![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Nie od jutra - OD DZISIAJ! Zapraszam do zdrowej redukcji! ;)
Dokładnie tak jak piszecie, najlepiej dietę rozpocząć dziś, a nie odkładać na jutro, bo z tego jutra zrobi się pojutrze i tak zleci kilka tygodni zanim się zepniemy do odchudzania. Wiadomo, że dieta i ćwiczenia to podstawa w procesie odchudzania, ale odpowiednie myślenie i nastawienie również jest bardzo ważne. Dlatego już kilka dni przed rozpoczęciem walki ze zbędnymi kilogramami i tkanką tłuszczową trzeba myśleć o tym, że niedługo zerwiemy z ciasteczkami, czekoladkami, wszystkimi przyjemnościami jedzenia. Tu macie ciekawą stronkę o tym, jak się powinno odchudzać, jakich błędów unikać, jak postępować, jakie ćwiczenia wykonywać i tym podobne http://tabletkinaodchudzanie.net.pl/...e-odchudzanie/ Polecam, można się wiele dowiedzieć. Tak więc życzę wszystkim forumowiczkom wytrwałości, silnej woli i wielu straconych kilogramów. Trzymajcie się dziewczyny i nie odkładajcie rozpoczęcia odchudzania na następne dni tylko idźcie za ciosem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
hmm, mi według BMR wyszło dzienne zapotrzebowanie kalorii 1600, wiec do 1100 moge zejsc
![]() ![]() otoz wiem co!troszeczke sie zdrowo redukuje ![]() -rezygnacja z napojów gazowanych (chociaz w sumie ich nie pijam..) -rezygnacja ze słodyczy (te tez baaaaardzo rzadko jem,prawie wcale.. chociaz lubie, ale wie ze raczej sa mi zbedne) -rezygnacja z.. chipsów ![]() -ograniczenie takich produktów jak serdelki, pasztety w puszce,zupki z torebki, -rezygnacja z tradycyjnego smazenia, a najlepiej ograniczenie w jak najwiekszym stopniu -zamiana bialego zwyklego pieczywa na 'ziarniste' -hmmm.. narazie chyba tyle mam w głowie no i skupienie sie na nabiale, rybach, odpowiedznim rodzaju miesa.owocach, warzywach, ziarnach w roznje postaci(makarony, do podgryzania, itp) -no i ruch ![]() dzis: sniadanie-bułka ziarnista+serek naturalny+schabik pieczony 2plasterki drugie sniadnaie-nie było kiedy ![]() zupa-kalfiorowa obiad-zapiekany z rozkłoconym(lubie to słowo ![]() kolacja-kanapka ze schabikiem i jogurt naturalny z musli bardzo zle? a Wy co 'redukujecie' w swoim dotychczasowym jedzieniu? ![]()
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Ja tam bym zrezygnowała już z jogurciku! Lepiej do tej kanapki dodaj jakieś pomidorki albo sałatę.
Też czasem wyję z głodu gdy wracam późnym popołudniem do domu, ale zjadam wtedy podwieczorek - jogurt naturalny z otrębami, suszoną żurawiną, migdałami, albo innymi dodatkami, np. ogórkiem, suszonymi pomidorami i kiełkami. Wtedy spokojnie mogę dotrwać do kolacji - koniecznie na ciepło - ryba/mięso i warzywa. I taką kolację jemy nawet przed 21, przecież cały wieczór przed nami! A ja redukuję chemię - czyli te wszystkie dodatki dosmaczające, wypchane konserwantami i cukrem jogurciki, no i czytam etykiety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() no, pewnie- widać, że troche znasz sie na rzeczy ![]() [1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2304790 2]Witam !!! Zjawiam się ponownie ![]() Co do diet to akurat mi nie są potrzebne, może zjadam od czasu do czasu jakiegos kebeba czy paczkę chipsików ale u mnie głównym problemem jest brak ruchu i tabletki anty które zatrzymuja wodę w organiźmie - a tą wypijam litrami i właśnie tak kiedyś, (przed ciążą) pozbywałam się kg i utrzymywałam wagę... a teraz zasiedziałam się strasznie ![]() ![]() z mojego doswiadczenia wynika, że regularne posilki i cwiczenia to sprawa kluczowa w odchudzaniu. takze skakankę w rękę i... ![]() Cytat:
Cytat:
ja się dziewczyny nie chwale dzisiejszym jadlospisem, bo na zajeciach od 8 do 17 to wiecie jak było ![]() ale to nic, idę skakać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Wracam do gry! Ostatnie dni to była jakaś porażka :/ Ale nie łamie się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
eh ja niby jestem an tej diecie proteinowej Dukana... aczkolwiek zgrzeszyłam wczoraj za namowa kolezanki(argumenty miala dobre) i wypilam 3 piwka i drinka kawowego ^^
diete ciagne dalej ![]() aczkolwiek co do sportu to nie ma sprotu ![]() a to czy sie znam... troche sie naczytalam o tym ![]() ![]() ![]() ja teoretycznie(bo widac jak wyszlo) odstawilam alkohol (aczkolwiek no raz mi sie zdarzyło, a mieszkanie studenckie z kolegami wiec wiadomo ze kusza, aczkolwiek wczoraj wyjatkowa syt) slodycze całkowicie(sama sobie robie nutelle niskotłuszczową^^ albo wczoraj upieklam sernik ) chleb, makaron, ziemniaki, ryż, kasza całkowicie mąka całkowicie i niestety owoce... aczkolwiek przez 3 miesiace nażarłam się ile moglam tropikalnych owoców wiec jest ok(szczegolnie ze teraz to tylko jabłka i jakies importowane pomarancze:O ) A dzis poranek: kawsia wiejski z ogorkiem i pomidorem ![]()
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
BMI to wskaźnik zdrowotny i pod tym kątem ocenia naszą wagę, natomiast większość osób chce go traktować jako wskaźnik idealnej wagi, czym po prostu BMI nie jest - zresztą wskaźniki idealnej wagi typu formuła Devine czy Robinsona to dopiero bzdury bez żadnego pokrycia w wynikach badań (wzory były wymyślane z głowy). BMI bierze pod uwagę wiek - są specjalne tablice dla osób poniżej21 roku życia. Znane większości przedziały mają zastosowanie dla osób powyżej 21 roku życia. A odnośnie płci - to znowu wracamy do kwestii podstawowej czyli ZDROWIA. Skoro wyniki badań nad współczynnikiem BMI i korelacją ryzyka zdrowotnego dowiodły, że ze względu na ryzyko zdrowotne nie ma rozróżnienia pomiędzy kobietami o danym poziomie BMI, a mężczyznami o danym poziomie BMI, to dlaczego miałoby być BMI różnicowane ze względu na płeć?!? Trzeba mieć tylko świadomość, że BMI nie służy do oceniania idealności sylwetki, a ryzyka zdrowotnego - a to przecież jest najważniejsze. Oczywiście dobrze jest łączyć BMI z pomiarami BF - jeżeli oba wychodzą w normie to na 99,9% jest ok. Jeżeli tylko jedno, to jest już do powód do zastanowienia, czy aby wszystko jest dobrze. Wiele osób ignoruje BMI i twierdzi, że tylko BF (Body Fat) się liczy, ale badania nad zawodowymi graczami futbolu amerykańskiego (przebadano ponad 4000 zawodników, obecnych i byłych) wykazało, że osoby z BMI>30 (otyłość) i prawidłowym BF (czyli mięśniak) cierpią w większości przypadków na te same dolegliwości (choroby układu krążenia, nowotwory) co osoby z klasyczną otyłością. Podstawową przewagą BMI nad BF jest łatwość dokonania pomiaru i otrzymania wyniku w warunkach domowych. Jak zrobić sobie pomiar BF i jak wyliczyć zawartość tkanki można przeczytać tutaj - BF - zawartość tkanki tłuszczowej W przypadku osób niskich (poniżej 160 cm) i wysokich (powyżej 190cm) BMI ze względu na swoją specyfikę (przyjęcie modelu dwuwymiarowego - nasz wzrost podnoszony do kwadratu) nie odwzorowuje dobrze zmian proporcji szkieletu (fizyka i grawitacja powoduje, że osoby niskie mogą być znacznie drobniejsze, a wysokie muszą być znacznie masywniejsze). Tutaj lepiej stosować wskaźnik Ponderal'a, który przyjmuje model trójwymiarowy. Pod tym adresem znajdziecie kalkulator , który policzy i BMI i Ponderal zarazem. Kalkulator BMI - kalkulator Ponderal
http://wagaiwzrost.pl/ - blog o tym czym jest prawidłowa waga i zdrowe odżywianie. Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Ewelina co sie dzieje? jaka porażka?
![]() nie łam sie , nie łam ![]() Mój TŻ wczoraj zobaczył ze mam troche silna wole do redukcji-odmowilam chipsow w markecie jak bylismy ![]() lece troszke na zakupy, pozniej pocwicze:p Gravin przyznaję racje co do wskażnika BMI-uwazam to za dobra metode, ale to nie jest cos co ma nam obliczyc wszystkie nasze parametry tylko tak jak piszesz taka wskazowka do oceny ryzyka zdrowotnego pod względem wagi, czy znajdujemy sie w przedziale 'otyłosc, nadwaga, norma, niedowaga,wychudzenie'-ma to nam zobrazowac czy nasza waga jest prawidłowa i moze dodatkowo ku jakiej granicy sie przesuwamy.. swoją droga ciekawe linki podsyłasz ![]()
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
o i tu dla mnie nowosc
![]() ![]() Macie jakies sposoby na utrate wody w organizmie? byłam ostatnio na mierzeniu i z 3,5 z 8 które chciałam zrzucac(tydzien temu) 3,5 to niby woda... o picu wody wiem..ale ja juz kolo 2l wypijam... ;>
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, ja tez na dietce od wczoraj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
jasne
![]() \o/ szybko Ci zlecialy wtedy kilogramy(jak to zrobilas?) to i teraz sie uda ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
no latwo nie bylo, przedewszystkim dieta i duzo ruchu teraz bedzie gorzej bo miesnie po ciazy oslably
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
zapraszamy, zapraszamy, razem sie wspieramy
![]() ja mam takie pytanie.. moze to głupie, ale o co chodzi z ta woda w organizmie..? jak sie ja mierzy? i po co sie mierzy..? ![]() nie mam jakiejs powalajacej wiedzy, jestem raczej amatorka i dlatego pytam.. ![]()
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Ostatnio mnie skrytykowałyście za mój jadłospis... Więc piszę Wam moje dzisiejsze jedzonko i czekam na opinię ![]() I: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z miodem i serkiem wiejskim, zielona herbata II: sałatka z makrelą III: pół jogurtu z rabarbarem IV: rybka gotowana na parze i buraczki V: 2 jajka i reszta buraczków co nie dojadłam z obiadu, zielona herbata Byłam dziś na zakupach i kupiłam spodnie i sweterek... spodnie rozmiar mniejsze ![]()
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Mało czasu, dół psychiczny i totalne obżarstwo :/ Ale już wrócilam na drogę cnoty, tym razem mam podwójną motywację, bo przez to żarcie spodnie sa lekko ciaśniejsze...
![]() Cytat:
![]() ![]() W spodnie już wchodzisz czy to tak na zachętę? ![]() Moje dzisiejsze jadło: 1. Płatki owsiane/żytnie (3 łyżki) i otręby pszenne, pół szklanki mleka, pół serka wiejskiego, kawałek jabłka, orzeszki 2. Jajecznica (jajko+2 białka, 2 plasterki wędliny) + kromka chleba razowego; jabłko 3. Filet z kurczaka 100g, 3 łyżki kaszy jaglanej; sałatka: kapusta pekińska, papryka, pomidor i łyżka oliwy z oliwek 4. Micha leczo (cukinia, papryka, cebula, przecier pomidorowy); jajko na twardo, jabłko 5. 150g twarogu rozrobionego z odrobiną jogurtu i słonecznikiem; pół brokuła |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W spodnie wchodzę ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ewelina trzymaj sie! i pamietaj ze takie zachwiania i poddawnie sie emocjom za dobrze nie robi..
![]() co sie dzieje to pisz, razem tu razniej ![]()
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Niestety zawsze mialam problem z zajadaniem emocji, a jak już zaczne wcinac słodycze to nie ma końca... Zresztą cała moja rodzina tak ma, że nic słodkiego nie poleży
![]() a jak tak sobie wracam zmęczona i zestresowana to te wszystkie wafelki i czekoladki do mnie wołały... ![]() Ale liczę że teraz będzie lepiej, bo tak się zasłodzilam że aż mnie mdli na myśl o czymś słodkim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
wiesz, ja sie tak czasem zastanawiam..czemu własciwie nie jem słodyczy? a pzreciez lubie! ciasta, ciasteczka jakies, batony niektore,ptasie mleczko, czekolade szczegolnie biala
![]() ![]() nie raz moja koleznka czy siostra kupuje sobie specjalnie cos słodkiego i je poprostu. ja nie wiem, ja tak nie robie ![]() ![]() ![]() ![]() bedzie dobrze ![]()
![]() |
#110 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ale zaczynamy nowy dzień, więc miłego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
co do wody w organizmie.. no ja mam 3 kg.. i to trzeba zbic( zbiera sie w opuchnietej buzi rano, nabrzmiałych nogach stopach)
po co katowac sie dietami czy cwiczeniami(choc drenaz limfatyczny pomaga) jak to tylko woda.. i mozna działac pijac wiecej wody i innych rzeczy(mniej kawy np.) i niby sie martwie 7kg z czego 3 to jakas woda a zmierzyłam zawartosc u dietetyczki. wchodzisz na wage... ona Ci mowi ile wazysz ile przy wzroscie minimalnie mozesz zeby bylo wcaiz zdrowo i zebys zachowała budowe(przy moim 180 latwo przejsc w posturę chłopięca...) i do tego mowi ze no masz 7kg "nadwagi" z czego tyle a tyle to tluszcz a tyle to woda... jak ten mechanizm wagi dziala i jak czyta nie wiem..ale jej uwierzyłam ![]()
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
sQuaara dziękuje za odpowiedz
![]() własnie wczoraj dostalam na miescie ulotke zapraszajacą na bezpłatny pomiar tkanki tłuszczowej i płynów ustrojowych-czyli warto sie wybrac ![]() a od poniedzialku chyba będe biegac-mimo pogody, ale za to z TŻtem ![]() w tamtym roku długo biegalismy, od wakacji, nawet w zimie-dobrze sie zahartowalismy wtedy. na wiosne juz nie wiem czemu przerwalismy..chyba ze wzg na prace TŻta. teraz juz sie wczuł wiec chcemy sprobowac znowu ![]()
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, jak tam minął dzień?
![]() U mnie wreszcie kontrola i umiar ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny,
Zauważam po sobie, że jeżeli nie wymagam od siebie za wiele i nie wprowadzam nagle w ciągu jednego dnia drastycznych zmian dietetycznych, dobrze sobie radzę i pozytywnie nastawiona realizuję kolejny cel. Konkretniej - wiele razy moja porażka w odchudzaniu brała się z tego, że jednego dnia rezygnowałam ze wszystkiego co lubiłam, wywracałam do góry nogami nawyki żywieniowe i po kilku dniach zwykle łamałam się, jadłam rzeczy, które kodowałam jako "zakazane" i traciłam motywację. Tym razem inaczej - w pierwszych dniach zrezygnowałam z żółtego sera, który wcześniej bywał na niemal każdej kanapce! I o dziwo, nie brakuje mi go. Po kilku dniach, kiedy już opanowałam dzień bez sera, wprowadziłam więcej warzyw i białka, a mniej słodyczy. Ograniczam słodycze do kawy rano, ale już nie codziennie (jak dla mnie do duży sukces!) ![]() A teraz przede mną kolejny cel związany właśnie z nieregularnymi posiłkami, w tym największym po pracy. Udało mi się wczoraj i dzis jeśc 5-6 małych posiłków co 3 godziny. Fajnie się po nich czułam, nie miałam ochoty na podgryzanie i słodycze! Pracuję w korporacji, więc posiłki jem zazwyczaj w biegu, do tego często nie wiem o której skończę pracę co zupełnie nie służy diecie. Ale mam plan coś przygotowywc w pojemniki i zabiera do pracy, aby powoli wyeliminowac ten duzy posiłek miedzy 17-18 w domu. Wam też radzę powoli i stopniowo wprowadzac zmiany. Ma to duzo wieksze efekty niż jednoczesne rezygnowanie ze wszystkiego - to sie po prostu nie sprawdza, bo nie da się wszystkich złych nawyków żywieniowych, które utrwalało się latami wyeliminowac w jeden dzień! A jak się już "zgrzeszy" to motywacja spada i dieta idzie w odstawkę. Zupełnie inaczej będzie, jeżeli zrezygnujecie np. co tydzien z jednej rzeczy na rzecz zrdowego produktu, łatwiej się pilnowac, a po wykonanym zadaniu motywacja i świadomośc zdrowego odżywiania rośnie! ![]() Co do cwiczeń - polecam zrobi ten trening Tonique: http://www.youtube.com/watch?v=XewoC...=23&feature=BF Tu jest pokazany skrótowo, ale rozwinełam każde wiczenie do 20-30 powrótrzeń. Swietnie się po nich czułam, po pierwszym treningu wyraźnie poczułam uda, biodra, i ramiona po machaniu hantelkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
light view gratulacje postępu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Absolutna racja, odmawiając sobie wszystkiego, nie dość że jesteśmy nieszczęśliwe, to jeszcze prędzej czy później się nam to znudzi. Świat jest wystarczająco ponury bez katowania się dodatkowo
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tyle dziewczyn dołączyło a tak mało się udziela... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj znow dodalam grzeszek bo zjadlam krokiecika
![]() ![]() a tak to ladnie pieknie bez szalenstw ![]()
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Spoko, postęp jakościowy jadłospisu dało się zauważyć
![]() ![]() Podstawą jest aby jadłospis był urozmaicony i zmieniał się. Jak codziennie będziesz jeść dokładnie to samo to nawet najlepsze dania szybko się znudzą. Zastanów się czy nie warto dodać do jadłospisu roślin strączkowych - np. sałatki z różnych gatunków fasoli - jest to o tyle dobre, że zawierają one dużo białka (a więc łatwo dostarczyć go w ciągu dnia tyle ile potrzeba), a zarazem mają sporo błonnika. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Niestety wagi w porównaniu do przyrządów dokonujących pomiar poprzez ręce znacznie zawyżają wyniki. A bierze się to stąd, że w przypadku pomiaru "wagowego" prąd przechodzi przez nogi i podbrzusze, czyli tradycyjny obszar gromadzenia tkanki tłuszczowej i wody w stosunku do reszty ciała, a wynik jest traktowany jako średnia dla całego organizmu. Duże znaczenie przy tego typu pomiarach ma też chwilowe nawodnienie organizmu - zaraz po intensywnych ćwiczeniach lub po wypiciu dużej ilości wody wyniki są całkowicie niewiarygodne ![]()
http://wagaiwzrost.pl/ - blog o tym czym jest prawidłowa waga i zdrowe odżywianie. Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!! Edytowane przez gravin79 Czas edycji: 2010-11-09 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny !
Ja musiałam sobie zrobić dwudniową przerwę w moich ćwiczeniach , bo miałam takie zakwasy że się ruszać nie mogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
hello
![]() ![]() ![]() musze po rybenke jechac zeby obiadek zrobic;-)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.