![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kochajmy fiołki i skrętniki-- są takie piękne :)
martawowka, dzięki za zobrazowanie tego foliowego rozmnażania. One sobie tak samopas leżą w tych woreczkach. Może poeksperymentuję z jakimiś kundelkami
![]() ![]() Asji, wczoraj podczytywałam na floraforum o podłożach do fiołków. Perlit, włókno kokosowe... zaczęło mi się kojarzyć. Gdy wysiewałam adenium, to też czytałam dużo o podłożach i właśnie okazało się, że zamiast kombinować, to można dać ziemię do katusów, a adenium ma podobne wymagania do fiołków, jeśli chodzi o podłoże. Na floraforum piszą o ziemi do kaktusów + perlit. O tu, pierwszy post: http://www.floraforum.eu/floraforum/...?topic=16969.0 W sumie muszę poprzesadzać i zadbać o moje adenium, więc chyba pójdę po tę ziemię kaktusową. Asji, z tymi Darlin to jednak niezła heca ![]() Verunka, Gillian to ten: http://www.google.pl/search?safe=off...ml%3B556%3B480 Jesli tak, to rewelacyjny!!!!! ![]() Rękawiczki świetne! Gdzie on takie wypatrzył? Ja niestety nie używam żadnych rękawiczek, bo... zapominam, a poza tym lubię czuć ziemię w palcach ![]() Powiedzcie mi jeszcze, hodujecie coś oprócz fiołków? W sensie inne zieleniaki? Ja mam tak: 1. wspomniane adenium, 2. dwie juki, 3. zdziczałą paprotkę, której najlepiej jest u mnie na balkonie w lecie, 4. dwa aloesy, 5. begonię tygrysią, 6. hoję, której nie lubię i najchętniej bym się jej pozbyła 7. szczawik, ten bordowy Niby niewiele kwiatków, ale okien i parapetów wciąż brak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Jik, na pewno będę bardzo dbała o tą Lil żeby mi nie padła
![]() Muszę sobie poczytać o tej ziemi do kaktusów, jaki ma skład, itd. Używam zwykłej + perlit, bo takie połączenie chyba służy moim fiołkom, wydaje mi się też przystępne cenowo (zwykła ziemia nie jest droga, a perlit kupuję w sklepie kilka ulic dalej w cenie 2zł za 1 litr, czyli też tanio). Ooo adenium, śliczna roślina, w jakim stadium jest Twoje? Hoi też niezbyt lubię (moja ciocia, za którą nie przepadam ma ich mnóstwo i chyba dlatego tak mało sympatycznie mi się kojarzą ![]() ![]() Oprócz fiołków hoduję aloes, wcześniej miałam też dwie paprotki, które niestety padły, kilka kaktusów i juke (tego ostatniego zasuszyłam zostawiając bez opieki na wakacjach ![]() Chciałam mieć też jakąś roślinkę owadożerną, ale poczytałam trochę o ich uprawie i mam wątpliwości czy będą miały u mnie odpowiednie warunki... Najlepiej byłoby mieć akwarium i tam stworzyć im tropikalny klimat ![]() Verunka, Gillian jest cudny! Dopiszę sobie do listy fiołków, które chciałabym mieć, choć nie wiem gdzie je zmieszczę ![]() Rękawiczki bardzo sympatyczne, na pewno będzie się w nich dobrze pracowało, ja nie używam wcale ![]() Edytowane przez Asji Czas edycji: 2015-09-24 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a z innych roslin to lubie jeszcze storczyki ![]() a tak to jakies pojedyncze okazy. Zwariowałam na punkcie fiołków i nie chce nic innego kolekcjonowac juz ![]() z ciekawych okazów fiołków mam jeszcze Lilian Sparkler - moja prawdziwa królowa, te z nakrapianymi liściami mega ciezko sie ukorzeniają, mnie pierwsza próba nie wyszła, dopiero przy drugiej sie przyjęła, bardzo powolutku puszcza listki, ale jestesmy na dobrej drodze. Jeszcze nie kwitla. A wyglądać ma tak: https://www.google.pl/search?safe=of...80%3B640%3B480
"A ja bez ciebie jak wiadro bez wody, jak śliwka bez pestki, bez poręczy schody" Edytowane przez Verunka Czas edycji: 2013-05-04 o 19:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Asji,
moje adenium wygląda mniej więcej tak, jak w załącznikach. To są zdjęcia z forum ogrodniczego. Muszę porzesadzać swoje rośliny i wtedy je pokażę. Mają ze trzy lata i strasznie wolno rosną teraz, też muszę poczytać i zaopiekować się nimi, bo z tego co wiem, to niektórym takie trzyletnie pięknie kwitną. A nasiona kupiłam na allegro. Wszystkie wykiełkowały ![]() Widzę, że aloes też u Ciebie gości ![]() Kaktusów nie lubię i jakoś ręki do nich nie mam. Podobają mi się szalenie skrzydłokwiaty. Smętnie omiatam je wzrokiem jak widzę w kwiaciarni czy u kogoś, ale wiem, że ani nie mam miejsca na nie, ani pewnie by się u mnie nie uchował. Cyklameny są śliczne, ale wydaje mi się, że ciężko zadbać o takiego, który przekwitnie. Amarylis zawsze u mnie w domu królował. Tato go hodował. Ale jak mu się spodobały storczyki, to gdzieś ten amarylis się zapodział :/ Co do owadożernych, to się napaliłam ![]() ![]() Verunka, to świetna inwestycja z tymi rękawiczkami. Nie dość, że ładne, to tanie ![]() ![]() Lilian Sparkler - no po prostu ![]() Edytowane przez Jik Czas edycji: 2013-05-04 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Storczyki są ostatnio bardzo popularne. Zresztą wystarczy zaglądnąć do wątku o storczykach na wizażu (która to już część..! Dziewczyny, spinamy się i trzeba dogonić storczykowy wątek
![]() ![]() O cyklamenach słyszałam, że są dość delikatne, ale na razie mnie to nie zniechęca. Trochę już o nich czytałam także z teorii jestem przygotowana ![]() ![]() Zdecydowałaś się już na jakiegoś konkretnego owadożernego? Na Allegro są niedrogie w zestawach, ciekawe czy jakość mają dobrą. W Obi widziałam rosiczki i muchołówki (piękne!), któreś były na pewno po 19,90 zł. Bardzo podobają mi się dzbaneczniki, tylko rosną spore i trzeba mieć podwieszane miejsce dla nich więc musiałabym najpierw zakupić jakiś kwietnik i gdzieś go przymocować⌠Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Asji Czas edycji: 2015-09-24 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Asji,
faktycznie od paru lat storczyki są bardzo popularne. To piękne, okazałe rośliny. Można je kupić nawet w "spożywczaku", a jak już jest jakieś święto, np. Dzień Babci, to w ogóle wszędzie stoją te storczyki. Tyle że w większości, to Phalaenopsis. Taki imieninowy kwiatek. Ja też dostałam kilka, ale jak zobaczyłam, że zaczynają u mnie marnieć, to szybko oddałam tacie i on już je reanimował ![]() Z owadożernych chciałabym mieć muchołówkę. Chyba najbardziej spektakularna z tymi szczypcami ![]() http://www.carnisana.pl/?p=productsList, bo polecali ten sklep na forum. Boże, siedzę na allegro i przeglądam jakieś kosmetyczne oferty, typu podkłady, pudry itd. A jak czegoś nie ma, to mi podpowiadają co mnie może zainteresować i oczywiście to są FIOŁKI! I znalazłam fajną ofertę: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...ars_rule_id=91 Też Was tym pokuszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Jik, o tak, muchołówki sa fajne
![]() ![]() Cytat:
Nie no, dzięki, teraz nie zasnę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i mnie ta oferta wcale a wcale nie kusi ![]() w ogóle pamietajcie zeby z allegro kupowac od sprzedawców którzy maja swoje własne oryginalne fotki z kwitniecia roslin a nie jakies z neta, bo nie wiadomo co potem powychodzi z tych liści ![]() a ogarnęłyście temat z fiołkowymi sportami i chimerami??? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
Asji,
właśnie czytałam gdzieś na forach o owadożernych, że można je dostać w sklepach terrarystycznych lub jakiś dobrych zoologicznych. Marzy mi się taka, jak w załączniku. Co do zamawiania przez internet, to właśnie nie miałabym obaw, jeśli chodzi o specjalistyczny sklep, zwł. polecany na forach. Już prędzej bałabym się allegro. Verunka, o taki miniaturowy skrzydłokwiat musi ślicznie wyglądać, nawet jak nie kwitnie. Ale musi mieć też ładne miejsce do ekspozycji. U mnie na parapecie by się chyba męczył. Co do storczyków, to jest tak, że może się do nich zraziłam, one też mnie nie polubiły za warunki, w jakich mialy mieszkać, czyli bardzo suche powietrze w mieszkaniu. Zawsze zaczęły zdychać, wiec w ostatnich chwilach jechały na reanimację do mojego ojca, a on je przywracał do życia. Poza tym wkurza mnie, że one takie duże, strzeliste i nie mam gdzie ich postawić. Fiołki są takie akuratne. Nieduże, a oko cieszą ![]() Co do tej oferty z allegro, to myślę, że dobra dla początkującego hodowcy, czyli dla mnie. Nie zrażałabym się, że nie ma autentycznych zdjęć roślin, bo widzę, że zdjęcia innych roślin są i to w realu, a nie z neta. Myślę, że ten ktoś po prostu z braku czasu czy braku zdjęć wstawił taką ofertę. Tak czy siak, ja zamawiam listki od hodowcy z forum ogrodniczego. Taniej i powybierałam z setki odmian te, które najbardziej wpadły mi w oko. Fiołki sporty i chimery - to dla mnie daleka droga. Jeszcze nie ogarniam wszystkiego. A co myślicie o takim: http://allegro.pl/fiolek-afrykanski-...218579375.html Tu chyba lepiej widać: http://www.neverfloris.de/6.html Wygląda jak brokuł albo kapusta ![]() Asji, a te fiołki alpejskie, to z nasion chcesz wysiewać? Czy kupić gotowego? Edytowane przez Jik Czas edycji: 2013-05-05 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ten fiołek, który pokazałaś tragedia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Verunka, jeśli chodzi o chimery to na razie nie mam żadnych, ale ich uprawa chyba nie różni się niczym od uprawy zwykłych fiołków? Nie licząc rozmnażania. O sportach też trochę czytałam, ale zanim u mnie się jakiś ewentualnie trafi to długa droga przede mną
![]() Jik, super jest ta roślinka z zalącznika ![]() Jakie odmiany fiołków wybrałaś? ![]() Edytowane przez Asji Czas edycji: 2015-09-24 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Verunka,
a to nie Ty lubisz najbardziej odjechane fiołki? ![]() Asji, wybrałam takie: 1. Silly Girl 2. Rob's Cotton Ball 3. Quiting Bee jasny 4. Ek- Niebiesnaja Lazur 5. Ślubny bukiet 6. trailer mini wrzosowo-liliowy Większość jest tu: https://plus.google.com/photos/11722...ums?banner=pwa forum ogrodnicze to przekleństwo. Raz czytam o fiołkach, raz o adenium, nie mogę się oderwać od neta, no ale pogoda sprzyja... Edytowane przez Jik Czas edycji: 2013-05-05 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() z tego linku: armagedon ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
Jik, super odmiany wybrałaś, będziemy się kiedyś wymieniać
![]() Verunka, Armageddon też taki trochę kosmiczny ![]() ![]() Kilka dni temu zauważyłam, że dwa listki, które wypuściły już sadzonki (fiołek nieodmianowy, biało-różowy) zaczęły usychać. Wiem, że jeśli sadzonki są już spore to jest to normalne zjawisko, ale moje są jeszcze małe, mają po 3-5 listków. Dziś zdecydowałam, że listki matczyne wyrzucę a sadzonki posadziłam w nowej ziemi i nakryłam plastikowym pudełkiem. Myślicie, że przeżyją? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jest zasada, ze ten liść matczyny odcinasz, jak roslina pusci listki i mają one wielkosc kciuka, jesli są mniejsze, to powinno sie czekac. Zawsze tak robie i zadna jeszcze nie uwiędła. Mam nadzieje, ze swoje zreanimujesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Verunka, dzięki za radę
![]() Nie zależy mi jakoś szczególnie na uratowaniu matczynych listków, bo kolejne dwa zerwane z tego samego fiołka mam już ukorzenione. Po prostu skoro te sadzonki już się pojawiły to szkoda byłoby gdyby uwiędły… W sumie jest ich 5, największa ma listki nieco mniejsze od kciuka, a listki najmniejszej mają jakieś pół centymetra średnicy, aż ciężko było je złapać w palce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Asji,
oczywiście, że będziemy się wymieniać i już możesz sobie zaklepać i tego Rob's Cotton Ball i resztę ![]() Verunka, dobrze, że powiedziałaś o tych matczynych listkach, bo nawet nie wiedziałam, że tak się robi. Ja zawsze zostawiam te liście, a teraz wiem, że można z nich zrobic kolejne sadzonki. Fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Le Pisanka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Verunka, a jak duże są Twoje sadzonki kiedy odcinasz od nich matczyny listek?
martawowka, śliczna ta Pisanka ![]() Edytowane przez Asji Czas edycji: 2013-07-12 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Asji pierwsze kwitnienie i pierwszy kwiatuszek,jeszcze taki niedopracowany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Tak pomyślałam, bo kojarzę tą odmianę ze zdjęć w internecie i wydawało mi się, że ma ciemniejsze kwiaty. Na pewno się rozkręci i będzie kwitnąć jeszcze ładniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie są jakies wielkie, ale staram sie by kazdy listek był wielkosci mojego kciuka, wtedy odcinam ten matczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
martawowka, piękna ta Pisanka
![]() ![]() Asji, jaki cudaczek z tego nieodmianowego! ![]() ![]() A ja Wam muszę się pochwalić, że dotarły do mnie listki!!!!!! Zamówiłam takie: 1. Silly Girl 2. Rob's Cotton Ball 3. Quiting Bee jasny 4. Ek- Niebiesnaja Lazur 5. Ślubny bukiet 6. trailer mini wrzosowo-liliowy Wcześniej pytałam dziewczyny o listki chyba ze dwudziestu odmian. Napisała mi, że ma wszystkie, więc wybrałam te powyższe. I co? Dostałam 14 odmian, wszystkie po dwa listki!!!!!! Nie mam tylu kieliszków!!!!!! Tak więc jestem dumną posiadaczką takich odmian: trailer mini biały z delikatnym różem - pełny trailer mini różowy pełny - pełny trailer mini wrzosowo-liliowy – pełny Ślubny bukiet Silly Girl Rob's Vanilia Trail Rob's Cotton Ball Lituanica Lamb's Ear Trail ciemny EK-Tańczący Płomień Ek- Niebiesnaja Lazur Powwow Deer Path (J. Gehr) Polecam Wam Anię S. z forum ogrodniczego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=34302 Zakupy u niej to czysta przyjemność. To nie tak, żebym reklamowała, ale naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem hojności i w ogóle samego faktu tych "gratisów". Teraz się zastanawiam, bo listki mają takie obrączki papierkowo-nalepkowe ( jakby mała cena) na łodyżkach. Z braku kieliszków, powsadzałam je do jednej malej szklaneczki, ale kilka razem z tymi nalepkami. Myślicie, że mogą z tymi nalepkami tak postac dzień, dwa? I czy dokupić kieliszki, czy np. kubeczki jednorazowe i kubeczki poobcinać? Edytowane przez Jik Czas edycji: 2013-05-08 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Jik, bardzo ładne odmiany, juz mam swoich faworytów do wymiany
![]() Widzę, że sporo z nich to trailery, ja mam tylko jednego (i to otrzymanego w gratisie), bo się trochę boję, że mi się rozrosną i nie będę miała ich gdzie trzymać ![]() Nie za bardzo wiem o jakie nalepki chodzi ![]() Raczej nie ma znaczenia czy listki będą stały w kieliszkach czy kubkach, byleby dosięgały wody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Asji,
trailery mi się "trafiły". W zasadzie napisałam dziewczynie, że chcę jakiegoś trailera i że obojętnie jaki kolor, żeby sama wybrała. No dała mi wszystkie ![]() Co do nalepek, to właśnie chodziło mi o nalepki-ceny. Wczoraj kupiłam jednorazowe kieliszki do wódki - są idealne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zabijcie mnie, ciagle nie mam czasu na rozsadzenie moich pociech, w weekend caly czas pracuje, moze pon-wtorek znajde chwile. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Verunka,
mnie się właśnie podobają trailery za to, że one są takie krzaczkowate ![]() ![]() A spotkałyście się z czymś takim jak chirita? Może ją któraś z Was nawet posiada? http://www.dogoryzielonym.org/showth...hp?820-Chirita |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Jik, a ile kieliszków jest w opakowaniu, które kupiłaś w Realu? Też kilka dni temu kupiłam takie kieliszki (w Kauflandzie). Wzięłam opakowaniu 6 sztuk, bo takich małych listeczków nie ma u mnie dużo, zapłaciłam 2,99zł.
Chirity nie posiadam, ale wygląda dość ciekawie ![]() ![]() Mi się trailery podobają, może nie miewają aż tak dużych, efektownych kwiatów jak zwykłe fiołki, ale są równie ładne. Poza tym można je trzymać w podwieszanym kwietniku kiedy już brakuje miejsca na parapecie, co jest ich dużą zaletą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.