Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-18, 10:58   #91
gorzalkaa
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

szczegolnie moja prawa 2 tak zostalaw tyle
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 10:59   #92
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
ja na szczęście mam okulary
znam to... raz pojechałam do bratanicy ciotecznej. nie miał mnie potem kto odwieźć. a ja bez szczoteczki
na szczęście tylko jedną noc
No a ja właśnie soczewki noszę, okularów to nawet nie posiadam. I jeśli nie mam przy sobie pojemniczka i płynu to jestem załatwiona. Już nie raz soczewki lądowały w popielniczce, bo nagle w przypływie euforii stwierdzałam, że zostaję na noc bo jestem zbyt "zmęczona" żeby wracać po imprezie do domu
Teraz wychodzi na to, że niezależnie od tego, czy planuję nocować poza domem, czy nie - zawsze muszę mieć przy sobie kosmetyczkę z pojemniczkiem, płynem i szczoteczką do zębów dodatkowo, bo o ile "za młodu" i bez aparatu byłam w stanie iść spać bez umycia zębów (wieeeem, wstyd, ale to po pijaku ) czy umyć je choćby palcem to teraz nie jest to już możliwe

I muszę Wam jeszcze coś powiedzieć - odkąd mam aparat rzuciłam palenie. Tzn. wypaliłam może ze trzy papierosy przez te trzy tygodnie, bardzo okazjonalnie, ale generalnie jestem dumna z mojego sukcesu, bo przychodzi mi to dosyć łatwo. No i właśnie mam wrażenie, że "wrócił" mi węch - np. psie żarcie czuję w całym domu!!!! Jaaak mnie to wnerwia!
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 11:51   #93
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
No wiesz! A Milutek? A Sincarne? A TwójAngielski? A Kmee? A CatchyKathy? A Rudo-Zielona? Tych też nie poznajesz? A ja?

Nie dość, że kalosz to i sklerotyczka ^^

zapomnialas mnie wymienic huh... ale o mnie zawsze wszyscy zapominaja nikt mnie juz nie kocha tu

sincarne
piekne zabki juz masz

Cytat:
Napisane przez betirose Pokaż wiadomość
Witam Was Aparatki! Postanowiłam, że przyłączę się do forum
Na powitanie wrzucam moje niektóre fotki z ortodontycznego leczenia.
Aparat noszę już sporo czasu (w podpisie info), w trakcie leczenia musiałam wykonać ekstrakcję prawej dolnej czwórki, żeby zmieścić stłoczoną trójkę. Ogólne miałam też zalecane ekstrakcje wszystkich czwórek - łącznie z górą, ale w ostateczności moja orto poprzestała na jednej czwórce, bo miałam straszne problemy z zagojeniem rany po wyrwaniu tej czwórki (zrobił mi się tzw. suchy zębodół).
Zamieszczam zdjęcia w kolejności mojego leczenia. Czekam na komentarze co sądzicie o moich postępach i ogólnie jak Wam się "widzą" moje ząbki...
o zesz w mor** ale masz piekne zabki... marzenie...

Cytat:
Napisane przez anitusica Pokaż wiadomość
dziewczyny, czuję się strasznie brzydka w tym aparacie....weżcie mnie pocieszcie naprawdę, jakbym miała określić moją samoocenę przed i po aparacie w skali od 1-10, to przed aparatem z 8, teraz ...5?
nie gadaj pomysl o tym ze z kazdym dniem twoim usmiech pieknieje

Tak poza tym to melduje sie w nowym watku. Odkrylam dzis ze mam plamy prochnicze miedzy 1 a 2 z obu stron... nigdy nitki nie uzywalam duze stloczenie to teraz cierpie musze to wyleczyc eh... tez ktos mial lub ma takie ubytki?

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 12:23   #94
karton
Zakorzenienie

miałyście rację, że aparatowy czas szybko leci. ledwo założyłam górę a w środę zmiana drutu na grubszy i zakładanie dołu
Stary 2010-09-18, 14:02   #95
betirose
Raczkowanie

gorzalkaa ale widać u Ciebie mega postępy, masz śliczne perełki teraz!

14.10.2011 - zaręczyny

13.07.2013 - ślub

Sitosterole - dr Różański

Edytowane przez betirose
Czas edycji: 2010-09-18 o 14:04
betirose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 14:19   #96
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227

czy Wam tez ludzie się tak gapią w zęby jak z Wami rozmawiają? wybitnie mnie to drażni :ściana:
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 14:46   #97
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
czy Wam tez ludzie się tak gapią w zęby jak z Wami rozmawiają? wybitnie mnie to drażni :ściana:
ehehehehe nie, ale zawsze spojza a pozniej juz raczej patrza w oczy niz na usta...

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Nie mialam jeszcze sytuacji, aby ktos mi sie wybitnie przygladal. Raz tylko znajoma z tekstem czy ja moge sobie tak jesc (bylismy w pubie na ciachu i piwie) i nie umyc zebow, bo jej siostra jak miala aparat to co chwila chodzila i myla

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 16:42   #98
chemica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Czy wy też podczas jedzenia kanapek, albo np. jabłka zwracacie uwagę na ślad po ugryzieniu?? Jak miałam krzywe zęby to był śmieszny widok, bardziej te kanapki byly szarpane niż gryzione. a teraz to jest bajeczka - dwa prawie idealne łuczki. ah jak miło. ale ze mnie wariatka
A ja jeszcze nie mogę gryźć zębiska bolą, oj bolą
Cytat:
taaak... mój brat zwłaszcza, śmieje się i woła za mną "Azor"
chemica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 18:01   #99
Justyna1505
Raczkowanie

GG do Justyna1505

Hej Za tydzień mam mieć sciagny aparat i mam pewne wątpliwości. A mianowicie pierwszą wizytę mam o 9 i wtedy będę miała zdejmowany a o 15 mam przyjść po rentencyjny, a ja słyszałam, że ryzyko powrotu zębów na dawne miejsca jest największe w pierwszych godzinach od ściągnięcia a ja dopiero po 6 dostanę rentenyjny..
Co o tym myślicie? Był ktoś w podobnej sytuacji?
Stary 2010-09-18, 18:28   #100
Alusia3
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Justyna1505 Pokaż wiadomość
Hej Za tydzień mam mieć sciagny aparat i mam pewne wątpliwości. A mianowicie pierwszą wizytę mam o 9 i wtedy będę miała zdejmowany a o 15 mam przyjść po rentencyjny, a ja słyszałam, że ryzyko powrotu zębów na dawne miejsca jest największe w pierwszych godzinach od ściągnięcia a ja dopiero po 6 dostanę rentenyjny..
Co o tym myślicie? Był ktoś w podobnej sytuacji?
Aparat retencyjny nalezy zakladac na noc od razu po sciagnieciu apratu stałego. Niestety wady zgrezów to genetyka (na którą nie ma mocnych.). Ja nosiłam apart 3, 5roku, miałam dużą wade, wiec wolałamdziałanie dłuzsze z mniejszą intensywnością, zignorowałam aparta retencyjnym i po oklo 3 miesiącach juz nie moglam go założyc. Ortodonta zrobił nowy , ale juz pewne przesuniecia nastapiły. 2 miesiące temu zalałam wrzatkiem aparat i zapomniałam o nim , gdy go wyciągnełam okazało sie ze sie skurczył. Dopiero za tydzień mam odebrac nastepna retencje a lewa jedynka wysuneła mi sie przed prawą do przodu o jakis 1, 5 milimetra.
Retencja jest bardzo ważna, i nie mozna jej bagatelizowac. I nalezy przywyknąc do mysli ze bedzie nam towarzyszyć do konća dni naszego uzebienia. Pozdrawiam
Alusia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 19:19   #101
1magda1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość

Tak poza tym to melduje sie w nowym watku. Odkrylam dzis ze mam plamy prochnicze miedzy 1 a 2 z obu stron... nigdy nitki nie uzywalam duze stloczenie to teraz cierpie musze to wyleczyc eh... tez ktos mial lub ma takie ubytki?
Chodzi o takie białe plamki, tak?
Niestety ja też mam
Mam te plamki nawet między jedynkami
i to chyba będzie cholernie trudno wyleczyć
Stary 2010-09-18, 21:10   #102
gorzalkaa
Raczkowanie

wcaleni trdno wyleczyc! biale plamki mam takie kredowe ale z nimi sie nie robi nic poki nie zrobia sie brazowe
ja miedzy jedynkami mialam brazowa plamke oczywiscie u gornych [ bo gorna szczeka bardziej mi sie psuje]
i orto mi zaleczyla ! nawet łuk mialam i dała rade bez sciagania !
Stary 2010-09-18, 21:34   #103
@g@t@90
Raczkowanie

Cytat:
Hmmm ja też odkryłam, między 1 a 2 i być może między jedynkami, ale możliwe że w tym miejscu to akurat przebarwiona plomba, tak czy siak, poczekam z leczeniem aż się zęby bardziej odsuną od siebie
Stary 2010-09-18, 23:23   #104
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Chodzi o takie białe plamki, tak?
Niestety ja też mam
Mam te plamki nawet między jedynkami
i to chyba będzie cholernie trudno wyleczyć

ja juz mam brazowe plami otoczone biala obwodka przez cale swoje zycie nie uzywalam ani plynu ani nici i teraz widac skutki

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 23:52   #105
sylvi_86
Zakorzenienie

hejcia. 8ego bylam u orto i tak teraz wygladaja moje zabki. zla jestem na gorna prawa 1 bo nie chce do luku ladnie wejsc..malpa jedna
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 00:17   #106
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
hejcia. 8ego bylam u orto i tak teraz wygladaja moje zabki. zla jestem na gorna prawa 1 bo nie chce do luku ladnie wejsc..malpa jedna

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 00:30   #107
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
dziekowac piekne jeszcze nie sa ale wszystko na dobrej drodze. mam lekka asymetrie ktora trzeba przesunac a zrobila sie podczas noszenia niestety
Stary 2010-09-19, 00:39   #108
1986rybka
Rozeznanie

Dzisiaj, a raczej wczoraj orto założyła mi separatory..

jak na razie nic nie boli.. ale irytuje jak diabli
1986rybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 00:44   #109
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1986rybka Pokaż wiadomość
Dzisiaj, a raczej wczoraj orto założyła mi separatory..

jak na razie nic nie boli.. ale irytuje jak diabli
jak mi orto zalozyla separatorki to tak sie nimi troszeczke bawilam a dokladniej to przesuwalam szczeki a gumeczki taki smieszny odglos wydawaly

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-19, 08:33   #110
gorzalkaa
Raczkowanie

sylvi - ale masz piekne zeby ja moge pomazyc o takich mimo ze za nie dlugo sciagaja mi aparat.. zreszta wklejalam strone albo dwie wczesniej zdjecia..
Stary 2010-09-19, 10:47   #111
2011801131227
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
sylvi - ale masz piekne zeby ja moge pomazyc o takich mimo ze za nie dlugo sciagaja mi aparat.. zreszta wklejalam strone albo dwie wczesniej zdjecia..
gorzałeczko, ależ nosisz dopiero rok i 3 miesiące..? A aparat w większści przypadków nosi się 2 lata. Może za szybko i orto zdązy Ci cos jeszcze poprawic?
Stary 2010-09-19, 10:50   #112
manjushka
Raczkowanie

Question Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Wiam wszystkich aparetek! Parę miesięcy temu już trochę tu pisałam, ale moje odrutowanie odłożyło się, bo musiałam czekać z jednym zębem po poważnym przeleczeniu kanałowym, żeby zobaczyć czy został uratowany, czy będzie jednak do usunięcia. Ale na szczęscie skończyło się pomyślnie i mam już wszystko przeleczone i wyrwane wszystkie ósemki. Trochę się błam o te dolne, że będzie bolało i że będę parę dni oipuchnięta, a tu NIC dosłownie, fantastycznie poprostu Tylko teraz problem, że w te dziury tak fajnie całe jedzenie mi kumulują )))) a grzebać tam zbytnio nie można, bo jeszcze swieże rany i wypłukać się nie da, bo głębokie są. Może macie jakis sposoby na takie utrapienie??

No i więc do rzeczy... W następny poniedziałk (o ile będzie mój ortodonta wolny) będę wreszcie zakładać Damona metalowego Ale mam pewne obawy! Otóż mam pytanie - z czego zrobione są druty do aparatu? Mój stomatolog powiedział, że przeważnie to stopy niklu i chromu, albo chromu z czymś jeszcze nie pamiętam. A ja mam alergije na nikel i jeszcze pewnie na jakiś metal, bo nie mogę nosić zwykłych kolczyków (tylko że od jednych odrazu swędzą mi uszy i puchną, a od innych dopiero po całym dniu albo po dwóch zaczynają tylko swędzieć i robią się skorupki na dziurkach), ale na pewno z tych co mam jest kilka bez niklu i też nie czuje się z nimi dobrze, więc coś mi jeszcze dokucza. Pewnie ktoś też tu ma taką alergje, bo to jest chyba dosyć rozpowszechnione i znacie się na temacie. Więc co w takich przypadkach z tym cały żelastwem w buzi się dzieje?? Czy może Damon ma jakieś bardziej przyjazne metale? W poniedziałek będę dzwoniła z tym pytaniem do orto, ale najpierw postanowiłam tu zapytac, bo kto wie )) może jeszcze nie miał takich przypadków ))))
manjushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 11:06   #113
Yoshka88
Raczkowanie

Cytat:
ja juz mam brazowe plami otoczone biala obwodka przez cale swoje zycie nie uzywalam ani plynu ani nici i teraz widac skutki
Ja też nigdy nie używałam... Rany chyba się przejdę do sklepu i jednak tę nić zakupię
Stary 2010-09-19, 11:28   #114
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
no już ładnie jest ile nosisz?

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 12:03   #115
2011801131227
Konto usunięte

kurcze dzewczyny jestem wkurzona zżółkły mi pllomby!

(miałam naprawiane ubytki na powierzchniach stycznych jedynek i dwójek górnych)
strasznie to widac;/ niemozliwe, zeby od aparatu bo mam go dopiero tydzien, ale dopiero teraz to zauważyłam

kurcze, jak dojdzie do tego kamien i wynerwiana Jedynka górna kanałowo która zacznie ciemnieć to sie chyba załamie chcę juz sciagnac tego złoma wrrr! a tu dopiero tydzien.... jakos nie moge go zaakceptować ani tymbardziej pokochac (:P)

myślicie ze piaskowanie by cos pomogło? na te plomby? Jak myślicie?
Stary 2010-09-19, 12:21   #116
Hebe5
Raczkowanie

wstawiam zdjęcia moich zębów z ostatniej wizyty we wtorek. dla porównania również sprzed leczenia. górę mam od 10,5 miesiąca a dół 5miesięcy co o nich sądzicie?

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...

Edytowane przez Hebe5
Czas edycji: 2010-09-19 o 12:23
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 12:28   #117
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
no już ładnie jest ile nosisz?
gore nosze rok i 5 miesiecy, dol rok i 3 miesiace.. tak sobie marze zeby gore sciagnac w grudniu ale ta jedynka krzyzuje mi plany
Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
dziekuje za takie komplementy, nie spodziewalam sie kochana a skoro nie jestes z nich do konca zadowolona to moze powiedz o tym orto , jestem pewna ze da sie skorygowac to co ci nie pasuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-19, 13:47   #118
gorzalkaa
Raczkowanie

wlasnie orto powiedziala ze sie nie da juz skorygowac bo mam taki ksztalt zeba a ja bym chciala miec takie porste jak Wy !

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
gorzałeczko, ależ nosisz dopiero rok i 3 miesiące..? A aparat w większści przypadków nosi się 2 lata. Może za szybko i orto zdązy Ci cos jeszcze poprawic?

orto powiedziala ze zdejmie mi aparat pod koniec roku albo w styczniu tzn gore
Stary 2010-09-19, 17:17   #119
smonika1975
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alusia3 Pokaż wiadomość
...... I nalezy przywyknąc do mysli ze bedzie nam towarzyszyć do konća dni naszego uzebienia. Pozdrawiam
Czy to prawda????
To znaczy, że jak zdejmą mi aparat, to dokąd będę miała swoje zęby, będę musiała nosić aparat retencyjny? Napiszcie, proszę coś więcej na ten temat
smonika1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 17:46   #120
Starlett
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Czy wy też podczas jedzenia kanapek, albo np. jabłka zwracacie uwagę na ślad po ugryzieniu?? Jak miałam krzywe zęby to był śmieszny widok, bardziej te kanapki byly szarpane niż gryzione. a teraz to jest bajeczka - dwa prawie idealne łuczki. ah jak miło. ale ze mnie wariatka
Też tak mam - zawsze miałam taki dziwny V-kształtny ślad od górnych zebów na jabłku...a teraz równiutkie półkola i jestem tym zachwycona
Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
przepraszam, że zapytam, ale czy Ty jesteś w ciąży? bo Twoja wypowiedź z deka na to wskazuje
Hehe, nie jestem, a przynajmniej nic o tym nie wiem na razie tak tylko słyszałam..

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości