![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czuję się niesprawiedliwie traktowana!
Będąc na ostatnim roku i wiedząc co będę robić dalej - WIEM
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Mam wrażenie że Autorka zaczęła studia dopiero w październiku i stąd taki bulwers na inną rzeczywistość. No niestety, studia pod wieloma względami różnią się od szkolnictwa podstawowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu: nie da się przewidzieć wszystkich życiowych kwestii, zdarzeń i potrzeb - zawodowych i innych. Stąd moje stwierdzenie, że nie da się przewidzieć, co nam się kiedyś przyda, a co nie. Moim zdaniem przykłady, które podajesz nie są bezwzględne - do każdego z nich można podać kilka wariantów pozytywnych - że ktoś nie będzie wymagał "słowo w słowo", że egzamin będzie normalny, wymagający normalnego przygotowania. Więc nie uważam, żeby usprawiedliwianie ściągania stwierdzeniem, że przedmiot nie jest ważny było takie oczywiste i ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
[A ja nie wierzę w to co czytam. Jak ostatnio pisałam,że poziom studentów drastycznie sie obniża to pytano skąd to wiem
![]() A teksty typu życie jest niesprawiedliwe - mhm gdyby każdy tak myślał to by nie było chocby Lecha Wałęsy. Pamiętam, kiedyś miałam lektorkę z języka, która go ledwo umiała. (była doktorantka kierowniczki katedry, notabene mojego promotora). Zrobiliśmy wrzawę. Zostałyśmy wyrzucone z seminarium. Połowa osób sie przestraszyła i powtarzała "z nauczycielem nie wygrasz" ![]() I tak napisałam pismo do dziekana - jakoś grupę namówiłam. Mało tego dziekan też trzymał stronę kierowniczki i nawet wizytacja jej zwolenników była. Po prostu zadzwoniłam do dziekana i powiedziałam,że sobie na to nie pozwolę bo uczelnia jest dla nas a nie my dla uczelni. Uprzedziłam,że mam zamiar dzwonić do ministerstwa w tej sprawie i prosić o sprawdzenie jej znajomości języka bo nie ufam naszej katedrze. Wspomniałam,że będę nawet szukac pomocy w mediach ![]() Odwołano ją po tygodniu. Sorry, to nie komuna. Wtedy było sie bohaterem, teraz chowanie uszu po sobie to zwykłe fajerstwo. I życie jest na tyle niesprawiedliwe na ile sobie pozwolimy ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci, że ja też nie ściągam. Ściągałam tylko raz na matmie w gimnazjum
![]() Może być taka opcja, że profesor to wszystko widzi, lecz nie reaguje, bo chce, żeby były dobre oceny ![]() Jeżeli tylko boisz się ściągać, a chcesz, to rób to, w końcu wszyscy robią i nikt nie widzi. Jeżeli kłóci się to z Twoją moralnością, jak i u mnie, to solidnie przygotuj się na następne zajęcia. Innego wyjścia chyba nie ma. Generalnie, pewnie też wolę nie ściągać, bo przecież jak będę np magistrem, to powinnam mieć jakąś wiedzę. Wiadomo, że mam dużo trójek, nie jadę na piątkach [co innego jakbym ściągała], ale wolę tak . Chociaż gdybym nie była taka leniwa i więcej się uczyła, to i oceny by były lepsze. Przyznam się, że na odwal, gdy ktoś mnie o coś zapytał na egzaminie, to czasem powiedziałam. Ale to chyba najbardziej mnie denerwuje. Pamiętam kolesia, który non stop na egzaminach o coś potrafił pytać. W końcu pamiętam, że powiedziałam, żeby pytał kogoś innego, bo mi tylko przeszkadza. 1 rok studiów zakończyłam ze średnią 3,6 , więc mimo wszystko byłam w miarę zadowolona. Niby jakoś super, ale ok ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-22 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nienawidzę biologii od małego czyli od 4 czy tam 5 klasy. Gdy siadałam do książek była moją udręką i nic z niej nie wiem,do niczego mi nie była potrzebna,bo na kierunek studiów poszłam w zupełnie innym kierunku.Obecnie w życiu nie jest do niczego mi potrzebna.Gdy jednak będzie otworzę książkę i przeczytam. Ściągałam ile wlezie,a jak się uczyłam to nic z tego nie wiem. Przewidziałam z 15l temu,że nie będzie mi potrzebna i nie jest i na pewno nigdy nie będzie,bo jej nie cierpię do dnia dzisiejszego.
![]() Edytowane przez platekrozy Czas edycji: 2011-11-22 o 17:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
.
|
no, stany to nie polska. cale szczescie. bo mozna by sie zaplakac nad poziomem ich edukacji
![]()
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To tak z innej beczki w temacie politechnik... A od siebie mogę powiedzieć że nie wiem po co kazali nam sie uczyć np.7 definicji prawa administracyjnego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie martw się autorko, oliwa sprawiedliwa, w dalszej perspektywie wyjdziesz na swoim postępowaniu teraz, na pewno lepiej. ![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
Nie Ty pierwsza, nie ostatnia i nie jedyna. Życie nie jest sprawiedliwe. A zamiast tracić czas i nerwy na innych zajmij się sobą. Bo prędzej, czy później wyjdzie "w praniu" ile potrafią.
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
zaraz zaraz... zobaczmy na tytuł wątku i na nim się skupmy.
"czuję się niesprawiedliwie traktowana" Rozumiałbym jakbyś autorko była naprawdę źle potraktowana np. -oddanie kartki bo popatrzyłaś się chwilowo w bok (tak naprawdę na zegar by sprawdzić godzinę) - ogólnie przyłapanie za domniemane ściąganie, -jakiś przejaw braku szacunku DLA TWOJEJ osoby, jakaś dyskryminacja itp. -nie rozczytanie Twojego pisma (które tak naprawdę da radę odczytać ale doktorek może mieć inne zdanie = wkurzenie), -dostałabyś trudniejsze pytanie niż np. inna grupa. -uczyłabyś się niby na test (bo co roku niby dawał/dawała) a tu pytania otwarte.. (wiadomo można się wkurzyć ale to raczej cały rok wnerwa ma) -jakbyś sama ściągała i osoba obok miałaby to samo co Ty napisane i dostała 5 a Ty 3. parę przykładów można jeszcze znaleźć a Ty poruszasz cały temat szkolnictwa wyższego dziewczyno...To że dostałaś 2 bo się nie nauczyłaś a ktoś ściągał i dostał durne 3 to ja tu NIE WIDZĘ jakiegoś specjalnego złego TRAKTOWANIA Ciebie... co mają ściągający do Ciebie? NIC... Oni wystawiają Ci ocenę? NIE bo prowadzący.. Twoja ocena nie jest uzależniona od tego czy kolega kowalski ściągał czy nowakowa nie ściągała Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-11-22 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to na prywatnych jest nie do porównania z Polską . : Harvard, Princeton, Yale ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- jest, bo ona wychodzi na kretynkę, podczas gdy inni maja niezłe oceny. Kurcze, mi też sie zdarzyło ściągnąć, ale bądźmy obiektywni , to jest haniebne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Nie jest Aśku bo zawsze można powiedzieć, że mogła DOBRZE i solidnie się nauczyć a skoro się uczyła to na tą durną 3 mogła wyciągnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak ze uwierz mi ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W gwoli ścisłości ma to niewiele wspólnego z przedmiotem oraz rodzajem studiów. Ale co zrobić. Trzeba przyswoić wiedzę ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie pamiętam wielu rzeczy, których kiedyś się uczyłam, ba czasem nie pamiętam tego co się rok temu uczyłam, zwłaszcza, gdy było szczególnie trudne i niefajne do nauki
![]() Ja miło wspominam etykę np, nie tak trudno było, sympatyczny profesor, dostałam czwóreczkę i byłam bardzo zadowolona ![]() Gorzej z filozofią, facet niby fajnie tłumaczył, lecz dla mnie to była czarna magia i niewiele zrozumiałam ![]() Jak były te teksty do czytania, to ledwo czytałam i potem miałam czarną dziurę i pytanie "ale o co kaman" ![]() No, ale z tego też jakoś się udało na 4 chyba, ale facet powiedział, że mimo wszystko jak mu odpowiadałam, to nieźle zamotałam :P. No cóż, filozofia nie jest dla każdego, niewielu ją rozumie ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-22 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Więc nie wydaje mi się, że tu chodzi o zasady moralne Autorki, a jedynie o zwykłą zazdrość, bo jej się nie udało zdać.
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No właśnie. Nie pamiętasz ni w ząb. Nie potrzeba ci tego. A jak będzie potrzeba to tak czy siak będziesz się tego musiała uczyć od nowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W innych krajach ściąganie traktowane jest jako przestępstwo. I tak powinno być traktowane. U mnie na studiach, jeśli przedmiot jest mało ważny profesor z góry pozwala wszystkim korzystać z notatek. Też znam kilka osób, które na WAŻNYCH przedmiotach ściagają i jest to zjawisko powszechne, niestety tolerowane przez wiekszość społeczeństwa, wiadomo, skoro sami użytkownicy wypowiadający się ściągają, to nie zrozumieją w czym tkwi rzecz a będą bronić tych ściągających. Przy obecnym poziomie społeczeństwa, nie ma sensu pisać pism do dziekana (choć nie uważam tego za głupie), czy kogokolwiek innego, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że potraktują osobę piszącą jak użytkownicy na tym forum traktują coral reef. Zwyczajnie nie zrozumieją w czym rzecz tylko uznają, że jakaś zazdrosna studentka próbuje się mścić. Takie niestety jest życie, czasem musimy godzić się na niesprawiedliwość. Jeszcze chciałabym dodać od siebie pewną rzecz. Niezaliczenie egzaminu zawsze jest winą osoby, która nie zalicza. ALE liczba osób niezaliczających bardzo zmienia postać rzeczy. Jeśli 80/100 osób nie zalicza, profesor myśli sobie 'ech, chyba ułożyłem za trudny egzamin' albo 'hmm, może niewystarczająco dobrze prowadzę zajęcia' albo po prostu 'może ten przedmiot naprawdę jest trudny i mało kto go rozumie', jeśli nie zalicza 1 osoba na 100 wykładowca myśli sobie 'co za debil mógł tego nie zaliczyć, skoro wszyscy zaliczyli musiało być bardzo proste'. Widzicie różnicę? Z tej perspektywy autorka jest postawiona w pewnego rodzaju niesprawiedliwej sytuacji. Zostaje wyróżniona spośród grupy osób jako jedyna, która nie rozumie, no a przecież sporo osób przedmiotu nie rozumiało, a nie tylko ona jedna.
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-11-22 o 18:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Z tych 112 osób które zdały chyba nie wszyscy ściągali? Miałaś dwa podejścia przed koniecznością powtórzenia przedmiotu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro ocena leży TYLKO w jej rękach a nie innych..;/ jakby faktycznie przykładała się to takich sytuacji nie byłoby. i nadal nie widzę złego traktowania autorki bo w końcu to, że kowalski dostał 3 za ściąganie wcale nie szkodzi autorce ani pośrednio ani bezpośrednio. Przykłady złego traktowania podałem wyżej. Co innego jakby autorka FAKTYCZNIE dobrze się przygotowała NA BANK to wtedy i ja bym się wkurzył, ale w takim wypadku kiedy sama to przyznaje, że się nie douczyła? no sorry... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powszechne - tak. Normalne - nie. ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Są ludzie Asiu co potrafią przyznać się bez użalania się, że nie uczyli się zbytnio. A autorka właśnie się użala wytykając swoje braki tym, że ktoś sobie ściągał. Zwracanie uwagi na innych nie sprawi, że będzie mądrzejsza czy lepsza. Skoro sumienie nie pozwala jej ściągać to niech się bardziej uczy PROSTE, a jak głupio zazdrości (bo inaczej tego nazwać nie można) komuś kto ściągnął i zaliczył to może warto rozważyć samemu ściągać skoro TAK JEJ CIĘŻKO.. nosz kurcze
![]() ![]() Ostatni raz powtórzę: 1. Ocena zależy od NIEJ samej, 2. Ocenia prowadzący a nie ściągacze, 3. Niech nie patrzy na innych tylko skupi się na sobie i swojej NAUCE, 4. Niech przestanie się użalać, bo ściąganie to powszechne zjawisko, 5. Życie potem zweryfikuje dokonania ściągających, 6. Świata nie zbawi 7. Ktoś sobie ściągnął JEGO sprawa Tyle ode mnie w tym temacie ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-11-22 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza sytuacją, w jakiej postawiona jest osoba, która jako jedna z nielicznych nie ściąga, dziwią mnie wypowiedzi w stylu, że 'to nie jej sprawa' itp. Mamy tu do czynienia z powszechnym oszustwem. To jest sprawa nie tylko jej, ale wszystkich tak naprawdę. Zgadzam się również z przykładami 'ściągającego lekarza' i takimi innymi. Teoretycznie, seryjny gwałciciel to też 'nie nasza sprawa' bo nam osobiście JESZCZE żadnej krzywdy nie wyrządził. To nie znaczy, że nie możemy sie o nim źle wypowiadać i kwestionować jego moralności, bo to nie nasza moralność, a skoro jemu to odpowiada to nikt się nie powinien wtrącać. Nam już w liceum nauczyciele uświadamiali właśnie przykłady 'ściągających lekarzy' i przypadek, gdy nagle okazuje się, że trafiasz do kogoś takiego na stół operacyjny... każdy taki przykład chyba zna. Kiedyś słyszałam od pewnej osoby, że w Danii czy Szwecji profesor wychodzi podczas kolokwium z sali i NIKT nie ściąga, bo osoby, które ściagają i tak są 'wydawane' przez kolegów i koleżanki, tam wszyscy wiedzą, że jest to niemoralne i od dziecka są im wpajane pewne zasady i powody dla których ściaganie jest czymś złym. U nas tego nie ma, ale nie powinniście bulwersować się na osoby, które rozumieją w czym rzecz. Na pewno świata nikt nie zbawi, życie jest niesprawiedliwe ale tak jak mądrze napisała Asia 'życie jest na tyle niesprawiedliwe na ile pozwolimy'. Przynajmniej do pewnego stopnia tak jest. Nie musimy sprawiać, żeby było jeszcze bardziej niesprawiedliwe ani godzić się na każdą niesprawiedliwość, która nas spotyka. Aczkolwiek uważam, że w tym konkretnym przypadku, przy sposobie myślenia naszego społeczeństwa niewiele da się zrobić, a donos nic nie da, może zostać potraktowany jako próba naskoczenia na profesora, albo bulwers spowodowany niezaliczeniem przedmiotu (aczkolwiek nawet to nie zmienia postaci rzeczy - studenci oszukują, a pobudki osoby, która donosi są w tym momencie mniej ważne). ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Szczerze - nie dziwię się, że nic nie zrobi. Pokazaliście jej bardzo wyraźnie (jak i np. mnie również utwierdziliście w przkonaniu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
whitechocolateraspberry.
sorki ale nawet jakby nikt nie ściągał i tylko ona nie zdała to taka sama gadka byłaby. Może nie to, że ściągają ale domniemane myślenie, że jest nie douczona byłoby jak najbardziej słuszne. I w tej sytuacji nie zdała i w tej też nie zdałaby. Jej to korzyści nie przyniesie tak jak i reszcie. Czas wziąć się do nauki i nie patrzeć na innych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi chyba o wiedzę, że definicji jest wiele i zależą od różnych kryteriów, o świadomość względności i nieczarnobiałości różnych kwestii. O to, że pojęcia ewoluują wraz ze zmieniającymi się czynnikami zewnętrznymi. Że obranie jakiegoś jednego modelu postrzegania zjawisk może być niewystarczające etc... korzyści może być wiele z 7 definicji, bo celem raczej nie jest zapamiętanie ich na całe życie? ![]() Ja na przykład autentycznie nie rozumiem takiego pytania - "po co?", jak Ty zadałaś. Po 5 latach braku styczności ze statystyką <ktoś powiedziałby, że zupełnie niepotrzebną na studiach humanistycznych> nagle okazuje się, że będę częściowo w pracy zajmować się statystyczną analizą danych... nie przewidywałam tego... z zakresu moich wyjściowych obowiązków absolutnie nie można było się spodziewać, że po kilku latach będę musiała coś takiego robić. Więc nie trafia do mnie, że są osoby tak pewne, że stuprocentowo coś im się kiedyś nie przyda ![]() Oczywiście, że można zawsze zajrzeć do książki, internetu, żeby dostać pakiet informacji na jakiś temat. Ale najpierw trzeba mieć świadomość, czego szukać, gdzie szukać i mieć podstawy do krytycznej refleksji nad treściami, które dostajemy. A to jest możliwe dzięki znajomości wielości ujęć różnych tematów, wielości źródeł etc. Całkowicie zgadzam się ze stwierdzeniem, że ściąganie powinno być traktowane jak przestępstwo i karane. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym nie rozumiem jak to niby ściąganie innych robi z autorki "niedouczoną kretynkę". Bo oni zdają a ona nie? Trzeba było się nauczyć. Tak, bo uczyć się a NAUCZYĆ się to dwie różne sprawy. A skoro się zalicza po raz któryś (3 o ile dobrze pamiętam) to coś jest nie halo z tą wiedzą. Szczególnie złego traktowania też tu nie widzę. Zdarzało się, że ja ucząc się dostałam niższą ocenę niż ten kto ściągał. Do przyjemności to nie należy, ale co z tego. Ocena to nie wszytko, życie naszą wiedzę zweryfikuje. Cytat:
I jakoś nie zostałam odebrana jako zazdrosna, czy zawistna, a wrecz odwrotnie - sami przyznali mi rację. Trzeba tylko umieć otworzyć buzię i umieć z ludźmi rozmawiać. Co nie zmienia faktu, że nie wiem co takiego strasznego autorce się na tych egzaminach dzieje. Gdyby umiała to by zdała, a chociaż - pisała - bo z postów wynika, że połowę czasu zajmuję rozglądanie się po sali.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Na studiach (przynajmniej moich) były przedmioty ciekawe, przydatne i zupełnie niepotrzebne. Na tych oststnich ściągałam zawsze, ba szkoda czasu na naukę badziewia, z ciekawymi nie było problemu bo uczestnicząc w wykłądach i ćwiczeniach wystarczyło raz przeczytać, bo wiekszość pamiętało się z zajęć, a przydatnych trzeba było się nauczyć
![]() jak uczysz się dla siebie, to nie powinno Cię obchodzić co robią inni i po co poszli na te studia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.