![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobra metoda antykoncepcyjna?
mialo byc "wyczuc" :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
no nie ma sie co dziwic Jula
![]() chociaz księdzu by sie to pewnie nie podobała taka perwersja ,co zreszta usłyszała jedna moja kolezanka zeby nie sprawdzac nic sobie bo to zacheta do masturbacji a nie daj Boże przy męzu sobie sprawdzac to moze go pobudzic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
to w takim razie nie mozna nawet do ginekologa chodzic, a tym bardziej do mezczyzny, bo to grzech jeszcze wiekszy gdy ktos obcy obmacuje cie w miejscu intymnym, hehe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Wolę codziennie połknąć tabletkę i spać spokojnie niż bawić się w poszukiwanie otworków w macicy i miec niespodziankę :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
ja uzytwam tabletek antykoncepcyjnych -i polecam je
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
a ja obawiam się ewentualnych długofalowych skutków tabletek.. biorę je bo nie znalazłam dla siebie równie pewnej formy zabezpieczenia - ale cały czas liczę na to że pojawi się w końcu coś nowego - coś co nie będzie wiązało się z ryzykiem (zdrowotnym) a będzie dawało bardzo dobre zabezpieczenie anty -
nie wiem tylko czy się dożyję tego nowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
ja moze bralabym te tabletki, ale jestem ich przeciwniczka (juz sie na ten temat w jednym poscie wypowiedzialam :/ ), ale gdyby byly takie cudowne to bylyby przepisywane dla kobiet po chorobie nowotworowej, a nie sa
![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2005-06-26 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
Wiesz, raka możesz mieć i bez tabletek, niestety...a uzywanie tabletek zmusza przynajmniej do jednego - non stop do wizyt u ginekologa, jesli jest dobry! to przy kazdym bada i piersi i szyjkę macicy i jesli jest jakiś problem, to zaczynasz go leczyć u samego zarania, nie po 3 latach, kiedy jest już w rozkwicie...Tabletki anty chronią też przed nowotworem jajnika, który wykasza połowę populacji kobiet-- i o tym tez się nie mówi. Nasilają, szczeglnie u kkobiet obciązzonych genetycznie ryzyka raka piersi, ale! jednoczesnie jesli wciąz sie badasz, a jesteś obxciazona genetycznie i chodzisz do ginekologa to masz 50% szybką szansę na diagnozę, diabelnie istotną w tym schorzeniu. Pieniądze, prezenty itp - kazdy o tym wie, ale statystycznie to bardziej szkodzimy sobie paląc papierosy niż biorac tabletki anty...Ale to kwestia dobrania, lekarza i badań, jesli mówisz na początku NIE , bo NIE - masz mozliwość stosowania dalej identycznej metody jaką stosowałaś i już.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Jula, nie wiem, czy wiesz, ale kazda metoda moze byc zawodna, nawet te super ekstra pigulki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Skutecznośc antykoncepcji pokazuje tzw wskaznik Perla - to jest statystyczny zestaw , ile ciąz przypada na stosowaną metodę antykoncepcyjna. W {Polsce najwiecej wpadek to prezerwatywa włąsnie, w Europie Zachodniej tzw. minipigułka , którą trzeba brać z dokładnoscią do 30 minut, z mniejszą zawartoscią hormonów( roblemy w ciązami z prezerwatywy zapewne sąz tego powodu, ze traktuje sie ją jako świetną metodą, a nie jest taka- wymaga ogromnej uwazności , dobieranie pozycji , nijak nie nadaje się na szlaeństwa po butelce(albo i więcej!) wina, bo jak się zsunie, albo pęknie to dead men walking, a ja raczej nie ufam wstawionym facetom, nawet jesli to mój facet
![]() No w kazdym razie spirala i tabletki mają o wiele wyzszą skutweczność niż prezerwatywa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z wypowiedzią ze każda metoda ma swoje plusy i minusy... Tak jak tu dziewczyny pisały. Niektórym nic nie było po tabletkach, inne czuły się okropnie. Ja sama brałam tabletki ale na razie od nich "odpoczywam", ale wcale nie twierdze że jest to super, najlepsza i najskuteczniejsza metoda, bo jak już pisałam jak każda inna ma wady i zalety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
To może jeszcze ja się wypowiem. Jestem wieloletnią użytkowniczką pigułek, a zaczęłam je brać w czasach, gdy jako młoda dziewczyna nie miałam stałego partnera i nie współżyłąm regularnie. Podstawowym powodem było to, że piguły okazały się jedyną skuteczną metodą na potworne bóle menstruacyjne, na które cierpiałam przy każdej miesiączce. Bóle, torsje, omdlenia i w ogóle pełen zestaw. Latałam po ginekologach, usiłując wykryć przyczynę i nikt nie był w stanie mi pomóc. Przez pierwszych kilka lat cierpiałam takie katusze dwa dni w miesiącu, po kilku latach skróciło mi się do jednego dnia mąk piekielnych, następny dzieńto już tylko po prostu bolało. Dopiero pigułki przyniosły mi ulgę i od tamtej pory funkcjonuję jak normalny człowiek przez cały miesiąc. Tak więc pigułki to nie tylko antykoncepcja + negatywne efekty uboczne (co jest moim zdaniem kwestią nader dyskusyjną), ale też dodatkowe pozytywne efekty. Jadę na pigułach od lat, jestem pod stałą kontrolą pani doktor, która wysyła mnie na badania krwi, cytologie i co trzy miesiące, gdy przychodzę po kolejną receptę, bada. Moje koleżanki, które nie stosują antykoncepcji hormonalnej, bywają u ginekologa raz na parę lat, bo nie mają czasu, bo im się nie chce, bo wszystko w porządku. Nie patrzmy więc na piguły jak na bombę z opóźnionym zapłonem. To jest lek, jako taki przechodzi rygorystyczne badania kliniczne i jest bezpieczny w stosowaniu u osób, które nie mają przeciwskazań do jego stosowania. Gorylek chyba tak bardzo optowała za naturalnością metod - wierz mi, że w niektórych przypadkach natura potrafi tak dać w kość, że się życ odechciewa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
nan, zgadzam sie z toba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
Moja pani ginekolog, kiedy się jej zapytałam jaki jest najskuteczniejszy sposób antykoncepcji, odpowiedziała: brak stosunów
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
mam do was pytanie.Bralam logest 2 miesiace (lekarz przepisal mi bez badan hormonow0 potem byly 2 miesiace bez brania tabletek i teraz znowu biore.Tylko ze tym razem lekarz przypisal mi yasmin gdyz po logescie starsznie woda mi sie zatrzymywala w organizmie i boaly piersi. Pierwsza tabletke wzielam w pierwszym dniu miesiaczki i uprawialam seks juz po jakichs 6 dniach.Czy takie tabletki o tak malym skladzie dzialaj zawsze??? I odrazu?? Boje sie troche ja to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.