|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: EKO-rodzicielstwo
Cytat:
Na ekologiczny ser mnie nie stac, bo jest drogi, ale jajka, mleko, maslo, makaron itp, itd kupujemy eko- tak kosztuja wiecej niz zwykle zarcie, ale znosnie. Kosmetyki kupujemy corce z Weledy - sa drogie, ale tego przeciez nie kupuje sie codziennie! Raz na 3 miesiace? 5 miesiecy? Pasta do zebow trwa i trwa ![]() Dla siebie staramy sie rowniez kupowac kosmetyki roslinne, ale Weledy nie, bo jest droga... Proszek do prania , tabletki do zmywarki , plyn do mycia naczyn - ekologiczne w naszym markecie kosztyja tyle ile zwykle. Lub odrobinke wiecej- pare centow.
|
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29503489]
A ty widziałaś kiedyś duplo? No przepraszam, ale nie ma opcji, by połknął .[/QUOTE] Mamy duplo a ja odpowiedziałam w kwestii klocków lego bo o tym ktoś się wypowiedział, którymi nawet dwulatek może się zadławić. |
|
|
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
Normalnymi lego pewnie tak
|
|
|
|
|
#94 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja używam tylko pieluch wielorazowych, paczka pampersów poszła w spiztalu i druga prawie cała leży w szafce, już się nie przyda, bo Tomek wyrósł. Wypiszę kikla zalet: - zdrowo - chłopcom nie przegrzewają się jądra - późniejsza przyczyna niepłodności, w dodatku nie trzeba szeroko pieluchować ze względu na bioderka, - pieluszki są po prostu przepiękne, - tanio - wielorazowe pieluchowanie to około 1/3 wydatków na pampersa, przy kolejnym dziecku jeszcze mniej; - skóra jest idealna - kremu do pupy użyłam 2 razy, więc nie zużyłam nawet próbki, którą dostałam w szpitalu, - przespane suche noce - Tomek przesikuje pampersa po około 3 h, natomiast kieszonka bumegniusa nie zostałą przesikana nigdy, - pieluchy zasikane nie śmierdzą (pampersy walą okropnie), - szybki trening czystości - 1,5 roczne dziecko pieluchowane wielorazowo rzadko kiedy sika gdzie indziej niż do nocnika, w pampersach to jest średnio około 2,5 roku, - brak 1,5 tony śmieci, które ludzie produkują dla swojej wygody, bo uwierzyli producentowi, że to najlepsze rozwiązanie... Taka sugestia do mam, któe pieluchy wielorazowej z bliska nie widziały - nie zrażajcie się i nie wyrażajcie bezpodstawnych opinii zanim nie spróbujecie ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Polecam wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432012
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to pisze ja, mama pieluchowanej wielorazowo corki, ktora sie odpieluchowala w wieku 21 miesiecy Jak w ciazy mowilam, ze chce stosowac pieluszki wielorazowe, to wszystkie kolezanki i siostra ( juz mamy ) pukaly sie glowe i mowily : teraz tak gadasz, a zobaczysz jak sie urodzi dziecko, to bedziesz byt zmeczona i nie dasz sobie w zyciu rady! Pytalam je wtedy skad wiedza i czy kiedykolwiek w takim razie probowaly naturalnego pieluszkowania skoro wiedza tak dobrze, ze to sie nie udaje. Odpowiedz byla oczywiscie, ze nie probowaly, ale wiedza! Ja za to wiem bo sprobowalam i dalam rade
|
|
|
|
#96 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdybym powiedziała niani żeby wyrzucała kupy mojego dziecka z tych pieluch (żeby nie leżały cały dzień śmierdzące w koszu na pranie) to chyba zabiłaby mnie śmiechem... Opiekunki w żłobkach też pewnie popukają się w głowę gdyby ktoś kazał im to robić. Jedyny plus jest taki, że opiekunka mojego dziecka (podobno) go nasadza często i twierdzi, że szybko się nauczy Mój syn jest na pampersach od początku i u niego były problemy ze skórą na całym ciałku oprócz tyłka, zawsze miał ładny i gładki więc uważam, że nie ma zasady co do tego jaka pielucha odparza
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy nastepnym dziecku wynajmniemy mieszkanie z podworkiem i mam zamiar kupic wielorazowki. Pampersy u mojego dziecka sie nie sprawdzaja, ciagle przesikuje. Teraz kupuje huggiesy, tez przesikuje ale tylko w nocy, jak spi ciagiem 7 godzin, przy pampersach nawet w dzien przesikiwala, gdzie pielucha byla zmieniana czesto. Do tego pol smietnika to same pieluchy, az strach pomyslec ile jedno dziecko tego naprodukuje przez okres pieluchowania. |
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
Wynajmuję nianię do opieki a nie do babrania w kupie. W żłobku zapewne wrzucają zużytą, pełną pieluchę do reklamówki i po całym dniu wręczają rodzicom kiedy odbierają dziecko.
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Opieka nad niemowlakiem to w bardzo dużej mierze babranie w kupie...
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do niani ,czasem ta opieka nad dzieckiem to tez babranie w kupie przewijanie z pampersa tez nie zawsze jest super czyste z resztą,przeciez jesli jakas kobieta decyduje sie na bycie niania dziecka pieluchowanego wielorazówkami to chyba ma swiadomośc czym to "grozi"...
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do żłobków przeczytałam właśnie jak to wygląda: A żłobek? Da się używać wielorazówek w żłobku? Można to rozwiązać na wiele sposobów- np przywozić rano wraz z dzieckiem 3-4 zmiany pieluszek, zostawić w przedszkolu wiaderko z torbą w środku i wraz z dzieckiem po południu odbierać brudne pieluszki. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są też specjalne woreczki opisane jako CZYSTE i BRUDNE- można uzupełniać pieluszki w woreczku z czystymi, a woreczek z brudnymi wymieniać na nowy, pusty. Poza tym ja tak sobie myślę, że wolę żeby mój syn siedział w 'rzekomo sztucznych, nieoddychających' papmersach i miał sucho, niż ma czuć wilgoć jak tylko zrobi siusiu. Nikt co pięć minut nie sprawdza czy dziecko ma sucho a w wielorazówkach dziecko to czuje. |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to nie jest tak,ze wielo trzeba zmieniac po kazdym siku,wkłady maja rozną chłonność,sa materiały izolujce wilgoc od skory dziecka...
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Też spotkałam się z opiniami, że teraz dzieci tak długo używają pieluch właśnie dlatego, że są to wygodne pampersy, a dawniej, jak dzieciak miał między nogami tetrę, ceratę i co tam jeszcze, kiedy zaczynał chodzić, było mu po prostu niewygodnie z takim obciążeniem i chętniej uczył się załatwiać na nocniku.
Nie wierzę specjalnie, że te pampersy są takie obojętne dla zdrowia, w końcu jakoś te biel i nieprzepuszczalnośc uzyskują. Znam dziecko z alergią skórną, które wrzeszczy w nieboglosy, kiedy rodzic chce jej pampersa założyć, to jest największa kara dla tego dziecka. Wiadomo, wszystko ma swoje wady i zalety, ja ostatecznej decyzji nie podjęłam, mam jeszcze czas. |
|
|
|
|
#105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Młody miał chrzest w pampersie - efekt upackane wszystko nawet poduszka do chrztu, goście się bawili, a my go kąpaliśmy. Żeby nie było pampers premium ![]() Szmata ma to do tego,że lepiej wciąga to mleczne kupsko niż papieroplastik. O otulacz świetna sprawa, zwłaszcza taki dopasowany! Cytat:
![]() Ja wiem,że pampers to wygoda, ale pytanie dla kogo - dla nas rodziców! Zastanawiamy się jakie ciuszki, zabawki,żeby się dziecko rozwijało,gry na komputer,żeby go zajać. A zapominamy o tym co dla niego dobre! Od noworodka pampersy, potem słoiczki, bo kto będzie gotował marchewke, potem pelno bajek w telewizji, bo nie mam czasu by mu ja przeczytac, potem gry komputerowe bo nie mam czasu i nasze dzieci sa chowane dzieki wynalazkom cywilazji! Ot taka hodowla
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A takie mam wrażenie, że niejedno dziecko o wiele lepiej na tym wyszło.Widzę, że tez zauważasz, że często zainteresowanie dzieckiem u rodziców kończy się, kiedy przestaje być ono słodkim bobaskiem
|
||
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmienia się tak samo często (przynajmniej ja), co karmienie, po obudzeniu, przed karmieniem itp. tyle że pampers do śmieci a nie do prania. |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Nie łudź się, że wszystkich stać na częste zmienianie pampersów.
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam matki, która trzyma dziecko dłużej niż 6 godzin i to z kupą. No chyba, że w nocy jak śpi i nie budzi się.
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Bo pewnie znasz osoby zamożniejsze i na jakimś tam poziomie cywilizacji
A ja wierzę w to, że są osoby, które pół dnia dzieciaka "tylko" z siku w pampersie przetrzymają, trochę już w życiu widziałam
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemowlak,baa,często nowordek nawet ma nie przeszkadzać i tyle. Jak jest nakarmiony i przewiniety to nie ma prawa nic chciec. Czasem sie zastanawiam po co ludzie sobie "robią" dziecko,jesli od małego jest traktowane jako intruz.
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w rzeczywistosci placza nawet w nocy i domagaja sie uwagi ![]() Znam pare, ktora "zrobila" sobie dziecko zeby dostawac zasilki, dzieciak jest dziki, interesuje sie tylko zabawkami, od ludzi ucieka. Bo tak jest nauczony, ze ma zajac sie swoimi zabawkami i nie przeszkadzac. |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są tacy co pampery używają więcej niż raz, tak samo jak i tacy, którzy nie zmienią pampera do póki nie nasiąknie porządnie. (bo niby dziecko chociaż zrobi siusiu to i tak ma sucho )Nie rozumiem dlaczego zapranie pieluchy urasta do grzebania i rozwalania odchodów
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#116 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A Twoj mega suchy pampers po zsikaniu cięzko mi zweryfikowac czy mokry czy suchy. Jego waga jedynie daje mi odpowiedź... Napisze od siebie, okres z podpaskami przezywalam w upal z reuly z odparzeniami, a jak mialam polog w cieply sierpien to (obrzydliwcow ostrzegam) w nocy spalam bez majtek na reczniku, ktory pralam, bo juz mialam dosc tego plastiku miedzy nogami ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podkreślam to poraz kolejny - że taka różnica, że zasikanego, osranego pampersa wyrzucam do śmieci i nie bawię się w zapieranie i pranie. |
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Słoików mojemu dziecku nie daję, gotuję z warzyw i mięsa, które kupuje na wsi u ludzi, którzy na pewno nie stosują środków chemicznych ani pasz dla zwierząt.
Syn ma zmieniane pampersy co góra 3 godziny, a jak zrobi kupę to wiadomo, że od ręki. Nie wierzę żeby ktokolwiek trzymał dziecko kilka godzin w pampersie. Dziecko by płakało żeby ją zmienić. Mamusie dzieci z wielorazowymi pieluchami ewidentnie mają wybujałe wyobrażenie co do rodziców stosujących pampersy bo po raz kolejny podkreślam, że nie wierzę żeby ktoś trzymał dziecko kilka godzin w jednej pieluszce. Pampersa nie da się użyć drugi raz...bo niby jak skoro wkład jest zapełniony? |
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak można pampery uzyc drugi raz: mozna pampera wyprac.mozna twarda kupkę zdjąć i założyć pampera z powrotem itd. A wkład nie zawsze jest zapełniony. Bo zapełniony to zwykle jest wówcza, gdy pielucha cała nabrzmiała. Widać, ze masz optymistyczną wiarę w ludzi , W sumie czemu nie, przeciez swiat jest taki idealny: żadne z rodziców nie zakładsa dziecku brudnych ubrań nie daje maluchom do picia coca coli nie karmi batonikami czekoladowymi w wieku 7 mcy To wszystko to tylko iluzja
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyzwyczai się w końcu. Z tego, co kojarzę, luna pracuje w jakiejś opiece społecznej czy czymś w tym rodzaju, więc wie, co pisze. A u mnie wynika to ze zdrowego rozsądku, w życiu nie uwierzę, że nie ma ludzi trzymających dzieciaka w jednym pampersie przez pół dnia. Znam biedną rodzinę, wszyscy bezrobotni, urodziły im się bliźniaki. Wątpliwe, czy było ich stać na kupowanie ton pieluch. Są też ludzie-fleje. Mnóstwo jest osób, które o własną higienę nie dbają, zwyczajnie śmierdzą, co czuć wiosną i latem zwłaszcza, więc można się domyślić, jakie mają zapewne podejście do dzieci i zmiany pampersów. Świat to nie tylko ci czyści i cywilizowani ludzie wokół nas ![]() Dziecka jeszcze nie mam, więc nie będę sie jakoś specjalnie wymądrzać w dziedzinie pieluch Też myślę, że wielorazowe są z wielu względów lepsze, ale wiem, ze czasem życie weryfikuje różne nasze teorie życiowe, zwłaszcza te odnośnie dzieci.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

bo niestety nie każdego stać na ekożywność i ekokosmetyki i tak dalej.

bo sprobowalam