![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Anegdota z życia wzięta:
Raz byłam na pielgrzymce. Młody ksiądz nigdy nie szedł z parafianami, wszystkie odcinki pokonywał samochodem. W końcu wysiadając z auta zwichnął sobie nogę i wrócił do domu.
![]() |
#93 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to, że ksiądz czyjeś nazwisko na Mszy wyczyta ![]() Cytat:
![]() Ciebie to śmieszy, mnie nie. Ja rozumiem ludzi, którzy czują wstrętdo KK, za to nie rozumiem tych, którzy dają sobie robić wodę z mózgu tej instytucji. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przynajmniej nie jestem kolejną hipokrytką ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-25 o 21:22 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |||
Rozeznanie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25363639]No ja niestety spotkałam, o czym pisałam chyba na pierwszej stronie. Ale nie uważam, że wszyscy są tacy, bo na szczęście nie
![]() To przykre, że na takiego trafiłaś, ale miło, że nie skreśliłaś wszystkich, bo rzeczywiście "na szczęście nie wszyscy tacy są". Najczęściej spotykam się z osobami, które krytykują ostro księży na podstawie zasłyszanych historii, bo w telewizji mówili, bo w gazecie pisali, bo ciotka Stefa opowiadała na imieninach, że u nich ksiądz... I później biorą się opinie, że księża z powołaniem to promil, rzadkość etc. A ja powtarzam, że żeby poznać fajnych księży to trzeba z nimi pogadać, bo raczej w telewizji nie będę o nich mówić (a jak już to w czasie najmniejszej oglądalności ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Taaa, jakoś często mają do powiedzenia ci, którzy z kościołem mają niewiele wspólnego, ale za to dużo o nim słyszeli. ![]() Cytat:
Nie dla każdego konkubinat to coś złego, na szczęście mamy w czym wybierać i każdy, powtórzę, robi co uważa.
Akcje: Pajacyk, Pusta Miska, Okruszek, Polskie Serce, Wyklikaj Żywność, Habitat i Marzenia za jednym kliknięciem: Wejdź na stronę i kliknij w serduszko "7 w 1". http://humanitarni.pl/ Edytowane przez morska fala Czas edycji: 2011-02-25 o 21:03 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam nawet kilku całkiem fajnych ![]() I nie opowiadam o księżach historyjek, które usłyszałam w telewizji, wyczytałam w gazecie czy "od cioci Krysi męża siostry mojej znajomej" ![]() Tak naprawdę nie mam prawie wcale ciekawych opowieści o księżach w zanadrzu ![]() Mnie nie tyle sami księża wkurzają, co po prostu nie akceptuję Krk. Cytat:
![]() Po drugie - fakt, nie chodziło tylko i wyłącznie o tę konkretną sytuację z księdzem, to był jeden z powodów, ale głównie on przyczynił się do oficjalnego opuszczenia przez tę osobę Kościoła Katolickiego. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#96 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zatem bliska osoba z rodziny miała takie prawo, każdy może puścić Kościół, nikt nie zmusza do niczego. I o ile taka osoba później nie odstawia teatru w postaci ślubu, chrztu itp. to w porządku. Ogólnie w życiu bardzo lubię dyskutować z "ateistami-zapaleńcami", którzy często mają większą wiedzę na temat Kościoła, katechizmu, przykazań, Pisma Św. niż "wierzący". Natomiast niewiele dla mnie wnosi dyskusja z "wierzącymi niepraktykującymi", którzy na ogół nie mają pojęcia o czym mówią. ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też zamierzam ![]() Cytat:
Zwłaszcza z ostatnim zdaniem ![]()
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby ktoś głośno nie krzyczał że IN VITRO TO MORDERSTWO ZABRONIĆ TEGO HOLOKAUSTU to bym miała w nosie to o czym kościół rozprawia. ale skoro straszy ekskomuniką polityków, moich polityków i naszych polityków, to sory batory czemu niby miałabym zamknąć papę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z Twojej wypowiedzi trudno było wywnioskować, że chodzi Ci o presję jaką wywiera Kościół na polityków. Bo skoro ktoś jest za in vitro to mniemam, że nie głosował na prawicę, a skoro nie na prawicę to na lewicę, a nie przypominam sobie, żeby ta jakoś szczególnie przejmowała się zdaniem Kościoła, więc o jakiej presji tu mowa? A jeżeli chodziło Ci o ogół polityków, to nie pisz następnym razem o "swoich politykach" ![]() I jak znowu czegoś nie zrozumiałam to oszczędź sobie komentarze typu "jak zrozumiesz to zgłoś się na PW", bo nawet jak już zrozumiem, to jakoś nie przekonałaś mnie do wspólnej prywatnej dyskusji.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() nie no po prostu padam ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
To ja raczej padam. W którym miejscu wymieniłam te dwie partie? Jeśli lewica i prawica to dla Ciebie tylko PiS i SLD to może skończmy tę dyskusję, bo nie widzę sensu w jej kontynuowaniu...
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właśnie mnie olśniło i aż sprawdziłam - PSL uznaje się za centrową partię, więc poprawiam błąd, ale w sumie nie o Polskim Stronnictwie tu mowa, które swoją drogą jako koalicjant PO w wielu sprawach się z nią zgadza.
Akcje: Pajacyk, Pusta Miska, Okruszek, Polskie Serce, Wyklikaj Żywność, Habitat i Marzenia za jednym kliknięciem: Wejdź na stronę i kliknij w serduszko "7 w 1". http://humanitarni.pl/ Edytowane przez morska fala Czas edycji: 2011-02-26 o 01:58 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
No ja nie wiem, akurat nie zdarzyło mi się usłyszeć by PO nazywało samo siebie prawicą. Może niezbyt uważnie słucham, nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiele dyskusji na ten temat się pojawia stąd PiS jest często nazywane "skrajną prawicą" a PO prawicą. Ja nawet się spotkałam ze stwierdzeniem (jakiegoś dziennikarza), że PiS to lewica bo ma lewicowe poglądy na gospodarkę. Swoją drogą czytałam kilka artykułów na temat "PO prawica czy lewica", ale nigdy nie napotkałam na stwierdzenie, że PO to centrum.
![]() |
![]() |
#108 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawanie kopert już wręcz jest wpisane w tradycję... Cytat:
![]() Z resztą o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Założeniem kościoła jest trzymanie kasy - od wieków tak było i po to właśnie wymyślono ten cały celibat ![]() Ale oczywiście zawsze można to wytłumaczyc że Bóg tak chciał ![]() Szkoda tylko, że Adamowi jakoś nie kazał wybierac między sobą a Ewą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bycie lekarzem i nauczycielem podobno też, a jakoś ci ludzie nie żyją tylko powietrzem (co jest zrozumiałe), więc nie rozumiem jak sobie wyobrażasz egzystencję księży, mają żyć wyłącznie wiarą? ![]() Zresztą z Twoich wypowiedzi wynika, że za Twoje nie żyją, więc o co chodzi ![]()
Akcje: Pajacyk, Pusta Miska, Okruszek, Polskie Serce, Wyklikaj Żywność, Habitat i Marzenia za jednym kliknięciem: Wejdź na stronę i kliknij w serduszko "7 w 1". http://humanitarni.pl/ Edytowane przez morska fala Czas edycji: 2011-02-26 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To z czego taki ksiądz ma żyć? Z powietrza? ![]() Żeś się popisała. ![]() Ja tam nigdy niefajnego księdza nie znałam, mieli mneisze lub większe wady/nałogi, ale to tylko ludzie. Naiwnością jest od nich wymagać więcej niż od innych, tylko dlatego, że są księżmi. A że nasze społeczeństwo jest, jakie jest, to tak to wszystko wygląda. Jak w tym wątku, między innymi. ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]() Tylko że lekarzom nikt nie każe żyć energią kosmiczną. ![]() EDIT: Znam jednak jednego księdza, który by pasował do naszych dywagacji ![]()
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! ![]() Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2011-02-26 o 11:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Wymaga od nich Bóg, nie Ty, nie rozumiesz? Oni służą Bogu, nie ludziom. (przynajmniej w założeniu)
![]() A poza tym, to czym taki ksiądz się różni od 'zwykłego' człowieka? Mózg ma inny, dodatkowe nogi?
![]() |
#114 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Każdy człowiek chciałby dostawać pieniądze za codziennie wykonywaną pracę, ale księżom najlepiej odebrać wszelkie dochody, miło. Niech odprawiają cały dzień msze, siedzą w konfesjonale, uczą w szkołach (ale z powołania, nie żeby to był zawód), odprawiają pogrzeby, prowadzą parafialne zajęcia, a nocami zamiast spać (w końcu czym się zmęczyli) niech idą do fabryki i zarabiają na utrzymanie. Poza tym o czym my mówimy, księża nie wyrywają Wam pieniędzy z kieszeni, więc pytam jeszcze raz o co chodzi? Nie chcesz, nie dawaj, a jak nie dajesz, to nie komentuj i się nie bulwersuj i po sprawie.
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Niech do roboty idą jak każdy z nas ![]() Z waszych wypowiedzi wynika, że za wiarę płaci się jak za leczenie ![]() W ogóle to napisałam też coś o celibacie, ale jak widzę - gdy brakuje argumentów lepiej udac że się nie zauważyło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzeniona
|
Dobrze, niech będzie przeciętny wierzący-niepraktykujący
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.