![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyrzucanie słodyczy przez markety
Cytat:
Gośc nie zapłacił podatku wiec skąd zdziwienie ,że US sie zabrał za niego ? płacenie podatków w takim wypadku mozna rozwiązać inaczej np. sprzedajac ten chleb za 1 grosz,napisac do us o umorzenie podatku podajac czynnik ludzki podatki a pomoc to dwie różne kwestie . czy okradajac bank i rozdajac kasę to tez pomoc? i policja nie powinna mnie ścigać? Można sprzedać towar i częśc kasy przekazać na fundację ,można ?można. Gość pozbywał się chleba omijając prawo . Czy sprawa juz się zakończyła i jak ?bo ja nie znam wyroku sądu. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-11-23 o 08:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Czy to znaczy że rozdając swoje pieczywo tym samym okradał państwo? :-/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Okradał państwo nie płacąc podatku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Czy koleżanka autorka pomyślała, że ten pracownik mógł być po prostu z firmy zewnętrznej i te czekoladki (bo zazwyczaj na działach pdk tacy pracują) są pod ich opieką (producenta) i mógł powiedzieć cokolwiek? Przecież nie będzie Ci mówił o sytuacjach typu uszkodzenia w hali. Poza tym to nie jest gwarancja jakości. Na to sobie też nie można pozwolić.
Poza tym, czy koleżanka autorka kupiłaby uszkodzone jajka nawet za pół ceny? Bo przecież są dobre...? Wątpię. Inna kwestia - marnowanie tylu owoców i warzyw - jak jest to normalny produkt, świeży, a po leżakowaniu zaczyna marnieć, to się go wrzuca za 2 w cenie jednego ![]() Tylko, że na to się nie patrzy w ten sposób, prawda?
![]() |
#95 | |||
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Nie ma się opłacać, ale nie powodować dodatkowych kosztów finansowych poza darowaną rzeczą. Kogoś może nie stać na taką pomoc, dlatego wyrzuca żywność.
Cytat:
Cytat:
a prożba o umorzenie podatku przez us z powodu "czynniku ludzkiego"- chyba nie znasz urzędniczej bezduszności? Cytat:
Można, ale my tu nie o takiej pomocy dyskutujeky. My mówimy o darowaniu niepotrzebnej żywności, która jest wyrzucana. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czy ten czlowiek poszedl do us i zapytał o mozliwości zwolnienia go ? nie ,poszedl ale na żywioł a potem płacz ,że us jest be i trzyma sie przepisów prawa. Cytat:
Nie. Miałam przyjemnosc proszenia o kilka spraw US i wiem ,ze sie da ale trzeba samemu wyjsc z taka inicjatywą ,potrzeba na to czasu,pisania pism ale sie da. . Cytat:
ale mozna pomagać na różne sposoby. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Sama pracuje w sieciówce i też się czasem łapię za głowę ile dobrego towaru idzie do kosza. Ale co ja taki zwykły pracownik mogę zrobić. Nie mogę teego nawet wynieść za pazuchą, bo mamy kontrolę często.
A co do wpisów na początku wątku, że kupiłybyście połamanego mikołaja, to powiem wam, że jesteście wyjątkami. U mnie bardzo często, ba nawet nie często a zawsze ludzie przy kasie lecą wymienić czekoladę, bo jest przełamana w połowie. Nie macie pojęcia do jakich pierdółek się przyczepiają i wymieniają produkt. Nawet jogurty takie łaączone czteropaki- przełamanych nie wezmą. Często my pracownicy kupujemy te połamane czekolady, czy rozerwaną torebkę makaronu, żeby mieć mniejsze straty na sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Nie znam przepisów ale uwazam ,że bylo to do załatwienia dużo wczesniej zanim pan piekarz musial oglosic plajtę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak to już jest, a nie przekazuje się żywności dlatego, że wtedy trzeba jeszcze od tego zapłacić dodatkowy podatek.
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do Domu Dziecka, mój znajomy likwidował sklep, i po likwidacji zawiózł do Domu Dziecka makarony- bo sporo mu tego zostało, i niestety w Domu Dziecka- mu tego nie przyjęli- bo stwierdzili, że oni takich produktów nie potrzebują... ale to było dosyć dawno. Z tego co wiem to obecna dyrektorka już trochę inaczej patrzy na takie dary- i częściej je przyjmuje. Edytowane przez craliti Czas edycji: 2010-11-23 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23392118]Od razu przypomina mi się historia piekarza bodajże z Bielska, który oddawał nieświeży chleb, i fiskus doprowadził go do bankructwa przez to
![]() Cytat:
Jedna gazeta kiedyś postanowiła napisać artykuł na ten temat, Urząd Skarbowy rozpatrywał sprawę o umorzenie podatku, ale ostatecznie nie wyrażono zgody. Człowiek był oszustem, nie rejestrował sprzedaży, zatrudniał pracowników na czarno, podawał że chleb rozdawał biednym (połowę lub nawet więcej dziennej produkcji). Gdy skontrolowano miejsca które podobno otrzymały wyroby okazało się że niczego nie dostały lub dostały znacznie mniej niż podawał ten piekarz. Podatek naliczono od sprzedaży której nie udokumentował, a która miała miejsce, VAT od podarowanego chleba stanowił jakieś 10% zobowiązania wobec US.
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
jak się chce to można sprzedać taniej...ostatnio trafiłam na taką akcję w Tesco "wszysto za 10gr i wszystk w koszach było po 10 gr, były to zeszyty, katridże do drukarek, kredki, papiery do pakowania no wszystko. Później zrobili to za 1 gr.
W realu sama często kupuję rzeczy przecenione... połamane, rozerwane folijki, zerwane etykiety z karmy dla kota, krótki termin przydatności...ja to kupuję taniej i zjadam. Po świętach trafiają się też kurczaczki czekoladowe, jajeczka, mikołaje i bombki.
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
jak można koty krzywdzić karmą z tesco :P nie chodzi mi o firmę tesco no ale takie te no nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
według panierrki to ja się żywię ta karmą, swoją droga kiepski żart...chodziło mi tylko o produkty przeceniane w realu (siecie sklepów a nie żę w rzeczywistości nie wirtualnej
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tego tematu wynika jedno - żyjemy w niesamowicie 'dziurawym' systemie. A czytając o zdemaskowaniu piekarza... poczułam się zawiedziona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Dobra, chcę raz na zawsze uciąć takie stereotypy.
Aż pytałam się u nas w sieci Carrefour ![]() Jeżeli coś przychodzi połamane, poniszczone, to my to wymieniamy w obrębie danej ceny u przedstawiciela, wyrzuca się tylko i wyłącznie rzeczy, które są do wyrzucenia - żeby niwelować straty. Jeżeli chodzi o przeceny, to są narzucane odgórnie i dany sklep nie ma na to wpływu, a jeżeli chodzi o inne rzeczy - to zależy od polityki firmy ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.