|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
achaia - jeszcze raz gratuluje maleństwa i mam do Ciebie pytanie bo z tego co pamiętam to rodziłaś w Matce Polce. Czy potrzebne są tam ubranka dla dziecka na cały okres pobytu w szpitalu czy wystarczy tylko coś na wyjście, i jak wygląda sprawa z kosmetykami - zapewniają dla dzieci czy trzeba się samemu zaopatrzyć?
Jak w ogóle oceniasz pobyt w szpitalu, bo opinie które ja słyszę są tak skrajne że już sama nie wiem w co wierzyć... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale poza tym jednym wyjątkiem naprawde nie narzekam ![]() ![]() Ubranka możesz mieć swoje ale jak nie masz to oni dają szpitalne. Na początku mała była w szpitalnych później mąż przywiózł mi nasze i zawsze wieczorkiem jak położne zabierały maluchy do kąpania i ważenia to wkładałam do łóżeczka swieże ubranko. Podobnie z pieluszkami tetrowymi do wycierania dziobka w użyciu były dwie - też jak nie masz to oni dają ( oni w CZMP zawijają dodatkowo malucha w tetrową pieluchę i na to dopiero kocyk - oczywiście kocyki ich chyba że dasz swój kocyk albo rożek). Swoje musisz mieć chusteczki do pupci i pampersy. Kosmetykami kąpią swoimi ja dawałam tylko dodatkowo krem do pupci chociaż ta ich szpitalna maść też jest super. Tak więc weź na pewno chusteczki i pampersy. A reszte jak wolisz. Ze mną leżała dziewczyna z poza Łodzi i cały pobyt ubranka i tetre miała szpitalne i nikt jej nic nie mówił. A kosmetyki dla dzidziusia na pewno sobie odpuść ![]() Podobnie koszule - oni dają swoje i zawsze leżą na zmiane na korytarzu więc ja swoich nie wyciągałam tylko śmigałam w ich ![]()
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nieco się w takim razie uspokoiłam bo z tego co piszesz to naprawdę nieźle to wyglądało. ![]() Wieczorem więc zabiorę się jeszcze raz za moją torbę i nieco ją zmodyfikuję ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moje Maleństwo ma 2 miesiące niecałe - urodził się w listopadzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
anulka3999 skąd dokładnie jesteś? Bo widzę, ze wielkopolska
![]() Wklejam tekst z poczekalni, który tam naskrobałam ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
ja okolice Kalisza - co do tych witamin to przydatna informacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
anulka we wszytskich madrych prasach jakie czytalam pisza ze jak sie karmi sztucznym witamin nie podawac
mi jednak pewdiatra przy pierwszym dziecku kazala dawac ![]()
#98 |
Rozeznanie
|
czytałam również żeby nie podawać jeśli dziecko zjada więcen niż 200 ml dziennie mm. Pediatra nic mi nie mówił własnie na temat witamin a wybieram sie dopiero 19 stycznia do niego...
Dziś zauwazylam drobne grudki na prwej piersi i podejrzewam kłopoty ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Też się ostatnio zastanawiałam nad tymi witaminami, bo są dni kiedy Małej daje MM np. dwa razy w ciągu dnia.
Ostatnio np. tak mnie korcił bigos....zjadłam troszkę i chyba potem Sara miała lekkie wzdęcia bo marudziła przez dwa dni. To dawałam jej MM. I właśnie wtedy się zastawiałam czy dawać też te kropelki.... ![]() anulka3999 ja okolice Poznania ![]()
#100 |
Rozeznanie
|
Możliwe, że od tego bigosu mogła mieć wzdęcia. Ja osobiście nie chce żeby mały mial nadmiar tych witamin bo to również jest szkodliwe - nie podaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
kurcze dzis chyba idę na zdjemowanie szwów....buuuuuuuuu, mam jeszcze opatrunek, ale już ciągnie i odparza po bokach, jak szwów dziś nie zdjemą to przyjeżdża do mnie znajoma położna zdjąć opatruek bo chcę już wietrzyć ranę. I teraz mam problem. Tu zima jak trzeba i jak botem ubrac się na dwór z tą raną-CC? Nałożyć na nią coś, taki opatrunek?
Dziewczyny a propos wit D3, jak macie w kapsułkach za te 3 dychy poproście pediatrę o taką na receptę w kropelkach kosztuje 4,80 ![]() Dzis mała dała popalić. Ale potem o 3.30 zasnęła i wstała ok 7 rano, pół ksiązki przeczytałam jak jadła;-) Wczoraj był test z butla Aventu, je tak samo szybko, TŻ karmił i strasznie mu się podobało ![]()
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
hehe mnie tu jeszcze nie było więc jestem, ale ciągle w dwupaku, mam nadzieję że już nie długo i szybko do was tu dołącze
MARIKA https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1292414828 no normalnie rozwaliło mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
muron tak długo u was każą trzymać opatrunek na ranie??? U nas ściąga się na drugi dzień
![]() A ja będziesz wychodziła i nie chcesz sobie obcierać rany to możesz sobie na nią położyć gaziki. Kurka nie wiedziałam, że można te kropelki wziąć na receptę...wrrrr Kalinka nie chciała spać czy problem z brzuszkiem? Bo Sara od paru dni meczy się z odbijaniem. Jak już sobie beknie to jest dobrze, ale wcześniej płacze bidulka.
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mariko nic nie przeplacilaś, wit D jest tania owszem , ale K już nie, wiec twoj zestaw K+D wychodzi naprawde tanio, a te preparaty z wit D to devikap, lub vigantol(ostatnio byla afera ze czesci pipetek sie rozpuszczaly) moj synio zażywal ta serie wycofana własnie ![]()
![]() Edytowane przez Stokrotka81 Czas edycji: 2011-01-04 o 11:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój też lubi karmić ![]() ![]() Wiecie chyba dopada mnie baby blues ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czy ktoś też tak ma i czy to mija??
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#107 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
plakalam i ja i maly i po co, nikt przez to nie bedzie szczesliwy, a jak juz zrezygnowalam z karmienia zupelnie dziecko nagle sie uspokoilo, moje nerwy idzielalu sie i jemu Cytat:
co znaczy skrot MM?? moje mleko?? ![]() a już wiem chyba mleko modyfikowane ![]()
![]() Edytowane przez Stokrotka81 Czas edycji: 2011-01-04 o 14:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
No nioe wiem o co jej chodziło. Mam z tym problem jeszcze. Jak się wije to wiem, że brzuszek. Ale jak płacze z innego powodu to nie bardzo wiem czemu;-) Była nakarmiona, "beknięta";-), miała sucho. TŻ ją położył śpiącą. 2 minuty i w ryk. ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
Ja nie chciałam karmić do momentu aż, hm... nie wiem kiedy, bo w szpitalu też myślałam, wyjdę i robię modyfikowane. Tez wszyscy jak na nienormalną patrzyli. A to jest tylko układ matka-dziecku i innym wara od tego. Nie przejmuj się. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
muron ja wiem ze z mlekiem, tylko pyt bylo czy dawac wit K jak sie karmi modyfikowanym
wedlug mojej pediatry tak
#110 |
Zadomowienie
|
achaia
![]() ![]() Ja też miałam Baby Bluesa, płakałam kiedy pierwszy raz podałam Sarze MM, bo mojego było za mało. Głupie to jest.....zamiast cieszyć się, że się naje to wyłam, że to nie moje mleko pije....Laktacja jednak się pobudziła i teraz pije moje. Tylko z kolei mamy taki problem, że z cycka za szybko jej leci i się krztusi i wścieka, więc zazwyczaj ten początek odciągam i daje jej z butelki a potem dopija z cycka. Także głowa do góry. Nie słuchaj innych bo od tego głowa czasami pęka ![]() Humory mijają, uwierz ![]() Mój mąż niestety bardzo się nie angażuje w opiekę nad Małą ![]() Jak ją kąpiemy to on ją kąpie, potem ja ją ubieram a on wylewa wodę, szczotkuje główkę Sary i wynosi ją z łazienki a ja w tym czasie szykuję się do karmienia. Ostatnio odwalił taką akcję, że szok. Czekałam na niego w łazience aż przyjdzie ją wykąpać, w końcu się wkurzyłam i sama ją wykąpałam. Jak usłyszał to przyleciał i coś tam jej popluskał w wodzie. Jak ją wyciągnęłam to wyszedł z łazienki i nie wrócił już. Namachałam się z wyciągnieciem spod Małej mokrego ręcznika, potem Sara darła się wniebogłosy bo głodna już była a nie lubi się też ubierać, to nawet nie przyszedł zobaczyć co się dzieje. Wychodzę z Małą z łazienki a on przy kompie......jakieś pierdoły ogląda ![]() ![]() I chyba przemyślał sprawę bo na drugi dzień do rany przyłóż ![]() Przepraszam, że się tak wywnętrzam, bo zazwyczaj tego nie robię, ale musiałam się komuś wygadać.... ![]()
#111 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi moja mama ciągle powtarzała w tym trudnym okresie co mam robić a ja jej ślepo wierzyłam i dobrze na tym wyszłam. Mówiła przystawiaj małego jak najczęściej - choćby nie starczało pokarmu to niebawem sięzmieni - laktacja musi sie unormować. Mówiła nie denerwuj się bo wszytko jest wporządku a to twoje nerwy działaja na "nie". Pomyśl sobie że to ty jesteś mamą tego dzieciątka i ono jest zależne od ciebie. Co ty mu nie dasz, nie zrobisz, nie pomożesz to ono nie dostanie... Jeśli myślisz że coś robisz źle to zadaj sobie pytanie : a czy gdybym tego nie zrobiłą to czy dziecko byłoby niezadowolone/czy było by mu lepiej??? Pamiętaj że jesteś jego podporą i bez Ciebie nie istniało by - rób swoje - to co on chce i nie słuchaj co inni na to mają do powiedzenia!!!!!!! Rób tak byście oboje byli zadowoleni a przede wszyt\stkim by maleństwo miało zadowolną minke - tylko od Ciebie to zalezy. UWIERZ ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
Robi bardzo dużo. Z kąpaniem mamy jeszcze problem- on trzyma, ja myję, bo to takie małe, śliskie i trochę się boimy... Kurcze od 2 dni jak zje, beknie, zaśnie, wkładamy do łóżeczka- i otwiera oczy i nie chce spać, albo płacze....W dzien nie ma tego problemu...
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Napisałam, że faceci maja czasem pewne "odchyły" od normy i wtedy ja nie rozumiem dlaczego ![]() Co do płaczu Twojego Maleństwa to może nie chce spac w łóżeczku? Może chce bliskości i trzeba ja zabrać do mamy i spac razem...Małe dzieci czesto potrzebują czuć że sa bezpieczne a takie bezpieczeństwo tylko przy mamusi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#114 | ||
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() Jeśli idzie o witaminy to nasza pediatra kazała dodawać do mleka vit. D i C. Cytat:
![]() A co do karmienia to chetnie przyjme dowolne ilości ![]() ![]() Moja mała tez czasami marudzi mimo że teoretycznie wszystko już ma zrobione, wtedy Tż bierze ja i kładzie sobie na klacie i tak zasypia w końcu utulona. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
muron a może Kalinka po prostu przestawiła sobie noc z dniem? Sara tak miała na początku. W dzień spała jak reks a w nocy oczy jak 5 zł. Budziłam ją wtedy w ciągu dnia, żeby sie troche zmęczyła i jakoś przeszło. I wiem, ze robiłam błąd usypiając ją na noc w pokoju w którym grał telewizor i choinka była włączona. Rozpraszało ją to
![]() W ciągu dnia gra radio i zasypia jak Aniołek a w nocy jest cisza, ja mówię szeptem i tez śpi ![]() achaia zobaczysz, że z czasem będzie coraz lepiej ![]() ![]() A jeśli chodzi o męża.....to nie jest tak źle jak to wygląda ![]() ![]() Po prostu nie umie tak bardzo okazywać uczuć i wiem, że mu trudno Małą tak wycałować jak ja ![]() ![]() Ale wiem też że potrzebny mu czasami taki zimny prysznic w postaci mojego focha ![]()
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ja łapię doły z innego powodu, strasznie nie lubię jak TZ albo mama chcą mnie wyręczać we wszystkim. czasem mi się płakać chce bo ciągle zwracają uwagę, to zrób tak, to inaczej, jakbym nie umiała a oni wiedzieli najlepiej ![]() Achaia, ja cię rozumiem, mi nadal mleka starcza na 2, góra 3 karmienia. i wkurza mnie zdziwienie albo nawet oburzenie niektórych że karmię sztucznym no ale przecież mleka nie wyczaruję a robię co mogę ![]() staram się tylko znajdować w tym jakieś plusy, dziś np mogłam spokojnie małego z mamą zostawić a sama miałam wychodne ![]()
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- mnie się wydaje, że sobie poprzestawiała;-) Oby na niedługo. Żal tak ją budzić...No ale wiem, mama też mi to mówiła
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=muron;24178287]no nie będę spać z dzieckiem. Mogę trochę poleżeć, ale nie spać. W dzien nie płacze w łóżeczku;-)
---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Czyli łóżeczko nie takie złe ![]() A propos dziewczyny śpicie z Maluszkami czy nie??? Mój ma 2 miesiące i śpimy razem - choć nie musielibyśmy bo mały zasypia w łóżeczku i bawi sie w nim swobodnie, lubi je. Ja z nim śpię z wygody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Ja spałam z Sarą na samym początku, tzn. spaliśmy
![]() ![]() ![]() Po prostu bałam się o nią....wolałam słyszeć jak oddycha. Teraz śpi w swoim łóżeczku. Dopiero po ostatnim nocnym karmieniu biorę ją do nas tak koło 4-5 rano, bo mamy wtedy w sypialni 18 stopni a w piecu się już nie pali i Pyrtusiowi jest chłodno a koło mamusi jest cieplutko ![]()
#120 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=anulka3999;24182275] Cytat:
![]() pewnie inaczej by było jakby jadła cycka, wtedy pewnie wygodniej
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.