|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: BOJĘ SIĘ MACIERZYŃSTWA !!
A ja myślę, że nie należy o tym wszystkim myśleć. Wszystkiego uczymy się z sytuacji w jakiej się znajdziemy. Przed zajściem w ciążę (po 2 latach małżeństwa) nie wyobrażałam sobie jak to jest być w ciąży, jak to jest rodzić itd. wszystko było abstrakcją.A teraz gdy moja córeczka ma 14 miesięcy zupełnie nie pamiętam uczucia jak to było bez niej. Teraz obecny stan stał się normalny i opieka, inne czynności jakoś same przychodzą. Myślę, że uczucie macierzyństwa pojawia się wraz z dzieckiem. Wczesniej bałam się jak można np. rozpoznać, że niemowlaczek ma gorączkę (przecież on nie powie, a ja pewnie tego nie zauważę) Uwierzcie mi......teraz doskonale to wiem, ponieważ uczę się codziennie mojego dziecka i NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI, ŻEBY COŚ PRZEGAPIĆ !!!
Dobra rada dla przyszłych mam: nie czytać za wiele na ten temat, nie słuchać jak to było u koleżanki, a jak strasznie bolało (każdy ma gdzie indziej swój próg bólu) Każda ciąża jest inna i trzeba podchodzić optymistycznie. W końcu, gdyby to było nie do przeżycia to nasz glob by zupełnie opustoszał ))Wiem co mówię, bo sama będąc w ciąży (a uwierzcie mi nie była to łatwa ciąża ) czytałam gazety na ten temat i to powodowało tylko to, że zdawałam sobie sprawę z tego, że przecież nic na ten temat nie wiem !!!!, że kompletnie jestem nie przygotowana i nie dam sobie rady) Dzisiaj wiem, że zamiast czytać te gazety, powinnam była się lepiej zrelaksować byłoby z pożytkiem dla mnie i dzidzi, a mądre gazety i informacje medyczne pozostawić fachowcom.
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
Masz świętą racje Mariola13
Ze mną jest podobnie bo tez sobie jakoś wyobrazić nie moge ... tej całej zmiany, noi mnie to przeraza. A co do czytania to tez przyznaje ci racje ze nie mozna popadać w paranoje
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: BOJĘ SIĘ MACIERZYŃSTWA !!
No tak nie mozna popadac w paranoje......ale te wszytskie zmiany ktore nastapia ....to one mnie przerazaja i wlasnie dlatego wciaż cos czytam o ciazy i dzidzi bo nie chce byc "zielona"....ale jak czytam to wszytsko to zaczynam sie bac....wiec musze chyba zachowac umiar.....dzieki za slowa wsparacia
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
jejku znalazłam rewelacyjną strone "majowe mamy 2006"(wpisałam w google) chyba jest tam wszystko
polecam, justyna-viola musisz koniecznie tam zajrzeć Najbardziej podobały mi sie zdjęcia (jakie słodkie )
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
to chyba telepatia (10,52)
justynko czekam na twoją opinie ) i te usg Ten internet to zbawienie
|
|
#96 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zadomowienie
|
...wystukalam "majowe mamy 2006" i bylam wielkim szoku.....swietne zdjecia i opisy przegiegu ciazy rowniez.....przyjemnie takie cos sie czyta...dziekuje za pamiec matanerCos ostatnio zaniebalam ten watek poniweaz zabralam sie za pisanie pracy magisterskie(co mi okropnie idzie).Pozdraiwam
|
|
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Witaj justyna-viola
Ciesze się ze ci się ta strona spodobała widze ze często sie zmienia i rózne zdjęcia są na początku ale jak sie pogrzebie to Zycze Ci zeby praca szybko i sprawnie poszła noi koniecznie coś czasem napisz Pozdrawiam Ps. A co sie stało z chomique
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
ooo jestes mataner
........ale im blizej tym wiekszy stres mnie ogarnia.......choc jakos mam wrazenie ze jeszcze nie tym razem ....bo w sumie jakby sie udalo to |
|
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
Nie odzywałam sie bo czekałam aż przeglądniesz strone "majowe mamy" i sie wypowiesz
Jestem pod wrazeniem comiesięcznych zdjęć kobiety w ciąży , uświadomiło mi to ze mozna ślicznie wyglądać będąc w ciąży . A te zdjęcia dzidziusiów Jestem na etapie namawiania wizazanek które rodziły zeby wypełniły ankiete "rodzić po ludzku" . Moze dzieki temu poprawi sie sytuacja w szpitalach połozniczych Jeśli chodzi o dzidziusia to zaczynam bardzo "dojrzewać" .Teraz jestem przeziębiona , mam juz dosć tej choroby.Leze i nabieram sił (moze przez te poprzednie antybiotyki jestem taka osłabiona ?! kto to wie )Jejku we wtorek ... sprawdzasz ? No no to trzymam kciuki
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo mi sie podobaja kobietki w ciazy......ojjj zeby duwznacznie nie zabrzamilo Jak przegladalam forum to zauwazylam Twoja "dzialanosc" rodzic po ludzku.....chyle czola A tak poza tym to nie moge sie doczekac wtorku.....juz mnie korci zeby dzis zrobic ale termin miesiaczki przypada na wtorek wiec chyba poczekam.... piekielnie sie boje tego czekania na wynik W takim razie zdrowiej i dzialaj
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Rozeznanie
|
Witaj
Oj chciałabym "działać" tylko mój TŻ twierdzi ze jestem za bardzo "pociągająca" ..... i mnie unika Wiesz ja tez do najszczuplejszych nie naleze ale jak juz kiedyś pisałam w innym wątku moja znajoma schudła po ciąży a wcześniej się tłuszczyku pozbyć nie mogła hmmm...Staram się coś zrobić zeby sytuacja w szpitalach uległa poprawie (no wiesz ... jak my miałybyśmy rodzić to zeby było lepiej ) stąd ten nowy watek Namawiam wszystkie znajome mamy zeby taką ankiete wypełniły . Bardzo to przykre a przecież to takie wazne.Czyli mówisz ze juz we wtorek ?! Jejku A jak praca , kiedy wynik ?
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
Witaj mataner
Slubny na delegacji a ja probuje "płodzic" magisterke.....ojjj kiepsko mi to idzie Za bardzo "pociagająca"???hmm.....t o chyba dobrze jak na moj gust cio?? Widze że niezle poczyniasz na forum ze swoja akcja Uciekam juz nynac bo juz ledwo wciskam literki |
|
|
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
ojjj jak ty chcesz "płodzić magisterke "
pod tytułem "jak to sie robi" A tak powaznie to trzymam kciuki zeby dobrze poszło Jutro wtorek Mój TŻ jest normalnie przerazony chyba musze z nim porozmawiać bo ja tez z takim "płodzeniem" moge daleko nie zajść Jutro czeka mnie lekarz wiec sie okaze czy juz wszystko ok. Pozdrawiam
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale mnie rozbawilas....jak ja "splodze mgr"to razem stworzymy taki watek Czekam na info jak Twoje zdrowko Mataner......jaki mialam sen z niedzieli na poniedzialek.... ....spojrzalam i .......pojawiła sie jedna kreseczka potweirdzajaca prawidlowo wykonany test.....no wiec czekam dalej.....serce mi walilo jak szalone........spojrzlam po raz drugi i.........zobaczylam bladziutka rozowa kreseczke.... ........moje przerazenie siegneło zenitu Slubny normalnie szalejePozdrawiam i czekam na info do Ciebie |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ze zdziwieniem stwierdzam, że połowa ciąży właśnie za mną. Niby toretycznie powinnam sie mniej bać ale nadal drżę o moje maleństwo, martwię sie co będzie dalej i czy dam sobie z tym wszystkim radę. Mam jednak ciążę z problemami, nie wiadomo czy nie spędze jej reszty w szpitalu ale cóż- nie mam na to większego chyba juz wpływu. Jestem też przerażona takimi przyziemnymi sprawami jak wyposażenie, które powinien miec malec ale STARAM sie do wszystkiego podchodzic jakos w miare racjonalnie. Cóż, niestety nie na wszystko będzie mnie stać ale też i nie wszystko taki maluch musi koniecznie mieć. Marketing produktów dla dzieci jest dla mnie wręcz często obrzydliwy. Ale cóż, tak jest. |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
lumiaa
Zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze Jeśli chodzi o te przyziemne rzeczy to dla takiego maluszka najwazniejsza jest MIŁOŚĆ Teraz myśl tylko o sobie i maleństwie wypoczywaj , relaksuj się i niech wszyscy koło ciebie skaczą
|
|
#109 |
|
Rozeznanie
|
justyna-viola
dalej jestem w szoku Jesteś .... no chura nie wiem co powiedzieć .. Ale powiem ci ze to cudownie a tak to dalej byś odkładała, odwlekała itd Teraz niech ślubny nosi cię na rękach i mu na to pozwól Jejku to musze do was iść na lekcje , to jak sie robi tą magisterke?
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o mnie to za miesiąc moge zacząć coś "robić"
chyba musze szybko pracować coby za bardzo w tyle z zupkami,ciuszkami,zabawka mi ... nie zostać Jest juz prawie dobrze tak ze moge za miesiac działać Jejku dalej uwierzyć nie moge ze ty .... ... juz Podejrzewam ze masz mętlik w głowie , radość, obawe, strach, wszystko sie miesza Jeśli wszystko sie sprawdzi , będziesz sie cudownie zmieniać Mężczyzni tego nigdy nie zaznają Koniecznie napisz co czujeszi jak sie czujesz .... i w ogóle Całuski i ...
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
Podejrzewam ze masz mętlik w głowie , radość, obawe, strach, wszystko sie miesza
Trafnie to opisalas-powiem wiecej BINGO Ciesze sie ze mataner beirzesz sie do pracy.... Dziekuje za mile slowa......sa niezwykle pomocne |
|
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojjj to widze ze Ty juz w zaawansoawnej ciazy......dziekuje ze moge sie zwrocic do Ciebie z watpliwosciami. Normalnie mam taki balagan w glowce ze szok......wlasnie jestem na etapie pisania...znaczy sie ..."płodzenia"(mataner z tego slowa peka ze smiechu)magisterki a wiec w czerwcu czeka mnie obrona.....troche sie boje tego stresu i tak w ogole...boje sie zlego samopoczucia.....ojjj chyba wiesz o czym mowie Pozdraiwam cieplutko i jeszcze raz dziekuje |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
justyna-viola
i magisterka pójdzie jak po maśle zobaczysz Jejku to dopiero początek ( skoro ja uwierzyć nie moge to sobie nie wyobrazam jak ty sie czujesz ) a dopiero jak zacznie rosnąć , kopać .. ... to będzie przezycie ... a pierwsze usg .. Trzymaj sie i MYŚL POZYTYWNIE
|
|
#114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no a potem konieczny będzie kolejny "jak cudnie jest być mamą".gratualcje ps. mataner chyba nie pozwolisz się za długo wyprzedzać?
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
Pkawecka i Mataner ślicznie dziekuje za słowa wsparcia
hahahhaha.....i wierze ze mataner szybciutko do nas dołączy...wiec czekamy )Mataner moje watpliwości sa podobne do Twoich.....wiec licze juz dni do wizytu u ginki zeby potwierdzila ciaze )Pozdrawiam Was cieplutko |
|
|
|
|
#116 |
|
Rozeznanie
|
Justynko- jak tylko chcesz to pisz- w czym umiem pomogę. U mnie dopiero minęła połowa więc nie wiem czy to można nazwać zaawansowaną ciążą- chyba jeszcze nie, chociaż jak dla mnie to juz niemal krok milowy na tej długiej drodze. Czuje już zdecydowanie szaleństwa mego szkrabika w brzuchu i to daje mi sporo energii na przyszłość.
Dziękuj, dziękuj, czemu nie, aczkolwiek losy tak młodego życia sa bardzo kruche i nie do końca mamy na to wpływ. Trzymam kciuki, żeby było wszystko ok. Mataner- słusznie piszesz, że dziecko najbardziej potrzebuje miłości ale trzeba wprost stwierdzić, że potrzebuje też MASY różnych rzeczy, z których zrezygnowac sie nie da, a które całkiem konkretnie kosztują. Bardzo to przyziemne ale niestety prawdziwe. Pisałam o tym mętliku w głowie, bo jak sie zajdzie do sklepu dla dzieci czy zajrzy na Allegro to naprawdę można świra dostać- wierz mi. Wszystko takie ładne, wszystko chciałoby sie mieć (bo takie ładne malutkie kolorowe) a jak się pozbiera to razem to wychodzi bardzo konkretna sumka. A "instynkt gniazda"??? Wszystkie moje znajome kolo 6-8 miesiąca dostawały jakiegos szału z upiększaniem mieszkania itp. I nie wiadomo z czego zrezygnować. Zwłaszcza jak się nie ma jak niczego od nikogo pożyczyć. Cóż, niestety ale dla komfortu psychicznego przyszłej mamy tatus powinien miec chyba bardzo pękaty portfel . Może trochę pomarudziłam ale niech to ci justynko absolutnie nie zaprząta aktualnie głowy a Tobie mataner ostudza zapału. Trzymam kciuki za Was obie. |
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
lumiaa jeśli chodzi o zabawki to uwierz ze moich znajomych dziecko ma chyba wszystko
(samochód,huśtawke...) a najchetniej bawi się pustą plastykową buletką , drewnianą łyżką albo zwykłą i pustym opakowaniem po margarynie noi oczywiście wszystkimi garczkami Łózeczko tez mieli piękne z pięknym baldachimem i śliczną pościelą noi spało tam od urodzenia tylko 6 miesiecy bo potem zaczeło sie buntować i musieli kupić zwykły jednoosobowy materac na podłoge Nic sie nie przejmój , wszystko będzie dobrze sama sie przekonasz ze najwazniejsza jest miłość dla dziecka i czas spedzony z nim Śliczne zabawki mozna tez kupić w ciucholandzie lub komisie za duzo nizsze ceny i uwierz niczego sobie.NAJWAZNIEJSZA JEST MIŁOŚĆ RODZICÓW Dobra jestem tylko z teorii i obserwacji )
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
pkawecka
No cóż zobaczymy co to bedzie Dzieki za kibicowanie justyna-viola - a kiedy do tego gina ?
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Do gina zamierzam isc za dwa tygodnie poniewaz w tym tygodniu mialam miec okres ale go nie ma wiec ginka powiedziala mi (jak u niej bylam)zebym przyszla tak po dwoch tygodniach od "terminowego" okresu....wiec zgodnie z zaleceniami za dwa tygodnie zastukam do gabinetu. Wiecie co......okropnie boje sie uwierzyc zeby pozniej sie nie rozczarowac... Pozdrawiam WAs cieplutko |
|
|
|
|
#120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.trzymam kciuki.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:00.

))

polecam, justyna-viola musisz koniecznie tam zajrzeć
)