|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cerazette pilne pytanie !
Owszem, dokładnie o to pytasz. Gdy zmienia się dawkę z większej na mniejszą nie robi się przerwy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cerazette pilne pytanie !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziewczyny, przepraszam, jeśli to już było, ale wyszukiwarka odmawia mi współpracy!
Wybieram się dziś do ginekologa, biorę cerazette od jakiegoś pół roku, ale on poza cytologią nie zaproponował mi żadnych badań. O co powinnam się upomnieć? Próby wątrobowe? Będę wdzięczna za podpowiedzi albo odesłanie do wątku, gdzie temat już był poruszany. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie badania?
Aby zrobic badanai hormonalne nalezy odstawic pigulki na min. 6 m. wiec cytologia jest podstawą w takim wypadku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast można zrobic tzw próby wątrobowe czzyli ocenic wpływ leków na ten narząd. Panel wątrobowy obejmuje: AlAT - aminotransferaza alaninowa zwana też GPT AspAT - aminotransferaza asparaginianowa - GOT Bilirubina całkowita i jej frakcje Fosfataza alkaiczna ALP Gammaglutamylotranspeptyd aza GTP |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Dzięki, mój lekarz powiedział, że na badania za wcześnie, że dopiero po roku brania. Niech tak będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Przechodzenie z Cerazette na Cilest...
Witam! od razu na wstepie powiem ze szukalam watku podobnego ale nie znalazlam..
![]() Dziewczyny sprawa jest taka: bralam wczesniej przed ciaza cilest rok ponad a po ciazy teraz bralam okolo 6 miesiecy cerazette teraz znowu przejde na cilest bo juz nie karmie. zostalo mi 18 tabletek cerazette. i co zrobic wziasc reszte do konca i poczekac na okres i wziasc 1.op cilestu? czy przerwac i czekac na okres i zaczac brac cilest? bo w sumie to nie karmie malego juz tydzien ale pokarmu sladowe ilosci mam jeszcze. chce sie upewnic czy dobrze mysle i zebym bledu nie zrobila. dodam ze mieszkam w niemcach i z pania moją gin do konca sie nie zrozumiem. za wszystkie odpowiedzi dziekuje,
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przechodzenie z Cerazette na Cilest...
Wystarczy przeczytać ulotkę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
1. Nie wiem co robisz w Niemczech skoro po niemiecku nie rozumiesz.
2. Google wiedzą wszystko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
uniwersalna ulotka :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
co ty taka cięta... Pytanie było o zmianę - a nie o właściwości konkretnych tabletek. Uniwersalna jest w sam raz. Jeśli denerwują ciebie takie wątki- w jakim celu wchodzisz na nie i objeżdżasz założycielkę wątku ? To nie pierwsze takie twoje zachowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
A ty nie jesteś od tego żeby mi zwracać uwagę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Dolores- Dziekuje
![]() ![]() ![]() Neciak- nie musisz byc taka kąśliwa. Ja nie mieszkam tu na tyle dlugo żeby rozumieć takie terminy typu "owulacja" "jajeczkowanie" " jajnik" itp nie umiem jeszcze tego. znam podstawowe slownictwo zeby sie w miare dogaadac na ulicy ale u lekarza np cieżej mi. Jesli tego nie rozumiesz Twoj problem ja tylko zapytalam o cos niemusisz od razu tak dopowiadac. czy ja ci jakos chamsko odpisalam??
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2010-09-13 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Jestem kąśliwa jeśli ktoś nie czytał regulaminu. Jak widać Ci się nie chciało. A to z niemieckim to było zwykłe pytanie. Nie musisz wszystkiego umieć, ale google są też po polsku i po polsku jest ulotka w internecie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Jak przechodziłam z Novynette na Nuvaring - czyli też z anty. złożonej na inną złożoną , to lekarz zalecił bym włożyła go w 1 dzień miesiączki. Dlatego ja bym dokończyła jedne, zrobiła przerwę - i w 1 dniu miesiączki zaczęła brać Cilest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Neciak- a co az tak ci cos przeszkadza?? co niby? I co teraz zrobisz? tylko nie gryź prosze! ![]()
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2010-09-13 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
wiec tak: skonczyly mi sie cerazette i poczekalam na okres. dzis dostalam krawienia rano wiec wzielam 1 tabletke cilestu, lecz jest problem bo do wieczora kwawienie ustalo i mam lekkie plamienie,jakby ciemne uplawy. bole mam jak przy @ jajnikow i dolnej partii brzucha. i zastanawiam sie czy to na pewno @ czy nie... czy wziasc jutro nastepna tableteke czy czekac az przyjdzie zwykle plamienie. Zjednej strony wole zwiasc dalej bo slyszalam ze tak moze byc takie plamienie zamiast @ przy zmianie tabsow szczegolnie ze przy cerazette nie bylo przerw i praktyczni @ nie mialam. A z drugiej strony mam obawy. a do pani ginekolog nie moge isc bo terminy zawalone
![]()
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
nie mam już siły :(
nie wyrabiam z tymi moimi okresami.
byłam u gina, wszystko ok. przepisał mi cerazette, twierdząc,że będę miała albo małe upławy albo w ogóle okresu nie będzie. jestem w trakcie pierwszego opakowania (już końcówka), wczoraj dostałam "okres". cieszyłam się,że nie boli tak bardzo i jest mało obfity. za szybko,bo dzisiaj mam już bardzo obfity,co godzina zmiana tamponu, jajniki mnie bolą, i ból od nerek w dół promieniuje. tabletki średnio pomagają (może dlatego,że podczas mies mam też biegunkę?). Leżę z kompem na łóżku,i termoforem na brzuchu i zwijam się z bólu. Chwilowo trochę lepiej,ale tak czasami mam-jest chwila,że mogę nawet wstać,ale potem znowu skurcze i ... wkurza mnie to,bo z pracy musiałam się na dzisiaj zwolnić, przeszkadza mi to. zastanawiam się czy napewno ok. dlaczego tabletki ktore lekarz przepisał nie działają? dodam,że miałam robione usg-nic nie wykazało. nie wiem co robić... biorę talvosilan,na zmianę z kazachstańskim baralginem. rozkurczowe nic nie dają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Dot.: nie mam już siły :(
Cytat:
ale sadze ze trzeba cierpliwosci, z czasem podziałają-2-3mies. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Dot.: nie mam już siły :(
Może spróbuj pójść do innego lekarza....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
cerazette,krwawienie-długie...
witam
przyjmuję cerazette, końcówkę 1go opakowania. lekarz mówił,że nie dostanę miesiączki,a jeśli już to lekkie krwawienie... a tutaj-9 dzień okresu,dodam,że nie jest on ani delikatny ani bezbolesny. nie wiem już co robić i czy napewno wszystko dobrze- 9dni to przesada. czy któraś z was miała tak długie krwawienie po cerazette? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Dot.: cerazette,krwawienie-długie...
Jesli dopiero zaczynasz tabletki to dopiero po 3 miesiacach czasami wszystko sie reguluje, ja co prawda po innych tabletkach mialam takie krawienie ze nie nadazalam zmieniac podpasek i do tego trwalo prawie miesiac.. a pozniej sie uregulowalo, takze bez obaw, poczekaj.. a jesli nic sie nie poprawi do idz do ginekologa niech ci zmieni tabsy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
miesiączka,antykoncepcja a oddawanie krwi..
Witam,
mam pytanie- już kilkakrotnie oddawałam krew dla Czerwonego Krzyża. ale jakoś nigdy nie trafiłam na miesiączkę w trakcie-i tak się zastanawiam. Niby wiem,że w trakcie i 3 dni po nie powinno się oddawać krwi,ale ja teraz biorę tabletkie cerazette i mam bardzo skąpe krwawienia-więc myślę,że oddanie krwi podczas tego plamienia to dla mojego organizmu nie byłoby jakąś wielką tragedią. Czy jeśli po prostu nie powiem,że mam miesiączkę-to chyba w badaniach krwi nie są w stanie tego wykryć? pozdrawiam Edytowane przez basikagniezno Czas edycji: 2010-11-05 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Dot.: miesiączka,antykoncepcja a oddawanie krwi..
jakby nie było to to jest okres, więc nie możesz oddać krwi.
i skąd wiesz, że dla Twojego organizmu nie będzie to tragedią? Nie wiesz co wydarzy się później.
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
W czasie menstruacji nie powinno się oddawać krwi nie tylko ze względu na zwiększoną utratę krwi( miesiączka+ krwiodastwo) ale dlatego też ,że podczas menstruacji zmniejsza się krzepliwość krwi co czasem może skutkować różnymi komplikacjami.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, przede wszystkim to nie jest okres ani miesiączka tylko krwawienie z odstawienia.
Nie ma mowy o zwiększonej utracie krwi, gdyż jak wspominała basikagniezno krwawienie ma raczej skąpe. Anemia raczej nie grozi, przy tak niewielkim krwawieniu też nie ma mowy o utracie żelaza. Wiec jak dla mnie nie ma przeciwwskazań do oddania krwi.
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Przy cerazette nie ma krwawienia z odstawienia (mogą występować plamienia, krwawienia w trakcie zażywania). Te tabletki bierze się przecież na okrągło.
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Ja bym dla spokoju odczekała parę dni i poszła po zakończeniu miesiączki, może samo krwawienie z odstawienia razem z oddawaniem krwi nie byłoby ogromna strata organizmu, ale potem możesz mieć (tfu, tfu) np. krwotok z nosa i moga zaczac sie problemy, bo upływ krwi w sumie bedzie duzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.