![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Powrót do pracy po wychowawczym.
rozumiem,
chociaż ja akurat rozważałam prywatny klubik malucha, a teraz zaczęłam myśleć, że może udało by nam się z tż opiekować młodą na zmiany przynajmniej przez kilka miesięcy martita_891 ale np. moją mamę młoda zna od urodzenia, praktycznie co dzień u niej jesteśmy, i ją tam zostawiałam na 1-2h
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Ja z kolei nie załuje swojej decyzji o poworcie do pracy. NIe wyobrażam sobe, zebym miała tym wszystkim w domu sie sama zajmowac - bo gdybym została w domu z dziećmi, to już raczej dom na mojej głowie, a tak, dzielimy się z mężem obowiazkami. Dostałabym swira. Jestem człowiekiem zadaniowym i skupiam sie na jednym - wiec zyłabym tylko tym domem i dziecmi/ A gdzie reszta życia? A gdzie ja? Znajomi?
Dzieckiem opiekuje sie niania, strasza córka chodzi do szkoły, więc nie ma problemu, a syn ma 1,5 roku. Jestem bardzo zadowolona z jej usług, choc na początku bardzo się bałam - był oczywiscie okres adaptacji, ale mimo tego miałam obawy. Kazdy am inne podejscie - na pozatku tez sie wahałam - mały bardzo płakał za mną. Czasami serce mi pekało. Teraz jest normalnie, juz rozumie, ze mam idzie i wróci. Po pracy poswiecamy z męzem dzieciom dużo czasu. Śpimy razem, karmie jeszcze synka piersią. Pracuję na 3/4 etatu, choc zdarza sie, ze wychodzi mi cały. Pamiętam, ze jak córka była mała, to bardziej czułam sie zmeczona, kiedy poszłam do pracy - narzekałam na ciagły brak czasu. Teraz sobie wszystko logistycznie ładnie ułozyliśmy i mamy czas na wszystko, nie czuje sie już wiecznie zmęczona, a nawet jesli czasem, to trudno. Przy drugim dziecku jakos tak łatwiej sie wszystko poukładało. Moim zdaniem nei am co załować podjetych decyzji, tylko spróbować sie w nich odnalezć, Klarissa, wszystko sie poukłada, zobaczysz!!! Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2012-01-05 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
z tego, co zauważyłam, obserwują kolejne dzieci, które przychodzą do żłobka młodej, trudno znaleźć regule na to, jak zareaguje dziecko na rozstanie z mama. W grę wchodzi sporo czynników, zarówno wiek, jak i temperament dziecka, jedne dzieci szybko dostosowują się do nowej sytuacji, inne potrzebują więcej czasu i bardziej odreagowują rozstanie. W żłobku dochodzi jeszcze kwestia innych dzieci, pewnego harmidru, który jest nieunikniony-dziecko przyzwyczajone do ciszy i spokoju może czuć się wystraszone. Czasem reakcje dziecka sa tez wypadkowa nastawienia rodzica-moja mam pracowała wiele lat jako opiekunka i nieraz była świadkiem, jak rodzic tak bardzo przeżywał każde wyjście z domu, ze udzielało się to dziecku i zaczynało ono odbierać te sytuacje jako zagrożenie.
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja akurat rozważam powrót do pracy z innych powodów - akurat teraz trafia się pewna okazja i pieniądze choć teraz nie pracuję, to obowiązkami się z mężem dzielimy, ze znajomymi też się widuję za to jak wrócę do pracy to pewnie zabraknie czasu na znajomych, wypady z koleżankami, bo czas po pracy będę chciała młodej poświecić a teraz mam czas na dużo rzeczy oprócz znajomych, poczytać książkę itp krótko mówiąc rozleniwiłam się, a przed dzieckiem dużo pracowałam ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Witam!
Dziewczyny ja roważam powrót do pracy i nie wiem co robic ![]() Za dwa miesiące końćzy mi się zaległy urlop i co dalej? Karmie dalej piersią, Młody odmawia współpracy by jeść coś innego, z butli wszytsko jest be, jak już coś to łyżeczka, ale pod koniec jedzenia musi poprawić cycem. Nie chce smoczka, uspokaja się w moich ramionach, albo pociamka cyca. Z moją mama może zostać, ale na krotko, bo jest jeden wielki ryk potem,że nie ma mamy. Wrociłabym pewnie na cześć etatu, bo moja mama moze sie nim zajac tylko 3 dni w tygodniu. Tz namawia mnie bym została do ukonczenia przez niego roku. Młody powinien do tego czasu przejsc na diete mniej piersiowa, ja czułabym sie bardziej komfortowo jakbym nie miała mleka w piersiach bo aktualnie mam tyle, ze bym bliźniaki wykarmiła. Finansowo dalibyśmy rade. Ja w swojej pracy zarabiam niezbyt duzo ja na nasze polskie ceny, tylko prace mam w swoim miescie, co prawda na peryferiach, ale dojazd jest dobry. Wracajac do mojej mamy ma rente do konca lipca, wiec potem byłaby wielka niewiadoma, na zlobek w moim miescie nie ma szans, a na nianie i prywatny zlobek mnie nie stac, bo nawet tyle nie zarabiam. Czekac do wrzesnia, az sie wszystko wyjasni i Młody sie odchowa? Czy robic wszystko na wariata? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
ochhh lemoorka
chyba nikt ci nie odpowie na te pytania ![]() ja gdyby mi mama zajęła się młodą to bym pewnie wróciła, ale to tylko takie moje gdybanie, na razie jestem na wychowawczym co do żłobaka to u mnie tez wszyscy mówią że nie ma szans, a tydzień temu spotkałam znajoma która bez problemu się dostała w środku roku ![]()
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
A ja w Twojej sytuacji, Lemuś, poczekałabym do tego roku. Przede wszystkim piszesz, że dacie radę finansowo - a to jest najważniejsze przy takiej decyzji. Poza tym roczne dziecko nawet nie jedząc piersi w ciągu dnia - da radę spokojnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mówi, że pojechała się zapytać i tam jej powiedzieli, ze akurat w tym przedziale wiekowy od stycznia jest miejsce i tyle, ja osobiście znam 2 osoby, których dzieci tam chodzą/chodziły to obie normlanie zloyly podanie na wiosne o przyjecie od wrzesnia i się dostały, tylko, że jedna z tych osób pracuję w UM sama nie wiem ... ale podejrzewam że w takim małym mieście jak moje to dużo dzieci z babciami zostaje
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31441562]A ja w Twojej sytuacji, Lemuś, poczekałabym do tego roku. Przede wszystkim piszesz, że dacie radę finansowo - a to jest najważniejsze przy takiej decyzji. Poza tym roczne dziecko nawet nie jedząc piersi w ciągu dnia - da radę spokojnie
![]() ![]() Powiem ci, ze to najwazniejszy plus chyba tego , ze poszłam do pracy. Ja nie odmawiam i nigdy nie odmawiałam miłości swoim dzieciom, pryztulamy się kiedy chcą i bawimy, ale ... sądze, ze dobrze sie stało, ze wróciłam do pracy; przedtem syn nie dał mi się ruszyc nawet do toalety, teraz pracuję już prawie rok i on nauczył się być ze wszystkimi członkami rodziny - a wg mnie to wazne, aby dziecko nauczyło sie zyc z innymi niż matka członkami "stada", nie byłoby to możliwe, gdybym ja była cały czas z nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Ja zauważyłam, ze im bliżej roku, tym dzieciom ciężej się rozstać z mama, mowie tak na przykładzie dzieci oddawanych na adaptacje w żłobku. Jeśli się trafi na okres leku separacyjnego, to wtedy może być problem.
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Lemoorka, też bym odczekałąm do tego roku. Jeżeli nie ma potrzeby- a z tego co piszesz- naglącej nie ma, to po co męczyć Młodego i siebie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i co do reszty życia to moja była zdecydowanie bogatsza na urlopie wychowawczym. Teraz moje życie polega na pójściu do pracy, na zakupy po pracy, do domu gotować, sprzątać, nadrabiać brak czasu dla dziecka, a nocami przeważnie piorę. Po prostu rewelacja... ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to faktycznie ciężko ci ![]() mam nadzieję, że coś wymyślicie albo że przyzwyczaisz się do nowej sytuacji każda kobieta inaczej to odbiera, ja na razie czuję, że nie jestem gotowa rozstać się z młodą, ale miałam cichą nadzieję, że może jak będzie mieć rok to się zmieni ![]() nie wiem czy bym aż tak jak ty zareagowała, bo z drugiej strony ja dużo pracowałam, lubiłam swoja pracę, lubiłam się postresować itp choć mnie czasami męczyła to czułam zadowolenie, satysfakcje osoby z którymi pracowałam się w szoku że nie wróciłam do pracy zaraz po macierzyńskim czuję się rozdarta ![]() ale już nie męczę bo dużo kobiet ma takie dylematy a ja sie użalam i roztrząsam ta sparwe na wszystkie strony
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-01-06 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dziekuje za pomoc.
Chyba zostaje w domu, o ile nie zwariuje, bo ja nie mam natury takiej oddanej Matki. Moze dlatego,ze jestem jedynaczka i wszystko do tej pory było dla mnie, a teraz musze sie z kims dzielic nawet czasem. Dzisiaj była kolejna proba z butelka i herbatka, skonczyło sie na piciu herbatki lyzeczka. Zamowiła kubek didy moze cos pomoze, bo sie zajade:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
Lem, a próbowałaś po prostu niekapka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
lemoorka widzę, że twój maluch skończył 5 miesięcy - kup sobie plastikowy kubek z wywiniętym brzegiem i spróbuj dawać "po dorosłemu"
![]()
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
co do powrotów do pracy-ja nie mam za bardzo gdzie wracac...rozwiazanie wydaje mi sie takie ze aby nie ''musiec''wracac do firmy to powinnam złożyc wypowiedzenie ?(w przypadku gdy np.znajde inna prace?)może mnie ktos uswiadomic jak najlepiej rozwiazac taka sytuacje?
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Jeśli już wyczerpałaś cały urlop wychowawczy (całe 3 lata) to nie pozostaje nic innego jak tylko złożyć wypowiedzenie jeśli nie chcesz wracać do starej pracy. No i jeszcze sprawdź jaki masz termin wypowiedzenia, żeby nie było tak, że złożysz bez zachowania terminu i będziesz musiała jeszcze tam trochę pochodzić, chyba, że masz możliwość zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Klarissa
Ja znowu z tym samym pytaniem do Ciebie: Jak teraz wygląda u ciebie sytuacja? Unormowało się, przyzwyczaiłyście ie się do sytuacji czy nadal myślisz o rezygnacji z pracy? Do mnie temat teraz wrócił, bo młode się do żłobka dostało ![]()
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Kurcze Klarissa ciężko coś doradzić, ale ja chyba bym wróciła do pracy. Tak naprawdę ten pierwszy rok będzie decydujący i dosyć ciężki. Ale lada chwila dziecko pójdzie do przedszkola, a ty jeśli zdecydujesz się teraz zostać w domu, będziesz musiała szukać pracy co jest do kitu.
Z babcią krzywda się nie stanie. ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- To napisałam na czas...
![]() |
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cały czas myślę dodatkowo o jakimś klubie malucha, bo ciągłe korzystanie z opieki babci w tygodniu sprawia, że nie mamy żadnej możliwości wyjścia z mężem z domu w celach relaksacyjnych np. w weekend. Poza tym nie do końca nam się podobają niektóre rzeczy i chcielibyśmy nieco ograniczyć opiekę ze strony babci. A poza tym sama babcia by też trochę odpoczęła. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Czyli zdecydowałaś się na wychowawczy
![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Tzn na przerwanie wychowawczego.
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Klarissa
w jakim wymiarze czasu teraz pracujesz?
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Fajnie, ze macie gdzie wracać po macierzyńskim.
Ja znow zaczynam od zera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
3/4 etatu w takim trybie, że od 8.30 do 17.00 przez 4 dni w tygodniu a co drugi tydzień przez 3 dni. Tym sposobem 6 dni roboczych w miesiącu mam całkowicie wolnych. Ma to swoje zalety - jest czas żeby coś porobić w domu, gdzieś pójść z córką itd. Nie chce wracać na pełny etat
![]()
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Ja chce wrócić na razie tylko na 1/2. I zobaczyć jak to będzie.
I chce codziennie chodzić po 4h. Zresztą muszę. Jestem ciekawa jak w pracy zareagują. ![]()
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Witam,
podbijam temat... Kwestia powrotu do pracy spędza mi sen z powiek... ![]() Moja córeczka ma obecnie prawie 4 miesiące...ale czas płynie tak szybko. Od lutego będę musiała wrócić do pracy- w przeciwnym wypadku wiem,że mnie zwolnią.Pracuję w godz.8-16, w tym czasie z Małą zostanie Teściowa... i tu moje pytanie i lęki: czy dziecko się z nią za bardzo nie zżyje? w końcu to z nią będzie całymi dniami...wiem,że Babcia będzie oddaną opiekunką i o opiekę się nie martwię-ale właśnie o ten kontakt emocjonalny. Dziecko od 7mca tworzy mocniejsze więzi i nie przeżyję jeśli będzie wolała Babcię od Mamy... ![]() Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.