![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele?
U mnie jak na razie jest problem z tęsknotą i zapewne będzie po ślubie problem z mieszkaniem...ja chcę mieszkanie w bloku a mój TŻ dom jednorodzinny najlepiej na wsi ,a ja niestety jestem mieszczuch i na wsi czuję się źle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po ślubie będziemy myśleli o kredycie na mieszkanie, ale to już zależy od naszej przyszłej sytuacji finansowej. Nie liczymy na "zwrócenie się kosztów wesela", na to nawet nie ma co liczyć niezależnie od tego, czy wypada, czy nie. paskudas, zobaczysz, że jak w pewnym momencie Twój Tż załączy w tym temacie, to poleci wszystko tak szybko, że zaraz będziemy wszystkie rozmawiać jako świeże PM- ki ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
asienka_1005 my też nie liczymy na to, że wesele nam się zwróci,
też mieszkamy razem ale u moich rodziców a kredyt na mieszkanie też zamierzamy wziąć ale na razie jest długa dyskusja czy będziemy budować czy kupować w bloku, a niestety mój TŻ nie daje za wygraną i chcę budować mały domek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
My już się orientowaliśmy i koszta są tak horrendalne, że to jest nie do pomyślenia!
My sami myśleliśmy nad tym, by wesele zrobić na własny koszt i tu polegliśmy- stać by nas było na obiad dla najbliższej rodziny, a tak- z pomocą z zewnątrz będziemy mieli wesele na 70 osób. Rodzina jaka jest- każdy wie ![]() Chcieliśmy do zaproszeń dla dalszej rodziny załączać taką wkładkę z wierszykiem- prośbą o pieniądze, bo ci najbliżsi (rodzice, moja Mama, nasze rodzeństwa) wiedzą, że potrzebujemy tylko tego. Mieszkanie mamy przecież wyposażone we wszystko. Ale nie wiemy, czy tak wypada i czy w ogóle warto narzucać taką prośbę ![]()
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W końcu to wy najlepiej wiecie co wam potrzeba i dzięki Bogu minęła już moda na dawanie prezentów, czyli 3 mikrofalówek, 5 czajników bezprzewodowych itp., coraz więcej gości liczy się z tym, że lepiej dać młodym pieniądze niż kupić nietrafiony prezent Ja sama zazwyczaj kiedy idę na wesele to daję pieniądze, nawet jeżeli jest to mała kwota |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
wg. mnie bardzo dobrze zrobisz jesli napiszesz na zaproszeniach, że chcesz pieniądze. Ty wiesz najlepiej co jest potrzebne. I będzie faktycxznie tak, że dostaniecie te 5 czajników. A tak- akurat będzie na nowe lokum!
I nie ma co tu się obrażać. Ludzie proszą o wino, kupony totka i nikt nic nie mówi ![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
I pewnie tak zrobię
![]() Gdybyśmy dopiero mieli zamieszkać ze sobą po ślubie to co innego. Ale przez ten rok zgromadziliśmy dosłownie wszystko to, czego nam potrzeba. I fakt, wolałabym nawet najmniejszą kwotę, niż dostać toster do kolekcji ![]() ![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
my z narzeczonym sami placimy za wszystko i jakos dajemy rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Każdy ma o tym inne zdanie, ja szczerze nigdy nie obraziłam się za taką wkładkę w zaproszeniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
szczerze mówiąc ja wolę dostawać zaproszenia z prośbą o kasę
![]() ![]()
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez pchla_szachrajka87 Czas edycji: 2011-11-07 o 00:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie to, że nie wierzę w swoją rodzinę, ale niektórzy są naprawdę mało domyślni ![]() Wiemy, że pieniążki dostaniemy od rodzeństwa i chrzestnych Tż- ta (ja swoich chrzestnych nie mam), to będzie spora suma, od reszty spodziewamy się tosterów, pościeli i zastaw stołowych. To nie jest nam potrzebne ![]() A później nie chcemy wystawiać rzeczy na allegro, magazynu w mieszkaniu nie prowadzimy ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
widze ze wesele robisz po to zeby na tym zarobic... zalosne...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie chce zarobić na weselu, ale ja też nie chciałabym dostać 2 czajników, 3 kompletów zastaw czy cos takiego bo wiem, że teraz nie miałabym co z tym zrobić i leżałoby niepotrzebnie a pieniądze bardzo się przydadzą, a jestem pewna że w mojej rodzinie na pewno prezenty by się powtórzyły
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
przestań! Nie do dziś wiadomo że młodym potrzebe są pieniądze na początek wspólnej drogi a nie 10 komplet pościeli. Ty wolisz prezenty? Twoja sprawa, ja pieniądze bo za to kupimy rzeczy do domu i dokladnie wiemy co nam sie przyda i co nam się podoba. Goście niekoniecznie.
Ja też bardzo się cieszę że skończyła się moda na prezenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Raczkowanie
|
Żałosny jest tego typu komentarz....
---------- Dopisano o 05:04 ---------- Poprzedni post napisano o 05:00 ---------- Cytat:
Na weselu nikt nie chce zarabiać, więc- "żałosne" jest takie komentowanie. Ślub to taka okazja, że prezenty się z reguły przynosi. A jeśli Młodzi wiedzą, że nie potrzebują rzeczy, a mogą cokolwiek zasugerować, to czemu nie poprosić o środki na prezenty według własnego gustu?! ---------- Dopisano o 05:07 ---------- Poprzedni post napisano o 05:04 ---------- Cytat:
Gdy mój Brat brał ślub, byłam świadkiem. Mój Brat dostał od naszej kuzynki mega wypasiony obraz z jakimiś tam bazgrołami. Najładniejsza w nim była chyba jednak tylko rama. Koszt takiego "dzieła", to około 300- 400 zł. Czy nie lepiej było uprzedzić o tym, że nie chce się tego typu prezentu? Nie, bo oczywiście żałosnym to jest. Optymalnie jest wywiesić sobie coś takiego w centrum pokoju i się z tego "cieszyć", bo tzw. kultura wyższych sfer nie pozwala prosić. A tak- obraz wylądował w piwnicy, bo niestety gust kupującego minął się z gustem obdarowanych! Też wolę pieniądze i pieniędzmi- choć drobnymi- obdarowuję moich przyjaciół przy takich okazjach. I jakoś się jeszcze nie spotkałam, by ktokolwiek ich nazwał materialistami. ![]() Tak więc kończę mój "żałosny" wywód, muszę Narzeczonego do pracy wyprawić ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-09-10 o 04:12 Powód: literówka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z moją przedmówczynią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzeniona
|
Niektórzy chyba zapominają, że prezent - czy to w postaci czajnika, czy pieniędzy - nie jest żadnym przymusem, a jedynie czymś dobrowolnym. To, że niemal każdy coś daje, to jedno, ale przymusu nie ma. A dając wierszyk o pieniądzach pokazujesz dobitnie, że oczekujesz na zysk z wesela i że z pustymi rękami to nie ma się nawet co pokazywać. Moim zdaniem na ślub i wesele zaprasza się najbliższe osoby, a nie kogoś, kogo się raz na rok widzi i kto nas tak naprawdę nie zna i wie, jaki podarunek sprawi nam radość. Moje najbliższe osoby wiedzą, czym się interesuję, czego potrzebuję, i prezenty na pewno byłyby trafione - a i tak racze większość woli dać pieniądze, dlatego nie musiałabym dołączać żadnych wierszyków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Ja z mężem wydaliśmy około 3,5 tys na swój ślub
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że teksty typu "ktoś chce zarobić na weselu" są przykre i mocno nie trafione. Statystyczny Polak 25-30lat jest nie oszukujmy się, ale średnio bogaty
![]() ![]() To jest dobre wyjście, dać pieniądze. I ta karteczka z zabawnym wierszykiem nie powinna nikogo urazić. ![]() ![]() Ja też bym wolała pieniądze choć może ktoś nazwać to materializmem. Ale wolę swój mały kąt niż te góry sztućców. Dziewczyny- Wy wiecie co Wam jest najbardziej potrzebne! ![]()
![]() |
#114 |
Zakorzeniona
|
Na ogół każdy prawie daje pieniądze. Można sobie uważać, że ciotka jedna z drugą nie ma gustu i da coś beznadziejnego, ale dając w zaproszeniu taki wierszyk pokazujemy, że tak sądzimy. Jeśli kogoś nie stać na wesele, to nie powinien go robić według mnie, zamiast potem liczyć tylko, czy się zwróci. Ja wesela mieć nie zamierzam, bo wydać kilkadziesiąt tysięcy na jedną imprezę mi szkoda, a na profity i zwrot z kopert liczyć nie chcę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
Na wielu weselach byłam, na tych w ostatnich latach zawsze był taki wierszyk w zaproszeniu i nigdy nie uraziło mnie to... Ale ja sama nie wiem czy dam coś takiego bo moja rodzina daje od zawsze tylko kasę. Nie wiem jak u Tż..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzeniona
|
Moja koleżanka została zaproszona na ślub. Pięknie malowała, a nie miała za bardzo kasy - studentka bez stałych dochodów. Postanowiła więc namalować portret pary młodej i dać im go w prezencie. Portret był już prawie gotowy, kiedy dostała zaproszenie na piśmie, a tam wierszyk, że para młoda prezentów nie chce i prosi o pieniądze... Było jej przykro i w końcu tego portretu nie dokończyła, a byłby piękny. Moim zdaniem skoro zaprasza się gości, to powinno się dać im w tej kwestii dowolność. Dla mnie to tak jakby zapraszać kogoś na imprezę urodzinową i pisać, że nie chce się prezentu, tylko kasę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;29342164]Własnej kuchni nie mają, bo na to za biedni, ale pieniądze na zrobienie wesela są?
![]() haha ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej, pozwolicie, że się dołączę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.