![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: wychodzić za mąż czy nie?
Właśnie to mnie boli w naszej chorej mentalności. Od pokoleń wpajany jest nam jeden model życia. Szkoła, studia, praca, koniecznie ślub, dzieci i.. wszyscy jesteśmy szczęśliwi, a rodzina jest ostoją w trudnych chwilach.
Bla, bla, bla.. Bo tak wypada, bo tak każe kościół, bo co ciotka z Honolulu powie, jak się dowie, że żyjesz na kocią łapę, że oni (rodzina) nie będzie świecić oczami przed sąsiadami, etc., etc.. Ale gdzie w tym wszystkim są nasze prawdziwe potrzeby!? Skoro rodzice tworzą szczęśliwe małżeństwo, to chwała Bogu za to, niech kochają się do grobowej deski i niech na starość w bujanym fotelu oglądają zdjęcia ślubne i nagranie z wesela. I tego samego oczekują od dzieci. Ale dzieci to nie to samo co rodzice. To już zupełnie inna jednostka. Mają prawo decydować o sobie bez zbędnego baczenia na płytkie 'tak wypada'. Według mnie ślub 'dla rodziny' to najgorsza rzecz, jaka może sie przydarzyć. Sam fakt, że o to, czy wyjść za mąż pytasz na forum kobiecym świadczy o tym, że kompletnie nie jesteś na to gotowa. Nic na siłę. Skoro żyjecie te 6 lat razem bez papierka, to możecie i kolejnych sześć, jeśli Wam to odpowiada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
po po co przyjelas pierscionek skoro nie jestes go pewna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Ja wychodzę za mąż z czysto pragmatycznych powodów - dziedziczenie i darowizny w rodzinie nie są obciążone podatkiem.
Ślub w USC, bo regulujemy nasze sprawy z państwem polskim.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-02-24 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moim przypadku rozdzielność ustawowa, czy umowna nie ma sensu, bo moim głównym majątkiem jest mieszkanie, które i tak nie wchodzi do wspólności, niemniej jednak wiem, że rodzicie celowo darowali mi je przed ślubem, co nie znaczy, że nie akceptują mojego TŻta. Akceptują, są szczęśliwi z powodu ślubu, chcieliby żeby zawsze nam się układało, ale "w razie czego".. To przecież oni zapracowali na mieszkanie, a nie TŻ, czy jego rodzice, więc było by wielce niesłusznym, gdyby w przypadku rozstania TŻ ponosił korzyści.
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
To jak się boisz to nie wychodź za mąż.
Poczekaj kilka lat to może nabierzesz pewności.
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Skoro nie chcesz, to nie bierz ślubu. Moim zdaniem, powinno się to robić jak nie ma się wątpliwości, a Ty masz ich mnóstwo. Bogobojna babcia i rodzina to żaden argument, w końcu to Twoje życie.
![]() |
#99 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie mam takie samo zdanie, w mojej rodzinie przewija się jeszcze temat firmy ojca i różnych z nią spraw związanych dlatego intercyza jest bardzo ważna. Ja wychodzę z założenia że jeżeli druga strona ma czyste intencje to nie powinna mieć problemu z jej podpisaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam brata na wydaniu, jakby co ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
a tak juz całkiem serio-lęk w takich sytuacjach bierze się z powodu presji otoczenia. Myślę, że tak to właśnie działa-presja generuje strach, szukanie dziury w całym, podejrzliwość, analizy, myślenie a czemu oni tak wszyscy naciskają, a może coś sie za tym kryje, a może wpadnę w jakieś szambo itp. Autorko-boisz się tylko dlatego, że pomysł ze ślubem to nie jest Twoja decyzja. To proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteśmy ze sobą 6 lat , pomyślałam o ślubie w 2012 roku pozniej może po dwóch latach dziecko? Czy to wszystko ma sens? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego miałabyś mi zazdrościć? Nie rozumiem?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
rozumiem... w takim razie na Twoim przykładzie - bez urazy proszę, będzie mi łatwiej zrozumieć ![]() Wybacz proszę, że taki przykład... nie podejrzewam Cie o nic takiego... to czysta teoria ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na małżeństwo człowiek jest gotowy gdy sam, bez zbierania opinii osób trzecich, wie i jest pewny, że chce. Wie, że to właściwy moment i przede wszystkim właściwa osoba |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do Twojego problemu, to myślę, że warto się naprawdę zastanowić skąd ten lęk przed slubem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja barrrdzo długo nie dopuszczałam do siebie myśli, że kiedykolwiek wyjdę za mąż. Na studiach, kilka lat po studiach, kompletnie tego nie pragnęłam. Zaczęliśmy ze sobą być, zamieszkaliśmy razem i też nic. Dopiero po ok 2 latach bycia razem i roku mieszkania ze sobą, któregoś dnia się obudziłam i stwierdziłam, że może tak już być na zawsze. Nic mu nie mówiłam, a mimo to ok 2 miesięcy potem TŻ się oświadczył. Może zwyczajnie nie jesteś gotowa na ślub. Jeśłi dobrze jest tak, jak jest, to się jeszcze wstrzymaj z decyzją. Dzieci nie uciekną, teraz kobiety rodzą zdrowe dzieci po trzydziestce.
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast gdybyśmy zawarli jakąś umowę majątkową albo zdecydowali się na rozdzielność ustawową, to powody rozstania też nie mają znaczenia, każdy bierze, to co jest jego w świetle umowy, ustawy. Edit.: z tą winą jednak doczytam dokładnie i najwyżej prześlę Ci Olc na priv. ![]()
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-02-24 o 14:20 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Wika82... już rozumiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
kocham go , jest nam dobrze, mamy wspólne plany ale ten ślub mnie nie uszczęśliwia, jakoś czuje się bezpieczniej bez ślubu. Czuję się bardziej niezależna i taka samodzielna. Ślub kojarzy mi się z uległością i podporządkowaniem, a to zupełnie nie leży w mojej naturze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a nie przypadkiem WYGODNIEJ.... ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko no właśnie,ten dom cie pcha do zamąż pójścia,noi aby babcia już więcej nie płakała, że żyjecie jak bezbożnicy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Albo nie piszesz wszystkiego, albo szukasz wymówek na maxa, albo masz jakiś uraz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
.
|
ale co w waszym przypadku zmieni slub...? mozesz zmienic nazwisko, mozecie po sobie dziedziczyc, rozliczac sie razem... najwazniejsze, czyli wspolne gospodarstwo domowe juz tworzycie.
co do slubu - ja tu nie widze jakiejs uleglosci czy podporzadkowania. zwiazek polega na kompromisach, wiec to jest niejako uleglosc... a slubu moze w tym przypadku nie byc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Doris, jaki fajny avatarek.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.