|
Notka |
|
Konkurs Rossmann - Szał Ciał Załóż swój wątek na dedykowanym forum "Szał ciał" - czyli sposób na piękną figurę do lata. Opisz w tym wątku jaki masz sposób na osiągnięcie pięknej figury. Czy masz jakieś ulubione ćwiczenia, diety, czy sprawdzone sposoby na piękne, zadbane ciało? |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodzynkowy zawrót głowy, a raczej ciała - wiosna tak mnie działa :)
Optyczne wysmuklenie sylwetki. Otóż aby korzystniej wyglądać, warto postarać się o opaleniznę. Niekoniecznie mocną, ciemną, ale przynajmniej delikatną, tak by skóra wyglądała jak muśnięta słoneczkiem. A jak to zrobić, kiedy słoneczko za oknem jeszcze nie chce opalić naszego bladego ciałka? Można wykorzystać alternatywne sposoby. OPALANIE W SOLARIUM Nie istnieje bezpieczne opalanie, ani na słońcu, ani w solarium, ale stosując się do pewnych zasad, można uczynić je mniej ryzykownym. Należy jednak mieć na uwadze, że promienie UV osłabiają zdolność skóry do regeneracji. Uszkadzają włókna kolagenu i elastyny. Przesuszają skórę i przyspieszają proces starzenia się. Regularne opalanie może też grozić nowotworem. Lampy solaryjne emitują głównie promienie UVA docierające do głębszych warstw skóry. Warto wiedzieć, że 15 minut w solarium skóra "zapamięta" jak cały dzień spędzony na słońcu. OPALANIE NATRYSKOWE Opalanie natryskowe jest jednym z najbardziej popularnych na świecie zabiegów upiększających .Nadaje skórze wyrazistą , ale naturalnie wyglądającą opaleniznę. Opalenizna utrzymuje się od 7 do 10 dni w zależności od rodzaju skóry i sposobu przygotowania jej przed zabiegiem. Regularne nawilżanie po opalaniu przedłuży czas utrzymywania się opalenizny. Opalanie natryskowe daje piękny , równomierny koloryt ( bez ryzyka zacieków) i jest bezzapachowe. Całkowity efekt uzyskuje się po jednorazowym zabiegu, bez ryzyka uszkodzenia skóry. Jest więc to bezpieczna alternatywa dla opalania w solarium. KOSMETYKI BRĄZUJĄCE Kosmetyki brązujące często nie tylko nawilżają, regenerują i wygładzają, ale również ujędrniają skórę. Stopniowo, delikatnie i równomiernie przyciemniają ją, nadając piękny odcień naturalnej opalenizny. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników kosmetyki brązujące sprawiają, że koloryt skóry poprzez delikatne przyciemnienie poprawia się i z każdym zastosowaniem pogłębia. Skóra jest znakomicie nawilżona, świeża i wygląda jakby dopiero przed chwilę była przyjaźnie dotknięta promieniami słońca. Do takich kosmetyków należą m.in.: - Seria Bielenda Sunny Skin - Dove Summer Glow - Balsam brązujący - Garnier, Intensywna pielęgnacja, skóra muśnięta słońcem - osobiście polecam ![]() - Ziaja, Sopot, Balsam brązujący relaksujący - Nivea Body, Summer Beauty (Brązująco-ujędrniający balsam do ciała) - Soraya Professional, Balsam do ciała 'Delikatne brązowienie, dotyk słońca' - Kolastyna, Active Body (Balsam brązujący) - L'Oreal, Nutri Bronze - Summer, Efekt stopniowej opalenizny, Mleczko nawilżające 24h - Lirene Dermoprogram, Body Arabica, Balsam brązująco - ujędrniający Kiedy już nasza skóra nabierze ładnego kolorytu, a my nadal chcemy się wysmuklić, to trzeba zadbać o odpowiednią garderobę. Dobrze dobrany strój jest w stanie zdziałać cuda. Więc jakie ubranka wybierać? W obecnych czasach mamy do wyboru na prawdę wiele krojów i fasonów, które potrafią optycznie wysmuklić i wydłużyć sylwetkę. Oto 10 przykazań optycznego wysmuklania sylwetki: 1. Naszą sylwetkę na pewno wydłużą i wysmuklą buty na wysokich obcasach. Nadadzą one nodze smukły kształt, ale nie jest to najbardziej wygodny i najzdrowszy sposób, by uzyskać pożądany efekt. Jeśli chodzi o kozaki, panie z mocno zaokrąglonymi łydkami powinny zapomnieć o tych, które kończą się w połowie łydki oraz botków, które zakrywają całą stopę. Pamiętajmy, że rajstopy w kolorze buta, sprawiają że nasza sylwetka optycznie się wydłuży. 2. Kolejną propozycją na wydłużenie i wysmuklenie sylwetki jest dobieranie odpowiednich topów. Ich dekolt powinien układać się w literę V. Taka bluzka nie tylko optycznie wydłuży sylwetkę, ale też jest polecana kobietom z dużym biustem, który zostanie optycznie zmniejszony. 3. Kolejnym trikiem, który wydłuży i wysmukli sylwetkę są spodnie "w kant" (nie muszą być od razu bardzo eleganckie). Spodnie tego typu mają bardzo pożądaną właściwość - wysmuklają uda oraz optycznie wydłużają nogi. 4. Także ubrania w pionowe desenie - na przykład w pionowe paski wydłużają i wysmuklają sylwetkę. Gdy do takich ubrań dopasujemy długie kolczyki oraz długie naszyjniki czy też korale nasza sylwetka wyda się jeszcze bardziej wydłużona. 5. Panie, które mają widocznie wydęty brzuch, często stosują się do zasady, by zakrywać go możliwie jak najluźniejszą bluzką – to błąd. Dużo lepiej jest spiąć się paskiem, który podkreśli wcięcie miedzy talią a biodrami, w końcu każda z nas je posiada. 6. Jeśli twoim problemem są nadprogramowe centymetry w talii, nie noś w tych okolicach żadnych marszczeń i zaszewek. 7. Zrezygnuj z długich, falbaniastych spódnic, które przytłaczają sylwetkę i nadają jej niezgrabny kształt litery A. 8. W przypadku puszystej sylwetki sprawdzi się nieśmiertelne zestawienie bieli z granatem lub czernią. Pamiętaj, że twoim największym wrogiem jest nagromadzenie mocnych kolorów. Ładnie będziesz się prezentować w spokojnych, zharmonizowanych barwach. Bez wyrzutów sumienia możesz też nosić zawsze modną i szykowną czerń. 9. Przydatnym zestawem jest komplet bezszwowej bielizny w kolorze ciała oraz bielizna bezszwowa w kolorze czarnym. Kobiety pulchniejsze powinny zainwestować w cieliste halki, gorsety i body - oczywiście na specjalne okazje, pod dopasowane stroje. One zapewnią nam optyczne wysmuklenie, wygładzą wszelkie nierówności i poprawią proporcje sylwetki. 10. Strój kąpielowy - Jeżeli bardziej niż eksponować wolisz zakryć swoją pupę i biodra wybierz kostium z dołem typu mini szorty. Zbyt obfity brzuszek zakryje ciemny dół kostiumu, ale także kwiecisty wzór. Jeżeli wolisz 2-częściowe stroje kąpielowe, wybierz taki z dłuższym topem lub dołem o podwyższonym stanie. Aby ukryć co nieco tu i ówdzie wybierz mocno zabudowane kostiumy. Jeżeli twoim atutem jest biust, a chcesz zakryć brzuch, wybierz kostiumy imitujące bardzo krótką sukienkę. Ciemne kolory wyszczuplają, a wzorzyste tkaniny odciągają uwagę od mankamentów sylwetki.
Edytowane przez Rodzynka1989 Czas edycji: 2011-04-20 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że mój ostatni wpis zniknął, ale to nic
![]() Przez wczorajsze problemy z Wizażem nie dałam rady też nic wrzucić ![]() Ale za to dziś coś pysznego. Święta za pasem, piękna pogoda za oknem, to wieczorem z rodzinką można usiąść przy grillu. Obok grilla można sobie grać w badmintona i czekać aż pyszności się ugrillują ![]() Grill i opiekane pyszności. Ciepłe wieczory skłaniają do wrzucenia na rozgrzany ruszt różnego rodzaju mięsiwa i kiełbasek. Takie jadło popite piwem to prosty krok po dodatkowe centymetry w tali. Dlatego zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne sposoby na opiekane pyszności. Grillowane warzywa To prawda – warzywa z grilla są pyszne i łatwe do przyrządzenia. Wysoka temperatura błyskawicznie je „ugotuje” i wydobędzie z nich aromat, oddziałujący na nasze pierwotne instynkty. Najłatwiejsze do przyrządzenia są szparagi. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i trzymać na ruszcie aż zmiękną. Z twardymi warzywami, takimi jak cukinia, kabaczki, czerwona papryka i cebula, jest trudniej – przed położeniem na ruszt powinno się je zapeklować. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne. A jeżeli smakują dobrze z patelni, z grilla muszą być wyśmienite. Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu nie będą się obracać, a opieką się równo. Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku Spróbuj prostej marynaty – odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku. Grillowane ryby Łosoś jest uważany za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb, dlatego to on powinien znaleźć się na ruszcie naszego grilla. Warto zamarynować go w oliwie z oliwek, zgniecionego czosnku i świeżych ziół np. tymianku i rozmarynu. W takiej zalewie, nasza ryba powinna leżeć minimum 2 godziny. Przydatną rzeczą dla każdego kucharza jest folia aluminiowa. Zawiń w nią łososia, zanim trafi na rozgrzany ruszt. Taka paczka pozwoli mu przejść jeszcze bardziej marynatą oraz zapobiega przywieraniu. Trudniejszy w przygotowaniu jest tuńczyk. I jego także powinniśmy wcześniej zamarynować. Grillowane chude mięso Zapoznałeś się już z zasadami poprawnego grilla – marynaty są kluczem do smacznego i zdrowego grillowania. Ta złota zasada sprawdza się także w przypadku chudego, czerwonego mięsa. Kwasowe marynaty sprawią, że twarde mięso takie jak jagnięcina stanie się delikatne i soczyste. Te dwie są doskonałe dla podstawowych technik grillowania. Marynata Savory: - 1/4 szklanki sosu do mięs (dowolnego) - 2 łyżki brązowego cukru - 2 łyżki soku z wyciśniętej limonki - 1/4 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki Marynata Teriyaki: - 1/2 szklanki sosu sojowego - 1 ząbek pogniecionego czosnku - 2 łyżki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru - 1 łyżka soku z cytryny W ten sam sposób marynuję i grilluję drób. Pyszne piersi z kurczaka cieszą się w moim otoczeniu ogromnym powodzeniem. Z piersi można też zrobić wspaniałe szaszłyki, którym na pewno nikt się nie oprze. Kupuj dobrej jakości produkty, marynuj je przez kilka godzin, a twój grill zawsze będzie udany. Życzę Wam spokojnych, rodzinnych świąt, niech smutki Was na ten czas opuszczą, a słońce świeci nad Wami
![]() Aaa, no i mokrego Dyngusa ![]() ![]()
Edytowane przez Rodzynka1989 Czas edycji: 2011-04-23 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Smacznego jajka ![]() Wartość odżywcza jajek jest bezkonkurencyjna. Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń). Zasada jest taka, że im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko. Białko jaja. Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy. Lecytyna. To składnik żółtka. Nazywają ją "pogromcą tłuszczu", głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo.Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem. Barwniki. Jajko zawiera ważne dla zdrowia ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku). Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów. Wartość odżywcza jaj i ich smak zależą od sposobu odżywiania kur, dlatego zwykle najsmaczniejsze są jaja z gospodarstw, w których drób może swobodnie dziobać trawę i zioła, pod warunkiem jednak, że ta najlepsza z pasz rośnie daleko od szosy i innych źródeł zanieczyszczeń. Oczywiście walory pokarmowe jaj zależą też od pory roku. Choćby dlatego, że tylko wiosną i latem jest świeża trawa i dużo słońca. Wtedy właśnie żółtka są najbogatsze w witaminy A i D. Świadczy o tym też ich pomarańczowa barwa (choć może ona też być efektem karmienia kur specjalną mieszanką, ale wprawne oko odróżni sztuczną barwę od naturalnej). Żółtka bledsze na pewno są uboższe w witaminy. Natomiast kolor skorupek nie świadczy w żadnej mierze ani o smaku, ani o wartości odżywczej jaj i zależy głównie od rasy drobiu. Wartość energetyczna w 1 porcji [60 g]: 83,40 kcal Białko w 1 porcji [60 g]: 7,50 g Węglowodany w 1 porcji [60 g]: 0,36 g Tłuszcz w 1 porcji [60 g]: 5,82 g W związku z powyższym życzę Wam smacznego jajka i niech Wam ono wyjdzie na zdrowie! ![]()
#94 |
Zakorzenienie
|
Zielona przyjaciółka rzeżucha. Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku. Kolejna zaleta Wielkanocy
![]()
#95 |
Zadomowienie
|
Rodzyneczka - śliczny ten stroik z jajkami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Amy, mówisz i masz - kolejny wpis
![]() Dziękuję CI za miłe słowa ![]() ![]() Konkurs dobiega końca. Jutro ostatni dzień. Szkoda. Przyzwyczaiłam się już do tego, ze codziennie o czymś tu piszę, dzielę się przepisami, pomysłami, nowinkami. Jeśli ktoś myśli, że nie mam pojęcia o tym o czym piszę, to się myli, bo 3 lata temu w ciągu roku schudłam 20 kg. I odżywiałam się według tych zasad o których pisałam i dokładałam do tego wysiłek fizyczny, choć nie jakiś strasznie intensywny. Mam już wpojone zasady zdrowego odżywiania i z łatwością przychodzi mi stosowanie się do nich. Jednakże słucham swojego organizmu i jeśli czuję, ze potrzebuję czegoś słodkiego - nie odmawiam sobie, tylko szykuję dietetyczną przekąskę. Wrzucę Wam dzisiaj moje przykładowe jadłospisy, może akurat komuś się przydadzą. Powiem też, że ciężko było mi się na początku przyzwyczaić do tego, że mam jeść 5 posiłków dziennie, nie wiedziałam jakie dania czy prosukty są białkowe, węglowodanowe, a co ma dużo tłuszczu. Ale z czasem pojęłam tą wiedzę i chcę się nią podzielić. Oto i wyżej wspomniane jadłospisy: Nie są one idealne, ale udawało mi się zbijać wagę. Powoli, ale skutecznie ![]() I śniadanie: 2 kromki chleba graham z polędwicą sopocką, sałatka z pomidora, rzodkiewki i ogórka, pół grejpfruta II śniadanie : 1 kromka chleba graham z twarogiem i pomidorem, pomarańcza ser żółty na R jest dość kaloryczny, reszta ok obiad : pierś z kurczaka z ryżem, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa podwieczorek : serek naturalny z rzodkiewką i szczypiorkiem kolacja : makrela w galarecie z warzywami (kukurydza, groszek, marchewka) Śniadanie: 2 kawałki chleba razowego pełnoziarnistego z 2 plasterkami chudej polędwicy z pomidorem, ogórkiem i jajko gotowane II śniadanie : jogurt naturalny bez cukru z pestkami słonecznika Obiad: makaron pełnoziarnisty z warzywami na patelnię (mrożonka) Podwieczorek: serek wiejski z pomidorem Kolacja: omlet z 2 jajek z twarogiem I śniadanie - omlet z 2 jaj + 3 plastry szynki z indyka + 2 ogórki małosolne II śniadanie - szklanka kefiru 0% + brzoskwinia + garsc pestek (dynia+słonecznik) obiad - 1/2 torebki ryżu pełnoziarnistego + pół puszki fasolki + mizeria z jogurtem podwieczorek - serek homo 0% z rzodkiewka + pół grahamki z szynka z indyka kolacja - tuńczyk w pomidorach Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego, ryba, pomidor, śliwka zółta, pomarańcz II Śniadanie: wieśniak, 1 kromka pełnoziarnistego, jabłko, ogórek gruntowy Obiad: schab pieczony, sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, prażone pestki dyni i słonecznika, oliwa z oliwek Podwieczorek: jajecznica z 2 jajek, plaster polędwicy z indyka, ogórek konserw, 2 kostki gorzkiej czekolady Kolacja: twaróg chudy z maślanką naturalną I Śniadanie: jajecznica, jedna kromka pełnoziarnistego, pomidor, jabłko, II Śniadanie: grahamka, 2 plastry polędwicy indyczej, pomidor, ogórek, sałata, 3 mandarynki Obiad: 150g piersi indyczej na teflonie, papryka, cebulka, pomidor, ogórek zielony, tortilla pełnoziarnista Podwieczorek: twaróg chudy z maślanką naturalną, garść orzechów i pestek z dyni Kolacja: wieśniak z ogórkiem zielonym i sałata Śniadanie: omlet z 2 jajek z 2 plasterkami szynki drobiowej; kromka chleba pełnoziarnistego z ogórkiem kiszonym II śniadanie: serek wiejski lekki, szklanka soku marchwiowego jednodniowego Obiad: grillowana rybka, bukiet surówek Podwieczorek: garść orzechów, gruby plaster twarogu pokrojony w kostki, nasączony odrobiną oliwy z oliwek, obtoczony w ziołach prowansalskich Kolacja: sałatka z kurczaka (pierś kurczaka gotowana, brokuły, pomidor, papryka, kiełki, sałata) Śniadanie: owsianka na mleku z truskawkami II Śniadanie: 3 kromeczki razowca, łyżeczka oleju, sałata, pomidor, szczypiorek, szklanka soku z marchwi z sokowirówki Obiad: 50g brązowego ryżu z ćwiartką brokuła Podwieczorek: Lekki wieśniak z rzodkiewkami i szczypiorkiem Kolacja: Jajecznica na oleju z 2 jaj, pomidorem, cebulka Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów, serek wiejski, big jabłko, cynamon) II śniadanie: grahamka- jedna połówka z sałatą, 2 plasterkami szynki drobiowej i pomidorem, druga z pasztetem sojowym i ogórem kiszonym Obiad: sałatka z kurczaka (pierś z kurczaka gotowana na parze, 0,5 szklanki makaronu razowego, kapusta pekińska, 0,5 puszki groszku zielonego, pomidor, papryka) Podwieczorek: serek wiejski lekki, garść pestek dyni Kolacja: sałatka z tuńczyka Śniadanie: grahamka z grubym plastrem filetu z indyka, pomidor, jabłko II śniadanie: serek homo, marchewka, pomarańcz, garść orzechów Obiad: ryz pełnoziarnisty z chudym twarogiem oraz koktajlem z truskawek Podwieczorek: wieśniak, 2 pomidory, rzodkiewka, kawałek polędwicy sopockiej Kolacja: rybka ze świeżymi pomidorkami Co jeszcze mogę Wam polecić? Nieskromnie moje przepisy na "Smacznym" ![]() - pyszne placuszki śniadaniowe - sałatka z tuńczyka - uśmiechnięty omlet ![]() - sałatka z paluszkami surimi - pasta do chlebka ![]() - surówka z białej kapusty I życzę smacznego ![]()
#97 |
Raczkowanie
|
5* sie nalezy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Komplikatorka
|
Życzę wygranej
![]()
#99 |
Zakorzenienie
|
Oo, dziękuję
![]() ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Daga ![]() Ślicznie dziękuję ![]()
#100 |
Zakorzenienie
|
Nordic walking - Spacer z kijami. Nordic walking czyli spacer nordycki, to sport polegający na marszu ze specjalnymi kijami, będącymi połączeniem kijów trekkingowych i tych od nart biegowych. Powstał w krajach skandynawskich ale w ostatnich latach stał się bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii, Austrii, a także w Polsce. Podczas marszu trenujemy i utrzymujemy w dobrej kondycji praktycznie całe ciało. Dbamy o serce, mięśnie oraz o układ krwionośny. Możemy trenować łagodnie, co przyniesie nam wspaniałe odprężenie, albo bardziej dynamicznie i ostro. Dzięki temu znacznie poprawimy swoją kondycję fizyczną oraz wzmocnimy mięśnie i ujędrnimy ciało. Zalety: 1.wzmocnienie mięśni, wytrzymałości ramion i barków; 2.zwiększa się swoboda wchodzenia na wzgórza; 3. spala się więcej kalorii niż przy chodzeniu czy bieganiu - nawet 400 kalorii w ciągu godziny (dla porównania - przy tradycyjnym chodzie spalamy 280 kalorii); 4.zwiększa się stabilność dzięki chodzeniu z kijkami; 5. jest mniejszy nacisk niż podczas biegania na piszczele , kolana, biodra i plecy co daje korzyści dla tych z ranami i nie dość silnymi mięśniami; 6.wydatek energetyczny wzrasta średnio o 20 proc.; 7.marsz z kijami inicjuje pracę ponad 90 proc. mięśni całego ciała 8.kijki dają poczucie bezpieczeństwa i pozwalają na efektywny, dynamiczny trening w górach, na śniegu oraz na oblodzonych nawierzchniach. Technika marszu polegająca na połączeniu marszu tradycyjnego (bez użycia kijów) lub chodu sportowego z techniką jazdy na nartach biegowych – odpychania się od podłoża, pozwala uprawiać ten sport osobom z każdego przedziału wiekowego, o różnej kondycji fizycznej, w każdym klimacie, w dowolnym terenie, na wszystkich nawierzchniach i co ważne - przez cały rok! Polecam osobom, które: 1. pragną poprawić swoją sylwetkę oraz pozbyć się nadwagi - nordic walking redukuje zbędne kilogramy i tkankę tłuszczową; 2. mają problemy zdrowotne – jest pomocny w łagodzeniu m.in. dolegliwości stawowych; 3. są narażone na stres – likwiduje napięcie w obrębie ramion i karku; 4. kobietom w ciąży – zapewnia sprawność poprzez wzmocnienie muskulatury ciała; 5. osobom starszym – jest bezpieczną formą aktywności, połączonej ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu Jak zacząć? Wystarczą dobre chęci, wygodne obuwie dostosowane do warunków atmosferycznych i pory roku, ubranie sportowe – wygodne do marszu oraz para kijów do Nordic Walking. I ruszamy! Dobrze jest rozpocząć uprawianie Nordic Walking pod okiem instruktora, który nauczy prawidłowej techniki marszu i pomoże dobrać odpowiednie kije. Długość kijków Równie ważną co technika, jest odpowiednio dobrana długość kijków. Każdy z nas jest inaczej zbudowany, ma inną długość rąk, nóg czy tułowia. W związku z tym najwygodniej jest samemu sprawdzić dobór długości kija. By to zrobić, należy ubrać obuwie, w jakim planujecie uprawiać Nordic Walking i zgiąć rękę w łokciu - prawie do kąta prostego. Długość kijków oblicza się na podstawie równania: wzrost x 0,68 = długość kijków Różne źródła podają inne przeliczniki. Rozpiętość ich jest dość spora, bo od 0,66 do 0,74, ale za średnią przyjmuje się o,68. Jeśli wynik mamy np. 123cm to zaokrąglamy do 120cm. i takie kijki kupujemy. Seniorzy i osoby o obniżonej sprawności fizycznej powinny mieć długość kijków o 5-10 cm krótsze. wzrost - długość kijków w cm 110cm - 75 - 80 dł. kijków 120cm - 80 - 85 130cm - 85 - 90 140cm - 95 - 100 150cm - 100 - 105 160cm - 105 - 110 165cm - 110 - 115 170cm - 115 - 120 175cm - 120 - 125 180cm - 125 - 130 185cm - 130 - 135 190cm+… - 135 - 140 Ważne! Jeśli chcecie spacerować po zmroku, to zawsze ubierajcie kamizelki odblaskowe! Trzeba być widocznym i uważać na siebie! Dzięki kamizelkom kierowcy dostrzegą was już z daleka.
#101 |
Zakorzenienie
|
Jak wyjść z diety i utrzymać wagę? Tymczasem to najlepszy sposób na efekt jo-jo. Większość kuracji odchudzających nim się kończy, ponieważ nie umiemy mądrze przejść od diety do normalnego odżywiania się. Oczywiście pewne nawyki żywieniowe sprzed diety trzeba będzie koniecznie zmodyfikować, bo skoro już raz (albo więcej niż raz...) doprowadziły nas do nadwagi, z całą pewnością doprowadzą do niej znowu. Ale do niektórych nawyków możemy powrócić. Tyle tylko, że nie od razu. Mądrze i dobrze przeprowadzona dieta powinna zakończyć się etapem stabilizacji wagi. To jedyny sposób, by pokonać efekt jo-jo. Niestety, choć na jakimś etapie życia odchudzała się chyba każda z nas, o stabilizacji słyszały tylko nieliczne... Jest to też rodzaj diety, ale nastawionej na ugruntowanie i utrzymanie wagi. Po co te wyrzeczenia, skoro nie umiemy zatrzymać efektów? Dzięki stabilizacji właśnie staje się to możliwe. Trochę tak jak z opalaniem: nie wychodzimy od razu na plażę, bo możemy się poparzyć. Skóra musi stopniowo przyzwyczaić się do promieni. Tak samo po diecie, organizm musi stopniowo przyzwyczaić się do tego, że znów dostaje więcej pożywienia i że zmienia się skład menu. Wychodzenie z diety powinno następować powoli, ze stopniowym wzrostem kaloryczności posiłków, do osiągnięcia optymalnego poziomu, przy którym waga będzie stała. Wtedy jest naprawdę ogromna szansa na utrzymanie uzyskanej w efekcie diety sylwetki. Najlepiej jest wzbogacać śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Podwieczorek i kolację lepiej zostawić mniej treściwe. Dzięki temu organizm ma szansę spalić dodane kalorie i nie będzie ich w nocy „przerabiał” na tkankę tłuszczową. Kolację natomiast zawsze wzbogacamy białkiem! Stabilizacja wagi powinna trwać tyle, ile trwała sama dieta. Jeśli ktoś zrzucił np. 10 kilo, tracąc pół kilograma tygodniowo, czyli poświęcił na dietę 20 tygodni, etap stabilizacji też powinien tyle wynieść. 6 tygodni stabilizacji dla kogoś, kto był na diecie przez pół roku, to zdecydowanie za mało. Tak więc w przypadku osoby, która chudła przez 6 miesięcy, zwiększamy dawkę kalorii o 100 na miesiąc. Wygląda to tak: w pierwszym miesiącu stabilizacji nasze dzienne menu wzbogacone o 100 kalorii liczy już sobie ich 1500. W drugim miesiącu będzie liczyło 1600 itd. Może się wydawać, że to długo, ale warto tego przypilnować, bo w ten sposób organizm dostosuje przemianę materii do nowej dawki kalorii. Można też się zacząć więcej ruszać ale nie "zażynać się" spalając więcej niż w trakcie odchudzania(żeby nie było ujemnego bilansu zapotrzebowania kalorycznego na dzień). Dobrą formą ruchu na ten czas jest właśnie Nordic Walking o którym celowo dzisiaj pisałam. Życzę wszystkim sukcesów w walce z kilogramami, cellulitem i innymi niechcianymi zjawiskami
![]() Buziaki dla Was i dziękuję, że mnie na tym wątku przez miesiąc odwiedzałyście ![]()
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.