|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Spękacz / krak / klakier / krakelierlack / medium do spękań
Dzień Dobry,
mam pytanie o lakier po zastosowaniu kraku stamperii sottile, wiem, ze powinien być poliuretanowy, ale ponieważ potrzebuję nałożyć bardzo dużo warstw lakieru mam pytanie czy można nałożyć z jakieś 4 warstwy lakierem poliuretanowym, a kilkanaście kolejnych już zwykłym na bazie wody? Będę bardzi wdzięczna za wszystkie rady! |
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czasem tak robię ale zawsze boję sie,że sie "pogryzie"
|
|
#93 |
|
Osiołek z zakątka :)
|
Możesz tak zrobić, ale generalnie praca traci na wyglądzie, gdyż pierwsza warstwa akrylu ewidentnie gryzie się z poliuretanem, ciągnie i powstają górki i doliny. Potem możesz pod wieloma warstwami to zgubić, ale efekt końcowy jest zdecydowanie gorszy, niż przemęczenie się i pomalowanie całości poliuretanem.
A czasem pogryzie się dokumentnie i cała praca idzie na marne i tylko do kominka się nadaje |
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
Witam bardzo serdecznie.Jestem w tym temacie nowa.
Po wielu nocach spedzonych na forum decouazek,przeczytaniu tematow dla poczatkujacych i obejrzeniu Waszych przeslicznych prac,wzielam sie i ja za cos... Po wielkich poszukiwaniach znalazlam preparat do spekan , ale dwuskladnikowy i w zwiazku z tym mam kilka pytan do Was: -w ktorym momencie przykleic serwetke??? Z tego co zrozumialam to trzeba polozyc farbe np.ciemna,potem step1,poczekac az troche przeschnie,potem polozyc farbe jasna i jak troche przeschnie polozyc step2 ???Bede wdzieczna za kazda odpowiedz. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#95 |
|
|
To co opisałaś to krak dwuskładnikowy, ale dający spekania takie jak jednoskładnikowy.
Dokładnie tutaj, w tym wątku w którym zadałaś pytanie tylko wcześniej (post 63) są opisane wszystkie kraki http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...1&postcount=63 Zanim zadasz kolejne pytanie przeczytaj uważnie posty już napisane, w tym wątku znajdziesz odpowiedź na prawie wszystkie pytania, jakie dziewczyny zadawały na przestrzeni 5 lat Krak o który pytasz to ten wyjątek na końcu, który jest dwuskładnikowy ale ma wygląd kraka jednoskładnikowego. To prawdopodobnie Stamperia Classic Generalnie nie nadaje się, żeby naklejać na niego serwetkę, sam w sobie jest ozdobą gdyż spękania są bardzo szerokie, wyraziste i motyw będzie z nimi zdecydowanie kolidował. Prezentację z użycia tego kraka znajdziesz tutaj: http://asket.blox.pl/2008/10/Jak-to-...E-CLASSIC.html Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2010-01-10 o 10:40 |
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuje Ewa za odpowiedz.
Ja czytalam to co opisalas juz kilka razy,ale wiesz ....jak juz za duzo sie czyta to sie wszystko miesza w glowie i potem juz nic nie wiadomo. Poza tym wstawilas rzeczy pieknie zrobione. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Dekupazystki
Planuje wykonac swoje pierwsze (arcy)dzielo ale szczerze powiem, ze troche sie zamotalam. Czytam wskazowki i blogi na ten temat ale i tak nie mam jasnosci co do uzycia preparatu do spekan. Chodzi mi o Crackle Sottile czyli ten dajacy efekt porcelany. Po przyklejeniu motywu i pocieniowaniu czekamy az farba wyschnie i co wtedy? Czy lakierujemy lakierem wodnym (kilka warstw + polerka co jakis czas papierem sciernym, zeby uzyskac wysoki blysk) ? Czy nakladamy pomimo "wystajacej" serwetki krak 1, za jakis czas 2, "malujemy" szczeliny i dopiero wtedy lakierujemy lakierem poliuretanowym, kilka warst + polerowanie? Chcialabym uzyskac efekt porcelany na drewnie, czyli swiecacy, bez nierownosci... i jeszcze jedno pytanie...ktory z kolorow proszku do wypelnien najbardziej oddaje charakter porcelany, tak zeby te pekniecia nie byly zbyt mocne?
|
|
#98 |
|
|
Po ozdobieniu przedmiotu i pocieniowaniu musisz normalnie polakierować kilkakrotnie całość, jeśli są jakieś nierówności to je przeszlifować papierem i ponownie zalakierować. Osiągnięcie wysokiego błysku nie jest konieczne, błysk osiągasz w tym przypadku dopiero po kraku. Na tak przygotowaną powierzchnię dajesz sottila. Kolor wypełnienia dobierasz raczej do motywu, najbardziej naturalne są brudnoszare, jasne spękania - wygląda jak popękana porcelana, w którą przez lata wchodził kurz, brud itp. Ale to nie reguła - możesz używać wszelakich kolorów, jakie Ci pasują do motywu.
Pamiętaj tylko, że sottila nie możesz malować lakierem wodnym tylko rozpuszczalnikowym !!!! Inaczej Ci się wszystko zważy. Ewentualnie możesz kraka po wypełnieniu zabezpieczyć fiksatywą - 2 warstwy - i wtedy lakierujesz czym dusza zapragnie |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamowilam sobie wlasnie materialy, niedlugo zabieram sie do roboty
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
hej
od niedawna interesuje się decu i proszę o pomoc!! robiłam jajka na wielkanoc i wyszły super z małym wyjątkiem nie wychodzą mi spękania ;/ używam crackle 2 składnikowego Idei a wcale nie był tani. Może coś robię nie tak? Najpierw kładę grunt gesso, potem warstwę farby akrylowej, następnie jakiś wzór z serwetek, lakieruje lakierem akrylowym i nakładam pierwszy składnik. Czekam jakieś 6 godzin jak na opakowaniu i po nałożeniu 2 składnika nic się nie dzieje pomóżcie!
|
|
|
|
|
#101 |
|
|
Oj nigdy nie używałam Idei spękacza, zawsze Stamperii, ale spękania bardzo często zależą od warunków zewnętrznych - za ciepło lub za zimno, za duża wilgotność itp. Czasem mokry pędzel lub nie do końca wyschnięty lakier
|
|
|
|
|
#102 |
|
Przyczajenie
|
Przy kolejnych pracach będę z tym walczyć dopóki mi nie wyjdą
ale dzięki
|
|
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Mam pytanie odnosnie crackle dwuskladnikowych. Czy moge zastosowac step 1 z firmy Stamperia, natomiast step 2 firmy Heritage? Prosze o pomoc Pozdrawiam |
|
|
|
|
#104 |
|
|
Nie możesz zastosować zamiennie Step1 za step2. To są całkiem inne preparaty i zawsze musisz dać najpierw Step1 a potem Step2. Danie Step1 jedenj firmy a potem Step 1 drugiej to bez sensu. Chyba, że źle sformułowałaś pytanie i nie o to Ci chodziło
Preparaty muszą być tej samej firmy więc zamiana odpada. P.S. Przesunęłam Twój drugi post na ten sam temat tutaj, nie zakłądamy nowych wątków dla jednego pytania technicznego, zwłaszcza że zapytałaś już o to we właściwym wątku |
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
Kolejnosc zastosowania crackle jest mi znajoma, chodzi mi natomiast o to, czy moge zastosowac step 1 z firmy Stamperia zamiast Heritage(base coat) a step 2 z firmy Heritage (top coat)
Nie wiem czy teraz jasno wytlumaczylam
|
|
|
|
|
#106 |
|
|
Ups to ja jestem zmęczona po podróży, przepraszam
Raczej nie możesz zamiennie stosować tych preparatów, one mają inny skład chemiczny. Masz dużą szansę że spękania nie wyjdą |
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Ok. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Dam znac.Bardzo Ci dziekuje
|
|
|
|
|
#108 |
|
|
Pokaż efekt pracy bo jest to ciekawy pomysł połączenia dwóch kraków
i efekty mogą być niesamowite |
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbuj na kawałku niepotrzebnym.Też jestem ciekawa..bedzie nowe doswiadczenie...
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
Ha! Nalozylam Step 1 Stamperia Sottile a Step 2 Heritage Top Coat i... SPEKANIA WYSZLY
Powiem nawet,ze duzo szybciej niz po Step 2 Stamperia Sottile Efekt pokaze zaraz jak je wypelnie
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
Efekty:
http://img263.imageshack.us/img263/9844/img6485y.jpg http://img263.imageshack.us/img263/9287/img6486yv.jpg Pozdrawiam
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
No i pieknie wyszło!I jak równiutko!
|
|
#113 |
|
|
Bardzo ładne spękania
![]() Opłaca się więc eksperymentować |
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje
Oplaca sie Nalozylam dwie warstwy Stamperii 1, a na to Heritage (tapujac). Chcialam miec troche glebsze spekania i udalo sie![]() Pozdrawiam
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Dopiero co udzielalam sie w watku o dobieraniu pierwszego zestawu do decu. Chcialam sie pochwalic,ze sie przelamalam,zaczelam i......psikus. PROBLEM Z PEKANIEM. Jestem w stu procentach pewna,ze cos namieszalam. Kolezanki,jesli ktoras z Was jest cierpliwa,moze akurat uda mi sie uzyskac pomoc... ![]() Otoz robie ramke. Napisze Wam jak ja wykonalam. 1)Wyszlifowalam papierem. 2)Pomalowalam czarna farbka akrylowa.WYSCHLA W 30MIN 3)Gabka takimi ciapkanymi raz kolo razu ruchami nalozylam CRACLE MEDIUM. WYSCHLO W 30 MIN 4)Pomalowalam szara farbka akrylowa i....... NIC. Wlasnie moja rameczka schnie,efektu pekania zero. Jestem troszke zniesmaczona,poniewaz naprawde duzo czytalam na temat decu,naprawde bardzo sie zaglebialam w sposoby wykonia itd. Uwazam,ze postepowalam zgodznie z instrukcjami internautek ktore zajmuja sie juz dlugo decu. Jednak cos nie gra... Prosze o pomoc,poniewaz sama napewno nie dojde do tego co jest nie tak ![]() Caluje Dziewuszki
|
|
|
#116 | |
|
|
Cytat:
Więc albo przeszkodziło Ci nałożenie gąbką cienkiej warstwy kraka albo farbę wierzchnią nałożyłaś kilka razy w tym samym miejscu - albo obie te przyczyny. Tutaj masz tutoriale odnośnie jednoskładnikowca, bardzo obrazowe http://asket.blox.pl/2008/10/Troche-...adnikowym.html http://www.cafeart.pl/20070624588/de...ladnikowy.html Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2010-12-09 o 08:18 |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Co do spękań. Postanowiłam coś w tym kierunku jednak zrobić. Bo popatrzyłam na forum wizażowym, że praca może wyglądać dobrze. A nie tak jakby ktoś ją rozbił w kawałki. I zgrabnie złożył ją w całość.
Zakupiłam, pardon Mikołaj mi zakupił/ zapłacił za nabytki decu. W tym crackle dwuskładnikowe. Już wiem jak nakładać. Ale zabezpieczać? Z tego co wyczytałam lakier akrylowy odpada. Zostaje poliuretanowy. Może być taki zwykły malarski np. firmy Dragon? Czy też są wynalazki typowo do decu. Trochę się boję tego lakieru. Bo chałupka mała i młodzież też nie wyrośnięta. A i sama boje się jakowegoś odlotu. Typu widzę różowe słonie na zielonej tapecie.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
ja nie używam lakieru poli ,bo nie nawidzę tego zapachu .Po dwuskładnikowym kraku "psikam" fiksatywą /trzy lub cztery razy/ a potem lakieruje akrylowym lakierem.Troche zapachu w fiksatywie też jest,ale fiksatywa bardzo szybko schnie .
|
|
#119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
crazy cracks dala
uzywał ktos kraku crazy cracks dala?
mimo kilku prób nie udaje mi sie uzyskac spekan. dlaczego? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Decoupage
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.

)
ale szczerze powiem, ze troche sie zamotalam. Czytam wskazowki i blogi na ten temat ale i tak nie mam jasnosci co do uzycia preparatu do spekan. Chodzi mi o Crackle Sottile czyli ten dajacy efekt porcelany. Po przyklejeniu motywu i pocieniowaniu czekamy az farba wyschnie i co wtedy? Czy lakierujemy lakierem wodnym (kilka warstw + polerka co jakis czas papierem sciernym, zeby uzyskac wysoki blysk) ? Czy nakladamy pomimo "wystajacej" serwetki krak 1, za jakis czas 2, "malujemy" szczeliny i dopiero wtedy lakierujemy lakierem poliuretanowym, kilka warst + polerowanie?

nie wychodzą mi spękania ;/ używam crackle 2 składnikowego Idei a wcale nie był tani. Może coś robię nie tak? Najpierw kładę grunt gesso, potem warstwę farby akrylowej, następnie jakiś wzór z serwetek, lakieruje lakierem akrylowym i nakładam pierwszy składnik. Czekam jakieś 6 godzin jak na opakowaniu i po nałożeniu 2 składnika nic się nie dzieje

SZUKAM J.Podsiadlo "Wiersze zebrane"...