Granice gościnności - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 15:02   #91
Kocurasek
Zakorzenienie

Dot.: Granice gościnności

Nie wiem co powiedzieć

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 15:33   #92
Sondrina
BAN stały

Najtrudniej jest ostro nagadać osobie, którą darzyliśmy do tej pory sympatią... Ale dobrze, ze się odważyłaś
A dziewczyna albo jest naprawdę kombinatorką albo ma jakąś mało ciekawą sytuację w pracy/domu. W końcu urlop nie trwa wiecznie, a ona u Ciebie siedzi i siedzi...Może wyleciała z pracy? Albo pokłóciła się z rodzicami/chłopakiem, z osobą, z którą mieszka i dlatego tak sie zadomowiła... Może musiała uciekać przed jakimś nawiedzonym eksem i dlatego zabrała tylko kilka rzeczy, bo to dziwne... Są ludzie objadający znajomych, nadużywający gościnności, ale ciuchy swoje jednak biorą i szczoteczkę i dezodorant. Wygląda mi to tak, jakby musiała szybko skądś uciekać i nie zdążyła prawie nic zabrać... Ale wtedy powinna z Tobą szczerze pogadać, a nie Cię objadać..
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 15:44   #93
paktofonika99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiat Pokaż wiadomość
Za godzinę zawołała mnie i powiedziała, że nigdy w życiu nie spotkała równie skąpej i bezczelnej osoby co ja, że skoro ja mam pieniądze i ja zapraszam to jestem w obowiązku jej wszystko zapewnic ... , że jak ja mogę ją wywalać z domu?!?!
co za tupet, padłam

Cytat:
Ale i tak mam jakies poczucie winy ...
O jakim poczuciu winy mówisz? To ona powinna się wstydzić i bez gadania opuścić Twój dom. Nie ma co się przejmować, przynajmniej masz nauczkę na przyszłość.
paktofonika99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 15:47   #94
totylkotwemarzenie
Raczkowanie

Nic Ci nie zniknęło?
Stary 2010-07-14, 17:24   #95
d0lcevita
Zakorzenienie

najważniejsze że pozbyłaś się intruza
Stary 2010-07-14, 17:26   #96
Anett23
Raczkowanie

Masakra! Jestem w szoku. Po tym co tu przeczytałam już chyba nic mnie nie zdziwi. Ale, że tacy ludzie w ogóle istnieją. Pewnie zwykła materialistka i tyle. Pewnie myślała, że jak zobaczysz, że ma tak mało ubrań to serce Ci zmięknie i kupisz jej coś, albo oddasz swoje, bo ona jest biedna, a Ty masz przecież dużo kasy, bo pracowałaś za granicą... Nie wyobrażam sobie takiego natręta u siebie w domu. Dobrze, że udało Ci się jej pozbyć, bo pewnie jeszcze z miesiąc by posiedziała albo i dłużej. Nie miej wyrzutów sumienia, bo na prawdę nie masz powodu. To jej powinno być głupio.
Anett23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 18:04   #97
201604200942
Konto usunięte

ale bezczelna!
chyba rzeczywiście myślała, że śpisz na pieniądzach i skoro ją zaprosiłaś, Twoim obowiązkiem jest ją utrzymywać, niezależnie jak długo by się u Ciebie zatrzymała...
Ja też sie zastanawiam dlaczego nie wzięła ciuchów, ani nawet szczoteczki...

I jak autorko, kolezanka znalazła pieniądze na pociąg?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-14, 19:36   #98
wiat
Przyczajenie

Wiecie jak to jest, najtrudniej być asertywnym jeżeli o nas chodzi. Ale cieszę się,że mam to już za sobą. Najglupiej mi tylko przed rodzicami, żem taka naiwna ...
Nie wspominala mi o zadnych problemach z rodzicami, chlopakiem ani z praca. To po prostu cwaniara, ktora chciala mnie wykorzystac.
Niech moj przyklad posluzy innym!
wiat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 19:43   #99
Sumigra
Rozeznanie

Heh wiat, ta koleżanka robiła identycznie jak robi mój kot-manipulator jak chce być miziany, czy chce jeść ;-)

poza tym, sama spotkałam się z takim przykładem kuzyna z dalekich stron, który potrafił w 2 tyg siedzieć na głowie rodzinie 6osobowej z 3pokojowym mieszkaniu. Zażyczył sobie własny pokój, łózko, spokój itd... i w sumie racja, bo sama bym musiała myśleć parę dni nad treścią rozmowy.. Gratulacje podjęcia się jej!
Sumigra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 22:06   #100
PinkPanterr
Rozeznanie

A ja czuje ze to sie jeszcze nie skonczyło
Nie zdziwiłabym się jakby teraz do Ciebie napisała, tak o! Co tam słychac?
Jak miała taki tupet wszystkiego można się spodziewać
...:::Want you to make me feel like I'm the only one that you'll ever love:.

24.07.2010- rzuciłam!

3.12.2010- marzenia się spełniają -> kierunek Londyn

"Ty nie musisz się w to wczuwać jeśli miałeś fajny dom,
Kiedyś spytam Cię co znaczy mieć spokojne dzieciństwo"

PinkPanterr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 17:47   #101
girl99
Zakorzenienie

Gratuluje odwagi !

Kopnac w i papapa.

Zamiast dziekowac, to jeszczeCi wytyka, no chyba jej cos sie pomylilo.
I oczywiscie nawet nie waz sie miec wyrzutow sumienia. Takie mendy trzeba tepic. Szybko i skutecznie

Achh az mi sie cisnienie podnioslo jak czytalam cala historie

Vamos España
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-17, 06:02   #102
Ninlil
Wtajemniczenie

Byłoby mi strasznie wstyd...przed rodzicami,że zaprosiłam do domu takich znajomych. Intencje były czyste,ale ciekawe co rodzice autorki na to jakie ma koleżanki
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 07:18   #103
czysta abstrakcja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ninlil Pokaż wiadomość
Byłoby mi strasznie wstyd...przed rodzicami,że zaprosiłam do domu takich znajomych. Intencje były czyste,ale ciekawe co rodzice autorki na to jakie ma koleżanki
Autorka się na pewno nie spodziewała takiego zachowania, pewnie nikt by się nie spodziewał ze strony koleżanki

amor amor elixir passion
organza indecence

czysta abstrakcja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 07:44   #104
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Niech mi tylko lodówkę spróbuje otworzyć i coś wziąć bez pyttania, to nie ręcze za siebie ... Jak to jest dziewczyny u was, jak ktoś przyjeżdza, sam sie zywi, czy kupuje sobie we wlasnym zakresie?
U mnie jak coś to normalnie śniadanie obiad kolacja z rodziną a jak ma ochote na przekąski to sobie kupuje chociaz zależy bo jak są ciastka w domu to częstuję i nikt nie zjada całej paczki
ja u własnego chłopaka bym w życiu tak nie zrobiła.. nawet jak częstują to mi głupio ... ;/
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 08:00   #105
kot genetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem czy ma pieniadze czy nie nic mnie to nie obchodzi, ciesze sie jedynie, ze pojechala i nigdy nie wroci.
Ale i tak mam jakies poczucie winy ...
Lepiej się ciesz, że się jej pozbyłaś raz na zawsze, bo strata takiej "koleżanki" to żadna strata. Wyszłaś na plus
kot genetyczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 09:04   #106
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

co za dziewczyna, nie wiedziałam że można myśleć w sposób "pojadę do kogoś a ktoś mi fundnie", przecież to normalne że bierze się pieniądze na zakupy, własne wydatki... ja zawsze brałam w podziękowaniu jakieś choćby Merci czy Rafaello, poza tym miło jest np. pomóc robić kanapki czy obiad... Załamałam się ludźmi
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 17:00   #107
Kaolit
Raczkowanie

Przeczytałam tę mrożącą w krew żyłach historię i po prostu mnie zgasiło. Zawsze myślałam że tego typu scenariusze zdarzają się w książkach, horrorach, psychologicznych thrillerach, etc. (!) A tu dawna sympatyczna koleżanka zamiast miłych odwiedzin przeistacza się w domowego terrorystę.

Podziwiam Cię, że już 2-3 dni po ostatecznym terminie jej wyjazdu nie postawiłaś ultimatum typu: daję ci czas do 14.00 na wyniesienie się - w przeciwnym razie wystawiam z ojcem twoje rzeczy za drzwi. Nie wyjdziesz sama po dobroci - dzwonię po policję za bezprawne wtargnięcie do domu, etc. Zwłaszcza, że tu nie chodziło tylko o sam fakt nieuzasadnionego goszczenia, ale o środki finansowe, prąd, jedzenie, wodę, którą Twoi domownicy płacili za nią - a mają prawo się NIE ZGODZIĆ na jej utrzymywanie przez tyle czasu!

To nie koleżanka a jakaś psycholka, która myślała, ze trafiła na łatwy żer mieszkaniowy. Nawet jesli by skądś uciekła, to jej nie usprawiedliwia - powinna była przedstawić jasno sytuację - wierzę, że gdyby potrzebowała pomocy, na pewno z Autorką tematu ustaliłyby wspólnie jakiś kompromis.

Nic nie usprawiedliwia jej bezczelnego goszczenia się na siłę i gratuluję Autorce podjęcia dobrej decyzji o "eksmisji" która nie była chamska, lecz JAK NAJBARDZIEJ SŁUSZNA .

Cała ta sytuacja jest przestrogą na przyszłość. Życzę konsekwencji na przyszłość wobec takich natrętnych gości

Edytowane przez Kaolit
Czas edycji: 2010-07-18 o 17:03
Kaolit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 17:09   #108
Ninlil
Wtajemniczenie

Z drugiej strony....od częstowania kogoś posiłkami nikt raczej nie zbiednieje jeśli mama gotuje obiad, to zawsze ta jedna porcja wiecej znajdzie się i dla gościa. Znam ludzi, którzy są tak gościnni, że nie jest to dla nich żaden problem do rozwiązania.Dziela sie tym co maja i to jest naturalne. Ja sama byłam wychowana inaczej, i choć jedzenia na gościa raczej bym nie żałowała, to sama nigdy nie pojechałabym do kogoś z pustymi rękami i bez własnych środków.
Inną sprawą jest, ze ten konkretny gość był ogólnie niewychowany.
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 19:13   #109
monaa01
Rozeznanie

cieszę się że pozbyłaś się babki, co do zabierania rzeczy gdy jadę z wizytą to ustalamy z siostrą/ szwagrem co zabieramy, jedzenie kupują ci u których się mieszka (ale często są bonusy od gości- szyneczka, ser , warzywa, czy bułeczki na śniadanko), ale goście zapewniają wieczorne rozrywki typu piwko czy kiełbaska na grilla
monaa01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-18, 19:32   #110
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Za godzinę zawołała mnie i powiedziała, że nigdy w życiu nie spotkała równie skąpej i bezczelnej osoby co ja,

wspólczuję tego mimo wszystko kaca moralnego;
ale takie osoby to już tak mają, że nawet na koniec nie mają oporów przed dalszymi gierkami.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-07-18 o 19:34
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości