![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: obowiązek sprzątania w domu TŻ...
Cytat:
Problem jest już długotrwały. Dziewczyna nic nie zmieniła w swoim zachowaniu. Nie potrafi się odezwać słowem w żadnej sytuacji, zamiast powiedzieć, że jej nie pasuje to ona posłusznie sprząta, gotuje a jak dostanie prezent w postaci mopa to jeszcze pewnie pięknie podziękuje, że teściowa taka hojna. Przez tyle miesięcy nic nie zmieniła, więc teraz będzie tak samo. Każdy normalny człowiek w takiej sytuacji zerwałby tą znajomość i zamiast marnować czas sprzątając w obcym domu zająłby się swoim życiem. A i na dokładkę (jeśli dobrze pamiętam) dom, w którym autorka ma zamieszkać ze swoim potencjalnym przyszłym mężem buduje się w tej samej wsi, w której mieszka cała jego rodzina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym powiedziała,że tak dłużej być nie może,że jestem ich gościem i nie mam zamiaru sprzątać wc czy gotować obiadów wg grafika.
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Otóż to. Ja nigdy jak kiedyś bywałam u chłopaka nie miałam takiej sytuacji, kiedyś pomagałam w czymś chłopakowi, lecz wręcz odciągano mnie, bym tego nie robiła, więc zazwyczaj cały czas byliśmy u niego w pokoju. Nikt mnie do niczego nie zmuszał. Zresztą, znam siebie i nie dałabym sobą tak dyrygować. Mój były miał okropną matkę i kiedyś powiedziałam jej co o niej myślę delikatnie, o tym co robi, ale ona była okropna pod innym względem
![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-18 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Zastanawia mnie to Wizażowe rozgraniczania. Tutaj dziewczynie mówicie, ze nie powinna sprzątać, ani kupowac domestosa, a w innym wątku gdzie dziewczyna się skarżyła, że jej współlokatorka sprowadza faceta na weekndy radziłyscie jej by płacił za każdą spędzoną u nich noc. Nie ma to jak podwójne standardy
![]() A co do sytuacji autorki- dla mnie to chore, że oni Ci każą sprzątać. Ja rozumiem, że fajnie pomóc jak się u kogoś mieszka, ale nie powinno się byc do tego zmuszanym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tam widzę różnicę miedzy współlokatorką,której facet non stop u niej mieszka na czarno,a dziewczyną zaproszoną do chłopaka na weekend.
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie to dziwne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Drugi przypadek nie mieszka na czarno bo też jest przecież zapraszany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Lovely- pamiętam Twój watek poprzedni. Jak widzę nie zmieniło się NIC.
Nadal Twoja mama siedzi sama przez weekendy bo Ty ją zostawiasz i lecisz usługiwać chłopu na roli który nie robił i nadal nie robi w koło siebie NIC. A Ty durna wierzysz ze po ślubie będzie inaczej ![]() ![]() Gratuluję. Masz co chciałaś i co sobie sama zapracowałaś swoją krowia uległością. Nawet jego matka już Cię traktuje jak podręcznego mopa , toteż taki prezencik dostałaś na jaki sobie sama zarobiłaś swoim postępowaniem ![]() Trzeba nie mieć za grosz szacunku do gościa, żeby wyznaczac mu dyżury na sprzątanie kibla po całotygodniowym użytkowaniu przez obca rodzinę w domu w którym nie mieszka. Żal .pl ![]()
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jednak kojarzę,ze tam typ siedzi dzień w dzień,a tutaj to kwestia weekendu. No i co innego zapraszać laskę do swojego domu,a co innego do wynajmowanego.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bezmyślność, zerowa zdolność do wyciągania jakichkolwiek wniosków, brak asertywności, a może czegoś więcej, zero konsekwencji w działaniu. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Najbardziej żal mi jej mamy, w momencie jak ta zapitala u obcych ludzi i jeszcze dziwi się że tak ją traktują. Ciekawe ile wątków upłynie zanim się cos zmieni... ale mam wrażenie że niestety chyba do uszu się jeszcze nie nalało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
ma zielone pojęcie
|
Ja poniekąd rozumiem to, że ktoś chce żeby "gość" pracował w domu. Skoro ktoś bywa przez 2 dni co tydzień w czyimś domu to jasne, że nie jest typowym gościem. Przecież dodatkowa osoba w domu, to dodatkowe koszta. W przypadku jednorazowej wizyty nie mają znaczenia, ale w przypadku regularnego mieszkania u kogoś przez 2 dni w tygodniu? Mają.
Tyle, że tutaj to nie jest kwestia pomagania (bo dla mnie to jasne, że taki "gość" powinien pomagać), co bycia służącą. lovely_xd, wpakowałaś się w niezłe bagno. Związałaś się z facetem, który nie widzi niczego złego w tym, że jego rodzina Cię zwyczajnie wyzyskuje. Do tego jak już dziewczyny wspomniały - Twój facet buduje dom sobie. Współwłaścicielką domu nie jesteś. I możliwe, że nigdy nie będziesz. Co więcej, jak zamieszkasz ze swoim facetem, to on pewnie będzie chciał powielić model rodziny, w której się wychował - facet na budowę/do pracy w gospodarstwie, a kobieta do garów. Pasuje Ci taki układ? Zwłaszcza, że może się wtedy okazać, że nawet "na swoim" będziesz gotowała innym, "bo przecież bratu trzeba pomóc", "bo przecież on ma małe dziecko, to nie ma czasu" itd. Skoro już teraz facet każe Ci przyjechać wcześniej, bo masz zrobić obiad, to nie zdziwię się jak w przyszłości sama będziesz gotowała dla całej jego rodziny. I jeszcze się nasłuchasz, że źle gotujesz. Tkwisz w bagnie, po prostu. Próbujesz się jakoś szamotać, czasem coś tam powiesz... Ale przez to pogrążasz się jeszcze bardziej. Uczep się jakiejś gałęzi i wyleź z tego bagna, bo sobie resztę życia zmarnujesz na usługiwaniu facetowi i jego rodzinie. Tutaj potrzeba radykalnych kroków. I konsekwencji. Żadnego proszenia, żadnego bałgania, czy liczenia, że facet się na coś łaskawie zgodzi. Bo jak sama nie ustalisz granicy, to facet będzie Cię wyzyskiwał ile wlezie. Mówisz facetowi: "Nie, nie będę Ci usługiwać. Jestem Twoją partnerką a nie służącą. Ty budujesz dom sobie, więc dlaczego ja mam robić Tobie obiadki?". I spotykajcie się u Ciebie albo na neutralnym gruncie. Bo w domu teściowej nie jesteś u siebie, więc nie możesz dyktować warunków.
![]() |
#105 | ||||
.
|
Cytat:
Cytat:
to niech sobie zatrudni gosposie do pomocy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() o dzizas. zacznij sie szanowac.
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
tak, w poprzednich watkach Autorki mozne wiele rzeczy wyczytac min: status jej faceta na portalu spolecznosciowym, ze jest w wolnym zwiazku (a sa zareczeni), zapraszanie nowo poznanej Kasienki na piwko
![]() ![]() niezle sobie Ciebie urobil, ma Cie za glupia, naiwna sprzataczke, pomywaczke, darmowa pomoc domowa mamusi... tragedia dziewczynow co Ty sie wpakowalas i jak dajesz sie traktowac...
Edytowane przez Caroline1920 Czas edycji: 2011-11-18 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
ma zielone pojęcie
|
I jeszcze jedno,
lovely_xd - nie licz na to, że po ślubie będzie inaczej, że facet się zmieni.. Nie zmieni się, bo nie ma po co. Teraz mu wygodnie, więc nie ma powodu by cokolwiek zmieniać. No i pamiętaj - jeśli dom będzie prawnie własnością tylko faceta, to Ty nie będziesz miała do tego domu żadnych praw. Czyli nawet jak w nim zamieszkasz, to będziesz u kogoś, a nie u siebie. Tak samo jak teraz pomieszkujesz u teściowej. Więc nie zdziw się jak w domu faceta dostaniesz mopa do ręki i przykazanie byś staranie umyła wszystkie podłogi zanim on wróci z pracy ![]()
![]() |
#108 |
Mów mi Rosia :)
|
[QUOTE=lovely_xd;30577283]po ślubie ( o ile do takiego dojdzie) będziemy sami mieszkać z TŻ (nigdy bym nie mieszkała z jego rodzicami, choćbym nawet wpadła czy coś!!!) i jestem pewna, że TŻ też mi pomoże w domowych obowiązkach, on jest bardzo pracowity i napewno jak już będzie na swoim to nie będzie do nich chodzić na gospodarstwo, tylko zajmował swoim domem...
![]() rozważalam przyjazd w sobotę wieczór, ale TŻ to nie pasuje, bo przecież jestem w sobotę potrzebna do sprzątania, gotowania itp..[/QUOTE] WTF?! Piszesz, że TŻ jest inny od swoich braci, że pomocny i w ogóle świetny. A tymczasem JEMU nie pasuje, żebyś przyjeżdżała później. On popiera robienie z ciebie sprzątaczki... Dziewczyno, ty tam nie mieszkasz, nie masz obowiązku. Owszem, grzecznym jest zaproponowanie pomocy, ale równie grzecznie i w zwyczaju jest nie robić z gościa domownika... Ty tam jedziesz do niego czy żeby posprzątać? Pogadaj ze swoim facetem, bo nie wydaje mi się, żeby myślał tak, jak ty uważasz, że myśli. Idę o zakład, że jak tylko się pobierzecie, będzie oczekiwał, że to ty będziesz sprzątać, gotować, a on palcem nie kiwnie, bo się przecież napracował się w gospodarstwie. ![]() Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2011-11-18 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jak można dać się wrobić w szorowanie kibla po prawie obcej rodzinie? masz tam jeszcze jakieś inne "obowiązki"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Poczytałam inne wątki autorki i powiem tak: szkoda tu pisać.
Facet alkoholik, burak, niewychowany cham, który (być może) ją zdradza, a już na pewno umawia się z innymi panienkami. Jego dom, w którym wszyscy traktują ją jak popychadło, tanią siłę roboczą i darmową sprzątaczkę - życzę powodzenia w tej sielance, naprawdę. I tak się jej nie przetłumaczy, skoro niepokojące wątki są nawet z 2009 roku. Mamy 2011, a ona nadal jest z tym facetem i nadal zapi**rza w jego domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
wszystkie wielkie oburzenie, ze przeciez ona jest tam GOSCIEM i ze na jej przyjazd ma byc wszystko gotowe, na tip top...no sorry ale jak dla mnie to ona tam po prostu pomieszkuje, przyjezdza co tydzien, regularnie na caly weekend i to nie wiadomo od jak dawna
ja mam kolezanke ktor 3 dni w tyg mieszka u tzta, reszte u siebie i ona u niego sprzata bo zdaje sobie sprawe z tego ze skoro tam pomieszkuje to tez jakies obowiazki ma, nie lezy tylko ciagle do gory brzuchem bo przeciez jest gosciem! Edytowane przez Plotkarrra Czas edycji: 2011-11-18 o 15:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
jestę wieszczę
|
Cóż, cała rodzina pokazuje, jakie będzie Twoje życie przy TŻ, w tej rodzinie, jak za niego wyjdziesz. Jeżeli oni mają takie, a nie inne przekonania, facet nie będzie się wiele różnił
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
coo ;o Sprzątasz kible u TŻ w domu? W ogóle, jak to brzmi xD
Trochę jestem w szoku, ja u swojego chłopaka nawet nigdy nie zamiatałam, no raz mu pomagałam sprzątać ale z mojej inicjatywy... Rozumiem, pomóc przy gotowaniu, coś ogarnąć, w końcu spędzasz tam 3 dni w tygodniu i zostajesz na noc, ale oni Cię mają za jakąś pomoc domową. Wcale się nie dziwię tej "B" że nic nie robi, ja bym palcem w żadnym obcym kiblu nie ruszyła brudu! Fuj! U siebie się brzydzę ubikacji myc, zawsze proszę o to mamę, jakoś brzydzi mnie perspektywa mycia muszli po moim ojcu czy bracie, a co dopiero po tylu ludziach i to obcych. TO JEST CHORE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Nie nie brzydzi, nie jestem żadną księżniczką, u mnie w domu TYLKO JA sprzątam, bo moi rodzice ciężko pracują, po prostu już tak mam, KAŻDY ma jakieś fobie i odstępstwa. I nie nie trzeba być księżniczką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
raany,co za dziwaczne zwyczaje,no szczęka mi opadła:OODałaś się wrobić,przyzwyczaiłaś do tego,to teraz masz.Wyjaśnij sprawę,że tam nie mieszkaszi nie masz zamiaru po kimś sprzątać,a sprawa z tym mopem.....nawet nie wiem co powiedzieć, bo ciężko mi w to uwierzyć:OO
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Tylko ja się zastanwiam po co takie dzieczyny zakładają wątki, chcą żeby im doradzać jak i tak te rady w doopie mają i dalej brną w goowno w tym przypadku to już dosłownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak chce przyjechać dzień później to słyszy, że nie, bo jest potrzebna do sprzątania i gotowania! No znaj proporcje, mocium panie...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.