![]() |
#91 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2
U mnie nie widziałam takich pań...
Wie ktoś może gdzie w Warszawie mogłabym kupić dobre mleko od szczęśliwych krów?
#92 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tak naprawdę jeśli ktoś chce mieć w 100% dobre produkty to chyba sam musi zacząć uprawiać bo np takie kakao na czekoladę to kto to zbiera? małe dzieci , które muszą to robić aby rodzina miała przysłowiową miskę ryżu i jeszcze odnośnie krów to co im robią jest straszane ,ale chcialam uzupełnić że krowa zawsze ma mleko nie tylko podczas ciży i karmienia choć wtedy w większych ilościach Edytowane przez agatri Czas edycji: 2011-01-29 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie
![]() 1 Jak poznać (po składzie), że mydło jest z tłuszczu zwierzęcego? ---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie ten problem w zasadzie nie dotyczy, bo nie jem przetworów mlecznych, poza masłem. Jednak problem jest poważny, bo większość ludzi na co dzień je co najmniej część z wymienionych powyżej produktów. Myślę, że może jakimś rozwiązaniem byłoby kupowanie w sklepach ze zdrową żywnością, tylko kogo byłoby stać na stałe i wyłączne zaopatrywanie się w nich? Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-01-30 o 10:08 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wie nikt nic, czy są może takie plany? O planach dot. zabronienia testowania na zwierzętach słyszy się od dawna.
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
malgosia86 ser żółty w moim przypadku odpada - podpuszczka, śmietany nie lubie, jedynie jogurt naturalny - mniejsze zło ale i tak jest w nim mleko ;/
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Ja też nie jestem przeciwko pozyskiwania mleko od krów. Tylko wiadomo, nie chciałabym, żeby przy tym cierpiały.
Przetworów mlecznych nie jem akurat ze względów zdrowotnych, ale nie wykluczam, że w przyszłości będę mogła i chciała je jeść ![]() Wbrew pozorom, da się bez nich obejść (kiedyś też myślałam, że to nie jest możliwe, bo jadłam codziennie sporo nabiału). Ale ja Was w żadnym wypadku do tego nie namawiam, bo sama gdybym mogła to chętnie jadłabym ser biały, żółty czy jogurt (to moje ulubione), tylko piszę, że to jest możliwe ![]() Ciężka sprawa z nabiałem, bo myślę też że od nikogo nie można wymagać, żeby zrezygnował z mleka czy przetworów mlecznych (czy namawiać do takiej rezygnacji). Może raczej trzeba jeszcze sprawdzić te informacje ![]() Może znajdą się takie, które tego nie robią? Z drugiej strony nie wyobrażam sobie chyba takiego maila do mleczarni z pytaniem, w jaki sposób otrzymują mleko i czy nie cierpią przy tym krowy. Poza tym, wydaje mi się, że mogliby się zasłonić tajemnicą handlową ![]() Edit: Co do regulacji prawnych, to myślę, że są jakieś, które tego dotyczą (skoro uregulowali sprawę oznaczeń jajek, to czemu nie mogłoby być standardów dla pozyskiwania mleka od krów?). Tylko ja nie mam pomysłu, w jakiej ustawie tego szukać. O ochronie zwierząt? Może jest jakaś o zwierzętach hodowlanych? Ktoś ma pomysł? Edit2: Zapomniałyście o jednej kwestii - ciągle przecież mleko dostarczane jest do mleczarni przez rolników (nie wiem, czy nie otrzymują on z tego tytułu dopłat). Wiec to nie jest możliwe, żeby 100% mleka w Polsce "powstawało" w opisany powyżej sposób. Znalazłam dyrektywą dotyczącą wyrobów z mleka, jeśli ktoś chciałaby przeczytać: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...01:014:PL:HTML naniesione poprawki: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...33:014:PL:HTML Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-01-30 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, przepraszam, że nie na temat, ale może zechcecie podpisać petycję http://www.petycjeonline.pl/petycja/...enia-czynu/161
Chodzi o wymierzenie maksymalnej możliwej kary dla morderców kotka. Sprawie grozi przedawnienie, a podpisów na razie nie jest zbyt dużo. A tu jeszcze petycja do premiera w sprawie zaostrzenia kar za znęcanie się nad zwierzętami. http://www.petycje.pl/petycjePodglad...6Dziewczyny,to Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Kurki, świnki, krówki i inne zwierzęta hodowlane może i na wsi żyją przyzwoicie ale i na nie przyjdzie pora pocieszające dla mnie jest to że gospodarze godnie się z nimi obchodzą i kiedy przychodzi na nie czas zabijane są naprawdę w najmniej bolesny sposób.
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Jestem stałym bywalcem wioski i wiem, że zwierzęta są traktowane godnie. Wiem, że są ludzie, którzy nawet źródła swego utrzymania nie potrafią traktować godnie tylko się znęcają, ale takich załatwia się szybko.
Wiele rzeczy mnie czasami doprowadza do łez, bo nie rozumiem jak można zabić np. świnię czy oddać krowę do rzeźni jak służyła dzielnie tyle lat, ale niestety, takimi prawami żądzi się wieś. Ja jedyne co próbuję zmienić to mentalnośc ludzi. Wkurza mnie ta obojętność. Umarł pies, będzie następny, nikt nawet nie wspomni o nim. Wiem, że odkąd przyjeżdżam do "teściów" wiele się zmieniło. Nie mają psów na łańcuchu, bo ja od razu panikę sieję i monotonne pogadanki, ale niestety polska wieś jest nadal zacofana ![]() W moim mieście jest takie forum na którym często ktoś pisze cos odnośnie zwierząt. Nie uwierzycie, ale dosłownie 95% wpisów to wpisy agresywne w stosunku do zwierząt. Czasem płakać mi się chce, że w moim mieście mieszkają tacy debile. Brak słów, jak tak można?? ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
na razie nie otrzymałam odpowiedzi od loton odnośnie tych składników
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
czekamy dalej, ja mame próbuje nawrócić na dobre kosmetyki no ale przy odżywkach i szamponach stwierdziła, że "co to ja obchodzi" no ale jak zobaczyła moja minę powiedziała "dobra wezmę ziołowy", więc już coś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Ja też spotykam się z odpowiedziami "co mnie to obchodzi". Ale wtedy zmuszam do obejrzenia filmików i nękam tak długo aż osoba obejrzy. I nagle zmienia zdanie. Cud. Myślę, że żyjemy w takich czasach, że tylko mocne zdjęcia, filmy są w stanie poruszyć większość. Tak samo było u nas w szkole apropo aborcji. Gadki szmatki, nikt nie słuchał, a pewnego dnia wchodzimy, a na korytarzach 2-metrowe plakaty ze zdjęciami rozerwanych płodów. Szok, do dziś pamiętam.
W dobie internetu ludzie zaprzestali używać mózgów i im młodsi ludzie tym bardziej to widać, także chyba musimy się przyzwyczaić, że takie rozmawianie w dużej mierze nic nie daje, no ale trzeba działać, a nóż ktoś zrozumie ![]()
#107 |
Zadomowienie
|
Ostatnio szukam firmy, która produkuje olejki eteryczne.
Napisałam do Avicenna Oil - ale nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi. Za to dostałam odpowiedź od Etji (Etja), że nigdy nie testowali i nie będą testować olejków. Kilkanaście lat temu otrzymywali pisemne potwierdzenie, że składniki nie były testowane na zwierzętach. Domyślam się, że obecnie już nie ma takiej potrzeby, bo składniki olejków zostały i tak przetestowane w latach '60-70' (taką informację otrzymałam w mailu). Mają produkty naturalne, czyli nie zawierają żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Cieszę się, że mają takie podejście, bo jedyny olejek, jak mam jest właśnie z ich firmy (pomarańczowy) i pachnie bardzo ładnie (przyjemny, rześki zapach). Dodaję go do żelu lnianego ![]() Poza tym napisałam jeszcze maila do Polleny-Aromy, ale na szczegółowe pytania odpowiedzieli tylko, że postępują zgodnie z prawem ![]() A przecież prawo dopuszcza testowanie składników użytych do kosmetyków. Pollena Aroma oprócz zapachów, ma też odzywki do włosów, szampony, balsamy, ale w związku z taką odpowiedzią, nie zamierzam kupować ich produktów. |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej mnie śmieszą ludzie, którzy uważają, że och są tacy wrażliwi, że oglądać tego nie mogą, ale nic za tym nie idzie, nie wprowadzają żadnych zmian. Ja też nie lubię na nie patrzeć, i tego nie robię zazwyczaj, ale te emocje które owe filmiki wywołują, sprawiają, że wrażliwy człowiek się zastanowi, a nie tylko będzie płakał, że biedne zwierzaczki, a za chwilę popędzi do sklepu po swój ulubiony szampon Pantene. Jak po tak brutalnych obrazach, jakie możemy zobaczyć na podobnych filmikach, można nie dojść do żadnych wniosków i nadal uważać, że nic nie da się zrobić?
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
coc do tych filmów wysłałąm linka przyjaciółce aby oglądneła , a ona nie bo tu jest napisane od 18lat i dyrastyczne !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny mam takie pytanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Daj mi wzór po polsku, wieczorem go wrzucę przetłumaczony.
#114 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sama kupuję Brita dla psa i gdzieś czytałam, że karma jest produkowana w Czechach. Może chodzi o tę firmę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#117 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez agatri Czas edycji: 2011-02-01 o 18:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
A właśnie jakie są firmy karm które są bezpieczne? Karm dla psów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Ja tam karmię moje 3 psy wg diety BARF. Dużo o niej na forum dogomanii w dziale żywienie. Wiem co daję, a karmy - to zbożowe kulki o zapachu mięsa. Coś jak czipsy dla psów o smaku bekonu. Poza tym mogą być testowane i nigdy nie jestem pewna, czy przypadkiem to białko w karmie nie pochodzi ze zwierząt chorych i padłych (także psów), które koncern kupił od zakładu utylizacyjnego. Tak było z Eukanubą i Iams. Nie sądzę, by się to zmieniło.
Sucha karma - jak się produkuje: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopi...highlight=mars Myślę, ze moje psy będą mi za tę dietę dozgonnie wdzięczne. Od kiedy nie jedzą karm - są zdrowe, nie mają alergii, śmierdzących kup, biegunek itd. Tylko weterynarze nie są za szczęśliwi, bo bardzo rzadko nas widują. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:06.