BECIKOWE - wszystko o ... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-27, 20:36   #91
Dorcia220
Raczkowanie

GG do Dorcia220
Dot.: Becikowe dla wszystkich

no tak mi jeszcze przysługuje te co ponizej 504 złetych , tio moge juz teraz składac papiery?? a do tamtego ze dla wszystkich dopiero po 9 lutym tak??jessu naprawde cos mi dzisiaj nie wychodzi myslenie
Dorcia220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 21:11   #92
Alien
Wtajemniczenie

Nie wiem jak to dokładnie jest ale właśnie o to chodzi, że to są 2 różne becikowe jak napisala BabciaWeatherwax.
Też mam pytanie kiedy należy składać papiery do tego drugiego becikowego dla wszystkich ? Bo z tego co ja zrozumiałam to trzeba złożyć do 9 lutego najpóźniej a po 9 wypłacają ?
A co do tego becikowego zależnie od dochodów co przyznają z Pomocy Społecznej to ja złożyłam dokumenty dochód mamy dużo poniżej 504 i przyznali nam jednorazowo 500 zł a nie 1000 zł ? Wiec o co chodzi ?
Czy te sumy zależne są od rejonu, w jednych jest mniej pieniędzy a w drugich wiecej do rozdania ? czy jak to jest ?
Bo już też się gubię w tym

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-27, 22:41   #93
marcelina73
Wtajemniczenie

Nowelizacja ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadzająca "becikowe dla wszystkich" czyli zapomogę z tytułu urodzenia dzidziusia w wysokosci 1 tys. zł wchodzi w życie 9 lutego br. Dopiero począwszy od tego dnia będą rozpatrywane wnioski o tę zapomogę. Jednak jak słyszałam, niektóre urzędy już przyjmują wnioski - ale ich jeszcze nie rozpatrują i nie przyznają kasy. Wniosek można złożyć w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka, a więc zgodnie z ministerialną interpretacją przepisów mogą to zrobić - w dniu 9 lutego - rodzice dzieci urodzonych 9 listopada - po tym terminie będzie za późno. I dla dzieci urodzonych w późniejszych terminach, ten czas do złożenia wniosku o becikowe "dla wszystkich" mija odpowiednio po 3 miesiącach od urodzenia, czyli macie 3 miesiace od urodzenia dzidziusia na złożenie wniosku o wypłatę "becikowego dla wszystkich".
Inna sparwa, że w budżecie nie zarezerwowano kasy w odpowiedniej wysokości, no ale jak jest z budżetem to wiadomo. No i jeszcze nie wiadomo, czy interpretacja przepisów się nie zmieni.
Też się dziś ucieszyłam, bo moja bratowa to akurat "styczniowa mamusia" , ale ją też uprzedzałam - pożyjemy zobaczymy.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 17:56   #94
Gorylek
Raczkowanie

Wrr a ja urodzilam 4 listopada! dlaczego akurat od 9 a nie od 1 listopada?? . A ten jednorazowy dodatek od urodzenia dziecka o ktorym tu piszecie u nas w rzeszowie wynosi 500zł a nie 1000! moze to zalezy od gminy?? nie wiem. ale jestem zla ze becikowe 1000zl mi przejdzie kolo nosa co za pech!
Gorylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 18:01   #95
Alien
Wtajemniczenie

Też tak myśle, że może ta suma jest zalezna od gminy czy województwa, bo ja dostałam 500 zł a nie 1000, wiec chyba nie wszedzie przysługuje ten 1000 zł.

Chyba, że zanim ta ustawa wejdzie w życie to ją jeszcze z 10 razy zmienią i w końcu bedzie nie wiadomo kto ile dostanie

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 18:07   #96
marciszonek
Raczkowanie

GG do marciszonek

a ja urodziłam 08.08 i w czym jestem gorsza? znaczy w czym jest gorsza moja marysia? przykro mi, ze tak sie dzieje, wiadome, ze 1000 zl droga nie chodzi, ale na 1000000% nie przyczyni sie do wzrostu urodzin (a jesli bedzie wzrost urodzin to przez to,ze dzieci zaczna rodzic dzieci z wyzu demograficznego)
marciszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 21:52   #97
marcelina73
Wtajemniczenie

Dziewczyny,
myślę, że dostałyście 500 zł a nie 1000 na zasadzie starej ustawy, ta nowa jakoś teraz na dniach weszła w życie (chodzi o becikowe zależne od dochodów). Teraz (no niewiem dokładnie od kiedy obowiązuje, chodzi o ustawę podpisaną przez prezydenta 31.12.05) to becikowe wynosi 1000 zł dla każdego kto ma te odpowiednio niskie dochody (504 zł) niezależnie od tego, gdzie mieszka.
A becikowe dla wszystkiech bez wyjątku - też 1000 zł : termin taki a nie inny jest związany z terminem podpisania nowelizacji ustawy przez prezydenta i opublikowaniem jej w Dz. U. - a co za tym idzie z datą jej wejścia w życie. Jednak jak pisałam powyżej w samej ustawie brak określenia terminu, od jakiego przysługuje becikowe dla wszystkich - ot kolejna "luka". A korzystna wykładnia przepisu (czyli termin 9 listopada) pochodzi z ministerialnej interpretacji przepisów. Co będzie dalej ? Pewnie głowią się tam na górze skąd wytrzasnąć brakujacą kasę.
No i jeszcze jest ta szansa na becikowe od gminy. Może Wasza gmina jest bogata?
Stary 2006-01-30, 13:06   #98
sylwia622
Rozeznanie

Thumbs down Świadczenia

Wiem że byl juz taki watek ale nie doszukalam sie w nim mojej sytuacji. Bardzo prosze o rade bo ja sie na tym wogole nie znam.
Wiec w kwietniu urodze synka, utrzymujemy sie z mezem tylko z jego pensji, ja nigdy nie pracowalam, nawet nie jestem zarejestrowana w urzedzie ani co gorsza ubezpieczona. Nie mam pojecia czy jakies pieniazki mi sie naleza, wiem ze becikowe ale nie mam pojecia gdzie sie po nie udac
Prosze o rade doswiadczone forumowiczki
Stary 2006-01-30, 13:16   #99
agajot
Zakorzenienie

Dot.: Świadczenia

Sylwio - jeśli Twój mąż jest zatrudniony, wystarczy, że poprosi w kadrach o wyrobienie książeczki rodzinnej, w której jako osoba ubezpieczona będziesz wpisana również Ty. To nic , że Ty nigdy nie pracowałaś, wystarczy, że on jest ubezpieczony, a na tej podstawie Ty także. Odnośnie becikowego to zupełnie się w tym nie orientuję
agajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 13:45   #100
sylwia622
Rozeznanie

Agajot dziekuje Ci bardzo A czy on bedzie dodatkowo placil za moje ubezpieczenie, czy bede ubezpieczona w ramach jego ubezpieczenia ?
Stary 2006-01-30, 13:57   #101
paula78
Zakorzenienie

a dlaczego nie zatrudnisz sie jako bezrobotna?bedziesz miala oplacane ubzepieczenie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 13:59   #102
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwia622
Agajot dziekuje Ci bardzo A czy on bedzie dodatkowo placil za moje ubezpieczenie, czy bede ubezpieczona w ramach jego ubezpieczenia ?
Mąż nie będze płacił dodatkowo za ubezpieczenie na Ciebie i dzidziusia, będziecie ubezpieczeni w ramach jego składki.
Proponuję Ci postarać sie już o tą książeczkę- będzie potrzeba w szpitalu!
Stary 2006-01-30, 14:01   #103
agajot
Zakorzenienie

Sylwio - Twój mąż nie poniesie żadnych dodatkowych kosztów. Będziesz ubezpieczona w ramach jego ubezpieczenia.

Podobnie jak Paula uważam, że powinnaś sie zarejestrować w Urzędzie Pracy
agajot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 14:04   #104
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwia622
Wiem że byl juz taki watek ale nie doszukalam sie w nim mojej sytuacji. Bardzo prosze o rade bo ja sie na tym wogole nie znam.
Wiec w kwietniu urodze synka, utrzymujemy sie z mezem tylko z jego pensji, ja nigdy nie pracowalam, nawet nie jestem zarejestrowana w urzedzie ani co gorsza ubezpieczona. Nie mam pojecia czy jakies pieniazki mi sie naleza, wiem ze becikowe ale nie mam pojecia gdzie sie po nie udac
Prosze o rade doswiadczone forumowiczki
Odnośnie becikowego - kilka dni temu był tu taki wątek, tam jest wszystko napisane, o wypłatę trzeba zwrócić się do Urzędu Miasta/Gminy, czasmi ich zadania wykonują Ośrodki Pomocy Społecznej, ale zapytaj u siebie w Urzędzie. Będzie Ci przysługiwać 1000 zł becikowego "dla wszystkich" + 1000 zł becikowego, jeśli Wasze dochody są odpowiednio niskie (504 zł na osobę).
Stary 2006-01-30, 14:06   #105
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agajot
Sylwio - Twój mąż nie poniesie żadnych dodatkowych kosztów. Będziesz ubezpieczona w ramach jego ubezpieczenia.

Podobnie jak Paula uważam, że powinnaś sie zarejestrować w Urzędzie Pracy
Ale chyba obecnie, jeśli mąż pracuje, to ubezpieczenie dla bezrobotnej żony opłacane jest z jego składek a nie przez urząd, jeśli nawet żona jest zarejestrowana jako bezrobotna.
Stary 2006-01-30, 14:07   #106
sylwia622
Rozeznanie

Dziekuje Wam bardzo dziewczyny jestescie wielkie
Stary 2006-01-30, 14:25   #107
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Ale chyba obecnie, jeśli mąż pracuje, to ubezpieczenie dla bezrobotnej żony opłacane jest z jego składek a nie przez urząd, jeśli nawet żona jest zarejestrowana jako bezrobotna.
hmm nie jest zarejestrowna ,nie pracuje wiec nie odprowadza skladek,nie wypelnia pitów hmm wiec dla urzedów nie istnieje?

a co z wizytami u lekarza?

ciekawe jak to jest.

Stary 2006-01-30, 14:27   #108
sylwia622
Rozeznanie

Mam jeszcze jedno pytanie
Otoz moj Maz w obecnym zakladzie pracuje od pazdziernika, wczesniej robil w 2 innych zakladach
No i moje pytanie brzmi czy do tego becikowego ponizej 508 zl ma wybrac kwitek o zarobkach z obecnego zakladu ?A jezlei nie no to skad ?
Stary 2006-01-30, 14:40   #109
paula78
Zakorzenienie

pozytaj tutaj: http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki...atek1_a_1.html

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_060127/

Stary 2006-01-30, 16:07   #110
esti
Raczkowanie

GG do esti

tak to teraz wygląda ze UP już nie ubezpiecza skoro pracuje Twój mąz ja również sie nie rejestruje w UP poniewaz nie wybieram się do pracy a tylko musiałam tam jeżdzić podpisywać sie na liście (strata czasu)mam tam naprawde daleko! Pamiętaj również o rodzinnym !! Jezeli pracowawca męża zatrudnia mniej niż 5 pracowników zasiłek rodzinny wypłaca Urząd Miasta, jeżeli więcej wypłaca pracodawca ,ja na becikowe się nie załapałam to które podpisał PIS więc zupełnie nie wiem jak to jest! Ale ponieważ mieszkam w krakowie załapałam się na becikowe któr dla krakowian podpisał Majchrowski.
Pozdrawiam!
esti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 16:19   #111
asia_s
Raczkowanie

zarejestrować się możesz w urzędzie pracy, ale jeśli jestes mężatka o i tak nie będą ci opłacać ubezpieczenia. Powtórze po moich poprzedniczkach, załatwcie u męża w pracy książeczke rodzinna i po kłopocie. Radze szybko się tym zająć bo przeciez do porodu będzie potrzebna.
Z doświadczenia wiem, że jeśli masz niskie dochody, tzn. mąż mało zarabia możesz się postarać w opiece społecznej o cos w rodzaju macierzyńskiego, tzn. świadczenia wypłacanego kilka miesięcy po porodzie. Pójdx i popytaj, bo ja rodziłam 3 lata temu więc to sie mogło zmienic. Trzeba się o to starać jak najszybciej po porodzie, ale też trzeba udokumentować zarobki wszystkich członków rodziny łącznie z własnymi rodzicami.(bez sens totalny). warto popytać.
asia_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-30, 17:34   #112
sylwia622
Rozeznanie

Esti teraz rodzinny wyplaca MOPS tylko nie wiem na jakich warunkach musze sie wszystkiego dowiedziec.
asia_s a nie wiesz jakie kryteria trzeba spelniac zeby uzyskac takie "macierzyńskie" ? I ciekawe po co im dochody moich rodzicow :P Dziwne prawo mamy w polsce.

Oj widze ze troszke bede musiala sie podowiadywac o tym wszystkim. Tylko z doświadczenia wiem że w tych urzedach ciezko sie czegos konkretnego dowiedziec, ale bedziemy prubowac
Stary 2006-01-30, 18:53   #113
asia_s
Raczkowanie

Nie wiesz po co im dochody rodziców? proste jesli rodzicom się dobrze wiedzie powiedza Ci, że oni moga ci przecież pomóc. Generalnie takie kryteria trzeba spełniac, że trzeba miec bardzo mały dochód, więcej niestety nie wiem musisz się sama zorientowac w swoim miescie i w swoim ośrodku pomocy społecznej właściwym dla miejsca zamieszkania. Wiesz to wszystko jest tak zrobione, żeby zniechęcic do starania się o jakąkolwiek pomoc, biurokracja, biurokracja i często nieprezyjemne panie, które zachowuja się, jakbyśmy zabierali im pieniądze z kieszeni... Ale warto popytać, przepisy zmieniają się ciągle, tak więc może jest jakaś szansa na jakąś pomoc. Powodzenia
Stary 2006-01-30, 18:57   #114
asia_s
Raczkowanie

Swiadczenia rodzinne wypłacaja na takich warunkach, że trzeba przedstawic zaświadczenie o dochodach członków rodziny za poprzedni rok, zaświadczenie musi być z urzędu skarbowego i wtedy jeśli oczywiście dochód na członka rodziny nie przekracza 504 zł, dostaniesz miesięcznie 43 zł na sojego bobaska Jeszcze trzeba kserokopię dowodu osobistego i jeszcze jakieś druki trzeba wypełnic, ale to juz musisz się dokładnie w opiece dowiedzieć bo i z opieki te druki wezmiesz
Stary 2006-01-30, 19:03   #115
sylwia622
Rozeznanie

Dziękuje asiu, bede musiala jutro troszke podzwonic po tych urzędach, a jak sie pogoda poprawi przejde sie tam i dowiem dokladnie
Jeszcze raz dziekuje
Stary 2006-01-30, 19:23   #116
asia_s
Raczkowanie

bardzo proszę i życze Ci powodzenia w dzwonieniu i dowiadywaniu się, bo na to trzeba niestety sporo czasu i nerwów poświęcic. Ale co zrobic, trzeba, to trzeba.. Powodzenia
Stary 2006-01-30, 22:10   #117
paula78
Zakorzenienie

Opieka chce zaswiadczenie o dochodach wszytkich czlonków w gospodarstwie domowym ,jesli mieszkacie sami to nie trzeba tego zaswiadczenia bo prowadzicie wlasne gospodarstwo domowe.

Stary 2006-01-30, 22:56   #118
asia_s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78
Opieka chce zaswiadczenie o dochodach wszytkich czlonków w gospodarstwie domowym ,jesli mieszkacie sami to nie trzeba tego zaswiadczenia bo prowadzicie wlasne gospodarstwo domowe.
moja szwagierka mieszka sama a pomimo to musiała przedstawic zaświadczenie o dochodach rodziców, mało tego pracownik socjalny byl u mojej teściowej i pytał o wysokość emerytury i czy nie może pomóc córce. Chore prawda?A jednak prawdziwe. Jakby rodzice mieli obowiązek łożyć na dorosłe dzieci
Stary 2006-01-30, 23:03   #119
paula78
Zakorzenienie

to jakas mega chora sytuacja .
Chociaz z drugiej strony ile jest takich oosb ktore mieszkaja w palcu,i podjeżdzaja BMV po zasiłki?
Ci ktorym nalezy pomoc czesto wstydza sie prosic.

Stary 2006-01-30, 23:27   #120
asia_s
Raczkowanie

Ja wiem, ze ta cała biurokracja te wizyty pracowników socjalnych są po to, aby zapobiec wyłudzeniom, ale sam fakt proszenia jest dla mnie przykry a jeszcze te wizyty Brrrr...a generalnie mam wrażenie, że to wszystko po to, aby nas zniechęcic, żebysmy nic od nich nie chcieli
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości