![]() |
#91 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Imię dla dziewczynki:)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pomijam już fakt, że w internecie można napisać wszystko i większość znaczeń tych imion pewnie ktoś sobie pisał jak mu się nudziło. Zresztą, nawet te popularne ostatnio wielkie Księgi Imion są wg mnie zerowym źródłem wiedzy. No niech mi ktoś wytłumaczy, na jakiej podstawie ktoś stwierdził, że Karolina jest taka, a Tomasz jest taki. Jakieś badania, raporty, dane...? Skąd, w jaki sposób? ![]() Co innego, jak ktoś traktuj to wszystko jak zabawę i sobie sprawdza, jakie cechy ma jego "wzorcowy" imiennik. Albo lepiej - sprawdza, skąd pochodzi imię, jakie są jego odpowiedniki w innych językach, jakie znane postaci nosiły to imię. Wydaje się to bardzo ciekawe i pewnie przyjemne. Dziecku można nadać jakiekolwiek imię. Trzeba się po prostu zastanowić, czy nie robi mu się w ten sposób krzywdy, na siłę wciskając mu rzekomą "oryginalność" i "wyjątkowość" i nadając imię Rebeka bo "w internecie napisali, że będzie miała przenikliwy umysł no i tak brzmi ładnie, po amerykańsku" ![]() A tak na marginesie, to wcale nie wydaje mi się, żeby osoby o dziwacznych imionach były jakieś wyjątkowe. Zapamiętuje się je, to fakt, ale ja zwykle jestem rozczarowana, bo może podświadomie spodziewam się bógjedenwieczego po dziewczynie o imieniu np. Olimpia, a tu proszę: zupełnie zwykła, o zwykłej urodzie, zwykłej powierzchowności i zwykłej umysłowości. Jak Kasia, Marysia i Ania, tyle, że nazywa się Olimpia Warzącha ![]() ![]() A tak na marginesie... Znałam kiedyś kobietę, która nazywała się Filomena Wszawa. Wiem, że skrajności to nie przykłady, ale o wiele bardziej wolałabym być Anią Kowalską niż Wszawą Filomeną. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
korzonek
|
Ja miałam kolegę, który miał na imię Ariel.
Biedny chłopiec :p ---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- O, jeszcze sobie przypomniałam, że znałam dziewczynę o imieniu Hortensja. Zawsze mi się to imię kojarzyło z jedną z wróżek z bajki "Śpiąca Królewna" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Moja ciocia ma na imię Rozalia, przez bliskich nazywana jest Rozalką, Różą.
Kilkuletnia córka sąsiadów ma na imię Andżelika (pisowni dokładnej nie znam), za to codziennie przez otwarte okno słyszę Andżeeeelikaaaa.... Nie podoba mi się. Jak byłam w gimnazjum ( ok.10 lat temu), była jedna dziewczyna o tym imieniu, nie znałam jej osobiście a mimo to pamiętam ją (a raczej jej imię). Moje typy: Lena (też niestety stało się popularne), Amanda (to imię sama bym chciała nosić), Patrycja (podoba mi się jako imię, ale nie dla mojego dziecka) i Ola (kiedyś bardzo mi się podobało, teraz już odpada, w Krakowie i okolicach pełno kilkulatek o tym imieniu), i to tyle. Właściwie, gdybym miała wybrać, miałabym ogromny problem. Moje imię jest proste, popularne. Nadane, ze względu na znaczenie (hebr. łaska) i jego występowanie w każdym języku (miałam nie mieszkać w Polsce). Jako dziecko go nie znosiłam, połowa dziewczynek tak miała na imię, później doceniłam przy wywoływaniu do odpowiedzi, zawsze istniała możliwość, że to nie o mnie chodzi ![]() ![]() ![]() Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest imię nie najpopularniejsze, ale też nie za rzadkie/udziwnione. Trzeba wybrać coś pośrodku. A i tak nigdy nie mamy pewności, trendy zmieniają się co kilka lat.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2011-06-17 o 01:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Beniamin jest fajny ze wzgledu na to ze wszyscy do niego mówią Benek, ale "cała" wersja jest okropna ![]()
![]() |
![]() |
#95 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Nie chcę nikogo urazić, ale mierzi mnie, jak dorosłe kobity nazywają siebie Madziami, Martusiami, Kasieńkami, Beciami, Małgoniami. Jak ktoś nazwie mnie Andzią, jestem gotowa jednym ciosem wysłać go na Księżyc ![]() Dlatego chciałabym nazwać córkę imieniem, którego nie da się w sposób nieładny dla mnie zdrobnić, nawet wybrałam już takie imię ![]() Nie podobają mi się imiona z zagranicy, nie nazwałabym nigdy dziecka Alankiem, Victorią, Angeliką (o zgrozo!), Kevinem itd. Nawet Dawid nie przejdzie, nie podoba mi się to imię. Z imion dziewczęcych podobają mi się Aleksandra, Natalia, Hanna, Małgorzata. Te będą dobrze brzmiały z nazwiskiem przyszłego Taty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Znam ból zdrobnień, mam na imię Elżbieta (bardzo lubię to imię) i niestety mało kto uzywa pełnej wersji
![]() Uwielbiam być zagramanicą, bo wtedy jestem Elizabeth ![]() I dlatego moja córeczka będzie Zoja ![]() Edytowane przez Soso Czas edycji: 2011-06-17 o 08:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale cały ten szereg zdrobnień (zdrobnienia Anny też słyszałam takie, że by mi do głowy nie przyszły) to koszmarki. Ja naprawdę za nazwanie mnie Andzią mogłabym zamordować ![]() ale nie zdarzyło się to od jakichś 20 lat, ostatni raz słyszałam to jako kilkulatka i już wtedy rozpoczęłam krucjatę przeciwko temu zdrobnieniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Moja nauczycielka polskiego z liceum nazywała się Blandyna
![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Pani Buka
|
ja w ogóle nie jestem zwolenniczką udziwnionych, zagranicznych, na siłę oryginalnych imion
![]() ![]() mnie się podobają "normalne" polskie imiona, jak Ewa, Magdalena, Małgorzata, Hanna, Julia, Agata, Agnieszka, Natalia. ![]() ps. mój TŻ ma na imię Szymek - i w jego pokoleniu to rzadkie imię - a teraz co drugi dzieciak ma tak na imię i okropnie go to wkurza ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2011-06-17 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Też nie znoszę super zdrobniałych form imion, dziewczyna mojego kolegi jest nazywana przez wszystkich Oleńką, mimo, iż ma 25 lat i bardzo poważny zawód Mam w rodzinie Dawida, Klaudię, przyzwyczaiłam się. Znam Esterę, Irminę. Cytat:
![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2011-06-17 o 11:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
najgorzej ka imię stanowi formę dowartościowania się rodziców dziecka. Heh a swoją drogą imię Alan dziwnie mi się kojarzy, bo mam kumpla o tym imieniu i faceci mówią na niego Anal , heh
W ogóle niektóre imiona brzmią tak egzotycznie, tak inaczej a są po prostu obcojęzycznymi nazwami polskich imion np . Inez to jest hiszpańska Agnieszka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że ostatnio dość popularne są Julie, Maje i Emilie. Przynajmniej w moich okolicach
![]() Mi osobiście podobają się imiona bardzo rzadkie lub obcobrzmiące (ale broń Boże wszelkie Dżesiki itp. spolszczone formy ![]() Ja chętnie nadałabym imię córce Bogumiła, podoba mi się zdrobnienie Bogusia. Albo Mirosława (Mirka) ![]() Sama na trzecie mam Regina i również mi się to imię podoba, tak samo jak Salomea lub Waleria (moja babcia miała tak na imię, choć zdrobnienie Wala niezbyt mi się już podoba ![]()
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie się jeszcze podoba Sabina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Ja mam polskie stare imie ktorego nie lubie za bardzo, ale uzywam go w troche zmienionej wersji - Jagoda. Bardzo podoba mi sie to imie i chetnie nazwalabym tak corke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
ja tez w sumie mam nietypowe imię, znane, ale moim zdaniem rzadko spotykane - Lucyna.
Jak byłam młodsza to nienawidziłam tego imienia z całego serca, teraz jest mi takie obojętne w sumie, zawsze chciałam mieć na imie Lena ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- ![]() ![]() ![]() jak w jakimś romantycznym filmie ![]()
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Może być to zdrobnienie od Apolonii, ale też może być osobnym imieniem. Znam dziewczynę, która ma na imię Pola i tak ma w dowodzie.
Ja mam to szczęście, że jeżeli przedstawiam się komuś oficjalnie Michalina to nie wiem ile już bym tą osobę znała to ona nadal się tak do mnie zwraca. Lubię raczej wszystkie formy swojego imienia. Większość znajomych zwraca się do mnie Miśka, dlatego nie lubię gdy ktoś nawet na żarty powie do mnie MISKA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
O, Elizabeth/Elisabeth też mi się podoba ! I niby to samo imię co Elżbieta, ale ta druga forma brzmi dla mnie poważniej. Tylko też jest problem z pisownią: s czy z ![]() Podobnie jak Genowefa: wolę Jenny niż Genię ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
korzonek
|
Ktoś tu pisał, że lubi być za granicą, bo wtedy jest nazywana Elizabeth
![]() Ja również uwielbiam swoje imię po angielsku - Catherine. Moim zdaniem jest przeprzeprzepiękne, kobiece, przy tym wytworne i tajemnicze <wpadła w samozachwyt nad swoim imieniem> ![]() Katarzyna już nie brzmi tak wytwornie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Rozeznanie
|
Może być sama Pola, może być Apolonia, ale znam też dziewczynę o imieniu Polina
![]() Cytat:
![]() Regina jest też ładne, ale nie wiem, czy chciałabym się tak nazywać, nazywanie się jak papier toaletowy mnie odstręcza. Waleria jest bardzo ładnym, starym imieniem ![]() Cytat:
Zawsze podobało mi się to, że poważną Jadwigę można sobie skrócić na młodszą wersję - Jagodę
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może Janina? Znam jedną przemianowaną właśnie na Jagodę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Pani Buka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
A może Celina? Nie wiem mam mieszane uczucia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Celina jest ok.
Ja mam mieszane uczucia co do Balbiny. Podoba mi się to imię, ale kojarzy mi się z małą dziewczynką i do dorosłej osoby jakoś mi nie pasuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
No mi się Balbina kojarzy jednoznacznie
![]() Tak jak Maks z psem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje typy : Alicja, Ada, Marysia, Zuzia, Zosia, Iza. oczywiście dobierajmy też imiona do nazwiska ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2011-06-17 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.