![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
tygrysek - ja juz probowalam gosci mniej wiecej pousadzac i strasznie to trudne... jeszcze nie wiem kto dokladnie przyjdzie wiec jeszcze ostateczne ustawienie nie powstalo ale chcialam gosci dopasowac wiekiem i rodzinami, stoliki sa jakby w podkowe nasz stol na srodku pod sciana, po bokach sa nawy i pod nimi stoliki, z prawej strony bedzie orkiestra wiec wymyslilam ze stoliki beda na przemian z lewej strony starsi a z drugiej strony mlodsi czyli jeden stolik z jednej rodziny, potem z drugiej itp, ale przy stolikach ci co sie znaja.
i tak w polowie pazdziernika mam miec potwierdzone kto przyjdzie wiec wtedy juz na gotowo ustawie ale nie zdawalam sobie wczesniej sprawy jakie to klopotliwe zeby wszyscy byli zadowoleni.....
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
jaki tam miesiąc
![]() ja już wszystko zanotowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tego zdjęcia, to uwierz mi, czasami możesz się nie spodziewać nawet tego, jak Ci się ktoś w ogóle nieznany wmanewruje do zdjęcia. Osobiście widziałam foto pary młodej i gości pod kościołem, a tu nagle jakieś dwie babusie przemykają ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak więc dziewczyny, kieliszek nikomu nie zaszkodził, a czasami może pomóc ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Wiesz, wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że taki dzień jest tylko raz w życiu. Każdy chce, aby był wyjątkowy bez żadnych wpadek. Każdy chce żeby wszystko się udało, żeby każdy gość był zadowolony. Poza tym każda dziewczyna wie, jak ma wyglądać jej ślub i do tego ideału dąży ![]() ![]() Także osoby w kwiaciarni, na sali, czy w cukierni wiedzą, jak ważnym jest dla przyszłych par młodych ten dzień i dlatego też robią wszystko, aby stał się on wyjątkowy!!! Jedna para młoda przyjmie nagłe zmiany normalnie, a inna będzie chciała zmieniać np. kwiaciarnię. Poza tym sama bym się wkurzyła, jeśli zamówiłabym np. bukiet z goździków, a zrobiliby mi bukiet z róż, bo na dzień przed ślubem by się okazało, że goździków jednak nie ma. Za ślub nie płaci się małej kasy, stąd też wydaje mi się, że każdy powinien robić wszystko, aby wesele się udało i było takie, jak je sobie wymarzyła para młoda ![]()
![]() |
![]() |
#94 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie próbowałam lakieru do włosów jako utrwalacza ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Na sali najpierw jest przywitanie chlebem i solą, potem szampan, goście odśpiewują sto lat dla młodej pary, a następnie są życzenia ![]() Więc jak widzisz, każdy ma możliwość złożenia życzeń i pod kościołem i na sali, żaden gość nie zostanie pominięty ![]() Cytat:
A to w takim razie już wszystko rozumiem ![]() ![]() ![]() ![]() A co do zaufania dla gości, to zgadzam się w 100% ![]() ![]() ![]() A tak na marginesie, u nas były płatki, ryż i monety i nic się nikomu nie stało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkim na nowym wątku! Jestem przyszłą PM i mam pytanko do doświadczonych...
Chcemy zamówić udziec na wesele jako taką małą atrakcję. Taki udziec ma ok. 15 kg (troche w tym kości) i pani powiedziała mi, że na 90 osób muszę mieć 2 takie udźce. Dodam, ża 1 kg kosztuje 45 zł:-( Wcześniej wyczytałam, że powinno się liczyć 100g/osobę. Zatem jeden udziec powinien przecież wystarczyć. Czy któraś z Was miała udziec na weselu? I jak to wygląda z ilości? Proszę doradźcie mi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Nie, tego nie czuć wcale
![]() ![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
forget_me - zgadzam sie z Toba!!! a z tym 1gr to niezle - to na pewno bylo na szczescie
![]() ![]() ![]() ![]() aciia - udziec to to samo co swiniak? bo my wlasnie o swiniaku myslimy, ale jeszcze nie wiem? ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- co do tego lakieru - ja bede miala makijaz robiony przez kosmetyczke a raczej moja stylistke ktora i tak bedzie ze mna na sali bo ma firme razem z fotografem - ktory mi bedzie robil zdjecia wiec ona jest od calej strony estetycznej i gdyby cos z makijazem sie dzialo to ona bedzie przy mnie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tak stwierdziliśmy, że to grosik na szczęście i dlatego go zachowaliśmy ![]() Widzisz o sprawie z kwiatami zapomniałam zupełnie ![]() ![]() ![]() ![]() Co do świniaka, to my mieliśmy go na poprawinach ![]() ![]() Szynka na weselu wystarczyła jedna ![]() Jeśli chodzi o smak, to mi bardziej smakowała jednak szynka. Świniak robi wrażenie, nie powiem, bo u nas jak wjechał to goście zaczęli biegać z aparatami i robili zdjęcia ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Karadka- udziec to poprostu właśnie szynka pieczona. Ja będę miała płonący udziec wieprzowy, który ma być podany ok. 22.
Forget_me- a pamiętasz ile kilogramów miała "Twoja szynka pieczona" i czy ta jedna wystarczyła dla wszystkich gości? Edytowane przez Aciia Czas edycji: 2010-08-06 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
n to juz sama nie wiem
![]() ![]() dziewczyny a moge Was zapytac ile tak mniej wiecej wyszlo Was wesele ze wszystkim? tak orientacyjnie? bo ja to mniej wiecej liczylam ale i tak co chwile cos wypada. i powiedzcie mi mialyscie tylko wodke czy wodke i wino? bo my chyba jedno i drugie - bo nie wszyscy wodke pija ( chociaz ja myslalam na poczatku ze tylko wodka ale z tego co sie orientowalam to wino chyba tez musi byc a jak musi to ile i jakie?)
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za szynkę zapłaciliśmy 300 zł, za prosiaka 600 zł, a smak szynki był znacznie lepszy ![]() Jedna szynka wystarczyła nam na te 84 osoby, które były na weselu. Ba, nawet troszeńkę zostało i wystawili ją na poprawinach ![]() ![]() Cytat:
![]() U nas na weselu było na stołach wódka i wino, bo tak jak piszesz, nie każdy jest zwolennikiem wódki ![]() ![]() ![]() Poza tym mieliśmy też taki barek, gdzie stały różne inne alkohole, jak np. whisky, gin, vermouth'y, malibu czy żubrówka i powiem Wam, że ten barek miał wielkie powodzenie!!! Najszybciej zeszło whisky, najgorzej vermouth'y. Dlatego polecam taki barek, dla gości będzie to miłe zaskoczenie, a przy okazji każdy znajdzie cosik dla siebie ![]() Poza tym dobra rada jeśli chodzi o kwiaciarnię!!! Jeśli już się na jakąś zdecydujecie poproście o podanie ceny orientacyjnej za wszystko, co tam zamawiacie. Ja poprosiłam o podanie ceny tylko za kwiaty na podziękowania, resztę pozostawiłam kwiaciarni i po weselu przy płaceniu się tak zszokowaliśmy, że.... ![]()
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a z bukietem dla mlodej to porazka ![]() ![]() dlatego moze zrobie tak jak polecala PMka z watku PM 2011-ze mozna poprosic o bukiet dla swiadkowej a to bedzie dla mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
forget_me dzieki
![]() ![]() co do kwiaciarni to od jakiegos czasu (dokladnie od momentu kiedy zamowilam mojej mamie kosz 60 roz na 60 urodziny) jestem ich klientem bo jak zamawiam kwiatki to sa piekne zawsze i dowoza do domu. biore u nich wszystko, za zaproszenia recznie robione wyszlo nas ok 350zl, ubranie sali ze wszystkim tj. kwiaty na stol, ubranie krzesel, szarfy, organza na stoly, kompozycja, swieczki, kwiaty na stoliki, itp ok 1200zl, ubranie kosciola 400zl, zawieszki na wodke i karteczki na ciasto 0,80gr/szt, nie wiem ile za bukiet i podziekowania dla rodzicow jeszcze, ale bede tam za 3 tyg to sie juz na gotowo dogadam. dodatkowo wypozyczamy od nich ubranie na dom i klatke schodowa, listy gosci przy stolikach, ubranie samochodu, wiec wiem ze dodatkowo dostaniemy znizke, mysle ze w calosci bedzie ok 2200-2500zl. duzo ale wszystko bedzie w jednym klimacie a te dziewczyny sa zdolne wiec wiem ze bede zadowolona. na slub cywilny mialam bukiet ze storczykow i chyba cos ok 200zl kosztowal nie pamietam dokladnie. a jakie wino mieliscie wytrawne, polwytrawne czy polslodkie i biale i/lub czerwone? ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- dziewczyny jak dobrze ze jestescie.... nastepne pytanie - co z bukietem dla swiadkowej? ma byc podobny do mojego i ja go kupuje?
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale, co region to obyczaj. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z winem naprawę, lepiej kupić troszkę więcej. Mój mąż jak kupowaliśmy alkohol też mówił, że wina za dużo, po co tyle, ale jak zobaczył, ile zostało to był w szoku!!! ![]() ![]() ![]() Podałam cenę wesela wraz z poprawinami ![]() ![]() Mój bukiet ślubny był tylko 10 zł tańszy niż wielkie kosze z różami, które dawaliśmy rodzicom ![]() ![]() ![]() Aha i jeszcze rada dla dziewczyn, które będą organizować transport dla swoich gości. U nas podjechał samochód o godzinie 1:00 i miał zawozić gości, którzy chcą już wracać do domu. Wspominaliśmy gościom na dwa miesiące przed ślubem, podczas roznoszenia zaproszeń, że transport będzie zorganizowany, ale goście myśleli, że żartujemy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i ja go kupię, moja siora to biedna studentka, już to że będzie musiała kupić kieckę i buty to dla niej sporo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego uważajcie na kwiaciarnie, bo strasznie zawyżają cenę, jak już jest cosik "ślubne". Ale to chyba ze wszystkim tak jest ![]() Wino mieliśmy półwytrawne, półsłodkie i wytrawne, czerwone, białe i różowe ![]() A za bukiet świadkowej płaciliśmy my ![]() Cytat:
![]() ![]() Mi osobiście podobało się to, że pod kościołem życzenia składali nam tylko nie zaproszeni na ślub. Tak jak jedna z dziewczyn pisała, potem nie bardzo wiadomo jak przetransportować na salę kwiaty, poza tym jeśli po Was ślub będzie miała jeszcze jedna para to uwierz mi nie jest to zbyt fajne, jak przyszła para młoda ma wchodzić do kościoła, a tu pod kościołem takie zamieszanie ![]()
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas transport jest w cenie sali, pan robi tyle kursow ile trzeba ![]() musimy pomyslec nad tym winem ![]() ![]() zreszta-mozna kupic wiecej, a na pewno sie nie zmarnuje jesli nawet zostanie ![]() Cytat:
![]() ja sis tez kupie, choc ona lepiej sytuowana ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z transportem macie super, że już jest w cenie sali ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęscie ani przede mną, ani po mnie nie będzie innego ślubu, więc kwestia zamieszania pod kościołem odpada. ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Aaaa i jeszcze jedno.. Jak dla mnei wspólne zdjęcie pod kościołem, po ceremonii jest świetnym pomysłem i na pewno to wykorzystam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No najwyraźniej się nie zgodzimy ![]() U nas było wesele na godzinę przed nami i zamieszanie pod kościołem było niezłe ![]() ![]() ![]() A propos ubioru kościoła to zapytajcie księdza podczas jakiegoś spotkania z nim, czy w tym dniu, w którym Wy ślubujecie nie ma jeszcze jakiegoś ślubu. Jeśli będzie możecie poprosić o namiary na te pary, zawsze można się z nimi skontaktować w sprawie ubioru kościoła ![]() ![]() Nam ksiądz od razu podał telefony do tych dziewczyn, nie musieliśmy o nic prosić ![]()
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
my mamy slub 13 listopada
![]() ![]() ![]() przynajmniej nie ma szalu i wiekszosc firm ma terminy wolne wtedy wiec latwiej zalatwiac ![]() na temat zyczen przed kosciolem ja tez zdania nie zmienie ze tak nie chce ![]() ![]() jeszcze moge od siebie dodac a propo butow slubnych - ja dlugo szukalam i zadne mi sie nie podobaly tym bardziej ze nie chce wysokiego obcasa a teraz moda na wysokie wiec przy tych poszukiwaniach natrafilam na sklep z butami tanecznymi robionymi na miare i cena wcale nie jest wysoka a sama wybieram kroj, ksztalt, material, obcas, ozdoby itp i robia je po dokladnym mierzeniu stopy wiec na pewno beda wygodniejsze niz zwykle ![]() ![]() ![]()
![]() |
#115 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
nam zrobiono pyszne pieczone szynki i chyba karkówki , ja nie jadłam ale goscie byli zachwyceni , oprucz tego inne wiejskie wyroby ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miło zaskoczyła nas moja świadkowa, która w tajemnicy przywiozła swoje przez lata zbierane grosiki i jej facet rozdawał je gościom pod kościołem ![]() Jeśli chodzi o salę to warto poprosić kogoś, aby raz na jakiś czas zrobił "nalot na kuchnię" ![]() ![]() Dlatego poproście kogoś bliskiego, aby raz na jakiś czas sprawdził co i jak z jedzeniem się dzieje ![]() Poza tym przed ślubem zapytajcie, gdzie będzie trzymany alkohol i soki. My o to nie zapytaliśmy, a obsługa ustawiła kartony w korytarzu obok pokoi i co niektórzy goście sobie podbierali sami picie ![]() ![]()
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Karadka
my mieliśmy życzenia na sali bo lał deszcz ![]() bo trochę się obawiałam jak tak wszyscy gruchną do stolików czy nie zrobi się zamieszanie przy szukaniu miejsca właściwego ![]() co do ryżu to u nas ksiądz nie pozwala bo to jest chleb innych Narodów , powiada '' jak my byśmy się czuli gdyby ktoś rzucał chlebem? " Edytowane przez capricorno Czas edycji: 2010-08-06 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Forget u nas jest tak że goście sami mają ryż czy grosiki
![]() ewentualnie ten kto ma więcej po cichu dzieli się z sąsiadami pod koniec mszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas też tak kiedyś było, ale teraz jak chodzę na wesela widzę, że zaczyna to zanikać. Goście nie noszą już ryżu, czy pieniążków, licząc, że wszystko będzie na miejscu. Normalnie też bym pewnie na to nie zwróciła uwagi, gdyby nie ten kwietniowy ślub kumpeli, gdzie nikt niczym nie rzucił!!! Para młoda nie wiedziała jak ma się zachować, stali pod kościołem a goście, ech, nikt nie chciał podejść złożyć życzeń jako pierwszy ![]() Byłam też rok temu na weselu, gdzie po ceremonii zaślubin, kiedy para młoda poszła podpisywać dokumenty, w kościele zostaliśmy tylko ja i jeszcze wtedy mój narzeczony ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam, bo robię w hotelu, w którym specjalizuja się w weselach, zapewniaja nocleg i wsyztsko od wystroju, po menu, samochód, etc., więc jestem ciekawa, czy też ich tak pilnować..? Przy 120 osobach plus dzieci, trochę tego jedzenia będzie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:10.