![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zielone koktajle - kto pija?
Cytat:
codziennie zanim pójdę spać, zalewam 25-30 gram lnu zimną wodą. jak wstaje rano to mam już taka maź z lnu i takie cos dodaje do szejka. oczywiście kiedy to się wszystko blenduje to i tak lnu nie czuć bo on się zmieli, także szejk jest "gładki". te szejki piję od trzech miesięcy. dają mi duzo siły i energii ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- kochana ja sama nie pamiętam co tam dodałam dokładnie. ważne jest, aby zrobić dla siebie swój ulubiony szejk czy sok. pomyśl jakie owoce lubisz, co kochasz. i dodaj to ![]() może lubisz malinki? więc dodaj? może jagody? pomarańcze?? próbuj smaki. tylko zawsze pamiętaj o kilku zasadach: 1. zawsze dokładnie myj owoce i warzywa przez zmiksowaniem 2. nie obieraj owoców ze skórki (chyba, że to koniecznie, banan, kokos itp) 3. truskawki wrzucaj ze szypułkami 4.nie wyrzucaj natki pietruszki czy liści buraka!! wrzuć je również do szejka 5. stopniowo dodawaj zieleninę do szejków. zacznij od garstki szpinaku, nastepnego dnia dwie i tak po troszkę, aby na końcu było to 60%/40% 6. nie wrzucaj warzyw lub owoców których nie lubisz (jesli nie znosisz pietruszki nie dodawaj jej choćbym nie wiem jak była zdrowa) 7. pij szejki po ich zrobieniu, wtedy mają najwięcej wartości odżywczych 8. nie mieszaj za dużo! bo to będzie za ciężkie. (czyli nie mieszaj 4 warzyw+ 6 owoców+orzechy+len) 9. jesli musisz szejka dosłodzić użyj soku z agawy! nigdy cukru! 10.pij szejka powoli, każdy łyk mieszaj ze śliną (to jest posiłek, nie napój) 11. smakuj smakuj smacznego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie, bo jesteś już doświadczoną pijaczką szejków ![]() Mimo że uwielbiam pietruszkę jednak taki koktajl nie do końca mnie przekonał, może w innej kombinacji będzie lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli masz jakieś obawy to ten szpinak dodawaj zamiennie z sałatami, jarmużem, liśćmi buraka, marchwi itp. powodzenia jutro w szejkowaniu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
witam z rana!
ja juz popijam porannego szejka a wy?? dałyście się namówic? ![]() u mnie dziś: banan, jabłko, jarmuż, siemię lniane i troszkę wody! i już: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
no nie powiem, czuję się bardzo zachęcona
muszę tylko dorwać jarmuż domciatko - zastanawiam się, czy na wiosnę byłby dobry dodatek pokrzywy- próbowałaś może?
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
pokrzywa jak najbardziej!
wszystko co lubisz ![]() można eksperymentować dowolnie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
A znacie przpisy na koktajle odchudzające i zapychające ?
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
myślę, że zapychające (w znaczeniu syte) to wszystkie z dodatkiem lnu, migdałów, orzechów, mleka kokosowego, banana.
a co do odchudzających, to same szejki Ciebie nie odchudzą, to są takie bomby witaminowe, które dostarczą Ci energii, enzymów i wartości odżywczych. są zdrowe i mogą być bardzo pożywne i czasami mogą zastąpić posiłek, przekąskę. nie ma czegoś takiego jak szejki odchudzające, woda też Cię przecież sama z siebie nie odchudzi. nie ma takiej rzeczy jak COŚ odchudzającego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Oczywiście dzień zaczęłam od szejka, ale niestety tylko z bananem, szpinakiem i lnem (Domciatko, dziękuję jeszcze raz za radę z moczonym lnem, dzisiaj już piłam taki ze śluzem), bo wszystko inne mi się w domu pokończyło
![]() Za to rozejrzę się jutro za jarmużem, nigdy w życiu go nie jadłam i nie wiem nawet jak wygląda ![]() Promyczek Nadziei dzień dobry ![]() Kalabus dziękuję za odpowiedź, akurat te rzeczy o mleku wiedziałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do moczenia lnu to mogę Ci jeszcze poradzić moczenie innych nasion, pestek i orzechów przed ich spożywaniem. ja zwykle mam nastawianych kilka słoików w kuchni i moczę zwykle kilka rzeczy na raz, aby później podjadać zdrowo w ciągu dnia. ja moczę orzechy nerkowce, pestki dyni, słonecznika itp. i tutaj kilka wiadomości o tym z netu: "Niemoczone orzechy zawierają inhibitory enzymów. Zabezpiecza to orzech przed wczesnym kiełkowaniem. Inhibitory, które dostaną się do naszego organizmu wraz z orzechami blokują nasze enzymy trawienne. Jeśli zjemy niemoczony orzech, będzie on zdrowy, ale te wartości odżywcze wchłoniemy jedynie w 40%, moczenie uwalnia pozostałe 60% enzymów. Tak samo jest z nasionami czy pestkami. Moczenie ma na celu odblokowanie żywych enzymów, które pomagają w trawieniu. Pokarm moczony staje się bardziej zasobny w minerały i witaminy i w dużej mierze samostrawiony" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Jarmużu jak na razie nie dostałam, ale nie zrażam się.
Ku przestrodze: jeśli pomyślicie, że z połączenia gruszki, khaki i koperku (nie miałam nic innego zielonego w domu) wyjdzie coś dobrego, to mogę od razu ostrzec że to nie jest dobry pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
koperku to ja nigdy jeszcze nie dodawałam
![]() ![]() ale gruszki czemu nie. u mnie dziś prosty szejk: banan, jabłko, jarmuż, len. niczego więcej nie mam w lodówce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
biegam dla Zabawy
|
Ja piję
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ostatnio zachwyciłam się kiwi w szejkach - są takie kwaskowate. Np. 2 garście raszponki, banan(mały), 1-2 kiwi, trochę pietruszki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
co do szpinaku to ja piję często takie mieszkanki, bez przerw i nie zauważyłam nic niepokojącego. a jeszcze w międzyczasie często jem naleśniki ze szpinakiem
![]() taki maniak szpinakowy jestem. ale skoro mówicie że trzeba uważać, to poczytam trochę więcej o tym ![]() ja dziś robiłam szejka z ananasem, też dobry wyszedł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym dopiero teraz odkryłam takie warzywo jak roszponka, a ostatnio nawet udało mi się przyuważyć gdzieś jarmuż. Niesamowite, ile dziwnych, zielonych roslin można kupić i jeść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Bardzo fajny pomysł z tymi koktajlami
![]() A skąd bierzecie o tej porze roku szpinak? Taki mrożony moze byc? A ten jarmuż? W sumie nigdy o nim nie słyszałam, będe musiala poszukac.
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
tylko świeże liście dodawaj!
można kupić w sklepach, poszukaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Szpinak w liściach jest teraz w warzywniakach, poza tym chyba przez cały rok w supermarketach. Jarmuż ostatnio znalazłam w Realu przy miksach sałat, w warzywniakach niestety o nim nie słyszeli
![]() A właśnie, da się zrobić koktajl z botwinką? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Właśnie ostatnio i ja zaczęłam się zastanawiać nad zrobieniem sobie takiego koktajlu, tylko tak się zastanawiam w czym najlepiej go zrobić? tzn. chodzi mi o sprzęt? Blender wystarczy? bo nie dysponuje chyba żadnym innym
![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Ah i dodam, że mam tylko taki blender 'ręczny' bez żadnego pojemniczka ani stojaczka, trzeba trzymać i mielić.
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Używam blendera ręcznego, najtańszego ze sklepu i chyba o najmniejszej mocy. Radzi sobie całkiem znośnie, ale czasami ma problemy (np. pietruszka wchodzi między ostrza a plastikową osłonkę, ale to dlatego, ze wrzucam cały pęczek bez krojenia). Wtedy po prostu mój koktajl jest mniej kremowy i ma bardziej wyczuwalne liście, ale przynajmniej dokładnie go gryzę. Myślę, że na początek taki sprzęt całkowicie wystarczy, nie masz się czym martwić.
Po prostu trzeba zacząć robić i spróbować! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witajcie
![]() Nie znalazłam podobnego wątku na forum, ale jeśli jest gdzieś jakiś zakopany to proszę o połączenie ![]() Chciałam poruszyć temat tzw. zielonych szejków czyli naturalnych soków/koktajli warzywnych lub warzywno- owocowych, najczęściej na bazie natki pietruszki ![]() Chcąc oddać honorowo krew pół roku temu musiałam przejść rutynowe badania. Okazało się, że hemoglobina jest okropnie niska a nigdy nie miałam z tym pomiarem żadnego problemu- zawsze było u mnie w górnej granicy normy... Pomyślałam razem z TŻ, że to pewnie przez to, że dosłownie chyba2 dni wcześniej miałam miesiączkę. Zaczęłam więc dodatkowo brać Ascofer i myślałam, że wszystko wróci do normy... Wczoraj byłam po raz kolejny. Jestem przed miesiączką a hemoglobina jest bardzo niska. Nakazano mi od razu zacząć się lepiej odżywiać nie słuchając nawet, że ja zwracam bardzo dużą uwagę na to, co jem. Widocznie nie wystarcza... Zakupiłam więc dziś natkę i cytrynę i wypiłam pierwszego szejka, który to podobno jest zbawienny dla zdrowia i urody ![]() ![]() Może Wy miałyście do czynienia z takimi "nektarami bogów"? ![]() Podobno są kopalnią witamin i mają bardzo wiele zwolenników. Z chęcią dołączyłabym do ich grona- a Wy? ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() Edytowane przez Indios Bravos Czas edycji: 2011-12-01 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zielone szejki :)
wystarczy dobrze poszukać.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=574306
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a od podwyższenia żelaza to czerwone mięcho, buraki, kasza gryczana- nie łączyć posiłków wysokożelazowych z nabiałem (wapń hamuje wchłanianie żelaza) być może tu właśnie problem, że jesz zbyt dużo nabiału
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję. Cytat:
Ja też nie przepadam z czerwonym mięsem i tu może być problem- lekarka kazała mi je jeść...Może jakoś się przekonam. Dziękuję za pomoc ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przez omyłkę zrobiłam nowy wątek na ten sam temat, ale oświecono mnie, więc pojawiam się tutaj ![]() Od dziś zaczęłam pić zielone szejki ![]() Dlaczego- wyniki krwi...bardzo słaba hemoglobina. Nie podniosła się od pół roku a nawet jest gorzej. Lekarka wspomniała o koktajlu z pietruszki. To ja wczoraj hyc do neta i wiem już wszystko ![]() ![]() ![]() Dzisiejszy to taki podstawowy pietruszkowy:natka+ 1 cytryna+ łyżka miodu+ 0,5 l wody ![]() Jutro chcę dodać buraka, marchewkę i jabłko ![]() W miarę możliwości zostanę z tym wątkiem i Wami, dziewczęta, na dłużej ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
hej hej Indios Bravos!
może na początek dodaj banana, ma on bardzo dominujący smak i nawet taka pietruszka będzie zniwelowana i może całość Ci posmakuje. poza tym dodawaj na początek warzywa i owoce które lubisz, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym, że dodam co lubię muszę jeszcze dodawać co MUSZĘ ![]() U mnie podstawą koktajli jest więc pietruszka lub inne zielone plus burak. Resztę będę dodawać do smaku ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.