studiów, bo własnie humanistyczne są kierunkami raczej bezproduktywnymi, inżynierskie już nie (choć i to się zaraz zmieni), ale chodzi tez o same uczelnie. jak grzyby po deszczu powstają kolejne wyższe szkoły ciągnące kase z ludzi, a dające im papier którym moga sobie wytrzeć d**** idąc do pracy mijałam sklep z klamkami, zalikwidowali go a 2-3miesiące później co widze- wyższą szkołę audiowizualną, reklamy, aktorstwa czegośtam..... ![]()
Nie warto żałować naszych wyborów, bo w momencie kiedy je podejmujemy wydają się najlepszymi decyzjami, a przecież nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich konsekwencji. kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=546709 moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=550082 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz sobie przypomniałam. W tamtym roku praktycznie co chwilę odświeżałam stronę z ogłoszeniami. Patrze, jakieś nowe, do pracy w solarium. No to dzwonię. Zajęty chyba z 10 minut. Dodzwoniłam się,a facet mówi, żebym przyniosła CV,ale jak kilka minut temu dał ogłoszenie to telefon nie przestaje mu dzwonić, więc nie obiecuje bo dużo dziewczyn się zgłosiło. Ja i tak nie zaniosłam bo to było solarium na moim osiedlu, widziałam właściciela i widziałam jak traktuje pracowników. Ale weź się człowieku przebij jak tyle ludzi też szuka pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() studiuję kierunek zamawiany, więc może jakoś to będzie. Cytat:
![]() a ja póki co nie pracuję, bo mam praktyki ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-07-13 o 09:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#101 | |
Buc
|
Cytat:
z ciekawości zapytam, od 1 roku studiów pracowałaś ?
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |||||
Zakorzenienie
|
Rozumiem autorkę wątku, już ponad rok szukam pracy, studiuję zaocznie i nawet takie studia przerażają pracodawców
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Mojego też nie bo ma dwa tytuły inżyniera i stwierdzili że jest zbyt wykształcony :O
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Robił magistra z obu technicznych na uczelni typowo ścisłej, nie będę robić reklamy. Wpisał oba do cv i zaniósł- pracy nie dostał. Jak uszczuplił cv nagle okazało się, że wakat się znajdzie :|
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Też słyszałam takie stwierdzenia, pracodawca się boi że okaże się dobry zażąda podwyżek i będzie robił problem, lepsza jest zahukana owieczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcześniej pisałam, że osoby po studiach mają prawo oczekiwać dobrej pracy, etc., ale realia nie zawsze są kolorowe, więc trzeba się z tym zmierzyć i powalczyć. A studia zawsze warto skończyć. I błagam bez tych Tusków.. ![]() Może warto pomyśleć o własnej działalności...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
Artykuł na czasie i na temat: http://biznes.onet.pl/koszmar-wakacy...7,1,news-detal
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacz, ile jest ogloszen dla inzynierow, specjalistow w branzach scislych? Nic, tylko przebierac, a najlepiej co 2-3 lata zmieniac prace i stanowisko. A zarobki rowniez bardzo wysokie. Ale jak sie nie chcialo uczyc na studiach trudnych, scislych, to sie teraz siedzi po marketach lub innych magazynach. Nie madrze sie, bo sama pluje sobie w brode, ze nie poszlam na mega specjalistyczny i mega trudny kierunek. Byloby mi latwiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poprzednie pokolenie to znacznie mniej mgr, dużo mniej osób studiowało. W małych i średnich przedsiębiorstwach siedzą na stołkach jeszcze osoby bez tego mgr, być może z lekkim kompleksem i neizbyt chętnie zatrudniają takiego wykształciucha, co to będzie im się mądrzył i miał oczekiwania z kosmosu. Serio, sama jestem tego świadkiem, jak pracodawcy wolą wybrać mniej wymagającego pracownika, który będzie znacznie tańszy. Mówię oczywiście o małych i średnich przedsiębiorstwach.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,dlaczego wszyscy myślą że praca robotnika ogranicza się tylko do noszenia cegiełek? To fachowiec jak każdy inny, też się musi znać na tym co robi. Zarówno wszyscy w branży budowlanej oraz Ci co budują drogi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Tak jak praca wielu innych specjalistów: fryzjerów, którzy tworzą na Waszych głowach te fryzury, na których widok uśmiechacie się do swego odbicia; piekarzy, którzy pieką bułeczki kupowane przez Was na drugie śniadanie do wspaniałej pracy; krawcowych, które szyją te urzędnicze garsonki; wspomnianych budowlańców, którzy budują Wasze domki; wymaga kwalifikacji i jest bardzo odpowiedzialna. Wbrew pozorom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
To raczej kwestia na długą dyskusję, bo znam kobiety, dla których złe cięcie jest końcem świata i przyczyną dłuuuuugotrwałej depresji.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z kolei inna fryzjerka obcięła kawałeczek ucha jakiemuś chłopcu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
... No to że fryzjerka skopie fryzurę, gorzej gdy chirurg skopie operację.
No tak to bywa - lekarz zarabia dużo, pielęgniarka grosze a odwala niezbyt fajną robotę. (z tym że tutaj też uważajmy, są pielęgniarki i pielęgniarki salowe :P) Nie mam pojęcia co ty chcesz udowodnić ![]() I co za oczywistości wypisujesz i do kogo mówisz? ![]() Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę jak wszystkie zawody są ważne - bez nich rozpadł by się nasz świat. Każdy ma w rodzinie robotnika, śmieciarza, może kucharkę, albo lekarza czy księdza. I zazwyczaj nie lubimy lub nie szanujemy ich za to JACY SĄ nie za to KIM SĄ. Respekt mogę mieć przed lekarzem za wiedzę, przed manikiurzystką (tak tak, podziwiam niektóre) za te dokładne małe cuda które tworzą - trzeba mieć zdolności manualne (sama staram się zajmować makijażem i wiem że to trudne) no i przed kucharką za to jakie cuda potrafi wyczarować. To chyba normalne. Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-13 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.