![]() |
#91 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
moja firma nie dostała.... brakło 1,5 pkt
![]() ale cóż... on nowego roku zaczynamy znowu ![]() ![]()
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Na początku listopada złożyłam wniosek do UP. Byłam już na paru spotkaniach. Bo ciągle trzeba uzupełniać i coś poprawiać!!.Ale jestem dobrej myśli!!! I czekam na odp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
swietny watek..na to czekalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są dotacje skierowane dla osób w każdym wieku, są dotacje skierowane do określonych grup wiekowych. Zazwyczaj osobami preferowanymi są osoby młode bez doświadczenia zawodowego, młode matki oraz osoby po 45 r. życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
W projekcie, którym biorę udział wznowili rekrutację, nie znaleźli odpowiedniej ilości osób, które straciły zatrudnienie nie z własnej winy. Na to wychodzi, że zainteresowanie jest mniejsze niż zakładali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Za parę dni mam pierwsze spotkanie z bizneskonsultantem.Wiem,ż e jest od tego,żeby mi pomóc i mogę go spytać o wszystko,ale rozmawiając z nim czuję się strasznie niekompetentna i nie chcę sprawiać wrażenia dziewczynki,która rzuca się na środek oceanu bez kapoka.Eh eh,ale trzeba,to ma pomóc.
![]() |
#99 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, Monia przesłała mi swój wniosek, i faktycznie niestety moim zdaniem jest on napisany bardzo średnio. Pamiętajcie, że we wniosku powinnyście odpowiadać dokładnie na te pytania, które są w nim zawarte. Jeśli macie pytanie: - jakie są główne koszta niezbędne do rozpoczęcia działalności ? i jeśli chcemy otworzyć ... no nie wiem co tam ... np. kwiaciarnię, to piszemy: "Główne koszta niezbędne do rozpoczęcia działalności to: a) wynajęcie i przystosowanie lokalu - znalazłam już lokal, w którym będę prowadzić działalność, jest to przytulny lokal przy jednej z głównych ulic na dużym osiedlu; lokal jednakże wymaga niewielkiego remontu - wymiany witryny, drzwi i malowania, więc na to zamierzam przeznaczyć ok. 10 tys. zł, b) następnym kosztem są wazony na kwiaty oraz odpowiednie naczynia do przechowywania - 5 tyś., c ) kolejnym kosztem jest zatowarowanie, czyli kwiatki sratki i inne - w początkowym okresie działalności wydam na to 15 tys.". Czyli dokładnie to, o co nas pytają, w podpunktach. Nie pisać tego, co nam się wydaje, nie pisać o tym, czy nam starczy czy nie starczy, nie pisać o swoich marzeniach, nie pisać o obecnych trendach modowych na jesień i zimę 2010 bla bla bla, tylko konkretnie - odpowiedź na pytanie. Monia pozwoliła mi przytoczyć chyba najbardziej kontrowersyjny podpunkt każdego wniosku, mianowicie pytanie o innowacyjność: - Czy Pani przedsięwzięcie będzie miało charakter innowacyjny? Monia napisała: "Moje plany na otworzenie takiego sklepu oparłam na dużym gronie znajomych, którzy zajmują się wyrobem biżuterii i borykają się z kupnem kamieni szlachetnych, półszlachetnych, kryształów Swarovskiego, elementów ze srebra i złota oraz innych części. Czyli ni z gruchy ni z pietruchy ![]() Tak więc jeszcze raz apeluję o czytanie ze zrozumieniem. Monia, następny wniosek na pewno będzie lepszy ![]() A wszystkim osobom, którym się nudzi, i piszą do mnie maile w rodzaju "bla bla bla ja ciebie proszę o pomoc a ty mi odpowiadasz takim tonem, a w ogole ja sie tym jeszcze nie zajelam ale ciebie pytam bla bla bla" mówię serdeczne adios ![]() (edit: i że zazdrość to bardzo toksyczne uczucie, lepiej tę energię przeznaczyć na poszukiwanie informacji, bo hejterskie maile nie działają na mnie mniej więcej od 15 lat ![]()
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2010-12-08 o 10:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
szygarbejb dzięki za odp.
![]() Chociaż sobie nie mam nic do zarzucenia,bo na prawdę się staram orientować w tym,w czym się da,a na szkoleniach byłam zszokowana,że ludzie nie czytają regulaminu ![]() ![]() Dodatkowo jestem bardzo wstydliwa w rozmowach z mężczyznami,a pan bizneskonsultant jest taki przystojny i czarujący ![]() Dokładnie,w biznesplanie wszystko musi być napisane na temati zrozumiale dla każdego nikt nie będzie się domyślał o co chodzi i każda niejasność jest po prostu oceniana na okrągłe zero.Najpierw najlepiej przeczytać to komuś,kto się na tym nie zna,jeżeli w trakcie będą niejasności - trzeba to dopisać,a nie dopowiedzieć. A,pozwolę sobie nawiązać do innowacyjności,bo mieliśmy to b.dobrze wytłumaczone - innowacyjność,to jak wiadomo coś niespotykanego+nowego.Ale nie w znaczeniu,że my kupujemy sobie maszynę do pisania i to jest innowacyjne(jest tylko nowe i tylko dla nas),innowacyjna była maszyna do pisania gdy pierwsze wpuszczono na rynek. Co do kamieni Svarovskiego,to nie wiem,czy chodziło o to,że są trudno dostępne?Nie ważne z resztą,nikt nie będzie zgadywał.Musisz to jasno napisać,czy pomysł jest innowacyjny ze względu na zastosowanie porponowanej metody zastosowania,czy przez to,że kamienie nie są dostępne na Polskim/jakimśtam rynku
intro.blog tu się otwieram. Edytowane przez niuja Czas edycji: 2010-12-08 o 10:51 Powód: a tak mi się coś przypomniało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
psy-chopatka
|
Innowacyjność można tez interpretowac jako np brak pewnej usługi na danym obszarze.
Przykładowo, rozbudowuje się osiedle, wprowadziły się rodziny z małymi dziećmi i nie ma w okolicy przedszkola. Chcąc założyć przedszkole tu można również wykazać tą innowacyjność.
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ok,przyznaję,jestem zielona w tym temacie,ale wiem co chcę robić i na co przeznaczyłabym dotacje.Mam z przelewaniem pomysłów na papier,a to jest wielki minus,bo wiadomo im więcej i mądrze napiszesz to lepiej ocenią.
Czy są stronki na których jest więcej informacji o dotacjach,chciałabym dowiedzieć się więcej i być mądrzejsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Ha,może to warunek konieczny do bycia BK
![]() ![]()
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Genialny wątek, zabieram się do czytania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Dobrze, że powstał taki wątek. Trzeba otwierać ludziom oczy, bo nie wiedzą, że mają takie możliwości ;]. Nie jest to wielka filozofia wypełnić wniosek.
Często słyszę, że "te dotacje to dostają tylko znajomi pracowników/ludzi z komisji", albo "to masa biegania, załatwiania i papierologii" "trzeba czekać rok". Ja starałam się o dotacje w Urzędzie Pracy, dostałam, a od złożenia wniosku do przelania mi kasy na konto (w międzyczasie dwutygodniowe szkolenie) minęło 5 tygodni. Jeden wniosek, jedna umowa, jakieś oświadczenie - tyle. Monia - ja dostałam dotacje właśnie na sklep z elementami do wyrobu biżuterii/innych rękodzieł.
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Ostatnio też zainteresowałam się tym tematem. Chciałabym otworzyć pralnię chemiczną. Niestety dotacja z pup na to nie wystarczy. Nie wiecie czy jakieś konkursy będą ogłaszane w tym roku w pomorskim?? Albo skąd można tutaj uzyskać taką dotację ok 40tys.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
może znajdziesz jakieś info ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Świetny wątek,ja juz od dłuzszego czasu zastanawiałam sie nad prowadzeniem własnej działalnosci.Mam 21 lat i planuje w najblizszym czasie złozyc swoje podanie do Urzędu Pracy. Od zawsze moim marzeniem było otworzenie "ekskluzywnego" sklepu z odzieżą uzywaną.Tak sie składa ze w moim miescie jest kilka obskurnych i mało zachęcających lumpków,chciałabym stworzyc cos niebanalnego z ciekawym designerskim wnętrzem i specjalnie wyselekcjonowanymi perełkami. Chciałabym aby to miejsce było przytulne,sofy..miejsce na poczytanie gazet o modzie..itp.itd,pomysłów mam mnóstwo tym bardziej ze mam zdolnosci plastyczne.. Natomiast tutaj nasuwa sie takie pytanie..czy w ogole mam szanse na jakiekolwiek dotacje jezeli chodzi o tego typu biznes? ![]() I pytanie do autorki wątku,o jaką kwote najlepiej sie starac?Mniej wiecej.Przepraszam za tak bezposrednie pytanie,ale naprawde jestem laikiem w tych kwestiach i nie chce strzelic gafy przy składaniu podania. pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Mam podobne plany więc zabieram się za lekturę wątku
![]()
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem powinnaś dokładniej przemyśleć otwieranie własnej działalności w tak młodym wieku. Moim marzeniem od zawsze byó otwarcie własnej firmy, bo nigdy nie nadawałam się do pracy na etacie - za każdym razem pracę wykonywałam lepiej niż mój pracodawca, a i z czasem miałam też większe kompetencje, co również nie wpływało pozytywnie na współpracę. Z perspektywy czasu (mam teraz 26 lat) uważam, ze 21 lat to za mało na podjęcie na siebie tak dużej odpowiedzialności. Moim zdaniem lepiej zrobisz, jeśli spokojnie skończysz szkołę i w tym czasie będziesz pracowała, a zarobione pieniądze będziesz odkładać na własny biznes. Nabierzesz dosiadczenia, dorośniesz, nauczysz się, przemyślisz dokładnie sprawę swojego biznesu, możę wymyślisz coś innego ? Nie miej mi tego za złe, rozumiem, że skoro myślisz o własnym biznesie to nie jesteś nastolatką z fiu bździu w głowie, ale to moim zdaniem jest na wcześnie na biznes. Chyba że Twoi rodzice prowadzą firmę i pomogą Ci to wszystko ogarnąć. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziekuje kochane za odpowiedz
![]() ![]() szugarbejb-napewno to dokładnie przemyśle,zeby nie popełnic jakiegokolwiek błędu,dziekuje bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Taliaa mówiła, że zamierza złożyć do Urzędu Pracy, a Urzędy Pracy nie dają 40 tysięcy ;>
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kazali wstrzymać się z zakupem sprzętu niezbędnego do otwarcia działalności do momentu pełnej rejestracji firmy, tak żeby brać faktury na firmę, więc tak zrobiliśmy. Później prawdopodobnie zmienił im się jakiś wewnętrzny regulamin i kazali brać faktury na osobę prywatną, a nie na firmę, ale już było trochę za późno ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Może tylko u mnie było tak strasznie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.