![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: ChAD - choroba afektywna dwubiegunowa
Cytat:
konsultowałaś się ze swoim lekarzem psychiatrą? może zmiana leków pomoże?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez Juli_Juli Czas edycji: 2014-08-16 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Hej, zagląda tu ktoś jeszcze?
![]() Mam pytanie odnośnie Depakine Chrono 300... Czy lekarz zlecał Wam jakieś badania przed rozpoczęciem leczenia lub w trakcie? Czytałam, że powinno się monitorować poziom stężenia kwasu walproinowego we krwi, na ulotce jest także napisane, żeby zanim zacznie sie brać Depakine zrobić morfologię i badania wątroby. Mój lekarz psychiatra nic o tym nie wspomniała :/ Poza tym jak to jest z działaniem Depakiny? W ulotce piszą tylko o zastosowaniu w przypadku manii; wiem, że używa się go jako stabilizator nastroju, ale ja bym raczej wolała wyciągnąć się z dołka, a nie likwidować górkę, której nie mam już dłuższy czas... (Ponoć lamotrygina działa bardziej na depresje?) Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Ja przed przyjmowaniem Depakine Chrono nie miałam zleconych żadnych badań. Z tego co wiem, lek ten działa typowo stabilizująco. Gdy miałam okres ciągłego stanu depresji, przyjmowałam dodatkowo Zotral.
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Dearlie, właśnie zdziwiło mnie, że na ulotce napisane jest tylko o manii. Ja dostałam od razu antydepresant, ale małą dawkę. W sumie przyda się teraz...Strasznie boję się skutków ubocznych, tego, że będę musiała brać to przez lata, a cena tych leków dla studenta też jest znaczna
![]() Czytałam Twoją historię w tym wątku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Depakine jest stabilizatorem. Ja trafiłam do lekarza, mając depresję, ale okazało się, że mam ChaD i nie mogę brać tylko antydepresantów, muszę również stabilizator, bo inaczej hipomania gwarantowana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mimo że powinnam zacząć brać leki już tydzień temu, ciągle nie mogę się do tego przekonać. Wcześniej byłam przekonana, że to ChAD, teraz mam wątpliwości, moje epizody depresji i hipomanii nie są ciężkie (nie miałam nigdy próby samobójczej ani poważnych konsekwencji hipomanii). Psychiatra jednak twierdzi, że powinnam zacząć brać leki zanim głupot narobię ![]() A jak było u Was z hipo i deprechami? Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Lata temu brałam Depakine, były jednak skutki uboczne i ten lek mi odstawiono, teraz jako stabilizator biorę Neurotop i nie narzekam. I po działaniu tego leku też sądze,że Depakina "ciągnie w dół" Wiem to, bo brat brał ją w szpitalu a miał manie. Martwie się teraz o niego bo przestał brać leki i uważa że da radę bez leków. No cóż każdy uczy się na swoich błędach. Ja już wiem że nie mogę sobie pozwonić na odstawienie leków, moja psychika nie da rady z moimi problemami. Teraz straciłam prace i mam problemy zdrowotne, więc biorę większe dawki i na razie się trzymam. Mam nadzieje, że starczy mi sił do szukania pracy.
Moja rada nie odstawiać leków, bo one nie zaszkodzą, a mogą pomóc. Tylko jak o tym mam przekonać mojego brata?
![]() |
#99 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja mam póki co podejrzenie dwubiegunowej, stąd też moje wątpliwości co do leków. Jednak lekarz radzi ich nie odstawiać, żeby nie było nawrotu i pogorszenia bądź też leczenia w szpitalu. Chodzę teraz na terapię, co może spowodować, że będzie trzeba zwiększyć dawkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieje Tolvaj, że terapia będzie pomocna. Ja nigdy nie chodziłam na terapię. Raz tylko chodziłam do psychologoa bo jak wyszłam ze szpitala wydawało mi się że wszyscy wokół się domyślają, że ze mną jest coś nie tak. Miałam wtedy problem z akceptają samej siebie i psycholog mi pomógł . Teraz radzę sobie bez psychologa, ale przy pomocy też większych dawek leków.
moje biżu na blogu => http://joasiaart.blogspot.com/ wymiana biżuterii hand made => https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=616773 Edytowane przez Jo asia Czas edycji: 2013-04-01 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Witam drogie dziewczyny
![]() W karcie mam napisane CHAD.Bylam leczona roznymi specyfikami, litem, depakiną, lamortyginą a przede wszytskim ketrelem i tym podobnymi lekami. Mam mieć badania psychologiczne.Czy miałyście kiedyś?Jak one wyglądają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Kaguya, a na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie ChAD? Jakie masz objawy manii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Halo dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Ja nie miałam takich badań, więc niestety nie pomogę.
A czy możesz powiedzieć jak wyglądały te Twoje halucynacje? Jeżeli nie masz na to ochoty, to zrozumiem. ![]()
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Przesuwanie liter podczas czytania, blyski przed oczami, falowanie obrazu, co to zobacze to widze. Nie slysze glosów nie mam urojeń, wiec nie można na razie mowić ze mam schizofrenie.Psychiatrzy stwierdzili że jest to na tle neurologicznym...(epileps ja)ale ja panicznie boje się że mam schizofrenie...w mojej rodzinie jest osoba ktora leczy sie na schizofrenie...
Wole 100 razy CHAD bo nie jest to az tak uciazliwie... mialam zmiany nastroju ktore trwaly po 6 miesięcy, gorki i dolki...najdluzsza hipomania trwala chyba z pol roku....i po niej miałam wyrzuty sumienia- co ja wlaściwie takiego robilam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Błyski przed oczami,przesuwanie się obrazu, plytek,co zobacze to widze- jest to albo okulistyczne albo neurologiczne(co potwierdziło 2 psychiatrów- mam podejrzenie epilepsjii i biore leki)
Ogolnie to boje sie ze mam schizofrenie,gdyż u mnie w rodzinie jedna osoba choruje dosc powaznie jest rok hospitalizowana... Wole 100 razy CHAD niż schizofrenię , mialam w ciagu trwania choroby kilka miesiecy depresji i hipomanii...w hipomanii narobilam duzo glupot..a remisjii myslam co ja zrobilam?mialam wyrzuty sumienia... ![]() Stąd te badania psychologiczne...zeby rozeznać co mi wlasciwie jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Błyski przed oczami,przesuwanie się obrazu, plytek,co zobacze to widze- jest to albo okulistyczne albo neurologiczne(co potwierdziło 2 psychiatrów- mam podejrzenie epilepsjii i biore leki)
Ogolnie to boje sie ze mam schizofrenie,gdyż u mnie w rodzinie jedna osoba choruje dosc powaznie jest rok hospitalizowana... Wole 100 razy CHAD niż schizofrenię , mialam w ciagu trwania choroby kilka miesiecy depresji i hipomanii...w hipomanii narobilam duzo glupot..a remisjii myslam co ja zrobilam?mialam wyrzuty sumienia... ![]() Stąd te badania psychologiczne...zeby rozeznać co mi wlasciwie jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Ogolnie to boje sie ze mam schizofrenie,gdyż u mnie w rodzinie jedna osoba choruje dosc powaznie jest rok hospitalizowana... Wole 100 razy CHAD niż schizofrenię , mialam w ciagu trwania choroby kilka miesiecy depresji i hipomanii...w hipomanii narobilam duzo glupot..a remisjii myslam co ja zrobilam?mialam wyrzuty sumienia... ![]() Stąd te badania psychologiczne...zeby rozeznać co mi wlasciwie jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
Bardzo mi przykro, bo często myśląc o ciąży myślałam o Tobie i o tym, że dałaś radę bez leków. Dziecko prawie odkarmiłaś, wracaj do leków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Ogolnie to boje sie ze mam schizofrenie,gdyż u mnie w rodzinie jedna osoba choruje dosc powaznie jest rok hospitalizowana... Wole 100 razy CHAD niż schizofrenię , mialam w ciagu trwania choroby kilka miesiecy depresji i hipomanii...w hipomanii narobilam duzo glupot..a remisjii myslam co ja zrobilam?mialam wyrzuty sumienia... ![]() Stąd te badania psychologiczne...zeby rozeznać co mi wlasciwie jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Proponuje ubezwłasnowolnić tatę, zeby nie narobił wiecej głupot.Wowczas wszelkie czynnosci których dokonuje w swietle prawa sa niewazne, z wyjatkiem umow zawieranych w drobnych biezacych sprawach zycia codziennego czyli np. pojsc do sklepu i kupic chleb moze, ale kredytu nie moze wziać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Halo, halo jest tu jeszcze ktoś?
![]() Ja wróciłam w lipcu do leczenia farmakologicznego. Zaczynałam od dawki 2x150mg Convulexu, a aktualnie jestem na 2x450mg. W połowie października mam przeskoczyć na 2x500mg. A jak u Was?
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Nie mam już siły, wysiadam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Moja psychiatra nie zaklasyfikowała mojej choroby do poszczególnego typu chad, ale z tego co czytałam to moje objawy kwalifikują się do ultra rapid cycling, bo w ciągu roku mam spokojnie z kilka-kilkanaście epizodów. Jedynie pocieszające jest to, że są bardzo krótkie - 1-4 godzinne, sporadycznie trwają kilka dni ( choć i takie się zdarzają, szczególnie epizody depresyjne).
Odświeżyłam wątek, bo na wczorajszej wizycie moja psychiatra poleciła mi, aby poszukać for internetowych, na których mogłabym wymienić doświadczenia z innymi lub poczytać o przebiegu chad u innych. Dla mojego otoczenia ta choroba jest czymś obcym, często niezrozumiałym, więc poleciła, aby oni również rozszerzyli wiedzę na ten temat. Czy możecie mi polecić takie "miejsce" w internecie? Kiedyś wpadło mi w rękę takie forum, ale przepadł mi gdzieś link do niego. ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Juli_Juli, a Ty jakie leki i w jakiej dawce przyjmujesz?
ANTOŚ 28.10.2012 ![]() Edytowane przez Dearlie Czas edycji: 2013-09-13 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: ChAD - choroba afektywna dwubiegunowa
Cytat:
Mysle, ze ogolnie choroby i zaburzenia psychiczne sa bardzo trudne do zrozumienia. Moim zdaniem latwiej jest chorowac fizycznie niz psychicznie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Witam.
Dziewczyny, mam pytanie. Mój chłopak ma ChAD i bierze od kilku lat Depakine i Lithum. Czy oznacza to, że może być bezpłodny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Nie słyszałam nigdy o tym, żeby takiego typu leki mogły powodować bezpłodość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.