Niepłodność - jak do tego podchodzicie Wy i Wasi TŻ - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 12:33   #91
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Niepłodność - jak do tego podchodzicie Wy i Wasi TŻ

Według mnie nie ma co gdybać. Tak naprawdę nikt ,kto nie stanął "twarzą w twarz" z takim problemem nie będzie w stanie powiedziec nic poza tym,co mu się wydaje.
Nawet dwie osoby z tym samym problemem beda miec do neig rozne podjescie.
Temat miał byc o niepłodnosci,a zaczeła sie jazda po tych,którzy długo się starają o własne dziecko zamiast adoptować.
A ci,którzy bez problemu mają wlasne dzieci nie sa egoistami? Co za różnica,jak długo się o to starają?
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 12:47   #92
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Według mnie nie ma co gdybać. Tak naprawdę nikt ,kto nie stanął "twarzą w twarz" z takim problemem nie będzie w stanie powiedziec nic poza tym,co mu się wydaje.
Nawet dwie osoby z tym samym problemem beda miec do neig rozne podjescie.
Temat miał byc o niepłodnosci,a zaczeła sie jazda po tych,którzy długo się starają o własne dziecko zamiast adoptować.
ano, racja

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
A ci,którzy bez problemu mają wlasne dzieci nie sa egoistami? Co za różnica,jak długo się o to starają?
W ogóle nie można tutaj mówić o egoiźmie. Dziecko, czy własne czy adoptowane, wiąże się z poświeceniem. Nie ma co tutaj roztrząsać, jakie rodzicielstwo-biologiczne, czy to w przypadku przysposobienia- jest szlachetniejsze, lepsze.
I słusznie zauważyła Marudexus:
swojego biologicznego dziecka też nie można być pewnym, może odziedziczyć złe cechy czy sklonności od kogoś z xx pokoleń wstecz, może się urodzić chore itd itp.
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 21:30   #93
Rachela75
Przyczajenie

Ja może zwrócę się do autorki wątku. Jesteś młoda i masz masę czasu na dziecko. Nie piszesz co u ciebie wykryto, czy jest już diagnoza? Jezeli nie ma i było to takie gadanie niedouczonej lekarki możesz się nie przejmować, możesz też isć do specjalistycznej kliniki gdzie cię zdiagnozują porzadnie i być może uregulują wszysko wcześniej. Na pewno masz czas.
Co do tego jak sobie ludzie radzą z przejściem przez bardzo trudną chorobę? To bardzo różnie. Ja np znosiłam to dość dzielnie i byłam nastawiona na leczenie, wykorzystujące wszystkie zdobycze współczesnej medycyny.
Skutki niepłodności są bardzo rozległe, zarówno społecznie jak i prywatnie. Polecam dyskusje na forach specjalistycznych, unikniesz wtedy tak idiotycznej dyskusji jaka ma miejsce tutaj, w zamian za to otrzymasz rozległą wiedzę zaróno medyczną jak i sycholoiczną
Rachela75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 13:07   #94
_vixen_
Zakorzenienie

Ostatnio mnie uwiódł pomysł PiSu, co by za in-vitro więzieniem karać. Albo wywody innych rzeczników prasowych Pana Boga, co znają Jego zdanie na każdy temat, zwłaszcza rozmnażania

Denerwują mnie dyskusje polityków na ten temat, siedzą i pieprzą trzy po trzy, a ja na własne oczy widziałam ciąże z in vitro, ile te dzieci radości rodzicom przyniosły, to jest nie do opisania.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 15:16   #95
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ostatnio mnie uwiódł pomysł PiSu, co by za in-vitro więzieniem karać. Albo wywody innych rzeczników prasowych Pana Boga, co znają Jego zdanie na każdy temat, zwłaszcza rozmnażania

Denerwują mnie dyskusje polityków na ten temat, siedzą i pieprzą trzy po trzy, a ja na własne oczy widziałam ciąże z in vitro, ile te dzieci radości rodzicom przyniosły, to jest nie do opisania.
znając konserwatywne poglady Jarka K.to trzeba od razu takich na krzesło sadzać.po co żywić "morderców" co zamrażają dzieci w próbówkach ,trzeba od razu unicestwić
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 17:55   #96
elizakasia
Raczkowanie

Mam takie pytanie, na podstawie jakich badań stwierdza się niepłodność? Bo rozumiem, że ktoś się stara o dziecko rok, dwa lata no to wtedy wiadomo, że coś jest nie tak. A takie stwierdzanie, że ktoś nie może mieć dzieci na wyrost to na czym bazuje?
elizakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 06:43   #97
nanka30
Rozeznanie

Witam wszystkich
jestem tu nowa i podobnie jak Wy mam za sobą starania o dziecko
była inseminacja i in vitro pierwsza próba i każda z nich nie udana
nie mam trochę siły by zrobić kolejne

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ----------

kara54
czy wiesz dlaczego Twoje in vitro się nie powiodło?
bo mi nawet jeden mrożak nie został wszystkie jajka umarły
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 13:14   #98
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinova79 Pokaż wiadomość
Witam,
jestem dziennikarzem telewizji TVN.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 15:28   #99
nanka30
Rozeznanie

Niewiem czemu się nie powiodlo a czemu twoje jajka nie przetrwały?
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 20:01   #100
magdalenalena88
Przyczajenie

Witam drogie Panie! Właśnie dołączyłam do tego tematu. Sama zastanawiam się czy nie za szybko, ale po ponad roku starań nadal jesteśmy z niczym Dzisiaj dostałam kolejną @ i dzisiaj przesądziłam, że muszę zacząć przejmować się tematem niepłodności.

Powiem tak... mam 26 lat, jestem teoretycznie zdrową kobietą (żadnych obciążeń i poważnych chorób), raczej dbam o siebie i ... nie mogę zajść w ciążę

Fakt faktem 8 lat łykałam pigułki, ale ponad 2 lata temu je odstawiłam i teraz próbujemy, niemal noc w noc i nic.... Mój mąż też ma 26 lat, też jest "raczej zdrowy"....
Czy nasze niepowodzenia po takim czasie wskazują na niepłodność??? Czy to już czas żeby pomyśleć o jakichś badaniach?((( Jak uważacie? Pytam jakie są wasze doświadczenia....

A jeśli jakieś badania, specjaliści... to od czego zacząć, żeby nie wpaść w totalną depresję?
magdalenalena88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 20:08   #101
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Najlepiej to isc do ginekologa i powiedziec, ze od roku sie staracie i nic. Moze zleci jakies badania itp.

A powracajac do tematu głównego, mam kumpele, która jest niepłodna, raczej są nikłe szanse, żeby zaszła w ciążę i z tego co zauważyłam, to ani ona, ani jej mąż nie mają jakiejś specjalnej spiny. Z jednej strony chcieliby już mieć dziecko, a z drugiej lubią swoją wolność.

Jak ja zapytałam TŻ, co by było, jakbyśmy nie mogli mieć dziecka, to powiedział, że trudno, że to nie jest sens jego życia. Wiem jedno, jakbym była w takiej sytuacji, to nie chciałabym się stać jedną z tych kobiet, które mają obsesję na punkcie owulacji, ciąży, testów. I nie chciałabym starać się o 10 lat bez efektów i żyć jakąś złudną nadzieją, że w tym cyklu się uda, a już np. 35 lat na karku. A jak by było w rzeczywistości, to tego nie wiem.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-11-18 o 20:12
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 20:47   #102
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hej

Zacznijmy od tego:

Cytat:
Napisane przez magdalenalena88 Pokaż wiadomość
Powiem tak... mam 26 lat, jestem teoretycznie zdrową kobietą (żadnych obciążeń i poważnych chorób), raczej dbam o siebie i ... nie mogę zajść w ciążę
Co to oznacza? Czy robiłaś już jakiekolwiek badania?
Bo to, że nic nie wiesz na temat żadnych obciążeń i chorób nie znaczy, że ich nie masz.
A mogą to być takie pierdoły, że po szybkim leczeniu zajdziesz od razu.
Na pewno trzeba iść do gina i powiedzieć o staraniach i braku efektu. Ale raczej prywatnie, bo na nfz usłyszysz prawdopodobnie, że jesteś młoda i masz czas i wszystko ok nie ma co się stresować, wyjedź na wakacje i takie tam.
Ja takie pierdy słyszałam nawet po 30 mimo, że miałam już zdiagnozowanych kilka problemów.
Stary 2014-11-19, 16:13   #103
Rachela75
Przyczajenie

Badania najlepiej rozpocznijcie od faceta. Tanie, nie inwazyjne , szybko eliminujące podejrzenie o jeden z podstawowych czynników niepłodności. Oczywiście jak będzie coś nie tak to wtedy jest 3 miesiące czasu na zadbanie o siebie (przewiewne gatki i cynk) i powtórzenie badań.

Kobiety; zaczyna się od hormonów, potem wrogość śluzu, jajowody, ostateczną metodą diagnostyczną jest laparoskopia. Bardzo częste przyczyny niepłodności to zrośnięcie jajowodów lub zespół jajników policystycznych, lub endometrioza.

Proponuję klinikę leczenia niepłodności, wiele badań wykonasz na miejscu, lekarze też będą widzieć które są potrzebne które zbędne.

Powodzenia
Rachela75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości