BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-25, 14:13   #91
Ariena
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Li90 idź na tą rozmowę 2 grudnia! Dopóki nie będziesz na stażu to nic nie wiadomo.
Może się zdziwisz ale ja raz dostałam pracę. Pracowałam 1 dzień siedząc i nic nie robiąc bo każdy miał mnie w dupie i nie wiedział co mam robić a szefa nie było, miał być następnego dnia. Następnego dnia powiedział że jednak mnie nie przyjmuje (bo niby nie ma dla mnie pracy) i nie dał mi umowy. A siedziałam od 7-15.
Więc...nawet się nie zastanawiaj tylko idź na rozmowę.

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że samo złożenie CV jest równoznaczne z jakąs formą zadeklarowania, że dana oferta pracy mi odpowiada i że po pomyślnym przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej nie powiem, że jednak się rozmyśliłam i że w międzyczasie znalazłam sobie ciekawszą ofertę.
A dlaczego nie? Twoje prawo!
Kobieto wysyłaj masowo CV i choć na WSZYSTKIE rozmowy. Nawet na okresie próbnym dalej chodź na rozmowy.
Ja popełniłam ten błąd że odmawiałam chyba ze 3 razy rozmów jak pracowałam na okresie próbnym no i niestety nie przedłużono mi umowy i zostałam na lodzie. Żałuję teraz bo może mogłam przeskoczyć z jednej pracy do drugiej.

Zuzanka zależy jakie studium. Jak administracja to ciężko będzie bo chcą ludzi po ekonomii i administracji ale po studiach.
Z resztą może nawet jest łatwiej bo osoby po studiach to szukają wszędzie, a pracodawcy traktują ich nieraz jak po liceum jeżeli nie mają jakichś ścisłych specjalistycznych studiów co dają zawód np. farmacja, medynyna, księgowość itp.

Ja jestem po ochronie środowiska ale szukam wszędzie, na sekretarkę itp i wiem że przegrywam z osobami po ekonomii czy właśnie po studium ekonomicznym.
Stary 2010-11-25, 14:20   #92
li90
Raczkowanie

Jest tu ktoś na forum, kto skończył administrację? Mam zadanie i po prostu nie wiem, jak je zrobić. Jak coś to priv [byłabym baaaaaaardzo wdzięczna ]

A na rozmowę 2 grudnia pójdę. A nuż, może mi się spodoba bardziej o ile mnie przyjmą?
li90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 14:28   #93
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość

Dziewczyny chciałabym się zarejestrować w Polsce w PUP,byłam juz raz zarejestrowana,nie wiecie może czy od początku muszę wypełniać wszystkie dane w karcie bezrobotnego i zanosić wszystkie świadectwa pracy?
To co już kiedys im zanosiłaś powinni mieć w swojej bazie a karte niestety musisz całą wypełnić

Ariena dobra kobieto, dałaś mi nadzieję, że jak skończe te studia to znajde prace
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 14:33   #94
zuzanka85
Przyczajenie

W Lublinie ogólnie ciężko jest o pracę..wszędzie szukają studentów bądź uczniów-bo nie płacą za nich zus-u..
A UP też świeci pustkami..
Z roku na rok jet chyba coraz gorzej..
zuzanka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 14:33   #95
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Witaj kręconowłosa koleżanko w Poznaniu też jest ciężko...przeprowadziłam się tutaj rok temu i byłam przekonana, że najpóźniej w ciągu 3 miesięcy znajdę dobrą pracę dostałam ją pod koniec września (ZNAJOMOŚCI górą jednak ), po 10 miesiącach intensywnego SZUKANIA...nie jest więc tak kolorowo nawet w dużym mieście...może zacznij wysyłać CV już teraz? przynajmniej tylko po to żeby sprawdzić jak duży odzew będzie...i odświeżaj znajomości.
hej
a gdzie pracujesz? wiem ze cięzko, pisałam o dorabianiu. Bylam kelerka, pokojowka,pracowalam na kasie (7-8 zl) stawka mi odpowiadala. Ostatnio u znajomej na promocji 10 zl za godzine.

Ale szukajac czegos "powazniejszego" na stale, w zawodzie. Wiem ze ciezko. jednak sa oferty a u mnie nie ma no :/

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Ewelka
nie pomogą,nigdy mi nie pomagali,mój brat skończył zawodówkę
zarabia 3 tys złotych miesięcznie,w magazynie,a jak ja zarabiałam 1000 zł to musiałam dawać na równo z nim miesięcznie 350 zł
niestety.
Tak język znam dobrze,ale zaczyna to być tutaj za mało,bo wymagają również Holenderski.
Holendrzy ostatnio stwierdzili,że skoro Polacy tutaj przyrządzają,to powinni się nauczyć rozmawiać również po holendersku.
Mieszkam w Bydgoszczy.Zgadzam się lepiej robić już cokolwiek niż siedzieć w domu i się załamywać.Bo wtedy za dużo
ma się o wszystkim myśli,a jak się pracuje to się przynajmniej czymś zając można.U mnie w mieście sporo ogłoszeń właśnie na telemarketera,hostessy,do marketu,ale wszędzie studentów bądź uczniów chcą,i dają góra 4 zł na godzinę
ah Bydgoszcz znam
w sumie nie masz kierunkowego wyksztalcenia, srednie, moze byc Ci ciezko. Musialabys sie zahaczyć gdziekolwiek i te studia zaoczne robic. A co Cie interesuje?

o angielski to mialam na mysli, że w Polsce mozesz dzieki temu znaleźć prace. Zawsze to jakis plus
Stary 2010-11-25, 14:49   #96
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
hej
a gdzie pracujesz? wiem ze cięzko, pisałam o dorabianiu. Bylam kelerka, pokojowka,pracowalam na kasie (7-8 zl) stawka mi odpowiadala. Ostatnio u znajomej na promocji 10 zl za godzine.

Ale szukajac czegos "powazniejszego" na stale, w zawodzie. Wiem ze ciezko. jednak sa oferty a u mnie nie ma no :/
Pracuję dzięki swojemu facetowi w prywatnej firmie typowa recepcja zwana sekretariatem ...nie jest to praca marzeń, ale jakaś na szczęście jest. Będę szukać dalej, ale najpierw się troszkę rozwinę interesuje mnie inne stanowisko jednak. Zobaczymy, na razie jest dobrze i nie będę tego zmieniać. Chyba, że nadarzy się okazja.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 16:42   #97
stokrotka1404
Zadomowienie

http://www.hotmoney.pl/artykul/praca...-pracuje-16925
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 17:24   #98
mysia_m
Raczkowanie

GG do mysia_m

witam wszystkich w nowym wątku
mam pytanie nt pracy jako hostessa doszłam do wniosku, ze w weekendy mogłabym tak sobie dorobić - ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Czy taką prace zleca supermarket, czy firma z zewnątrz czy np jak jest promocja "czekolady" to pracę taka zleca producent czekolady??
By wybaczyć Ci wszystko, by znów poddać się...
mysia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 17:49   #99
marta1210
mj

.

Edytowane przez marta1210
Czas edycji: 2016-09-23 o 22:01
marta1210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:24   #100
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Jak administracja to ciężko będzie bo chcą ludzi po ekonomii i administracji ale po studiach.
Z tym bym się nie zgodziła Jestem po tym i po tym, a szukałam pracy prawie 5 miesięcy.

Btw. witam w nowym wątku! Wprawdzie ostatnio nie bezrobotna, ale w miarę możliwości Was podczytuję. O ile uda mi się internet złapać w domu... W pracy też mam, ale nie wiem, czy wizaż jest zablokowany czy nie, bo nie mam w ogóle czasu sprawdzać Nawet nie wiem, kiedy mija te 8h i wracam do domu
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 18:28   #101
Ariena
Zakorzenienie

Marta! Fajnie że coś napisałaś bo długo cię nie było.
Stary 2010-11-25, 19:09   #102
pumas
Zakorzenienie

Marta
Miło Cie czytać.

Tyle naprodukowałyście, że nie mam dziś sił tego nadrabiać, choć z grubsza jestem w temacie

Dzis zrobiłam sobie wolne. Jutro również, więc mam dłuuugiiii weeekend
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 19:17   #103
glizduha
Wtajemniczenie

Dziewczyny mi dziś szczęka opadła, babeczka z którą pracuję powiedziała, że aż jej się miło do tej dokumentacji zagląda i żeby tak dalej, bo cytuję: "muszę mieć podstawę by obronić Twoje zatrudnienie" kurczę nie wierzę prace mam zaledwie tydzień a tu już taki tekst słyszę, czyżby mój sen sie ziścił? (kolejny dowód na to że trzeba w siebie wierzyć i nie zniechęcać się niepowodzeniami)
Nie chcę sie napalać dużo pracy przede mną ale mnie po prostu przytkało jak to usłyszałam. W ogóle wydaje mi się, że trafiłam w końcu do właściwej firmy, gdzie znają kierunek który ukończyłam i co lepsze cenią go sobie. Dlatego dziwią się trochę, że "bawię się" z dokumentacją a nie jestem w dziale konstrukcji czy zarządzania produkcją, ale do jasnej choinki oni chyba nie rozumią, że ja doświadczenia nie mam i nawet nie wiem jak bym się czuła w takiej pracy i czy się do tego nadaję. Studia studiami ale w praktyce może sie okazać co innego.
No i dziś oczywiście padło magiczne pytanie do you speak english? Yyyyyyyy wybełkotałam odpowiedź ale muszę się wziąć za ten angielski raz dwa.

glizduha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 19:19   #104
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysia_m Pokaż wiadomość
mam pytanie nt pracy jako hostessa doszłam do wniosku, ze w weekendy mogłabym tak sobie dorobić - ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Czy taką prace zleca supermarket, czy firma z zewnątrz czy np jak jest promocja "czekolady" to pracę taka zleca producent czekolady??
To zawsze zleca firma zewnętrzna. Reprezentują ją tzw. supervisorzy, którzy wystawiają hostessy i pilnują jak sobie radzą. Najgorzej jest załapać się na tą 1. promocję, a potem ma się pełno kontaktów i można stac co tydzień
Najlepiej byś znała kogoś kto stoi lub stał kiedyś na promocjach. Poproś tą osobę o jakiś nr do Jej kontaktów a potem zadzwoń (lub napisz sms - ja zawsze pisałam) przedstaw się, powiedz, że jesteś hostessą i poproś, by o Tobie pamiętała jak będzie miała dla Ciebie jakąś akcję.
Jak nie znasz nikogo z tej branży, to obserwuj słupy i tablice ogłoszeniowe (w tym na uczelniach wyższych) i strony internetowe z lokalnymi ogłoszeniami. Takie ogłoszenia pojawiają się dość często. Czasami są od supervizorów, a czasami od agencji pracy tymczasowej, ale dla tych pierwszych lepiej się pracuje

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 20:20   #105
pumas
Zakorzenienie

Glizduhna, ciesze sie, ze sie sprawdzasz i po tak krotkim czasie Cie docenili i co wiecej, powiedzieli o tym otwarcie. Bardzo motywujące

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 20:29   #106
weronika_91
Zakorzenienie

I ja się dołączam do grona bezrobotnych. Jestem po liceum i zaczęłam zaoczne studia z myślą,że w ciągu tygodnia będę pracowała. No ale nie ułożyło się jak narazie po mojej myśli.
Pozdrawiam
Stary 2010-11-25, 20:33   #107
pumas
Zakorzenienie

Cześć Weronika. Napracujesz się jeszcze, także spokojnie. Podziwiam wszystkich, którzy tak szybko zaczynają pracować.
Stary 2010-11-25, 20:48   #108
glizduha
Wtajemniczenie

Dzięki Pumas, tak to motywujące. Muszę tylko nabrać więcej pewności siebie i będzie OK.

Witaj Weronika

glizduha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 20:51   #109
Kala_88
Rozeznanie

Już nie mogę znaleźć kto pytał o pracę jako hostessa, ale z tego co pamiętam jak ja tak pracowałam to tak, zdarzają się hostessy zatrudnione bezpośrednio w firmie sprzedającej produkt i tak jest korzystniej ale to zdarza się mega rzadko, a zazwyczaj agencje reklamowe szukają hostess. Są ogłoszenia i w necie, i w gazetach typu "poszukujemy hostess na promocje" etc, czasem w necie widzę na konkretny weekend szukają na już. Dobrze zacząć od sprawdzonej agencji, poleconej przez kogoś, ale jeśli nie znasz nikogo kto tak pracował to zgłoś się z ogłoszenia, jak już będziesz znała nazwę agencji to poszukaj info w necie, myślę, że gdyby było coś nie tak to na pewno znajdziesz coś. Aha, i jeśli nie masz książeczki sanepidowskiej to zrób koniecznie.

Jula, dzięki za adres -pierwsze co zobaczyłam to Ania z Zielonego Wzgórza, już się pobiera

Edytowane przez Kala_88
Czas edycji: 2010-11-25 o 20:52
Kala_88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 22:16   #110
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Hej dziewczyny! Jestem po dniu próbnym za darmo... Polityka u tych państwa w Yes wygląda tak, że najpierw mam się za darmo uczyć, a jak się nauczę to dopiero za pieniądze. Jutro też miałam iść na 6h ale postanowiłam, że nie pójdę. Szkoda, bo wiele sobie po tej pracy obiecywałam. Tylko mam do południa zadzwonić, że jednak "dziękuję bardzo".
W ogóle to długa historia, ale ją opiszę.
Miałam być do 18.00 góra 19.00 ale sterczałam tam do po 20.00. Dwoje właścicieli babka i facet tam byli. Było ustalone, że babka ma mnie szkolić, ale miała dziś jakiegoś focha i nawet się prawie do mnie nie odezwała. Tylko raz zgryźliwym tonem, że nie mówi się "kamienie" a "cyrkonie"...
Facio oprowadził i tyle, potem już miałam obsługiwać. Tzn, nie zostało to nawet wprost powiedziane. Co chwila musiałam się dopytywać o coś. Czy wolno mi wejść za ladę, skąd wziąć klucz, żeby otworzyć gabloty, gdzie jest to, a gdzie tamto... Potem się okazało, że rzeczy z wystawy też należy sprzedawać, ale wyszło na to, że jestem głupia, że nie wiem. Facio sobie poszedł, a babka strzelała z oczu piorunami, na mnie i swoją pracownicę. Obsługiwałam w miarę możliwości. Jak ktoś wchodził to mówiłam dzień dobry, odczekiwałam moment i ruszałam do pomocy. Potem się okazało, że źle bo za mało czasu im daję do namysłu, że trzeba zostawić ich dłużej w spokoju, ale w Inglocie było zupełnie inaczej, trzeba było od razu. Te i inne uwagi zostały mi wytknięte dopiero na sam koniec. Podobno nie do końca spełniam standardy firmy, że źle ręce miałam ułożone, bo czasem miałam je za sobą. Szkoda tylko, że takie standardy nie zostały przedstawione na początku, a na sam koniec. No ale i tak mnie chcą.

A teraz najlepsze. Ich warunki. Praca na 1/3 etatu oficjalnie. Reszta pod ladą do ręki. Cały etat, 7h na godzinę. Praca systemem 2 razy 12h, 2 dni wolne. Czasem 3 razy po 12h.

Aha. Jak babka poszła i właściciel został z nami dwiema sam, to się bardzo "rozochocił". Podchodził aż za blisko i się ocierał o mnie.... Ohyda...

Do tego był strasznie gadatliwy, namolny i chciał żeby mu usługiwać. Wchodzenie w tyłek pełną gębą. " A może herbatki? A może czekoladki?" Tzn. nie ja tak robiłam, tylko ta dziewczyna która tam pracuje.

Była tak wylewny, że powiedział mi, że mają problemy finansowe i straty. Nie stać ich na pracowników, więc szukają oszczędności. Że teraz kogoś szukają tańszego niż te dziewczyny które są. I że jak tylko się zdecyduję to on zwolni jedną i ja wejdę na jej miejsce. Oznajmił, że zdarzają się nadgodziny, ale on ich nigdy nie płaci. Że dziewczyny nie były na urlopie więc muszą wykorzystać bo on im ekwiwalentu w gotówce nie da. Dużo jeszcze mówił, ale już mi się nie chce przypominać co.

Ogólnie jestem wykończona psychicznie tą atmosferą podlizywania się, jego nachalnością. On mówił jacy klienci potrafią być okropni i upierdliwi, a akurat tego nie zauważyłam. Tzn. obsługiwanie klientów to była najmilsza część.

Może źle robię, ale czuję wewnątrz wielki bunt na NIE.
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 22:21   #111
pumas
Zakorzenienie

Racja Magda, takich chamom mowimy nie !!!!!!!! I nie miej wyrzutow sumienia, niech szukaja innego frajera.
Stary 2010-11-25, 22:44   #112
VwVampirka
Zakorzenienie

Magda, myślałam, że ta praca będzie dużo lepiej wyglądać...
Gościu prawie Ci powiedział, że szuka frajerów i ma szczęście, bo trafił na Ciebie

Co byś nie zrobiła, nic z tego dobrego nie wyjdzie... Oni specjalnie nie będą Ciebie uczyć, bo do puki nie będziesz w pełni przeszkolona, to pracujesz za darmo, a jak już dostaniesz umowę, to pewnie Ci wypłacą tyle co na papierze a Ty nie będziesz miała nic do gadania... I tak można ludzi nawet 3 miesiące zwodzić, a potem wziąć następnych...

Dobrze zrobisz jak im podziękujesz za współpracę

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 22:50   #113
Zielona_herbata
Przyczajenie

Ale sie spisałyście No ale już wszystko przeczytałam.
Byłam wczoraj na podpisie w UP, oczywiście żadnych ofert nie mieli - czyli jak zawsze.
Ja już chyba zawsze będę bezrobotna

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 23:10   #114
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Racja Magda, takich chamom mowimy nie !!!!!!!! I nie miej wyrzutow sumienia, niech szukaja innego frajera.
Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Magda, myślałam, że ta praca będzie dużo lepiej wyglądać...
Gościu prawie Ci powiedział, że szuka frajerów i ma szczęście, bo trafił na Ciebie

Co byś nie zrobiła, nic z tego dobrego nie wyjdzie... Oni specjalnie nie będą Ciebie uczyć, bo do puki nie będziesz w pełni przeszkolona, to pracujesz za darmo, a jak już dostaniesz umowę, to pewnie Ci wypłacą tyle co na papierze a Ty nie będziesz miała nic do gadania... I tak można ludzi nawet 3 miesiące zwodzić, a potem wziąć następnych...

Dobrze zrobisz jak im podziękujesz za współpracę
Dzięki!!!!

Chyba potrzebowałam się jeszcze upewnić, że słusznie zrobię jak zrezygnuję. Zawsze lepiej jak ktoś postronny powie co o tym myśli.
Bo mimo ogromnego buntu na taka pracę, to jednak jakiś głosik wewnątrz mówi mi, że głupia jestem, że praca czeka. Albo przypominam sobie słowa mamy, która niejednokrotnie nazywała mnie leniem i pasożytem. Więc się zaczęłam zastanawiać, czy to nie przemawia przeze mnie lenistwo...

Tylko przez ten głupi Yes straciłam zajęcia z prawka. A dziś miała być pielęgniarka i zajęcia z pierwszej pomocy na fantomie i certyfikat. Teraz będę musiała kombinować jakoś żeby iść do innej grupy. Bez sensu.

Ogólnie mam o sobie tak niskie mniemanie, że raz poszłam się spytać o pracę w fabryce plastiku. Miałam być pakowaczem... Masakra, taki hałas że szkoda gadać. Wyszłam i stwierdziłam, że aż tak nisko chyba nie upadłam. Po czym w domu miałam awanturę, bo powiedziałam mamie że byłam, ale to chyba jednak nie praca dla mnie. I niestety zrobiła mi awanturę, niemal siłą chciała mnie zaciągnąć do tej fabryki i wyzwała od najgorszych, że tam jednak nie idę. Potem tata mnie trochę obronił, ale długo miała mega focha. To było jakieś 3 lata temu. Lepiej by było jakbym jej nie mówiła wtedy gdzie byłam.

No to teraz czekam do poniedziałku na rozmowę w Orsay. Oby wypaliło! Będę szukać dalej, ale jeśli będę pracować tylko te 15h to mam może zamiar zapisać się na jakiś wolontariat. Widziałam ofertę w biurze wolontariuszy, do pomocy w przedszkolu integracyjnym na 3h dziennie. Że też wcześniej się tym nie zainteresowałam! Przedszkole jest na mojej ulicy, widzę je z okna! Nawet bym nie musiała wydawać pieniędzy na bilety autobusowe, a za to bym miała jakiekolwiek doświadczenie "w zawodzie".
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 08:57   #115
HaleyJames
Raczkowanie

Nie było mnie tu od środy i tak się rozpisałyście, że czytanie zajęło mi prawie godzinę
A teraz muszę się wyżalić Jakieś trzy tygodnie temu wysłałam dokumenty na konkurs do Urzędu Skarbowego. Czas mijał i nikt nie dzwonił, więc pomyślałam, że jednak nie spełniłam wszystkich wymogów formalnych. Jednakże w środę o godzinie 16.00 dostałam mail'a z zaproszeniem na test. Niestety test odbył się wczoraj o 9.00 rano a ja wiadomość odebrałam dopiero dziś, bo wylądowała w spamie, do którego zaglądam bardzo rzadko. No w końcu to spam!!!! No i zła jestem jak diabli, bo uczyłam się do tego testu a tu taki klops. Od dziś będę sprawdzać spam po 2 razy dziennie, taka nauczka na przyszłość. A swoją drogą mogli tego mail'a wysłać trochę wcześniej a nie17 godzin przed testem!!! Ok, już mi lepiej
- Nic rzekł Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę, chciałem się tylko upewnić, czy jesteś...
HaleyJames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 08:57   #116
MYSZECZKA_83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mysia_m Pokaż wiadomość
Faktycznie takie stanie na stoiskach przez hostessy jest załatwiane przez spacjalną firmę, ale wiem że moja kolezanka nie czekała i nie szukała ogłoszeń tylko po prostu będąc w hipermarkecie na zakupach podeszła do jednej Pani na takiej promocji i poprosiła ja o jakis kontakt do jej firmy - juz na drugi dzień dostała pierwsze zlecenie
MYSZECZKA_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 09:06   #117
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HaleyJames Pokaż wiadomość
Nie było mnie tu od środy i tak się rozpisałyście, że czytanie zajęło mi prawie godzinę
A teraz muszę się wyżalić Jakieś trzy tygodnie temu wysłałam dokumenty na konkurs do Urzędu Skarbowego. Czas mijał i nikt nie dzwonił, więc pomyślałam, że jednak nie spełniłam wszystkich wymogów formalnych. Jednakże w środę o godzinie 16.00 dostałam mail'a z zaproszeniem na test. Niestety test odbył się wczoraj o 9.00 rano a ja wiadomość odebrałam dopiero dziś, bo wylądowała w spamie, do którego zaglądam bardzo rzadko. No w końcu to spam!!!! No i zła jestem jak diabli, bo uczyłam się do tego testu a tu taki klops. Od dziś będę sprawdzać spam po 2 razy dziennie, taka nauczka na przyszłość. A swoją drogą mogli tego mail'a wysłać trochę wcześniej a nie17 godzin przed testem!!! Ok, już mi lepiej
Pewnie masz gmaila.... Mam ten sam problem, zwlaszcza w pracy ostatnio.

REKLAMA
Stary 2010-11-26, 09:06   #118
MYSZECZKA_83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Dobra a która z Was się orientuje co do tego jakie konsekwencje czekają mnie jeśli zerwę umowę, w sumie jescze nie zaczęłam wykonywać dzieła itp.
Mam nadzięję, że to Ci trochu rozjaśni sytuację

Przez umowę

o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania określonego dzieła, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia. Jak zatem widać stronami umowy o dzieło są przyjmujący zamówienie oraz zamawiający.

Jak zatem widać umowa o dzieło jest umową odpłatną, wzajemną, dwustronnie zobowiązującą.
Odstąpienie od umowy

Od każdej umowy można odstąpić. Dotyczy to również umowy o dzieło. Od umowy może odstąpić zarówno przyjmujący zamówienie (dziełobiorca) jak również zamawiający (dziełodawca).
Odstąpienie od umowy o dzieło może być spowodowane różnymi okolicznościami. Może ono wynikać: z niedotrzymania terminu wykonania dzieła, z podwyższenia wynagrodzenia kosztorysowego, wadliwego wykonania dział, braku współdziałania a także może być uzależnione jedynie od woli stron.
Podwyższenie wynagrodzenia

Od umowy o dzieło zamawiający może odstąpić gdy podwyższeniu uległo wynagrodzenie kosztorysowe. Podwyższenie wynagrodzenia musi być znaczne. Zamawiający od umowy musi odstąpić niezwłocznie po tym jak dowiedział się o podwyżce wynagrodzenia. Musi on również zapłacić przyjmującemu zamówienie odpowiednią (do wykonanej już pracy) część wynagrodzenia.
Opóźnienie prac

Przyczyną odstąpienia od umowy może być również opóźnienie prac. Jeżeli z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie opóźnia się wykonaniem prac, w ten sposób, że nie ukończy ich w przypisanych umową terminach

, wtedy zamawiający może od umowy odstąpić. Co ważne zamawiający nie musi wyznaczać przyjmującemu zamówienie dodatkowego terminu do wykonania prac.

Wadliwe wykonanie

Podstawą odstąpienia od umowy może być również wadliwe wykonanie działa

. W tym wypadku jednak zamawiający musi wezwać przyjmującego zlecenie

do zmiany sposobu wykonywania dzieła. Jednocześnie musi wyznaczyć mu dodatkowy termin na prawidłowe wykonanie.

Gdy przyjmujący zamówienie w wyznaczonym terminie nie usunie wad wtedy dopiero od umowy można odstąpić. Warto również wiedzieć, że w wypadku niedotrzymania terminu przyjmujący zamówienie może powierzyć wykonanie dzieła innej osobie ale na koszt

przyjmującego zamówienie.

Brak współdziałania

Także z powodu braku współdziałania można odstąpić od umowy o dzieło. Z tej przyczyny od umowy może odstąpić przyjmujący zamówienie. Jeżeli bowiem do wykonania dzieła potrzebne jest współdziałanie zamawiającego a tego współdziałania brak to przyjmujący zamówienie może od umowy odstąpić. Wpierw musi jednak wyznaczyć zamawiającemu dodatkowy termin na podjęcie współdziałania.
Z każdego innego powodu

Zamawiający może odstąpić od umowy o dzieło z każdego innego powodu. Może jednak dokonać tego do chwili gdy dzieło nie jest ukończone. Musi on również zapłacić umówione wynagrodzenie. Z wynagrodzenia można odliczyć to co przyjmujący zamówienie zaoszczędził z powodu nie wykonania dzieła.

Umowo o dzieło jest umowa skutku. Jej zasady reguluja zapisy Kodeksu Cywlnego. W Twoim przypadku nalezy przypuszczac, ze w okresie 3 miesiecy masz wykonac rzecz (dzieło) ktore jest przedmiotem tej umowy.
1/ Jesli nie wykonasz "tego dziela" we ogole tz ze nie wypełniłes postanowien umowy, to (maksymalnie) musisz naprawic wszelkie szkody (straty) jakie poniosl zamawiajacy dzielo.
2/ Jesli wykonasz w termnie pozniejszym niż te 3 miesiace to zamawiajacy tez ma prawo zadac zadoscuczynienia za straty - jesli jakies poniosl.
3/ Jesli zerwiesz tą umowe to zamawijacy tez na prawo dochodzic odszkodowania (pokrycia strat) jakie w zwiazku z tym poniesie (bo np.: musi znalezc inna osobe co to dzielo wykona, zuzyles troche jego np. papieru na notatki i sa one bezwartosciowe, wypiles jego herbate w miejscu realizacji dziela, itp).

Jesli w tej "umowie o dzieło" nie jest jednoznacznie okreslone to dzieło (tz. nie ma jednoznacznej chrakterystyki , opisu tego dzieła (rzecz) to oznacz, ze to umowa nie jest umowa o dzieło.
Prcodwcy zawieraja umowy o nazwie "umowa o dzieło" bo unikaja w ten sposob
obciazen zusowskich (do czasu kontroli), natomiasy zgodnie z prawem, te
umowy nie maja nic wspolnego z umowa o dzielo regulowana postanowieniami kc.
Otrzymanie umowionego wynagrodzenia za wykonanie dziela (ratalne,
jednorazowe, zaliczki, itp.) jest odrebnym tematem i nie ma zwiazku (w tej
chwili) ze sprawa zerwania umowy.
IMOjesli:
1/ jest to UMOWA O DZELO to bym bardzo dokladnie przeanalizowal co mi moze
zrobic zleceniodawca jesli te umowe zerwe,
2/ jesli to umowa nazywa sie tylko "umowa o dzielo" a realia jej wykonywania
wskazuja ze jest to umowa o prace, to bym tą umowe zerwała (ale to jest tylko moje zdanie).

Zycze trafnych decyzji

Edytowane przez MYSZECZKA_83
Czas edycji: 2010-11-26 o 09:11
MYSZECZKA_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 09:28   #119
HaleyJames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Pewnie masz gmaila.... Mam ten sam problem, zwlaszcza w pracy ostatnio.
Gmail sucks!!! Tak czekałam na ten test aż go przegapiłam przez głupią pocztę. No cóż, kolejny bezproduktywny miesiąc dobiega końca. Oby następny był lepszy
- Nic rzekł Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę, chciałem się tylko upewnić, czy jesteś...
HaleyJames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-26, 09:30   #120
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Myszeczka, dzięki, czytałam już to
Po prostu nie poszłam tam do pracy, napisałam im maila, że w związku z nierzetelną umową rezygnuję ze współpracy z ich firmą. Dzwonili do mnie gdzieś 6 razy, ale nie odbierałam, nie chciałam sobie pyska parzyć, pewnie by mi grozili czy coś takiego, na co mi to. Potem sobie odpuścili i tyle. Dodatkowo tą "umowę" przejrzał wczoraj hmm jak to nazwać, nie tyle prawnik, ale osoba zajmująca się takimi sprawami w firmie mojego brata i cytuję "mogę sobie tyłek tą umową podetrzeć", więc się już uspokoiłam.

Magda, o jej, ja też do nich aplikowałam, tyle, że w Bydgoszczy i widzę, że chyba dobrze, że nie zaprosili na rozmowę. Co za oszołomy i masz bardzo dobry pomysł, coś czuję, że wezmą Cię w tym Orsayu więc będziesz mogła iść na wolontariat

Ja chciałam dzisiaj iść zanieść dokumenty do szkoły, ale nie chce mi się, w poniedziałek najpierw pojadę do UP do pośrednika, potem wróce do mojego miasteczka i pójdę do Pani wicedyrektor

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości