Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-03-23, 16:42   #91
Becia012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 169
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

O, nastêpna czê¶æ w±tku?
Dodajê Utrzymanie.

¦niadanie: Grahamka na pó³; 1/2 z domowym pasztetem, ogórkiem i papryk±, 1/2 z mas³em, wêdzonym ³ososiem, rukol± i pomidorem, kakao
¦niadanie2: Rogal z mas³em, sa³at±, szynk± i warzywami,
2 czekoladki z nadzieniem miêtowym (?), kawa³ek babki, cappuccino.
Obiad: Talerz zupy grochowej, w±troba z indyka, ziemniaczki z koperkiem, zestaw surówek, szklanka soku pomarañczowego.
Po: Orzechy w³oskie
Podwieczorek: Du¿a porcja sa³atki owocowej, serek homogenizowany z
orzechami, ³y¿eczk± cukru i aromatem rumowym, kawa z mlekiem.
Kolacja: 2 kromki grahama z mas³em, rukol± i papryk±,
Wie¶niak z selerem, szynk± i ananasem, kakao..

W miêdzyczasie wyrzu³am ca³e opakowanie orbitek..
"Spo¿ycie w nadmiernej ilo¶ci mo¿e mieæ efekt przeczyszczaj±cy"-
a ja my¶la³am ¿e to nieprawda.

Edytowane przez Becia012
Czas edycji: 2011-03-23 o 16:47
Becia012 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 16:44   #92
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
u

1. jajko na miêkko, kromka razowca z twarogiem i szynka wiejsk±, plaster pomidora
  2. jab³ko + grahamka z mas³em, indykiem, chrzanem, majonezem
  3. jogurt naturalny, jasna bu³ka z szynk±
  4. pier¶ kurczaka ( mnóstwo chili), sma¿ona na oleju + micha surówki jasnej

1 posi³ek ok.6.50..
wpadnie mo¿e jeszcze kawa³ek makreli....

i jak?
za ma³e ¶niadanie, wiesz ja bym chyba nie wsta³a od sto³u po takiej przek±sce...no chyba ¿e masz 150wzrostu i wage 40kg, wtedy faktycznie... nie potrzebujesz du¿o je¶c...
we¿ sobie zrób jajecznicê albo choæ daj ze 2jaja noi ca³y pomidor, mleka siê napij, mi³o ¿e nie ma kabanosów wiesz? do IIIposi³ku mo¿e sa³atka? niewiem gar¶æ orzeszków? banan? tak malutko.. ja jem wiêcej...
noi kolacjê zjedz koniecznie! nie kawa³ek makreli tylko ca³± i piêkn± sa³atkê ze ¶wierzych warzyw! noi bêdzie ca³kiem,ca³kiem

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 16:59   #93
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 061

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
U z wczoraj:

1. 3 kromki chleba z mas³em, 2 du¿e wiejskie jaja, trochê sa³aty, pomidor
2. jab³ko, banan, serek homo, po du¿ej gar¶æ: laskowych, migda³ów i big rodzynek, kawa roz. z mlekiem i inka z mlekiem
3. kasza gryczana, 3 kiszone ogórasy, w±tróbka z indyka.sporo.
4. serek wiejski 200g+2 pomidorki, porz±dna gar¶æ pestek dyni, 2 ³y¿ki s³onecznika
5. owsianka( 6 ³y¿.p³atków,2 ³y¿,otrêbów,gar¶æ big rodzynek na mleku 3,2% ok. 400ml), kawa inka z mlekiem
po kolacji: kefir 250ml
i leki
do oceny
Fajnie,ale nie za du¿o nabia³u?

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny jestem Wam ogromnie wdziêczna!!
Przesta³am je¶æ jogurt nat. bo Dukanie...jak jem to bardzo niewiele... tyle ¿e np. jak zjem 330g jogurt, to niesety jest sporo wêgli...a ja jestem g³odna, wogólnie mnie taka ilo¶æ nie syci!! ja ogólnie mam problem z tym, ca³y cza chodzê g³odna, choæbym zjad³a s³oik kapuchy i pó³ worka kaszy oraz miêso, i tak mnie troche ssie... ale nic, nie burczy wiêc ok
a co do waszych rad (jeste¶cie dla mnie meeega pomoc±! jaby nie wy, ju¿ bym sta³a w kolejce po tabletki/herbatki przeczyszczaj±ce... )
wiêc tak;
-rano na czczo pó³ szklanki przegotowanej gor±cej wody z sokiem z po³owy cytryny i po³ow± ³y¿ki miodu-czy daæ ca³±?
-potem mocna czarna kawa
-staram siê je¶æ owsiankê z suszonymi ¶liwkami/¶wie¿ym jab³kiem i cynamonem/ ¿urawin± i na mleku lub ze 150g jogo nat.
-odstawiê na kilka dni herbaty typu.saga,liptiny itp (których pi³am nieraz z 10torebek dziennie!!!)
-jem do owsianki otrêby owsiane i czasem pszenne dzi¶ kupi³am ¿ytnie
-mama dzi¶ siê ulitowa³a, jak jej wczoraj pokaza³am brzuch
i kupi³a mi koper w³oski,espumisan,oraz to-> http://www.domzdrowia.pl/84946,laxinat-proszek-100-g.htm l
pani powiedzia³a w aptece ¿e skuteczne i nie rozleniwia jelit.
Kaza³a braæ dwie ³y¿eczki na wieczór i popiæ szklan± wody..
Proszê,, je¶li siê która¶ zna na tych specyfikach, mo¿e mi powiedzieæ czy to stosowaæ? kosztowa³o trochê, a ja baardzo cierpiê.
a noi pijê ten koper w³oski/3torebki czerwonej herbaty i postaram siê bez tych owocowych ze 3dni.. mo¿e akurat??
aa i mam pytanie co do rodzynek czy moreli i innych suszków..
Bo ¶liwki s± dobre w³a¶nie na pracê jelit, a ¿urawina na nerki? tak s³ysza³am wiêc proszê siê nie ¶miaæ ze mne jak bzdury gadam..
a np, rodzynki itp. w czym s± potrzebne w diecie??
nak samo orzechy, oprócz t³uszczów, wp³ywaj± np. na przemianê materii, a mo¿e w³a¶nie na trwienie?? ja siê na tym nie znam wiêc pytam na tym forum,mo¿e odezwie siê jaki¶ dietetyk??
wed³ug rady mojej imaginacji zjem dzi¶ ca³± makrelê wêdzon±, wiêc mam nadzieje ¿e da po¶lizg

jeszcze rad dziêkiii pozdrawiam
Ja my¶lê ¿e nie ma po co odstawiaæ ca³kiem herbat - sa to normalne herbaty, myslê ¿e one nie maj± wiêkszego wp³ywu na to wszystko. Ogranicz je po prostu Rodzynki ponoæ s± dobre te¿ na zaparcia, je¿eli kto¶ nie lubi suszonych ¶liwek - zamoczyæ na noc i rano wypiæ wodê z nich i zje¶æ... w sumie nie stosowa³am tego, a rodzynki lubiê. Jezeli bêdzie potrzeba to zastosujê
Nie wiem czy orzechy wp³ywaj± na trawienie, ale wiem, ¿e mo¿na siê po nich czuæ ciê¿ko
wiesz mi nie chodzi³o o takie "t³usto" typu ca³a t³usta ryba, tylko np. sma¿one ziemniaki z ogórkiem kiszonym (mozna jeszcze popiæ ma¶lank±) ja baaardzo lubiê tak± "potrawê" i pamiêtam jak kiedy¶ p³aka³am z bólu brzucha przez zaparcie, a te ziemniaki mi pomog³y. Ale trzymam kciuki, ¿eby ci ta makrelka da³a po¶lizg

A - mi dzisiaj psychiatra przepisa³a LAKTULOZÊ (syrop) na zaparcia. Ale mówi³a w³a¶nie tez, ¿e warto zrobiæ lewatywê, zeby siê oczy¶ciæ, bo wtedy pó¼niej wszystko lepiej pracuje.
Tylko uwa¿aj z b³onnikiem te¿ - bo potem mo¿esz siê nabawiæ wzdêæ. Chyba, ¿e i wzdêcia masz - wtedy najlepiej jakby¶ siê wybra³a do lekarza, mnie czeka szereg badañ...
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 17:01   #94
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
Fajnie,ale nie za du¿o nabia³u?

Ja my¶lê ¿e nie ma po co odstawiaæ ca³kiem herbat - sa to normalne herbaty, myslê ¿e one nie maj± wiêkszego wp³ywu na to wszystko. Ogranicz je po prostu Rodzynki ponoæ s± dobre te¿ na zaparcia, je¿eli kto¶ nie lubi suszonych ¶liwek - zamoczyæ na noc i rano wypiæ wodê z nich i zje¶æ... w sumie nie stosowa³am tego, a rodzynki lubiê. Jezeli bêdzie potrzeba to zastosujê
Nie wiem czy orzechy wp³ywaj± na trawienie, ale wiem, ¿e mo¿na siê po nich czuæ ciê¿ko
wiesz mi nie chodzi³o o takie "t³usto" typu ca³a t³usta ryba, tylko np. sma¿one ziemniaki z ogórkiem kiszonym (mozna jeszcze popiæ ma¶lank±) ja baaardzo lubiê tak± "potrawê" i pamiêtam jak kiedy¶ p³aka³am z bólu brzucha przez zaparcie, a te ziemniaki mi pomog³y. Ale trzymam kciuki, ¿eby ci ta makrelka da³a po¶lizg

A - mi dzisiaj psychiatra przepisa³a LAKTULOZÊ (syrop) na zaparcia. Ale mówi³a w³a¶nie tez, ¿e warto zrobiæ lewatywê, zeby siê oczy¶ciæ, bo wtedy pó¼niej wszystko lepiej pracuje.
Tylko uwa¿aj z b³onnikiem te¿ - bo potem mo¿esz siê nabawiæ wzdêæ. Chyba, ¿e i wzdêcia masz - wtedy najlepiej jakby¶ siê wybra³a do lekarza, mnie czeka szereg badañ...
No mnie te¿ zawsze pogoni³o po takim jedzeniu ziemniaczki sma¿one albo rozpaækane z kefirem itp.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 17:02   #95
crethka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 523
GG do crethka

Pokusi siê kto¶ o ocenkê mojego R ??

I. Zbo¿ówka z mlekiem 2% + owsianka na mleku 2% (3 ³y¿ki p³. owsianych, 2 ³y¿ki otrêbów pszennych, jab³ko, cynamon, miód, rodzynki, s³onecznik)
II. Kromka ¿ytniego posmarowana serkiem naturalnym z tuñczykiem, plastrem sera ¿ó³tego, papryk± konserwow±, pomidorem, szczypiorem
III. Mintaj w sosie pomidorowym, 50g makaronu pe³noziarnistego, ³y¿ka parmezanu
IV. Sernikowe babeczki (100g twarogu, 1 bia³ko, 1 ³y¿eczka cukru waniliowego), trochê truskawek
V. Kurczak na oliwie z pomidorem, szczypiorkiem, plastrem camemberta + kilka orzechów w³oskich

W ci±gu dnia oczywi¶cie woda, herbata czerwona
Stary 2011-03-23, 17:20   #96
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez TrueLook Poka¿ wiadomo¶æ
Bezmiêsne P /chyba co¶ do mnie w koñcu dotar³o/

¦niadanie: kie³basa ¶niadaniowa sojowa z keczupem; paluch pszenny na pó³ z mas³em; po³ówka z sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i pomidorem; po³ówka z serkiem topionym ¶mietankowym ze szczypiorkiem, ogórkiem i papryk±; herbata z cytryn±ujdzie

2 ¶niadanie /w szkole/: 1. du¿a bu³a z mas³em, sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i papryk±; 2 cukierki czekoladowe /zosta³am poczêstowana/ znowu ser? zrób sobie pastê fasolow±
2. serek wiejski + jab³kodorzuæ orzechy

Obiad: ry¿ pe³en warzyw /groszek, kalafior, marchew, broku³ etc/
deser: 4 piernikia tego groszku to du¿o by³o czy garstka? Jak du¿o ok

Kolacja: omlet z dwóch jaj z cebul± i keczupem; kilka ogórków; kromka chleba z ziarnami z mas³em, sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i pomidorem; herbataznowu ser?

przed snem: kostka czekolady gorzkiej, kubek gor±cej czekolady
ZA DU¯O NABIA£U!!!! Je¶li jeste¶ wegetariank± to jedz STR¡CZKI!!!! Dodatkowo nie jesz orzechów....
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 17:26   #97
misia332
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 955

zielona_¿abciu ja polecam jeszcze na zaparcia koktajl z kiwi, pamiêtam jak w Bo¿e Narodzenie nie by³am 8 dni na wc, my¶la³am, ¿e umrê. Wiêc zmiksowa³am 5 kiwi z kefirem i w koñcu ruszy³o. Lactuloza te¿ jest dobra na zaparcia, i polecam jeszcze tabletki ALAX, ja jak nie idê przez 3 dni ju¿, to biorê dwie na noc, popijam szklankê wody i rano idê, te tabletki s± na aloesie, naturalne, ale nie powinno siê ich braæ codziennie, tylko jak siê ma problem w³a¶nie, a pó¼niej sposoby naturalne.

A co do lewatywy, to te¿ jak siê d³ugo nie by³o, to mo¿na zrobiæ, ale raczej rano, ¿eby siê oczy¶ciæ, a nie wieczorem, bo znowu rano nie pójdziesz.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 17:26   #98
Ewelajna140
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 445

U

I du¿a bu³ka pszenna z mas³em i ¶wie¿ym ogórkiem, pomarañcza, inka
II szarlotka, jab³ko, gruszka, du¿a kawa z mlekiem x2
III 7 odsma¿anych pierogów z miêsem drobiowym, fasol± i cebulk±, herbata
IV jogurt malinowy + naturalne crunchy, herbata
V 2 jajka na twardo, du¿a bu³ka pszenna z mas³em i ¶wie¿ym ogórkiem, herbata
Stary 2011-03-23, 17:29   #99
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie:

¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, gotowana na mleczku kokosowym i krowim, z truskawkami, migda³ami, wanili±, daktylami suszonymi i serkiem homogenizowanym naturalnym & kawa z mlekiemsuper

ii ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista z mas³em, rukol±, serem camembert z pieprzem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewkami + kilka rzodkiewekok

obiad: zupa ogórkowa z marchewk±, ziemniakami, miêsem wieprzowym, w³oszczyzn± i zielon± pietruszk± + zio³aje¶li siê najad³a¶ to ³adnie

podwieczorek: du¿y banan pieczony z gar¶ci± p³atków migda³owych, cynamonem i miodem gryczanym & bia³a herbataok

kolacja: omlet z dwóch jaj z pieczarkami, papryk± czerwon±, pomidorem, czosnkiem i rukol± & kromka ciê¿kiego razowca z mas³em + marchewka i melisa

+ 1,5 l wody,1 h treningu & 30 minut spaceru
³adnie, jak zawsze a musli w sklepie ekologicznym
Stary 2011-03-23, 17:40   #100
Anianiani
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 271

U:

I. Placuszki owsiane z bananem i konfitur± wi¶niow±; kawa z mlekiem.
II. Grahamka z mas³em, jajem na twardo, pomidorem i cebulk±;
pomarañcza.
III. Penne z kurczakiem w sosie serowo - szpinakowym;
sok marchewkowy jednodniowy.
IV. Serek homo naturalny z miodem i orzechami (migda³y, w³oskie i ziemne);
kawa z amaretto i du¿± ilo¶ci± spienionego mleka.
1,5 h jogi
V. Sa³atka z zielonej soczewicy z pomidorem, kie³kami, czosnkiem, oliw± i zio³ami + kromka pumpernikiela z mas³em.
Bia³a herbata, kilka mandarynek.

...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?!
to najpewniej g³ód.
w ¼renicy tak pe³nej ¿ywej mg³y
nie ma nic...
Anianiani jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 17:40   #101
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
No chyba zartujesz- co to jest. Nie nadaje siê to na zdrowe od¿ywianie na pewno

Fajnie -warto¶ci od¿ywcze i kaloryczne tkwi± w szczegó³ach, zdrowo du¿o witamin - mi sie bardzo podoba, chocia¿ lubiê zdrow± kuchniê to jednak na wszystko chyba bym siê nie skusi³a ale skoro Tobie smakuje, s³u¿y Ci wyniki badañ s± dobre-superdziêkujê za ocenê

A tak wogóle to hej.
Moje P i walka o okres.

1.nale¶niki pó³ na pó³ z m±ki pszennej i pe³noziarnistej, z serkiem homogenizowanym 6,5% t³ i musem truskawkowym kilka truskawek
2.grahamka z warstw± pasty s³onecznikowej, poledwic± sopock±, rzodkiewk± i papryk±, twix, gruszka, kostka 3 bita, gar¶æ paluszków solonych (w szkole przerw jest kilka ... ;p )
3.podpiekane ziemniaki+³y¿ka oleju, sma¿one 1,5 kie³basy ¶l±skiej, kawalek boczku, surówka porowa (por,majonez,cebulka,przy prawy i co¶ tam jeszcze. nie lubie majonezu, ale tu smakuje wysmienicie)
4.banan, nale¶nik jeszcze ze ¶niadania, miseczka s³oneczniku (upchany podwieczorek, spontanicznie wyszed³ gdzies w miêdzyczasie)
5.makaron z pesto i migda³ami^^ duuuuuu¿o, bo pyszny

jeszcze niedawno by³a d³uga i ciê¿ka kromka chleba orkiszowego z mas³em, polêdwic± ³ososiow±, rzodkiewk±, sa³at±, ogórkiem, zio³ami, i kie³kami rzodkiewki tak ¿eby zdrowo by³o.
Jak to wygl±da?
wygl±da tak ¿e widaæ ¿e nauczy³a¶ siê je¶æ bez my¶lenia i planowania, je¶li to by³o twoim celem to suoer, jad³ospis jest do¶æ ³adny, choæ mi brakuje trochê warzyw i owoców

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 17:45   #102
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Napisane przez Anianiani Poka¿ wiadomo¶æ
U:

pomarañcza.
1,5 h jogi
V. Sa³atka z zielonej soczewicy z pomidorem, kie³kami, czosnkiem, oliw± i zio³ami + kromka pumpernikiela z mas³em.
Super - jest naprawdê bardzo ³adnie. Smaczna taka sa³atka?
Stary 2011-03-23, 17:48   #103
Vivee
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 706

Dziewczyny liczê na sugestie, dopiero zaczynam
Redukcja

¦: 2 ma³e kromki chleba pe³noziarnistego ciemnego z serkiem wiejskim posypane szczypt± cynamonu i kawa zbo¿owa
II¶: 0,5 wody i grahamka z chud± szynk±, sa³at± i papryk±
O: tilapia + duu¿o surówki ( kapusta, odrobina marchewki, cebula, por, szczypior), pokrzywa do picia, potem by³a kawa zbo¿owa
P: grahamka z szprotkami w pomidorach, ma³y pomidor, rzodkiewki
K: serek wiejski ze szczypiorkiem, cebul±, papryk± i pieprzem, jab³ko

Edytowane przez Vivee
Czas edycji: 2011-03-23 o 17:50
Vivee jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 17:52   #104
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez Anianiani Poka¿ wiadomo¶æ
U:

pomarañcza.
1,5 h jogi
Ja powiem tak. Jeste¶ chyba przyk³adem cz³owieka który (moim zdaniem oczywi¶cie!) idealnie ³±czy zdrowe od¿ywianie z przyjemno¶ciami.

Edytowane przez Abigal
Czas edycji: 2011-03-23 o 17:57
Stary 2011-03-23, 17:52   #105
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

U:

¶n: bu³ka grahamka przekrojona na pó³, posmarowana serkiem kanapkowym, ob³o¿ona plastrami ogórka zielonego, posypanymi pieprzem i sol± zio³ow±; zielona herbata

bia³a herbata

obiad: tortilla pszenna z pieczon± piersi± kurczaka i odrobin± sera ¿ó³tego, pomidorami, ogórkiem zielonym, cebul± i sa³at± pekiñsk±, sos pomidorowy i czosnkowy

wpad³a 1/4 ma³ej zapiekanki na próbê od mamy (ser, pieczarki, ogórek, sosy)

podwieczorek/kolacja: kawa z mlekiem, kilka ciastek "pasja" kokosowych, trochê zwyk³ej dro¿dzówki

potem postaram siê poæwiczyæ 30 min na rowerku stacjonarnym + seria brzuszków

Proszê o ocenkê.

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

Edytowane przez credo
Czas edycji: 2011-03-23 o 19:48
credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 18:04   #106
zielona_zabcia
Rozeznanie

jestem Wam strasznie wdziêczna niewiem co powiedzieæ...
wypróbowa³am ten specyfik co mi mama kupi³a.,.zobaczymy mo¿e akurat

dzi¶ RR;(samo pyszne jedzonko dzi¶ mia³am)'
I.woda z cytryna i miodem
kawa czarna
owsianka (4³ p³, 2³ otr±b, ³ycha ¿urawiny, jab³ko, cynamon, ok 200ml mleka, pokruszony twaróg)
II.du¿a kroma z past± jajeczno-taworogow± z cebulk± i curry oraz pomidorem, po³owa paskudnej i suchej pomarañczy-bleh;/
III.wie¶niak 200g z cynamonem
IV.3pulpety z miêska mielonego drobiowego nadziane wêdlin±,twarogiem, panierowane w bia³ku i otrêbach ¿ytnich-mniam; ok po³owa worka jêczmiennej;mieseczka kapusty kiszonej z marchwi± i piepszem
po obiedzie garstka rodzynek
koper w³oski, herbata 7zio³ z biedry, czerwona herbata
V.ca³a makrela wêdzona(kupowa³am na wagê-155g? jako¶ tak)
i do tego talerzyk przepysznej sa³atki od mamy ze s³oika (cukinia,papryka,cebula,p rzecier pomidorowy,oraz ofc.cukier i oliwa z oliek-niebo))
2³y¿ki tego proszku->do buzi popite wod±;

eR na jutro;
I.woda z sokiem z po³owy cyntryny i miodem
czarna kawa;
owsianka(4³ p³, 2³ otr±b, gar¶æ suszonych ¶liwek, ok szkl. mleka, jab³ko, 2kiwi,twaróg, cynamon)
II.dwie kromy razowca ze s³onecznikiem, z twarogiem,pomidorem i wêdlin±, woda; jab³ko (mo¿e jeszcze ma³a activia jak kupiê)
III.w±tróbka drobiowa duszona w jarzynach; kasza gryczana; kapusta kiszona z marchwi±;
basen
IV.wie¶niak z pomodrem i mo¿e ze dwa jaja jak bêdê umierala z g³odu

do picia-2xkoper w³oski, 3x czerwona herbata, du¿o wody a i wieczorem 2³y¿ki tego specyfiku-Laxinat
I co ujdzie??

zarêczona 30.03.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
Stary 2011-03-23, 18:08   #107
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Utrzymanie

¦niadanie: porcja kaszy jaglanej gotowanej z amarantusem, cynamonem i wanili± z jogurtem naturalnym, daktylami, migda³ami, gruszk± i syropem z agawy, kubek kawy zbo¿owej

II ¦niadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z mas³em, jajkiem na twardo, szpiankiem, ogórkiem, papryk± (¿ó³t± i czerwon±) i kie³kami rzodkiewki + kilka rzodkiewek

ma³y banan i kiwi

Obiad: porcja tofu (zmarynowanego wcze¶niej w marynacie) sma¿onego na oliwie z zielonym orkiszem, czerwon± papryk±, dymk±, kie³kami s³onecznika i przyprawami, porcja surówki z bia³ej kapusty z ogórkiem, rzokiewkami, kie³kami rzodkiewki, octem jab³kowym i olejem lnianym

Kolacja (ide robiæ): sa³atka ze szpinaku z wêdzonym ³ososiem, awokado, cebulk±, oliwkami, mandarynk± i pomidorkami cherry z octem balsamicznym, syropem z agawy i olejem z pestek dyni + kromka razowca z mas³em, kubek jakiej¶ herbaty owocowej

2l wody, 1h kopania w ogródku (wiosne czas zacz±æ i obowi±zki z ni± id±ce te¿) 1h chodzenia

i jak zawsze proszê o ocenê
Stary 2011-03-23, 18:15   #108
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie

¦niadanie: porcja kaszy jaglanej gotowanej z amarantusem, cynamonem i wanili± z jogurtem naturalnym, daktylami, migda³ami, gruszk± i syropem z agawy, kubek kawy zbo¿owej

II ¦niadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z mas³em, jajkiem na twardo, szpiankiem, ogórkiem, papryk± (¿ó³t± i czerwon±) i kie³kami rzodkiewki + kilka rzodkiewek

ma³y banan i kiwi

Obiad: porcja tofu (zmarynowanego wcze¶niej w marynacie) sma¿onego na oliwie z zielonym orkiszem, czerwon± papryk±, dymk±, kie³kami s³onecznika i przyprawami, porcja surówki z bia³ej kapusty z ogórkiem, rzokiewkami, kie³kami rzodkiewki, octem jab³kowym i olejem lnianym

Kolacja (ide robiæ): sa³atka ze szpinaku z wêdzonym ³ososiem, awokado, cebulk±, oliwkami, mandarynk± i pomidorkami cherry z octem balsamicznym, syropem z agawy i olejem z pestek dyni + kromka razowca z mas³em, kubek jakiej¶ herbaty owocowej

2l wody, 1h kopania w ogródku (wiosne czas zacz±æ i obowi±zki z ni± id±ce te¿) 1h chodzenia

wiesz co? Napisa³abym co¶ m±drego..ale nie wiem co
Poprostu mi imponujesz, ja nawet nie znam po³owy sk³adników z ww potraw jesz meega zdrowo, ogólnie ja niewem co powiedzieæ no.
ja to bym chcia³a tak± sa³atkê jak Ty, bo lubie próbowaæ nowe potrawy, a brzmi badzo ciekawie zazdraszam Ci pomys³ów i dostêpu do sk³adników, zawsze my¶la³am ¿e ja dobrze gotujê a To klops! poprostu extra

zarêczona 30.03.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
Stary 2011-03-23, 18:29   #109
PoProstuIzka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 61

Zmierzam do Was nie¶mia³o ze zmienionym jad³ospisem,wprowadzonymi radami kilku wiza¿anek

¦niadanie-owsianka budyniowa <3+trochê serka danonki truskawkowego i pó³ galaretki pomarañczowej (takiej w kubeczku,kupnej)
2 ¶niadanie-2 kanapki z³o¿one : 4 kromki grahama z keczupem,szynk±
obiad-gêsta zupa (ponad pó³ litra ;D) a'la barszcz z pomidorow± w jednym ze spor± ilo¶ci± makaronu i miêskiem z kurczaka (sporo)+kawa³ek pizzy (z du¿± ilo¶ci± sera ;D) <3
podwieczorek-deser paradis dr Oetker (czekoladowy)
kolacja-2 kanapki z serem ¿ó³tym (obydwie),keczupem,szynec zk±
po-trochê lodów tiramisu Carte D'or i trochê kisielu wi¶niowego i bêdzie jeszcze kakao i trochê orzeszków ziemnych do filmu

I jak jest ?

Edytowane przez PoProstuIzka
Czas edycji: 2011-03-23 o 18:31 Powód: dodatki
PoProstuIzka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 18:30   #110
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Utrzymanie

ma³y banan i kiwi
super jak zawsze ! ja chcê ogródek chocia¿ taki malusieñki!
smaczna jaglanka z jogurtem? - tak jeszcze nie próbowa³am
Stary 2011-03-23, 18:30   #111
kinkong
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Cytat:
Utrzymanie

ma³y banan i kiwi

dla mnie zawsze fajnie i...tajemniczo bo nigdy nie jad³am wiêkszo¶ci produktów wielki plus za furê warzyw w ci±gu dnia:P teraz pora na pytania:
jak dodaæ tê waniliê do owsianki/kaszy jaglanej (nigdy nie kupowa³am)
masz pomys³ na jakie¶ smaczne desery bez u¿ycia cukru ale np miodu (takie mega zdrowe) z góry dziêki za odpowiedzi!
kinkong jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 18:32   #112
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

A ja up'ujê swoje, nie wiem czemu znowu pominiête..

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 18:51   #113
Moyraa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 592

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
za ma³e ¶niadanie, wiesz ja bym chyba nie wsta³a od sto³u po takiej przek±sce...no chyba ¿e masz 150wzrostu i wage 40kg, wtedy faktycznie... nie potrzebujesz du¿o je¶c...
Oj tam, ja mam tyle wzrostu, czy tam 2cm wiêcej (ale te¿ kilka kg wiêcej ) i gdybym siê nie pohamowa³a, to mog³abym zje¶æ konia z kopytami... . Zjem mega ¶niadanie, a nie raz za chwilê ³apie mnie g³ód.

Jako¶ ostatnio moje jad³ospisy s± ci±gle omijane... . Wiêc ³adnie proszê o ocenê .

Redukcja / Utrzymanie

I. P³atki owsiane, p³atki z nasion amarantusa, ³y¿ka otr±b, mleko 2%, suszone morele i ¶liwki, ³y¿eczka cukru trzinowego, ok. 100g serka wiejskiego, ³y¿eczka pestek s³onecznika, du¿e jab³ko;
Przed - ³y¿ka oleju lnianego;
II. Trochê banana (resztka jaka¶ od mamy), 2 kromki chleba orkiszowo-owsianego:
- 1 z jajecznic± na ma¶le z jednego jajka
- 1 z szynk± drobiow±;
III. 2 kromki chleba jw grubo ob³o¿one polêdwic± drobiow± i mozzarell± (nie ta bia³a, tylko ser ¿ó³ty)
IV. Grillowana pier¶ z kurczaka, 40g ry¿u pe³noziarnistego z bazyli±, pieprzem cayenne i zwyk³ym pieprzem - ca³kiem dobry taki suchy makaron z przyprawami, ale sosem pomidorowym i tak lepszy;
V. Serek wiejski, gar¶æ orzechów (brazylijskie, nerkowce, migda³y)

W ci±gu dnia przesz³o 1h szybszego spaceru

Chyba bêdê musia³a w koñcu co¶ urozmaiciæ i prze³amaæ siê. Jako¶ trudno mi po tak d³ugim czasie uwolniæ siê od "schematów". Ale czujê, ¿e wraca mi przyjemno¶c z jedzenia. Tyle dobrego . Wcze¶niej jad³am co¶, bo tak nakazywala redukcja. A niekoniecznie mi to pasowa³o i smakowa³o. Przepraszam, musia³a to wtr±ciæ.

I znowu nici z warzyw. Jestem na siebie z³a... Ale jak mam wciskaæ na si³ê jakie¶ ogórki, które rosn± kilka godzin, to stwierdzam, ¿e mo¿e i lepiej daæ sobie spokój a¿ bêd± nasze warzywka. Bo nie wiem czy warto siê tym faszerowaæ?

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-03-23 o 18:52
Moyraa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:11   #114
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459

U:

I. jajo na miêkko, kromka bia³ego chleba z mas³em - czê¶æ z wêdlin± i ogórkiem, czê¶æ z almette i d¿emem, herbata owocowa

II. ma³a activia do picia, banan

III. talerz gêstej zabielanej zupy pomidorowej z du¿± ilo¶ci± makaronu

IV, jogurt nat 150g z kakao, d¿emem i gar¶ci± p³atków kukurydzianych

V. 1/2 grahamki z mas³em, twarogiem, wêdlin± i ogórkiem, kitkat, kubek ki¶lu cytrynowego z rar¶ci± rodzynek

i tak ca³y czas chodzê jaka¶ przejedzona...

teraz herbata

ujdzie w t³oku?
Stary 2011-03-23, 19:19   #115
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

dzisiejsze U:

1. 3 kromki chleba mieszanego z mas³em, opakowanie (70g) ¿ó³tego sera, pomidor, marchew, trochê sa³aty
2. owsianka ( 6³y¿.p³atków, 2 ³y¿.otrêbów, 2 gar¶cie big rodzynek wszystko na ok. 400ml mleka 3,2% ) po: jab³ko, jogurt naturalny i 2 gar¶cie big rodzynek kawa roz.z mlekiem i inka z mlekiem
3. dwie michy gêstej fasolówy ( w niej du¿o warzyw,kaszy i fasoli)
4. marchew+porz±dna gar¶æ pestek dyni (to do chrupania), serek wiejski 200g+2pomidorki, jab³ko, pomarañcza
5. 3 kromki chleba mieszanego z mas³em z wêdzonym ³ososiem, trochê sa³aty, pomidor

i proszê o ocenkê

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2011-03-23 o 19:29
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:25   #116
mon88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 417

jestem 4 dzieñ na diecie... mam jakie¶ 7kg do zrzucenia, wiêc proszê o ocenê

¶niadanie: serek wiejski z papryk± i szczypiorkiem, herbata z ³y¿eczk± miodu i cytryn± (zawsze jadam jeszcze kromkê lub dwie razowca, ale niestety w domu by³ tylko bia³y chleb, wiêc zrezygnowa³am...)

II ¶niadanie: kefir

obiad: ogromny talerz sa³atki z tuñczyka (sa³ata, jajko, papryka, cebula, tuñczyk skropione cytryn±)

podwieczorek:miska jogurtu naturalnego ze zbo¿ami, otrêbami i skrojonym bananem

kolacja: 2 kromki razowca ze s³onecznikiem z szynk± i pomidorem

do tego 2 litry wody i jedna kawa z mlekiem

pomó¿cie, pokrytykujcie, porad¼cie...
dopiero zaczê³am dietowanie, odstawi³am s³odycze, przek±ski, bia³e bu³ki, t³uste miêsa itd... ale co dalej...

Edytowane przez mon88
Czas edycji: 2011-03-23 o 19:26
mon88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:30   #117
Ondine_16
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 43

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Poka¿ wiadomo¶æ
U:

I. jajo na miêkko, kromka bia³ego chleba z mas³em - czê¶æ z wêdlin± i ogórkiem, czê¶æ z almette i d¿emem, herbata owocowa za ma³o. dwa jajka, spora grahamka, owoc i kakao.
II. ma³a activia do picia, banan jogurt 250 ml, a nie to maleñstwo. mo¿e jaka¶ kanapka? drugie ¶niadanie te¿ jest wa¿ne.
III. talerz gêstej zabielanej zupy pomidorowej z du¿± ilo¶ci± makaronu pomy¶l o drugim daniu. nie musi byæ ogromne, skoro porcja zupy by³a porz±dna, ale jakie¶ miêso by siê przyda³o.
IV, jogurt nat 150g z kakao, d¿emem i gar¶ci± p³atków kukurydzianych dodaj orzechy i suszone owoce, bo to nie posi³ek, tylko skromna przek±ska.
V. 1/2 grahamki z mas³em, twarogiem, wêdlin± i ogórkiem, kitkat, kubek ki¶lu cytrynowego z gar¶ci± rodzynek w miarê ok.
i tak ca³y czas chodzê jaka¶ przejedzona... no nie w±tpiê...

teraz herbata uwa¿aj, ¿eby¶ nie pêk³a.

ujdzie w t³oku?
NIE. to utrzymanie czy redukcja? i kogo chcesz oszukaæ? siebie czy nas? mnie nie zale¿y, mo¿esz siê odchudzaæ, ale po co w ogóle nazywaæ taki jad³ospis utrzymaniem? wejd± laski rzeczywi¶cie stabilizuj±ce/utrzymuj±ce wagê i stwierdz±, ¿e s± chyba na przytyciu, skoro Ty na U jesz takie porcyjki...
Ondine_16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:36   #118
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

nie wiem czy mam zjesc jeszcze 10 migda³ów jak myslicie ?? Boje sie i nie moge sie prze³amac
Stary 2011-03-23, 19:39   #119
TrueLook
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 370

Cytat:
ZA DU¯O NABIA£U!!!! Je¶li jeste¶ wegetariank± to jedz STR¡CZKI!!!! Dodatkowo nie jesz orzechów....
Wiem, ¿e sporo sera, ale jestem od niego uzale¿niona, mog³abym je¶æ kanapki z serem non stop. A orzechów nie jem, bo od ma³ego nie jad³am, poniewa¿ nie lubiê. ¯adnych.

Dzisiejsze bezmiêsne P /jestem ju¿ wagowo na plusie /

¦niadanie: szklanka mleka 2%, p³atki cornflakes&cini minis truskawkowych (sypane na oko); kromka chleba z ziarnami z mas³em i d¿emem brzoskwiniowym
2 ¦niadanie: (w szkole, roz³o¿one na dwie przerwy) jab³ko, serek wiejski, banan, DanMleko waniliowe
Obiad: knedle z truskawkami /6 czy 7, nie pamiêtam/
deser: kilka pierników w lukrze
Kolacja: paluch pszenny na pó³ z mas³em: po³owa z serkiem topionym ze szczypiorkiem i warzywami, po³owa z serem ¿ó³tym i warzywami* + kilka ogórków konserwowych
Przed snem: bêdzie budyñ czekoladowy, czekolada na gor±co lub kakao

* - warzywa: plasterki ogórka ¶wie¿ego, szczypiorek, dwie rzodkiewki, plasterki pomidora i papryki.
TrueLook jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-23, 19:40   #120
Ondine_16
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 43

Agashia, nie 10, tylko gar¶æ. nie ¿a³uj sobie, bo wyjdzie Ci to tylko na zdrówko.

Edytowane przez Ondine_16
Czas edycji: 2011-03-23 o 19:41
Ondine_16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.