![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Kolacja we dwoje ???
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Mój tż również jest zwolennikiem mięska
![]() Ostatnio zauroczyłam go plackiem, jak go nazwać nie wiem ale już piszę jak go zrobiłam: a więc podsmażyłam mięsko mielone, oddzielnie cebulkę z pieczarkami, następnie połączyłam, dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czosnek (przyprawy wg uznania) razem to poddusiłam trochę a potem dodałam kukurydzę z puszki i czerwoną fasolę z puszki (osączone oczywiście). Usmażyłam placek ziemniaczany taki na całej patelni, przełożyłam go na talerz, dałam nadzienie-gorące, złożyłam na pół i posypałam tartym żółtym serem. I gotowe, mam nadzieję, że będzie smakowało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny bardzo fajne przepisy podałyście,na pewno z większosci skorzystam i zrobie te pyszności. Ja kiedyś mojemu TŻ zrobiłam naleśniki faszrowane pieczarkami i robię je do dzis.
Pieczarki obrac ze skórki,umyc,zetrzec na tarce na dużych dziurkach,przełożyc do garnka dodac troszke oleju,dusic pod przykryciem aż będą miękkie,doprawic sola i pieprzem,na patelni podsmażyc pokrojana cebulkę,przelożyc cebulkę do duszonych pieczarek wymieszac.Farsz wykladamy na wczesniej usmażone nalesniki (można tez poypac startym żółtym serem i dosłownie na chwilkę zapiec w piekarniku).Pychotka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
ja wyczarowalam kiedys cos takiego
![]() piersi z kurczaka z farszem z sera feta, rzodkiewek, orzechow laskowych + "kleksiki" purre ziemniaczane zapieczone w piekarniku+ sos czosnkowo -orzechowy(orzechy laskowe) na drugie danie zupa serowa, na wierzchu grzanki w ksztalcie serc Pozdrawiam i moze komus sie przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Ja kolacyjkę robię już jutro. I naprawdę nie wiem co przyrządzę. Przepis z serkiem i płatkami już wykorzystałam - pyyycha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
kurcze tez szukam jakis przepisow na kolacje..moj Tz konczy po 18 prace i zjadlby to jako obiad wiec musi byc mieso, piers bylaby dobra
![]()
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
ma ktoś jeszcze propozycje na romantyczną kolację? Muszę coś upichcić na urodzinki mojego męża
![]() ![]() Przepisów troszeczkę znam, ale chciałabym go czymś zaskoczyć czego wcześniej nie miał okazji spróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() help
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
a ja etz szykuje kolacyjke.
Jednak szukam jakiegos przepisu wegetariańskiego. bardzo zaciekawił mnie pomysł z dekoracja papryki ![]() super piramida. tylko zastanawiam sie czym taka piramide nadziać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
Jeśli kolacja we dwoje to na deser koniecznie tiramisu! Nawet jeśli coś nie wyjdzie to deserek uratuje wszystko, a nawet największy twardziel zmieknię pod wpływem tego przysmaku :P W końcu tiramisu to po włosku poderwij mnie.
![]() ![]()
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Cherry a masz moze przepis?
jak wkleisz to pewnie wszystkim sie przyda ![]() od razu z dokładna instrukcją. PROSZE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
-450Ml espresso -cukier puder 200g -kakao gorzkie, 1 łyżka -likier amaretto albo bailey,s 100ml -biszkopty podłużne 200g -serek mascarpone 750g -żółtko 6 szt Sposób przyrządzenia (ten sciągnęłam, ale robie tak samo): 1. Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem. 2. Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość. 3. Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem). A na koniec posyp wszystko kakao i gotowe. Smacznego!!!
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
na romantyczną kolację przeważnie robie spaghetti- mój tż jak widzi teraz spaghetti na stole to wie, że to będzie wyjatkowy wieczór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
fajne przepisy juz wiem czym zaskocze TZ-ta
![]() co do nalesników z pieczarkami to rzeczywiscie sa pyszne ja je robie jak powyzej ale i czasami optaczam w jajku i bułce tartej i podsmazam do zrumienienia sie bułeczki i podaje z filizanka barszczyku czerwonego narobiłyscie mi tez ochote na placek po wegiersku TZ go uwielbia ale robie go rzadko bo zawsze placki rozwalaja mi sie podczas smazenia a chciałabym mu jutro ugotowac na obiad wg przepisy Melki jak robicie placki że wam sie nie rozlatuja i w dodatku mozecie je złożyc na pół ?? ja zazwyczaj "placki"(rozleciałe i małe) podaje z mieskiem i sosem mysliwskim z winiar na to łyzka śmietany moze nie wyglada to pysznie przez te moje placki ale smakuje wysmienicie ![]()
Z czasem słowa stygną, więc odświeżaj je.... Edytowane przez aanitkaa Czas edycji: 2009-06-22 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Hey
Dziewczyny mam pytanko jak sie robi tego kurczaka z serkiem almette w płatkach kukurydzianych??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Nie wiem jak wam przypasuje moja propozycja z rybą wędzoną ale może się ktoś skusi bo przepis bardzo prosty a wyjątkowo smaczny.
Sałatka ala łosoś Marchewki surowe trzemy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy w kawałeczkach wędzonego dorsza(inna ryba wędzona jest za tłusta!) Ja najczęściej kruszę go palcami bo dorsz jest chudą rybą i łatwo się wtedy wyjmuje ości(a nie ma ich dużo) Wszystko mieszam w salaterce i dodaję majonez.Właściwie nie przyprawiam niczym bo tak mi smakuje najbardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Tez mialam taki dylemat - wybralam w koncu pujscie do restauracji...
Jest taki serwis www.goldengift.pl gdzie mozna kupic w prezencie vaucher na kolacje w dobrych restauracjach - ja bylam w Warszawie w restauracji Sekret na starowce - polecam i restauracje i goldena za mila obsluge.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
polecam zapiekanego bakłażana,
Trzeba wydrązyć środek by powstały takie łódeczki (najlepiej mieć małe bakłazany), wydrążone kawałki bakłazana wrzucić na patelnie razem z pomidorkami jakimś mieskiem co kto lubi, cebulka, pieczarki, poddusić delikatnie, wypełnić łodeczki i przykryć plasterkami mozzarelli do piekarnika 180 st, na jakies 45 min , dobrze jest włożyc kawaleczki mozzarelli do srodka, a plasterki po wierzchu wlozyc dopiero 20 min przed wyjeceim z piekarnika |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
papryka- najlepiej czerwona/pomarańczowa mozarella czerwona cebula czosnek bazylia pietruszka łyzeczka masla skórka z cytryny orzechy paprykę przysmażyć na woku/grillu udusić cebulę z czosnkiem posiekać bazylię i pietruszkę zieloną pokroić mozarellę paprykę nadziać wymieszona mozzarellą+ziołami+cebulą wrzucić do piekarnika, papryka powinna pozostać lekko chrupka, ser rozpuscić przygotować kuskus, doprawic czsnkiem, skórką z cytryny, ziel. pietruszką ("po marokańsku") podawać z papryka i schłodzonym winem wytrawnym. Mniam ZERO MIĘSA
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Dot.: pomysl na romantyczna kolacje ;)
A ja wam polecam bardzo prostą sałatkę caprese. Robi się ją dosłownie kilka minut a w połączeniu z lampką wina można spędzić super wieczór z ukochana osobą. Mniej czasu przy garach = więcej czasu na deser i upojna noc
![]() http://www.dylu.org/maledania/caprese.html Można ją robić w różnych wariacjach np zastępując mozzarelę, serem pleśniowym. Lub dodając oliwki. Mój przepis: - Dwa duże pomidory - opakowanie ulubionego sera pleśniowego - garstka oliwek - kilka liści bazyli - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sól i koniecznie świeżo mielony pieprz - dla tych co lubią zioła prowansalskie Pomidory myję i kroję w spore plastry. Ser w plastry lub niezdarne kawałki. Układam na talerzu na przemian pomidora z serem. Posypuję bazylią i oliwkami. skrapiam dosyć obficie oliwą i delikatnie octem balsamicznym. Doprawiam solą i pieprzem i ziołami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
moj chlopak ma za kilka dni urodziny i chce go do siebie zaprosic na noc i przygotowac jakis super romantyczny wieczor ale nie wiem co mam ugotowac moj tż uwielbia kurczaka pod każda postacia
![]() ![]() ![]() Edytowane przez zagubionadama Czas edycji: 2009-10-09 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Oto rewelacyjna potrawa - prosta i lekkostrawna, a przy okazji niezwykle smaczna. To składniki: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/bzzz/4973-romantyczna_kolacja
Z nich należy zrobić sosik. Rybkę krótko dusić, dodać wodę, kostkę, śmietankę, zagęścić jak kto lubi. Wino różowe jest najlepsze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Może uproszczona wersja kurczaka po hindusku?
Potrzebujesz: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 puszka 400 ml mleka kokosowego curry (sypkie) imbir (może być sypki) ryż dziki lub brązowy Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju na patelni. Przerzucić do garnka, wlać mleko kokosowe, wsypać curry i imbir, dusić jakieś 15 minut. Ewentualnie dodać trochę soli i pieprzu. Ugotować zgodnie z przepisem torebkę ryżu. Wyłożyć na talerze albo do miseczek, nalać na to kurczaka w sosie. Można zwiększyć objętość potrawy, dodając poza kurczakiem podgotowanego kalafiora w różyczkach, ale to nie jest konieczne. Inny pomysł to kurczak faszerowany fetą i suszonymi pomidorami. Ja przekrawam filet wpół, w miejsce między tą cienką polędwiczką a właściwym filetem wkładam nadzienie, spinam kilkoma wykałaczkami i trochę obsmażam na patelni. Potem wstawiam na jakieś 10-15 minut do piekarnika na 150 stopni. Nadzienie: feta (może być byle jaka, nawet lepsza jest ta "Favita", bo jest miękka), pocięte w kawałki suszone pomidory, zioła wedle upodobań. Do tego sałata z winegretem, ewentualnie sałatka z białej fasoli (odsączona fasola, papryka, ogórek, sok z cytryny, zioła). Na deser - lody Haagen Dazs, np. czekoladowe i Strawberry Cheesecake. Na starter - melon z szynką parmeńską, nie wymaga żadnego wysiłku, a jest efektowny (do hinduskiego nie pasuje, do hinduskiego starter zrobiłabym z kuskusu z papryką, ogórkiem, tuńczykiem, sosem z oliwy, pieperzu i cytryny). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
dzieki za przepisy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Przyczajenie
|
a do tych kotlecików co? frytki?
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Kiedyś zrobiłam 3-daniową kolację...bardzo prostą.
Starter: *kilka plastrów wędzonego łososia *serek (almette, bądź jakiś tańszy) *natka pietruszki *sok z cytryny *ugotowana brokuła *pomidorek koktajlowy (dekoracja) łososia i pietruszkę posiekać i wymieszać z serkiem i sokiem z cytryny. Uformować z papieru okrąg wysokości mniej więcej 5-7cm i średnicy powiedzmy 4-5 cm. Ułożyć na talerzu i wepchnąć na dno trochę pogniecioną brokułę (ok 1-2cm) a na wierzch ułożyć masę która powstała po zmieszaniu pozostałych składników. Włożyć do lodówki na ok godzinkę. Delikatnie rozciąć papierową foremkę i starter gotowy. Można udekorować pomidorkiem. Zamieszczam zdjęcie to może Wam to trochę rozjaśni moje zagmatwane tłumaczenie ![]() Danie główne: Pstrąg z plasterkami cytryny i masłem czosnkowym w "środku" zawijam w folię i na grilla. Znane, proste i pyszne..do tego pieczone ziemniaczki( można zawinąć w folię i wrzucić do ognia) Deser: Lody z różnymi owocami i bitą śmietaną. Chyba największe wrażenie zrobił mój starter...i dobrze...dobry początek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
U nas nie ma za bardzo warunków na romantyczne kolacje, bo oboje mieszkamy z rodzicami, przy czym bardziej mieszkamy u mnie
![]() Ale czasem zdarza nam się razem gotować, lub ja po prostu gotuję coś dla nas na kolację jeśli uda mi się wcześniej wrócić z pracy. Największą furorę jak dotąd zrobiły dwa dania, oba z piersią kurczaczą. Oba podpatrzone i zainspirowane wizażowym wątkiem o tychże piersiach ![]() ![]() kolacja nr 1. Rozbite piersi z kurczaka posypane solą czosnkową, słodką papryką i curry, na nich podsmażone z cebulką pieczarki, na nich dość gruba warstwa majonezu (doprawione pieprzem cayenne) i na tym wszystkim starty, żółty serek -całość zapieczona a piekarniku. Do tego - ziemniaczki (uprzednio podgotowane) w talarkach, posmarowane masełkiem, posypane czosnkiem, bazylią i oregano i podpieczone w piekarniku (razem z cycami) oraz gęsty sos serowo-ziołowy do maczania ziemniaczków. Sos z serka topionego ziołowego, trochę startego żółtego, trochę pleśniowego(niebieskiego) trochę śmietany i bazylia i oregano. Kochanie miał buźkę krzywą jak zjadał ostatni kawałek, że już się skończyło ![]() kolacja nr 2. Piersi kurczacze rozbiłam dość cienko. obsypałam z obu stron przyprawami - sól, czosnek, burry, papryka słodka i ostra. położyłam po kawałku serka topionego ziolowego i śmietankowego. Zawinęłam serki tworząc z mięsa wałeczki. Opanierowałam w bułce tartej wymieszanej z sezamem, przy czym sezamu było sporo. Do tego ćwiartki ziemniaków smażone (tu poszłam na łatwiznę, kupiłam takie gotowe, przyrządza się je jak frytki) i surówka z pekińskiej, cebulki, papryk i ogórka. Dla faceta super propozycje - jest mięcho. Dla nas też - bo trochę inaczej niż zazwyczaj ![]() Edytowane przez Isia83 Czas edycji: 2009-10-22 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.