Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-29, 19:37   #91
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2

Cytat:
Napisane przez potencjalnie Pokaż wiadomość
Wątpie, a na bazarkach stoją Panie z normalnym mlekiem
U mnie nie widziałam takich pań...
Wie ktoś może gdzie w Warszawie mogłabym kupić dobre mleko od szczęśliwych krów?
Stary 2011-01-29, 20:14   #92
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
U mnie nie widziałam takich pań...
Wie ktoś może gdzie w Warszawie mogłabym kupić dobre mleko od szczęśliwych krów?
może jakieś eko albo coś w ten deseń

tak naprawdę jeśli ktoś chce mieć w 100% dobre produkty to chyba sam musi zacząć uprawiać bo np takie kakao na czekoladę to kto to zbiera? małe dzieci , które muszą to robić aby rodzina miała przysłowiową miskę ryżu

i jeszcze odnośnie krów to co im robią jest straszane ,ale chcialam uzupełnić że krowa zawsze ma mleko nie tylko podczas ciży i karmienia choć wtedy w większych ilościach

Edytowane przez agatri
Czas edycji: 2011-01-29 o 20:27
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 00:06   #93
BachaTH
Raczkowanie

Mam do Was pytanie
1 Jak poznać (po składzie), że mydło jest z tłuszczu zwierzęcego?

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

Cytat:
i jeszcze odnośnie krów to co im robią jest straszane ,ale chcialam uzupełnić że krowa zawsze ma mleko nie tylko podczas ciży i karmienia choć wtedy w większych ilościach
Co mogą robić krowom?
BachaTH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:07   #94
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Mleka nie pije ale chyba zaczne wybierać czysto wegańskie kosmetyki. Chyba przestane jeść rownież jaja, ponieważ są okupione cierpieniem. Tylko co ka będę jadła poza soją i ryżem?
Dokładnie, bo, jeżeli jest problem z produkcją mleka, to dochodzą do tego też przetwory mleczne (jogurt, maślanka, śmietana, twaróg, masło, mleko w proszku, ser żołty).

Mnie ten problem w zasadzie nie dotyczy, bo nie jem przetworów mlecznych, poza masłem. Jednak problem jest poważny, bo większość ludzi na co dzień je co najmniej część z wymienionych powyżej produktów.

Myślę, że może jakimś rozwiązaniem byłoby kupowanie w sklepach ze zdrową żywnością, tylko kogo byłoby stać na stałe i wyłączne zaopatrywanie się w nich?

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2011-01-30 o 10:08 Powód: poprawka
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:24   #95
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BachaTH Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie
1 Jak poznać (po składzie), że mydło jest z tłuszczu zwierzęcego?

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------
W składzie tłuszcz zwierzęcy to sodium tallowate.
Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:47   #96
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Myślę, że może jakimś rozwiązaniem byłoby kupowanie w sklepach ze zdrową żywnością, tylko kogo byłoby stać na stałe i wyłączne zaopatrywanie się w nich?
Tyle, że "zdrowa żywność" to też nie zawsze "żywność wyprodukowana bez cierpienia zwierząt"
Stary 2011-01-30, 11:12   #97
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, bo, jeżeli jest problem z produkcją mleka, to dochodzą do tego też przetwory mleczne (jogurt, maślanka, śmietana, twaróg, masło, mleko w proszku, ser żołty).

Mnie ten problem w zasadzie nie dotyczy, bo nie jem przetworów mlecznych, poza masłem. Jednak problem jest poważny, bo większość ludzi na co dzień je co najmniej część z wymienionych powyżej produktów.

Chciałabym, żeby nabiał miał jakieś oznaczenia, podobnie jak jajka (o,1,2,3), w zależności od sposobu chowu zwierząt. To jest jednak duża sprawa, ludzie jedzą nabiał na potęgę, większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez masła, mleka czy sera. Ja zdeklarowaną wegetarianką nie jestem, ale mięsa nie jem prawie w ogóle, nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam coś w stylu 'wędliny', ale jednak nie wyobrażam sobie życia bez nabiału. Nie chcę rezygnować z czegoś, co lubię (moje życie nie może być jednym wielkim wyrzeczenie) jednocześnie chcę nie robić krzywdy zwierzakom. Odkąd dowiedziałam się o oznaczaniu jaj, nigdy nie kupuję trójek, chociaż tyle. Jeżeli krowa, od której pozyskiwane jest mleko jest hodowana w n0rmalnych warunkach, nie widzę w dojeniu jej nic złego (wszak odkąd ludzie oswoili zwierzęta... i tp, itd.).
Nie wie nikt nic, czy są może takie plany? O planach dot. zabronienia testowania na zwierzętach słyszy się od dawna.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 11:15   #98
potencjalnie
Raczkowanie

malgosia86 ser żółty w moim przypadku odpada - podpuszczka, śmietany nie lubie, jedynie jogurt naturalny - mniejsze zło ale i tak jest w nim mleko ;/

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Chciałabym, żeby nabiał miał jakieś oznaczenia, podobnie jak jajka (o,1,2,3), w zależności od sposobu chowu zwierząt. To jest jednak duża sprawa, ludzie jedzą nabiał na potęgę, większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez masła, mleka czy sera. Ja zdeklarowaną wegetarianką nie jestem, ale mięsa nie jem prawie w ogóle, nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam coś w stylu 'wędliny', ale jednak nie wyobrażam sobie życia bez nabiału. Nie chcę rezygnować z czegoś, co lubię (moje życie nie może być jednym wielkim wyrzeczenie) jednocześnie chcę nie robić krzywdy zwierzakom. Odkąd dowiedziałam się o oznaczaniu jaj, nigdy nie kupuję trójek, chociaż tyle. Jeżeli krowa, od której pozyskiwane jest mleko jest hodowana w n0rmalnych warunkach, nie widzę w dojeniu jej nic złego (wszak odkąd ludzie oswoili zwierzęta... i tp, itd.).
Nie wie nikt nic, czy są może takie plany? O planach dot. zabronienia testowania na zwierzętach słyszy się od dawna.
To byłby świat idealny Niw słyszałam o takich planach bo mało kogo obchodzi co się dzieje z krowami
potencjalnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:41   #99
malgosia86
Zadomowienie

Ja też nie jestem przeciwko pozyskiwania mleko od krów. Tylko wiadomo, nie chciałabym, żeby przy tym cierpiały.
Przetworów mlecznych nie jem akurat ze względów zdrowotnych, ale nie wykluczam, że w przyszłości będę mogła i chciała je jeść

Wbrew pozorom, da się bez nich obejść (kiedyś też myślałam, że to nie jest możliwe, bo jadłam codziennie sporo nabiału). Ale ja Was w żadnym wypadku do tego nie namawiam, bo sama gdybym mogła to chętnie jadłabym ser biały, żółty czy jogurt (to moje ulubione), tylko piszę, że to jest możliwe

Ciężka sprawa z nabiałem, bo myślę też że od nikogo nie można wymagać, żeby zrezygnował z mleka czy przetworów mlecznych (czy namawiać do takiej rezygnacji).
Może raczej trzeba jeszcze sprawdzić te informacje Tzn. czy wszystkie przedsiębiorstwa mleczne tak robią, czy to zasada czy wyjątek?
Może znajdą się takie, które tego nie robią?

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie chyba takiego maila do mleczarni z pytaniem, w jaki sposób otrzymują mleko i czy nie cierpią przy tym krowy. Poza tym, wydaje mi się, że mogliby się zasłonić tajemnicą handlową

Edit: Co do regulacji prawnych, to myślę, że są jakieś, które tego dotyczą (skoro uregulowali sprawę oznaczeń jajek, to czemu nie mogłoby być standardów dla pozyskiwania mleka od krów?). Tylko ja nie mam pomysłu, w jakiej ustawie tego szukać. O ochronie zwierząt? Może jest jakaś o zwierzętach hodowlanych? Ktoś ma pomysł?

Edit2: Zapomniałyście o jednej kwestii - ciągle przecież mleko dostarczane jest do mleczarni przez rolników (nie wiem, czy nie otrzymują on z tego tytułu dopłat). Wiec to nie jest możliwe, żeby 100% mleka w Polsce "powstawało" w opisany powyżej sposób.

Znalazłam dyrektywą dotyczącą wyrobów z mleka, jeśli ktoś chciałaby przeczytać:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...01:014:PL:HTML
naniesione poprawki:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...33:014:PL:HTML

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2011-01-30 o 12:05
Stary 2011-01-30, 13:22   #100
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
To byłby świat idealny Niw słyszałam o takich planach bo mało kogo obchodzi co się dzieje z krowami
No np. nas Skoro ktoś zainteresował się sprawą kur (a czytałam chyba, że od któregośtam roku chów klatkowy ma być całkiem zniesiony, tylko nie wiem na ile to była wiarygodna informacja), to może innymi zwierzakami hodowlanymi też?

Cytat:
Znalazłam dyrektywą dotyczącą wyrobów z mleka, jeśli ktoś chciałaby przeczytać:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...01:014:PL:HTML
naniesione poprawki:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...33:014:PL:HTML
O mamo ale tego dużo. Poczytam potem, dzięki!
Stary 2011-01-30, 22:35   #101
Tigresa
Raczkowanie

Dziewczyny, przepraszam, że nie na temat, ale może zechcecie podpisać petycję http://www.petycjeonline.pl/petycja/...enia-czynu/161
Chodzi o wymierzenie maksymalnej możliwej kary dla morderców kotka. Sprawie grozi przedawnienie, a podpisów na razie nie jest zbyt dużo.

A tu jeszcze petycja do premiera w sprawie zaostrzenia kar za znęcanie się nad zwierzętami. http://www.petycje.pl/petycjePodglad...6Dziewczyny,to
Dzięki

Tigresa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-31, 11:58   #102
rula
Raczkowanie

Kurki, świnki, krówki i inne zwierzęta hodowlane może i na wsi żyją przyzwoicie ale i na nie przyjdzie pora pocieszające dla mnie jest to że gospodarze godnie się z nimi obchodzą i kiedy przychodzi na nie czas zabijane są naprawdę w najmniej bolesny sposób.
rula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 13:11   #103
megana88
Raczkowanie

Jestem stałym bywalcem wioski i wiem, że zwierzęta są traktowane godnie. Wiem, że są ludzie, którzy nawet źródła swego utrzymania nie potrafią traktować godnie tylko się znęcają, ale takich załatwia się szybko.
Wiele rzeczy mnie czasami doprowadza do łez, bo nie rozumiem jak można zabić np. świnię czy oddać krowę do rzeźni jak służyła dzielnie tyle lat, ale niestety, takimi prawami żądzi się wieś. Ja jedyne co próbuję zmienić to mentalnośc ludzi. Wkurza mnie ta obojętność. Umarł pies, będzie następny, nikt nawet nie wspomni o nim. Wiem, że odkąd przyjeżdżam do "teściów" wiele się zmieniło. Nie mają psów na łańcuchu, bo ja od razu panikę sieję i monotonne pogadanki, ale niestety polska wieś jest nadal zacofana

W moim mieście jest takie forum na którym często ktoś pisze cos odnośnie zwierząt. Nie uwierzycie, ale dosłownie 95% wpisów to wpisy agresywne w stosunku do zwierząt. Czasem płakać mi się chce, że w moim mieście mieszkają tacy debile. Brak słów, jak tak można??

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Tigresa Pokaż wiadomość
[B]
A tu jeszcze petycja do premiera w sprawie zaostrzenia kar za znęcanie się nad zwierzętami. http://www.petycje.pl/petycjePodglad...6Dziewczyny,to
Dzięki
Podpisałam i puściłam dalej
Stary 2011-01-31, 21:05   #104
agatri
Rozeznanie

na razie nie otrzymałam odpowiedzi od loton odnośnie tych składników
Stary 2011-01-31, 22:31   #105
potencjalnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
na razie nie otrzymałam odpowiedzi od loton odnośnie tych składników
czekamy dalej, ja mame próbuje nawrócić na dobre kosmetyki no ale przy odżywkach i szamponach stwierdziła, że "co to ja obchodzi" no ale jak zobaczyła moja minę powiedziała "dobra wezmę ziołowy", więc już coś
Stary 2011-02-01, 09:20   #106
megana88
Raczkowanie

Ja też spotykam się z odpowiedziami "co mnie to obchodzi". Ale wtedy zmuszam do obejrzenia filmików i nękam tak długo aż osoba obejrzy. I nagle zmienia zdanie. Cud. Myślę, że żyjemy w takich czasach, że tylko mocne zdjęcia, filmy są w stanie poruszyć większość. Tak samo było u nas w szkole apropo aborcji. Gadki szmatki, nikt nie słuchał, a pewnego dnia wchodzimy, a na korytarzach 2-metrowe plakaty ze zdjęciami rozerwanych płodów. Szok, do dziś pamiętam.
W dobie internetu ludzie zaprzestali używać mózgów i im młodsi ludzie tym bardziej to widać, także chyba musimy się przyzwyczaić, że takie rozmawianie w dużej mierze nic nie daje, no ale trzeba działać, a nóż ktoś zrozumie
Stary 2011-02-01, 11:02   #107
malgosia86
Zadomowienie

Ostatnio szukam firmy, która produkuje olejki eteryczne.
Napisałam do Avicenna Oil - ale nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi.

Za to dostałam odpowiedź od Etji (Etja), że nigdy nie testowali i nie będą testować olejków. Kilkanaście lat temu otrzymywali pisemne potwierdzenie, że składniki nie były testowane na zwierzętach. Domyślam się, że obecnie już nie ma takiej potrzeby, bo składniki olejków zostały i tak przetestowane w latach '60-70' (taką informację otrzymałam w mailu).

Mają produkty naturalne, czyli nie zawierają żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Cieszę się, że mają takie podejście, bo jedyny olejek, jak mam jest właśnie z ich firmy (pomarańczowy) i pachnie bardzo ładnie (przyjemny, rześki zapach).
Dodaję go do żelu lnianego

Poza tym napisałam jeszcze maila do Polleny-Aromy, ale na szczegółowe pytania odpowiedzieli tylko, że postępują zgodnie z prawem
A przecież prawo dopuszcza testowanie składników użytych do kosmetyków. Pollena Aroma oprócz zapachów, ma też odzywki do włosów, szampony, balsamy, ale w związku z taką odpowiedzią, nie zamierzam kupować ich produktów.

Stary 2011-02-01, 14:13   #108
potencjalnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megana88 Pokaż wiadomość
Ja też spotykam się z odpowiedziami "co mnie to obchodzi". Ale wtedy zmuszam do obejrzenia filmików i nękam tak długo aż osoba obejrzy. I nagle zmienia zdanie. Cud. Myślę, że żyjemy w takich czasach, że tylko mocne zdjęcia, filmy są w stanie poruszyć większość. Tak samo było u nas w szkole apropo aborcji. Gadki szmatki, nikt nie słuchał, a pewnego dnia wchodzimy, a na korytarzach 2-metrowe plakaty ze zdjęciami rozerwanych płodów. Szok, do dziś pamiętam.
W dobie internetu ludzie zaprzestali używać mózgów i im młodsi ludzie tym bardziej to widać, także chyba musimy się przyzwyczaić, że takie rozmawianie w dużej mierze nic nie daje, no ale trzeba działać, a nóż ktoś zrozumie
Tylko nawet ja nie dotrwam do końca filmików, widziałam kilka bo się zmusiłam żeby wiedzieć jak to się robi dokładnie ale powiedziałam sobie, że nigdy więcej. Oczywiście sama zachęcam do obejrzenia ich ale ja już nigdy tego nie zrobię.

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Ostatnio szukam firmy, która produkuje olejki eteryczne.
Napisałam do Avicenna Oil - ale nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi.

Za to dostałam odpowiedź od Etji (Etja), że nigdy nie testowali i nie będą testować olejków. Kilkanaście lat temu otrzymywali pisemne potwierdzenie, że składniki nie były testowane na zwierzętach. Domyślam się, że obecnie już nie ma takiej potrzeby, bo składniki olejków zostały i tak przetestowane w latach '60-70' (taką informację otrzymałam w mailu).

Mają produkty naturalne, czyli nie zawierają żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Cieszę się, że mają takie podejście, bo jedyny olejek, jak mam jest właśnie z ich firmy (pomarańczowy) i pachnie bardzo ładnie (przyjemny, rześki zapach).
Dodaję go do żelu lnianego

Poza tym napisałam jeszcze maila do Polleny-Aromy, ale na szczegółowe pytania odpowiedzieli tylko, że postępują zgodnie z prawem
A przecież prawo dopuszcza testowanie składników użytych do kosmetyków. Pollena Aroma oprócz zapachów, ma też odzywki do włosów, szampony, balsamy, ale w związku z taką odpowiedzią, nie zamierzam kupować ich produktów.
Nigdzie nie mogę znaleźć tych olejków Etja. Zamawiasz je z jakiejś strony internetowej?
Stary 2011-02-01, 14:19   #109
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko nawet ja nie dotrwam do końca filmików, widziałam kilka bo się zmusiłam żeby wiedzieć jak to się robi dokładnie ale powiedziałam sobie, że nigdy więcej. Oczywiście sama zachęcam do obejrzenia ich ale ja już nigdy tego nie zrobię.
Rozumiem Cię, też wolę na to nie patrzeć.
Najbardziej mnie śmieszą ludzie, którzy uważają, że och są tacy wrażliwi, że oglądać tego nie mogą, ale nic za tym nie idzie, nie wprowadzają żadnych zmian. Ja też nie lubię na nie patrzeć, i tego nie robię zazwyczaj, ale te emocje które owe filmiki wywołują, sprawiają, że wrażliwy człowiek się zastanowi, a nie tylko będzie płakał, że biedne zwierzaczki, a za chwilę popędzi do sklepu po swój ulubiony szampon Pantene.
Jak po tak brutalnych obrazach, jakie możemy zobaczyć na podobnych filmikach, można nie dojść do żadnych wniosków i nadal uważać, że nic nie da się zrobić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-01, 14:29   #110
agatri
Rozeznanie

coc do tych filmów wysłałąm linka przyjaciółce aby oglądneła , a ona nie bo tu jest napisane od 18lat i dyrastyczne ! . oglądnąć nie oglądneła bo to dyrastyczne ,ale dalej to już może sobie takie produkty kupować
Stary 2011-02-01, 14:32   #111
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Nigdzie nie mogę znaleźć tych olejków Etja. Zamawiasz je z jakiejś strony internetowej?
zamawiam na doz .pl, ale myślę, że w sklepach zielarskich, z olejkami, olejami też powinny być, ale nie wiem, czy akurat tej firmy

Stary 2011-02-01, 15:11   #112
agatri
Rozeznanie

hej dziewczyny mam takie pytanie wysłałam do czeskiej firmy produkującej karmy dla zwierząt emaila po polsku ale nie odpisali , bardzo mi zależy na tej firmie bo ma dość niskie ceny w stosunku do jakości karm poradźcie coś ?
Stary 2011-02-01, 15:12   #113
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny mam takie pytanie wysłałam do czeskiej firmy produkującej karmy dla zwierząt emaila po polsku ale nie odpisali , bardzo mi zależy na tej firmie bo ma dość niskie ceny w stosunku do jakości karm poradźcie coś ?
Daj mi wzór po polsku, wieczorem go wrzucę przetłumaczony.
Stary 2011-02-01, 15:55   #114
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Daj mi wzór po polsku, wieczorem go wrzucę przetłumaczony.
dzięki
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób Państwa karmy są testowane na zwierzętach ?

Z poważaniem
Stary 2011-02-01, 17:28   #115
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
A co to za firma? jeśli możesz napisać

Sama kupuję Brita dla psa i gdzieś czytałam, że karma jest produkowana w Czechach. Może chodzi o tę firmę?

Stary 2011-02-01, 18:17   #116
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób Państwa karmy są testowane na zwierzętach ?

Z poważaniem
Jesteś pewna, że W JAKI SPOSÓB a nie CZY TESTUJĄ? Tzn ja się nie znam, ale wolę się upewnić
Stary 2011-02-01, 18:32   #117
agatri
Rozeznanie

Cytat:
A co to za firma? jeśli możesz napisać

Sama kupuję Brita dla psa i gdzieś czytałam, że karma jest produkowana w Czechach. Może chodzi o tę firmę?
tak tak o tą wiesz coś o niej więcej?

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Jesteś pewna, że W JAKI SPOSÓB a nie CZY TESTUJĄ? Tzn ja się nie znam, ale wolę się upewnić
raz jak się zapytałam po polsku jednej firmy czy testują to odpisali mi czy mają rozumieć w taki sposób jakby ktoś sieich spytał czy schabowy jest testowany na ludziach więc wolę inaczej formułować pytania do takich firm

Edytowane przez agatri
Czas edycji: 2011-02-01 o 18:34
Stary 2011-02-01, 19:01   #118
potencjalnie
Raczkowanie

A właśnie jakie są firmy karm które są bezpieczne? Karm dla psów
Stary 2011-02-01, 19:11   #119
agatri
Rozeznanie

Cytat:
A właśnie jakie są firmy karm które są bezpieczne? Karm dla psów
na liście nie testowanych gdzie jest pogrupowanie na produkty są karmy
Stary 2011-02-01, 19:18   #120
aniyae
Przyczajenie

Ja tam karmię moje 3 psy wg diety BARF. Dużo o niej na forum dogomanii w dziale żywienie. Wiem co daję, a karmy - to zbożowe kulki o zapachu mięsa. Coś jak czipsy dla psów o smaku bekonu. Poza tym mogą być testowane i nigdy nie jestem pewna, czy przypadkiem to białko w karmie nie pochodzi ze zwierząt chorych i padłych (także psów), które koncern kupił od zakładu utylizacyjnego. Tak było z Eukanubą i Iams. Nie sądzę, by się to zmieniło.
Sucha karma - jak się produkuje:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopi...highlight=mars

Myślę, ze moje psy będą mi za tę dietę dozgonnie wdzięczne. Od kiedy nie jedzą karm - są zdrowe, nie mają alergii, śmierdzących kup, biegunek itd. Tylko weterynarze nie są za szczęśliwi, bo bardzo rzadko nas widują.
aniyae jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości