|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Cytat:
Czy nuda to kwestia gustu, zależy co się robi i co się lubi. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-07-04 o 05:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Bezrobotnym można być po każdym kierunku studiów, jak i po każdym można mieć pracę. Amen
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, mój mąż jest mgr historii, to on to już w ogóle powinien załamać ręce i siedzieć na bezrobociu
![]() ![]() Zaradność wszędzie potrzebna i dużo dużo pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
BAN stały
|
ja nie napisalam tego zlosliwie, wiem, ze u nas w posredniaku najwiecej mgr ekonomii jest zarejestrowanych i na rozmowach o prace tez ich najwiecej cv sklada-tak mowia pracodawcy, czytalam tez o tym nanecie, na stronie zwiazanej z moim miastem, milego dnia, pozdrawiam.
mnie to zawsze zastanawia, to po co sie tyle uczyc i robic co inengo? w sensie pracowac nie w zawodzie? to mozna nie isc rownie dobrze na studia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
zip, ale to zależy jaka jakoś jest tej ekonomii, i co ktoś robi w tym kierunku, żeby się wyróżnić. Weź pod uwagę, że moim priorytetem są studia po angielsku, zgodne z programem CFA Institute. Do tego właśnie czekam na wyniki dość cenionego certyfikatu, pierwszy level. Według moich doświadczeń po finansach jest praca i to bardzo dobrze płatna.
![]() Ja uwielbiam finanse. To moje hobby wręcz. Nie chciałabym pracować w innym zawodzie.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-07-04 o 06:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam 2 dziewczyny jedna po ekonomii , zrobiła jakiś kurs rachunkowości i znalazła najpierw staż , potem pracę . Druga studiuje właśnie rachunkowość na 4 roku i nic nie może znaleźć , nawet praktyk . Nie ma reguł . Ja bym była pracodawcą to też bym tą pierwszą zatrudniła z powodu charakteru , bardziej ugodowego i przyjemnego do współpracy ![]() Podobno w rachunkowości się dobrze zarabia , ale słyszałam o przypadku , że szukali księgowej za 1000 zł , miała prowadzić księgowość około 20 do 30 firm = w małym mieście . Dla mnie rachunkowość też nie jest ciekawa , ale jak jest w programie studiów to przecież nic nie zrobię . ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To też prawda, że nie do końca są reguły, którymi rządzi się ten zawód. Tzn. wszyscy moi znajomi mają pracę, ale różną. Sama nie wiem od czego to zależy, od jakiejś obrotności chyba i umiejętności pracy z ludźmi. Bo ekonomia to wbrew pozorom taka praca, między ludźmi, w firmach. Mam znajomą której na studiach szło o wiele lepiej niż mi, uprawnienia, certyfikaty, rachunkowość w małym palcu. A nadal tkwi w zupełnie nierozwojowej i marnej pracy. Ja nie twierdzę, że moja jest Bóg wie jaka, ale więcej się u mnie zawodowo dzieje. Samą wiedzą teoretyczną daleko się nie zajedzie, zbyt szeroka dziedzina. Ale jakieś tam zajęcie się zawsze po finansach znajdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzeniona
|
Dla każdego co innego jest ciekawe i bardzo dobrze, bo inaczej wszyscy chcieliby pracować w jednym miejscu i byłby problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
a ja chciałabym być swoim szefem
![]() byliśmy wczoraj z Tż w kinie na transformers, szału na mnie nie zrobił, ale Tż chciał go koniecznie zobaczyć. I szykuje nam się dzisiaj wydatek, bo Tż idzie do dentysty, od wczoraj tak go ząb boli, że wytrzymać nie może |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() w Transformersach pokazuja jak Sam Witwicky szuka pracy i dostal ja po znajomosci...ktorych nie mial. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Co za dzień
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Co do pracy po ekonomii/finansach - dużo też zależy od miejsca. Ja nawet obserwując rynek pracy we Wrocławiu, uważam, że nie jest zbyt rozwojowy [nie ma tu nawet żadnego poważnego asset managementu
![]() ![]()
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I mam niecałą godzinkę prostej autostrady akurat do Galerii, często tam robię zakupy. Odpowiadają mi sklepy, które tam są - często znajduję fajne ubrania. I zawsze jestem zadowolona z obsługi - bardzo często Panie coś mi zamawiają na miejsce albo do mnie na Śląsk, nie ma problemu, żeby zadzwonić i odłożyć też jakieś rzeczy na sobotę. Nie byłam w Kazimierzu, a jest inny wybór - czy sklepy powtarzają się? Pumas, może spotkamy się kiedyś w Krk na zakupach ? Zrobimy sobie babski wypad po sklepach ![]() Tak na marginesie, Anka też mogłaby się doczłapać do Krk ![]() I zwiedziłybyśmy przy okazji krakowskie salony swarovskiego ![]() Zakupy zaliczam do udanych, udało mi się od rabatu wytargować jeszcze dodatkowy upust przy kasie na okulary Gucci. Dla mnie okulary są tak ważne jak dla niektórych buty. Okulary duże, jasno-szare, szkła cieniowane , ze srebrnym noskiem - takich szukałam do pudrowych rózy i bieli i znalazłam ![]() Z butów nic, z kosmetyków nic. Z biżuterii nic. Poprawiam się jak widać ![]()
'' Szczęście jest jak motyl . Gdy gonisz go - odlatuje . Gdy zajmujesz się czymś innym - niespodziewanie siada Ci na ramieniu '' . ![]() Edytowane przez neuilly. Czas edycji: 2011-07-04 o 17:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie życie, ale parę lat tak można. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ile takie cudo kosztuje w Pl? W Irlandii były za około (w granicach) 200 euro...Gucci często mi się podobują. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam spytać dziewczyny mające styczność z większymi firmami w Pl: czy tu również dotarł już ten irytujący zwyczaj wpychania pracownikom "przerw na lunch", jeszcze niby dla ich dobra? Boże jak mnie to wqrzało w Irlandii. Pół godziny jestem w stanie, z bólem bo z bólem, zaakceptować - ale z godziną to już miałabym poważny problem. Bo praktycznie nie ma człowieka w domu cały dzień. Nie wspomnę już, że jak w robocie wir, to akurat ktoś zostawia papiery na biurku i idzie. Akurat. Na szczęście moja kochana aktualna firma nie praktykuje tego bezbożnego zwyczaju - a jak to jest gdzie indziej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
I w Azji nie ma przystojnych mężczyzn
![]()
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Tam to ja bym nie chciała pracować...sporo współpracowałam w ludźmi stamtąd (byłam po stronie klienta) i o ile pracuje się z nimi super, to to co oni robią to jest orka, a nie praca. Mówię zarówno o managerach jak i zwykłych adminach. Podobnie Indie zresztą. Tak czy inaczej Vill, coraz więcej asset mgmtu jest faktycznie w Indiach, choć wydaje Ci się, że dzwonisz do HK
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
anka, wiem, że oni pracują do północy
![]() Część działu, w którym teraz jestem, jest w Polsce, część właśnie w Singapurze. I my pracujemy do 18 - czyli ich 24 - żeby oni nie musieli zostawać. A oni i tak zostają do swojej północy ![]() Mnie to nie przeszkadza ![]() ![]()
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Praca do 18 to już nie dla mnie. Ale pracowałam tak ładnych kilka lat. I nienawidziłam każdego dnia (w sensie godzin pracy). I codziennie, wszyscy tak do 6 pracują w CS??
A o której zaczynają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
anka, od 9.
Nie wszyscy tak pracują :P Niektórzy od 6 rano do 14-15. Niektórzy od 8-14, bo mają zadaniowy czas pracy. Singapur pracuje chyba od 9 do 24 <lol> Ogarniacze zostają czasem i od 9 do 20 ![]() 18 godzina na wyjście z pracy jak dla mnie to stosunkowo wcześnie mimo wszystko ;p
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy w ogóle wolą na później chodzić, bo nie muszą rano wstawać. Ja jestem inna
![]() ![]() Ale jak kto lubi. A jak to jest z tymi przerwami dzieffczyny? Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-07-04 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Anka, to też zależy w jakim się jest wieku. Młodzi zwykle mają więcej zapału
![]() Do tego ja mam lekkie objawy pracoholizmu. Jak kończę o 16:30 to czuję się, jakbym się cały dzień obijała ![]()
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-07-04 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
wlasnie, ze sa. dla mnie praca w godz. np. 9-17, to najgorsza z mozliwych opcji, w ogole dla kobiety, ktora ma dziecko, bo nie ma kto dziecka z przedszkola odbierac i musi miec nianie, chyba, ze maz moze lub babcia lub tesciowa,a le na te 2 ostatnie, to nie ma co liczyc w dzisiejszych czasach. ja wole wczesnie wstac i szybko wyjsc z pracy. ostatnio mialam od 7 do 13/14, ale robilam tez na 3 zmiany-lipa. mi szkoda dnia, dla mnie liczy sie czas, a tak to mi co z tego dnia zostanie, na ta 9, to i tak za malo czasu zeby sie wyspac lub cokolwiek pozniej innego zrobic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio to ja myślę, że to nie ma nic wspólnego z zapałem. Raczej z uświadomieniem sobie w jakim celu człowieka trzymają w biurze całymi dniami, w godzinach (dla większości) największej efektywności. Mnie to w każdym razie na pewnym etapie uderzyło. Ale to już temat na osobny wątek ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
Zgadzam się w 100%. Po prostu cały dzień rozpirzony, przynajmniej jak dla mnie. Strasznie chciałam mieć pracę od 7-3 ![]() Mam jeszcze czas na siłownię, języki, życie towarzyskie. Tyle że rano wstaje wcześniej, ale ja się i tak nie umiem zmotywować, by rano coś pożytecznego zrobić - idę na później = śpię dłużej. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-07-04 o 18:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Trochę ma z zapałem. Jak widzę na przykładach ile osiągają ludzie w wieku lat 30 ciężko pracując, ile zarabiają, jaką mają pozycję (dyrektor finansowy/vc prezes/zarządzający hedge fundem) to jednak mam ten zapał. Tylko właśnie - nie chcę wykonywać bezsensownej pracy. Jeśli taka ona by była, to uciekałabym z niej nawet już o 15 ;p [teraz taką wykonuję
![]() Anka, ja chodzę na siłownię od 20 do 21. Życie towarzyskie też można prowadzić w okolicach 22 :P
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-07-04 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Jak ktoś ma taki jasno określony cel, to na pewno pomaga. Moja praca taka ambitna nie była i to na pewno przyczyniało się do mojej frustracji.
Niestety na jedną osobę, która zostanie dyrektorem, przypada kilkadziesiąt, może kilkuset genialnych wannabies. Którzy na wszelki wypadek oddadzą korpo całość najlepszych lat. Nie ulega wątpliwości (dla mnie), że rządzą tym bardzo precyzyjne mechanizmy, uważać, że w firmie nie jest się przedmiotem manipulacji, byłoby, imo, naiwnością. Chodzi o wydajność i permanentnie dyndająca przed nosem marchewkę (awans / premia / wyjścia firmowe / te tam darmowe kawki, herbatki, whatever). A guzik prawda, że darmowe. Dziesięciokrotnie opłacone zapałem gorliwych i chętnych. Ależ mi wynurzenia wyszły, jakbym była anty, a przecież pracuję dla korpo ale trochę takiej innej ![]() A jak babcinie ![]() Ale to już, jak pisałam, temat na gdzie indziej. Nie będę zaśmiecać wątku, tego przynajmniej, nudzeniem i refleksjami. EOT. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-07-04 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
anka, też nie chcę pracować w jakiejś wielkiej korporacji, bo z tego co obserwuje, robi się tam bzdurne czynności. Jeden zespół coś otwiera, inny zamyka, jeszcze inny aktualizuje, kolejny sprawdza, a żaden nie zna całego procesu.
Przykłady stanowisk, które podałam, to zajmowane przez moich znajomych. Ale nie w korporacjach, żadne z nich nie jest w korpo. W dużych firmach, ale nie korporacjach. sugerujesz założenie nowego topicu?;> dobra, mówiąc do pracy, zabieram się za swoją ![]()
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-07-04 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ha ha masz rację ![]() Ja w okolicach 22 potrzebuję oglądać filmy ![]() Serio, to ja rozumiem, że są takie osoby, które mogą pracować 30 h na dobę i lubią to i chwała im za to. Jednak nie jest to sytuacja typowa. Nie zmienia to jednak sytuacji przeciętnego pracownika, ot, z doświadczenia biurka obok - koleżanki - samotnej matki stamtąd (z Irlandii), która miałaby o wiele bardziej ciekawe zajęcia, niż gapienie się w monitor czy procesowanie trade'ów o godzinie 18 i widać było, jak ją to gasi. Fakt jest moim zdaniem taki, że firmy wydłużają godziny pracy (przerwa, akurat) i przesuwają je na czas większej aktywności przeciętnego człowieka, żeby go wydusić jak przysłowiową cytrynę. Jest to to dla nich korzystne, przynosi krocie, kosztem pracownika, jego życia (jak ktoś akurat chce mieć życie prywatne) i to mnie wkurza. Gdyby mnie kazali nagle teraz pracować codziennie do 7 to nazajutrz mieliby na biurku wypowiedzenie. Jestem taki sobie przeciętny leń ![]() PS No i nic nie udowodniłam, bo ja z kolei na zamknięciach robię po 12 h ![]() Vill, chyba jest temat o korporacjach już ![]() Sorrrryyyyy EOT już naprawdę. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-07-04 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.