Stosuje prezerwatywy i NIE jestem w ciąży, czyli wątek antyschizowy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-16, 11:25   #91
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Stosuje prezerwatywy i NIE jestem w ciąży, czyli wątek antyschizowy

Cytat:
Napisane przez maadziulek91 Pokaż wiadomość
stosowalam chwile gumka + ptentex oval - nie polecam
pieni sie, nie można sie kochac w roznych pozycjach bo 'to' po prostu z Ciebie wyplywa, czasem jest uczucia mega ciepla no i po wszystkim trzeba albo leciec do lazienki i zalozyc wkladke lub nawet podpaske bo to potem z Ciebie wyplywa jeszcze pół dnia masakra jednym slowem i tyle

gumka dobrze zalozona i prawidlowo użyta jest naprawde mega skuteczna , wrecz moge nawet smialo powiedziec, że po każdym razie po prostu sprawdzamy z TŻ czy wszystko jest ok, wiązemy i patrzymy czy nic nie jest pękniete i od 2 lat nic nigdy sie nie stało

swoją drogą.. ja nie wiem co trzeba robić, że ona pękła albo sie zsunęła? uprawiamy normalny seks, czasem hardcore, czasem łagodnie i spokojnie.. wszystko zawsze było ok w różnych pozycjach
Mam takie samo podejście co Ty Też 2 lata na gumkach i zero stresu - zawsze po stosunku sprawdzamy czy nic się z nią nie stało i tyle. Nie ma się co schizować, przecież gumka naprawdę daje dużo pewności. I również nie wiem co musiałoby się robić, żeby pękła lub zsunęła TŻ sprawdza czasem podczas stosunku czy gumka jest na swoim miejscu (profilaktycznie), zawsze jest.
Stary 2011-07-16, 11:45   #92
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez wontrubka Pokaż wiadomość
Ja narazie mam dodatkowy schiz bo jestem pierwszy miesiąc bez tabletek i jeszcze nie mogę się zająć metodą guma+NPR ponieważ nie znam swojego cyklu PO tabletkach.... a to chyba trochę czasu trzeba zanim wróci wszystko do normy prawda?
I jeszcze takie pytanie - czy plota, że łatwiej jest zajść w ciążę w pierwszych cyklach po odstawieniu tabsów jest uzasadniona? Poza tym, że nie zna się swojego cyklu to czy w jakiś sposób wzrasta płodność? Bo słyszałam również, że pierwsze cykle mogą być w ogóle bezowulacyjne. Jak któraś ma z tym doświadczenie i wie, to proszę niech napisze

miłego dnia dziewczyny
Nie poznasz swojego cyklu bez obserwacji (jeśli chcesz się zająć npr). We wszystkich książkach piszą, że na postawie ostatnich 6 czy 12 cykli coś tam się wnioskuje, więc lepiej zacząć odrazu, nawet już dziś.
Nie wiem czy po odstawieniu tabletek łatwiej zajść w ciążę - ja po odstawieniu tabletek zaszłam w ciążę dopiero (albo już) w czwartym cyklu. Myślałam, że to odrazu "zaskoczy" ale widocznie musiałam coś przeoczyć.
Płodność nie wzrasta bo się nie zna swojego cyklu, organizm nie robi nam na złość "oj Ty niedobra, nie wiesz kiedy jesteś płodna, to ja Ci dam"
Być moze moje pierwsze cykle po odstawieniu tabsów były bezowulacyjne, bo obserwowałam się dokładnie i starałam określić płodne dni, po pierwszym cyklu już wiedziałam na 99% kiedy będzie owulacja.
Stary 2011-07-16, 21:56   #93
maruda80
Zakorzenienie

Moja siostra stosowała tylko NPR przez 8 lat (bo jej TŻ nie lubi gumek, a nie chciał by brała tabletki), bez żadnych innych zabezpieczeń.
Dopiero teraz spodziewają się dziecka w pełni planowanego.

Znam też jedno małżeństwo które z przyczyn wyznaniowych też stosują tylko metody naturalne już kilka lat i też im się sprawdza.

Ja takiego zaufania jeszcze nie mam, jak na razie wspomagamy się gumkami + dni niepłodne.

Ale prowadzę zeszyt obserwacji mam już kilka cyklów opracowanych - i już zauważyłam dużo plusów

Myślę że warto,fajnie znać swój cykl, reakcje swojego ciała.
Wiedza ta bardzo przydaje się przy wizycie u ginekologa.

I zupełnie nie rozumiem tej nagonki że NPR to coś złego i przestarzałego..

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-17, 10:07   #94
Mariatta
Zakorzenienie

Cóż, tu nie o nagonke idzie tylko o to ile czasu wtedy trzeba się powstrzymywać. Mój by nie wytrzymał na pewno tego. A ja sama bym sie bała, że coś źle zrobiłam i błąd mi się wkradnie gdzieś - mój cykl potrafi się wahać 26-35 dni więc ciężko troche z tym by było.
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-17, 12:44   #95
wontrubka
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedzi ja w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek nie zauważam żadnych objawów owulacyjnych. Śluz przez cały czas mam taki sam jak podczas brania tabletek. Ale wiem, że potrzeba trochę czasu... Zanim zaczęłam brać tabsy, potrafiłam z bardzo dużą trafnością wskazać dni płodne. Teraz wszystko sie pewnie rozregulowało, wiec narazie nie mogę ufać tej metodzie.

Co do gumek, to pewnie zajmie mi trochę czasu zanim się przełamię im w pełni zaufać. No ale trzeba spróbować, bo przecież nie da się żyć bez seksu

kolejne pytanie początkującej w tym temacie - co sądzicie o gumach "taboo"? Jakoś nam podpasowały i cenowo i są mniej śmierdzące niż durex classic... Tylko czy pewne?

Mariatta, przez rok brałam hormony, kochałam się bez dodatkowych "środków ostrożności"... na pczątku były schizy, ale potem zrozumiałam, że to jest naprawdę najpewniejsze, przy prawidłowym stosowaniu niemalże niezawodna metoda antykoncepcji... No ale coś za coś - rok seksu w zamian za problemy z krążeniem teraz

wontrubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-17, 13:04   #96
maadziulek91
Zadomowienie

A powiedzcie mi czy znacie kogoś kto wpadł mimo stosowania PRAWIDLOWO gumek ? tzn nie pękła , nie zsunęła się, nic nie wypłyneło spoza niej ? Bo ja osobiście nie znam

a Ci co mówią, że mają dzidziusia bo używali tylko gumek to albo nie chca sie przyznac ze raz ich poniosło i odlecieli bez zabezpieczenia albo robili to w takim pośpiechu, że źle założyli i faktycznie pękła albo Bóg jeden wie co jeszcze.

gumka dobrze użyta jest tak pewna jak tabletki anty , to jest oczywiście moje zdanie i ja sie tego trzymam bo inaczej to można by zeshizować.

a facet zabronil mi sie truć hormonami i ma racje
Stary 2011-07-17, 13:21   #97
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maadziulek91 Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi czy znacie kogoś kto wpadł mimo stosowania PRAWIDLOWO gumek ? tzn nie pękła , nie zsunęła się, nic nie wypłyneło spoza niej ? Bo ja osobiście nie znam

a Ci co mówią, że mają dzidziusia bo używali tylko gumek to albo nie chca sie przyznac ze raz ich poniosło i odlecieli bez zabezpieczenia albo robili to w takim pośpiechu, że źle założyli i faktycznie pękła albo Bóg jeden wie co jeszcze.

gumka dobrze użyta jest tak pewna jak tabletki anty , to jest oczywiście moje zdanie i ja sie tego trzymam bo inaczej to można by zeshizować.

a facet zabronil mi sie truć hormonami i ma racje
Również nie znam takiej osoby, któraby wpadła podczas seksu z DORBZE założoną prezerwatywą. Także naprawdę warto zaufać gumce
Stary 2011-07-17, 13:57   #98
Mariatta
Zakorzenienie

No cóż, mój mnie juz dawno namawiał na tabletki. To ja mam jakieś oory przed tym. A teraz zobaczył jak się schizuje i przy gumkach i uznał, że to nic nie zmieni czego będę uzywać. Naprawdę chciałabym wiedzieć czemu kiedyś takich schizów nie miałam. A co do tych taboo to nie słyszałam nigdy o nich nawet.
Stary 2011-07-17, 19:46   #99
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
I zupełnie nie rozumiem tej nagonki że NPR to coś złego i przestarzałego..
Moim zdaniem nagonkę prowadzą rozleniwieni hormonami ludzie, którzy zazdroszczą innym samozaparcia i chęć dalszego uczenia się. czegokolwiek, a już npr ...

Cytat:
Napisane przez Mariatta Pokaż wiadomość
A ja sama bym sie bała, że coś źle zrobiłam i błąd mi się wkradnie gdzieś - mój cykl potrafi się wahać 26-35 dni więc ciężko troche z tym by było.
Długość cyklu tu nie ma znaczenia.
Jedyne co - średnia długości z ostatnich 6 czy 12 cykli pozwala Ci stosować różne reguły. Ja mam na razie drugi cykl, stosuję gumki i uczę się npr i jakoś leci
Stary 2011-07-17, 20:13   #100
Kretka666
Zakorzenienie

Też się zainteresuję tym NPR chyba Interesująco brzmi. Tym bardziej, że tabletek nie mam zamiaru sama z siebie brać. Chyba, że ginekolog będzie mi kazał na regulację cyklu, bo jest strasznie nieregularny.

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2011-07-17 o 20:14
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-17, 21:57   #101
Mariatta
Zakorzenienie

Z ciekawości trochę o NPR czytałam jakis czas temu. Natomiast u mnie nie ma racji bytu przy moim obecnym TŻ - gdzie tam przerwy jakieś. Sama ostatnio chciałam tydzień-dwa przerwy żeby dać mojej psychice odpocząć a tu już dziś się problem zrobił, że nie mam ochoty, jeszcze przeziebiona do tego jestem - ledwo 3 dni przerwy mieliśmy.
Stary 2011-07-17, 23:25   #102
maggies07
Raczkowanie

Tutaj nikt nagonki na NPR nie robi . Ja sobie go chwale bardzo dobrze poznałam swoje ciało i powoli wiem kiedy i czego mogę się spodziewać. Samym gumką bez tej wiedzy co mam od NPR nie potrafiła bym zaufać. xD
Właśnie ja też nie znam osób które wpadł po dobrze założonej gumce, a w zasadzie często czytam na forum, że niby dobrze założona i dzidzia.
maggies07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 00:09   #103
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Też się zainteresuję tym NPR chyba Interesująco brzmi. Tym bardziej, że tabletek nie mam zamiaru sama z siebie brać. Chyba, że ginekolog będzie mi kazał na regulację cyklu, bo jest strasznie nieregularny.
Moim osobistym zdaniem hormony nie wyregulują Ci cyklu. Owszem, podczas brania będziesz miała regularny, ale co, jeśli je już odstawisz? Jakim magicznym sposobem masz mieć regularny?
Moje cykle teraz 24-40dni, nie mam problemu z wyróżnieniem śluzu płodnego, ani wyznaczeniu niepłodności poowulacyjnej.

Cytat:
Napisane przez Mariatta Pokaż wiadomość
Z ciekawości trochę o NPR czytałam jakis czas temu. Natomiast u mnie nie ma racji bytu przy moim obecnym TŻ - gdzie tam przerwy jakieś. Sama ostatnio chciałam tydzień-dwa przerwy żeby dać mojej psychice odpocząć a tu już dziś się problem zrobił, że nie mam ochoty, jeszcze przeziebiona do tego jestem - ledwo 3 dni przerwy mieliśmy.
Ale nadal używasz prezerwatyw, tak? Więc co za problem obserwować swoje ciało (jeśli oczywiście chcesz stosować npr) jeśli i tak zabezpieczasz się prezerwatywą?
Zależy jak chcesz stosować npr , z jakich pobudek. Ja np robię to z ciekawości i z chęci poznania mojego organizmu. Zabezpieczam się ciągle gumkami, ale mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie taki dzień, że będę ich używać tylko w płodne dni
Poza tym nie rozumiem czegoś takiego, że Tobie się nie chce seksu, nie masz na niego ochoty, a facet ma z tego powodu problem. Związek opierać się powinien na szacunku a jeśli on nie szanuje Twojego złego samopoczucia to... dla mnie to cios poniżej pasa.
Stary 2011-07-18, 11:59   #104
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
Moim osobistym zdaniem hormony nie wyregulują Ci cyklu. Owszem, podczas brania będziesz miała regularny, ale co, jeśli je już odstawisz? Jakim magicznym sposobem masz mieć regularny?
Moje cykle teraz 24-40dni, nie mam problemu z wyróżnieniem śluzu płodnego, ani wyznaczeniu niepłodności poowulacyjnej.
Nie wyregulują, tylko na czas brania będzie dobrze. Mi też tak się wydaje. Cykle mam co 30-40 dni, więc w porówananiu do Twojego to i tak dobrze... A Tobie się udaje Także nic nie szkodzi mi spróbować.
Stary 2011-07-18, 13:03   #105
maggies07
Raczkowanie

Jakiś czas temu jak próbowałam zażywać tabletki to po odstawieniu ich miałam strasznie nieregularny cykl. Gorzej niż wcześniej. A przed też miałam straszny rozstrzał w dniach. Teraz mam co 27-29 xD, normalnie sam się w końcu wyregulował. Gdybym miała wybór i dobrze tolerowała tabletki to na pewno bym je zażywała bo mój okres to armagedon, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. xD
Jak pisze roksanula ja też zaczęłam NPR z chęci poznania i przy nim zostałam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-18, 13:26   #106
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez maggies07 Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu jak próbowałam zażywać tabletki to po odstawieniu ich miałam strasznie nieregularny cykl. Gorzej niż wcześniej.
Ja po Mirenie mam takie nieregularne cykle, bo przed nią miałam regularne cykle 26-29dni, teraz mało, że się rozregulowały, to jeszcze mam wodospady w czasie miesiączki
Stary 2011-07-18, 13:35   #107
keeendy
Zakorzenienie

.

Edytowane przez keeendy
Czas edycji: 2011-07-18 o 13:37
keeendy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 08:17   #108
navika90
Raczkowanie

GG do navika90

hej dziewczyny mam do was pytanie a'propo NPR nigdy jakoś za bardzo nie interesowałam się ta metodą a chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej. wiem, że jest duzo na ten temat w internecie ale nie ma to jak konkretne odpowiedzi od osób stosujących ta metodę. Proszę powiedzcie coś na ten temat? Wiem, że powinno się codziennie o stałej porze mierzyć temperaturę ciała. Ale jak ją mierzycie? Gdzie? Bo różnie słyszałam, że powinno się w pochwie itd. co jeszcze obserwujecie? Jak to zapisujecie? No ogólnie jak wygląda wasza przygoda z NPR?
navika90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 10:01   #109
maggies07
Raczkowanie

Opiszę moją przygodę z NPR.
Tak powinno się mierzyć o stałej porze ale są akceptowane odchylenia co do godziny. Mierzę średnio o godzinie 7 w ustach tak żeby cały nabłonek okrywał punkt pomiaru. Jak przebudzę się o 6.30 to wtedy sobie mierzę i już leję na godzinę 7. Dodatkowo obserwuję śluz i mniej więcej szyjkę (ale z nią mam największy problem zawsze). Wszystko sobie zapisuję w kalendarzu, który sobie przygotowałam sama. Podziałkę na temperaturę i określenia śluzu te mam własne. Jak zapisuje na tą podziałkę ogarniam śluz później robię linię przy najwyższej temperaturze z pierwszej fazy i czekam aż się podniesie. Jak się podniesie to czekam na jeszcze dwa dni i potem jest wewnętrzny luz. Na 6 miesięcy stosowania jej powiem, że jestem zadowolona. Przyzwyczaiłam się do tego mierzenie temperatury chociaż w jednym miesiącu miałam pewien kryzys ale przeszedł.
Stary 2011-07-19, 11:20   #110
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez maggies07 Pokaż wiadomość
najwyższej temperaturze z pierwszej fazy i czekam aż się podniesie. Jak się podniesie to czekam na jeszcze dwa dni i potem jest wewnętrzny luz. Na 6 miesięcy stosowania jej powiem, że jestem zadowolona. Przyzwyczaiłam się do tego mierzenie temperatury chociaż w jednym miesiącu miałam pewien kryzys ale przeszedł.
Z tego co wiem, powinno się czekać 3dni, tzn 3 kolejne temperatury muszą być na wysokości (lub powyżej) wyższego poziomu.

Navika Jest na wizażu kilka wątków o npr, zajrzyj tam sobie.
Miałaś pytać o konkrety, a Ty ogólnikowo.
Metoda super. Temp mierzę o 6 rano (maggie - 7godzina to chyba za późno) , waginalnie, Zapisuję po polsku, liczbami temperaturę, literami opis śluzu, kropkami zaznaczam odpowiednią temp na wykresie. A krzyżykiem oznaczam zakłócone temperatury.
Stary 2011-07-19, 11:35   #111
maggies07
Raczkowanie

Chodzi mi o mój skrót myślowy pierwszego dnia się podniosła to jeszcze musi drugiego i trzeciego (w sensie dwa kolejne dni) być podniesiona i tak w zasadzie przez najbliższe 10-14 dni. Czytałam że niby trzeciego wieczorem można już szaleć do woli bez zabezpieczenia, ale ja na razie bym tak nie potrafiła i zawsze nawet jak wiem, że są to niepłodne gumeczka jest . Co do godziny czytałam jak ustalałam sobie godzinę, że może być do 8 bo później coś się z ciałem dzieje. Posprawdzałam i dziewczyny piszę, że po godziny 8 nie powinno się mierzyć bo temperatura potem dość porządnie skacze.

Edytowane przez maggies07
Czas edycji: 2011-07-19 o 12:30
Stary 2011-07-19, 13:13   #112
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Tak, jest skok np dzisiaj, jutro musi być i pojutrze i pojutrze wieczorem można już lecieć Ale musi się utrzymywać na wyższym poziomie

Ja miałam ten cykl tak popaprany, że nie wiem, kiedy miałam skok, ale widziałam po śluzie, że płodne, więc spojrzałam, 4 na wyższym poziomie i szaleństwo
Stary 2011-07-19, 13:24   #113
maggies07
Raczkowanie

Dobra my tutaj o NPR, a tu temat gumek. :P
Stary 2011-07-19, 13:46   #114
navika90
Raczkowanie

GG do navika90

he he też racja ale w sumie chyba NPR + gumka to dobre rozwiązanie zawsze lepsze niż same NPR. A jeżeli są dziewczyny którym pomaga NPR aby nie wpadać w panikę za każdym razem po stosunku to dobrze, że został ten temat poruszony.

Ale wracając do gumek ktoś parę postów wcześniej pytał o gumki taboo. Ja ich nie używałam ale szczerze powiem, że z moim TŻ pierwsze doświadczenia z gumkami mieliśmy z jakimiś tanimi, nie markowymi i jakoś nam to nie odpowiadało. Ciągle miałam schizy że coś było nie tak z nimi, bardzo śmierdziały i były jakieś takie bleee później stosowałam tabsy więc zapomniałam co to gumka ale jak odstawiłam tabsy i z TŻ stwierdziliśmy że wracamy do gumek to postanowiliśmy zainwestować w troszkę lepsze i teraz kochamy się tylko w durex extra safe są naprawdę super, nie śmierdzą jak to mój TŻ mówi w ogóle ich nie czuje, nie przeszkadzają, także polecam.
Stary 2011-07-19, 23:57   #115
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez navika90 Pokaż wiadomość
Ale wracając do gumek ktoś parę postów wcześniej pytał o gumki taboo. Ja ich nie używałam ale szczerze powiem, że z moim TŻ pierwsze doświadczenia z gumkami mieliśmy z jakimiś tanimi, nie markowymi i jakoś nam to nie odpowiadało. Ciągle miałam schizy że coś było nie tak z nimi, bardzo śmierdziały i były jakieś takie bleee później stosowałam tabsy więc zapomniałam co to gumka ale jak odstawiłam tabsy i z TŻ stwierdziliśmy że wracamy do gumek to postanowiliśmy zainwestować w troszkę lepsze i teraz kochamy się tylko w durex extra safe są naprawdę super, nie śmierdzą jak to mój TŻ mówi w ogóle ich nie czuje, nie przeszkadzają, także polecam.
Tylko szkoda, że te extra safe są takie małe...
Stary 2011-07-20, 08:21   #116
navika90
Raczkowanie

GG do navika90

czy ja wiem czy małe? Mój partner nie może narzekać bo natura nie oszczędzała i raczej nie ma małego rozmiaru a extra safe są super i świetnie pasują.
Stary 2011-07-20, 10:02   #117
maadziulek91
Zadomowienie

przecież extra safe mają 56 mm z tego co pamietam, małe okazaly sie te w czarnym opakowaniu potegujące doznania tzn . może nie małe ale one mają chyba 53 srednice i ciezko sie je sciagalo

za to jesli extra safe sa dla was za male to mozecie sprobowac te takie w pomaranczowym pudelku, one nam sie jakos troszke luźniej zakładały a mimo to super przelegają
Stary 2011-07-20, 10:13   #118
maggies07
Raczkowanie

Wiem, że małe(wąskie) są też skiny unimila chyba 52mm tą to się tak trudno zakładało(rozwinąć się nie chciał). Mieliśmy jedną i nigdy więcej. Co do extra safe to one nie są grube i właśnie nic się nie czuje? My nie próbowaliśmy ich bo z wyszliśmy z założenia, że za gruba dla nas.
Co do potęgujących doznania to pleasuremax mają 56mm używaliśmy, ale szału nie ma. :P
Stary 2011-07-20, 12:14   #119
navika90
Raczkowanie

GG do navika90

Jak dla nas nie są za grube, bo też obawiałam się tego i pytałam tżeta czy mu odpowiadają i powiedział że tak także to raczej zależy od danej osoby.
Stary 2011-07-20, 19:49   #120
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez navika90 Pokaż wiadomość
czy ja wiem czy małe? Mój partner nie może narzekać bo natura nie oszczędzała i raczej nie ma małego rozmiaru a extra safe są super i świetnie pasują.
A na mojego nie pasują Za to Classic są dobre. Te Comfort XXL są najlepsze, ale najdroższe, więc zadowalamy się Classic.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości