![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zwierzak dla pięciolatki
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wskazówki.
Zakochałam się w tych króliczkach i prawdę mówiąc ciągle o nich czytam, choć informacji nie jest zbyt wiele. W każdym razie nie tyle, ile by się chciało ![]() Ta hodowla - http://krolikirasowe.pl/index.php?op...zoom&Itemid=30 Wygląda dobrze, ale może tylko wygląda. Co o niej myślisz?
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Rodowód koniecznie, a cena nie gra roli, jeśli idzie o synusia
![]() Cieszę się, że to dobra hodowla. Do tego tylko jakieś 250 km ode mnie, więc wycieczkę sobie zrobimy ![]() Czytałam dużo i osoby, które mają doświadczenie z olbrzymami i z miniaturkami pisały, że niby to samo, bo tylko więcej kupka, ale inteligentniejsze są i bardziej tulaśne zazwyczaj. Ja królika nigdy nie miałam. Długo może przebiegać ucywilizowanie u królika?
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Nie wiem jak jest u Państwa Ksel. Samo oswojenie może potrwać, nic na siłę, króliczek musi na zaufać. Czasami trwa to długo, czasami nigdy się to nie udaje. Najspokojniejsze i najbardziej przytulaśne są barany francuskie. Moja bandytka jest na etapie, kiedy domaga się drapania i głaskania, mogę jej czyścić uszy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Wow, wiedzą nie grzeszysz
![]() ![]() Kurcze, ten Twój uszak jest 10x cięższy od moich kotów razem wziętych ![]() ![]() Śliczny jest, wydrapaj za uszkami ode mnie ![]()
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a po co wychodzisz z psem na długi spacer? Żeby się wyszalał, bawił, biegał - uważasz że kot tego nie potrzebuje? Dokładnie tyle samo czasu należy mu poświęcić, a jedyna różnica jest to że bawisz się w domu ![]() każde zwierze wymaga czasu! Jak ktoś go nie ma, nie powinien mieć żywego stworzenia w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiem, jak wygląda tatuowanie psów w wybranej przeze mnie hodowli. Nie wiedziałam, że nie wszyscy tatuują pod znieczuleniem i specjalną maszyną. To straszne. Ale jak mam poprosić o nietatuowanie? Tatuuje się, gdy zwierzę jest młode, a ja chciałabym wybrać przyszłego króliczka sama, a nie, żeby ktoś mi wybierał, którego nie będzie tatuował i który pojedzie do mnie. Jest na to jakiś sposób? Tak, chciałam samca i wykastrować go po szóstym miesiącu życia.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście cudne masz zwierzaki ![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Więc ten tego nie żebym się czepiał:
Żródło wikipedia: ''Nie grzeszyć mądroscią - być niemądrym "Nie grzeszyć urodą - być brzydkim" ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() Hodowca pewnie powie, że to nie boli, że on nie pamięta itd itp. Nic bardziej mylnego. Co prawda hodowlane króliki mają mniejsze mózgi, niż ich dzicy krewniacy (obszary mózgu odpowiedzialne za zodlność kojarzenia niebezpieczeństw zostały zredukowane) ale aż tak głupie nie są. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Ja tam myślałam, że tylko hodowcy, którzy nie dbają o zwierzęta ze swojej hodowli tak robią.. Eh.
No nic, jak będę już miała możliwość zakupu olbrzymka, to odezwę się do hodowców i poproszę o nietatuowanie. Nawet jak będę musiała czekać pół roku, rok.. To nic, poczekam na swojego synusia ![]() Dziękuję Ci za odpowiedzi ![]()
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W każdym bądź razie wiesz bardzo dużo ![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o drugą część tego co napisałaś to doskonale wiem czego potrzebują szczury i czytać o tym już nie muszę, bo przeczytałam chyba "wszystko" co się dało w internecie na ten temat - a po drugie szczury POSIADAM mając o zgrozo 4-letnią córkę!!! Tragedia prawda?? Bo przecież gryzonie dla takiego dziecka absolutnie się nie nadają. A ja Ci powiem, że nadają się świetnie. Córka doskonale wie jak się z nimi obchodzić. Każdy ich kontakt jest pod moim okiem i żadnemu się nigdy krzywda nie stała. Zresztą moje szczury same lgną do córki i bawią się z nią więc chyba nie powiesz, że się denerwują. I spokoju nie potrzebują widocznie skoro są zadowolone z kontaktów z moich dzieckiem. Myślę, że demonizujesz niektóre rzeczy i sama nie zastanawiasz się co piszesz... Myślę, że nie ja jedna na tym forum czy też na innych szczurzych forach mam szczury i dzieci (małe dzieci!). Najpierw proponuję Tobie poczytać a potem pisać. Autorce nadal polecam kota bądź szczury - (dwa). Są zdecydowanie mniej wymagające od psa a jakże kontaktowe i kochane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wykłócaj się już prosze, każdy ma swoje zdanie i każdy ma prawo je wyrazić, skończmy już off i kłótnie, to sie już zaczyna robić denerwujące, kilka postów i zapewne moderatorki wkroczą do akcji ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt się tu nie kłóci - właśnie wyrażam swoje zdanie jakbyś nie zauważyła... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Nie, nie uważam, że to tragedia mieć czteroletnie dziecko i szczury
![]() Uczepiłaś się mojego przykłądu jak.. ![]() Po co 100 razy pisać te same głupoty? A po to, że to jest forum i jak się dyskusja rozwija, to często trzeba pewne rzeczy powtarzać. Już wiesz? Jak Ci to nie pasuje, to nie mój problem, wybacz.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Tak sobie myślałem... i nie wymyśliłem jakie zwierzę jest najlepsze ;D. Każde ma plusy i minusy. Jedne cieszą się większą sympatią inne mniejszą. Są mniej i bardziej kontaktowe. Bezpieczniejsze i mniej bezpieczne. Czasami nawet z tż można się pomylić i małżeństwo się rozpada. Starajmy się więc przemyśleć za i przeciw aby pomyłek było jak najmniej i żebyśmy się ze zwierzakiem nie musieli rozstawać bo: np gryzie, śmierdzi, gryzie kable, sika, czy hałasuje w nocy. Prędzej nauczymy dziecko, jak się z takim zwierzakiem obchodzić, niż że musimy jego kumpla oddać bo coś tam coś tam. Mojego 6 latka ugryz jakiś czas temu pies (york). Reakcja mnie zaskoczyła pozytywnie. Mały zagryzł zęby, łezki mu się pokazały ale nie dlatego, że palec krwawił... Nie zgadniecie... Spytał po chwili dlaczego ten pies się obraził na niego. (psa znał bo to pies właścicielki zoologicznego). A psu rzeczywiście coś odbiło chwilowo. Powiedziałem, że pewnie się pomylił i namówiłem małego aby się z psem pogodził. Psu rzeczywiście było głupio chyba bo polizał małego i było ok. Wniosek: dziecko potrafi wybaczyć zwierzęciu szybciej niż my i przez zły dobór pupila możemy skrzywdzić pociechę, no i samo zwierzę, bo nie każdy panuje nad emocjami w takich sytuacjach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak,szczury są moje, ale DLA córki również... Podobnie jak autorka wątku również chciałam aby moje dziecko miało zwierzę akurat nie dlatego, że bardzo chciało i mnie prosiło tylko ja chciałam. Ale gdyby mnie wyprzedziła i poprosiła o zwierzaka to na pewno bym wzięła zwierzę dla Niej, ale opiekowałabym się nim ja. Ja nie wiem jak się można czepiać czegoś czego nie ma ![]() Autorka nie napisała, że chce kupić zwierzaka córce i nie opiekować się nim i pozostawić dziecko i zwierzę samym sobie. Gdyby tak napisała i pytała które zwierzę tak można zostawić to wtedy mogłabym zrozumieć oburzenie. W tej chwili tego zupełnie nie rozumiem. Po co przeciąganie tematu,po co pisanie po 100 razy tego samego? Jeśli ktoś jest zainteresowany to przeczyta temat i wystarczyło, że raz na początku zostało napisane coś na ten temat. Po co to powtarzać ciągle? Niektórzy chyba lubią sobie pogadać i swoje "mądrości" wygłaszać na siłę. Jak się czyta temat w którym na jedno pytanie jest 15 takich samych odpowiedzi?? Po co to komu?? Autorka pewnie nawet nie wie co tu się dzieje albo i wie ale się woli nie odzywać. I się jej nie dziwię... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Nie, nie przeczę sama sobie
![]() ![]() Autorka nie napisała też niczego konkretnego. Przestań się więc czepiać, jeśli ktoś patrzy na sytuację z drugiej strony. Szczerze nie czytam nawet Twojego postu do końca. Szkoda mojego czasu ![]() Gryzonia w życiu nie polecam. Tak samo mniejszego ptaszka. Dla dziecka w tym wieku najlepszy będzie psiak lub kociak. Jednak nie ma się co oszukiwać - każde zwierze potrzebuje czasu i uwagi.
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnosnie pogrubionego, autorka nie napisala rowniez nigdzie, ze bedzie sie tym zwierzakiem opiekowac: Kazdy moze jej intencje inaczej zrozumiec i nie Tobie oceniac, czy ludzie wypowidajacy sie na watku maja prawo sie oburzac, czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Widzę, ze tu się niezły fight club zrobił hahaha. Najlepszy ubaw miałam z tekstem Nie grzeszysz wiedzą w sensie komplementu normalnie do filmu o blondynkach....
![]() PS. Zakończcie ten wątek bo to ring się robi a nie pomaganie.
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:04.