![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak oryginalnie poprosić o pieniądze?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli komuś jest ciężko na starcie, to zwyczajnie nie powinien robić wesela, tym bardziej drogiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Z resztą tak jak któraś wyżej wspomniała, każdy ma prawo mieć własną opinię. Ja nie uważam, że prośba o pieniądze zamiast prezentów jest chamstwem.
![]() |
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam w rodzinie kuzynów z małymi dziećmi, kredytami na mieszkanie...wstyd byłoby wyskoczyć do nich z wierszykiem z prośbą o pieniądze, bo wiem, że nawet te 200-300 zł to jest dla nich suma, przez którą musieliby czegoś sobie odmówic, nie wspominając już o kosztach stroju, fryzjera itd. Wiele osób ma w rodzinie starsze osoby, żyjące z nędznej renty czy emerytury. A może odmawiają sobie lepszego jedzenia czy wszystkich leków nie wykupią, żeby tylko do koperty coś włożyć wedle życzenia? Ludzie nie lubią się chwalić brakiem pieniędzy. Warto o tym też pomyśleć przed dołączeniem wierszyka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=_vixen_;29953056]Po prostu trzeba mierzyć siły na zamiary, jeśli para młoda jest mocno niezamożna, zarabia po 1500 zł, rodzice podobnie, to po cholerę w takiej sytuacji wesele za 30-40 tysięcy? Wtedy pojawia się stres związany z tym, ile goście w kopertach przyniosą, znam takie przypadki.
Chamstwem nie jest, to za mocne słowo, ale jest zwyczajnie nieeleganckie. Mam w rodzinie kuzynów z małymi dziećmi, kredytami na mieszkanie...wstyd byłoby wyskoczyć do nich z wierszykiem z prośbą o pieniądze, bo wiem, że nawet te 200-300 zł to jest dla nich suma, przez którą musieliby czegoś sobie odmówic, nie wspominając już o kosztach stroju, fryzjera itd. Wiele osób ma w rodzinie starsze osoby, żyjące z nędznej renty czy emerytury. A może odmawiają sobie lepszego jedzenia czy wszystkich leków nie wykupią, żeby tylko do koperty coś włożyć wedle życzenia? Ludzie nie lubią się chwalić brakiem pieniędzy. Warto o tym też pomyśleć przed dołączeniem wierszyka.[/QUOTE] Nie no, zupełnie Cię nie rozumiem ![]() 1. Nie wiem skąd wytrzasnęłaś tę "mocną niezamożność". Nie było o tym mowy w naszej dyskusji. Nie było też mowy o weselu za 30-40 tys. zł. Sama sobie to dopowiedziałaś. Tak jak już wspomniałam, nie organizowałabym wesela z myślą, że mi się zwróci dzięki pieniądzom gości ![]() 2. Jeśli nie mają pieniędzy mogą kupić kwiaty i wino - tak jak już wspomniałam, albo wrzucić 50 zł - z pewnością nie obraziłabym się za to. A jeśli kogoś nie stać na to, żeby wrzucić chociażby 50zł czy kupić kwiaty, to z pewnością i na fryzjera go nie stać. Rozumiem, że wiele osób żyje "z miesiąca na miesiąc". Niestety takie są realia. Wujostwo było na weselu, gdzie również młodzi na zaproszeniu poprosili o pieniądze. Ciocia z wujkiem mają 3 małych dzieci a co za tym idzie - ogromne wydatki. Postanowili, że mimo prośby nie wrzucą pieniędzy do koperty, bo wolą im kupić ładną pościel i dobre wino. Na tyle ich było stać. Można? - Można. 3. Młodzi prosząc o pieniądze też prawdopodobnie przeznaczą je na remont wspólnego mieszkania czy na kredyt.
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
A czy gość weselny jest od sponsorowania młodym remontu mieszkania czy kredytu? Czy gościa weselnego takie sprawy powinny w ogóle interesować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Jej, oczywiście, że nie. Uderzasz w złe rejony. Dobrze wiesz, że nie o to chodzi. Gość jest przede wszystkim od tego, żeby cieszyć się z młodymi w ważnym dla nich dniu. Jeśli jednak jest w Polsce taki zwyczaj, że daje się prezent - czy to w formie pieniędzy czy rzeczy - to nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że według mnie gość jest od sponsorowania mieszkania czy kredytu. Z resztą nadmieniając właśnie do tego "sponsorowania" to przecież zwykle na oczepinach jest zabawa "zbieranie na wózek". Czy to według Ciebie również jest nieeleganckie? Przecież prawie o to samo chodzi - o pieniądze.
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Ty piszesz, że dla Ciebie wszystko jedno, czy gośc przyniesie prezent, czy pieniądze. W takim razie w ogóle nie widze sensu dodawania wierszyków, zwłaszcza, że i tak większośc przyniesie pieniadze.
Ale naprawdę są ludzie z nastawieniem "zarobkowym" na wesele, to zwykle widać, nawet słychać w tekstach: "No ciotka, zbieraj pieniadze, bo niedługo nasze wesele". Naprawdę się odechciewa chodzić na takie imprezy. Ludzie też obawiają się przynieść prezent, bo zostaną zaraz obgadani, a jakoś głupio 100 zł do koperty włożyc, a drobiazg jakiś można za to kupić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie ma sensu się sprzeczać ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Uważam zabawę w zbieranie na wózek za nieelegancką i dołączanie wierszyków też. I tak większość daje pieniadze, kto się waha, ten spyta, a kto chce dać pościel, ten da pościel. Nie obrażam się o zaproszenie z wierszykiem, ale uśmiecham się pod nosem, bo jest moim zdaniem zbyt narzucające gościom, co powinni dać. gość to gość, owszem - dawanie prezentów (także pieniężnych) to tradycja, więc nie ma co o tym przypominać moim zdaniem. faktycznie myślę, że łatwo kogoś urazić takim: ”prosimy o pieniążki” - po prostu gość może poczuć się z tym źle. co z tego, że może nic nie dać, przyjść z żelazkiem itp., skoro wcześniej poprosiliśmy go o coś innego - nie dał tego, więc ma prawo czuć się źle, a nie powinien, bo jest gościem.
A co do zabawy - jak ktoś chce, niech ją robi, mnie takie tańczenie za pieniądze by do głowy nie przyszło i czułabym się zazenowana jako panna młoda, jeśli miałabym to robić, więc nie będę. powód prozaiczny - nie traktuję gości jak maszynki do dawania mi pieniędzy. A poza wszystkim na szczęście rodzina mojego partnera nie zna tej zabawy, więc czułaby się źle przez nieprzygotowanie do tej zabawy (zazwyczaj nikt nie nosi ze sobą drobnych na wesele - no chyba że i o tym powinno się wspomnieć w wierszyku ![]() Poza wszystkim uważam, że nie ma co ryzykowac z wierszykami - szansa, że kogoś się urazi nie jest mała, że goście wezmą parę młodą za materialistów też spora, a poza tym to,co pisałam na wstępie - większość i tak daje pieniądze, komu się dzisiaj chce latać po sklepach i szukać prezentów, skoro młodzi i tak zazwyczaj wolą pieniądze i bardziej się im przydadzą? nielicznym - i ci nieliczni (czy dostaną wierszyk, czy nie) i tak dadzą prezent. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o prezenty - co przyniosą, to przyniosą. Wiadomo, że lepsza kasa, bo choć trochę się odkuć można, a dla mnie kolejny toster w mieszkaniu 24mkw ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
O! zapomniałam o jednym!
![]() Zaproszenie było z nadrukowanym zdjęciem przyszłej pary młodej, a w środku, po otwarciu, było zdjęcie ich niespełna rocznego dziecka (mają jedno, drugie w drodze), które to dziecko zaprasza na ten ślub! Napisane jest coś w stylu: "Moja mama i mój tatuś chcieliby, byście byli na ich ślubie" itp. Ale to jeszcze nic... Na zaproszeniu nie ma sugestii ani wierszyka o pieniądzach. Jest podany termin wesela, miejsce, a pod spodem... Numer konta ![]() Ciocia mi mówiła, że to zupełnie normalne tutaj, była zdziwiona, że mnie to dziwi ![]() Myślałam, że sama forma zaproszenia (te zdjęcia, to, że zaprasza dziecko itp.) jest dla mnie oryginalna, ale ten numer konta to mnie zupełnie rozbroił. Skoro tam to jest normalne, to za kilka/kilkanaście lat pewnie i u nas nikogo tych 26 cyferek na zaproszeniu nie zdziwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to naprawdę dziwne, naprawdę... zresztą, co ja Wam będę mówić/pisać, my z Tż nie byliśmy przygotowani na coś takiego, więc żadne z nas, oprócz koperty z prezentem dla młodych, nie było w tym momencie "przy kasie"
![]() Ale dla mnie też dziwne są zabawy podczas oczepin - dobieranie na siłę par i oczekiwanie, że zaczną się całować. No nic w tym kurde śmiesznego, ludzie młodzi często zażenowani... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie zbieranie na wózek jest żenujące z tego względu, że świadkowie siadają jak żebracy z wyciągniętym kapeluszem czy czym tam jeszcze i czekają na datki... Coś strasznego, jakby młodzi niedostatecznie się jeszcze nachapali kasą z kopert i prezentami. Moim zdaniem jeśli ktoś dał pieniądze/kupił prezent, to raczej wykorzystał niemal maksimum swoich możliwości w tym względzie i dodatkowe wyciąganie od niego kasy jest totalnie nie na miejscu. To tak, jakby pójść do znajomej na imprezę urodzinową z prezentem i płacić za taniec z nią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matko, ja szczęśliwie mam rodziców, którzy nie mają wizji mojego ślubu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() A tak poważnie, to nie chciałabym, żeby ktoś ze mną tańczył za pieniądze. Czułabym się... co najmniej dziwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie ja też - ja wiem, że wiele osób to lubi i tak do tego nie podchodzi, ale moje skojarzenia są nieprzyjemne. mianowicie kojarzy mi się to z takim dziwnie ugrzecznionym sprzedawaniem siebie gościom, czymś na kształt żebrania i wyłudzaniem pieniędzy. Kurde - to są moi goście. ta zabawy to w moim odczuciu brak szacunku i do nich, i do siebie. A swoją drogą taka refleksja mi się nasunęła - jak się chce dorobić ”na wózek” w taki sposób, to można iść na miasto i tańczyć z przechodniami/dla przechodniów ![]() Edytowane przez najfajniejsza Czas edycji: 2011-10-16 o 18:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
później się wszyscy chwalą ile "wytańczyli"
![]() No cóż, odbieram to jako odbijanie sobie wesela i tyle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Roksana, ciocia mieszka w Marche - mówiła, że dostała kilka takich zaproszeń i tylko jedno bez numeru konta (i bez wierszyka). Może faktycznie to ”regionalizm”
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
BAN stały
|
Myślę że to regionalizm,tak jak w Polsce w wielu rejonach są inne zwyczaje.W Mediolanie to lepiej dać 50 euro w kopercie niż prezent którego nie ma na liście.Chociaż od talerzyka jest od 150 euro.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale to właśnie jest takie powszechne myślenie. Wiele osób, głównie nasi rodzice czy dziadkowie, uznają tę zabawę za tradycję. Według nich jest nieodzownym elementem zabawy weselnej. ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W każdym razie ani ja, ani mój facet nie przepadamy za tańcami, owszem - nikomu nie odmówimy, ale kasy za to brać nie mam zamiaru... Nie umiem tego pojąć. Moja rodzina nie rozumie z kolei, jak można się tak nie bawić - dla nich to tak naturalne, jak wymiana obrączek na ślubie. Ale jak pisałam - na szczęście rodzina mojego faceta nie zna tej zabawy, więc jakby moja rodzina coś tam przebąkiwała, to mam niepodważalnego asa w rękawie (choć już swego czasu usłyszałam, żebym niewtajemniczonych wcześniej poinformowała, bo to swietna zabawa i na pewno część osób będzie chciała w tym brać udział ![]() ![]() ![]() 2. jasne, że nietrafione - po prostu akt tańca za pieniądze tak mi się skojarzył. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzeniona
|
A moim zdaniem trafione - bo czym się różni jedno od drugiego? Jak komuś nie wstyd wyciągać kasę za taniec od własnych gości, to nie powinien się wstydzić tańczyć za pieniądze z obcymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.