![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ostrowieckie Pogaduszki Ślubne - część IX
Barabarella kolor żółtego złota może wyszedł na zdjęciu wpadający w czerwone złoto, bo robiłam je już przy sztucznym świetle.
Ogólnie to żółte złoto jest jasne - jak dla mnie za jasne i średnio widac, że to złoto, powiem nawet, że spodziewałam się bardziej żółtego ( właśnie podobnego do tych co były kiedyś ) - ale możliwe, że się nie znam....i teraz jest właśnie takie złoto. Dziś idę do jubilera, pogadam z tą babką. A co do przerabiania...mówicie, żeby nie kombinowac? Ja już sama nie wiem. Wzory z linków przymierzałam wczoraj przy odbiorze naszych. Nie wiem czy mi się bardziej podobają tamte, bo bardziej w klasykę wpadają, czy to już moje zrezygnowanie w tym temacie... Są proste...i chyba żałuję, że ich nie wzięliśmy od razu, tak jak się TŻ-owi podobały...ja jak zwykle musiałam się zastanawiac.....matko!!! Dodaje zdjęcie przy naturalnym świetle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() aga wyluzuj kobito z tymi obrączkami! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aga Kroofka ma rację. Według mnie za bardzo chcesz przekombinować. Ten diamencik, większy na ten pasek nie wejdzie. Większy nie będzie się trzymał.
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Po rachunek idę przed pracą
![]() A co do tych moich dylematów obrączkowych: większego diamencika nie chce, ewentualnie jeżeli by się dało, to całkowicie go zlikwidowac, ale jeszcze to przemyślę. Bardziej zastanawiam się nad zmianą wzoru obrączki, na coś takiego jak wstawiałam linki. Jakie macie zdanie o kwestię przeróbki? Rodzyneq84 pisałaś, że ty masz podobny model, do tych co wstawiałam. Mogłabyś wstawic kawałek zdjęcia swojej obrączki dla porównania? Barabarella orientujesz się ile zapłaciłaś za gram złota, robiąc obrączki w pracowni o której pisałaś???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Patrz, wstawiam jeszcze raz zdjęcie naszych obrączek - macie takie same jak my, tylko z paskiem w połowie. Moim zdaniem Wasze obrączki są super i nie powinnaś ich przetapiać - ewentualnie wyjąć ten kamyk, tylko co z nim potem zrobisz?
Co do kasy fiskalnej, to nie rozmawiamy o innych sytuacjach, tylko o tej konkretnej, gdzie musi być kasa. Ile kosztował gram złota, to nie wiem, zwłaszcza, że obrączki robiłam we wrześniu, a teraz złoto poszło bardzo w dół. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
No i takie mogłam wziąsc jak Wy i byłoby bez zgrzytów i problemów
![]() Powiem szczerze, że nasz są 7mm ale przez ten pasek przez środek wydaje mi się, że są węższe...że ich optycznie pomniejsza. Albo to już moje chore złudzenie. Paragon odebrałam, certyfikat również. Kamyk można wyjąc, zalac złotem, ale może pozostac minimalna plamka... Poprzymierzałam jeszcze te wzorniki i znów jestem w czarnej....kropce, no! Bo wszyscy mi mówią, że te są ok, a jak zmienię, to dojdzie do tego, że będę żałowac ![]() ![]() ![]() I zapewne tak będzie. Barabarella złoto poszło w dół??? Ja słyszałam, że odwrotnie, wszystko w górę. Edytowane przez aga2012 Czas edycji: 2012-01-12 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Aga w LBN gram złota po 90 zł więc nie sądzę żeby ceny w Ostrowcu bardzo się różniły, a były po 95zł. Co do Twoich obrączek to ja też uważam że większego brylancika nie wstawią- ogólnie wszystkie są takie jak ty masz chyba że kamień jest na srodku i on łączy dwa brzegi obrączki to wtedy widziałam że jest taki spory ale koszt też był spory ;-). A jak ty uważasz że są złe to je przetop bo w końcu Tobie mają się najbardziej podobać. My jak mierzyliśmy to robiliśmy selekcję od razu np. mieszane do jednokolorowych i to od razu pół wzorów nam odpadło, radzę nie kombinuj jak radzą dziewczyny bo raz że się zdenerwujesz jeszcze bardziej a dwa że może być znowu nie tak a trzy to koszty...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
Aga ja mam obrączki 5 lat i noszę ją bez przerwy. Kidyś były takie jak wstawiła barabarella tylko węższe. Trzeba znów brzegi wyszlifować ale jakoś nie możemy się zabrać
![]()
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie do mnie jeszcze cierpliwośc???
Ostatnie obrączkowe pytanie w kwestii zamiany. Znalazłam identyczne zdjęcie na które ewentualnie chciałabym zamienic ( czerwony kolor, to przypadek na tym zdjęciu ). Tak by to wyglądało, wyraźcie swoje zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
aga my mamy bardzo podobne właśnie, tylko jak jest ten drobny paseczek to mamy tak wzorek jako obramówki. Także to zdecydowanie mój faworyt ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Tak naprawdę, to te dwa modele, nasze i te ze zdjęcia różnią się w zasadzie tylko paskiem, który idzie przez środek...
Dlatego ciągle się zastanawiam....bo niby jestem skłonna zamienic, ale zawsze jest to, a jak zamienię na gorzej??? Albo wyjdą brzydsze....ehhhh.... Ludzie na świecie głodują, a ja mam takie dylematy...hehehehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
za bardzo kombinujesz. Mnie by było szkoda kasy na przeróbki. A powiesz mi ile kosztował kamyk, który masz wstawiony do obrączki???
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Kamyk 102 zł.
Jeżeli bym zamieniała wzór, byłby przełożony do tamtych obrączek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
aga - ja pytam bo chcę do obrączki którą mam wstawić kamyk - znaczy to był pomysł TŻta. Wydaje mi się, że w tym drugim wzorze ten kamień zginie - będzie za mały...
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Rodzyneq ze wstawieniem nie ma problemu, a wiem, bo jak pytałam o wyjęcie to kobitka mówiła, że z wyjęciem troszkę problem, ale ze wstawieniem nie - dodac można zawsze.
Pytałam ogólnie o większe kamienie, ale uzyskałam odpowiedź, że ten co ja mam to jest standardowy, jakie dają do większości obrączek. Zapewne są większe - ale i cena wyższa. Większe są chyba cyrkonie - koszt około 11 zł. Mówisz, że zginie w tym drugim??? Szerokośc byłaby taka sama, tyle, że brylancik na środku obrączki, bo nie byłoby paska... ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Mnie się te dużo bardziej podobają, ale dziewczyny mają rację, że jeszcze kamyk do tych obrączek to przesada. Według mnie byłoby za dużo wszystkiego. Weź wydłub ten kamyk i sprzedaj!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Barabarella wydłubac??? Hehehe...
Skąd??? Z naszych obecnych? Czy tych ewentualnie nowych? Bo jest tak, jeśli nie zamienimy naszych, to zostają w takim stanie jakie są, z kamykiem. A jeśli zamienimy, to będą z moim kamykiem, albo wogóle bez niczego...ale to jeszcze kwestia dyskusji o zmianie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
No z tych obecnych. Wydłub kamyk, sprzedaj, a kasę dołóż do przetopienia obrączek na nowe! ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Barabarella ciekawe czy tak można, a jeśli tak, to ciekawe ile policzą za odkupienie kamienia...bo to by było całkiem dobre rozwiązanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
A kiedy wy w ogóle ślubujecie? Może zdążycie po prostu sprzedać te obrączki i kupić nowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny kiedy zapisywac się do fryzjera i kosmetyczki??? Ile przed??? I na którą godzinę? Ślub mamy o 16.00.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
no u mnie fryzjerka była już o 12:00 ona mnie czesała i malowała w domu. Aga Wy przetapialiście własne złoto na obrączki czy barabarella? U którego jubilera w Ostrowcu teraz najlepiej zrobić obrączki z własnego złota i jaki jest koszt??? Znaczy się jak oni to liczą???
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Ja przetapiałam z własnego złota.
Liczą w zależności od modelu obrączki, cena za robociznę jest od 27 do 47 zł., ale powiem szczerze, że nie wiem , które modele należą do tańszych, które do droższych...od czego to zależy. Rodzyneq a ty o której miałaś ślub? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Ja też przetapiałam, ale nie wiem po ile oni to liczą. Ja przetapiałam w Kielcach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
barabarella - gdzie w Kielcach przetapiałaś? Koleżanka chodzi po jubilerach i jej wmawiają jakieś herezje.
aga - tak jak Ty o 16:00
Edytowane przez rodzyneq84 Czas edycji: 2012-01-19 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Rodzyneq tzn. ???
Co mówią...??? Bo aż się zdziwiłam. Dziewczyny ile w ogóle schodzi z makijażem i fryzjerem? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Była u 2 czy 3 złotników/jubilerów i powiedzieli, że skupią jej złoto za cenę 90 zł za gram a jej sprzedadzą nowe obrączki za 210zł za gram. Jak powiedziała, że chce przetopić to usłyszała, że w Kielcach nikt tego nie robi. Była skora jechać do Ostrowca ale jak mi zdradzi Barabarella gdzie robiła swoje obrączki to już nie będzie musiała
![]()
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
W pracowni złotniczej "Topaz" na Staszica. Tylko, że na tyłach, od strony Silnicy.
Ja nie wiem, jak to wychodzi z cenami, bo my o to nie pytaliśmy. Przynieśliśmy obrączki moich rodziców, wybraliśmy wzór i zapytaliśmy ile będzie kosztowało przerobienie starych obrączek na nowe. Wtedy facet nam wytłumaczył, że on od nas weźmie te obrączki, ale przerobić się nie da, on to musi stopić. Donieśliśmy mu złoto, bo mieliśmy za mało i on nam zrobił obrączki. Zapłaciliśmy 300 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Rodzyneq tzn, z tego co wiem, to podobnie rozliczają u nas złoto. My mieliśmy swoje, przetopili, a to co zostało rozliczali właśnie w podobnej kwocie, 90 albo 95 zł. Czyli tak skupują.
Ale, że niby nikt nie zrobi obrączek to rzeczywiście jakaś brednia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.