Zauroczone dziecko.... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-04, 18:10   #91
myszka1918
Przyczajenie

Dot.: Zauroczone dziecko....

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
moja teściowa robi takie procedury z dziecmi tzn. to namierzanie

teraz wiem o co mniej więcej chodzi ahahahahaha

sama jak urodzę miałam zapytać lekarza czy takie zabiegi wykonuje sie u dzieci haah
Ja pytalam lekarza...oni w to nie wierza... wiadomo medycyna to nie to samo i nie ma sie co dziwic.
Dobrze ze jest chociaz jedna osoba ktora wie o co chodzi
myszka1918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 18:13   #92
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka1918 Pokaż wiadomość
Nie napisalam ze to robienie dziecku krzywdy. To tylko metoda ktora stosowac mozna, wiec nie myl pojec. Jesli robi to osoba ktora sie na tym zna i robila to wczesniej-to dziecku krzywdy nie zrobi, z reszta pisalam ze robi sie to delikatnie.
Moje dziecko bedzie mialo kontakt ze specjalista,ktory okresli czy mały ma jakies problemy z postawa czy nie i co w zwiazku z tym robic.
Wiec nie jestem przeciwko lekarzom. Wrecz odwrotnie. Chodze z malym w razie potrzeby do pediatry i nie widze w tym nic zlego. Jak trzeba bierze antybiotyk i rozwija sie normalnie jak inne dzieci.
A to ze jak byl malutki poskutkowalo odczynanie urokow...czy tez namierzanie pieluszka to co innego.. Mnie sie przytrafilo i uwierzylam ale z lekarzy nei rezygnuje bo jednak z nimi najlepiej wszystko skonsultowac.

Watek napisalam z ciekawosci, jak Wy to widzicie, ale widze ze jestem tu jedyna osoba u ktorej w rodzinie te "uroki" czy "przelamanie" dziecka sie nie uwaza sie za dziwne...
Bogu dzięki

Piszesz, że nie można zrobić krzywdy, bo robią to ludzie, którzy się na tym znają (), a jednocześnie tłumaczysz innym, "niedoświadczonym", jak to się robi - małe dziecko z tego co się orientuję nietrudno jest "uszkodzić", zresztą sama tak twierdziłaś w jednym ze swoich postów?

Szkoda gadać normalnie, dziwisz się jeszcze, że nikt tu tego nie uznaje za normalne? Odczynianie uroków przestało być modne baaardzo dawno temu

BTW sorry, mam wrażenie, że chciałaś "zabłysnąć" wiedzą tajemną, ale nie wyszło...

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2010-10-04 o 18:15
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 18:16   #93
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Dawno się tak nie uśmiałam, jak na tym wątku, yeah Dziewczyny, jesteście boskie Nie wierzę w tego rodzaju głupstwa, jak dla mnie to żałosne próby doszukania się głębszego sensu w oczywistościach. Autorko, masz 23 lata, ale Twoje poglądy są, niestety, dość infantylne.

A jeśli jeden lekarz nie wie, co dolega dziecku, należy wybrać się do innego, a nie zabierać za odczynianie uroków
Nie chodzi o to ile mam lat i w co wierze... bo kazda z nas mysli co innego.
Nie robilam niczego z mysla skrzywdzenia dziecka, jesli widzialam ze nie jest to nic zlego a moze pomoc to skorzystalam z tego, proste.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Bogu dzięki

Piszesz, że nie można zrobić krzywdy, bo robią to ludzie, którzy się na tym znają (), a jednocześnie tłumaczysz innym, "niedoświadczonym", jak to się robi - małe dziecko z tego co się orientuję nietrudno jest "uszkodzić", zresztą sama tak twierdziłaś w jednym ze swoich postów?

Szkoda gadać normalnie, dziwisz się jeszcze, że nikt tu tego nie uznaje za normalne? Odczynianie uroków przestało być modne baaardzo dawno temu

BTW sorry, mam wrażenie, że chciałaś "zabłysnąć" wiedzą tajemną, ale nie wyszło...
No rozumiem...na pewno przestalo byc modne, bo medycyna poszla do przodu. Kiedys nie bylo lekarzy wiec ludzie radzili sobie jak mogli.
Ja nie radze jak sie to robi i nie mowie czy ktoras z was powinna to robic. Pytalyscie jak-wiec udzielilam odpowiedzi...
I wcale "zabłysnąć" nie chciałam.. jak twierdzisz... nie jestem taka.
Dałam ten watek by uslyszec wasze opienie, rozumiem sa gorsze i lepsze... ale nie robie tego by sciagac na siebie uwage, bylam ciekawa czy wy slyszalyscie o takich rzeczach i rozumiem ze wiele z was podchodzi do tego inaczej niz ja... ale nie nalezy mnie za to karcić!!

Edytowane przez myszka1918
Czas edycji: 2010-10-04 o 18:19
Stary 2010-10-04, 18:21   #94
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiscie wszystko to moze rozniez sprawdzic lekarz, lecz takie male dziecko zadnej gimnastyki robic nie bedzie wg wskazan lekarza bo jest za małe, rzecz jasna.
O matko
Jeśli z dzieckiem jest coś nie tak pod względem fizycznym, to rodzice dostają zalecenia od lekarza i mogą je sami rehabilitować.
Ja sama bałabym się jakiegoś naciągania, bo niemowlęta są delikatne i przez takie głupoty, to można dziecku krzywdę zrobić...

Autorko, pytałaś kiedykolwiek teściowej co takiego zrobiła dziecku, że się uspokoiło?
Stary 2010-10-04, 18:22   #95
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chodzi o to ile mam lat i w co wierze... bo kazda z nas mysli co innego.
Nie robilam niczego z mysla skrzywdzenia dziecka, jesli widzialam ze nie jest to nic zlego a moze pomoc to skorzystalam z tego, proste.

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

No rozumiem...na pewno przestalo byc modne, bo medycyna poszla do przodu. Kiedys nie bylo lekarzy wiec ludzie radzili sobie jak mogli.
Ja nie radze jak sie to robi i nie mowie czy ktoras z was powinna to robic. Pytalyscie jak-wiec udzielilam odpowiedzi...
I wcale "zabłysnąć" nie chciałam.. jak twierdzisz... nie jestem taka.
Dałam ten watek by uslyszec wasze opienie, rozumiem sa gorsze i lepsze... ale nie robie tego by sciagac na siebie uwage, bylam ciekawa czy wy slyszalyscie o takich rzeczach i rozumiem ze wiele z was podchodzi do tego inaczej niz ja... ale nie nalezy mnie za to karcić!!
Tia, ale jak posypały się same gorsze to już bulwers I sama napisałam, że ludzie dawniej radzili sobie jak mogli, ale trzeba zaznaczyć, że niestety z różnym skutkiem
Stary 2010-10-04, 18:29   #96
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
O matko
Jeśli z dzieckiem jest coś nie tak pod względem fizycznym, to rodzice dostają zalecenia od lekarza i mogą je sami rehabilitować.
Ja sama bałabym się jakiegoś naciągania, bo niemowlęta są delikatne i przez takie głupoty, to można dziecku krzywdę zrobić...

Autorko, pytałaś kiedykolwiek teściowej co takiego zrobiła dziecku, że się uspokoiło?
Tak pytałam teściowej..
i pokazywała mi później jak sie robi to całe "odczynianie uroku". Czyli bierze sie ubranko, skarpetki czy cokolwiek dziecka, ktore nosilo tego dnia. Przeciera sie czolo i spluwa przez lewe ramie wypowiadajac pewne slowa i tak 4razy, w 4katy pokoju. Na tym to polega i tyle.
I nie jest tak ze dziecko przy mojej tesciowej zawsze sie uspokaja.. i ze to moze byc przyczyna zmiany nastroju na lepszy.
Stary 2010-10-04, 18:41   #97
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Tak pytałam teściowej..
i pokazywała mi później jak sie robi to całe "odczynianie uroku". Czyli bierze sie ubranko, skarpetki czy cokolwiek dziecka, ktore nosilo tego dnia. Przeciera sie czolo i spluwa przez lewe ramie wypowiadajac pewne slowa i tak 4razy, w 4katy pokoju. Na tym to polega i tyle.
I nie jest tak ze dziecko przy mojej tesciowej zawsze sie uspokaja.. i ze to moze byc przyczyna zmiany nastroju na lepszy.
Przepraszam, ja mam tylko jedno pytanie. Nie obraź się proszę, ale czy Twoja teściowa chodzi do kościoła? W sensie czy praktykuje?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 18:48   #98
myszka1918
Przyczajenie

Nie obrażam sie, spoko.
Tak praktykuje i wierzy.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Przepraszam, ja mam tylko jedno pytanie. Nie obraź się proszę, ale czy Twoja teściowa chodzi do kościoła? W sensie czy praktykuje?
Nie obrażam się, spokojnie.
Tak chodzi do Kościoła, praktykuje.

Sądzę, że te uroki czy namierzanie wzięło sie z dawnych czasow gdy ludzie tak wierzyli i tak to praktykowali bez udzialu lekarza. Ona uwierzyla i do tej pory sie tego trzyma. Ja tez nie wierzylam ale widzialam na wlasne oczy...moze to zbieg okolicznosci...jednak kilkukrotnie poskutkowalo.
Stary 2010-10-04, 18:50   #99
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Witam.
Jestem nową użytkowniczką portalu, może i ten temat się powtórzy ale proszę mimo wszystko o odpowiedzi na moje pytania:

Czy wierzycie, że Wasze dziecko może zostać zauroczone, bądź może być przełamane???

I jak sobie z tym radzicie?

Swoja historię na ten temat opowiem później, jak poznam Wasze opinie
Pozdrawiam Asia
niektóre Wizażanki mogą się ze mnie śmiać, ale jakoś się tym nie przejmuję- ja akurat wiem co to znaczy przełamanie u dziecka i nie ma to nic wspólnego z czarami itd.

Przełamanie występuje, gdy chwyci się w taki sposób dziecko o chwiejnym korpusie (dopóki nie osiąga wyprostowanej postawy), że główka czy ciało odchyli się gwałtownie do przodu lub do tyłu. przez takie coś może zrobić się zrost kostny, który przypomina garba.

mój brat został tak nieumiejętnie chwycony przez moją ciocię, że mama miała z tym problem. żaden lekarz nie mógł sobie z tym poradzić, a brat płakał coraz głośniej. moja babcia wysłała mamę z bratem do starszej sąsiadki, która ponoć już niejednemu dziecku pomogła. masowała delikatnie miejsce w którym było wyczuwalne zgrubienie (czy jakkolwiek inaczej to nazwać) aż do momentu przeskoczenia chrząstki na właściwe miejsce. od tamtej pory brat nie płakał non stop i nie budził się z wrzaskiem.

co do zauroczenia dziecka nie mam własnego zdania, ale wiem że są osoby które posiadają jakąś specyficzną aurę wokół siebie i czasem bezwiednie wpatrywanie się w jakąś osobę powoduje złe samopoczucie.

nikogo nie zamierzam przekonywać w to co mówię bo wiem, że to nie ma sensu. po prostu u mnie w rodzinie były takie sytuacje i nie mam powodu, aby nie wierzyć mojej mamie czy babci.

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 18:56   #100
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kamyczek89 Pokaż wiadomość
niektóre Wizażanki mogą się ze mnie śmiać, ale jakoś się tym nie przejmuję- ja akurat wiem co to znaczy przełamanie u dziecka i nie ma to nic wspólnego z czarami itd.

Przełamanie występuje, gdy chwyci się w taki sposób dziecko o chwiejnym korpusie (dopóki nie osiąga wyprostowanej postawy), że główka czy ciało odchyli się gwałtownie do przodu lub do tyłu. przez takie coś może zrobić się zrost kostny, który przypomina garba.

mój brat został tak nieumiejętnie chwycony przez moją ciocię, że mama miała z tym problem. żaden lekarz nie mógł sobie z tym poradzić, a brat płakał coraz głośniej. moja babcia wysłała mamę z bratem do starszej sąsiadki, która ponoć już niejednemu dziecku pomogła. masowała delikatnie miejsce w którym było wyczuwalne zgrubienie (czy jakkolwiek inaczej to nazwać) aż do momentu przeskoczenia chrząstki na właściwe miejsce. od tamtej pory brat nie płakał non stop i nie budził się z wrzaskiem.

co do zauroczenia dziecka nie mam własnego zdania, ale wiem że są osoby które posiadają jakąś specyficzną aurę wokół siebie i czasem bezwiednie wpatrywanie się w jakąś osobę powoduje złe samopoczucie.

nikogo nie zamierzam przekonywać w to co mówię bo wiem, że to nie ma sensu. po prostu u mnie w rodzinie były takie sytuacje i nie mam powodu, aby nie wierzyć mojej mamie czy babci.
A jednak znalazła się kolejna osoba, która wie o co chodzi...
Widzicie to nie jest mój wymysł i nie mam czym tu błyszczeć.
Ale to co piszę to rzeczywistość... popytajcie w rodzinie babcie czy ciocie... pewnie dowiecie się o tych różnych sposobach działania i jeszcze nie jedno Was zdziwi...
Stary 2010-10-04, 18:59   #101
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Nie obrażam sie, spoko.
Tak praktykuje i wierzy.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Nie obrażam się, spokojnie.
Tak chodzi do Kościoła, praktykuje.

Sądzę, że te uroki czy namierzanie wzięło sie z dawnych czasow gdy ludzie tak wierzyli i tak to praktykowali bez udzialu lekarza. Ona uwierzyla i do tej pory sie tego trzyma. Ja tez nie wierzylam ale widzialam na wlasne oczy...moze to zbieg okolicznosci...jednak kilkukrotnie poskutkowalo.
Chyba niezbyt - praktykowanie magii i odczyniania uroków jest sprzeczne z naukami Kościoła

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
A jednak znalazła się kolejna osoba, która wie o co chodzi...
Widzicie to nie jest mój wymysł i nie mam czym tu błyszczeć.
Ale to co piszę to rzeczywistość... popytajcie w rodzinie babcie czy ciocie... pewnie dowiecie się o tych różnych sposobach działania i jeszcze nie jedno Was zdziwi...
Ja pytałam, bo się wcześniej spotkałam z tematem I wiem tyle, że praprababcia każde dziecko w rodzinie musiała tak pomierzyć, ale cała rodzina pozwalała jej to robić dla świętego spokoju, bo inaczej był lament, a tak to nikt w to nie wierzył i wszyscy się pukali w czółko
Stary 2010-10-04, 19:00   #102
Neciak89
Zakorzenienie

Mówicie tu jak to łatwo dziecko skrzywdzić, a mi się przypomniało, że mojemu koledze, jak był mały, lekarz wygiął nogę w piszczelu..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:12   #103
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Chyba niezbyt - praktykowanie magii i odczyniania uroków jest sprzeczne z naukami Kościoła
Jak dla mnie to daleko tu jest do magii...
Stary 2010-10-04, 19:14   #104
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Ale do odczyniania uroków już bliżej, czyż nie?
Stary 2010-10-04, 19:21   #105
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Ale do odczyniania uroków już bliżej, czyż nie?

Słuchaj widze ze Ty strasznie sie uwzielas na mnie...

Nie chcesz- to nie wierz...
Ja nie widze w tym problemu bo tez tak to kiedys widzialam.

Dla mnie te rozne rzeczy to zabobon jest.. sprzed lat bo inaczej sie tego okreslic nie da i tak jak pisalam moze zbieg okolicznosci albo to dziala na prawde. Nie mam tego na papierze... wiec nie wiem do konca co bylo przyczyna ze te zabiegi pomogly ale po prostu uwierzylam i chcialam sie z wami podzielic swoimi spostrzerzeniami.
I dowiedziec sie czegos od Was...
a Ty jak na zlosc... krazysz wokół tego tematu bo on Ci po prostu nie pasuje.... wiec jesli tak jest i nie przekonasz sie do tego to po co tu piszesz??

Edytowane przez myszka1918
Czas edycji: 2010-10-04 o 19:23
Stary 2010-10-04, 19:27   #106
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Słuchaj widze ze Ty strasznie sie uwzielas na mnie...

Nie chcesz- to nie wierz...
Ja nie widze w tym problemu bo tez tak to kiedys widzialam.

Dla mnie te rozne rzeczy to zabobon jest.. sprzed lat bo inaczej sie tego okreslic nie da i tak jak pisalam moze zbieg okolicznosci albo to dziala na prawde. Nie mam tego na papierze... wiec nie wiem do konca co bylo przyczyna ze te zabiegi pomogly ale po prostu uwierzylam i chcialam sie z wami podzielic swoimi spostrzerzeniami.
I dowiedziec sie czegos od Was...
a Ty jak na zlosc... krazysz wokół tego tematu bo on Ci po prostu nie pasuje.... wiec jesli tak jest i nie przekonasz sie do tego to po co tu piszesz??

Zaczęłaś temat z własnej woli to teraz masz opinie - chyba się spodziewałaś ogólnego poklasku i fascynacji, a tu niespodzianka To nie to, że mi nie pasuje - bardziej mnie jednocześnie śmieszy i przeraża, bo w głowie mi się nie mieści, że można wierzyć w takie rzeczy i się w to bawić. Ale to już chyba tak jest, że jak ktoś pokazuje błędy w rozumowaniu to się go objeżdża, że się "uwziął"
Stary 2010-10-04, 19:35   #107
kamyczek89
Zadomowienie

moim zdaniem to grząski temat. każdy kieruje się własnym rozsądkiem i podchodzi do tego inaczej i ma do tego prawo bez względu czy uważa, że jest coś w tym albo wręcz przeciwnie.

to jest tak jak wiara w duchy- inni wierzą, a inni w głowę się pukają. jedni drugich nie przekonają do swoich racji, choćby nie wiem jakich argumentów się użyło.

szkoda czasu

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:35   #108
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

Aż mi się przypomniało "ludowe" wierzenie na temat wyciągania z dzieci pasożytów, które żyją w skórze Kąpiel w gorącej wodzie z dodatkiem ziół, nacieranie mąką i miodem. Nie pamiętam dokładnie, ale też jednocześnie było śmieszne i przerażające, że ktoś w to wierzy
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:36   #109
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:

Zaczęłaś temat z własnej woli to teraz masz opinie - chyba się spodziewałaś ogólnego poklasku i fascynacji, a tu niespodzianka To nie to, że mi nie pasuje - bardziej mnie jednocześnie śmieszy i przeraża, bo w głowie mi się nie mieści, że można wierzyć w takie rzeczy i się w to bawić. Ale to już chyba tak jest, że jak ktoś pokazuje błędy w rozumowaniu to się go objeżdża, że się "uwziął"

Skoro Ciebie przeraża ok... ale to nie znaczy ze musisz negowac wszystko co napisze....
Nie spodziewalam sie "poklasku i fascynacji" ale nie jestem jedyna osoba wierzaco w to...
Rozumiem Cie.... ze temat moze jest drazliwy bo Ty takich zwyczajow nie uwarzasz za normalne... ale chyba kazdy ma prawo do wiary w co innego?
Stary 2010-10-04, 19:36   #110
passionfruit
Zakorzenienie

Ja też odczyniłam dziś urok. Cztery razy zaplułam monitor od komputera ze śmiechu.

A ponoć mamy XXI wiek.
Stary 2010-10-04, 19:39   #111
Neciak89
Zakorzenienie

Tak, każdy ma prawo do wiary w coś innego, ale jeśli podobno praktykujący katolik wierzy w takie pierdoły, uroki itp. to to się nazywa HIPOKRYZJA.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Oj, napisałam słowo na H..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-10-04, 19:43   #112
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro Ciebie przeraża ok... ale to nie znaczy ze musisz negowac wszystko co napisze....
Nie spodziewalam sie "poklasku i fascynacji" ale nie jestem jedyna osoba wierzaco w to...
Rozumiem Cie.... ze temat moze jest drazliwy bo Ty takich zwyczajow nie uwarzasz za normalne... ale chyba kazdy ma prawo do wiary w co innego?
Ale po co zaczynasz dyskusję, skoro masz problem z opiniami innych ludzi na ten temat? Nie negowałabym wszystkiego, gdyby to co piszesz miało sens.

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Tak, każdy ma prawo do wiary w coś innego, ale jeśli podobno praktykujący katolik wierzy w takie pierdoły, uroki itp. to to się nazywa HIPOKRYZJA.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Mnie zadziwia wręcz jak wielu ponoć głęboko wierzących ludzi bawi się w takie pierdoły jak odczynianie uroków czy inne zabobony.

Swoją drogą chyba każdy by walnął w kimono, gdyby oberwał po twarzy taką soczystą skarpetką

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2010-10-04 o 19:46
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:43   #113
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli bierze sie ubranko, skarpetki czy cokolwiek dziecka, ktore nosilo tego dnia. Przeciera sie czolo i spluwa przez lewe ramie wypowiadajac pewne slowa i tak 4razy, w 4katy pokoju. Na tym to polega i tyle.
po prostu nie mogę, sory wątek roku normalnie i nie wiem czy śmiać się czy płakać

Cytat:
Tak praktykuje i wierzy.
To powiedz jej, że zabobony są sprzeczne z zasadami Kościoła
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 19:44   #114
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość

A czy Ty wogóle wiesz co znaczy to słowo?
Jak dla mnie w jego tłumaczeniu nie ma nic związanego z tym co pisze...

Hipokryzja- fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

Nie wiem co dla Ciebie jest tu udawane, może ta religijnośc? Ale jak dla mnie to co napisałaś sensu nie miało, bez urazy za to co napisałam.
Stary 2010-10-04, 19:46   #115
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
A czy Ty wogóle wiesz co znaczy to słowo?
Jak dla mnie w jego tłumaczeniu nie ma nic związanego z tym co pisze...

Hipokryzja- fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

Nie wiem co dla Ciebie jest tu udawane, może ta religijnośc? Ale jak dla mnie to co napisałaś sensu nie miało, bez urazy za to co napisałam.
A co ja Ci będę tłumaczyć, jak i tak prawdy Ci się do głowy wbić nie da.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-10-04, 19:49   #116
myszka1918
Przyczajenie

Cytat:
Ale po co zaczynasz dyskusję, skoro masz problem z opiniami innych ludzi na ten temat? Nie negowałabym wszystkiego, gdyby to co piszesz miało sens.

Słuchaj dla Ciebie sensu nie ma może...
Bo nie wierzysz, i nie mam o to pretensji...
Większość z Was jak się okazuje nawet nie słyszała o czymś takim więc brzmi to śmiesznie... nie dziwię się wcale...

Ale kłócąc się do niczego nie dojdziemy... poznałam Wasze opinie i może na tym zakończmy bo będziemy tak w nieskończoność się spierać...

Po prostu jedni w to wierzą a inni nie...
Nie negujmy wzajemnych poglądów, nie każdy wierzy w co chce...
Stary 2010-10-04, 19:54   #117
Neciak89
Zakorzenienie

Jedni wierzą a inni nie. Jesteście katolikami tak? Pamiętasz pierwsze przykazanie?

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-10-04, 19:57   #118
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
ja slyszalam, że trzeba otrzeć czoło dziecka halką odwróconą na lewą stronę tylko skąd tu halkę wziąć

No wiesz, zawsze taką fikuśną, sexi można wziąć.

Cytat:
Słuchajcie... to nie jest tylko tak, że zdarzyło mi się to raz... i akurat wtedy po wyjściu ze szpitala... gdy mały miał nadmiar wrażeń bo akurat było wiele osób, które pierwszy raz zobaczył na oczy... to jak dla mnie nie nadmiar emocji...
A to dlatego , że jeszcze później kilkukrotnie zdarzyło mi się odczyniać mu urok... mam taką osobę, która swoim spojrzeniem może to zrobić... i serio ja też w to nei wierzyłam dopóki się nie przekonałam... w miejscowości z której pochodzę czyli Stryków koło Łodzi jest wiele par, które na serio w to wierzą i podobno się sprawdza.
A co do przełamania... to w Strykowie jest taka Pani, starsza co prawda ale o ile wiem ludzie znad morza a nawet i gór przyjeżdżają by "namierzyła" dziecko...czyli jakaś prawda o przełamaniu jest... i mówię o maluchach..bo wiadomo że wieksze dzieci to i po chodzikach moga miec problemy z kregoslupem...

Z reszta prosiłam o szczere wypowiedzi a nie o negowanie mnie..bo kazdy wierzy w co chce...
Żartujesz? 2tygodniowe dziecko widzi pierdyliard nowych twarzy i to nie jest nadmiar emocji

Cytat:

Moja mama mi tłumaczyła ten szał z tymi przełamaniami i urokami - cały myk polegał na tym, że kiedyś nie było takiego powszechnego dostępu do lekarzy-specjalistów i ludzie jakoś próbowali sobie radzić sami. Medycyna poszła do przodu, niestety ludzie zostali w tyle, głównie na wsi (bez obrazy, bo sama w niewielkim miasteczku mieszkam). Nadal niestety została wiara w znachorów, szamanów i inne uroki. No ale przecież skoro tylu ludzi się do tego stosuje, to coś w tym musi być
No i stąd też te czerwone wstążeczki. Zresztą, najpierw ludzie wszelkie niezrozumiałe zjawiska tłumaczyli czarami i stąd wielka inkwizycja

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
Noszonymi, noszonymi.

Ha ha ha, właśnie przeczytałam na innym forum, że żeby zapobiec urokowi, jak ktoś się zachwyca dzieciakiem to trzeba w myślach powtarzać "w dupie dziura od uroku". Umarłam ze śmiechu
Bosssskie

Cytat:
Też to słyszałam Btw wynalazł już ktoś wykrywacz uroków mocowany do wózeczka? Na wszelki wypadek, żeby matka mogła powtarzać zaklęcie za każdym razem, a wiadomo - czasem może nie zauważyć i co wtedy?
Polecam udać się do harrego pottera po fałszoskop

Cytat:
Osoba ktora namierzala moje dziecko to nie jakis znachor czy szaman. To rodzina, a to roznica. Normalnie nigdy nie staralabym sie szukac kogos takiego.
W czym sens...pokazala mi tesciowa, a moja mama tylko wspomniala ze faktycznie kiedys ludzie tez tak robili, czyli odczyniali uroki i namierzali dzieci. Uwazam ze "cos" w tym jest i tyle. Chodz mozecie sie ze mna nie zgadzac. Zawsze sa jakies "za" i "przeciw". Szkoda tylko ze wiekszosc z was potrafi glownie krytykowac mimo ze ciagle chociazby te "czerwone wstazeczki" sie przewijaja....
A to znachor rodziny nie może mieć? Znachor to znachor, nieważne, czy z twojej rodziny czy nie.

Cytat:

Podobnie jest z roznymi antybiotykami i lekami, gdy dziecko jest chore. Nie zawsze antybiotyk jest potrzebny, sa i domowe sposoby ktorymi mozna pomoc dziecku jesli sie wie oczywiscie, ze nimi sie nie zaszkodzi a pomoze.
Domowe sposoby, to ja rozumiem różne syropki, zioła i tak dalej - tyle, że akurat cała medycyna na tym bazuje Najpierw poznano zioła i różne takie, ich właściwości, skład, a teraz mamy praktycznie to samo, ale w pigułkach. No, nie to samo, bo więcej chemii, ale początki się wzięły z natury.

Cytat:

Nie czytasz uwaznie tego co pisze...ale nie olewam ani Ciebie ani zadnej z Was...
Wiec napisze wprost do Ciebie namierza sie dziecko, gdy jest "przełamane" ale to pewnie juz wiesz. A jest "przelamane" szczegolnie wtedy gdy ma pare tygodni a rodzice nosza je na rekach w zły sposob, czyli np. jedna reka w pasie trzymaja dziecko, takie malutkie... badz gdy czasem w odruchu nie podtrzymaja mu dobrze glowki przy podnoszeniu. Wtedy dziecko jest niespokojne, placzliwe i mozna je namierzyc pieluszka by sprawdzic czy nie jakichs zmian w w kregoslupie. Oczywiscie wszystko to moze rozniez sprawdzic lekarz, lecz takie male dziecko zadnej gimnastyki robic nie bedzie wg wskazan lekarza bo jest za małe, rzecz jasna.
Ależ oczywiście, i z tym się zgadzam, aczkolwiek może inaczej bym to określiła Tyle, że w takich przypadkach idzie się do lekarza, bo często gęsto rehabilitacja jest konieczna.

Cytat:
Taaaak? a rzucanie uroków to niby co - racjonalizatorstwo?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 20:01   #119
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Słuchaj dla Ciebie sensu nie ma może...
Bo nie wierzysz, i nie mam o to pretensji...
Większość z Was jak się okazuje nawet nie słyszała o czymś takim więc brzmi to śmiesznie... nie dziwię się wcale...

Ale kłócąc się do niczego nie dojdziemy... poznałam Wasze opinie i może na tym zakończmy bo będziemy tak w nieskończoność się spierać...

Po prostu jedni w to wierzą a inni nie...
Nie negujmy wzajemnych poglądów, nie każdy wierzy w co chce...
Bo ja wiem czy kłótnia, u Ciebie problem się zaczął, kiedy zauważyłyśmy, że takie praktyki są trochę nie po drodze z wiarą

BTW klątwy do dziesiątego pokolenia też uprawiacie? Bo nie wiem, czy mam sobie zostawić skarpetki z dzisiaj na wszelki wypadek

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22486140]Polecam udać się do harrego pottera po fałszoskop [/QUOTE]

Wiesz, ja się potomka jeszcze nie dorobiłam, więc dam radę bez, ale Ty i Klarissa powinnyście się zacząć rozglądać
Stary 2010-10-04, 20:34   #120
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

E tam, ja noszę przy sobie zajęczą łapkę, genialne na niechciane uroki
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości