Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-25, 15:58   #91
Klaudia9212
Raczkowanie

Dot.: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa?

Ja chyba też się zdecyduję na kwspz :P Dlatego, że po głębszych przemyśleniach stwierdziłam, że nie będę wstawać o 2, żeby dojechać na mwsz :P poprostu za daleko jak dla mnie
Klaudia9212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 16:01   #92
magdakkk
Raczkowanie

Dot.: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa?

JA też Bo nie chce mi się do Huty jezdzić
magdakkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 17:36   #93
Anabelle28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzia167722 Pokaż wiadomość
jeszcze nurtuje mnie jedna rzecz: mianowicie gdzieś na forum wyczytałam że szkoła ma bardzo złą organizację jeśli chodzi o zjazdy na zaocznych np. informacja o godzinie i dniu zjazdu jest podawana dzień wcześniej są nagłe zmiany planu itp.
jak faktycznie z tym jest? bo ktoś kto dużo dojeżdza nie zawsze jest w stanie nagle przyjechać...

i jeszcze jedna rzecz co jeśli z powodów osobistych nie mogę być na zjeżdzie? np. praca, jakaś uroczystość itp a nie koniecznie choroba?
ja się obawiam że będzie za dużo teorii a za mało praktyki..
Jeśli są jakieś zmiany to zazwyczaj z dwóch powodów- coś wypadnie wykładowcy bądź studentki przylecą w ostatniej chwili z jakimś podaniem i robi się zamieszanie. Nie wiem jak to wygląda na zaocznych, ale na dziennych zdarzyło się ze 3 razy w ciągu ostatnich 2 lat że przyszłyśmy na zajęcia, ich nie było a wiadomość przyszła pół godziny przed zajęciami, ale takie sytuacje są bardzo rzadko
Dobrze mieć telefon do osoby w dziekanacie zajmującej się danym rokiem akademickim i w razie potrzeby dzwonić ponieważ raz czekałyśmy na Panią Doktor a miała wypadek samochodowy. Różne są sytuacje - tego nie unikniemy więc nigdy nie ma pewności że wszystko będzie jak z zegarkiem w ręku.
Proszę jednak pamiętać że akurat w przypadku dziennych to dotyczyło to maksymalnie jednych zajęć na cały dzień więc tak czy siak trzeba było na Uczelnię przyjść

Jeśli chodzi o PRAKTYKĘ - to pamiętajcie że studia nie są od praktyk bo to nie szkoła zawodowa :P wiele ludzi na różnych Uniwersytetach ma o to pretensje, ale takie są studia - polegają głównie na zdobywaniu wiedzy teoretycznej popartej praktyką do celów dydaktycznych.
Jeśli jednak chodzi o KWSPZ to po pierwszym roku macie 2 tygodnie w szpitalu, po drugim 5h na oddziale dermatologicznym + 260h w instytutach/spa/gabinetach. Macie także 240h pracowni na 2 roku oraz 60h masażu. Na trzecim roku można samodzielnie iść na ponadprogramowe praktyki - nie ma przeciwwskazań, a dodatkowo jest 240h pracowni plus ok 150 h wizażu i stylizacji, nie wspominając nawet o ćwiczeniach z dermatologii klinicznej, dermatologii estetycznej, laboratoriów chemicznych czy receptury kosmetyków.
Trzeba jednak pamiętać że główny nacisk kładziony jest na wiedzę, a student, jeśli jest ambitny, zapewne zatroszczy się o dłuższą praktykę niż wymagane minimum do zakończenia studiów
Anabelle28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 18:08   #94
patsi01p
Przyczajenie

Ja chcę iść na dzienne ale właśnie bardzo bałam się tej chemii, ale jak mówicie że nie dużo ma wspólnego z liceum to fajnie ;p nie jestem z Krakowa i zastanawiam się czy tam mieszkać, czy codziennie jeździć. Troche lipa z kasą więc pewnie będę musiała jeździć ;/ kto wybiera się na dzienne na kosmetologie ?
patsi01p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 19:29   #95
Anabelle28
Raczkowanie

A daleko masz z domu do Krakowa ?
Stary 2011-05-25, 19:32   #96
magdakkk
Raczkowanie

Anabelle28na którym jesteś roku?
Stary 2011-05-25, 19:32   #97
madzia167722
Raczkowanie

jeszcze mam pytanie o dni otwartej szkoły, zna ktoś już pewny! termin? proszę również o godziny
madzia167722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 20:24   #98
Anabelle28
Raczkowanie

Jestem na 2 roku (Dzienne) 4 semestr - właśnie mamy pre-sesję
--
Na dni otwarte najlepiej przyjść 10 lub 11 czerwca - wiem że będą wykonywane m.in dermatoskopia (badanie barwnikowych zmian skórnych) czy darsonwalizacja (zabieg prądami wysokiej częstotliwości - świetne działanie m.in dezynfekujące. Korzystnie wpływa na proces gojenia oraz przemiany materii. Wskazania: trądzik pospolity, łysienie łojotokowe, odmrożenia, świąd, łojotok skóry głowy, łojotok skóry pleców, bezsenność - świetne na przetłuszczającą skórę głowy)

Dodatkowo pewnie jak co roku, będą ulotki, informatory oraz możliwość oprowadzenia po Uczelni. Na stronie Uczelni zazwyczaj są bardziej formalne aktualności, dlatego w sprawach maturzystów warto kukać na fanpage www.facebook.com/KWSPZ (sama się tam czasami wypowiadam, za co można dostać misia z logo Uczelni :P)
Będą tam pewnie także godziny.
Stary 2011-05-25, 20:59   #99
madzia167722
Raczkowanie

a daleko jest (pieszo) do kwspz od Galerii Krakowskiej ?
Stary 2011-05-25, 22:07   #100
Anabelle28
Raczkowanie

10-15 minut, zależy jakim tempem
Krowoderska -> Szlak -> w prawo -> w lewo -> wejście do Galerii
Stary 2011-05-25, 22:43   #101
patsi01p
Przyczajenie

mam godzinke drogi pociagiem
patsi01p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 23:12   #102
Anabelle28
Raczkowanie

To nie dużo. Pociągiem wysiądziesz na dworcu, skąd w 15 minut dojdziesz sobie spacerkiem lub dojedziesz, a przejechanie z tańszych dzielnic do centrum w godzinach szczytu to godzina minimum
Sama od października będę dojeżdżała godzinę bo się wyprowadzam z Krakowa
Dodatkowo koszt wynajem mieszkania w Krakowie z zazwyczaj min. 3 innymi osobami waha się między 500-800 zł/osoby więc lepiej już chyba dojechać i pouczyć się coś w pociągu
Stary 2011-05-26, 10:43   #103
madzia167722
Raczkowanie

godzinka to pikuś pocieszę Was dziewczynki ja będę musiała dojeżdżać 3 godzinki :P na zaoczne
Stary 2011-05-26, 10:47   #104
magdakkk
Raczkowanie

Ja myśle że w godzine się wyrobie
Stary 2011-05-26, 11:11   #105
Anulka755
Raczkowanie

A któraś z Was nie wybiera się na dzienne,ale będzie mieszkać w Krakowie?
Anulka755 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 13:04   #106
madzia167722
Raczkowanie

ja zaoczne
Stary 2011-05-26, 15:31   #107
madzia167722
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anabelle28 Pokaż wiadomość
Jestem na 2 roku (Dzienne) 4 semestr - właśnie mamy pre-sesję
--
Na dni otwarte najlepiej przyjść 10 lub 11 czerwca - wiem że będą wykonywane m.in dermatoskopia (badanie barwnikowych zmian skórnych) czy darsonwalizacja (zabieg prądami wysokiej częstotliwości - świetne działanie m.in dezynfekujące. Korzystnie wpływa na proces gojenia oraz przemiany materii. Wskazania: trądzik pospolity, łysienie łojotokowe, odmrożenia, świąd, łojotok skóry głowy, łojotok skóry pleców, bezsenność - świetne na przetłuszczającą skórę głowy)

Dodatkowo pewnie jak co roku, będą ulotki, informatory oraz możliwość oprowadzenia po Uczelni. Na stronie Uczelni zazwyczaj są bardziej formalne aktualności, dlatego w sprawach maturzystów warto kukać na fanpage www.facebook.com/KWSPZ (sama się tam czasami wypowiadam, za co można dostać misia z logo Uczelni :P)
Będą tam pewnie także godziny.

ja się wybieram 3 albo 4, i mam nadzieję że równie dużo się dowiem
Stary 2011-05-26, 19:43   #108
Anabelle28
Raczkowanie

To jak 3 lub 4 to lepiej 4, bo 3 nie będzie laboratorium chemicznego, na którym będą robione np musujące kulki do kąpieli
Stary 2011-05-26, 22:24   #109
Asiek19901
Przyczajenie

Witam Was moje drogie
Widzę, że jest spore zainteresowanie dniami otwartymi KWSPZ, zatem mam przyjemność poinformować, że na naszym oficjalnym fanpage : www.facebook.com/KWSPZ został umieszczony szczegółowy program dni otwartych, myślę, że każda z Was znajdzie coś dla siebie. Tym samym zachęcamy do aktywnego udziału na podanej wyżej stronie, czekają nagrody )
Startujemy już 3.06, wraz z Anabelle czekamy na Was 4, 10 i 11 czerwca, zatem w tych dniach zapraszamy szczególnie Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i poznamy , mam nadzieję, przyszłe studentki KWSPZ
Do zobaczenia
Asiek19901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 22:39   #110
Asiek19901
Przyczajenie

Witam moje drogie
Widzę, że jest spore zainteresowanie dniami otwartymi KWSPZ, zatem mam przyjemność poinformować, że na naszym oficjalnym fanpage www.facebook.com/KWSPZ został zamieszczony szczegółowy plan wydarzenia Myślę, że każda z Was znajdzie coś dla siebie, poznacie Uczelnię, przekonacie się, jak pracujemy Tym samym zachęcam do aktywnego udziału na naszym fanpage- czekają atrakcyjne nagrody )
Startujemy już 3.06, wraz z Anebelle czekamy na Was 4, 10 i 11, odpowiemy na wszystkie pytania i mam nadzieję, poznamy przyszłe studentki naszej Uczelni )
Zatem do zobaczenia za kilka dni Buziaki .
Stary 2011-05-26, 22:55   #111
Asiek19901
Przyczajenie

Musujące kuleczki są świetne i można je łatwo wykonać z surowców, które tak na prawdę posiadamy w domu, wszystko Wam opowiem już w poniedziałek, właśnie na zajęciach będziemy tworzyć maleńkie pachnące cuda

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

..a skoro z taką niecierpliwością czekacie na dni otwarte... zaraz będę mieć dla Was niespodziankę

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Z tej racji, że jest spore zainteresowanie dniami otwartymi KWSPZ, zatem mam przyjemność poinformować, że na naszym oficjalnym fanpage www.facebook.com/KWSPZ został zamieszczony szczegółowy plan wydarzenia Myślę, że każda z Was znajdzie coś dla siebie, pozna Uczelnię, przekonacie się, jak pracujemy Tym samym zachęcam do aktywnego udziału na naszym fanpage- czekają atrakcyjne nagrody )
Startujemy już 3.06, wraz z Anebelle czekamy na Was 4, 10 i 11, odpowiemy na wszystkie pytania i mam nadzieję, poznamy przyszłe studentki KWSPZ )
Zatem do zobaczenia za kilka dni Buziaki .
Stary 2011-05-26, 23:01   #112
Jussstaa
Przyczajenie

hej przesledzilam caly temacik ja rowniez chce studiowac na KWSPZ-zaocznie kosmetologie. Niestety jestem skazana na dojazdy tak jak wiekszosc z was w moim przypadku jest to 1.5h mooze w porywach wiecej. Zastanawiam sie nad noclegami w weekendy na zjazdy lub w razie znalezienia pracy w krk nad czyms stalym...ale nie wyczytalam wczesniej czy szkola oferuje jakies tansze noclegi? czy trzeba samemu szukac? jak tak to co bylo by najlepszym(najtanszym :P) rozwiazaniem-domy studenckie?
Jussstaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 23:31   #113
Anabelle28
Raczkowanie

Najtańsze są w Krakowie domy studenckie i hostele.
Nie wiem czy Uczelnia prowadzi bazę noclegową, musiałabym się zapytać w dziekanacie. Tutaj natomiast jest link do bazy AGH: http://www.taniehostele.pl/
Stary 2011-05-27, 10:46   #114
Jussstaa
Przyczajenie

Anabell dzieki za informacje popytam na dniach otwartych albo przedzwonie chyba ze dowiesz sie wczesniej hmm to skoro wiadomo juz kiedy beda te dni otwarte to kiedy sie wybieracie? zawsze mozna by sie wspomoc np moze ktoras z was tez mysli nad dorywczym lokum albo nad czyms bardziej stalym i tym sposobem nieco podzielic koszty
Jussstaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 12:34   #115
madzia167722
Raczkowanie

a w jakich godzinach są te dni otwartej szkoły?
Stary 2011-05-27, 14:52   #116
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli są jakieś zmiany to zazwyczaj z dwóch powodów- coś wypadnie wykładowcy bądź studentki przylecą w ostatniej chwili z jakimś podaniem i robi się zamieszanie. Nie wiem jak to wygląda na zaocznych, ale na dziennych zdarzyło się ze 3 razy w ciągu ostatnich 2 lat że przyszłyśmy na zajęcia, ich nie było a wiadomość przyszła pół godziny przed zajęciami, ale takie sytuacje są bardzo rzadko
Dobrze mieć telefon do osoby w dziekanacie zajmującej się danym rokiem akademickim i w razie potrzeby dzwonić ponieważ raz czekałyśmy na Panią Doktor a miała wypadek samochodowy. Różne są sytuacje - tego nie unikniemy więc nigdy nie ma pewności że wszystko będzie jak z zegarkiem w ręku.
Proszę jednak pamiętać że akurat w przypadku dziennych to dotyczyło to maksymalnie jednych zajęć na cały dzień więc tak czy siak trzeba było na Uczelnię przyjść

Jeśli chodzi o PRAKTYKĘ - to pamiętajcie że studia nie są od praktyk bo to nie szkoła zawodowa :P wiele ludzi na różnych Uniwersytetach ma o to pretensje, ale takie są studia - polegają głównie na zdobywaniu wiedzy teoretycznej popartej praktyką do celów dydaktycznych.
Jeśli jednak chodzi o KWSPZ to po pierwszym roku macie 2 tygodnie w szpitalu, po drugim 5h na oddziale dermatologicznym + 260h w instytutach/spa/gabinetach. Macie także 240h pracowni na 2 roku oraz 60h masażu. Na trzecim roku można samodzielnie iść na ponadprogramowe praktyki - nie ma przeciwwskazań, a dodatkowo jest 240h pracowni plus ok 150 h wizażu i stylizacji, nie wspominając nawet o ćwiczeniach z dermatologii klinicznej, dermatologii estetycznej, laboratoriów chemicznych czy receptury kosmetyków.
Trzeba jednak pamiętać że główny nacisk kładziony jest na wiedzę, a student, jeśli jest ambitny, zapewne zatroszczy się o dłuższą praktykę niż wymagane minimum do zakończenia studiów
A ja uważam że praktyki ważne są na studiach! Bo gdzie niby najlepiej nabyć wiedzę praktyczną? Moim zdaniem w szkole, a później tam gdzie załatwisz sobie praktyki. O praktyki też nie najłatwiej bo pracodawca pyta czy ma się jakieś doświadczenie. W mwsz to jest największy plus że pracownie ma się już od pierwszego semestru. A teoria to przecież na wykładach

W sumie nie dziwię się co mówiła moja koleżanka z roku. Przyjęli do salonu na praktyki dziewczynę z kwspz z 3 roku i nie umiała podstawowych zabiegów zrobić a mogła sobie poćwiczyć

A i u nas w mwsz nie zdarzyło się jeszcze, odkąd się uczę, że nagle zmienia się plan, albo nie ma zajęć.

Szkoda że nikt nie wypowiada się z mwsz
pozdrawiam
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 15:30   #117
Anabelle28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzia167722 Pokaż wiadomość
a w jakich godzinach są te dni otwartej szkoły?
Od 9 do 15, szczegółowy program dostępny jest na fanpage Uczelni: www.facebook.com/KWSPZ

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
W mwsz to jest największy plus że pracownie ma się już od pierwszego semestru. A teoria to przecież na wykładach
Co kto lubi - ja z kolei uważam, że aby rozumieć działanie nawet najprostrzych zabiegów, trzeba mieć pewien zakres wiedzy.
Ponadto, nie widzę związku między długością czasu, w którym odbywają się zajęcia, a wiedzą absolwenta. Liczy się ilość godzin wyrobionych zarówno na Uczelni jak i na praktyce - a ilość godzin na pracowni na KWSPZ w latach 2-3 jest baardzo duża.
Moim zdaniem Uczelnia ma świetne warunki do kształcenia, ale jeśli ktoś nie ma serca do wybranego kierunku to nigdy nie zrobi zawrotnej kariery niezależnie od tego jaki kierunek wybierze i jaką Uczelnię więc zakładanie, że Uczelnia jest taka czy siaka bo ktoś tam spotkał jakąś absolwentkę która coś robiła inaczej jest zupełnie bez sensu. Ile studentów tyle absolwentów, jedni są wybitni, mają stypendia naukowe, świetne zdolności manualne, inni jakoś sobie radzą ale ciężko - tak jest wszędzie.
Pamiętajmy, że na studia idziemy z własnej woli, w pracy spędzimy kolejne 40 lat, więc to czy będzie to czas owocny czy męczarnia zależy tylko od nas.
Stary 2011-05-27, 16:01   #118
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:

Co kto lubi - ja z kolei uważam, że aby rozumieć działanie nawet najprostrzych zabiegów, trzeba mieć pewien zakres wiedzy.
Mi się wydaje że do henny czy depilacji nie trzeba mieć tak dużej wiedzy Na wykładach chyba nie dowiesz się od profesora jak zakłada się hennę? Na początku są przecież podstawowe zabiegi. Nie wiem jak jest u Was ale u nas jest tak, że zawsze przed zajęciami z pracowni babeczka nam dyktuje jakieś notatki, jakie są przeciwwskazania itd. i pokazuje nam jak się dany zabieg wykonuje.

Zgodzę się z tym że jedni są bardziej ambitni inni mniej. A niektórzy chyba pomylili kierunek
Ja z tym zawodem wiąże swoją przyszłość i bardzo mi się podoba
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 18:48   #119
Anabelle28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Zgodzę się z tym że jedni są bardziej ambitni inni mniej. A niektórzy chyba pomylili kierunek
Tak, niektórzy w ogóle nie nadają się do tego zawodu. Niezależnie od tego czy pozostaniemy na licencjacie, czy zrobimy magisterkę trzeba być ambitnym i samemu inwestować w swoją wiedzę. Jest wiele dróg: odnowa biologiczna, kosmetologia, zdrowie publiczne, biotechnologia kosmetologiczna, chemia i technologia kosmetyków...
Inni natomiast albo zupełnie nie czują zagadnień związanych z człowiekiem, bądź myślą że kosmetologia to makijaż i paznokcie- a później wielce niezadowoleni bo ktoś im każe praktyki w szpitalu odbywać czy oglądać zmiany skórne na dermatologii klinicznej
Moim zdaniem jeśli ktoś nie wie, że kosmetologia jest czymś w rodzaju połączenia kosmetyki-technologii kosmetyków-dermatologii estetycznej, a interesuje się makijażem to powinien wybrać np roczną szkołę wizażu i stylizacji bądź charakteryzacji - podobnie z paznokciami - jeśli ktoś chce zajmować się tylko dłońmi, lepiej żeby zrobił odpowiednie kursy bądź roczną szkołę a nie marnował 3-5 lat.

Co do wyboru Uczelni - warto określić z góry to na czym nam zależy - dzięki temu wybierzemy słusznie i nie będziemy zawiedzeni
Stary 2011-05-27, 19:44   #120
Klaudia9212
Raczkowanie

bojatoja a ty chodzisz na dzienne czy zaoczne do mwsz? Może w końcu ty coś opowiesz o uczelni?
Klaudia9212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości