Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-01, 12:06   #91
Rosjaneczka
Przyczajenie

Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)

Sesja... hm... Z jednej strony Wam zazdroszczę, ale jak sobie przypomnę co musiałam przechodzić... te egzaminy z gramatyki opisowej, scs-u, historii Rosji i jeszcze inne - nie było mi do śmiechu.
Pocieszę, że sesję zimową przechodzi się lepiej, bo nie chce się wychodzić na to zimno ale Ci co są na pierwszym roku muszą trzymać się na baczności, bo wtedy największy przesiew.

3-mam kciuki
Rosjaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 16:58   #92
Mariolccia
Raczkowanie

GG do Mariolccia

Witajcie dziewczyny!

Dawno mnie tu nie było, ale tyle nauki, że nawet czasu nie mam spokojnie forum poczytać. Żyję tylko od wtorku do wtorku (czyli od scsu do scsu). No i jeszcze zbieram materiały do pracy licencjackiej. Dzisiaj siedziałam od 8 rano do 15 nad referatem na seminarium a i to jeszcze nie skończyłam. A we wtorek kolos z scsu. I jutro na zajęcia na drugą uczelnię... Wykończę się chyba...

A co tam u Was diewuszki? Jak Wam pierwsze miesiące minęły?

Живём вместе
JaMajkkowa Zupa
Mariolccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 18:02   #93
majena777
Przyczajenie

Chciałabym was prosić o głosy
to nic nie kosztuje
a człowieka ucieszy

https://wizaz.pl/akcje/magiczne_swieta/aniolek-792015
majena777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 09:39   #94
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Jeju dziewczyny jestescie moja ostatnia deska ratunku
moze wiecie w jakich ksiazkach, albo moze macie u siebie jakies informacje o ALEKSANDRZE WIESIEŁOWSKIM.
Ja szukam szukam szukam i nic

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 19:53   #95
seductivee
Zakorzenienie

Jak mnie długo tu nie było [] ... Studia zajmują mi 3/4 wolnego czasu. A teraz to już w ogóle przed sesją. Nie ogarnę ... :/

Julia91 - nie mam pojęcia. W ogóle to nazwisko nie jest mi znane.. Niestety nie mogę ci pomóc..

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 05:16   #96
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Masakra
To był WYBITNY rosyjski uczony z przełomu XIX i XX wieku.
Związany z nim mam temat na prace semestralną z literaturoznawstwa...
w ogole jestem zalamana, jestem tak chora ze uziemiona w domu jeszcze przez caly tydzień ( mam nadzieje ze tylko ten bo juz jeden siedze) roboty tyle ze masakra, terminy mi przepadaja a ja po prostu NIE moge wyjsc ( bo grozi mi to kolejnymi tygodniami w domu.. mam natybiotyk na 14 dni.. przez 5 dni mialam po 40 stopni goraczki nie chce do tego wracac a szkola spedza mi sen z powiek (

Ufff... kolega mi znalazl kilka fragmentow z jego prac wiec moje serce jest uspokojone

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm

Edytowane przez Julia91
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:43
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 19:49   #97
seductivee
Zakorzenienie

ojoj ..
Dobrze że cokolwiek się znalazło .

Teraz to jest dopiero studiowanie. Nie mam pojęcia za co mam się brać w pierwszej kolejności bo tego jest tyle, a nie chcę zawalić czegoś.. Wynikiem tego niezdecydowania jest to, że biorę się zrezygnowana za oglądanie filmu..
Chciałabym to wszystko pozaliczać, chociaż wydaje się to czystą abstrakcją. Moje małe ambicje dają mi się we znaki, bo niby chcę TYLKO zaliczyć, ale chciałabym też DOBRZE zaliczyć. Wiem że to się nie pogodzi, ale będę usatysfakcjonowana nawet 3 na dziesięciokrotnych szynach

Stary 2011-01-27, 11:18   #98
Tindomerel
Zadomowienie

hej dziewczyny intensywnie myślę nad składaniem papierów właśnie na ten kierunek. Rosja mnie zawsze fascynowała, język, kultura Wydaje mi się że to coś dla mnie, ale mój tata bardzo mnie zniechęca mówiąc że powinnam wybrać jakąkolwiek inna filologię bo na rosyjską nie ma zapotrzebowania i nie znajdę pracy. Oczywiście nie mam zamiaru kierować się tylko jego opinią, ale mogłybyście mi napisać jak widzicie swoją przyszłość po tych studiach? czy macie jakiś znajomych po tym kierunku i jak sobie radzą cokolwiek bardzo proszę o porady
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 14:45   #99
seductivee
Zakorzenienie

Hej. Otóż twój tata bardzo się myli. Właśnie na język rosyjski, podobnie jak na chiński jest bardzo duże zapotrzebowanie. Te 2 języki są najbardziej przyszłościowe jeśli chodzi o możliwości pracy. Wynika to z tego, że język angielski zna większość, dlatego ludzi z wykształceniem filologicznym języka angielskiego jest bardzo dużo, co zmniejsza twoje możliwości dostania się do konkretnej pracy.
Ja swoją przyszłość wiążę ze specjalizacją nauczycielską oraz chciałabym zrobić tłumacza przysięgłego. Jest to niestety płatne, ale otwiera wiele możliwości, a przede wszystkim pozwala znaleźć dobrze płatną pracę.
Filologia jest kierunkiem przede wszystkim dla wytrwałych. Sama studiuję już pół roku, i uwierz ale często zdarzają się momenty, że mam ochotę rzucić to wszystko. Nie chcę cię zniechęcać, ale to na prawdę ciężki kierunek. Tak jak i każda inna filologia.
Najważniejsze, że cię to interesuje To na prawdę ułatwia przyswajanie wiedzy. Ja idąc na filologię, powiedziałam sobie, że jeśli nie spróbuję to się nie dowiem. No i się dowiedziałam.

Stary 2011-01-27, 15:16   #100
Tindomerel
Zadomowienie

Dziękuję bardzo za odpowiedź A na jakiej uczelni studiujesz ? jesteś z niej zadowolona ? i jeszcze jedne pytanie Jacy są ludzie ? Wiadomo, że różnie może mi się trafić i nie ma na to żadnej reguły, ale słyszałam od koleżanki z filologii angielskiej że ludzie na filologiach są dziwni, nie chcą się integrować...
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:08   #101
seductivee
Zakorzenienie

Uniwersytet w Białymstoku. Trudno określić czy jestem zadowolona, bo nie znam poziomu ani atmosfery innych uczelni Ogółem poziom jest wysoki i istnieją różne warianty filologii. Nie musisz przecież studiować samej filologii rosyjskiej. Możesz wybrać rosyjski + angielski, rosyjski w biznesie.
Nie ma reguły na ludzi. Jak się trafi na naprawdę miłych i interesujących ludzi to przebywanie na uczelni stanie się przyjemnością. A filologie właśnie są kierunkami takimi, na których bez integracji i kontaktu ani rusz

Stary 2011-01-28, 00:23   #102
Ilonaa1989
Przyczajenie

Witam, ja też jestem na rosyjskiej.. I powiem Wam, że miałam dwa doświadczenia, jeśli chodzi o ten kierunek Otóż od razu po maturze wylądowałam na dwujęzycznej filologii, rosyjski był od podstaw i niemiecki już niekoniecznie Ale skupmy się na rosyjskim. Tam były przedmioty podobne jak u Was teraz. Wszystko mi się udało pozaliczać, ale HLR sobie przeniosłam i po upływie wakacji już nie powróciłam na ten kierunek. Po dwóch latach wróciłam na rosyjski, ale tym razem nie zaprzątałam sobie głowy nawałem niemieckiego, którego od 10 lat nauczyć się nie mogę.. Teraz jestem w moim mieście na studiach. Powiem Wam tyle- jest to jakiś inny świat! Na moim kierunku jest sympatycznie, jeśli chodzi o wykładowców to oni przyjęli zasadę "bezstresowego wychowania".. Chcesz- chodzisz, nie to nie, to Twoja sprawa, Twój wybór, choć podejrzewam, że nie do końca tak jest, że przymykają na to oko np. na egzaminie I jeśli chodzi o sam plan, to ja mam tylko praktyczną, nic innego! Zaznaczę jeszcze, że od podstaw. Jak się zapytałam wykładowcy, dlaczego tak jest, to powiedział, że w tym roku zrobili zmianę i najpierw kładziony jest nacisk na język, a potem w kolejnych latach historia, literatura już w całości po rosyjsku. Warto zaznaczyć, że na tych wcześniejszych studiach na pierwszym roku mieliśmy te przedmioty po polsku. Mi się teraz podoba, bo irytuje mnie jak jestem traktowana jak niesforna gimnazjalistka, którą trzeba zagrożeniem straszyć Jeśli jeszcze o wykładowcach.. To jeden z nich mi normalnie na facebooku wyniki podał, napisał krótką wiadomość z rezultatem, z gratulacjami, oczywiście po rosyjsku. Także trochę z nim popisałam. Jeśli chodzi o mnie, to naprawdę polecam słuchać piosenek rosyjskich, jest naprawdę wielu wykonawców, wiele gatunków muzycznych, jest z czego wybierać! Tak dla siebie nawet, bo niektóre rzeczy zostają potem w głowie Nie boję się też przez skype'a rozmawiać, mimo że na pewno robię dużo błędów, ale naprawdę to dużo daje. Jeśli chodzi o "pieriepiski", to są różne fora, gdzie zostawia się krótką informację w poście i adres mailowy i ludzie piszą czasem Ja miałam wiele przypadków, gdzie pisałam maile tak długie, że 2 godziny mi to zajmowało. Ale nie dość, że dostawałam długą odpowiedź to jeszcze w załączniku mój "poprawiony" list. A powiedzcie, z czym macie problemy, jeśli chodzi o naukę tego języka? Trochę się rozpisałam, ale zainteresował mnie ten wątek. Pozdrawiam serdecznie!;D
Ilonaa1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 17:06   #103
seductivee
Zakorzenienie

Ilonaa1989 - Cóż to za szkoła? To masz bardzo dobrze rozłożony materiał. U mnie niestety jest multum przedmiotów i wszystko pomieszane. W tym semestrze miałam: Historię Rosji, Wstęp do językoznawstwa, Wstęp do literaturoznawstwa, Gramatykę opisową - fonetykę, Literaturę powszechną, Historię literatury Rosji, Praktyczną naukę języka rosyjskiego - 4 razy w tygodniu [w tym laboratorium], dodatkowy język - angielski no i wf. Pomieszanie z poplątaniem.. Niczego nie da się dobrze nauczyć.
Największe trudności są z gramatyką, ale to chyba każdy tak ma, bo poziom nauczania w gimnazjach i szkołach średnich jest tak okropnie niski, że przychodząc na studia zaczynasz i tak się uczyć tego wszystkiego od początku.
Mogłabyś podać mi link do tych forów? Ja z reguł trafiam na 'wymarłe'

Stary 2011-02-02, 15:16   #104
Ilonaa1989
Przyczajenie

Teraz jestem na Uniwersytecie Szczecińskim.. Ten tryb całkiem mi się podoba, choć myślę, że samemu trzeba wiele robić, ale czasu jest dużo, więc swobodnie można coś czytać samemu, uczyć się dodatkowo jakichś słówek niekoniecznie tych obowiązkowych.. Nie widzę w tym problemu, ponieważ sądzę, iż na takie filologie idą ludzie, którzy naprawdę się tym pasjonują. Przynajmniej tak powinno być według mnie.
Jeśli chodzi o fora.. Mogę polecić www.rusforus.ru . Tam jest wiele informacji dotyczących samego języka rosyjskiego, reguł gramatycznych i nie tylko, zakładka "rosyjski jako język obcy" i tam można znaleźć ludzi, którzy szukają kogoś do korespondowania przez pocztę mailową Możesz śmiało się zarejestrować i czekać, aż ktoś się odezwie. Plusem jest, że to jest aktualne forum i możliwe, że wiele osób tam zagląda. Innym rozwiązaniem jest zarejestrowanie na www.skypni.ru . To jest już typowa strona, gdzie się rejestrujesz, dodajesz informacje w swoim profilu i możesz sama sobie poszukać ludzi, którzy odpowiadają Ci i sama napisać, a możesz też po prostu czekać. No i czasem bywa, że odzywają się jacyś ludzie, którzy proponują dziwne rzeczy, ale generalnie można sobie czasem pogadać ot tak na skype też Także radzę napisać informację, że uczysz się języka i chciałabyś po prostu ćwiczyć Możesz też wskoczyć na forum forum.perevodby.ru i tam też są zakładki, gdzie można zarejestrować się, zostawić krótką informację o sobie z adresem mailowym i czekać. Ewentualnie sama możesz poszukać i odezwać się do kogoś, też nie ma problemu Także życzę przyjemnych poszukiwań i owocnej "perepiski"
I jak sesja z tymi wszystkimi przedmiotami?? Ja już mam za sobą, teraz do 22 lutego cieszę się błogim lenistwem, ale w sumie nie do końca, bo pracuję.. No i sama dodatkowo się uczę, żeby w przyszłości było łatwiej. Szkoda, że zapominam niemiecki, ale może uda się kiedyś pojechać na jakiegoś erasmusa? No i na drugim roku mam mieć czeski, też fajna sprawa
Aha, jeszcze mogę podać fajny link www.alleng.ru , tam możesz sobie ściągnąć autentyczne podręczniki rosyjskie z różnych dziedzin, mi się spodobała historia dla szkoły podstawowej Można poczytać, zwracając uwagę na sam język, niekoniecznie wartość merytoryczną jeśli chodzi o samą historię Dużo tego mam.
Stary 2011-02-02, 15:26   #105
seductivee
Zakorzenienie

Super - dzięki za strony na pewno skorzystam
Sesja.. Dopiero początek, ale może jakoś podołam.. Ciężko jest się zmotywować do nauki, bo jest to takie ogrom materiału, że .. []
U nas na II stopniu dodatkowym językiem musi być albo białoruski albo ukraiński, ale póki co trzeba ten I skończyć .
Co do książek.. Szukałam jakiejś pomocnej Historii Literatury Rosyjskiej - w języku polskim i rosyjskim, ale nic ciekawego nie znalazłam niestety, a by się bardzo przydało.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-02, 20:13   #106
Ilonaa1989
Przyczajenie

Ucieszę się, jeśli linki będą przydatne)
Ja przeszukałam sieć w poszukiwaniu tych materiałów do literatury, ale też niespecjalnie znalazłam. Może takie coś się przyda...
http://www.infoliolib.info/philol/lihachev/index.html
Jeśli chcesz, wyślij mi prywatną wiadomość z mailem, to wyślę Ci to co mam, choć tego nie jest wiele.. A co masz teraz na literaturze? Pewnie początki piśmiennictwa, staroruską i Puszkina, ewentualnie Lermontowa? Jak to jest? A w ogóle, jeśli chodzi o PNJR to z jakiego podręcznika się korzysta na Twoim uniwersytecie? Chyba tej literatury się boisz najbardziej, zgadza się? No to życzę powodzenia
U mnie jest kierunek fil.rosyjsko-ukraińska, więc może się skuszę w późniejszych latach, bo to co mam teraz mi przepiszą później i będzie ok
Stary 2011-02-03, 16:44   #107
seductivee
Zakorzenienie

W tym semestrze nie miałam egzaminu z HLR, ale nie bardzo się tym stresuję bo zaliczyłam przedmiot bez żadnego problemu
Ogółem program mam na cały pierwszy rok z HLR do końca romantyzmu. Większość tekstów jednak da się znaleźć w internecie i to po polsku A jak nie ma w internecie, to zawsze ktoś ma coś z innych lat. Chodziło mi o omówione utwory, bo zawsze to łatwiej jak jest coś gotowe, i zostaje tylko przeczytać
Moja szkoła korzysta z praktycznej ze skryptu nauczyciela który tam uczy.

Stary 2011-02-04, 11:41   #108
kataszka5
Raczkowanie

Hej

czy któraś z Was przetłumaczy mi pewne zwroty i słówka na język rosyjski?

wypożyczyć
złote ręce
do twarzy
punkt widzenia
kataszka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 14:04   #109
seductivee
Zakorzenienie

wypożyczyć - oдолжить/дать напрокат
punkt widzenia - точка зрения
złote ręce - золотые руки
do twarzy - к лицу

Stary 2011-02-12, 21:14   #110
Nea_
Przyczajenie

Smile Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)

Proponuję sięgnąć do podstawowych podręczników, np. "Historii literatury rosyjskiej: od początków do czasów najnowszych" B. Muchy lub do "Historii literatury rosyjskiej", t.1 pod redakcją M. Jakóbca. Obie pozycje są do wypożyczenia w bibliotece uniwersyteckiej, wystarczy tylko się tam wybrać. Część opracowań i lektur udostępniają także wykładowcy.
Pozdrawiam
Nea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:37   #111
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ilonaa1989 Pokaż wiadomość
Teraz jestem na Uniwersytecie Szczecińskim.. Ten tryb całkiem mi się podoba, choć myślę, że samemu trzeba wiele robić, ale czasu jest dużo, więc swobodnie można coś czytać samemu, uczyć się dodatkowo jakichś słówek niekoniecznie tych obowiązkowych.. Nie widzę w tym problemu, ponieważ sądzę, iż na takie filologie idą ludzie, którzy naprawdę się tym pasjonują. Przynajmniej tak powinno być według mnie.
Jeśli chodzi o fora.. Mogę polecić www.rusforus.ru . Tam jest wiele informacji dotyczących samego języka rosyjskiego, reguł gramatycznych i nie tylko, zakładka "rosyjski jako język obcy" i tam można znaleźć ludzi, którzy szukają kogoś do korespondowania przez pocztę mailową Możesz śmiało się zarejestrować i czekać, aż ktoś się odezwie. Plusem jest, że to jest aktualne forum i możliwe, że wiele osób tam zagląda. Innym rozwiązaniem jest zarejestrowanie na www.skypni.ru . To jest już typowa strona, gdzie się rejestrujesz, dodajesz informacje w swoim profilu i możesz sama sobie poszukać ludzi, którzy odpowiadają Ci i sama napisać, a możesz też po prostu czekać. No i czasem bywa, że odzywają się jacyś ludzie, którzy proponują dziwne rzeczy, ale generalnie można sobie czasem pogadać ot tak na skype też Także radzę napisać informację, że uczysz się języka i chciałabyś po prostu ćwiczyć Możesz też wskoczyć na forum forum.perevodby.ru i tam też są zakładki, gdzie można zarejestrować się, zostawić krótką informację o sobie z adresem mailowym i czekać. Ewentualnie sama możesz poszukać i odezwać się do kogoś, też nie ma problemu Także życzę przyjemnych poszukiwań i owocnej "perepiski"
I jak sesja z tymi wszystkimi przedmiotami?? Ja już mam za sobą, teraz do 22 lutego cieszę się błogim lenistwem, ale w sumie nie do końca, bo pracuję.. No i sama dodatkowo się uczę, żeby w przyszłości było łatwiej. Szkoda, że zapominam niemiecki, ale może uda się kiedyś pojechać na jakiegoś erasmusa? No i na drugim roku mam mieć czeski, też fajna sprawa
Aha, jeszcze mogę podać fajny link www.alleng.ru , tam możesz sobie ściągnąć autentyczne podręczniki rosyjskie z różnych dziedzin, mi się spodobała historia dla szkoły podstawowej Można poczytać, zwracając uwagę na sam język, niekoniecznie wartość merytoryczną jeśli chodzi o samą historię Dużo tego mam.

A mogłabyś dokładnie opisać studia ? Jesteś na specjalności rosyjsko - germańskiej o ile dobrze rozumiem? Rosyjski zaczynaliście od podstaw, tzn. nauka cyrylicy itp., itd. też ? A nie wiesz czasami jak jest na specjalności rosyjsko - ukraińskiej ? Ogólnie rzecz biorąc dużo jest osób na filologii słowiańskiej?
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 01:34   #112
Ilonaa1989
Przyczajenie

Nie, ja jestem na samej rosyjskiej, dałam sobie spokój z niemieckim.. Jeśli chodzi o poziom, to każda- czy to germańska, czy sama rosyjska, czy rosyjsko-ukraińska, nauka jest od podstaw, na początku jest cyrylica Co do ukraińskiej to wiem, że w tym roku nie otworzyli wcale tego kierunku, ponieważ było zbyt mało chętnych. Większych szczegółów nie znam, ale mam kolegę, który jest na trzecim roku rosyjsko- ukraińskiej i mówił szczerze, że języki są baaaardzo podobne i czasami się można pomylić, który to który Także, moim skromnym zdaniem, łatwiej będzie, jeśli jeden z nich będziesz znała choć trochę. Jeśli chodzi o mnie, to może w przyszłości zdecyduję się na "drugi kierunek", to jest jeszcze tę rosyjsko- ukraińską. Przedmioty "rosyjskie" mi przepiszą a chodziłabym tylko na te "ukraińskie" ;D Ale o tym się jeszcze pomyśli. Jeśli chodzi o ludzi, to w tym roku są 2 grupy rosyjskie i jedna "niemiecka". Chociaż na niektórych zajęciach już my rosyjskie jesteśmy połączone w tym semestrze, po prostu ludzie rezygnowali po sesji albo i nawet przed. Wiele ludzi bierze sobie filologię rosyjską jako drugi kierunek. Chyba myślą, że jest to "kurs językowy", co nie jest prawdą. W tym semestrze doszła nam gramatyka opisowa, ale nie jestem w stanie jeszcze ocenić, czego się spodziewać po tym. Ale mi się studia podobają. Jeśli masz jakieś pytania jeszcze- śmiało pytaj A wybierasz się na Wydział Filologiczny? ;>
Stary 2011-02-26, 10:15   #113
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Nie, ja jestem na samej rosyjskiej, dałam sobie spokój z niemieckim.. Jeśli chodzi o poziom, to każda- czy to germańska, czy sama rosyjska, czy rosyjsko-ukraińska, nauka jest od podstaw, na początku jest cyrylica Co do ukraińskiej to wiem, że w tym roku nie otworzyli wcale tego kierunku, ponieważ było zbyt mało chętnych. Większych szczegółów nie znam, ale mam kolegę, który jest na trzecim roku rosyjsko- ukraińskiej i mówił szczerze, że języki są baaaardzo podobne i czasami się można pomylić, który to który Także, moim skromnym zdaniem, łatwiej będzie, jeśli jeden z nich będziesz znała choć trochę. Jeśli chodzi o mnie, to może w przyszłości zdecyduję się na "drugi kierunek", to jest jeszcze tę rosyjsko- ukraińską. Przedmioty "rosyjskie" mi przepiszą a chodziłabym tylko na te "ukraińskie" ;D Ale o tym się jeszcze pomyśli. Jeśli chodzi o ludzi, to w tym roku są 2 grupy rosyjskie i jedna "niemiecka". Chociaż na niektórych zajęciach już my rosyjskie jesteśmy połączone w tym semestrze, po prostu ludzie rezygnowali po sesji albo i nawet przed. Wiele ludzi bierze sobie filologię rosyjską jako drugi kierunek. Chyba myślą, że jest to "kurs językowy", co nie jest prawdą. W tym semestrze doszła nam gramatyka opisowa, ale nie jestem w stanie jeszcze ocenić, czego się spodziewać po tym. Ale mi się studia podobają. Jeśli masz jakieś pytania jeszcze- śmiało pytaj A wybierasz się na Wydział Filologiczny? ;>
Chciałam zacząć dwa kierunki; filologię rosyjsko - ukraińską zaocznie, ale poczytałam trochę o nawale materiału i po przemyśleniu stwierdziłam, że może najpierw zrobię sobie roczny kurs językowy, a dopiero później zabiorę się za studia na tym kierunku . Niby wszystko od podstaw, ale nie chcę się później przerazić, że nie nadążam i żałować.
Wystraszyłaś mnie tylko tym, że tak mało chętnych bywa na rosyjsko - ukraińską, bo mnie szczerze mówiąc ta druga bardziej interesuje . Zawsze chciałam się nauczyć rosyjskiego, ale to Ukraina i ukraiński mają dla mnie to coś .
Stary 2011-02-26, 13:20   #114
april0492
Przyczajenie

Czy słyszał ktoś coś na temat filologii rosyjskiej na UW? Chodzi mi konkretniej o studiowanie filologii ros bez znajomości języka ros(grupa zerowa). Ile trzeba było mieć % z matur w ostatnich latach żeby się dostać?
april0492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 02:49   #115
Ilonaa1989
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Chciałam zacząć dwa kierunki; filologię rosyjsko - ukraińską zaocznie, ale poczytałam trochę o nawale materiału i po przemyśleniu stwierdziłam, że może najpierw zrobię sobie roczny kurs językowy, a dopiero później zabiorę się za studia na tym kierunku . Niby wszystko od podstaw, ale nie chcę się później przerazić, że nie nadążam i żałować.
Wystraszyłaś mnie tylko tym, że tak mało chętnych bywa na rosyjsko - ukraińską, bo mnie szczerze mówiąc ta druga bardziej interesuje . Zawsze chciałam się nauczyć rosyjskiego, ale to Ukraina i ukraiński mają dla mnie to coś .
Zrozumiałam Powiem Ci tak- nawet nie licz na to, że otworzą zaoczną filologię rosyjsko-ukraińską, to jest chyba ostatni kierunek, jaki na tym wydziale otworzą Szczerze wątpiłabym i w to, że rosyjska zaoczna jest.
To teraz jesteś też na jakichś innych studiach, tak? Tak zrozumiałam
Jeśli chciałabyś pójść na dzienne, to naprawdę nie ma sensu zapisywać się na kurs, no chyba że dysponujesz zasobami finansowymi Naprawdę wszystkiego się nauczysz, jeśli tylko będziesz robić COKOLWIEK Będę mogła powiedzieć coś więcej za jakieś 2-3 miesiące, tak myślę.
Przede wszystkim należy pamiętać, że to jest FILOLOGIA, także nie tylko język, ale historia literatury, gramatyka opisowa i historia. Bardziej na tych przedmiotach można "nie nadążać".

Ostatnio znalazłam świetną stronkę, jeśli ktoś byłby zainteresowany- nazywa się www.livemocha.com Są tam zadania, kursy, czaty z "nativami", świetna jest.
Dziś właśnie znalazłam człowieka, który wytrzymał ze mną na Skajpie około 4 godzin i mu uszy nie odpadły (może nie kaleczyłam języka aż tak bardzo) . A rosyjski będzie mi się śnił dziś.
Stary 2011-02-27, 09:57   #116
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Zrozumiałam Powiem Ci tak- nawet nie licz na to, że otworzą zaoczną filologię rosyjsko-ukraińską, to jest chyba ostatni kierunek, jaki na tym wydziale otworzą Szczerze wątpiłabym i w to, że rosyjska zaoczna jest.
To teraz jesteś też na jakichś innych studiach, tak? Tak zrozumiałam
Jeśli chciałabyś pójść na dzienne, to naprawdę nie ma sensu zapisywać się na kurs, no chyba że dysponujesz zasobami finansowymi Naprawdę wszystkiego się nauczysz, jeśli tylko będziesz robić COKOLWIEK Będę mogła powiedzieć coś więcej za jakieś 2-3 miesiące, tak myślę.
Przede wszystkim należy pamiętać, że to jest FILOLOGIA, także nie tylko język, ale historia literatury, gramatyka opisowa i historia. Bardziej na tych przedmiotach można "nie nadążać".

Ostatnio znalazłam świetną stronkę, jeśli ktoś byłby zainteresowany- nazywa się www.livemocha.com Są tam zadania, kursy, czaty z "nativami", świetna jest.
Dziś właśnie znalazłam człowieka, który wytrzymał ze mną na Skajpie około 4 godzin i mu uszy nie odpadły (może nie kaleczyłam języka aż tak bardzo) . A rosyjski będzie mi się śnił dziś.
Kurcze, w propozycji kierunków na rok akademicki 2011/2012 teoretycznie jest ta filologia w trybie zaocznym . Sama już nie wiem co myśleć .

Aktualnie nie jestem na żadnych studiach . Ale chciałam zacząć jakiś kierunek z myślą o pracy i filologię tak dla siebie po prostu. Pomyślałam o kursie, bo nie jestem typem językowca. Chodzi o to, że jak chcę to się nauczę, ale brak mi takiego "drygu" czy smykałki do języków. Pewnie teraz myślisz po co się pcham na filologię ? No właśnie chodzi o to, że wiem, że jak chcę to dam radę, a przy tym nawet jeśli się okaże, że nie i nie dam rady poznać języka na perfect to przynajmniej poznam historię i kulturę narodu co też mnie interesuje . Ewentualnie zrezygnuję i wpiszę to na konto osobistych zysków i strat . A no i gdybym najpierw poszła na kurs to może udałoby mi się zweryfikować czy ja się na tę filologię w ogóle nadaję czy raczej za wysokie progi

Wiem, wiem, że na filologii nie ma samego języka . Czytałam już o tym, że gramatyka opisowa czy historia to chwilami zapi*prz i masakra, ale tak już mam, że bardziej boję się, że nie zrozumiem niż nie nauczę się. Chyba muszę się jeszcze poważnie zastanowić co do kierunków...
Stary 2011-02-28, 00:31   #117
Ilonaa1989
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Kurcze, w propozycji kierunków na rok akademicki 2011/2012 teoretycznie jest ta filologia w trybie zaocznym . Sama już nie wiem co myśleć .

Aktualnie nie jestem na żadnych studiach . Ale chciałam zacząć jakiś kierunek z myślą o pracy i filologię tak dla siebie po prostu. Pomyślałam o kursie, bo nie jestem typem językowca. Chodzi o to, że jak chcę to się nauczę, ale brak mi takiego "drygu" czy smykałki do języków. Pewnie teraz myślisz po co się pcham na filologię ? No właśnie chodzi o to, że wiem, że jak chcę to dam radę, a przy tym nawet jeśli się okaże, że nie i nie dam rady poznać języka na perfect to przynajmniej poznam historię i kulturę narodu co też mnie interesuje . Ewentualnie zrezygnuję i wpiszę to na konto osobistych zysków i strat . A no i gdybym najpierw poszła na kurs to może udałoby mi się zweryfikować czy ja się na tę filologię w ogóle nadaję czy raczej za wysokie progi

Wiem, wiem, że na filologii nie ma samego języka . Czytałam już o tym, że gramatyka opisowa czy historia to chwilami zapi*prz i masakra, ale tak już mam, że bardziej boję się, że nie zrozumiem niż nie nauczę się. Chyba muszę się jeszcze poważnie zastanowić co do kierunków...
Co do tej filologii zaocznej, może się zapytam na uczelni jak nie zapomnę, czy ona była praktykowana zaocznie we wcześniejszych latach i wtedy Ci powiem dokładnie
Nie myślę, że się pchasz, ale myślę, że trzeba to wziąć na poważnie, właściwie nie wiem, co powiedzieć. Powiem tylko tyle, że atmosfera jest bardzo fajna, wykładowcy są sympatyczni i zawsze pomogą, jeśli się zwrócisz z jakimś problemem. Na perfect to chyba się nigdy nie nauczysz, ale myślę, że po tych kilku latach na pewno nauczysz się go dostatecznie, żeby się swobodnie porozumiewać, zwłaszcza że język rosyjski jest podobny do polskiego, w końcu to języki słowiańskie, po prostu łatwiej przyswoić, zapamiętać. Nie wiem, jak to jest z punktu widzenia ludzi, którzy poszli na tę filologię, bo nie mieli innego pomysłu, ja jestem pasjonatką Może warto spróbować. A na jaki kierunek byś chciała iść oprócz tej filologii?
Co do kwestii zrozumienia bądź nauczenia, powiem za jakiś czas, ale myślę że bardziej kwestia nauczenia Jeśli jeszcze coś Cię interesuje, pytaj, służę pomocą

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-28, 12:56   #118
201701090917
Konto usunięte

Cytat:
Co do tej filologii zaocznej, może się zapytam na uczelni jak nie zapomnę, czy ona była praktykowana zaocznie we wcześniejszych latach i wtedy Ci powiem dokładnie
Nie myślę, że się pchasz, ale myślę, że trzeba to wziąć na poważnie, właściwie nie wiem, co powiedzieć. Powiem tylko tyle, że atmosfera jest bardzo fajna, wykładowcy są sympatyczni i zawsze pomogą, jeśli się zwrócisz z jakimś problemem. Na perfect to chyba się nigdy nie nauczysz, ale myślę, że po tych kilku latach na pewno nauczysz się go dostatecznie, żeby się swobodnie porozumiewać, zwłaszcza że język rosyjski jest podobny do polskiego, w końcu to języki słowiańskie, po prostu łatwiej przyswoić, zapamiętać. Nie wiem, jak to jest z punktu widzenia ludzi, którzy poszli na tę filologię, bo nie mieli innego pomysłu, ja jestem pasjonatką Może warto spróbować. A na jaki kierunek byś chciała iść oprócz tej filologii?
Co do kwestii zrozumienia bądź nauczenia, powiem za jakiś czas, ale myślę że bardziej kwestia nauczenia Jeśli jeszcze coś Cię interesuje, pytaj, służę pomocą
Nie zrozum mnie źle, to nie jest tak, że wydaje mi się, że filologia rosyjska (czy jakakolwiek inna) to błahostka i traktuję ją jak kurs . Wiem, że to nie tylko język, że jest sporo nauki i, że naprawdę trzeba się przyłożyć. Na razie nie myślę o tym, żeby wiązać z nią przyszłą pracę, ale chcę ją skończyć. Tak po prostu chcę, interesuje mnie ten kierunek, podoba mi się i byłoby to spełnienie własnych ambicji . To może śmiesznie brzmi jak ktoś mówi, że chce 5 lat studiować ot tak sobie, ale ja ostatnio z takich samych powodów przez 5 lat uczyłam się francuskiego . Dla siebie, bo chciałam i nic nie stało mi na przeszkodzie . Co prawda nie były to studia tylko prywatne lekcje, ale nie zabrakło mi chęci, nie znudził mi się ten język i wiem, że w tym przypadku byłoby podobnie.
Nie wiem jeszcze konkretnie jaki wybiorę/wybrałabym drugi kierunek, ale mam kilka na oku i waham się pomiędzy nimi. Mimo wszystko staram się patrzeć też pod kątem korzystnego połączenia dwóch kierunków .
Mówisz, że najprawdopodobniej nie ma zaocznej rosyjsko - ukraińskiej, a jak jest z samą rosyjską?
Stary 2011-03-05, 08:28   #119
seductivee
Zakorzenienie

Wybierając rosyjski jako kierunek studiów, byłam świadoma że to nie jest łatwy kierunek. Ale pomyślałam sobie - Dam radę! . Kiedy poszłam już na studia, i mam za sobą pierwszy semestr, mogę powiedzieć, że bez dużego wkładu pracy i dużego samozaparcia praktycznie nie da się sprostać zadaniu utrzymania się na tych studiach. Nie mówię tu, że się nie da zdać jeśli się nie robi praktycznie nic - są szczęściarze, którzy zaliczają spokojnie, a cały rok bazują na notatkach innych. Dla mnie ważne są wyniki - nie zadowalają mnie 3, dlatego poświęcam mnóstwo czasu na notatki, czytanie i ogólnie naukę. Wiele osób u mnie w grupie zwątpiło i po prostu odeszło. Wydaje mi się, że ja tego nie zrobiłam, tylko dzięki temu, że idąc na te studia byłam świadoma, że nie jest lekko, i się sama w to wpakowałam
Jednak studia nie dadzą ci takiego praktycznego opanowania języka. Będą mówić o historii, kulturze, gramatyce.. Fakt, bardzo to się przydaje, ale żeby porozumieć się trzeba umieć wykorzystać tę wiedzę, a przede wszystkim zebrać ją do kupy, co nie jest łatwe.
Wiele jest kierunków z językiem rosyjskim. Jednak ja bym nie radziła pakować się w zaoczne studia. Bynajmniej nie językowe. Są za trudne do opanowania samodzielnie. Język jako taki nie jest trudny i tego można by się nauczyć spokojnie, ale te wszystkie zasady gramatyczne, wymowa, transkrypcje itp. potrzebują praktyki, a na zaocznych studiach tylko pobieżnie to omówią, i przejdą do następnego tematu.

Stary 2011-03-06, 17:21   #120
Ilonaa1989
Przyczajenie

Ja się w pełni zgadzam z powyższym.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości