![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: znalazłam złoto (?)
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Jestem pewna, że mnie, ale nie będę się spierać ![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-09-28 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawiode Cie Freso, bo gdy kiedys znalazlam telefon to od razu zadzwonilam pod numer "mama". Nie wzialam za to kasy, ktora mi oferowali. Potem kobieta prawie dostala za to po twarzy od swojego pijanego meza ![]() Jakos los mi sie nie odwdzieczyl uczciwym znalazca. Nadal uwazam, ze za gapiostwo sie placi. Dla niektorych jest to czasem droga lekcja. A jeszcze taka ze mnie cwaniara, ze po powrocie do domu sprawdzilam cene tego telefonu w necie ![]()
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2010-09-28 o 17:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proszę Cię, jaka nadmierna gorliwość? W tym, że mogłaby zostawić kartkę na szybie z info o zgubie i nr telefonu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
To jak zrobi autorka to już jej sprawa.
Jeżeli chodzi o działanie zgodne z obowiązującym w Polsce prawem to Kodeks cywilny reguluje to w odpowiedni sposób a mianowicie: 183 § 1. Kto znalazł rzecz zgubioną, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym osobę uprawnioną do odbioru rzeczy. Jeżeli znalazca nie wie, kto jest uprawniony do odbioru rzeczy, albo jeżeli nie zna miejsca zamieszkania osoby uprawnionej, powinien niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu właściwy organ państwowy. § 2. Przepisy o rzeczach znalezionych stosuje się odpowiednio do rzeczy porzuconych bez zamiaru wyzbycia się własności, jak również do zwierząt, które zabłąkały się lub uciekły. 184 § 1. Pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności oraz rzeczy mające wartość naukową lub artystyczną znalazca powinien oddać niezwłocznie na przechowanie właściwemu organowi państwowemu, inne zaś rzeczy znalezione - tylko na żądanie tego organu. § 2. Jeżeli znalazca przechowuje rzecz u siebie, stosuje się odpowiednio przepisy o nieodpłatnym przechowaniu. 185 Rozporządzenie Rady Ministrów określi organy właściwe do przechowywania rzeczy znalezionych i do poszukiwania osób uprawnionych do ich odbioru, zasady przechowywania tych rzeczy oraz sposób poszukiwania osób uprawnionych do odbioru. 186 Znalazca, który uczynił zadość swoim obowiązkom, może żądać znaleźnego w wysokości jednej dziesiątej wartości rzeczy, jeżeli zgłosił swe roszczenie najpóźniej w chwili wydania rzeczy osobie uprawnionej do odbioru. 187 Pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności oraz rzeczy mające wartość naukową lub artystyczną, które nie zostaną przez uprawnionego odebrane w ciągu roku od dnia wezwania go przez właściwy organ, a w razie niemożności wezwania - w ciągu dwóch lat od ich znalezienia, stają się własnością Skarbu Państwa. Inne rzeczy stają się po upływie tych samych terminów własnością znalazcy, jeżeli uczynił on zadość swoim obowiązkom; jeżeli rzeczy są przechowywane przez organ państwowy, znalazca może je odebrać za zwrotem kosztów. 188 Przepisów artykułów poprzedzających nie stosuje się w razie znalezienia rzeczy w budynku publicznym albo w innym budynku lub pomieszczeniu otwartym dla publiczności ani w razie znalezienia rzeczy w wagonie kolejowym, na statku lub innym środku transportu publicznego. Znalazca obowiązany jest w tych wypadkach oddać rzecz zarządcy budynku lub pomieszczenia albo właściwemu zarządcy środków transportu publicznego, a ten postąpi z rzeczą zgodnie z właściwymi przepisami. 189 Jeżeli rzecz mająca znaczniejszą wartość materialną albo wartość naukową lub artystyczną została znaleziona w takich okolicznościach, że poszukiwanie właściciela byłoby oczywiście bezcelowe, znalazca obowiązany jest oddać rzecz właściwemu organowi państwowemu. Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie. a właściwym organem państwowym nie są ochroniarze z centrum handlowego (chyba że na terenie np sklepu coś znaleźliśmy ale wtedy należy daną rzecz przekazać a nie tylko powiadomić o znalezieniu) ale organy wymienione w Rozporządzeniu rady ministrów w sprawie rzeczy znalezionych. Więc w przypadku zatrzymania znalezionej rzeczy można odpowiadać z kodeksu karnego za przywłaszczenie rzeczy znalezionej. Takie jest prawo w Polsce i warto o tym wiedzieć, niezależnie od tego jak się będzie postępować w sytuacji gdy się coś znajdzie, żeby potem nie być zdziwionym, że np zatrzymała nas Policja bo np znaleźliśmy telefon komórkowy i nie oddaliśmy go właścicielowi a przecież zawsze mówiono znalezione nie kradzione. Trzeba wiedzieć, zanim podejmie się decyzję jakie mogą być tego konsekwencje, żeby nie być rozczarowanym - nieznajomość prawa ponoć szkodzi. jeszcze fajny artykuł http://www.gazetapodatnika.pl/artyku...lem-a_4146.htm
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-09-28 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Morał z tego wątku jest jeden: pilnować swoich rzeczy jak oka w głowie, bo na uczciwego znalazcę nie ma co liczyć
![]()
![]() |
#97 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy osoba, która zgubiła bransoletkę ma tylko siedzieć i smęcić jacy to ludzie są nieuczciwi? Zgubiła, to niech przekaże taką informację. Jeśli jest zdeterminowana, to trzeba się wysilić, aby stworzyć szansę na odnalezienie zguby. Inicjatywa jest przede wszystkim po stronie osoby, która rzecz zgubiła. To co zrobiła Autorka jako znalazca bransoletki jest wystarczające. Moim zdaniem nawet ogłoszenie nie jest konieczne - jak słusznie zauważyła Mad86, nie każdy ma ochotę tabetować CH swoim nr telefonu i przez pół dnia przesłuchiwać kolejki chętnych na bransoletkę. Nie każdy ma czas, bawić się w śledczego. Cytat:
![]() Freso, radziłabym darować sobie od wartościowania: czego po której wizażance można czy nie można się spodziewać. Próbujesz stanąć ponad wszystkimimi jako ta, która ma rację i wydawać nieobiektywne osądy, wątpliwe zresztą. To jest zbędne. Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2010-09-28 o 18:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zbędne to było rozpoczęcie przyklejania etykietek moralności do normalnego zachowania w takiej sytuacji. To żaden bohaterski wyczyn powieszenie ogłoszenia. I tak. Uważam, że mam rację ![]() I nie próbuj mi wmówić, że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, bo na podstawie tego, co piszemy wyrabiamy sobie zdanie na czyjś temat, prawda? to działa w obie strony.
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-09-28 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
Bo przesadzacie. Zgłosiła sprawę w 2 punktach, nie uciekła z parkingu nie oglądając za siebie. A foch, bo autorka a) zastanawia się, ile to jest warte (no i tu potrzebne by były wróżki) b) nie przyleciała merdając ogonkiem, że tak, słusznie prawicie, naprawi ten jakże karygodny błąd i pójdzie porozwieszać na szybach i znakach postoju karteczki, że znalazła i czeka pod fonem.
Zgodnie z prawem, jeśli bransoleta jest wartościowa (bo to równie dobrze może być pozłacana taniocha) powinna zgłosić znalezisko skoro nie zna właściciela. Prawdaż. Dzikun pisze o empatii, pikuś w tym, że zawsze część popupalcji połączy się w empatii z gubicielem i jego smutkiem, a część ze znalezicielem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Tak... a wcześniej jeszcze twierdziłaś, że zazdrościmy
![]()
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powiadomienie persolnelu uwazam za wystarczajace. Jak ktos madry to trafi do punktu obslugi klienta ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
A czyż nie jest tak, że w empatii łączymy się z osobą poszkodowaną?
Kto jest poszkodowany - zgubiciel czy znaleziciel? ![]()
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
a jakąż to szkodę poniosła autorka wątku?
![]()
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
BAN stały
|
no bo może zazdrościcie?
2. zaraz się zacznie grozić znalezicielowi więzieniem. :P Na szczęscie autorki ta bransoleta to może byc równie dobrze ładny, za przeproszeniem, bubel. Brak schowanej ale wyraźnej próby śmiało to sugeruje. ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
chodzilo mi o wypowiedzi z tego watku. niektore sa malo korzystne
![]() Autorka daj znac jesli znajdzie sie wlascicielka ![]()
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Tak, jasne. Bo jest czego zazdrościć
![]() No proszę, ale miło ![]()
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Wogóle dziwie się, że dziewczyna wzięła bransoletkę, a nie zaniosła jej na policję. Jak ktoś zgubił, a jest to cenna rzecz to napewno sprawę zgłosi bo napewno liczy na to, że ktoś akurat na policję zaniesie.
Pomysły z dawaniem ogłoszenia jest głupi bo też każdy może się zgłosić po bransoletkę i niewiesz czy to właściciel. Koleżanka znalazła protfel z dużą ilością pieniędzy ale bez dokumentów tylko zdjęcie jakieś tam było. Dała ogłoszenie i kilka osób dziennie dzwoniło, że tam właśnie zgubiło portfel. Jak kazała im opisać jak portfel wyglądał to mówili jakieś brednie albo ją wyzywali. Zdarzył się koleś który jej groził nawet. Dlatego ja uważam, że takie sprawy tylko i wyłącznie w ręce policji oddać. Ja w swoim życiu znalazłam klucze od samochodu (właściwie to był cały pakiet kluczy od domu pewnie też tam były) i prawko jazdy. Klucze zaniosłam na policję, a prawko wysłałam na adres, który był na prawku. Koleżanka miała fajne zdarzenie idzie sobie na zakupach z koleżanką w Złotych Tarasach i marzą co by sobie jeszcze kupiły gdyby miały więcej kasy. A tu nagle facetowi który idzie przed nimi wypada plik banknotów. Kumpela złapała i przyszło jej przez myśl, żeby schować do kieszeni ale zaraz jej się głupio zrobiło i podbiegła do kolesia i mu oddała. A tu nagle zza rogu wyłania się kamera i ekipa "Dzień dobry TVN" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() każdy ma swój pogląd i swoje zdanie, to naturalne, nie chcę niczego Tobie wmawiać oł noł. Cytat:
ps. gubiciel i znaleziciel ![]() Cytat:
![]() albo napisz jak co tam wyszło u złotnika ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
z bransoletką to nie na policję tylko do biura rzeczy znalezionych. W tym artykule co podałam powyżej link jest dokładnie napisane co gdzie należy zanieść
"W przypadku znalezienia rzeczy w innym miejscu (np. na ulicy czy w parku), znalazca musi zawiadomić właściwy organ państwowy, którym jest biuro rzeczy znalezionych lub policja, i oddać mu je na przechowanie. Do biura rzeczy znalezionych obywatel jest zobowiązany oddać pieniądze, papiery wartościowe, kosztowności oraz rzeczy mające wartość naukową lub artystyczną. Inne znalezione rzeczy oddaje na przechowanie tylko na żądanie tego organu. Natomiast znalezione dokumenty tożsamości lub dokumenty wojskowe czy też rzeczy typu broń, amunicja itp. należy oddać najlepiej w jednostce policji (choć można złożyć je w biurze rzeczy znalezionych , a biuro ma obowiązek przekazać je policji)." http://www.gazetapodatnika.pl/artyku...lem-a_4146.htm odnosząc się do co poniektórych komentarzy - nikogo nie straszę paragrafami tylko napisałam żebyście miały świadomość co i jak a co autorka zrobi z tą wiedzą i ze swoim znaleziskiem to już jest jej sprawa.
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-09-28 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Dla mnie cel autorki wątku był jeden - znalazła coś i koniecznie chce sprawdzić czy to złoto, już wazyła i wie, że to jest 20g, nawet zębami tarła i że jakby było złoto to dużo dla niej warte
![]() I tak oceniam autorkę według pierwszego wpisu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
![]() Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Nie umiem, po prostu nie potrafię choćbym nie wiem jak się wysilała do tego aby zatrzymać znalezione przedmioty/pieniądze, itp. nie potrafię. Gdyby właścicielka pięknej złotej bransolety się nie znalazła pewnie oddałabym ja na WOŚP bo nie wyobrażam sobie nosić jej albo ją sprzedać. Nie, nie wstydzę się mojego zaściankowego poglądu.
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#118 |
BAN stały
|
Nie masz zaściankowego poglądu, tylko masz dobre zarobki, po prostu. Część ludzi potraktowałaby takie zagadnienie jako przypływ gotówki - dziewczyny, karmą karmą, ale znaleźć coś wartościowego też taką karmą jest. Właściwie: byłoby, bo oddać trzeba. Bo czasem może się zdarzyć, że znajdzie coś osoba naprawdę w potrzebie, która nie przepieprzy na kosmetyki tylko wyrówna za czynsz albo węgiel kupi. Dzieci dostaną buty na zimę. Tak, to jakże niemoralne wielce, ale realne.
Stety niestety, jest troszkę jak gdyby wyścig szczurów, nacisk na to, żeby ludzie sobie ''jakoś radzili'' i czy Wam się podoba czy nie, pomału odchodzą do ''lamusa'' wartości takie jak znalezione-napisz ogłoszenie-odnieś-do-biura. Do tego słyszy się czy czyta w prasie o przekrętach, korupcji, ludzie niespecjalnie ufają w aparat państwowy. Poza tym, kto ma uczyć wzorców kolejne pokolenia, telewizja? ;-) A wasze pogawędki są dokładnie z gatunku niesmiertelnego: zostaw tego faceta, on ma dziewczynę. A kochanki były są i będą. Zresztą spór sporem, o nic w sumie, bo, 3eci raz powtarzam, równie dobrze dziewczyna mogła znaleźć imitację. Też nie przyciąga magnesu i też nie musi się dać zetrzeć zębami. A tak nawiasem mówiąc, to na 2gi raz może jednak lepiej uszanować zęby i daruj sobie tego rodzaju próby. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-09-28 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorka wcale się nie wysiliła w celu szukania właściciela, nawet mam wrażenie że do głowy jej nie przyszło żeby tą bransoletkę oddać do biura rzeczy znalezionych czy na policję i wątpię czy zrobi ogłoszenie. Ważne było dla niej gdzie może sprawdzić czy to jest złote. No bo sorry jak ktoś już coś waży i trze zębami to chyba nie po to żeby oddać ![]() WIesz różne w życiu bywa wczoraj ktoś zgubił bransoletkę, jutro gubisz ty. Pozatym na bransoletce jest grawer. Panna bardziej szuka próby ale znalazła jakieś literki czyli to nie jest jakaś tam bransoletka jakich mogą być miliony i właściciela trudno znaleźć bo ma jakaś charakterystyczną cechę. ---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:36 ---------- Ludzie różnie sobie takie rzeczy tłumaczą. A to telefon leżał sam samotny na stoliku, był rozładowany więc już nie da sie sprawdzić do kogo należał więc przygarnę go. A to portfel leżał bez dokumentów (a to dokumenty się wyrzuciło żeby był bez ![]() A to bransoletka przed sklepem. Życzę pannie która założyła ten wątek żeby właściciel tej bransoletki przeczytał wątek i poszedł z tym na policję ![]() W tym tygodniu jakaś panna chciała mi podwędzić kurtkę w parku bo przewiesiłam ją na oparciu ławki i stałam 3 metry od ławki i robiłam zdjęcia kuzynce. Odwracam się, a tu jakaś dziewczyna odchodzi z moją kurtką pod pachą bo myślała że ktoś ją zgubił. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Strach się bać ostatnio swoje problemy na wizażu opisywać, eh. ;> Jakie to społeczeństwo prawe jest. Tylko jakoś na codzień tego nie zauważam. ;p Czyżby magia internetu? ;>
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.