![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciasto marchewkowe
W całym domu unosi się zapach cynamonu..
![]() Mąż wycałował mnie, że ho ho jak zobaczył co dla niego dziś upiekłam ![]() Wykorzystałam przepis podany przez CrazyOlcię, ale zmodyfikowałam go trochę bo miałam tylko końcówkę oleju więc zastąpiłam go rozpuszczoną i przestudzoną margaryną, ułożyłam na wierzchu śliwki i piekłam niecałą godzinę. Wyszło pycha ![]()
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
![]()
podnoszę
![]() Chcę zrobić to ciasto na Święta zamiast piernika, gdyż ten nigdy mi nie wychodził :-( Mam takie pytanie, czy te ciasto łatwo odchodzi(czy się przykleja ![]() smarujecie blachę tłuszczem i posypujecie bułką ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
ej dziewczyny, podzielcie sie swoim doświadczeniem w sprawie tego ciasta.plisss
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
tutaj znajdziecie wersję tego ciasta z wszystkimi dodatkami i polewą:
http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...rchewkowe.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Qrdeee...szkoda,że wcześniej nie zajrzałam.. do tego wątku...
Ja powiem tam.. formę po porstu smaruje tłuszczem.. i ciasto mi jeszcze nigdy nie przywarło.. zawsze ładnie odchodzi.. ![]() Ostatnio piekłam je.. z moim Piotrusiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Właśnie włożyłam do piekarnika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
a mnie wyszedł piękny zakalec - marchewkowe brownie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Ciasta marchewkowe robię od paru lat, zawsze według tego samego przepisu. Nigdy nie miałam zakalca, aż do niedzieli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Wykorzystałam pzepis babęlka, ponadto dodałam do ciasta 1 szklankę posiekanych orzechów. Zamiast dwóch łyżek sody oczyszczonej, dałam jedną. Kolejnym razem spróbuję dodać puszkę ananasów, a w sezonie tak jak Jusstine dodam śliwki. Smaczne, proste ciasto, na dodatek nie jest to bomba kaloryczna i nie jest drogie.
![]()
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
Wiem, że to głupie pytanie....może nawet dla niektórych z Was bardzo głupie....
Ale czy ciasto mam wkładac do rozgrzanego piekarnika czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
_Czarodzielnica_dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. Tak też zrobiłam, i wysszedł mi cudownie.
![]() Jestem taka podekscytowana, dlatego, że do tej pory żaden placek mi nie wyszedł....jestem mistrzynią zakalców<których nawet nie da się zjesc> a ten wyszedł ahh, mniam...Zrobiłam go, według przepisu bąbelka. Tylko zmniejszyłam o jedna łyzeczkę sody...i dałam poł szkl. mniej mąki, dlatego, że wydawało mi się juz zbyt gęste ciasto ![]() Tż się zachwycał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika i jem gorący :P
Po pierwsze, trzymałam się przepisu Bąbelka, tyle że: zamiast 2 szlanek cukru dałam 1 brązowego dodałam cukier waniliowy i rodzynki A marchewkę miałam z odzysku :p to znaczy robiłam sok w sokowirówce i najpierw zmieliłam marchewę więc miała raczej konsystencję miazgi. W zasadzie ta miazga przypomniała mi o cieście marchewkowym ![]() PS. jest pyszne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
zbieram się i zbieram do ciasta marchewkowego, bo mój małż bardzo lubi, a ja nigdy nie robiłam i chyba w tym tygodniu się skuszę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
no, ciasto marchewkowe w piekarniku.
zamierzam zrobić jeszcze polewę, jaką znalazłam gdzieś indziej (jadłam kiedyś z polewą i też bym tak wolała) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Moje ciasto marchewkowe.
2 szklanki startej marchwi, (pol kilo marchwi) 1 szklanka startych jablek (1 duze jablko Golden) 1 szklanka oleju rzepakowego 4 jajka 3/4 szkanki cukru 2 szklanki maki cynamon (2-3 czubate lyzeczki) 3-4 lyzeczki przyprawy do piernika 2 lyzeczki sody 1 lyzeczka proszku do pieczenia troche rodzynek i troche orzechow wloskich (niekoniecznie) Umyc jablka i marchew, obrac ze skorki zetrzec na tarce do warzyw, najpierw jablko, a potem marchew, chodzi o to zeby jablko przykryc marchwia, po to zeby nie czernialo. Zmiksowac jajka z cukrem i olejem, dodac make, proszek do pieczenia sode, cynamon, przyprawe do piernika, wszystko razem zmiksowac na jednolita mase. Dodac starte marchew i jablko oraz rodzynki i dobno pokrojone orzechy woskie, z ktorych najlepiej zdjac skorke, zeby dobrze skorka schodzila sprzyc je najpierw wrzaca woda. Posmarowac maslem forme do ciasta, ja pieke je w okraglej tortownicy. Wlac do niej ciasto i piec w 180 stopniach. To ciasto piecze sie dosc dlugo, u mnie piecze sie 1 godzine w 180 sopniach z wlaczonym termoobiegiem. W trakcie pieczenia pilnowac, czy za mocno nie zapieka sie z wierzchu, bedac nieupieczonym w srodku, jak tak o przykryc wierzch ciasta papierem sniadaniowym. Piec do tzw. suchego patyczka, ja zawsze ciasta sprawdzam ostrzem noza. Ja troche przestygnie to wyjac z formy, mozna podac polane polewa czekoladowa, lub lukrem, czy posypane cukrem pudrem. Najlepiej zrobic do niego polewe z serka smietankowego. Lukier 1/2 szklanki cukru 2 lyzki mleka kilka kropli aromatu waniliowego (niekoniecznie) Wszyskie skladniki wlozyc do rondelka, czy malego garnka, podgrzac troche caly czas mieszajac, az sie wszystkie skadniki rozpuszcza i ladnie ze soba polacza na jednolita mase. Polac lukrem jeszcze cieple ciasto. Polewa z serka smietakowego 2 szklankia cukru pudru 400 g serka smietankowego lub waniliowego 200 g masla 2 lyzeczki aromatu waniliowego (niekonieczne) 100 g posiekanych orzeszkow pekan (niekoniecznie) Wyjac maslo wczesniej z lodowki zeby bylo miekkie, zmiksowac serek z cukrem, maslem i aromatem waniliowym. Dodac do tego orzeszki pekan. Przeciac ciasto na pol najlepiej za pomoca nitki, posmarowac tym dolny placek, przykyc gornym plackiem, posmarowac tym takze wierzch gornego placka. Wstawic do lodowki zeby troche zastyglo. Mozna zrobic polewe z serka smietnkowego z polwy porcji i posmarowa nia tylko wierzch ciasta. A polewe czekoladowa do ciasta marchewkowego robie tak samo jak polewe czekoladowa do sernika Isaura tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=175
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-05-19 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
2 szklanki startej marchwi
szklanka startego jabłuszka szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki cynamon do smaku 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia rozdrobione orzechy wloskie. moje ulubione marchewkowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.