|
|
#91 |
|
F • R • I • E • N • D • S
|
Dot.: Młode przyszłe żony i matki
Witam,
przyłączę się do wątku Jestem z Moim od prawie 3 lat, od ponad roku mieszkamy razem jako studenci. Moje wielkie marzenie to biała suknia, obrączka, własna rodzina. Jednak nie pozwalaja nam na razie fundusze(jak to studentom), a rodziców też nie chcemy obarczać.Może za jakieś 2, 3 lata. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy chcą się oświadczać rok przed ślubem, bo jak dla najważniejsza jest miłość to co czujemy, a nie za ile mógłby odbyć się ślub.I co myślicie np. o ślubie cywilnym tak 2 lata przed kościelnym?
|
|
#92 |
|
|
Witam,
przyłączę się do wątku Jestem z Moim od prawie 3 lat, od ponad roku mieszkamy razem jako studenci. Moje wielkie marzenie to biała suknia, obrączka, własna rodzina. Jednak nie pozwalaja nam na razie fundusze(jak to studentom), a rodziców też nie chcemy obarczać.Może za jakieś 2, 3 lata. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy chcą się oświadczać rok przed ślubem, bo jak dla najważniejsza jest miłość to co czujemy, a nie za ile mógłby odbyć się ślub.I co myślicie np. o ślubie cywilnym tak 2 lata przed kościelnym?
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Ślub to ślub.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#94 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Wtajemniczenie
|
To zależy. Ślub cywilny na tak, jeśli planujecie wspólne kredyty albo wspólne mieszkanie własnościowe, czy np. samochód wspólnie kupiony. Wtedy ew. przeszkody prawne w wielu kwestiach będą mniejsze.
Przecież nie każdego stać na zrobienie od razu wesela A kwestie prawne są niezwykle ważne! Ich nie obchodzi miłość, tylko papier.
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam tu na myśli tylko to, że miłość to jedno, prawo nie bierze tego pod uwagę.
|
|
|
#98 |
|
|
Wiem, wiem. Właściwie to nie chciałabym dla jakiś prawnych spraw brać ślub cywilny, ale po prostu kochamy się i wiemy, że na pewno będziemy razem i chciałabym nie byc tylko dziewczyną... Wiem, że to nie jest 'tylko' nawet Mój mi tak mówi, jednak np. nawiązując do postu wyżej -w oczach rodziny -jestem TYLKO dziewczyną. Chciałabym, być jeszcze bliżej
Chociaż dla mnie najważniejszy jest ślub kościelny, to niestety nie mamy funduszy jak na razie.Jednak jak wzielibyśmy cywilny i rodzina popatrzyłaby inaczej i tak jakoś o krok dalej )Po prostu nie można się doczekać
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z Tobą. Gdybym była zdecydowana wziąć ślub, bo jeszcze z pewnością odłożę w czasie i nie miałabym funduszy na weselicho, decydowałabym się na cywilny. Podstawowym kryterium jest miłość, ale to jest chyba oczywiste. Kolejnym jest aspekt prawny, od którego nie sposób się uwolnić. Podziwiam ludzi, którzy naprawdę młodo decydują się na zakładanie rodziny, bo niby narzeczeństwo nie ma daty ważności :P, ale bałabym się, że jestem bardziej podniecona organizacją ślubu i samym faktem wychodzenia za mąż niż była zdecydowana, że to dobry moment na tak drastyczne zmiany. Ale ja to ja, trudny charakterek ze mnie i strasznie wybredny
|
|
#100 |
|
BAN stały
|
A co tu tak cicho?
|
|
|
|
|
#101 |
|
|
Może chwila zadumy
![]() No i jak tutaj planować? Jak pisałam nie bardzo mamy na wesele, a zbieranie nam troszkę zajmie, ale sytuacja już nam się pokomplikowała,że ho ho;/ i miej marzenia.. Teraz razem zastanawiamy się,że jednak cywilny to jest jedyne wyjście z naszej sytuacji Jednak Mój i tak nie jest na 100%przekonany.. a tego nie rozumiem, ale może to kobiety mają inne podejście do małżeństwa![]() Jak nie dadza w tym kraju, to co zrobisz ![]() ale z drugiej strony myślę,że to wina mentalności Polaków- weselicho musi być i koniec!
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja to rozumiem. Mam jakieś tam marzenia o weselu, gdybym nie miała na to funduszy, odłożyłabym imprezę w czasie, ALE żeby było wesele, musi być ślub. Żeby był związek prawny - musi być cywilny. I tu docieram do wniosku, że jeśli chcę zrobić to zgodnie z marzeniami, to kościelny = wesele
wesele = wydatek.
|
|
#104 |
|
BAN stały
|
Ja albo zaden slub, albo cywilny. Koscielnego nie chce. Dla mnie to tylko papierek, nic nie zmienia w zwiazku, a kase wydac trzeba.
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, ale kasę wydać trzeba.
|
|
|
#106 |
|
|
Ja marzę o kościelnym i on jest dla mnie najważniejszy, bo jestem wierząca,ale niestety nie mamy na wesele, a to nie jest tak łatwo.
Zaraz rodzice się przyłączą, bo jak to bez wesela i takie tam.Będą tylko kłótnie i nic więcej.Albo zechcą pożyczkę wziąść, a ja nie chce, bo wesele ma być po naszej myśli,a wiadomo,że jak by tak było rodzice będą rzucać parę groszy od siebie i wyjdzie,że nie jest to tak my byśmy chcieli,a rodzice. Dlatego mówie,że to jest mentalność... Nie przemówisz,że dzisiaj od wesel się odchodzi i są np. przyjęcia.
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie ![]() my jakos doszlismy do porozumienia i normalnie slub koscielny i weselicho na 120 osob ![]() mieszkam w malej miescinie i nasze wesle sie zmiesci w 10 tysiacach czyli po 5 tys na rodzine![]() fakt, placimy po 80% ceny, po znajomosci. Ale jak dla moich rodzicow to i tak duzo.
|
|
|
#108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
tak ![]() u nas nie placi sie za osobe, od osoby itp, tylko za sale 1000zl i plus kucharki i jedzenie ![]() moja siostra miala tam wesele i wsio bylo ok ![]() sala duuuza, 150 osob spokojnie ![]() to sie zwroci koszt wesela
|
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
|
Właśnie dlatego nie chcemy niczyjej pomocy aż sami uzbieramy, tylko wiadomo to może potrwać;/ i nie mówie już o jakimś hucznym na 200 osób, tylko takie mniejsze, ale w moim rodzinnym mieście to i tak troche wyjdzie...
|
|
#113 |
|
BAN stały
|
u nas jakby mialo byc wesele, to gora 60 osob, bysmy nie zapraszali wszystkich z rodziny, tylko te najblizsze osoby. Jak narazie w planach jest na sierpien cywilny, ale czy bedzie..? okaze sie
|
|
|
|
|
#114 |
|
|
No u nas też tak 60-70. Nie chciałabym wesela na pokaz... A po co zapraszać osoby, których się nie widuje albo nawet nie wiemy jak wyglądają tylko dlatego,że to jakaś rodzina.Będą najbliżsi, którzy będą cieszyć się razem z nami!
Tak jak pisałam wszystko się komplikuje,więc jak na razie zdecydowaliśmy się na cywilny za rok, a później jeśli bedzie nam dane uzbierać na wesele, to zrobimy, a jeśli nie to się jeszcze poczeka
|
|
#115 |
|
BAN stały
|
Tak, nie ma sensu robic wesela na pokaz. Ja wole skromne uroczystosci, niz duze, huczne
Jak narazie to planujemy na 17 sierpnia cywilny, ale co i jak to okaze sie w nastepnym roku.
|
|
|
|
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
W cywilnym nie trzeba być aż tak przewidującym. Jak się planuje kościelny z weselem, to niektóre terminy trzeba zaklepywać na ponad rok wstecz.
|
|
#117 |
|
BAN stały
|
Dokladnie, my zobaczymy jeszcze. Chodzi tu o kase glownie.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja się wcale nie spieszę
Ale lubię temat ślubów itp
|
|
#119 |
|
BAN stały
|
Najwazniejsze jest to jak sie para dogaduje, a nie to, czy ma papierek
|
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
hey hey !
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.

Jestem z Moim od prawie 3 lat, od ponad roku mieszkamy razem jako studenci. Moje wielkie marzenie to biała suknia, obrączka, własna rodzina. Jednak nie pozwalaja nam na razie fundusze(jak to studentom), a rodziców też nie chcemy obarczać.Może za jakieś 2, 3 lata. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy chcą się oświadczać rok przed ślubem, bo jak dla najważniejsza jest miłość to co czujemy, a nie za ile mógłby odbyć się ślub.

Zgadzam się z Tobą. Gdybym była zdecydowana wziąć ślub, bo jeszcze z pewnością odłożę w czasie